Lasagne

image485

I veckan gjorde jag en otroligt god lasagne, det var absolut inget speciellt med den, det blev bara så där underbart gott som det kan bli ibland! Köttfärspaketet som fanns i frysen var lite litet, så jag drygade ut med lite rivna morötter. Perfekt att servera om man blir många!


Till en stor form  (ca 5-6 port)

300 g köttfärs
2 stora vitlöksklyftor
1 gul lök
1 fp krossade tomater
1 msk rödvinsbuljong
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
3 stora morötter
salt & peppar

1 fp keso
1 fp färska lasagneplattor, fullkorn
2 dl riven ost

Hacka lök och vitlök. Bryn dem tillsammans med färsen. Tillsätt krossade tomater, rödvinsbuljong, köttbuljong och vatten. Låt det hela koka ihop under några minuter. Riv undertiden morötterna och ha i dem. Salta och peppra.

Varva köttfärsen, keso och lasagneplattor i en ugnsform. Toppa med riven ost.  In i ugnen på ca 200 grader i ca 20 minuter. Servera med görnsaker!


(eget collage med privat bild)

Ostkaka

image484

Igår tyckte Sebastian att det var lite pensionärsvarning på oss, det tyckte inte jag. Jag tyckte enbart att det var mumsegott!

När vi svichade förbi mjölkdisken igår på ICA stannade vi till framför alla dessa ljuvliga förpackningar med ostkaka och jag säger den typiska kvinnliga meningen:
"Ostkaka vore gott..."
Och Sebastian svarar helt rätt när han säger:
"Ja men skall vi inte ta och köpa en förpackning, det var länge sedan."
Han fattar galoppen, min Sebastian! Vi är nämligen väldigt steriotypa på det viset, jag ställer en fråga eller ett påstsående, han svarar och tror sedan att det var han som kom på hela idéen. Mig gör det inget, för jag får ju som jag vill!

Hur som så var det riktigt gott med ostkaka igår kväll. Lite lagom ljummen och med en klick hemgjord svartvinbärssylt till. Mmmm!
Det är inte alls pensionärsvarning att på kvällskvisten ta sig en skål ostkaka och att tycka det är gott! Eller?


(eget collage med produktbild från frödinge)

Retro drömmar

image483


Hur underbara är inte dessa flaskor från Kopparbergs!? Jag är absolut ingen förespråkare av läskeblask,  dricker  själv väldigt sällan (undantaget julmust som måste drickas till julmaten!), max en gång i månaden om så ofta ens. Socker får jag i mig så det räcker ändå vill jag lova.  Men för den läckra flaskans skull kan jag tänka mig att köpa hem ett par av dessa flaskor.
När de är urdruckna passar de perfekt som prydnad i sommarstugan! Prisvärda och fina att se på eller kanske ha som vas med ett par prästkragar i?

 Fast när man bor ute i stugan kanske det är bäst att ha flaskor som det fortfarande finns något innuti, då det bor en liten (förlåt Disa en stor, snart 10 årig) kusin på andra sidan hästhagen som gärna tittar över på fika lite nu och då. 
Jag måste ju erkänna att jag verkligen längtar till sommaren och att bo i stugan. Vårens projekt är att måla om hallen och ta bort den otroligt fula plastmattan på golvet för att få fram det härliga trägolvet som gömmer sig där under! Även om jag tror att just plastmattan är retro om något, så går den bort!

Nu är det dags att krypa ned i soffan och slappna av lite!



(eget collage med härliga flaskor från Kopparbergs)

A piece of cake!


image482


Under våren kommer Leila ut med sin efterlängtade bok A piece of cake som jag verkligen ser fram emot att få bläddra i. För kan det bli bättre än att blanda hi-hat cupcakes med helsvenska sockerkakor i röda små stugor? Jag skulle inte tro det..

"Det bästa recepten går i arv mellan nära och kära och de kan i vissa fall bakas i flera generationer och till och med förvaltas som rena skatter. Det är det som är så häftigt med bakning. Jag är inte av den sorten som håller recept hemliga och har aldrig förstått poängen i att göra det. Varför det, när man kan ge sin omgivning och sig själv så många lyckliga stunder med goda, härliga och underbara bakverk?"

Ja, jag kunde inte ha sagt det bättre själv! Texten ovan är hämtad ur den kommande boken och vill ni
tjuvkika ytterliggare så kan ni kolla in den här. Boken går att bevaka (vilket jag självklart redan gjort!!) och för hoppningsvis kommer den snart ligga på ett nattduksbord nära mig! Jag har inte koll på det exakta datumet, men det kanske någon av Er vet?

Men kan ni inte hålla Er så kan man alltid njuta utav gamla avsnitt av Leila Bakar, här gör hon härliga maränger.

(eget collage med bild från adlibris)



Bakad potatis med skagenröra

image481


Trotts allt så blev det mat lagad här hemma igår, dock inte utav mig utan kära syster och hennes kille kom över och gjorde i ordning bakadpotatis med hemgjord skagenröra. Underbart gott!
Att göra bakad potatis behöver inte alls ta specielt lång tid, använder man sig av micorvågsugnen så har man två klara potäter på ca 10-15 minuter, perfekt!! Eftersom vi var fyra stycken i går som skulle äta så körde jag igång ugnen och rullade in de färdigmicrade potatisarna i lite folie och sedan in i ugnen så de höll sig varma medans de övriga tillagades.

Gör i ordning eller köp färdiga guckor och en god sallad, sen är middagen klar!

Här kommer ett recept på en enkel skagenröra som räcker till ca 6 potatisar:

4 dl cream fraiche
1 gul lök
1 burk kräftsjärtar i lag
1 burk räkor i lag
½-1 ask röd rom
dill
salt & peppar

Skalla och hacka löken fint, häll av lagen från skaldjuren och dela dem i mindre bitar. Rör samman fraichen, skaldjur, lök, rom och dill. Krydda med salt och peppar.

Inte direkt GI vänligt men ack så gott!



Bild: privat

Kyckling med tomater

image480


Förkylningen håller ett fast grepp om min kropp och jag nyser och snorar som aldrig förr! Men idag känns det iallafall som om febern har släpt vilket verkar lovande inför framtiden!

Varje vecka ser jag fram emot att kolla in hos
Martha och se de roliga upptaderingarna som gjorts. Alltid hittar man något nytt och spännande, idag snubblade jag över detta recept som redan vid första stund fångade mitt intresse! Som vanligt skulle jag nog göra några små juseringar i receptet (hur skulle det vara annars!), att låta kycklingen marieneras ett tag i lite olja från soltorkade tomater och oljan från kaprisen skulle nog sätta pricken över i!

Förutom att kyckling är något jag gärna lagar så börjar körsbärsomaterna bli goda nu, allt pekar mot att detta måste provlagas denna vecka! Orginalreceptet hittar ni här, men så här skulle jag nog göra:

4 kycklingbröst
2 msk olja från soltorkade tomater
1 msk olja från kapris
1 msk citronsaft

2 askar körsbärstomater
5 soltorkade tomater i olja
10 oliver
1 msk kapris
1 msk olja


Blanda samman marinaden och låt kycklingen dra i den under några timmar, bryn sedan kycklingen i en varm panna tills den fått en fin gyllene färg på båda sidor

Dela de torkade tomaterna och oliverna, blanda med kapris körsbärstomater och olja. Ugnsbaka tomatblandningen tillsammans med kycklingen i ugnen i ca 20 minuter i 250 grader eller tills kycklingen är helt genomvit.


(eget collage med bild från marthastewart.com)

Snorgroda

image479


Påsken är nu över för denna gång och jag har haft en mycket trevlig helg med massa god mat och trevligt sällskap! Jag måste passa på att tacka för alla fina kommenterer om tårtan jag gjorde, det värmer skall Ni veta!

Men helgen fick ett lite tråkigt slut då jag blev akut förkyld i går hemma hos mor och far. Kvällen överlevdes med hjälp utav ett gång alvedon.  Idag har det varit full arbetsdag för mig, men det måste erkännas att jag är något sliten nu. När jag stod i omklädningsrummet på väg hem från arbetet såg jag mig i spegeln och nog har jag haft bättre dagar! Håret hängde så där stripigt som det bara gör när man har feber, hyn var helt gråblek och det hela pryntes av en illröd näsa som följd av ihärdigt snytande dagen lång. Vilken tur att jag är ledig i morgon, då skall jag kurera mig ordentligt!

Kontentan av det hela är, att det nog inte blir så mycket matlagning eller bakning  i morgon för min del men jag vill iallafall påminna Er om att det är
våffeldagen i morgon (tisdag). Eller Vårfrudagen som dagen egentligen heter men på något vis har vi fått det till våffeldagen (man måste ta alla tillfällen i akt att fira!!) Förr var denna dag slutet på vintern och början på våren. Fram till 1953 var det faktiskt en röd dag. Men att vintern skulle vara slut känns långt borta då det var -14 grader i morse! Jag stoppar nog inte undan långkalsongerna riktigt än!

Nu skall jag snora mig i säng och hoppas på att jag mår bättre i morgon!

Resultatet

image478



Så här blev resultatet av mitt tårtbak. Det var första gången jag använde sockerpasta att täcka tårtan med och det var mycket enklare än jag först trodde. Det gällde bara att kavla på tills man fått den lagom tunn och jämn.  Men tills nästa tårtbak lär jag införskaffa en
sådan här för att få till ett jämnare resultat.
Tårtan är fylld med mangomousse och lemon curd. Det blev en mycket fräch och god smakkombination måste jag säga. Blommorna har jag gjort av vit flowerpaste som jag sedan färgat härligt aprikosa. För att vara den första tårtan jag gjort på detta vis är jag faktiskt riktigt nöjd!

Ett perfekt avslut på en härlig påskmiddag!  Nu är det dags att göra sig i ordning för middag nr 2 denna påskhelg.

Jag önskar Er en härlig Påskafton!

Påskigt

image477

Ja, då var påsken här på riktigt och många av Er har lite välförtjänt långledighet framför Er. Vilken man verkligen kan behöva för att ladda upp batterierna lite!
Själv skall jag varva helgen med arbete och middagar, så specielt mycket matlagning blir det nog inte under de kommande dagarna. Men jag skall försöka hinna med något inlägg ialla fall.

Hela förmiddagen har jag donat i köket för jag lovade att göra en tårta tills i eftermiddag då vi skall iväg, har tagit en liten pause nu för det tog slut på florsocker så underbara Sebastian har åkt iväg för att införskaffa lite mer. Bilder på slutresultatet kommer under helgen.

Nu vill jag passa på att önska en riktigt härlig påsk med massa god mat och trevligt sällskap!

Linnéa


(eget collage med bild från Martha)



Till kycklingen

image474


Till
kycklingen vi åt tidigare i veckan serverade jag coleslaw, något vi båda tycker mycket om men tyvärr jag jag det inte så ofta. Det är ju väldigt enkelt att göra i ordning, står sig några dagar i kylen och så är det ju riktigt gott till råga på allt! Perfekt att servera om man blir många! Den här omgången räcker till ungefär 4 personer om man äter det som huvudmål.


1/4 -½ vitkålshuvud
3 stora morötter
1 msk majonäs
2½ dl turkisk youghurt
saften från ½ citron
1 nypa farinsocker
salt & peppar

Strimla vitkålen fint och riv morötterna. Blanda samman majonäs, youghurt, citronsaft, socker, salt och peppar till en dressing. Rör sedan ned kål och morötter. Låt detta stå i någon timme. Smaka sedan av och krydda mer efter behag!

Projekt Baka Kaka

image473

Ja, i dag damp den ned, avin som säger att mitt paket finns att hämta från kakburken! Man kan inte säga annat än att de är snabba på att få iväg sina ordrar och det tackar jag varmt  för. Idag när jag klickade runt på deras sida hittade jag en flik jag aldrig tidigare kollat, nämligen Projekt Baka Kaka. Där finns det bilder och små instruktioner till enklare tårtor.  Väl värt ett besök om man går i tårtbakstankar!

I helgen är det ju som bekant påsk och jag har lovat att baka en tårta till en utav helgens alla sittningar. Jag funderar på om jag kanske skulle ta och baka tårtbottnarna idag, eftersom jag arbetar i morgon kväll. Vi får se hur jag gör, men jag lovar att jag skall försöka ta bra kort så jag  kan visa Er resultatet!

Jag fick även en annan avi idag, men för att passa i det jag beställt lär jag nog hålla mig undan från tårtor och diverse godsaker i påsk!

Nu skall jag klä på mig varmt och bege mig ut i snöstormen!

En längtan..

image472


Här hemma längtar vi bort från mustiga grytor och soppor, och istället blickar vi frammåt mot lättare måltider som enkelt kan tillagas på grillen. Hur ljuvligt vore det inte att sitta ute och njuta av nygrillad lax och härlig potatissallad!?
Men när jag tittar ut genom fönstret så snöar det faktiskt här och mina drömmar om grillning får jag allt stoppa undan ett litet tag till. 
Igår gjorde jag iordning helt underbara kycklingspett som jag tror skulle ha gjort sig utomordentligt bra på grillen, men jag fick nöja mig med att göra dem i ugnen. Vilket gick bra det med. Men jag saknade lite av den där grill/rök smaken som blir vid grillning. Men man kan ju inte få allt, eller hur!

ca 14 kycklingspett

3 st kyckllingfiléer
1 msk honung
1 msk ingefära
3 msk olja
3 msk citronsaft
salt & peppar


Skala och pressa en bit ingefära, det skall bli ca 1 msk, blanda det med honung, olja, citronsaft, salt och peppar till en marinad.

Tag ett bakplåtspapper och vik det dubbelt, lägg en av filéerna emellan och gå loss med kaveln tills du bankat den riktigt platt, gör lika dant med resten av kycklingen.
Skär kycklingen i långa strimmlor och lägg dem i marinaden. Låt marinera några timmar, trä sedan upp kycklingen på blötlagda spett ( låt spetten ligga i vatten minst 30 minuter, så de inte tar eld). Lägg på grillen eller på en plåt, när köttet är helt genomvitt är de klara (ca 20 minuter i ugnen på 200 graders värme).

Detta är också en perfekt rätt att ha på påskbuffén!


(eget collage med bild från arla.se)


Biskvier

image471

För några veckor sedan gjorde jag en omgång biskvier och de blev jättelyckade! Hade inte provat att göra egna förut och det är alltid kul med lite utmaningar. För att få mandelbotten lagom stor spritsade jag ut den, vilket var mycket smidigt och inte så kladdigt som det annars nog hade blivit. Jag valde att doppa hälften i vit choklad och resten i vanlig, supersnyggt om man lägger fram många samtidigt! Gör biskvierna riktigt små och fyll ett fint påskägg med dem. Perfekt att ge bort till någon man tycker om i påsk!!

Mandelbotten:


200 g mandelmassa
½ dl socker
1 äggvita

Riv mandelmassan fint, blanda i hop alla ingredienser till en smet och spritsa ut på bakplåtspapper. Grädda i175 grader i ca 10-20 minuter. Håll koll undertiden, de skall fortfarande vara lilte sega i mitten. Låt svalna innan de tas loss från pappret.

Fyllning:


½ dl socker
1 ½ msk vatten
2 äggulor
150 g smör
1 tsk vanilj
3 msk kakao

Koka samman vatten och socker till en lag, häll det över äggulorna och vispa kraftigt. Låt det hela svalna, tillsätt sedan det rumsvarma smöret i klickar. Rör tills du fått en jämn och fin smet. Smaksätt med vanilj och kakao.
Bred krämen över mandelbottnarna och doppa dem sedan i smält choklad. För att få ett tjockare lager med choklad, doppa dem bara två gånger!

Perfekt påskfika!



(eget collage med bild från marthastewart.com)



Lite om mig..

173971-470


Ja, det här är alltså ansiktet bakom Linnéas Skafferi. Mitt.

Som ni antagligen redan har listat ut så är mitt namn Linnéa och ett av mina största intressen här i livet är det här med matlagning och bakning. Tillsammans med min underbara Sebastian bor jag i en lägenhet i Sala, där jag är född och uppvuxen.
Många har undrat om jag har gått någon utbildning som har med matlagning att göra, men svaret är nej, på gymnasiet läste jag till undersköterska och som det arbetar jag idag.

Tyvärr har jag ett litet dilemma när det kommer till att laga mat och baka. Jag har oerhörda svårigheter med att följa ett recept, jag kan det bara inte! Jag lovar att jag så många gånger har försökt, men alltid misslyckats. Kanske har det med att göra, att jag vill ha saker och ting gjorda på mitt vis. Men för det allra mesta brukar det bli bra. Så varför ändra på sig?

Jag började matblogga för lite drygt ett år sedan och jag fullkomligt älskar det. Genom bloggen kan jag bjuda Er alla på vad jag trollar med i köket. Inspirationen får jag genom att läsa kokböcker (som jag fullkomligt älskar att köpa!), tidningar och underbara hemsidor. Men för det mesta är det inte recepten som lusläses, utan jag studerar bilderna och utifrån det skapar jag min egen version.

Om ni har några frågor eller funderingar så är det bara att lämna en komentar!


Tusen tack till alla Er som besöker Linnéas Skafferi, utan Er skulle inte bloggen finnas.


Linnéa



Vårstädning pågår..

Här hemma får datorerna sig en vårstädning, så för tillfället har jag lite svårt att få till något fint inlägg med bilder då photoshop inte är installerat än.. Men den som väntar på något gott.. Ja den kommer att få receptet på en helt underbart god paj som vi nyss spisat (blev lite inspirerad av mig själv igår!!) Sedan kommer det förhoppningsvis ett litet inlägg om mig. Jag bad ju Er att lämna en kommentar och berätta lite om er själva, så det är väl inte mer än rättvist att jag gör detsamma!

Men snart är det dags att bänka sig med diverse chips, godis och läskedryck då finalen av melodifestivalen går av stapeln om några timmar. Kom bara ihåg att ha telefonen nära till hands så ni kan rösta på favoriten!




Lök & ostpaj

image469



Varför inte bjuda på en underbart gul, härlig lök och ostpaj till påsk? Antingen som del av en buffé eller som huvudrätt! Ett stort plus med denna paj är att det går utmärkt att äta den kall eller lite ljummen, den behöver inte vara varm för att smaka ljuvligt.  Skall du servera pajen till buffén, varför inte göra minipajer. Har man inte små pajformer hemma går det bra att använda en muffinplåt! Ställ bara i muffinformar och klä dem med pajdeg.

Ost & lökpaj:

3 dl mjöl
100 g smör
2 msk vatten

Mät upp mjölet och dela smöret i småbitar, smula snabbt ihop till en deg. Tillsätt lite vatten för att få en fin konsistens. Tryck ut i pajformen och förgrädda i ca 10 minuter på 200 grader.

5 st gula lökar
smör

Skala och skiva löken, stek dem gyllenbruna i smör.

2 dl grädde
1 ägg
3 dl riven ost
salt

Blanda samman mjölk och ägg, rör ned den rivna osten och lite salt. Lägg löken i det förgräddade pajskalet och häll äggstanningen över. Grädda i ca 20-25 minuter.

(eget collage med bilder från Isabella Smith)

Vardagslyx!

image468


Något förvånad blev jag förra veckan när
denna tidning damp ned i brevinkastet, att jag för någon månad sedan bestämde mig för att börja prenumerera på tidningen hade jag totalt glömt bort. Sicken trevlig överaskning!
För hur underbart och inspirerande ser inte omslaget ut!? Iallafall blir jag sugen på att ställa till tårtkalas i påsk!  Tidningen har blivit flitigt läst under den gånga helgen och veckan men än har jag några små gobitar kvar, kanske något jag hinner med under den kommande helgen. Vill ni ta en sneakpeak, kolla in här.

Efter att ha sovit några timmar under eftermiddagen har den värsta huvudvärken släppt, men jag känner mig fortfarande lite groggy. Vi får hoppas att skallen känns bättre under morgondagen!

Till vardags

image467


Vardagsmat, ett onödigt ont eller helt ok? Ja det beror ju förståss på vad man gör det till. Det bästa sättet för att göra vardagsmaten lite roligare stavas k r y d d o r,  har du bara ett bra basutbud på kryddor hemma kan man göra det mesta.

Ska jag vara helt ärlig så gör jag sällan mina egna köttbullar, det är ju så smidigt och det går så fort med köpta! Smaken från en köpt köttbulle kommer ju tyvärr inte i närheten av en hemrullad.. Men det är där kryddorna kommer in i bilden. Medans du steker på dina mamma scan så är det bara att gå loss med kryddburkarna! En favorit är den klassiska grillkryddan men nu senast fick lite timjan och oregano sätta piff på köttbullarna! En riktig höjdare måste jag säga!

Har du något bra tips på hur man piffar upp maten i vardagen?


Nu är det soffläge som gäller då jag fått en ohygglig migrän under dagen.. Trevlig torsdag!!

Skriva, rita, kludda, tänka...

image466

Ordning och reda ja.. Bredvid mig på golvet står en stor kasse från IKEA fylld med massa grejer som skulle bringa mer ordning här på mitt skrivbord. Hyllor, lådor, tidningshållare och massa annat bra att ha. Men de verkar trivas bra där i sin kasse, eftersom de inte hoppar upp och monteras av sig själva!

Men något jag verkligen skulle behöva, är en bra anteckningsbok. För ofta när jag sitter här vid datorn dyker jag på något bra recept eller tips som jag alltid klottrar ned på närmaste pappersbit,  vilket resulerar i att hela lägenheten är full av dessa lappar. Men hade jag däremot en bra och smidig bok att skriva ned allt i, skulle problemet vara ur världen! (förhoppningsvis!) Denna snygga från
Ordning och reda skulle passa utmärkt. Men känner jag mig själv rätt har jag antagligen något sött block ligger någonstans, halvskrivet men helt dugligt. Jag har nämligen lite dille på att köpa fina små böcker. Av samma anledning måste jag nog köpa en ny..  Det är ju så underbart att stå och vända, vrida, klämma och känna på små anteckningsböcker!


(eget collage med bild från ordning och reda)

Äggande

image465


Det 
här kallar jag ett riktigt påskägg!! Slå det ni!



(bild, marthastewart.com)

Laxpasta



image464
I helgen gjorde jag en riktigt god laxpasta som jag tror skulle göra sig fint till påsk. För att göra det lite mer påskigt kan man lägga dit några ägghalvor. Färgsprakande, enkel och färsch påsklunch som en härlig kontrast till allt det söta! Är man ingen älskare av lax går det utmärkt att använda kycklingfiléer istället!

Till 4 personer:

4 st laxfiléer
citronpeppar

5 st stora champinjoner
timjan
smör


1 paprika
1 fp  sockerärtor (färska)
1 påse machesallad
1 ask körsbärstomater
4 kokta ägg
1 avokado
creme fraiche
pasta

Krydda laxen med citronpeppar och ställ in i ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter. Undertiden, skiva och stek svampen i en klick smör. Krydda med salt och timjan.
Hacka paprika, halvera tomaterna, gröp ur avokadon och blanda ihop med sallad, ärtor och den stekta svampen i en stor skål. Koka pastan enligt anvisningen på paketet.
Gör en snabb dressing av olja, citronsaft och några stänk fisksås, blanda detta i salladen.

När pastan kokat klart, blanda den i salladen, lägg genast upp på fina tallrikar. Toppa med laxen skuren i kuber, ägghalvor och några klickar fraiche.


På rosa moln..

image463


Åter igen tjatar jag om mina cupcakes, men det är ju så roligt att baka! Igår gjorde jag en omgång och om jag får säga det själv blev de riktigt tjusiga! Istället för att göra frosting på philadelphia gjorde jag en smörkräm, vilket var mycket enklare att arbeta med! Sen blev jag riktigt nöjd med färgen som skiftar så fint i rosa, lila och vitt. Jag har lite kvar i kylen som jag tänkte provgöra rosor av. Det är faktiskt inte så svårt som det ser ut! Lite träning så gör man det lättplätt!

Själva smeten fick smak av kakao och vitchoklad, men jag måste utfärda en varning!! Smeten är så underbart god, riskten är att man hinner äta upp den innan det blir några cupcakes!

Men igår kväll när jag var klar med alla började jag fundera på vad jag skulle göra av alla 24 cupcakes!! Inte kan man ju äta alla själv! Så Sebastian fick som vanligt ta med sig ett gäng till jobbet och sedan åkte jag ned till pappas arbete och bjöd alla där, så nu har jag inte halva kölket fullt längre!

24 st mellanstora:

100 g smör
1 dl socker
1 dl farinsocker
2 ägg
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
100 g vitchoklad
ca 4 msk kakao
mjölk

Gör så här:

Rör smöret tills det är helt fritt från klumpar, ha i allt socker och rör det poröst. Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning. Blanda mjöl, bakpulver och kakao i en skål och rör ned det ( tillsätt ev mer kakao, beroende på tycke och smak!)
Grovhacka chokladen och blanda i smeten. Späd med mjölk tills du får en härllig konsistens på smeten, den skall vara ganska fast. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter.


Nu skall jag ta en av dessa och sätta mig och tjuvläsa
Scrapbook-tidningen jag köpte till mamma idag.






Glassigt!

image462



Kan du gissa vad detta är?


Fundera en liten stund...



Skall jag berätta? Jo det en en glasskopa, fast en mycket, mycket snygg glasskopa! Hur man gör för att använda den ser du
här. Så underbart att ha en sådan färgklick i köket!
Jag är nämligen på jakt efter en ny skopa, men jag hade då inte i förstahand tänkt att använda den till glass, utan till att mäta upp perfekt mängd smet till mina cupcakes. Åter igen har jag setat och spanat in Martha när hon donar i köket och sist när jag tittade tipsade hon om att man får perfekt storlek på cupcaksen om man använder en sådan. Men mitt problem är bara att det skall ju vara rätt sorts skopa.. Inte en sån där vanlig ni vet, utan en som "trycker bort" glassen eller vad jag skall säga. Jag ha ännu inte börjat leta med ljus och lyckta, jag tänkte att ni kära läsare kanske möjligtsvis vet vart man kan få tag på en sådan!?

Jag skulle bli innerligt glad och tacksam!



(eget collage med bild från Wrapables.com)



Uppdatering: Det har nu kommit till min kännedom att det finns perfekta glasskopor att köpa på Clas Ohlson för ynka 49 kr! Tack så hemskt mycket Anna för tipset!



På smörgåsen...

image461


Igår blev det smörgåsfika här hemma med mina föräldrar, man behöver ju inte alltid fika med söta kakor, även om det också är gott!
Vi köpte en bit brie, min absoluta favorit bland ostar. De som gillar salami påstår att brie+salami är en perfekt kombnation, själv är jag inte så förtjust i denna korv så jag vet inte. Vad tycker du? Men något jag vet, är att det smakar ljuvligt att byta ut smöret på smörgåset mot philadelphiaost. Det blir lite fräschare tycker jag.
Några blad sallad och ett par ringar paprika, sedan har man det perfekta eftermiddagsfikat! Brödet köpte vi färdigbakat i butik, snabbt och enkelt!


Trevlig söndagskväll!

Smått & Gott

image459

Vad är en cupcake och vad är det egentligen för skillnad mellan dessa och en vanlig muffin? Hur får man frostingen mindre rinnig och vad använder jag för recept? Ja det är frågor jag skall försöka svara på idag.

Enligt mina helt ovetenskapliga tankar och funderingar är det så här:

En cupcakes ingredienser mäts med 1 cup (amerikanska mått). muffin i gram.
Muffins kan innehålla allt från blåbär till fetaost, en cupcake är alltid söt (har aldrig sett ett cupcakerecept med fetaost i!!)
Smeten till en cupcake är fluffigare än muffinsmeten.
En cupcake har för det mesta frosting, vilket inte muffinsen har.

Detta är alltså vad jag tror, om du vet en anna förklaring så hör gärna av dig! Men jag är inte så knuslig av mig, de recept jag trollar fram mäts med både cups, decilitermått och gram. Ändå kallar jag dem för cupcakes.

Så till frostingen, jag gör i de flesta fall en frosting på philadelphiaost, smör, florsocker och vanilj. Mängden av varje varierar, det beror ju helt på hur stora och många cupcakes du gör. Men till 16 mellanstora brukar jag köra på:

ca 150 g philadelphia
50 g smör
1 pkt florsocker
1 msk vaniljessens

Vispa smöret till det är helt slätt, det får inte vara några klumpar alls kvar. Tillsätt ost och vanilj, fortsätt vispa, vispa vispa. Sikta i florsockret, lite i taget tills du fått en tjock smet.

Ett tips är att inte använda ligthvarianten på philadelphiaost, det blir mycket, mycket bättre med den vanilga, jag lovar!

(eget collage med bild från O´Holy Sweet)




Pölsa vs räkfrossa..

image458

Ja ni goa besökare. Nu sitter jag här hemma i min ensamhet och tycker aninges synd om mig själv. Jag är nämligen precis hemkommen från arbetet och Sebastian är på räkfrossa, medans jag fick äta pölsa på jobbet. Nu är jag ingen extrem motståndare av pölsa, det kan faktiskt vara ganska gott ibland. Men fick man välja mellan det och räkor.. Ja ni kan ju gissa vad jag valt!

Pölsa (eller lungmos som det så smaskigt också heter..) är nog en rätt, som jag antar är på väg att dö ut. För inte vet jag så många i min ålder som uppskattar att få detta serverat till middag. Och nu menar jag inte sån där pölsa på korv, utan riktigt hemgjord pölsa. Jag vet att mamma har ett recept på detta i sin lilla kokbok, jag kanske rent utav skall delge er detta recept.

Men nog om detta, vi tar det i morgon, nu skall jag ta mig en av gårdagens cupcakes och njuta åt att jag är ledig i morgon!




Underbara vår

Ute skiner den underbara solen och jag är hem några timmar från jobbet. Så nu skall jag gå ut en sväng i den tidiga våren och njuta. Det är bäst att passa på, man vet aldrig när man får se solen igen!
Är inte det här en härlig tid? Man har hela den sköna våren och sommaren framför sig, allt blir ljusare och faktiskt lite lättare!


På senaste tiden har jag märkt en viss ökning av besökare här på bloggen, det vore kul att veta lite mer om er som tittar in här!

Var bor du, hur hittade du hit, ålder ja och så vidare ni vet. Skriv en liten rad om er själva så blir jag väldigt glad!


Ja visst ja, har ni några frågor eller funderingar så är det bara att fråga på!

Citroncupcakes

image457

Kvällens skörd av cupcakes ser ni här på en mycket dålig bild. Bra kamera måste införskaffas, nu! Men jag som ser dem i verkligheten kan ju tala om att de är riktigt tjusiga och smakade gudomligt! Frostingen skiftar i gröna och vita nyanser, det hela toppas med en underbart söt prästkrage (eller är det kanske en stor vitsippa!?). Riktigt vårigt och fräscht!

Nu skall jag strax sätta mig vid tv:n med en cupcake och kolla på
Grey´s Anatomy. Ljuvligt!

Ca 16 st cupcakes med citronsmak:

2 ägg
2 dl socker
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker (eller vaniljessens)
juice från ½ citron

Vispa samman socker och ägg. Det skall bli riktigt fluffigt! Sikta mjöl och bakpulver,  vänd sedan försiktigt ned det i smeten, smaksätt med vanilj och citron. Fyll upp formarna till ca hälften. Grädda i 15 minuter på 175 graders värme.

Jag gillar verkligen

image456

För mig är dessa ärtor två i ett, för det första är de faktiskt riktigt goda och för det andra så gillar jag starkt zip-låset! Så lätt att sluta påsen (om man inte gör som Sebastian och klipper nedanför zippet, då är påsen helt omöjlig att stänga, jag lovar!)
De smakar ju inte som nyskördade ärtor, faktiskt så är det ju bara just nyskördade som kan smaka så färskt och gott, men för att ha legat i frysen ett tag har dessa helt klart godkänd smak! Precis som med
brocolin häller jag bara kokande vatten över dem och låter de stå i ca 5 minuter. Vips så har man smaskiga grönsaker utan att ha behövt koka bort alla nyttigheter, perfekt!

Nu mina vänner skiner solen för fullt och det är bäst att bege sig ut i det kalla, men vackra vädret!

(eget collage med bild från findus.se)

Firrepinne

image455


Ikväll blir det fiskpinnar med mos och ärtor här hemma men jag står inte och gör egna när det finns så goda att köpa i affären. Snabbt och enkelt går det när man delar potatisen i småbitar innan den kokas, då är det klart på ett litet kick. Inte jättenyttigt men perfekt en tisdag som denna då det inte finns någon ork över till någon mer avancerad matlagning! Sedan måste jag erkänna att ärtor är en av mina favoritgrönsaker! Så mycket smak i en så liten ärta. Otroligt!

Men allra först skall jag bege mig ut på en promenad i det sköna vädret och njuta av dagens sista strålar!

Jag önskar er en härlig tisdagskväll!


Uppdatering: På paketet med fiskpinnar fanns två alternativa tillagningsmetoder, antingen i stekpanna eller ugn. Jag valde att köra mina i ugnen i ca 15 minuter i 200 grader. De blev perfekta!! Paneringen lossnade inte, de blev inte brända och jag slapp fiskpinnsoset, underbart. Det var första men absolut inte sista gången jag gjorde dem i ugnen vill jag lova!


Pestokyckling

image453



Ni kan bara gissa hur gott det doftar här hemma, ren tvätt, rena golv och hyllor, underbart doftande kyckling i ugnen. Kan det bli bättre? Efter att ha spenderat hela söndagen i soffan tillsamans med säsong 1 av
Criminal Minds, pizza och annat som hör till hade jag en sån otrolig energi i dag när jag vaknade så för en gångs skull har jag fått lite gjort här hemma. Eftersom tvättkorgen misstänktsamt började svämma över var det bara att kila ned i tvättstugan för att kolla efter en tvättid. Turligt nog fanns det en nu på dagen så strax skall jag gå ned och hämta upp det sista. Äntligen tog jag mig i kragen och röjde i ett av skåpen i köket. Hur jag löste det hela visar jag kanske senare. Nöjd med vad som åstadkommits idag är jag iallafall!


kycklingfilé (ca 1 per person)
3 vitlöksklyftor
basilika
olja
salt & peppar

1 burk creme fraiche
ett par msk pesto
ev 1 vitlöksklyfta
salt & peppar

pasta

Tina kycklingen och lägg den i en ugnsform. Skala och grovhacka vitlöken, gör en marinad av vitlök, olja, basilika salt och peppar och pensla den över kycklingen.
Ställ in i ugnen på ca 200 grader tills kycklingen är helt klar. (köttet skall vitt)

Rör samman fraiche med pesto, för en lite kryddigare smak, tillsätt en pressad vitlöksklyfta. Salta och peppra. Servera kycklingen och pestodippen med nykokt pasta.

Till bakverken

image452



Det här med förvaring av cupcaksen är mitt största problem då de flesta burkar jag har är på tok för små. Vad jag skulle behöva är bra cupcakeförvaring! En
sådan här vore ju drömmen då många får plats och de är staplingsbara! I dessa går det blott i en cupcake per låda men är de inte bedårande söta!?

Något som fungerar  relativt bra att ha dem i är faktiskt pizzakartonger, sådanna där höga för inbakade pizzor ni vet. Om man frågar riktigt snällt brukar man kunna få några kartonger gratis eller köpa dem för en billig penning. Men jag känner att det vore bra att ha riktiga grejer att ställa dem i ändå! Har du en bra lösning eller köpt dig en riktigt bra butt? Lämna gärna en komentar isåfall!

I helgen har det inte blivit någon bakning, men kanske i morgon?


(eget collage med bilder från amazon.com)

Kalasgott!

image451


Ikväll står det inflyttningsfest på schemat. Lillasyster sålde sin lägenhet i veckan till en god vän och redan idag skall han ha pary. I ärlighetens namn är jag lite trött och sliten så kalas är inte riktigt vad jag känner för, men man brukar ju alltid få kul när man väl pallrat sig iväg!

Hade jag haft ingredienser hemma hade jag absolut blandat mig en
jordgubbsmargarita ikväll, men då det är smått om jordgubbar så här i mars så får jag allt vänta några månader.  Kanske är det något att bjuda på till påskkalaset, jordgubbarna skall ju vara frysta så börja leta nu kanske du hittar i någon butik innan påsk!
Annars går det säkert bra att göra på fryst ananas, riktigt gult och härligt! (blir färgen blaskig kan man droppa i några droppar gul karamellfärg) 

Nu skall jag lägga mig en stund på soffan innan det är dags att sätta fart!

Jag önskar er alla en härlig lördagskväll!