Sparkling


Nja kanske inte, men ni måste hålla med om att lite färgsprakande strössel lyser upp en annars ganska höstgrå måndag! Tydligen har de på
Dr Oetker förstått den passion som finns inom mig när det kommer till bakning, för här i veckan fick jag hämta ut ett stort paket med massor av bakingredienser och dekoreringstillbehör. Det tackar jag verkligen för!
Jag har massor av spännande recept som ligger på lut och jag kan lova att många av de produkter som fanns med kommer att komma väl till pass!

Nu skall jag ta och göra någonting av de där björnbären jag tidigare skrev om, vad det blir, ja det får ni se i morgon!

bild:SebbeSula.se


books, books, books...


Note to myself: Unna dig lite härliga kokböcker i höst.
Jag är som bekant en riktig kokboksfantast, att bara ha alla fina böcker stå där på hyllan gör mig lycklig! När inspirationen tryter när det gäller matlagning som bakning är det bara att plocka ned en bok och försvinna iväg en stund. Vips så är man på topp igen!
Två böcker jag länge velat ha men inte riktigt kommit mig för att köpa är
Martha Stewart´s Cookies och Martha Stewart´s Cupcakes. Jag menar, kan man få nog av cookies och cupcakes? Tror inte det!
En bok som jag planerade att köpa förra året men aldrig kom mig för är Nigellas Christmas. Men i år så kanske..

Vilka kokböcker har du spanat in den senaste tiden?

Ärtsoppa


Jag är ett stort fan av soppor och då menar jag inte soppa gjord på pulver, soppa från en burk, tetra eller likande. Jag pratar om hemgjord soppa, matig och med massor av smak. Jag mins skoltidens köttsoppa, det var nog bland det blaskigaste man kan stoppa i sig, om jag inte mins helt fel gjordes det en undersökning när jag gick på gymnasiet på hur mycket av den så kallade köttsoppan du måste äta för att orka en gymnastiktimme. Åtta (8) fulla tallrikar var du tvungen att sörpla i dig för att få den energi du behövde! Jag antar att gymnastikeltionen ändå skulle vara förstörd, tänk så många gånger man måste gå på toa efter det intaget av vattnig soppa!

Så med detta i åtanke bjuder jag här på det bästa recepet på hemgjord ärtsoppa som jag har. Detta är inte soppa gjord på gula ärtor så du behöver inte hålla på att blötlägga ärtorna timmar i förväg. Ta bara upp din påse med frysta gröna ärtor ur frysen så står den perfekta lunchen på bordet i ett kick!




Grön ärtsoppa 2 port:

 2 dl gröna ärtor
½ lök
1 msk smör 
1 msk mjöl
2 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde
timjan
salt & peppar


Tina ärtorna. Finhacka löken och fräs den mjuk i lite smör. Blanda löken i ärtorna och mixa med en mixerstav. Smält smöret i kastrullen, ha i mjöl och rör om. Slå på buljongen och ha i ärtpuren. Låt allt kokaihop och slå i grädden. Smaksätt med timjan, salt och peppar.

bild lånad från nigella.com

Björnbär



Runt husknuten växer det en stor planta med björnbär som så smått börjar mogna. Om jag nu inte lyckas äta upp dessa innan helgen kommer, har jag tänkt att göra något smarrigt med dom. De färska är helt klart så mycket godare än de frysta, så det är bäst att passa på när de finns i trädgården!
Eftersom de är så goda vill jag inte göra allt för mycket med dom, kanske bara servera till hemgjord vaniljglass.

 Eller har du något bra recept där man använder björnbär?


foto:SebbeSula.se

Vardagsmat




Åter igen är det vardag och som vanligt ställer vi oss den ständiga frågan, vad skall vi äta till middag? Alla familjer har olika krav på vad enkel vardagsmat är för dom. För mig står enkel mat antingen för något jag kan slänga ihop på max 20 minuter eller något som sköter sig själv på sipsen eller i ugnen en längre tid så man hinner göra annat undertiden.
Detta recept på en otroligt enkel laxlåda uppfyller båda kraven. Alla ingredienser skall bara läggas i ugnsformen och efter drygt 20 minuter i ugnen är det klart. Perfekt!


Laxlåda 4 personer:

4 bitar laxfilé
1 påse brocoli
1/2 påse babymorötter (jag använde mina egna små hemodlade)
3 dl grädde
salt & peppar
rejält med färsk persilja eller någon annan färsk krydda


Lägg brocoli, lax och morötter i en ugnsfast form. Slå grädden över och krydda med salt, peppar och grovhackad persilja. Värm ugnen till 180 grader och låt formen stå inne drygt 20 minuter eller tills laxen är helt klar.
Jag kokade lite ärtor som jag slog i formen precis innan servering.
Vill man kan man koka lite pasta att servera till, men vi åt det utan.

bild:Linnéas Skafferi

Tillbehör


Ibland är det gott att byta ut den vanilga pastan eller potatisen mot en härlig grönsaksblandning, och då menar jag inte en påse från frysen med halvtråkiga rotfrukter. På 10 minuter kan du slänga ihop en smaskig grönsaksröra som fungerar finfint i stället för pasta eller som ett kompliment. Till dessa varma och lite höstiga grönsaker hade jag den allra bästa av fetaost, i alla fall enligt mig.
Mjuk och krämig med precis lagom stark smak, helt underbart! Denna fetaost är från Danmark och inhandlad i en liten butik med utländska varor. 


Stekta grönsaker


10 stora färska champinjoner
1 purjolök
2 röda paprikor
färsk persilja
100 g fetaost


Skiva champinjonerna och hacka purjolöken. Stek detta i en klick smör tills svampen fått fin färg. Skiva undertiden ner paprikan och låt den steka med de sista minuterna så de hinner bli varma men fortfarande har lite tuggmotstånd. Finhacka persiljan och strö den över. Salta och peppra rikligt. Bryt sönder fetaosten och vänd ned den.

Perfekt att servera till ugnsbakad kyckling, stekt korv eller varför inte en bit fisk?

Skördetid




Augusti månad bara flyger fram och vi har redan avverkat halva. Hur gick det egentligen till? Var det inte mitten av juli nyss?
  Under veckan som gått känns det som om sommaren lämnat plats åt svalare och friskare dagar, detta är inget jag sörjer då jag faktiskt ser fram emot hösten.
Även i grönsakslandet börjar det bli höst, morötterna börjar bli stora och fina men jag gallrar med jämna mellanrum för att de ska få plats att växa. De halvstora, inte riktigt klara morötterna jag då drar upp är egntligen mina favoriter. De är både söta att se på och riktigt söta i smaken. Perfekt att ha i sallader, du behöver bara skölja av jorden och eventuellt dela dom på mitten.
Något som växer likt ogräs i mitt grönsaksland är persilja av den slätbladiga typen. Jag är ute och norpar lite varje dag nästan men det kommer hela tiden nytt. Det som inte hinns äta upp denna säsong klipps ned och fryses in, perfekt att ta fram i vinter!

Har du fått skördat något i år?



bild: Linnéas Skafferi

off topic..



Som ni ser har denna bild inte det minsta med matlagning eller bakning att göra. Jag hoppas ni har överseende med detta. Vår lilla familj har fått utökning, igår flyttade Mr C hem hit. Han är en drygt 8 veckor gammal labradorpojke som redan nu vänt upp och ner på våra liv.  Kl 03.30 gick vi ut i spöregnet för att den lille herren var kissnödig. Väl ute var husknuten betyldigt mer intressant och han gick till attack. Efter det var det prästkragarna som fick sig en omgång. Att han var så nödig inne, ja det var tydligen glömt redan. Nu är det en faslig tur att han är så otroligt söt, för vem kan bråka när de där ögonen tindrar upp mot en?

In the summer of 2009



Nu är vi två veckor in i augusti och sensommaren är verkligen här.  Sommaren har som vanligt bjutit på allt ifrån 10 plusgrader och spöregn till de 29 grader i skuggan och stekande hetta vi hade förra veckan. Precis som en svensk sommar skall vara med andra ord!

I våras införskaffade vi den l
ite större grillen och den har varit perfekt i sommar! Lägg kolen i mitten av grillen och låt den få fin glöd. Lägg sedan de du vill grilla runt om kolen. Genom att grilla på detta vis får du ett kött/kyckling/fisk som blir oerhört mört och sällan bränt. Helt underbart! I sommar har vi grillat hamburgare i massor. Min absoluta favorit är de med mozzarella innuti!

Skall du göra en enda tårta, nu i sommar, senare i höst eller när helst du vill, gör den här tårtan! Jag lovar att den blir uppskattad. Byt ut mot annan frukt eller bär om du inte får tag på jordgubbar.

Den absoluta favoriten i sommar har nog varit glassmaskinen jag fick på min födelsedag. Att det kunde vara så gott med hemgjordglass! Under hösten har jag tänkt att utforska detta område djupare. Tänk er en riktigt ruskig höstdag, favoritfilmen går på tv och framför dig har du en stor skål med glass fullproppad av chokladbitar, nötter och härlig kolasås. Kan det bli mycket bättre än så?

Denna sommar startade med en ganska stor händelse. Min lilla lillasyster tog studenten. Självklart stod jag för sötsakerna och dessa gröna macarons blev jag riktigt nöjd med.

Vilka har varit dina höjdpunkter under sommaren 2009?



Tisdagslyx!



Kvällens enda måsten, åka in til stan, köpa en påse av
favoritgodiset, hämta ut biljetterna och försvinna in i biomörkret. Lite vardagslyx behövs!
Sommaren med göran-En midsommarnattskomedi. Jag har läst både ris och ros om denna film och ikväll är det dags att jag får bilda mig en egen uppfattning. På filmens hemsida fann jag ett helt underbart ljudklipp.  Det är bara att lyssna om och om igen. Tills de i närheten börjar tycka att du är aningens tjatig!

Har ni sett filmen? Vad tyckte ni?

Världens godaste äppelpaj




Nu kanske ni tycker det låter lite självsäkert att jag skriver världens godaste om en paj jag själv gjort. Men det får jag ta, för detta kära läsare är verkligen den godaste äppelpaj jag någonsin ätit. Mjuka äpplen täckta av ett lager smulpaj smaksatt med nötter och sirap. Kan det bli mycket bättre än så?

 Snart är äppeltiden här, trädgårdar och matbutiker fylls av underbara Svenska äpplen som fått mogna i solen och har en helt underbar smak. Använder man dessa äpplen i paj, ja då kan det bara inte bli dåligt!
Jag hade inte tillräckligt med äpplen för att fylla en stor pajform (tur var kanske det, för hur mycket hade jag inte ätit då?). Istället fick mina urtjusiga portionsformar göra en insatts och det blev verkligen perfekt.

Både grädde och vaniljvisp/vaniljsås är helt underbart till paj, men ibland kan det vara gott med något som inte är så mäktigt. Därför vispade jag snabbt ihop grädde och creme fraiche som jag serverade till och det blev verkligen toppen över i!

Jag tog lite mindre socker i smulpajen, men toppade istället det hela med lite härlig sirap.

Världens godaste äppelpaj, 6 potionsformar


125 g smör
3 dl mjöl
1 1/2 dl socker
50 g nötter

5 fina svenska äpplen
kanel
ingefära
sirap


Nyp snabbt ihop smör, mjöl och socker. Detta skall bli en smulpaj så det skall vara riktigt smuligt. Grovhacka nötterna och blanda i dom.

Skiva äpplena fint och lägg dom i botten på pajformarna. Tänk på att äpplena sjunker ihop i ugnen, så du kan fylla nästan hela formen. Pudra kanel och lite, lite ingefära över. Ringla eventuellt sirap över. Täck de skivade äpplena med smuldegen och ha sist över sirapen. Grädda ca 15-20 minuter i 200 grader.

Creme fraiche-grädde

2 dl grädde
1 1/2 dl creme fraiche
2 tsk vaniljsocker (använd äkta vaniljsocker, det smakar så mycket bättre)
saften från 1/2 lime
ev lite florsocker

Medan pajerna står i ugnen, vispa grädde och creme fraiche till en riktigt tjock kräm. Smaksätt med vanilj och lime. Tycker du att smaken blir aningens för sur, tillsätt bara lite florsocker.

Så, på ca 30 minuter har du världens godaste äppelpaj står på köksbänken. Helt underbart!


Bild:Linnéas Skafferi

Kräfttest



Äntligen är det augusti och startskottet för alla underbara kräftskivor har gått. Själv är jag en kräftälskare av stora mått men då inte Sebastian delar denna passion med mig äter vi det inte lika ofta som jag skulle önska. Han tycker det mest är massa skalande och pillande för att till sist sitta där med ett par stackars kräftstjärtar. Men för egen del tycker jag att det är lite av tjusningen med att äta kräftor. Självklart måste man servera en riktigt god paj, gott bröd och en lite starkare ost till. För du får äta många kräftor innan mättnadskänslan infinner sig. Min moster gjorde en ljuvligt god paj som passade perfekt till skaldjur, jag skall försöka lura av henne receptet så ni också får ta del av det!

Men nu till det jag egentligen tänkte skriva om och det är alla dessa kräfttest som görs av diverse tidningar. Hur pålitliga är de egentligen? Kan man verkligen testa 30 olika kräftor och när du kommer till den 25:e fortfarande känna skillnad? Eller flyter inte alla dessa salta smaker ihop till ett enda stort töcken?
Både
DN och Allt Om Mat  har grävt djupt i frysdiskarna efter de röda små rackarna. Men jag tror mer på er, kära läsare. Därför tycker jag att ni lämnar en kommentar och berättar om de godaste kräftor NI ätit i år. På så vis får vi ett alldeles eget kräfttest här på Linnéas Skafferi.

Själv har jag bara ätit hemfiskade (nåja, jag hade varken fiskat eller kokat dom men de var i alla fall inte köpta på mataffären) och ICAs egna jumbokräftor. Båda varianterna fick klart godkänt!


Bilder: SebbeSula, tagna på mamma och pappas kräftskiva tidigare i år.

Sirapsflaska




Nu kan det säkerligen vara så att jag är lite efter. Men har ni märkt att Dansukker
bytt ut sina sirapsflaskor!? Tydligen har detta pågått sakteligen sedan mars månad men det var inte för ens ett par veckor sedan jag uppmärksammade de nya flaskorna.
Vilket lyft måste jag säga!

Äntligen har de gjort flaskan transparent så man verkligen ser hur mycket sirap det är kvar! Att korken är "droppfri" nu är ju verkligen en bonus då det varit ritkigt svårt att dosera tidigare. Först ingenting sedan allt på en och samma gång!
Att få en sirapsflaska helt kladdfri är nog nästan en omöjlighet, men nu är man bra nära!

Tummen upp Dansukker!


pressbild från dansukker.com

MoccaCupcakes



Till förra helgen hade jag en liten beställning på cupcakes som skulle serveras på en kräftskiva.
Kräftor är inget du äter dig övermätt på, därför tyckte jag att det passade bra med lite mastigare cupcakes denna gång. Därför blev det choklad för hela slanten! Chokladmuffin med massor av chokladbitar i och till det en härlig moccafrosting som jag dekorerade med guld/pärlemoströssel. För en choklagalning som jag är detta rena drömmen!


Till ca 18 härliga cupcakes behöver du detta:

2 ägg
3 dl socker
3 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 dl matolja
200 g choklad


Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Blanda ihop mjöl, bakpulver och kakao i en separat skål. Sikta i de torra ingredienserna i äggsmeten. Ha i oljan och rör till en jämn smet. Hacka chokladen och rör sist i den. Fyll muffinsformar till 3/4 och grädda i  ca 15 minuter.

När muffinsen svalnat gör denna
chokladfrosting, tillsätt bara ett par msk kallt kaffe beroende på hur stark kaffesmak du vill ha. Spritsa eller bred sedan frostingen över dina muffins och dekorera med strössel.


bild: SebbeSula

Foliebakad potatis







Så, här kommer det äntligen då, receptet på den godaste potatis jag ätit i hela mitt liv. Jag vill då tillägga att jag inte alls är så förtjust i potatis. Därför tycker jag att om ni inte redan ätit detta, skriv ner receptet och gör denna ljuvliga potatis så snart du får möjlighet!







Du behöver kokt potatis, självklart går det bra att ta av det som blev över från gårdagen. Saft från 1/2 citron. En rejäl hög med persilja (om du har andra färska kryddor på lager går det självklart bra att byta ut persiljan). 2 stora och fina vitlöksklyftor, en rejäl klick med smör och lite god olivolja.  När du har allt detta framför dig, ja då är det bara att sätta igång! Gör enligt följande:

Hacka persiljan. Fint eller grovt, det är en smaksak.


Ta dina vitlöksklyftor och ge dom en omgång med kniven. Tryck med bladet på kniven mot löken så den brister. Plocka sedan enkelt bort skalet och finhacka vitlöken.




Nej, du behöver inte ge citronen hjärtmassage!! Rulla citronen fram och tillbaka för att mjuka upp den. Det blir då betydligt enklare att pressa ur saften.




Dela upp potatisen i lagom stora portioner på att ark folie. Fördela persilja och vitlök, dela smöret och lägg en klick på varje ark. Ringla olivoljan över.




Pressa saften ur 1/2 citron. Undvik att kärnorna faller i potatisen genom att sila citronsaften genom fingrarna.



Salta och peppra rikligt. Dessa små potäter älskar salt!



Nyp i hop folien och gör ett litet paket av det hela. Se till att det inte är några pyshål, du vill inte släppa ut varken den goda skyn som blir i botten eller de ljuvliga dofterna!




När grillen ser ut så här är det verkligen inte dags att lägga på dina foliepaket. Lägg din grillkol i mitten av grillen, så att du har gott om plats runt om. När kolen glöder fint, lägg på dina foliepaket runt om glöden och låt de ligga till sig i ca 20 minuter.

Kycklingen la jag i denna marinad och grillade den, precis som potatisen runt om glöden. Genom att grilla på detta vis får du det godaste köttet/kycklingen i världshistorien, jag lovar!


Bild: Linnéas Skafferi

Försmak



Finns det något mer underbart än att sätta sig på altanen, där bordet är fint dukat, tallriken är full av nygrillad kyckling och vinglaset är välfyllt? Nej jag tror inte det!
Sen att maten var så god att jag för en stund, precis innan jag gick in i paltkoman trodde att jag dött och hamnat i mathimlen gör ju inte saken sämre! Nu överdriver jag faktiskt inte, det var verkligen så gott och ingen av oss kunde sluta äta, vilket resulterade i en riktigt djup och långvarig paltkoma!

Receptet och lite fler bilder får ni i morgon, nu skall jag sjunka djupt ned i soffan tillsammans med mitt
favoritgodis.

bild:Linnéas Skafferi