Hela Sverige bakar!!

 

 

Äntligen, äntligen, äntligen kan jag berätta för er läsare vad jag pysslat med den senaste tiden. Några av er har redan läst om det i Aftonbladets helgbilaga Härligt Hemma. För er andra ska jag nu tala om vad som gjort att jag varit något frånvarande här på bloggen under hösten.

Det är nämligen så, att på onsdag kommer min första bok ut. Den första av tjugo. Japp, ni läste rätt! Tjugo böcker har jag tillsammans med Tasteline och Aftonbladet lyckats få fram. De kommer att gå och köpa dem tillsammans med Aftonbladet varje onsdag med start 2/12, alltså nu på onsdag. Först ut är småkakor och boken ser ut som på bilden ovan.

 

Under hösten har jag och den underbara fotografen Katja Kristofferson slitit hårt med dessa böcker och de skall bli så kul att se dem ute i handeln.

 

Nu ska jag gå och koka lite knäck och njuta av att jag äntligen fått berätta min hemlighet för er!

Trevlig första advent, kära läsare!

Bild: Katja Kristofferson

Tomtemys


Ja som sagt, det påstås att det är första advent i helgen! Jag som älskar att julpynta har endast fått upp en liten stackars julstjärna i fönstret. Veckan har varit galet hektisk! Men ikväll ska vi packa övernattningsväskan för i morgon bär det av till dalarna för att få oss en rejäl dos julkänsla och förhoppningsvis lite avslappning. På väg upp stannar vi till i Leksand och går på deras julmarknad, bilden ni ser här ovan är tagen förra året. Jag och svägerskan myser med tomten, eller om det är tomten som myser med oss:)
På kvällen skall vi avnjuta årets första julbord, detta är något jag verkligen ser fram emot då jag är lite av en julmatsnörd!

Skall ni ha
adventsmys i helgen och vill ha något gott till glöggen lyder mitt bästa tips:

Crostini med lingon och brie ca 20 stycken:

1 lång baguette
ca 2 dl lingonsylt
500 g brieost

Skär brödet på snedden och lägg ut brödbitarna på en plåt. Låt de rostas i ugnen i ca 15 minuter per sida i 100 graders värme (detta går bra att göra i förväg). Dela brieosten i lagom stsora bitar för brödet, lägg på en klick lingonsylt på varje brödbit och toppa med osten. Sätt åter in brödet i ugnen på 100 grader i ca 15 minuter. Osten skall bröja smälta lite lagom. Servera genast!

Vad har ni för planer inför helgen?


bild: SebbeSula

Lite mera jul



Tänk att det är första advent på söndag redan. Just nu är det full fart på allt men jag försöker verkligen stanna upp då och då för att försöka få till lite julstämning.
Chokladen skickar mig direkt till tomteverkstaden och fyller mig med härliga julkänslor. Men det finns även andra nyheter denna jul som får mig att vilja ta på mig myskläder, krypa upp i soffan med en härlig kärleksroman, se snön falla över gärdena och bara njuta av en ledig förmiddag.
Årets nya julskiva som går varm här hemma om dagarna har EMD gjort. Stillsamt, svenskt och full av julstämning. Extra glad blev jag när jag upptäckte att en av mina favoritsånger/visor var med. Julkänslan infinner sig på en gång!

Sen har vi Dufvenkrooks härliga chili/chokladglögg. Första flaskan är redan urdrucken och jag måste nog se till att inhandla en ny till helgen. Här hemma dricker vi den ur mina härliga röda muggar och helst ska den vara riktigt, riktigt varm.


Vad gör du för att komma i julstämning i år?

bild: dufvenkrooks.se

Linneas mellanstora köttbullar



I helgen fick vi hem lite älgfärs som blev till köttbullar idag. I vanliga fall brukar jag använda matberedaren till att finhacka löken när jag gör köttbullar, men av någon outgrundlig anledning kände jag för att hacka för hand i idag. Så det blev ett hackande och ett pickande, men det var det väl värt! Jag blandade i lite av det som fanns hemma. Ett äpple från trädgården, torkad svamp, massor av vitlök, salt och peppar. En gräddsås till det och middagen var serverad!

Om det inte var för att mormor gör de absolut godaste köttbullarna till julbordet så skulle jag utan tvekan kunna servera dessa.

Älgfärsbullar ca 40 st

ca 600 g älgfärs
ca 15 cm purjolök
4 vitlöksklyftor
1 äpple
1/2 dl torkad svamp
2 ägg
1/2 dl grädde
salt
svartpeppar
vitpeppar

Finhacka purjolök, vitlök och äpple. Rör ihop ägg, grädde, de båda löksorterna,, salt och peppar. Smula ned svampen. Rör sist i älgfärsen.
Forma till små bollar och stek dem i en klick smör. När de är genomstekta, gör en snabb gräddsås genom att hälla ca 4 dl grädde över, ha i ett par stänk soya, en nypa socker och lite peppar. Servera kokt potatis och lingonsylt till.

Vilken slags köttbullar har du på ditt julbord?

bild: Linnéas Skafferi

Julkärlek

 

 

Denna jul har jag en ny kärlek, Marabou´s vinterchoklad. Som vanligt var jag aningens skeptisk till denna nya kombination, kan det verkligen vara gott med kanelsmak på choklad? Det kan det! Julkänslorna infann sig omedelbart och jag blev alldelens varm inombords. Så har ni inte testat denna så kan jag varmt rekomednera det!

 

Något som även det gav mig julkännslor är julskinkan som står i kylen, ja ni läste rätt. Jag har en trind liten julskinka på dryga 3 kg står färdiggriljerad i kylen. Det var Ridderheims som budade över en julskinka helt utan E-nummer som jag nu skall testa så här innan jul. Vad jag tyckte om den får ni veta i veckan.

Nu skall jag försöka ladda batterierna inför den stundade veckan som bjuder på allt från badrumsrenovering till arbete och julshoppning.

 

Har du testat Marabous nya choklad?

 

 

bild från marabou.se


Jul på Åhlens

 

Två otroligt intensiva arbetsveckor är nu till ända. Jag måste ha varit i någon form av bubbla, för igår upptäckte jag att det är ju första advent nästa helg! Hur kunda det bli så? Jag hade ju massor av veckor på mig att förbereda allt, kolla in och köpa de perfekta julgardinerna, uppdatera julgranspyntet, ja ni vet.  Men nu sitter jag här med ouppackade flyttkartonger och förstår ingen ting. Men den kära modern var helt fantastiskt snäll och köpte mig nya julgardiner idag och på fredag bär det av mot den kungliga hufvudstaden för ett litet möte, då skall jag passa på att julshoppa. Nr 1 på listan är att besöka Åhlens, för där har jag spanat in en hel drös saker som skulle passa så här i juletider.

En fin burk att stoppa pepparkakor i, nytt julgranspynt behövs och ett tjusigt våningsfat att lägga frukt och nötter i till köksön.  Ja det är några av de saker jag spanat in på Åhlens.

 

Hur ligger ni till i julplaneringen?


Arbete



Hela köket är invaderat av sockerkakor i diverse färger och former, tigerkaka, chokladkaka, sandkaka you name it! Själv sitter jag här och är skyhög på socker från allt som provmakats. En vanlig dag på jobbet med andra ord. För fjärde gången detta år har jag bytt jobb och nu känns det som om jag hittat helt rätt! Jag har nu blivit min egen och arbetar för fullt med ett jättehärligt projekt som ni läsare snart, snart ska få ta del av. Men än så länge är det hemligt vad det är, även om ni alla säkert förstår att det har något med matlagning och bakning att göra.

Jag hoppas att jag snart kan berätta lite mer om vad jag sysslar med hela dagarna:)


Foto: KatjaK


Pilaffris



Till
kycklingen gjorde jag ett superenkelt och fantastiskt gott ris. Jag gjorde för omväxlingsskull pilaffris, vilket jag gör alldelns för sällan. Det är ju varken svårt eller tar lång tid och det smakar ju så gott! Eftersom jag smaksatt kycklingen med både chili och vitlök fick även riset smak av detta.
När du gör pilaffris, använd ett långkornigt vitt ris gärna basmatiris. Det ger bäst resultat.


Pilaffris med chili och vitlök

4 port basmatiris
1 klick smör
1/2 färsk chili
2 vitlökslyftor
1 gul lök
grönsaksbuljong

Finhacka chili, vitlök och gul lök. Klicka i smöret i en kastrull och låt det smälta. Blanda i ris, chili, vitlök och vitlök. Låt det fräsa tills riset börjar bli genomskinligt, rör hela tiden om så det inte bränns vid. Slå över buljongen och koka riset som vanligt.


Bild:Linneas Skafferi skål från www.casualliving.se

Hel kyckling i ugn



Jag ser att en hel del av er läsare kommer till min blogg genom att söka på hel kyckling i ugn. Så jag tänkte att det var dags att posta en ny variant på denna förträffliga maträtt. Jag brukar passa på att köpa färsk, hel kyckling när de har extrapris. Men självklart går det lika bra att använda den frysta varianten (även om jag får för mig att det blir godare med den som inte varit fryst). Det här är ju ett recept som går att variera i det oändliga och man kan i stort sett ta vad man har hemma. Den här gången fyllde jag kycklingen med smör, vitlök och färsk chili, det blev verkligen kalasgott! Annat som är gott att fylla kycklingen med är färska örter, citron eller ingefära.
För att få fin yta och härlig smak på det tunna, tunna skinnet penslade  jag hela kycklingen med chilisås. Låt gärna kycklingen få ordentligt med färg men börjar den bli bränd kan du täcka den med aluminiumfolie mot slutet.


Hel kyckling i ugn:

1 hel kyckling 1,5 kg
150 g smör
4 vitlöksklyftor
1 het chili
salt & peppar
3 msk chilisås


Finhacka chilin och vitlöken, blanda samman dem med smöret. Strö salt och peppar över. Fyll sedan kycklingen med detta. För att kycklingen skall hålla formen har jag bundit ihop den,
här ser ni hur man enklast gör det. Pensla chilisåsen över kycklingen, värm ugnen till 175 grader. Kycklingen bör stå i ugnen ca 1 timme per kilo.

Ja det här var en variant på hel kyckling ugn, perfekt så här på hösten!

Vilka smaker gillar du bäst till kyckling?

Bild: SebbeSula

Pasta med räkor



Vissa dagar finns varken ork eller energi att stå och laga mat. Räddningen här hemma är i de flesta fall pasta, i alla  tänkbara former, färger och framför allt smaker. Senaste varianten blev med räkor, vitlök, ost och spenat. Till det gjorde jag  ett ruskigt enkelt vitlöksbröd;
rosta två skivor formfranska, dela en vitlöksklyfta och gnugga den mot det rostade brödet. Ringla sist lite god olivolja över. Klart:)

Räkpasta 4 port:

4 port pasta
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 dl fryst spenat
fisksås
2 dl riven ost
1 ask räkor i lake
salt & peppar

Koka pastan enligt instruktionerna på paketet. Skala och finhacka lök och vitlök, stek de mjuka i en klick smör.  Ha i den frysta spenaten, låt den tina helt och bli riktigt mjuk innan du har i osten. Rör tills osten börjar smälta, smaksätt med några stänk fisksås, salt och peppar. Låt räkorna rinna av och rör i dem tillsammans med den kokta pastan i stekpannan. Detta får puttra i stekpannan i ett par minuter.  Servera med vitlöksbröd till. Självklart går det bra att byta ut räkorna mot skinka, kyckling eller bacon.

Bild:Linnéas Skafferi

Nytt



Äntligen har vi fått till en internetuppkoppling här hemma, men inte tack vare Glocalnet (som fortsätter att göra allt de kan för att få missnöjda kunder). Så jag hoppas på att kunna uppdatera här lite mer frekvent igen!
Någonstans i flytten försvann även sladden till kameran, med största sannolikhet ligger den i någon kartong på vinden. Därav den dåliga uppdateringen av recept och bilder här på Linneas Skafferi.  Men jag hoppas ni har överseende med detta och fortsätter att kika in här hos mig!

Förra veckan fick jag ett tillskott till min kokbokssamling. Dock hade jag inte beställt den själv, utan den kom som en trevlig överaskning på posten!
Tofvehult drömmen om ett kafé är bokens titel och i denna mycket personliga kokbok får vi följa Lena Göransson genom årets högtider då hon lever ut sin dröm. Drömmen om ett kafé. Boken genomsyras av personliga och traditionella recept, den är väl värd att läsa och låta sig inspireras av!

Så tack Lena för det trevliga brevet och den fina boken!

48 dagar kvar..

 

Det inte ens femtio dagar kvar till julafton. Nu är det helt ok att fundera på vad som behöver inhandlas nytt, börja köpa hem glögg, skriva julklappslistor och i smyg, börja lysna på julmusik.

Anledningen till att denna starka julkänsla så hastigt infan sig beror på det som sker utanför mitt fönster. Det snöar ju för fullt!

Årgångsglöggen från Blossa har i år smak av clementin, tyvärr måste jag säga att jag inte känner mig helt övertygad. Clementiner är goda att äta, men som julig dryck? Njae, som sagt jag är inte övertygad. Däremot såg jag att de valt att utöka Blossafamiljen med två nya lättglöggssorter, apelsin och lingon, för min del känns de betydligt mer intresanta. För det första gillar jag formen på flaskan, stilren och enkel, sen tilltalar mig tanken på en varm mugg lingonglögg betydligt mer. Sen tycker jag att lättglögg oftast är godare än de starkare varianterna.

 

Jag snubblade även över de här galet fina muggarna från Cosas. Glöggkopp, snapsglas eller espressokopp, använd den till vad du vill. Ja, kanske åker de upp på listan bland saker som skall, måste inhandlas till jul.

 

Vad skall du inhandla nytt till julen 2009?

 

Bilder: cosas.se & blossa.se


Lasagne

 

I går fick vi lasagne till middag. Eller fick och fick, jag lagade det till middag. Tyvärr var vi så hungriga att det inte fanns tid eller ork till någon fotografering av den delikata måltiden. Men den såg ungefär ut som på bilden ovan, krämig, full av smak och massa ost. Jag provade att ha en av Knorrs nya buljonger och det blev riktigt bra! Så tummen upp för den. Gör du lasagne på färska plattor är maten klar på ett litet kick då den inte behöver vara i ugnen mer än 20 minuter. Perfekt mat en grå tisdag med andra ord!
Lite rivna morötter rill och saken är biff, eller i det här fallet lasagne:)

 

Lasagne 4 port:

1 fp färska lasagneplattor

600 g köttfärs

1 gul lök

3 klyftor vitlök

1/2 medelstark chili

salt & peppar

torkade italienska örter

1 burk krossade tomater

2 dl rött vin

1 Knorr Du Chef

 

Ostsås:

50 g smör

2 msk mjöl

4 dl mjölk

2 dl riven ost + 1 dl

 

Skala och finhacka lök och vitlök, bryn de tillsammans med köttfärsen. Finhacka chilin och låt den steka med. Slå över de krossade tomaterna, rött vin och kryddorna. Låt buljongen smälta med i.  Det här får nu koka ihop medan du gör ostsåsen.

Smält smöret i en kastrull rör i mjölet, slå i mjölken och rör det klumpfritt. Låt koka tills det börjar tjockna. Ha i den rivna osten. Varva sedan köttfärs, ostsås och lasagneplattor i en gratängform.  Toppa med lite riven ost.

Gratinera i ca 20 minuter i 225 grader.

 

Bild: marthastewart.com

 


Hemma

 

Så, nu är även denna flytt avklarad. Vi börjar så smått komma i ordning i det nya huset och det känns fantastiskt! Jag är helt slut efter en intensiv arbetsvecka och en otroligt intensiv flytt. Nu pågår det stora plockandet, vad skall vi sätta upp på väggarna, vad skall få stanna kvar i sina kartonger och flytta upp på vinden ett tag, vad behöver vi köpa nytt? Behöver något renoveras? Nu har vi tur, vi köpte ett hus som i stort sett var färdigfixat. Vi hittade ett stort, rött hus med vita knutar från 1900-talets början som den förra ägaren varsamt renoverat och gjort jättefint. Det tackar vi för då ingen av oss har tid eller kunskap nog att dra igång stora renoveringsprojekt.

Självklart planerar jag i smyg inför julen, med lite småhögt i tak, vit kakelugn och fina trägolv i vardagsrummet kan det inte bli annat än perfekt. Platsen för granen är redan utsedd och jag har faktiskt redan inhandlat fina julstjärnor i papp som skall pryda våra fönster.

Några läsare efterfrågade bilder på vårat nya hus, självklart skall ni få se det. När vi kommit i ordning lite mer.

Än så länge har vi inget internet hemma, men förhoppningsvis skall det lösa sig i veckan.

 

Den tjusiga bilden hittar ni hos Pottery Barn, kika in och låt er inspireras, det gör jag!