Cupcakes

image449



I veckan bakades det cupcakes här hemma igen, som trotts att det från början såg ut att bli pannkaka av alltihopa blev riktigt bra tillslut. Jag måste ha haft i för lite florsocker i frostingen för den blev allldelens för lös så den gick inte att spritsa på som jag tänkt. Hela eftermidagen hade gått dåligt och brukar jag då ställa mig och baka så försvinner oftast alla onda tankar och humöret stiger. Men som ni kan förstå så blev det här droppen! Så istället för att få ett raseriuttbrott över de stackars små muffinsarna så lade jag ned dem i en påse och tänkte att det här får jag göra en annan dag!
Ja se, dagen efter var humöret betydlligt bättre och en ny pla tog form i huvudet. Jag bredde på frostingen istället och dekorerade med en prästkrageliknande blomma jag gjort i flowerpaste. Ibland är det enkla det bästa. Smaken på den vart helt underbar, för hur kan något med smak av choklad och kaffe smaka illa egentligen.
Arbetskamraterna bjöds på varsin i veckan, bästa betyget är när de sitter och slickar av pappret!!

Mockacupcakes:

2 ägg
2 dl socker
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk starkt, kallt kaffe
1½ dl mjölk
75 g smör
100 g choklad

Vispa ägg och socker riktigt poröst och fluffigt, blanda mjöl och bakpulver, vänd ned det i äggsmeten. Ha i kaffe, mjölk och smält svalnat smör. Grovhacka chokladen och avsluta med att ha i den.

Grädda på 175 grader tills de fått fin färg.

Lasagne

image448



I veckan gjorde jag en riktigt smarrig lasagne, jag vet inte varför vi inte äter de oftare här hemma då båda tycker det är riktigt mumsegott. När man gör lasagne finns det tre olika alternativ:

antingen gör man sin
egna ostsås, lite tidskrävande, mer disk men det blir riktigt gott!
Eller så kör man på Arlas färdiga ostsås, enkelt och bekvämt.
Vill man däremot ta det lite lugnt med kalorierna så rekomenderar jag att ta en burk vanlig Keso.

Jag brukar alltid använda det senare alternativet och det fungerar utmärkt. Men för att det inte skall bli "tort" brukar jag tillsätta ett par deciliter mjölk i köttfärsen.

En form lasagne:

1 fp färska lasagneplattor
500 g köttfärs
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk korssade tomater
ett par msk balsamvinäger eller rödvin
ordentligt med oregano
salt & peppar
2 dl mjölk
1 burk Keso
2 dl ost

Gör så här:

Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn dem tillsammans med färsen i en stekpanna med höga kanter. Slå över krossade tomater, smaksätt med balsamvinäger, oregano, salt och peppar. Låt det hela koka ihop en stund och späd med lite mjölk.
Varva köttfärs, Keso och lasagneplattor i en form. Avsluta med ca 2 dl riven ost. Ställ in i ugnen på 200 grader tills osten fått fin färg. Servera rivna morötter till.

En bra start på dagen!


Hot Chocolate



Vet ni vad, nu sitter jag här med en varm kopp choklad i mina händer och väntar på att dagpersonalen skall anlända så jag får gå hem. Det skall bli så ljuvligt skönt att krypa ned i sängen!

Jag gjorde en snabbvariant på vanlig varmchoklad, men det smakar precis lika gott som den man gör på spisen. Perfekt om man är lite stressad på morgonkvisten men ändå vill börja dagen med något gott i magen.

Till en kopp:

2 dl mjölk
½ msk kakao
2 sockerbitar

Mickra mjölken drygt en minut. Rör ned kakao och socker. Färdigt!

Gott till kaffet

image447

Hur goda ser inte dessa kakor ut om jag får fråga!? Jag skulle kunna göra vad som helst för att ha en omgång nybakta jordnötskakor här hemma! Receptet som ni hittar
här verkar ju inte allt för krångligt, men antalet kalorier per kaka vill jag inte ens fundera på med tanke på hur mycket jordnötssmör det skall vara i! Det var riktigt länge sedan jag bakade småkakor, jag har liksom blivit lite fast i cupcaketräsket. Men man skulle kanske ta och baka lite efter dagens städning?

Usch, jag sitter här och fryser i min ensamhet, gårdagens höstlika väder gick genom märg och ben och kyler mig idag med. Igår hjälpte jag lillasyster med att röja lite i hennes lägenhet då hon håller på att flytta. Så en sväng till returen blev nötvändig. Ujja så kallt det blåser där!
Det var andra gången på två dagar vi knölat hela audin överfull med grejer och åkt i väg. Fast i måndags befann vi oss i Västerås, efter en tur på IKEA kommer vi ut och skall försöka stuva in allt i bilen. Det tog lite tid och det hela slutade med att vi var tvugna att bygga ihop alla flyttkartonger vi köpt för att allt skulle få plats. Så om ni råkade befinna er på parkeringen utanför IKEA i måndags och såg två systrar som hysteriskt skrattade medans vi mecka ihop flyttkartonger, ja då var det vi!  Till råga på allt så blåste det ordentligt vilket gjorde det aningens svårt att hålla koll på alla kartonger så de inte skulle fara tvärs över parkeringen!

Nu skall jag försöka få upp värmen med hjälp av lite städning, det brukar alltid fungera!

Vad skall du göra idag?





(eget collage med bild från marthastewart)


Strömming

image446


Idag blev det strömming till lunch, det är ju så underbart gott! Att man kan hitta ett litet ben eller två har jag helt överseende med när smaken är så ljuvlig. En mycket enkel rätt som går snabbt att laga. Tillbehören kan ju varieras i det oändliga, men min favorit är helt klart potatismos och en citronklyfta. Inga krusiduller bara helt vanlig svensk husmanskost! Det här är verkligen en maträtt jag borde göra mera här hemma, men om man äter på restaurang och det finns strömming på menyn väljer jag ofta det!

Stekt strömming:

2-3 filéer per person
salt
citronpeppar
dill
rågmjöl/ströbröd
smör

Gör så här:


Salta och peppra filéerna ordentligt, strö dillen på ena sidan och vik dem dubbla (dillen innåt).
Hetta upp en panna och stek dem i smör på hög värme, ett per minuter på vardera sida. Servera med hemgjort potatismos och en citronklyfta.

Gillar du fisk?


Kalender

image445



Under vår USA-resa besökte vi den mycket välsorterade bokaffären
Barnes & Noble. Vilket paradis för en bokmal som jag! Många timmar gick åt att strosa runt där vill jag lova, med tre vånigar fulla till bredden av all slags böcker, tidningar, filmer och musik fanns det något för alla. Många julklappar och minnen införskaffades där, en av mina favoriter är en kalender som varje dag visar ett nytt recept på cupcakes. Så inspirerande! Jag önskar verkligen att dessa kalendrar fanns i sverige för de är perfekta att ge bort i present då det finns otroligt många olika teman. Allt från roliga historier till hund och kattkalendrar.

Dagens recept är på vitchoklad och jordgubbscupcakes, hur mumsigt låter inte det!? Jag spar alla blad, för kanske kan jag använda dem till något roligt och kreativt när året är slut!

(eget collalge med bilder från barnes & noble.com)

Tips

image444



Organisera, planera. Smaka på orden, visst är de ljuvliga? Jag är en sådan person som älskar att göra listor, i huvudet, på kvitton, på små papperslappar, kuvert ja över allt. Ska vi göra något, det spelar ingen roll om det bara gäller en fika på stan och sedan en sväng på mataffären, så planerar jag. Överraskningar är bland det värsta jag vet, för då har inte jag kontrollen. Hemska tanke!
Om jag hade lite mera ork och tid så skulle vårat hem med all säkerhet vara lite mer organiserat också. Men nu är livet för tillfället som det är och jag får leva med att det är lite oreda i skåp och lådor.

Ett skåp som jag tidigare nämnt är vårat kombinerade krydd och medicinskåp, det skulle verligen behöva rensas och organiseras. Där råder det total kaos och man hittar varesig det ena eller andra där. Kanske vore det en idé att följa
Marthas tips, genom att sätta personliga lappar på kryddburkarna blir det genast mycket lättare att få ordning och struktur på saker och ting. I morgon skall jag och syster ta en liten tur till IKEA, kanske vore det dags att införskaffa någon form av låda till de diverse medikamenten som trängs bland saltet och oreganon? Har ni något bra tips på förvaring?

Flera smarta tips på hur du enklast organiserar saker och ting i hemmet hittar du här


(eget collage med bildler från marthastewart.com)

Söndag

image443


Nu sitter jag här lite lagom nyvaken efter helgens arbete och känner doften av smält ost, varmt bröd och oregano sprida sig genom lägenheten. Älsklingen står nämligen i köket och gör toast åt oss. Riktig mat blir det senare ikväll och då passar det perfekt att få lite gott och varmt i magen vid den här tiden! Det som är så bra med denna rätt, om man nu kan kalla två skivor med bröd och lite pålägg för maträtt, är att det går ju att variera i det oändliga. Anpassa efter vad som finns i kylen, krydda med lite goda kryddor, favorit här är helt klart oregano. Bred ett tunt lager med smör på utsidan så blir de så där krispiga och gyllenbruna, sedan in med dem i smörgåsgrillen några minuter. Mums!

Ur datorns högtalare hör vi de
här sköningarna, kanske inte en äkta schlagerlåt, men hur härligt är de inte att de gick vidare till final och Carola får sjunga andra chansen! I helgen var första gången jag tog tog upp telefonen för att rösta och min röst gick faktiskt till ovan nämnda. Larrie alias Headline är nämligen från lilla Sala där jag bor och man skall ju stötta stadens export!



Inga biskvier

kommer upp på bloggen idag. Tiden är ibland knapp och det finns mycket annat att hinna med.
Men nu börjar melodifestivalen, så skynda er till soffan så ni inte missar något!

Härliga fredag!

image442

Äntligen fredag säger de flesta idag, nu väntar en hel helgs ledighet. Själv skall jag arbeta hela helgen men får då istället några dagars ledig nästa vecka. Idag har jag bakat underbart goda biskvier, bilder och recept kommer under helgen om jag orkar, om inte få ni hålla till godo med tidigare inlägg.
Hur mysiga ser inte
dessa koppar från allas våran Martha ut?  Underbara!

Jag har märkt att det är många nya läsare som hittat till bloggen och jag vill önska er alla hjärtligt välkomna! Ja ni andra som har varit med lite längre är självklart mycket välkomna ni med. Vore det inte för er skulle jag ju inte blogga!

Nu skall vi bege oss iväg på kalas innan det är dags för mig att arbeta nattens alla timmar.

Krämig kycklingpanna

image441


Mamma mia så gott detta var! Enkelt, få ingredienser, snabblagat och gott, kan det bli bättre än så? Nej jag tror knappast det. Steker man i ordning kycklingen tidigare går detta att sno i hop på mindre än tio minuter, underbar vardagsmat!

Krämig kycklingpanna för tre:

2 kyckllingfiléer
vitlök
citronpeppar
salt

2 dl matlagningsgrädde
2 msk mjöl
1 dl mjölk
1 dl kycklingbuljong
basilika
1 nypa socker
citronsaft
1-2 pkt färsk pasta
1 paprika

Gör så här:

Skala och dela vitlöken på mitten, gnid in båda kycklingfiléerna med vitlök. Salta och peppra. Stek tills köttet är genomvitt. Ta ur dem ur pannan och skär dem i mindre bitar. Gör i pannan en sås av mjöl, mjölk, grädde och buljong. Den skall vara riktigt krämig. Koka sedan färsk pasta, jag använde mig av ravioli med spenat idag (därav den gröna färgen). Smaksätt såsen med basilika, citrinsaft och socker. Tärna paprikan.
När pastan kokat klart rör bara ned kyckling, pasta och paprika. Klart!








Favorit till frukost!

image440

Nya frukostfavoriten här hemma är helt klart havregrynsgröt med en klick hemgjord svartvinbärssylt. Tidigare i veckan tog jag en promenad och besköte mammas moster med man. Av någon outgrundlig anledning började vi prata om just svartvinbärssylt och vips hade hon trollat fram en burk åt mig. Goa hon! Förutom att  denna sylt passar bra att ha till gröten så är den otroligt god att ha i filen med lite müsli.

På dagens shema står städning, jag och
Brittanfrillan skall nu ta oss an badrummet.

Vad har du för dig en dag som denna?

Biffigt

image439

... biff med lök är riktigt äckligt!

Nej inte då! Biff som kan vara så gott, om man nu inte råkat göra skosula av det hela. För skosulor smakar aldrig bra! I helgen bjöd vi på biff med lök och klyftpotatis här hemma och det blev mumsegott! Jag är ingen stor anhängare av rött kött och vill gärna ha det very well done, men den långa tiden köttet då får ligga i stekpannan kan lätt resultera i skoinläggsliknade smak och utseende. För att undvika detta fenomen lät jag de färdigstekta biffarna (ca 3-4 min/sida) koka ett gäng minuter. Vätskan fick reducera och du har en perfekt grund till såsen!

Biff med lök:

biff (1-2 st per person)
2 lökar, gul eller röd
2 vitlöksklyftor
salt
peppar
smör

ca 5 dl vatten
2 msk rödvinsbuljong
balsamvinäger
soya
salt
peppar
en nypa socker

Låt köttet ligga framme i rumstemperatur ca 30 minuter innan det skall tillagas. Ge biffarna en omgång med kaveln så de blir möra och fina, klappa in salt och peppar. Stek i en klick smör på hög värme, ca 3-4 min på varje sida, när alla biffarna är färdigstekta, lägg tillbaka dem i pannan och slå över vattnet och låt det hela koka upp under lock. Koka i ca 10-15 minuter. Ta ur biffarna och låt vätskan koka ned till ca hälften. Smaksätt med rödvinsbuljong, balsamvinäger, soya och kryddor. Red ev av med lite mjöl och grädde men det går även bra att ha det som en skysås. Medans såsen reduceras, dela lök och vitlök, strimla den. Stek i en klick smör tills den är gyllene.
Servera med ugnsbakad potatis och en smarrig sallad!




Morgonstund..

Vet ni vad, nu skall jag strax gå hem från arbetet och krypa ned i sängen för att få några timmar sömn. På eftermiddagen blir det födelsedagsfirande hos mormor, gumman blir 70 år idag! 
Recept på den otroligt goda biffen vi åt i lördags kommer under kvällen.

Nu får jag önska er alla en härlig onsdag!

Köttfärspaj

image438


Ikväll bjuder jag Er alla läsare på en riktigt smaskig köttfärspaj. I skafferiet hittade jag en dipp från
OLW med pepparsmak som jag kryddade köttfärsen med, det blev underbart gott (som vanligt var detta en ren lyckträff, har ni någon favorit bland dippsorterna så går det ju lika bra att använda den!)
Istället för en vanlig äggstanning blandade jag lite riven ost med creme fraiche, alltihopa toppades med tomatringar.
Riktigt mumsegott!

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
1 ägg
75 g smör


Blanda samman ägg och mjöl, smula ned smöret och knåda ihop det hela till en deg, tillsätt ev lite vatten om det blir för tort. Låt vila i ca 30 minuter i kylen, tryck sedan ut den i en pajform och förgrädda skalet i 10 minuter. Nagga botten med en gaffel.

köttfärsfylningen:

500 g nötfärs
1 lök
1 påse dipp
1 fp krossade tomater
salt

3 dl creme fraiche
2 dl ost
2 tomater


Bryn köttfärsen och löken i en stekpanna. Krydda med dipp, krossade tomater och salt. Låt det hele koka ihop så att det mesta av vätskan dunstar bort. Fyll pajskalet med färsen, blanda fraiche och ost. Bred över detta och lägg ringar av tomat på toppen. Grädda tills osten fått fin färg i 200 grader.
Gör en god sallad att servera till!


(eget collage med bilder från tasteline och olw)

Mina rårakor

image437

Efter en riktigt skön omgång på gymmet och en match i köket sitter jag nu här mätt, nöjd och belåten. Kvällen till ära blev det rårakor, något jag inte gör så ofta men som båda tycker är otroligt gott! Anledningen till att jag älskar dessa heter
Heta nätter, en kryddblanding som jag alltid har i, dessa kryddor är producerat av ett lokalt företag här i Sala nämligen Änga Gård.
På deras hemsida hittar du återförsäljare eller så kan man enkelt handla i deras webshop. De har otroligt goda kryddblandningar och teer, många är ekoligiska vilket verkligen är ett plus i kanten!

Till mina rårakor gör jag alltid en blanding av turkiskyoghurt och hemkokt lingonsylt. Det passar alldelens ypperligt till denna rätt. För att få extra färg på rårakorna river jag i ett par morötter. Till detta skall det ju även serveras stekt fläsk, vilket jag bytt utt mot bacon som jag steker i ugnen. Lägg ut baconskivorna på gallret och ställ en bakplåtspappersklädd plåt under som fettet kan droppa av på. 200 grader i ca 15 minuter, så har du perfekt knaperstekt bacon!

Rårakor till 2 hungriga personer:


6 st medelstora potatisar
2 morötter
1 dl mjöl
2 dl mjölk
1 ägg
salt, peppar och Heta Nätter

Skala och grovriv morötter och potatis. Blanda mjölet med hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt ägg, resterande av mjölken och kryddorna. Pressa vätskan ur potatisblandningen och rör ned den i smeten. Låt en klick smör bli gyllenbrunt i stekpanna. Klicka ut lagom stora högar med smet, platta ut till plättar. Stek tills de fått fin färg på undersidan, försök inte att vända dem tidigare, då faller de bara sönder.
Servera med lingon och turkiskyoghurt.




Realisation

image436


Som bekant så drar den stora bokrean igång nu under februari, själv är jag ett stort fan av denna tillställning då jag brukar passa på att shoppa kokböcker till mycket rimliga priser! Lite fuskigt tycker jag det är att man kan förbeställa böcker hos tex Bokia, för är inte själva grejen med realisationer att gå och trängas bland andra köpsugna? Och ska inte alltid först till kvarn gälla?
Om man vill slippa fundera över dessa frågor kan man ju alltid handla via nätet, ingen trängsel, inga sura miner, ingen som tar det sisa exemplaret av just den boken du tänkt köpa och framförallt enkelt att hitta de böcker du funderat på att inhandla. Snabt och enkelt kan du klicka hem vad som önskas.

Själv föredrar jag nog old school när det gäller bokrean och kommer med största sannorllikhet stå nere på Bokia vid de överfulla borden och trängas med alla andra Salabor när rean drar igång. Men på samma gång är det ju lite trevligt. alltid träffar man ju på någon man känner och lite social samvaro kan aldrig vara fel!

Men väljer du att klicka hem dina böcker kan jag varmt rekomendera
Bonniers Kokbok som du fyndar hos Adlibris för ynka 149 kr. Den är stor och tung men helt ovärdelig, min lilla köksbibel. Ofta börjar jag med att söka på internett om jag skall tillaga något jag aldrig gjort förut. Men efter att ha läst tio olika sätt att laga samma rätt så slutar det nästan alltid med att jag slår upp det i denna bok.  Den kan varmt rekomenderas.
Annars blev jag inte jätteimponerad över de andra böckerna i Mat & Dryck kategorin. Boken Smulpajer och Mat för högtider och kalas är nog de två böcker som jag skulle kunna tänka mig att kllicka hem.


Nu så..

Nu har vi trixat färdigt med den nya headern, vad tycker ni?
Själv är jag väldigt nöjd, tack underbara
Sebastian, vad skulle jag göra utan dig!?

Ikväll har vi haft mys med god mat, cupcakes och chips framför melodifestivalen, extra trevligt var att Sebastians bror med flickvän kom förbi! Nu är det sängen som gäller då jag börjar få huvudvärk känner jag.

Recept på underbart god biff och kort på de senaste cupcaksen kommer under morgondagen!

Sov så gott!

Uppdating på gång..

Under dagen kommer denna blogg att få sig ett ansiktslyft. Så misströsta inte om det ser lite lustigt ut emellanåt, det kommer snart att bli fint igen.


Bilden ?http://athletics.salemu.edu/under_construction_large.jpg? kan inte visas, då den innehåller fel.

Dags för frukost!

image435


Äntligen är det lediga lördag och vi har tagit oss en välförtjänt sovmorgon! Det mysiga med lördagar är att man kan sitta länge, länge och äta frukost. På det viset får man i sig allt gott man tänkt äta, för när jag har fått i mig min skål med yoghurt ja då är jag oftast mätt! Men drar man ut lite på det hela så går det så småning om i en smörgås och lite te. Har man sedan införskaffat sig en glassig tidning eller en riktigt bra bok, ja då kan det ta timmar innan man lämnar frukostbordet!
 Ägg är något jag aldrig kokar här hemma, men på jobbet gör jag det nästan varje frukost. Inte vet jag varför det är så, för jag tycker att det är riktigt gott med äggfrukost!
Till vardags så åker det alltid ned en skål med yoghurt på morgonen, idag lyxade jag till det med lite blåbär, hallon och cocos, smaskigt värre!

Vad äter du allra helst en lördagsmorgon?

Ute tittar solen fram bakom lite moln och vi skall ge oss ut och promenera en stund. Trevlig helg!



Kycklingsallad

image434


Ljuvliga fredag är äntligen här och en hel helgs ledighet väntar, som jag längtat. Fredagar är dagar då vi oftast inte lagar någon mat utan beställer hem och så är också fallet ikväll. Min standardrätt är kycklingsallad men ibland så kan man ju tröttna även på det. För om man skall vara ärig, hur rolig är en sallad köpt på närmaste pizzeria? Nu råkar det vara så att deras kyckling är så otroligt god marinerad så jag kan inte sluta beställa den! Men för att få lite variation på fredagsmatan brukar jag piffa upp den med vad som finns i kylen här hemma. Ikväll blir det med en halv avokado och några hackade feferonis som ger lite extra smak. En annan favorit är ju fetaost.

Sedan blir det att krypa ned i soffan och vila ögonen på någon bra film. Är lite avis på lillasyster som roar sig bland diverse kändisar ikväll på genrepet inför morgondagens melodifestival. Deras klass har fixat alla blomster till kalaset. Tyvärr syns de ej i bild men de har fått träffat hela startfältet med musiker under dagarna de arbetat där.

Ha en riktigt skön kväll!

Det kan aldrig bli för många hjärtan!

image433

Här kommer en liten alla hjärtans dagshälsning till Er alla! Jag hoppas ni är med era nära och kära en kväll som denna. Äter en bit god mat och bara umgås. Själv är jag ganska så nyuppstigen och sitter här i min rosa fluffiga morgonrock.  Natten skall arbetas så idag finns det ingen större ork eller tid att göra någon fancy middag här hemma, inte heller orkar jag klä upp mig och på restaurang. Så vi har löst kvällen så, att middagen skall hämtas på en av stans restauranger kl 18 för att sedan avnjutas här hemma i lugn och ro! En perfekt lösning för oss ikväll!

Jag önskar Er en lugn och skön kväll!


Timjanskyckling

image432

Håll i  hatten för ute blåser det storm! Ja nästan iallafall, solen skiner från en klarblå himmel och jag var bara tvungen att ge mig ut på en långpromenad idag men jag höll nästan på att blåsa bort! Fast det gjorde inte så mycket, för hur underbart var det inte att känna solens strålar mot ansiktet! Obetalbart! Flera dagar med sol ( men utan blåst tack!) önskas framöver.
För någon vecka sedan lagade jag denna gryta till mina föräldrar när jag var där på besök och det blev så gott! Det allra viktigaste är att man låter kycklingen koka länge så att den utan störra ansträngning släpper från benet.

1 kg kycklingdelar
1 l kycklingbuljong
3 vitlöksklyftor
2 dl matlagningsgrädde
2 msk mjöl + lite mjölk till redning
½ citron
1 röd paprika
balsamvinäger
soya
timjan
citronpeppar
salt

Skölj kycklingdelarna och ta ev bort skinnet. Låt dem koka upp i buljongen, skala och krossa vitlöksklyftorna och låt dem koka med. Läg på locket och låt det hela puttra tills köttet är helt vitt och lätt lossar från benet, ca 45-60 minuter (gärna längre om du har tid). Slå över grädden och gör sedan en redning av mjöl och mjölk som du har i. Höj värmen och låt det hela koka ihop under några minuter, såsen skall bli lagom tjock. Pressa saften ur ½ citron och smaksätt med en skvätt balsamvinäger, soya, timjan, citronpeppar och salt. Precis innan servering så ha i tärnad paprika.
Smaskens!




Sommarbär

image431


Jag vet att det än är långt dit, men man måste få drömma, eller hur!? Finns det något som andas sommar mer än  bär och mjölk? Tyvärr är det ju lite svårt att få tag på färska bär så här i mitten utav februari, men det fungerar ganska bra med dem du kan hitta i frysdisken på ICA.  Se bara till att de inte legat för länga i frysen och låt dem tina innan du skall äta, så går det fint. Visst, det är inte samma känsla som på sommaren men man kan ju inte få allt här i världen!
En skål med blåbär och mjölk blev lite kvällsmat för mig nu när jag kom hem från arbetet, om man bättar* i en skiva knäckebröd blir det lite mera mättande.
Nu längtar jag verkligen efter varma sommardagar och ljusa nätter, färska jordgubbar och rabarberpaj, sommarstugan och grönsakslandet. Men efter regn kommer solsken och efter vinter kommer vår och sedan sommar så jag ger inte upp hoppet!

*Att bätta i betyder att du har i något tex en skiva hårt bröd i en tallrik med mjölk. Jag googlade på detta "ord" och fick inga träffar. Är det månne ett inhemskt (jugansbomål) uttryck?




Grodd!

image430

Alla har säkert odlat groddar någon gång, jag tror att vi till och med gjorde det på dagis när jag var liten. Nu har Lord Nelson kommit med en ny serie frön för groddning, PrimoVitamino, där det bland annat ingår de klassiska alfalfa groddarna, smörgåskrasse, rödisgroddar och groddar från mungbönor.   Hur man gör kan ni läsa i collaget ovanför.
Dessa små groddar är riktigt nyttiga och innehåller både B-vitaminer, vitamin C, järn, zink och magnesium. Perfekt att ha på smörgåsen eller i sallad. Både rädisgroddarna, mungbönor och bockhornsklövern passar utmärkt att ha i wookrätter, soppa och grytor.

Så ge dig iväg till närmaste trädgårdshandel och införskaffa dig en groddbox och lite frö! Ett perfekt projekt att pyssla med mörka februaridagar!

(eget collage med bild från Lord Nelson)

Ge med hjärtat!

image429


Så här i alla hjärtns dagstider ser vi hjärtan, nallar, smycken, choklad och många fler presentförslag i de flesta butiker, men vem säger att det bara är den 14 februari som vi skall bry oss om nära och kära? Nog blir man mer överaskad och kanske tilll och med gladare av att få en present en sketen onsdag i början av mars!?
Jag tyckte att detta pyssel verkar som den perfekta presenten att ge bort till någon man håller kär.
 I de flesta hobbyaffärer finns det stansar att köpa med olika motiv (det behöver ju inte bara vara hjärtan, även om man aldrig kan få för många sådanna..) eller så kan man klippa på fri hand. Använd ett lite hårdare papper, skriv något personligt och fäst det på tepåsens snöre. Lägg sedan påsarna i en fin kartong och vips så har man en mycket personlig present att ge bort till någon man tycker lite extra mycket om!
Darling Marhta, hon kan hon!






Matig smörgås

image428


Nu återstår bara en natt av helgens arbete och i morgon skall jag njuta av en ledig eftermiddag. Jag som i vanliga fall älskar att laga mat tappar helt lust och ork att stå vid spisen  och röra när jag arbetar många nätter på raken, men jag hoppas inspirationen kommer tillbaka när jag kvicknar till lite! Därav har det varit lite dålig uppdatering här under helgen, men vi tar nya tag under kommande vecka!

Något som inte alls kräver så mycket arbete men är riktigt gott är en äkta amerikans kalkonsmörgås, en eller två sådanna slank ju ner under USAresan måste erkännas.
Här har ni en variant på smörgåsen, jag för min del har gärna colesawen på sidan om. Det känns lite matigare då och det går så himla mycket enklare att äta!
Våra svenska smörgsar med ost, skinka och några gurkskivor ligger ju något i lä om man jämför, men de kan ju faktiskt vara precis lika goda!  Eller, vad gillar du bäst?



(eget collage med bild från martha)


Rosa cupcakes




image427


Ja, kanske kan dessa passa till alla hjärtans dag mån tro? Dessa cupcakes bakade jag igår kväll, mycket bakande denna vecka man det är ju så roligt! Den här gången blev jag faktiskt riktigt nöjd med resultatet, bilden gör dem inte riktigt rättvis, de är mycket finare i verkligheten! Rosa och fluffiga med vita blommor eller hjärtan. Riktigt söta och väldans goda. Det är verkligen svårt att låta bli att ta en när man går igenom köket..

Receptet knåpade jag ihop själv och det blev smaskens!

Ca 16 medelstora cupcakes:

2 ägg
2 dl socker
6 msk mjukt smör
1½-2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
ca 1 tsk vaniljessens
½ dl vaniljyoughurt ( eller 1 dl mjölk)
½ dl kakao, lite drygt

ev 1 dl bär men tillsätt då lite mera socker.


Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda bakpulver, mjöl och kakao i en skål för sig. Mickra smöret mjukt och vänd ned det i äggsmeten. Rör sedan ned mjölblandningen. Smaksätt med vanilj och youghurten.
Fyll formarna till lite drygt hälften och grädda i 175 grader under  15 minuter. Låt svalna innan de dekoreras.



Beroende, jag?

78%


Hur bloggberoende är du? Själv är jag tydligen 78% beroende, för
-ja, jag tänker på saker jag borde blogga om när jag gör andra saker, oftast kör bil eller går
- jag spenderar även en stor tid att kolla runt på många andra fina bloggar
- så gott som dagligen uppdateras bloggen

Nu har jag precis fått färdigt ett gäng cupcakes, de blev ljuvligt söta, chokladmuffin men blåbär och rosa creem cheesefrosting med vaniljsmak och söta flowerpastedekorationer på. Bild kommer senare ikväll eller under morgondagen.

Nu önskar jag er alla en skön kväll!

Santa Maria

image426


Nu sitter jag här i soffan och har känner hur den välkända känslan av paltkoma sprida sig genom kroppen. Jag är mätt, proppmätt!
Ikväll provade vi Santa Marias nya tortilla bröd med smak av soltorkade tomater. Här hemma fick det godkännt av oss båda två men det är något med smaken, jag känner igen den från något men kan inte riktigt placera den.
I vanliga fall brukar jag bara äta två bröd men av någon anledning tröck jag i mig tre stycken ikväll, vilket resulterade i detta tillstånd!


500 g nötfärs
2 vitlöksklyftor
2 påsar Santa Maria Tacokrydda
1 paprika
2 tomater
1 burk mais
2 dl turkisk youghurt
1 avokado

Bryn köttfärsen och hackad vitlök. Rör ned tacokrydda med några deciliter vatten i färsen. Hacka tomat och paprika och lägg i det i pannan. Blanda i youghurten och majs, låt det hela koka ihop några minuter.  Dela och gröp ur avokadon och att ha över färsen.
Värm bröden något innan servering


( eget collage med bilder från Santa Maria)

Cupcakes

image425




Nu äntligen är orken tillbaka och jag har både lagat mat och bakat idag! I morgon bitti bär det av till arbetet igen, idag har jag varit i ingenmansland ni vet. För orkeslös för att göra något men för pigg för att inte göra något alls. Jag var faktiskt riktigt deppig en stund på dagen för allt var så tråkigt men så kom jag på att jag kunde beställa lite grejer från Kakburken och genast blev jag på bra humör igen!
 Vi måste verkligen köpa en ny kamera, bilden är för hemsk, men ni får iallafall en hint om hur dagens cupcakes såg ut. Tyvärr blev frostningen lite misslyckad, men den smakade iallafall gott och det är ju det som räknas. Jag testade en ny idag, fluffy frosting tror jag den hette men jag tror mer på denna variant, den skall jag prova nästa gång det bakas här hemma. Jag hade velat att den bruna färgen var mer, ja brun. Nu ser det mest ut som något annat.. Men färgen blev inte mörkare än så.

Dagens cupcakes fick smak av banan och Snickers. Vi hade nämligen ett helt gäng bananer som fått skalet så där mörkt (de låg för nära äpplena) och vad passar bättre till banan än choklad och nötter? De blev försvinnande goda!

Snickerscupcakes:

3ägg
1½ dl socker
1½ dl farinsocker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
50 g smör
3 Snickers
1 banan

Gör så här:


Vispa ägg och båda sockersorterna poröst. Blanda mjöl och bapulver i en skål för sig, rör sedan ned det i äggsmeten. Smält smöret och ha i det. Hacka ned Snickersen i mindre bitar och mosa bananen. Vänd ned de i smeten.
Fyll formarna till hälften och grädda i mitten av ugnen i ca 200 grader under 10-15 minuter.







Temligen gott!

image424


I år infaller Fettisdagen tidigt, redan i morgon! Planen jag hade någon stans i bakuvudet var att göra en omgång semlor igår, men eftersom jag hastigt och mycket olustigt blev förkyld fick jag genast stryka detta från planeringslistan. Kanske är orken tillbaka lite senare under dagen, vem vet? (eller så ber jag helt enkelt Sebastian att köpa med sig varsin hem till oss efter arbetet..) Jag hade tänkt att göra dem i miniformat, för hur många orkar egentligen äta upp en hel semla själv utan att må dåligt efteråt?

Någon som många förknippar med semlor är dektektiven Ture Sventon, men han åt temlor året runt som han förvarade i sin temelburk när han var på resande fot. Nog skulle jag kanske tröttna på dessa bakverk om man hade tillgång till dem alltid, men en eller två gånger så här års kan de vara gott!
Så passa nu på i morgon att fira lite extra, det kan vi behöva i februarimörkret!

Jag skall måla hela världen lilla mamma

image423


De flesta som har lite koll på vad som är på tapeten gällande inredning har sett att den vita, lantliga trenden sprider sig som en löpeld genom Sverige. I bloggvärlden plopppar det dagligen upp nya bloggare som visar upp sina fina ljusa hem, många springer på loppisar och auktioner, letar på vindar och i gamla bodar för att hitta de perfekta möblerna och inredningsdetaljerna för att sedan ta fram den vita färgen och ett ark sandpapper för att få den rätta stilen, shabby chick.  Och jag förstår dem, för är det inte ljuvligt vackert?

Nu undrar ni säkert varför jag skriver om detta i en matblogg! Jo det är så att även min
kära mor har tagit fram penseln där hemma och målar hela världen vit. Bastukänslan, som hon uttrycker det försvinner sakta men säkert i takt med att furu byts mot vitt.
I veckan var jag hem dit och hälsade på, då passade jag på att smyga upp till pysselhörnan och scrappa iordning en burk till henne. På en tag har jag skrivit "Lägg i en slant", alltså ska hon ha den att lägga alla småpengar i som hon sedan kan handla fina saker av på loppis. Om jag får säga det själv blev den riktigt bra.

Jag hoppas att ni alla haft en skön helg, här har förkylningen brutit ut totalt så i morgon blir det att vara hemma från jobbet och kurera sig!









Vegetarisk sallad

image421


Visst är den fin, skålen från Cult Designs serie
More of Scandinavia? Ni har väl inte missat att de precis öppnat upp deras nya riktigt fina hemsida och att de har en blogg där de visar otroligt fina idéer om hur man kan använda deras produkter?

I veckan gjorde jag en supergod sallad som fungerar precis lika bra som huvudrätt, tillbehör, vegetarisk eller med en bit kyckling i. Allra bäst är ju om man har en sån där tjusig skål att lägga upp det i!
Vi är nu inne i en av årets tråkigaste månader, förutom att lite nära och kära fyller år så är det ju för det mesta allmänt grått och trist. Att vi håller på att bli förkylda här hemma  gör ju inte situationen bättre! Därför är det nu extra nödvändigt att få i sig vitaminer och mineraler så kroppen orkar kämpa på. För mår vi bra inne i kroppen, ja då syns det ju även på utsidan.
Min senaste favorit i frukt/grönt väg är avokado. De är ju så goda och fina nu. Ikväll hottade jag upp min köpta kycklingsallad från igår kväll med ½  avokado, jättesmarrigt!

Härlig vintersallad  till 2:

4 st champinjoner
smör
timjan
citronpeppar
salt

1 avokado
8 körsbärstomater
½ gurka
1 röd paprika
1 påse bladspenat
1 dl valnötter
½ citron



Skiva svampen och stek den i smör. Krydda med timjan, citronpeppar och salt.
Lägg bladspenaten i botten av en skål eller ett stort fat. Skär gurka och paprika i mindre bitar och lägg på dem.
Dela avokadon, gröp ur innehållet och dela det i mindre bitar, halvera körsbärstomaterna. Lägg upp även dem på fatet. Skär citronen i klyftor och grovhacka valnötterna. Lägg på den ljumma svampen och strö över nötterna. Lägg dit citronhalvorna och servera salladen med ett gott bröd till.

(eget collage med bild från cult design)