Vi äter oss till döds

Igår sände TV3 första delan av 6 av deras nya serie Vi äter oss till döds.

Där fick vi följa Jonny som är tjockast  i Sverige på sina 320 kilo. Han lyckades gå ner ca 50 kilo förra året, då han fick hjälp med kosthållning och motion. Nu har de stället han fick hjälp på lagts ner. Om han gör en magsäcksoperation har han bara ca 40% chans att överleva men gör han det inte, hur länge kommer hans kropp orka med att vara så kraftigt överviktig?

Det handlade även om Tessa nu 17 år. Hon är Sveriges yngsta person som gjort en magsäcksoperation. Bara 16 år gammal lade hon sig på operationsbordet för att föralltid göra något åt sin fetma. Hon kommer att i resten utav sitt liv bara kunna äta små, små portioner mat, eftersom hennes magsäck nu är så förminskad.

Anders Kjellberg som leder programmet" Vi äter oss till döds" är även läkare vid Södersjukhuset och du kan även se honom i TV3:s "Du är vad du äter"

Här förklarar han vad en magsäcksoperation är:

"En magsäcksoperation betyder att man genom att operera magsäcken går ner i vikt. Det finns två olika typer av magsäcksoperationer – Gastric Binding och Gastric Bypass.

Gastric Binding är en kirurgiskt enklare metod där man lägger en klämma runt magsäcken för att minska denna så att patienten ska bli mätt fortare. Fördelen är att metoden är reversibel. Man kan ta bort klämman och återgå till det normala när man gått ner i vikt. Denna metod har dock visat sig mindre effektiv. Dels kan man tänja ut magsäcken om man bara har en klämma runt den, dels är det lätt att gå tillbaka till gamla vanor när man väl tagit bort klämman.

Då är Gastric Bypass en mycket mer effektiv metod på lång sikt. Tyvärr är den även mer drastisk och medför en mycket större omställning. När man gör en Gastric Bypass kopplar man bort en större del av magsäcken och även en bit av tunntarmen. Det gör att patienten inte klarar av att äta mer än små mängder mat för resten av livet. Det kan också leda till näringsbrist, som t ex B-vitaminbrist."


Jag personligen tycker att det är hemskt att det skall behöva gå så långt att personer börjat operera sig för att bli av med fetman. På grund av pengabrist så finns det inga resurser att ta hand om överviktiga personer och ge dom hjälp innan de har gått så långt att man måste ta till kniven för att bli frisk från denna sjukdom.

Vore det inte bättre att fånga upp dessa människor innan det går så långt? Att hjälpa de som har svårt att få rätsida på kost och motion? Det borde bli så mycket billigare i slutändan än att behöva betala hundratusentals kronor för att göra en mycket riskfylld operation och förminska magsäcken.

Tv 3 kommer sända denna programserie på tisdagar kl 20.00.
(jag vet mamma att det är bättre att ni skaffar 3:an inan en inspelningsbar DVD så du kan spela in programmen.. alla får är inte riktigt i hagen ibland här)

Nu ska jag göra vad jag kan för att inte hamna i samma sitts som de människor jag såg igår. Så nu bär det av mot Jugansbo och en långpromenad!




173971-68

Varm choklad

Nu är det redan måndag och min lediga helg bara for förbi. Då är det ganska skönt att framkalla ett minne från helgen, suga tag vid det en stund och minas hur skönt det var att vara ledig. Sen får man återgå till vardagen igen.

Här är mitt minne från denna helg som jag vill ge er.
Bästa receptet på varm choklad!!




173971-67




Detta är en lite smålyxig variant på varmchoklad:

50 g mörk choklad
9 dl mjölk
1½ msk kakao
ca 4 msk socker
ev vispad krädde

Värm mjölken och bryt i chokladen. Tillsätt sedan kakao och socker.  Mängden kakao och socker kan variera från person till person, beroende på hur starkt/sött man vill ha det!
Häll upp den varma chokladen i fyra stora koppar och toppa med en klick vispad grädde.
Lyxigare än så kan det inte bli!


Wraps

I går innan mormors kalas där det skulle bjudas på smörgåstårta var vi tvugna att äta något så vi inte skulle äta upp all smörgåstårta som fanns! Gillar man smörgåstårta och är därtill hungrig, ja då kan man äta hur mycket som helst. Och av egen erfarenhet mår man inte så där jättebra efteråt! Därför slänge jag lite snabbt ihop ett par wraps till oss.

Här kommer gårdagens variant:

3 st kycklinglårfilér ( de är mycket billigare en vanlig filé men är inte lika fina, men passar utmärk till         grytor, wraps odyl)
1 pkt bacon
ca 10 cm zukini
1 paprika
3 msk teriyaki sås
citronpeppar
chilipeppar
örtsalt
1 citron
2 dl cream frech

Skär kycklingen i bitar och genomstek den i en stekpanna. Skär paprika och zukini i bitar och lägg i dem när kycklingen är färdigstekt. Häll på teriyakisåsen och krydda med örtsalt och citronpeppar.
Knaperstek baconet och krydda ordentligt med chili.
Dela citronen i två delar, pressa ur saften över cream frechen. Akta så inga kärnor följer med.

Blanda kycklingröran, bacon och såsen. Lägg sedan blandningen i ett tortillasbröd!

Till denna enkla rätt kan man använda vad som finns hemma för stunden!

173971-64

(bild: google.com)

Lyckans tid


Av som en händelse råkade jag kika in på Peggy Porschens hemsida. Och jag måste säga att de är de vackraste tårtor jag någonsin sett. Man undrar nästan om de verkligen är ätbara!
Så med tanke på att vi går mot våren och bröllopens största tid så bjuder jag nu på några smakbitar!


173971-63


Ännu en vecka som gått

173971-62

Hur har din helg vartit?

Frukt


Frukt, vem älskar inte frukt.  Om jag kunde så skulle jag vilja stå i timmar och bara kolla på alla fina färger och former frukten i butiken har. Klämma och känna lite försitigt. Det finns ju så många olika sorter, hur ska man kunna välja bland alla? Och hur vet man att de är riktigt mogna?
Jag har iallafall erfarenheten av att man köper hem lite ny och spännande frukt, skalar, skär och delar upp den och sen när man äntligen skall äta av den så smakar den, ingenting, surt, beskt eller vad det nu kan vara.
Därför blev jag riktigt glad när jag häromdagen såg att ICA nu kommit med en ny sorts konserverad frukt. (gillar egentligen inte fruktkonserver, men de här såg lovande ut!)
ICA ASIA, de frukter som fanns i detta sortiment var mango och papaya. Jag som gått i några veckor och funderat på att köpa hem lite papaya, men det är ju så svårt att veta när den är riktigt mogen och god! Nu behöver jag inte fundera längre! Snabbt som attan ryckte jag åt mig två burkar och nu står de i skafferiet och bara väntar på att bli använda.
Jag funderar på att slå av sockerlagen och sedan frysa in frukten. Perfekt att använda i smoothies eller efterätter då frukten skall vara fryst!

173971-60

Papaya

Papayans ursprung är troligen Mexico och efter att Amerika upptäcktes har denna frukt spridit sig till övriga världen. Den odlas främst i Brasilien, Mexico och Indonesien men även i övriga tropikerna.

Frukten är mogen när skalet skiftat från grönt till gult. Fruktköttet går i laxfärgade toner eller orange-rött och har ungefär samma konsistens som hånungsmelon. Papayan har en aromatisk, söt och fyllig smak.


Mango

Mangon kommer från bergsområderna i Himalaya och Burma. Den började att odlas i Indien långt innan våran tideräkning och den spred sig vidare till Malaysia och Kina. Sjöfarare  tog med sig mangon till Afrika och Amerika. Där odlas den främst i Brasilien och Mexico.

Mango finns det otaliga sorter av och de varierar i färg, form, konsistens, smak och näringsvärde. En mango kan vara runda, ovala- och njurformade. Även färgen varierar. Grönt, gulgrönt, rött, orange och violett är färger du kan se på denna frukt.  Fruktköttet är väldigt aromatiskt och har en gul färg.



(fakta: livsmedelsverkets hemsida)

Biff

Ibland måste maten gå fort att laga. Och på fredagar ska det helst både gå fort och smaka gott. Det är inte helt lätt att få dessa önskemål att passa men igår lyckades jag! Det blev till och med så got att jag inte han ta någon bild på det hela, så ni får heltenkelt tänka er hur denna smaskiga och enkla fredagsrätt smakade!

Tar man sig en titt på mejerihyllorna så är dom fulla av produkter som underlättar matlagningen. Personligen är jag ingen såsfantast utan gillar mera att smaksätta crème fraiche med kryddor och ha till maten. Att vi skulle äta biff till middag var bestämt så när vi var och handlade åkte en crème fraiche franska örter ner i kundvagnen. Har aldrig testat just den förut och tänkte att det kunde smaka bra som "sås" till köttet. Väl hemma blev det ingen sås på sidan om av denna produkt, utan det blev någon form av biffgryta!
173971-59

Enkel fredagsmiddag:

4 skivor biff
10 cm purjolök
2 dl mjölk
2 dl crème fraiche franska örter
örtsalt, peppar ev dragon, basilika och oregano

potatis, morötter
kryddor

Gör klyftor utav potatis och morötter. Olja en ugnsäker form och lägg i potatis och morötter.
Krydda med valfria kryddor ( något om är riktigt gott är timjan!) och ställ in i ugnen i ca 200 graders värme tills potatisen känns klar.

Skär biffen i lagom stora bitar och stek den sedan i en stekpanna med lite högre kanter. När biffen nästan är färdigstekt så tillsätt purjolöken och låt den fräsa med en stund. Slå över mjölken och låt det hela koka ett par minuter. Ha sedan i den smaksatta crème fraichen och smaka av med salt, peppar och ev drago, basilika och oregano. Servera med klyftpotatisen!

Medans potatisen står i ugnen och biffen puttrar på spisen hinner du plocka undan, dammsuga lite snabbt och duka fint! Så slipper du se all röra det första du gör på din lediga lördag!

Hoppas du hade en skön fredagskväll!!



Chili Con Carne


Ett recept i senaste numret av Buffé inspererade mig till att göra en mustig Chili con carne. Men som vanligt har jag aningens svårt att följa ett recept, men här kommer min version:

173971-57

800 g nötkött
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 gul paprika
1 röd paprika
1 burk krossade tomater
2 msk mörk oxfond
4 dl vatten
2 st Piri Piri (chili)
5 dl bönor (jag använde black eye, kidney och svarta bönor)
balsamvinäger efter smak

Skär köttet i grytbitar och stek det. (Går jättebra att göra en dag i förväg!)
Hacka vitlök, lök och låt det steka med köttet en stund. Vrid ner plattan till lägre temperatur.
Slå över krossade tomater, vatten och fonden. Skär paprikorna i halvstora bitar och låt dem puttra med i grytan. Finhacka chilin och ha i den. Smaksätt med balsamvinäger, lite salt och peppar.
Låt detta stå och småputtra minst en timme så köttet blir rikrigt mört. Tillsätt ev extra vatten.

Jag brukar föredra fullkornsris men till detta ansåg jag att vittris gjorde sig bättre!
Den här grytan blir om möjligt ännugodare dagen efter!

Havrekex


Fick ett sån´t sug efter havrekex idag. Och eftersom svärmors är slut för länge,länge sen blev det till att baka egna. Havrekex är förövrigt väldigt bra att ha hemma. Perfekt att bjuda på till fika om man inte har nått annat. Sen är det ju väldigt gott och inte så onyttigt som annat fikabröd kan vara.



173971-55

Linnéas Havrekex:

150 g smör
2½ dl mjölk
6 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk socker
½ tsk salt
 
Smält smöret i en kastrull och slå i mjölken. Värm tills det nästan kokar. Mät upp havregrynen i en bunke och slå över margarinet och mjölken. Rör om och låt det svalna.
När havregrynen svalnat och svällt blanda då i de två mjölsorterna, bakpulver, socker och salt.
Arbeta samman till en deg.
Kavla ut halva degen på ett bakplåtspapper. Först med vanlig kavel sedan med kruskavel. (om du inte har det går det lika bra att nagga degen)
Tryck ut rundlar med ett bra mått ( jag använde ett ölglas!!)
Använd pepparkaksprincipen och gör på det viset slut på degen. (av den överblivna degen görs en nu degklump att kavla ut)

Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter på 200 grader.
Låt svalna på galler utan bakduk

173971-56

Te och havrekex med ost och paprika blev mitt eftermidagsfika idag. Mums!!

Taco



173971-54



Ok, taco fungerar fortfarande. Denna rätt hade sin glansperiod samtidigt som Bingolotto. Jag mins att hemma hos mina kusiner var det alltid taco och Bingolotto, varje helg året om. Fördelen med denna rätt är att man kan variera i det oändliga, och alla får ha på precis va de vill!
Men jag tycker tacos nästan är allra godast i lådform. Nu råkar jag ju ha en liten förkärlek till grytor och lådmat. Åt en jättegod raviolilåda förra veckan, ska försöka mig på att göra den hemma med. Men iallafall, här kommer receptet på en kanongod och lättgjord tacolåda:

200 g philadelphiaost
2 dl cream frech
½ kg köttfärs
purjolök
paprika
tomat
majs
tacokrydda
ost
tacochips


Bryn köttfärsen och blanda i cream frech och philadelphiaost. Ha i önskad mängd tacokrydda.
Skär grönsakerna i småbitar och blanda även i dem i köttfärsröran. Bred ut detta i en ugnsform och avsluta med riven ost!
Låt stå i ugnen tills osten fått fin färg.

Om du inte vill ha grönsakerna i ugnen, blanda då bara i purjon i köttfärsen och gör en god sallad av resten och servera till!
Samma sak gäller ju här som med vanlig tacos, använd de grönsasker du gillar! Blanda i stekt svamp, feferoni, oliver eller annat som kan passa!

Häll upp tacochips i en skål och servera till tacolådan!


Pannacotta

Ser och låter invecklat, men är ack så enkelt!
Blev aldrig något kort taget på min, lånade därför en så ni får se hur det ser ut!


173971-53

Här kommer receptet:

5 dl grädde ( fungerar utmärkt med 20%)
2 tsk vaniljsocker
smaksättare( jag använde vitchoklad med limesmak, men det går lika bra med frukt eller bär!)
3  gelantinblad

Värm grädden och blanda i vaniljsocker och choklad.
Lägg under tiden gelantinbladen i kallt vatten. När chokladen är helt smält ta då av kastrullen från plattan och låt grädden svalna något. (kokar grädden när du har i gelentinbladen är risken stor att det skär sig)
Krama ur gelantinbladen ordentligt och blanda ner dem i grädden. Häll över i små portionsskålar eller i en stor form och låt stå svalt i ca 4 timmar.
Dekorera den färdiga pannacottan med riven choklad eller frukt!

Scrapbooking

Något jag så gärna skulle vilka ha tid och möjlighet att pyssla med är scrapbooking. Mor min är en flitig scrappare och har åtligt med pyllen hemma på sitt stora skrivbord som kan göra att den lugnaste människa blir helt exalterad!
Med en förkärlek till kort och fina papper så är detta verkligen en hobby för mig!  Men det är en konstform som jag inte riktigt behärskar än. I framtiden vill jag verkligen kunna detta, men för tillfället nöjer jag mig med att dona lite på datorn.
Mamma har letat på massa kort på mig och lillasyster från barndomens dagar och vi är nu förevigade ihop med band, blommor och fina papper.

173971-52

Scrappiz.se kan du se flera fina layouter!

Våran Diva

Efter en förmidag full med lek och bus och sedan en stor portion mat kan man bli så här trött!


173971-51

Vårnytt

Ibland blir man bara så tröt på allt. Då är det underbart att man kan köpa sig lite nya saker. Lördagen innebar en tripp till Västerås och där införskaffedes lite nytt till lägenheten.
I vardagsrummet har vi ett stort, ljust burstpråk som jag har haft lite svårt att få snyggt. Men tror jag har lyckats nu faktiskt. 
Sen har vi ett gästrum som inte används så där jättemycket kanske därför letade jag efter något som kunde stå där i fönstret och inte krävde någon sköttsel.
Detta blev resultatet.


173971-50


Taklampa från IKEA. Var tänkt till köket först men när Sebastian hade satt upp den så insåg jag att den passade bättre i burstråket. Bara att ta ner den.
Orkidé i vas, även de från IKEA
Limegröna ljus från Åhlens. De svarta ljuslyktorna har jag fått av mor min.
Röda och svarta sidenblommor från Lagerhouse.
Det jag använt som vas är egentligen burkar men tyckte de pasade lika bra som vaser!

Det är en fröjd att gå in i vardagsrummet nu!


Pizzan då

I lördags var det äntligen dags för lite hemgjord pizza då! Alltid lite pirrigt och spännande att testa nya recept, man vet ju aldrig om det blir bra.
Men det blev det.  Riktigt, riktigt, riktigt bra! Är i vanliga fall inte jätte förtjust i hemgjord pizza, men det här var som ljuvmusik för min mun.

Pizzadeg:

2 dl vatten
3 msk olja

25 g jäst
5 dl mjöl
1 tsk salt
1 krm socker

Värm vatten och olja till 37 grader (fingervarmt)
Smula jästen i en bunke och slå över degvätskan. Lös upp jästen och ha sedan i mjöl, salt och socker.
Låt degen jäsa i kylen. Denna deg går jättebra att göra någon dag i förväg. Låt den bara stå i kylen under bakduk! Kom i håg att ta fram degen ca 30 min innan utbakning, annars drar den lätt ihop sig.
Detta recept räcker till 2 normalstora pizzor.


173971-48


Tomatsås:

I fp krossade tomater
1 gul lök
1 nypa socker
salt, peppar och lite oregano

Fräs löken och ha sedan i tomaterna. Låt koka upp. Krydda.


173971-46

Pizzasallad:

 Vitkål
0.5 dl olja
4 msk vinäger
aromat
svartpeppar
4 msk inlagd paprika
3 st hackade feferoni

173971-47

På pizzorna hade jag:

paprika
mozarella
svamp
kyckling
tomat
oliver
ost


Spice up your life


Ibland kan man bli så trött på all vardagsmat. Vecka efter vecka är det desamma; köttbullar med mos, pasta med köttfärsås, köttbullar och pasta, korv osv. Alla hamnar vi ju ibland i de rullorna.
Något man glömmer är att det är så lätt att piffa upp en helt vanlig rätt som färdiggjorda köttbullar med pasta.

Avnänd olika kryddor

Jag för min del brukar steka köttbullarna i grillkrydda. Det blir en helt annan smak!
Ha i lite saffran i riset så blir det lite roligare.
Stek bacconet i din favorit krydda. Chilli passar jättebra!
Våga testa kryddor som du anars aldrig använder i mat, kanel tillexempel. Den har sin glansperiod under jul, sen glöms den nästan bort!
Köp hem krukor med färska örter och plantera dem i fina innerkrukor. Det är helt oslagbart att använda färska kryddor mot torkade och så är det riktigt snyggt att ha stå framme!


173971-45

Polly

173971-44
Cloetta har gett ut Polly i några nya smaker. Under fredagskvällen testdes Polly Prange mot Polly Milkchocco.
Så här skriver Cloetta om Polly Orange:

Polly Orange ger konsumenten en fräsch och frisk smak av apelsin och den välkända Polly chokladsmaken. Produkten innehåller 2/3 ljusa Polly och 1/3 mörka Polly. De båda Polly-kulorna har en corpus med smak av vanilj och en chokladdragéring med en läcker smak av apelsin.

Vi tyckte att den vanliga Pollyn ändå fick stå som segrare.
Den är barnsligt god och en hel näve slinker ner hur lätt som helst. Medans Polly Orange har en mer vuxen smak. En åt gången, smaka, känna efter. Jo den var god, men inte tillräckligt övertygande för oss.

Lite frustrerad!

Nu blir jag arg. Bara för att jag ahr gjort i ordning lite bilder och recept som  jag tänkt blogga om så kan jag inte lägga upp bilder! Arg, arg, arg. Till råga på allt har jag migrän idag så det blev inge jobb heller!!

Nu ropar Sebastian. Vi ska  ta ett bad. Det ska bli skönt!
Hoppas jag får upp bilderna från helgen senare då!


Kakel spektakel.


Dom har stulit din ideé!! Utropade jag när jag såg denna bild på
ELLE Mat & Vins hemsida.
Självklart är det inte Sebastians ideé från början, men så här ser vårat  kakel ut i köket. Vitt och tråkigt, men uppiffat med kakeldekor Sebastian printat. På kaklet står våra favorit recept.

Detta var Elles Mat & Vins 5 minuterstips för att förnya köket. För alla oss som bor i lägenhet och inte kan göra som vi vill är detta ett utmärkt sätt att piffa till lite på! Inte är det speciellt dyrt och det är väldigt lätt att byta ut när man tröttnar!


173971-43

Wilhelmssons

Igår var det ju som sagt Alla Hjärtans Dag.
Vi firade genom att gå till
Wilhelmssons kök & bar

173971-42

Efter ett besök där tidigare i höstas bestämde vi oss för att boka bord. Ett samtal ungefär 3 veckor i förväg upplös oss om att vi var de första som reserverat. Ja vet, vi är lite sega i Sala.
Hur som så klädde vi upp oss lite och begav oss vrålhungriga mot maten, värmen och ett gott glas vin.
Väl på plats fick vi ut menyerna ( som man för övrigt kan tjuvkika i på deras hemsida..) och bestämde oss ganska snabbt. En Surf and Turf till mig och en flamberad pepparstekt oxfilé till Sebastian.

Välstekt tack, för båda.

Varsit glas vi kom som på beställning, så att säga.

Efter en dryg halvtimme kom så maten in. Underbart vackert upplagt, ordentligt med mat och Sebastians potatisgratäng såg ut att vara värd att slåss för!
Men så skär jag i köttet. RÖTT.
Sebastians tur att skära i sitt. RÖTT.
Ut med maten, efter ca 20 minuter kommer en av ägarna in med nya underbara skapelser.
Vi har nu väntat i ca en timme på våran mat och det tycker han är helt oacceptabelt, därför bjuder dom på varmrätten (det visade sig sedan att de även bjöd på min efterätt).
En snygg räddning av en middag som  kunde blivit en katastrof!



Läsnyttigt

173971-41



Har funderat ett tag på att börja prenumerera på någon mattidning. Fick för några år sedan några ex av Mat Magasinet av moster Cissi och tyckte bra om tidningen men undrar nu om ni har några tips? Brukar oftast inte följa de recept jag läser men får en enorm inspiration! Köpte ett lönummer av senaste Mat magasinet så jag ska nog bläddra lite i den ikväll. Fast helgens matsedel är nästan klar!

Fredag hemgjord pizza.
Lördag ledig heela dagen, vad som helst kan hända
Söndag Chili con carne,  nytt recept!

Har  även inhandlat diverse ingredienser som behövs för en pannacotta, får se vilken dag vi skall avnjuta det!

Martha


Ok, jag måste erkänna. Jag gillar Martha Stewart och jag förstår inte varför TV4 slutade sända hennes show på  vardager så där runt 15 snåret. Det var perfekt att vakna upp till när jag jobbad natt. Efter en timme med henne känner man sig så där lagom hurtig och tar sig för saker man inte annars gjort. (Storstädning, långkok, en kamp i tvättstugan..)
Men men, jag får väl nöja mig med att surfa in på hennes hemsida och fyllas med inspiration då och då helt enkelt.

173971-40

Vill du också få lite inspiration?
Kolla
här!

Lite förvånad

Ja det blev jag allt när jag av en ren slump hamnade på Dansukkers hemsida. Ni vet företaget som har socker och sånt. Där fans en hel massa recept, både på bakverk men även på annat!
Alla recepten är ju baserade på deras produkter men det avgör man ju själv om man vill använda hemma i sitt kök.
Hittade ett sött Alla Hjärtans Dag- recept:



173971-39



Ingredienser
2 förpackningar kyld smördeg
1 äggvita
50 g mandelspån
1 dl Dansukker Råsocker strö

Fyllning
2 gelatinblad
2 msk vatten
1 l jordgubbar
1 dl kesella
3 dl vispgrädde
1/2 dl Dansukker Flor med jordgubbsmak

Garnering
50 g vit choklad
rosa och grön marsipan

Sätt ugnen på 200°.

Rulla ut smördegsplattorna och skär ut två hjärtan på varje platta. Pensla med äggvita och strö på mandelspån och råsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna på galler.

Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med vatten. Mixa eller mosa jordgubbarna. Blanda i kesellan och flor med jordgubbsmak. Smält gelatinbladen och vattnet i en kastrull. Tag ett par skedar av jordgubbsblandningen och rör ut i gelatinet innan detta vänds ner i fyllningen. Vispa grädden till fast skum och vänd ner i jordgubbsblandningen. Bred eller spritsa ut fyllningen på bottnarna. Lägg samman. Garnera den översta med riven vit choklad och marsipanblommor.

Pizza

173971-38

Härmed efterlyses pizzafyllningar! Har fått ett dunderbra pizzadegsrecept av en tjej på jobbet men nu tryter fantasin när det kommer till fylllningen. Är lite trött på det här vanliga; köttfärs, skinka, svamp osv.
Välkomnar därför varmt nya tips och ideér!

Mera pesto

På tal om pesto så kom jag att tänka på en pastarätt vi åt i Stockholm förra sommaren som var supergod!! Mins ej vad restaurangen hette eller vilken gata den låg på, men maten var god!
Som vanligt tycker jag det är kul att försöka återskapa recepten väl hemma. Tror att pastan blev ungefär så här:

pasta
turkisk yoghurt
pesto
pinjenötter
bladspenat
färsk basilika
parmesan
salt & peppar

Koka upp rikligt med vatten och ha i valfri pasta. Blanda yoghurt, pesto och kryddor. (Om man vill går det bra att koka upp denna sås så den blir varm men jag föredrar den kall!)
Slå av vattnet från den färdigkokta pastan och rör ner pestoröran. Blanda i lite färsk basilika, bladspenat och pinjenötter. Riv lite god parmesan över. Ha gärna ett gott mjuktbröd till så du kan få upp de sista av den goda såsen i tallriken.
Perfekt mat en varm sommar eftermidag!


173971-37

Pestolax

173971-36

Ugnsbakad pestolax

Denna enkla rätt är perfekt att  bjuda på om du inte har så mycket tid att spendera i köket, eller om du bara vill äta något riktigt gott!!

4 laxfiléer
Potatis
En burk Barilla grön pesto (eller gör egen!)
Turkiskg yoghurt

Lägg filéerna i en ugnsäker form och bred peston över dem. Ställ in laxen i ugnen i ca 15-20  minuter.
Skala och koka potatisen. Servera den pressad, som mos eller som den är! Blanda några matskedar pesto med yogurten till en krämig sås.
Gör en god sallad med olika sorters sallad, lita bladspenat, körsbästomater,pinjenötter och lite smulad fetaost.

Måste säga att det här är en av favorit rätterna om det skall gå fort!



Hem ljuva hem





173971-34



Köpte mig idag för första gånget ett nr av Hem ljuva hem. Anledningen till att jag lade märke till den är nog att månadens nummer är rosa. Den färgen tilltalar mig. Oerhört!
Men hur som så tycker jag att den verkar ganska ok. Det fanns ett helt uppslag med websidor om inredning. Det var också en bidragande orsak till att jag köpte tidningen. Har inte hunnit läsa den så noga än men det jag hunnit skumma igenom hitils verkar lovande. Ett stort + är att den var ganska billig i jämförelse med andra inredningstidningar. Endast 29.50 för ett lösnummer.

Sitter för övrigt och knaprar på första påsen av Estrellas Grain delight. De verkar också lovande. Kommer ett mer utförligt omdömme senare.

Nu ska jag gå och vara lite social med kak-kungarna i tv-soffan.

Soppa på en spik..

Inte riktigt, men på burk!

173971-33

Igår blev det klasisk torsdagsmat. Ärtsoppa & pankaka!
 Medans jag var i väg och höll en hudvårdskurs gjorde Sebadtian mat.
Fast jag skulle vilja äta ärtsoppan sist, för den är överlägset godast! Så idag till lunch gjorde jag det! Underbart gott! En klick senap till soppan är som pricken över i.

Dagen B

Idag blev det äntligen av. Något jag gått och funderat på att göra så länge. Jag förstår ju inte varför, det är varken svårt, tidskrävende eller jobbigt. Det har bara inte blivit av. Men nu, nu har jag äntligen tagit mig i kragen och gjort mina Hallongrottor!
Dubbelt upp blev det. När man ändå är i gång kan man ju göra ett helt gäng, då räcker dom ju längre också. ( i ett svagt ögonblick har jag ju även lovat mor min att få några...)

För att göra det hela lite roligare är några utav grottorna fyllda med vitchoklad som jag färgat med röd karamellfärg.



173971-31



Hallongrottor:

ca 5 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
200 gram smör

För enkelhetes skull gjorde jag dessa i matberedaren så lägg i alla ingredienser och mixa dom snabbt.
Låt stå i kylen ca 20-30 minuter så blir degen  lättare att arbeta med.
Rulla den kylda degen i två längder, skär dem i bitar och gör små bollar. Ungefär som en valnötsstorlek.
Lägg i formar och gör en fördjupning i mitten av kakan.
För att undvika onödigt kladd hällde jag sylten i en 2 liters plastpåse, klippte av ena hörnet och vips hade jag en prefekt sprits!

Samma sak gjorde jag med chokladen. Fast då la jag ned vitchoklad och några stänk karamellfärg i en plastpåse som jag sedan la i ett vattenbad. När chokladen var smält klippte jag bara av hörnet. Inge kladd, inge disk!

Fyll kakorna med önskad fyllning!
Grädda ca 15-20 min  på 175 grader

Men mitt baksug blev inte mättat så när jag ändå var i farten gjorde jag en omgång Brysselkex!


173971-30


Brysselkex:

ca 5 dl mjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör

garnering
2 dl socker
röd karamellfärg

Mixa samman ingredienserna i matberedaren och rulla två länder utav degen.
Blanda socker och karamellfärg.
Rulla sedan de två längderna i sockerblandningen. Se till att det är täckt med socker över hela rullen.
Ställ svalt 30 min.
Skär sedan länden i tunna skivor. Enklast och snyggast bli det om du använder en otaggad, vass kniv.
Lägg på bakplåtspapper och grädda ca 15 min på 175 grader


Bantning på G



173971-28



Har någon missat reklamen?
För en annan som har total fullkornsnoja är detta himmelriket!

Med fullkorn och 25% mindre fett!   Kan det bli bättre?

Så här skriver Kraft Foods som äger märket Estrella om den nya produkten:

"Grain Delight är ett nytt och smakrikt snacks för alla snacksälskare. Det är ett fullkornssnacks med 25 % mindre fett än traditionella chips och passar perfekt när man är sugen på något gott, till vardags och vid festliga tillfällen. Snacksen är tunna och krispiga och smaksatta med populära Sourcream&Onion. "

Låter det inte underbart? Det är ju nästan så man går ner i vikt utav att äta dom!  Skall provätas i helgen, återkommer sedan med åsikter angånde dessa.


Själa vård

Att laga mat, det blir ibland som ett krav. Äta bör man annars dör man säger man ju. Oftast är det kul att mixtra i köket men jag måste ju erkänna att även hos mig tryter ideerna ibland.

Men något som aldrig är tråkigt, känns jobbigt eller fel är bakning. Att baka är som balsam för själen.
Jag har listat ut att jag har bakperioder, måste bestämt vara inne i en nu. Vet bara inte riktigt när jag ska få tid till det. Men det löser sig alltid. Är ledig några timmar på fredag förmiddag. Kanske ska gå upp tidigt så jag hinner med många sorter. Då vet jag en sambo som blir glad iallafall.
Läste ett recept på en citron-marängpaj idag. Lät supergott, måste provbakas!
Nackdelen med dessa bakpeioder är att småätandet ökar markant! Och i takt med det så avtar gymbesöken tror jag.. Känner då mycket hellre för att vara hemma och dona än att gå och bli svettig..

Fick ju min motion i morse då jag halvsprang till jobbet för att bliskrället tyckte det var för många minusgrader ute.

Lite variation..

Till kvällen var det planerat att pannkakor och ärtsoppa skulle få stå som middag. Men då det tröt på äggfronten så fick jag tänka om.

I frysen fans det färska (fast frusna) lasagneplattor, i kylen keso och i skafferiet krossade tomater= Lasagne.

Men det är ju som sagt kul att variera sig något så istället för det vanliga receptet jag alltid (någolunda) följer så blev resultatet detta:

Vegetarisk Chillilasagne á la Linnéa

1 fp färska lasagneplattor
1 fp korssade tomater.
1 gul lök
1 stor burk Keso
1 liten chillifrukt
1 burk champinjoner
Salt & Peppar
Ev. ost

Bryn löken i en kastrull, slå på krossade tomater, låt puttra lite. Stek undertiden svamp och chilli i en stekpanna. Vänd ner svamp, chilli och hela Kesoburken i tomatblandningen.
Varva sedan tomat-kesoblanding och lasagneplattor. Ha eventuelt på ett lager ost som avslutning.

Grädda i 175 grader i ca 20 min eller tills osten fått färg.

Servera med rivna morötter!


173971-27



I "orginalreceptet" skall de krossade tomaterna vara smaksatta med basilika och det skall inte vara någon chilli i. Detta är ett något mer barnvänligt alternativ då det inte blir så starkt!

Dags för fest?

Denna bok

173971-26

kommer inom kort att dimpa ned i vårat brevinkast. Beställde den nu i veckan.


Hon har inte bara ett förtjusande förnamn, hon verkar även veta vad hon pratar om.


Festfixaren, av Linnea Johansson.

"Bästa tipsen för en lyckad festI Festfixaren berättar Linnea Johansson hur du enkelt planerar hemmafesten så att den blir en succé! Hon bjuder också på favoritrecept och drinkar till cocktailpartyt, brunchen, middags-bjudningen och bufféfesten. Allt kryddat med tips, idéer, praktiska råd och roliga anekdoter från New Yorks glamorösa kändisfester. Linnea Johansson är framgångsrik festfixare i New York City. Till vardags planerar och designar hon fester för företag som Cartier, Gucci, Prada och Louis Vuitton. Gästerna är kändisar som Donald Trump, Jennifer Lopez, Sarah Jessica Parker, Robert De Niro, Nelson Mandela och Justin Timberlake. Linnea arrangerade också avslutningsfesten i samband med sista TV-avsnittet av "Sex in the City". Boken är vackert fotograferad av den svenske fotografen Paul Brissman bosatt i New York. Texten har skrivits av den svenske journalisten Robert Andersson, också bosatt i New York. Ca 120 färgfoton, ca 50 recept."


Nu kan jag inte påstå att jag planerar nå störe partyn för förnäma gäster, men det är kul att få inspiration från nya håll.
Så håll utkik, en recension kommer inom kort!

Husmorstips nr 1

Skulle då i måndags ge mig på att baka lite småkakor. Har tänkt göra hallongråttor i snart ett år tror jag, men inte blev det av den här gången heller.
Efter att jag inventerat på bakfronten insåg jag att Drömmar fick det bli. ( mitt beslut kan även ha varit något påverkat av att Sebastian de senaste gångerna jag pratat om småkakor sagt att drömmar är verkligen hans favorit..)

Eftersom jag fick min " Sju sorters kakor" av mor och far redan som 15 åring så var det bara att slå upp receptet.
Sagt och gjort.
Linnéa bakade ca 50 Drömmar som blev platta. Men smaken var det då verkligen inge fel på. Efter ett besök av Björn så uppskattar jag antalet kakor i burken till ca 8 st.

Men varför blev de då platta? Varför reste de inte sig och blev så där fluffigt porösa som de ska?
Efter att ha rådfrågat min kära mor så kan jag nu skriva mitt första Husmorstips här i bloggen.

*Gör alltid en provkaka när du gör småkakor. Grädda den som vanligt. Om den ej reser på sig, ha i mera mjöl!!




173971-25


Drömmar

100 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk hjorthornssalt
ca 4 dl vetemjöl

Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt. Tillsätt oljan  lite i sänder. Blanda hjorthornssaltet med lite utav mjölet och rör ner det i degen. Arbeta in restan av mjölet.

Rulla degen i två längder. Skär dem i bitar och forma till bollar. Lägg dem på en bakplåttspappers klädd plåt. Grädda i mitten utav ugnen i ca 20 min.




I morgon skall det inhandlas diverse andra bakgrejer, så om du är riktigt snäll lilla mamma ska du få lite Hallongråttor av mig..

Cult

CULT DESIGN

173971-22

Många känner nog igen Cult Designs fyrkantiga krukor och tillbehör på fat. Men viste du att designen Marita Lord fick sin inspiration till dessa från en resa till New York?
Hon såg ut över staden och fick ideén till krukorna. Hon åkte sedan hem och skissade på olika krukor, burkar och andra tillbehör.
Titta på de senaste i raden utav byttor. Ser de inte ut som silluetten av New York?

Själv fick jag en mindre variant av denna i julklapp av lillasyster.  Mycket snygg att ha stående på köksbordet!

För mer information och inspiration gå in
här och kolla!

Lite bortglömt

Något som fått ge vika för alla nya och spännande efterätter är nog fruktsalladen.
Så härom kvällen tog jag och gjorde varsin portion till mig och Sebbe. Det sköna med denna enkla men mycket goda rätt är att den går att variera i det oändliga! Ta de frukter du har hemma och släng lätt som en plätt ihop lite fruktsallad. Perfekt att äta sådär mitt i veckan när man blir sugen på något sött!!

För att göra den lite roligare kan du:

Ta en klick smaksatt Kesella till frukten.
Blanda ut den färska frukten med torkad.
Hacka sötmandel och strö över.
Lyxa till det lite och riva över lite choklad och sen ställa in i ugnen tills chokladen smällt. Mums!




173971-21


Jag tog de frukter jag hade hemma

1 banan
1 apelsin
1 äpple
lite hackad mandel

Ett kärt ting

 Jag har i flera veckor gått och grämt mig över en sak. Min kära elvisp har snart gjort sin sista sockerkakssmet, då ena vispen lossnar hela tiden ur hålet. Så sist jag skulle baka bullar blev det med en enarmad elvisp. Men det gick ju det med. Jag har sett den stå där i skåpet och tänkt att snart är det dags för sopen. Det kan tyckas att en elvisp är  ju bara en elvisp. Köp en ny för guds skull! Inte är dom ju speciellt dyra heller! Men jag och elvispen är liksom överens. Vi blir aldrig osams. (till skilnad mot blendern och jag, vi är ofta oense. För att inte tala om matberedaren!!)

Men idag när jag skulle ta fram den för ett drömmkakebak så gjorde jag ett sista tappert försök. Jag satte i de båda visparna och hur otroligt det än kan låta så hade den mirakulöst nog sjlvläkt!
Det är de fina med apparater. Ibland om man ger dom tid så läker dom helt utav sig själva! Kanske är det när vi tänker på att slänga iväg dom som dom får kalla fötter och blir hela igen? Ja jag vet inte, men det är ju inte första gången det händer!



173971-20


Så jag hoppas att vi får någon månad till, jag och min käre elvisp.
Som min mor förövrigt aldrig blev riktigt sams med om jag mins rätt. Jag fick den när jag flyttade hemifrån för att hon inte gillade den, varför vet jag inte. Hon kanske också var förtjust i sin gamla...




Svensk mat..

.. Vad är det för Dig?

Köttbullar, pasta, köttfärsås och korv?

Men vad hände med all den mat som severades förr? Åts den bara för att det inte fanns något annat? För att det var billigt?
Vart tog blodpuddingen, syltan, pastejen, isterbanden och alla de andra rätterna vägen? Som var så vanliga på våra köksbord för 100 år sedan?
Och hur kommer det sig att sillen för var vardagsmat medans vi nu oftast äter den till högtider som midsommar och jul?

Själv kan jag tycka att det är mer exotiskt att laga rotmos och köttkorv än att wooka.

Idag får vi nya influenser från världens alla hörn. På 5 minuter kan du via datorn hitta tusentals recept på ny spännande mat.
Men kommer vi vid någon punkt tröttna på allt nytt? Eller kommer gränserna mellan våra olika matkulturer suddas ut och tillslut försvinna helt?

Vi har nu lärt oss att laga mat från många olika länder världen över men är det någon som tar efter de svenska sederna? Står någon och steker falukorv och stuvar potatis eller gör kalopps i Asien? Jag tror faktiskt inte det. Men jag kan ju ha fel?

Själv älskar jag att ta in olika nya och spännande smaker i den mat jag lagar och jag är otroligt glad och tacksam för allt nytt och spännande som vi nu kan ta del av.
Jag älskar att ena dagen kunna laga falukorv och andra dagen göra en skryddstark rätt med kryddor som vi svenskar knappt visste vad det var för 50 årsedan. Det är ju helt underbart!
För varje månad får den utländska matkulturen fler och fler hyllor i mataffären och tar större och större plats i våra matmagasin.

Jag undrar vad typisk svensk mat kommer att vara om 50-100 - eller 150 år?


Vad tror du?

Kyckling i ugn


En utav mina favrit rätter är kyckling i ugn. Framförallt för att det går att variera i det oändliga!
Denna gången blev det så här:

1 kg kycklingdelar
2 vitlöksklyftor

Marinad
  olja
  balsamvinäger
  saften från 1 citron
  örtsalt & peppar


Blanda ingredienserna till marinaden i en ugnsform. Skala och skär vitlöken i tunna skivor och lägg i.
Ta loss skinnet feån kycklingdelarna och lägg ner dem i marinaden. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter i 200 grader. Sänk sedan värmen något och låt kycklingen stå inne i ca 1 timme.


173971-17

Marinerade ugnsgrönsaker

1 paprika
2 tomater
½ purjolök

Kärna ur tomaten och skär den och paprikan i stora bitar, hacka purjon fint.
Slå över citronsaft från 1 citron och en skvätt vinäger.
Blanda i dem i formen när kycklingen har ca 10 minuter kvar i ugnen.
173971-18

Servera med fullkornsris och lätt kesella!