Smörgåstider




Så här till sommaren kan en god och matig smörgås vara ett bra alternativ till lagad lunch då man oftast inte är så sugen på varm mat i hettan.
I smörgåsarnas heliga land, USA, fanns de med  på lunchmenyn på de flesta ställen. Här hemma i Sverige är inte smörgåsar som dessa lika vanliga, även om jag minns min fars dagobert-mackor i min barndom.

En stor personlig favorit är att ta grovt bröd, lägga brieost, salami, lite rödlök och en tomat mellan och sedan grilla smörgåsen. MUMS!

Hos
Martha kan man självklart finna en hel uppsjö med smarriga smörgåsar. Eller vad sägs om dessa tre?

Tuna Sandwich

Egg Sandwich

Chicken Sandwich


Eller varför inte min egna, supergoda tonfisksmörgås.


Så gör ett gäng goda smörgåsar och bjud ut mamma på en picknick i morgon på mors dag.



Vitlöksbiff


Jag vet att jag bloggat om detta tidigare, men denna maträtt förtjänar att nämnas åter igen! Otroligt enkelt, lättlagat och helt otroligt gott! Mer begär då inte jag.
Om man använder de lite tjockare biffarna eller lövbiff, ja det är hur som. Jag har testat att göra på båda delarna och alla gånger har det blivit lika gott!

Kött mår alltid bra av att ligga framme i rumstemperatur en stund innan det skall tillagas.

Biff i vitlökssås 4 port:

6 skivor biff
2 askar färskost med vitlökssmak
ca 2 dl grädde (välj den fetthalt du föredrar)
salt & peppar

Stek köttet i en klick smör, vänd biffen när det börjar sippra blod på ovansidan. Krydda med salt och peppar. När köttet är genomstekt, klicka i färskosten och slå över grädden. Färskosten får nu smälta ned och koka ihop med grädden till en härlig sås.


Servera med ris och en god sallad.



Bild: Linnéas Skafferi

Sallad



Jag vet inte hur det är hemma hos er. Men här måste jag erkänna att isbergssalladen har kommit lite i skymundan. Allt oftare har påsarna med salladsblandingar, ruccola eller bladspenat fått följa med hem de senaste åren.
Salladspåsarna är onekligen smidiga då det bara är att öppna påsen, skölja innehållet och ha upp i en skål. Inget hackande och pickande behövs, om man inte vill förstås.
Men, här om veckan fick jag syn på de gröna, runda salladshuvuden som något undanskuffade låg där i grönsaksdisken.
Börjar man tänka efter lite, så finns det ju en hel del fördelar med denna 80-talsklassiker. För det första så är kilopriset betydligt lägre (vilket alltid är trevligt) och så håller isbergssalladen betydligt längre än de sorter du köper i påse.

Nu börjar min egenodlade sallad så smått bli klar, men när den inte finns längre ja då återgår jag nog till den gamla trygga isbergssalladen.


Glöm nu inte bort att
tävla om de härliga kryddorna!

Tävling-Aromboden


Som jag
skrev tidigare har jag fått förmånen att testa några av arombodens härliga kryddblandningar. Vet ni vad? Nu har ni läsare chansen att lägga vantarna på ett kitt med 5 stycken kryddburkar.
Min favorit är helt klart mozzarella tomatmix (som ni ser på bilden har det redan gått åt en hel del!!). Perfekt att strö över salladen eller som smaksättning i dressingar.

För att vara med att tävla vill jag att du berättar vilken smak du helst skulle vilja ha? Alla sorter hittar ni här, under fliken kryddor.

Tävlingen pågår fram till onsdag 27/5 kl 20.00.

Så sätt igång att tävla, det är verkligen en vinst du vill ha till sommarens alla grillkvällar!


Bild:Linnéas Skafferi

Blueberry chocolate


När jag var på Ica i veckan fick jag till min förtjusning syn på senaste nummret av Elle Mat & Vin. Detta nummer bjuder på massor av godbitar, speciellt om du skall annordna någon form av fest under senvåren/sommaren. Men den största godbiten av dom alla var nog smakprovet av Lindts blåbärschoklad.

Jag skall erkänna för er, att jag försöker lära mig att uppskatta det här med mörk choklad. Visst en bit eller två av inte allt för mörk choklad kan vara gott. Men nog föredrar jag den något ljusare (och mycket onyttigare!!) varianten.
Men, vi blev mycket positivt överaskade av denna nya choklad som följde med tidningen.
Den smakade inte alls konstgjort och vad passar egentligen bättre än att ligga på soffan, läsa en bra tidning och pilla i sig en bit choklad då och då en regning söndag?


Vilken choklad äter du helst,  den ljusa eller den mörka?

Vilken soppa!!



Detta mina vänner, är nog en av mina favoriträtter. Enkel att laga, det räcker till många och den är urgod dagen efter i matlådan. Jag begär inte mer än så!
Vi serverade ett par bitar av
vitlöksbrödet som jag bakade tidigare till och det var ritkigt gott. Som pricken över i, ha i en rejäl klick turkisk yoghurt i den rykande heta soppan. Du kommer inte att bli besviken, jag lovar dig!

700 g köttfärs
1 gul lök
2 stora morötter
1 burk salsa medium
1 fp krossade tomter med basilika
1l vatten
3 msk rödvinsfond
1 dl rödvin eller en rejäl skvätt balsamvinäger
2 lagerblad
salt & peppar



Bryn köttfärsen, hacka och stek löken.
Lägg det i en stor gryta, rör i salsa och krossade tomter. Slå över vattnet, lägg i lagerblad och låt det koka upp.
Skala och grovriv morötterna, ha i dem, rödvin/balsamvinäger och fonden i grytan. Smaka av med salt och peppar. Soppan kan nu stå på spisen gott och väl en timme och småputtra, om du har tid vill säga. Annars är den klar efter att den har fått koka ihop i ca 10 minuter.


Bild: Linnéas Skafferi

Vitlöksbaguetter


I helgen testade jag att göra egna vitlöksbaguetter och det var inte alls svårt. Det gäller bara att få vitlökssmöret på plats och nypa ihop degen ordentligt, annars rinner smöret ut och det blir bara gegga av alltihopa, till råga på allt tappar brödet även sin vitlökssmak. Japp detta hände med det ena brödet, så jag talar av egen erfarenhet här!

Detta är ett bra grundrecept på baguetter, fyllningen kan man ju självklart byta ut. Pesto, soltrokade tomater, oliver, persiljesmör, ja det går att variera i det oändlga!

Men här kommer min variant, med vitlökssmör:

2 st baguetter:

25 g jäst
3 dl vatten
1/2 dl olja
5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 nypa salt


Smula sönder jästen i en bunke, värm vattnet och oljan fingervarmt, slå detta över jästen. Rör tills all jäst har lösts upp.
Salta en aning. Rör i ca 4 dl vetemjöl och grahamsmjölet, arbeta ihop detta till en deg. Tillsätt den sista decilitern mjöl lite i taget. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Arbeta ihop den jästa degen och dela i två lika stora delar. Rulla till en ca 30 cm lång rulle. Platta till eller kavla ut den så att den blir ca 30 X 10 cm. Bred vitlökssmöret i mitten och nyp sedan ihop rullen ordentligt, ungefär som om du skulle baka en calzonepizza. Tvinna rullen ett par varv och lägg sedan på en plåt och låt jäsa ytterliggare 20 minuter under bakduk. Upprepa samma sak med den kvarstående degbiten.

Grädda i ca 30 minuter i 225 grader. Låt bröden svalna utan bakduk, då får brödet en knaprigare skorpa.

Vitlökssmör:

50 g smör
2 vitlöksklyftor

Låt smöret stå framme så att det är rumstempererat. Pressa vitlöksklyftorna ner i smöret och rör om ordentligt.


Bild: Linnéas Skafferi


Grillat





I helgen tror jag att vi gjorde de godaste hamburgarna jag någonsin ätit! Lite kryddstarkt kött tillsammans med mjuk och krämig mozzarella som fått smak av basilika. Kan det bli mycket bättre än så?
För att få köttet lite saftigare hade jag i lite turkisk yoghurt och det var verlkigen pricken över i!


Finhacka lök och vitlök. Blanda ner det i köttfärsen. När jag hade hackat klart sa Sebastian att löken var så stark att till och med kameran grät. Men det är ju inget som verkar synas på bilderna, så jag tror han överdrev en smula..

Smaksätt med cayennepeppar, salt och vanlig svartpeppar. Rör i den krämiga yoghurten.








Dela mozzarellan i bitar och hacka basilikan. Nyp ihop mozzarellan till små bollar och rulla dom i den hackade basilikan.

Tag en klick köttfärs och platta ut. Lägg mozzarellabollen i mitten.



Täck över mozzarellabollen och platta till. Det får inte vara några hål, då läcker osten ut när du grillar och det tycker jag verkar som ett otroligt slöseri av den goda osten.



Grilla hamburgaren väl, osten ska hinna bli varm och smälta inuti. Lite sallad, ett par tomatskivor och en snabb dressing gjord på yoghurt och grön pesto, sen är saken biff! Eller i det här fallet, hamburgare!



För att göra dessa behöver du:

ca 500 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
cayennepeppar
salt
peppar
1 dl turkisk yoghurt
1/2 kruka färsk basilika
1 påse mozzarella




Bilder: Linnéas Skafferi

Tuggbart



Här om veckan kom det hem ett paket med Läkerols tuggummin som de lanserar lagom till deras
100 års jubileum. Hittills har vi bara testat smaken cactus, och vi gillade den båda två.
Jag har tuggat samma sorts tuggummi i snart 10 år, Extra, den röda sorten. Därför kan det då och då vara kul och testa något annat!
Tuggummipåsarna finns ute i butik och kostar ca 14 kr.

Vilken sorts tuggummi föredrar du?

Trädgårdsbestyr



När vi flyttade till hus så blev vi ju liksom automatiskt med trädgård. En hel del gräsmatta som skall klippas, ett par fruktträd, en riktigt frodigt växande rabarber, vinbärsbuskar, björnbär, lite rabatter och ett trädgårdsland.
I pallkragar har jag pillat ner en hel del frön och det börjar redan nu visa lite resultat. Ärtorna som ni ser på bilden ovan har kommit igång fint, likaså rädisorna och salladen.
Att misslyckas med sallad är nog föresten ganska omöjligt, de gånger jag har sått har det alltid gått toppenbra utan större ansträngning. Hur härligt är det inte att ha egnenodlade grönsaker och örter precis runt knuten.

Precis när vi hadde flyttat hit beställde jag hem boken
Hjälp jag är med trädgård, mest lite på skoj men layouten är väldigt tilltalande och man kan lätt fördriva tiden en stund genom att bläddra lite i den.

bild: Linnéas Skafferi, bok adlibris.com, ogrässkyllt bluebox.com

Namnsdagsfika



Även om nu dagen börjar lida mot sitt slut, så är det Linnéadagen än ett par timmar. Och vart passar det egentligen bättre att fira denna namnsdag än här, i Linnéas Skafferi.
Så om det hade varit möjligt, ja då hade ni alla fått komma på Linnéakaffe ikväll. Vi skulle ha setat ute i trädgården, druckit kaffe och ätit dessa underbara kakor i solen. Vid första anblick kan man tro att det är en småkaka fylld med choklad, men tittar man närmare eller rentav tar sig en smakbit, ja då märkar man att det är en hallongrotta som fått sällskap av härlig choklad.

Receptet på dessa hallongrottor har jag hittat i min mammas egna receptsamling. Ni vet en sån där svart anteckningsbok med röd rygg. I den hittar man många små guldgruvor, maträtter och fikabröd som smakat så gott att man bemödat sig att fråga om receptet och sedan skrivit ned det. Mamma har haft för vana att notera några rader om vad som händer i livet när hon skriver in sina recept.
När just detta recept kom i hennes ägo, ja då var vi mitt i förra lågkunjukturen och jag, jag stormtrivdes på dagis!


Hallongrottor med choklad, ca 20 stora eller 40 små:

250 g margarin
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk bakpulver
4 1/2 dl mjöl
1 dl vaniljsåspulver

200 g hallon
1 msk socker

ca 100 g choklad

Arbeta ihop margarin, socker, bakpulver och mjöl. Rör sist i vaniljsåspulvret. Rör ihop hallon och socker.
Gör runda bollar av kakdegen och lägg i fomar, de jäser ganska mycket så gör dom inte allför stora. Gör en fördjupning i varje boll med hjälp av pekfingret. Fyll hålrummet med de rårörda hallonen, det får gärna rinna över lite, det skall synas att de är hemgjorda!
Grädda i ca 15 minuter i 175 graders värme.

Medan grottorna gräddas, hacka chokladen och strö den sedan över de varma, nygräddade hallongrottorna.


Bild: Linnéas Skafferi


Hel lax i ugn


För att uttrycka mig lite som Mr Fylking, ÄNTLIGEN! Som vi har väntat på att de skall installera internet här hemma, efter många, en del ganska irriterade samtal är det äntligen fixat!

Jag känner att det har bloggats fasligt mycket om onyttigheter här den sista tiden, självklart äter vi annat här hemma också! Därför passar det fint med ett laxrecept idag tycker jag. Styckefrysta laxfiléer må vara smidiga att tillaga, men när det kommer till smakupplevelsen så är det absolut godast att köpa en hel färsk eller ev fryst laxfilé och tillaga antingen i ugn eller på grillen. Det blir bra mycket godare och kilopriset är snällare mot plånboken.
  För ett par veckor sedan fick jag hem flera underbara kryddblandningar från
aromboden.se. Däribland en härlig fiskkrydda som jag använde till denna lax.

Hel laxsida i ugn 4 pers:

ca 750 g lax (en hel laxfilé väger ca 1.5 kg och det räcker till ca 8 pers)
salt & peppar
fiskkrydda från aromboden.se

Krydda laxen med kryddblandningen, salt och peppar. Värm ugnen till 175 grader och baka laxen i 20 minuter.

Matvetesallad:

4 port kokt matvete (koka enligt instruktionerna på paketet)
1 fp fetaost
2 tomater
sockerärtor
1 paprika
blandad sallad

Hacka tomaterna och paprikan, dela ärtskidorna i två delar. Blanda ihop grönsaker, fetaost och salladen med den kokta matveten

Godaste skagenröran hittar du recept på här.


Bild: Linnéas Skafferi

Smörgåstårta


Att göra egen smörgåstärta är inte så svårt som en del kan tro. Det tar lite tid och man behöver ganska stort utrymme, det är buttar och grönsaker överallt, men det blir ju så gott! Jag använde samma recept som förra gången, varför byta ett vinnande koncept? 
Sist tipsade tipsade jag om att vira fuktade handdukar runt om smörgåstårtan och låta den stå så under natten. Även denna gång gjorde jag så och den blev otroligt saftig och god! Väl värt att testa med andra ord!

Smörgåstårta 20 pers:

2 limpor formfranska
7 dl turkisk yoghurt
7 dl grädde
1 dl majonäs
250 g leverpastej
250 g rökt skinka
1 röd lök
2 1/2 dl bostongurka
örtsalt
peppar
ost, skinka, grönsaker, räkor och frukt att dekorera med

Dag ett:
Blanda grädde och yoghurt. Vispa detta med elvispen, det tar ett tag men så småningom tjocknar det. Krydda med örtsalt och peppar.
Spar ca 1 1/2 dl av både grädde och yoghurten, detta skall användas att täcka tårtan med, innan den dekoreras.
Dela upp den vispade gräddblanding i två skålar. Mixa leverpastej och bostongurka slätt, blanda detta med grädde/yoghurt. Finhacka skinka och rödlök, rör ihop detta med den sista gräddblandingen.
Skär av alla kanter på brödskivorna och lägg ut ett lager på en bricka. Bred ut skinkröran, lägg på ett nytt lager bröd och bred leverpastejsröran på detta, lägg sedan på ett sista lager brödskivor. Täck med fuktade handdukar och låt stå svalt över natten.

Dag två:
Vispa samman grädde, majonäs och turkisk yoghurt, krydda med örtsalt och peppar. Bred detta över smörgåstårtan. Dekorera med  tex ost, skinka, räkor, sallad, vindruvor och tomater.


Bild: Linnéas Skafferi

Kladdkaka


Min syster är inte allt för fötjust i att baka och laga mat, men är det något hon verkligen kan göra så är det kladdkaka. På kalaset sist serverade vi denna urgoda kladdkaka som Sara så snällt gjort, tillsammans med glass och hallongrädde. Ett perfekt alternativ till tårta. Skall man bjuda många är det enklast att göra i långpanna och sedan skära i rutor. I en långpanna får du i 4 x detta recept och det räcker till ca 30 ganska stora bitar.
Förbered och stoppa i frysen, så är det bara att ta fram ett par timmar innan den skall ätas, smidigare än så blir det inte!


2 ägg
3 dl socker
125 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
kakao efter behag (tips från syster Sara: var inte snål med kakaon, det kan nästan inte bli för mycket!!)

Rör (inte vispa!!) ägg och socker. Smält smöret och ha i det. Låt sockret smälta lite, det kan ta någon minut. Rör undertiden ihop de torra ingredienserna och häll sedan i dem i sockerröran. Smöra och bröa en springform, ha i smeten och grädda på 150 grader i ca 30 minuter.


Bild: Linnéas Skafferi

Linneas Skafferi + Aftonbladet



I veckans upplaga av Aftonbladets Mat & Vinbilaga hade de ett matbloggsrepotage. Många av de svenska matbloggarna var listade och en del hade turen att få en liten artikel runt sin blogg. Där ibland jag!!
Artikeln var fint skriven, det vara bara lite synd att de fick med fel adress hit. När man besöker min blogg fungerar
www.linneasskafferi.blogg.com inget vidare bra.
När jag blev intevjuad frågade reporten vad jag trodde var anledningen till att folk läste min blogg, svaret ser ni här ovan men nu undrar jag ju så klart varför ni läser bloggen? Är det som jag tror eller har ni andra anledningar?

Jag ber om ursäkt för att det fortfarande uyppdateras så sällan här. Hade våran bredbandsleverantör hållit vad de från början lovade oss hade det varit full fart på bloggen redan förra veckan. Men istället får vi vänta till nästa vecka innan allt kommer igång som vanligt igen. Men den som väntar på något gott ni vet..
Jag lovar att bjuda på massor va nya recept och en hel del roliga tävlingar de kommande veckorna!

Chokladbollar


I helgen hade vi som jag tidigare skrev kalas. Sebastian fyllde år och det var fullt håll-i-gång hela lördagen!
Något som Sebastian är lite utav en expert på är chokladbollar, så självklart skulle han göra ett gäng och bjuda alla gäster på. Men när han väl skulle sätta igång och baka, ja då var all kakao slut. Typiskt! Men jag är ju lite av en "man tager vad man haver"-människa. Så vi bytte helt enkelt ut kakaon mot smält choklad och det blev toppengott!


Goda chokladbollar:

100 g smör
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 dl havregryn
2 tsk kallt kaffe
150 g smält choklad

Blanda samman alla ingredienser utom chokladen, rör i den sist. Se till att den inte är allt för varm, då blir det så kletigt!
Rulla till bollar och rulla dom sedan i pärlsocker eller kokos.
Låt stå kallt i ca 20 minuter.


Bild: Linnéas Skafferi

avslut




Helgens tävling är nu avslutad och de lyckliga vinnarna kommer jag att kontakta via mail!






Tävling!


Här kommer en av flera härliga tävlingar under vår/försommaren! Denna tävling sponsras av Tropicana som även är stolt sponsor till det populära svenska tennisarrangemanget Swedish Open i Båstad, som i år går av stapeln för 62:a gången.
Tropicana finns i många härliga smaker här är några:
Mandarin Morning, Golden Grapefruit, Ruby Breakfast Apelsin, Original, Smooth Style-Apelsinjuice utan fruktkött, Äpple-Äpple juice med fruktkött, Red Pleasure-Druvjuice

Förstapris består av biljetter för två personer till en speldag under Swedish Open i Båstad, 11-19 juli 2009 samt övernattning för 2 personer på hotell Skansen i Båstad.

Andra & tredjepris: En halvårsförbrukning (2 enlitersförpackningar per vecka) av Tropicanas juice, där du kan ta chansen att hitta din personliga favorit bland smakerna.

För att vara med och tävla om dessa fin-fina priser behöver du endast svara på denna fråga:

Hur många smaker av Tropicana juice finns i Sverige?

6 st

15 st

11 st


Tävligen pågår fram till 3/5 kl 20.00