Läckert!



Nej, ni har inte kommit till en modeblogg, även om man så kan tro vid första anblicken. Men jag ber dig, kolla lite närmare på bilden så för står du nog.  De är ju gjorda utav choklad!
Kan det bli mycket bättre än så för en skotokig chokladälskare som jag!? Nej jag tror inte det!
Denna bild snubblade jag helt oväntat över när jag letade efter en annan bild till et helt annat collage och jag blev helt fast. De är ju verkligen helt urläckra!

Jag var tvungen att leta vidare var de kom ifrån och hamnade till sist på
Gayle´s Chocolates och jag sägar då det, hur läckra saker kan man egentligen göra med choklad!? Ja kolla in där så får ni se!

Jag skulle då inte alls bli ledsen över en ask med choklad därifrån (eller en sko för den delen)!


Bild från gayleschocolate.com



Kyckling i ugn



För er som aldrig provat att göra hel kyckling i ugn, ni har verkligen missat något! Inte nog med att det smakar helt gudomligt, det är otroligt enkelt att göra! Man köper sig bara en färsk eller fryst kyckling i affären, sätter smak med goda kryddor och låter den sedan stå i ugnen ca en timme (kycklingarna brukar ligga på dryga kilot och man räknar en timme per kilo).

I veckan valde jag att krydda med honung, citron och timjan. Det blev en riktig höjdare! Annat som är gott att ha till är, vitlök, sötsur sås, olivolja, soya, chili eller massor utav färska örter, det är bara fantasin som sätter gränser.
Kycklingen går utmärkt att göra i ordning dagen innan och sedan servera ljummen med ris och god sås, eller varför inte i en
härlig pastasallad!

Hel kyckling i ugn:


ca 1 kg kyckling
1 citron
2 msk honung
färsk timjan
salt & peppar

Dela citronen i skivor och gnid in kycklingen ordentligt med citronsaften,ringla honungen över. Låt citronskivorna följa med i ugnen, de blir härligt söta av att ugnsbakas. Grovhacka timjan och strö den tillsammans med salt och peppar över hela kycklingen. In i ugnen på ca 175 grader i dryga timmen.


Foto:Linnéas Skafferi

Morotssoppa




Här hemma äts det väldigt sällan soppa. Själv är jag en stor fantast utav denna enkla, billiga men framför allt goda maträtt, men tyvärr är Sebastian utav en annan åsikt. Enligt honom blir man inte tillräckligt mätt på det. Men åter igen fick jag honom att ändra åsikt.. Genom att locka med varma smörgåsar gick han igår med på att i alla fall prova.

Denna morotssoppa passar perfekt på hösten, för vem vill inte ha en tallrik varm, krämig soppa så här i höstmörkret?! Sedan måste jag säga att den orange-gula färgen verkligen piggar upp. Soppan blir den pefekta förrätten på halloweenparyt! Servera den kall eller varm, i skål eller varför inte i söta shotglas? En klick creme fraiche till ger den rätta syran som soppan behöver för att komma till sin rätt!



Morotssoppa 4 port:

5 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stor potatis
1 bit kålrot
6 dl grönsaksbuljong
2 msk färsk bladpersilja
dragon
mejram
salt & peppar
½-1 dl grädde

2 dl creme fraiche

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs dem mjuka i en kastrull tillsammans med lite smör. Undertiden, skala rotfrukterna och skär dem i småbitar. Ha i rotfrukter och buljong i kastrullen. Låt allt koka tills morötterna är mjuka. Rör i kryddorna och mixa soppan slät med mixerstav eller i matberedare. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör i grädden i soppan, låt allt koka upp och servera tillsammans med varma smörgåsar och creme fraiche.


foto: Linnéas Skafferi

Fest hos Leila





Här kommer ett litet sent tips om ett program ni inte får missa! Ikväll dyker nämligen Leila upp i rutan igen och ställer till med fest! Den här veckan kör hon ett halloween-special, nästa vecka tipsas det om gott ni kan bjuda på till farsdag.  Jag gillar Leilas sätt att röra sig i köket, hon utrsålar lite utav att ingenting är omöjligt, allt går att göra bara man vill.

För er som missat hennes tidigare program finns de att kika på hos TV4-anytime. 49 kronor i månaden kostar ett medlemskap där (vilket behövs för att få tillgång till Leila och massa andra serier) och sedan är det bara att spendera en heldag i Leilas kök! Jag såg hela hennes julserie förra året, men har redan nu tjuvkikat på de tre första avsnitten en gång till för att få lite härlig inspiration till jul!

Så glöm inte bort ikväll klockan 21.00 på TV4+

Extra Delight



Idag när jag kom hem från jobbet låg det ett litet paket innanför dörren, adresserat till mig. Där i låg det två askar Extra Delight.  Detta är hårda, sockerfria karameller som kommer att finnas i smakerna Mint & Chocolate och Caramel & Chocolate. Dessa askar kommer att finnas tillgängliga i butik från och med v 45 och kosta runt 14 kronor asken.

Så, vad tyckte jag nu om dessa små chokladkarameller? Båda smakade helt ok, den med mintsmak påminde lite om godiset
Marianne. Vet ni vilken jag menar? Den andra vet jag inte riktigt vad den smakade, chokladkola kanske? Oavsett vad jag tyckte att de smakade så var de goda. Bra att ha i väskan om man blir tokgodissugen. Fast 14 kronor för en förpackning var kanske lite i dyraste laget, för de kronorna får man ju faktiskt en hel chokladkaka..


(eget collage med bild från wrigley)


Glögg




Årets årgångsglögg från Blossa kommer i en härligt blå flaska (hur innehållet smakar är inte så viktigt, bara flaskan är snygg, eller hur!?). I år har glöggen fått smak utav blåbär och kryddnejlika, vilket lät som en kombination som kan passa mig. Fån och med den 3 november finns denna glögg att köpa på systembolaget. Men som tidigare år måste man vara snabb för att få tag på en flaska utav årets glögg, de brukar gå åt fort som bara den!

Alkoholhalten är 15%, flaskan rymmer 750 ml, du får betala 79 kronor och glöggen har varunummer 96515-01

För er som hela året saknar att höra tomtarna sjunga blossa-sången, kolla in
här, klicka på "tomtefilmen" och ditt begär blir stillat!

Själv älskar jag glögg, gör du?



(eget collage med produktbild från blossa.se)

Rostbiff



I fredags åt vi rostbiff och potatisgratäng här hemma, och det var om jag får säga det själv en av de godaste potatisgratängerna jag ätit! Fast en kombination utav vitlök, lök philadelphiaost, grädde, färska örter och potatis kan väl aldrig smaka illa, eller?
Rostbiffen fick också en släng utav de färksa örterna tillsammans med massor av nymalen svartpeppar.


Potatisgratäng:

6 medelstora potatisar
1 stor lök
3 vitlöksklyftor
200 g philadelphiaost
3 dl grädde
1 dl mjölk
salt & peppar
färska örter tex. timjan, rosmarin och basilika
smör att steka i
2 dl riven ost

Skiva potatisen fint och lägg den i en ugnsform.
Finhacka lök och vitlök, hetta upp en stekpanna, klicka i lite smör och stek löken mjuk. Ha i osten och rör samman med löken. Blanda i grädde och mjölk, rör ihop allt till en krämig sås. Krydda med hackade örter, salt och peppar.
Slå såsen över potatisen och toppa med den rivna osten. In i ugnen i 200 graders värme i ca 50 minuter eller tills potatisen är mjuk och fin.


Rostbiff:

drygt 1 kg rostbiff
smör att steka i
rosmarin och timjan
peppar


Bryn köttet runt om i en het panna. Finhacka örterna och lägg dem tillsammans med nymalen svartpeppar i en ugnsform. Lägg i köttbiten och "klappa" runt kryddorna så de täcker hela rostbiffen. Värm ugnen till 120 grader, ställ in rostbiffen längst ned i ugnen (vid lägre temperatur blir kötter jämnare stekt, vid högre värme blir mitten mer rosa).
Stick i en kötttermometer, när den visar 55 är köttet rött, 60 rosa och 65 genomstekt. Tag ur köttet, linda in det i folie och låt vila ca 20 minuter. Skär upp i tunna, fina skivor.

Recept på god rödvinssås hittar ni
här.

Foto: Linnéas Skafferi

Se hit tomten!



Jag tror att dagens tomte är en mycket modern sådan. Han har säkert full koll på alla våra bloggar och läser allt vad vi önskar oss. Idag tänkte jag hjälpa honom lite extra på traven genom att till och med berätta var en utav mina önskningar finns och till vilket bra pris den går att köpa för denna vecka (som nu snart är slut, så han får allt skynda på lite..)
Jag han inte mer än komma till startsidan hos
cosas innan jag föll handlöst för denna underbara köks-timer i gjutgärn. Jag är nämligen hopplöst dålig på att hålla koll på tider och sånt när jag donar i köket, så denna skulle vara perfekt för mig. Att den dessutom är ruskigt snyggt är ju bara ett plus i kanten.

Nu börjar det dofta riktigt gott här hemma, det står en rostbiff i ugnen som strax skall få ge plats för en smaskig potatisgratäng. Bilder och recept kommer under morgondagen!

(eget collage med bild från cosas.se)


Bra start



Ja, denna morgon startades ovanligt tidigt för att vara en ledig dag. Klockan började ringa 05.45 och det var bara att kliva upp, för strax efter 6 hade vi stämt möte med syster vid badhuset. Idag skulle vi tydligen morgonsimma. Jag vet ingen annan människa som kommer på att på sin första lediga dag på länge, stiga upp i ottan och åka iväg för att simma. Men så här i efterhand känns det väldigt skönt måste jag säga!
Efter simningen, bastun och duschen svängde vi förbi bageriet som ligger i huset bredvid vårat och köpte ett gott bröd, sedan gick vi hem och gjorde en härlig frukost med tända ljus. Mysigt värre! Igår köpte jag hem lite färdiglagad risgrynsgröt (premiär för i år!) och det smakade riktigt gott med något varmt i magen. Efter gröt, smörgås med massa gott på och lite juice är vi nu redo att möta dagen.



Som sagt, dagen började bra och det blir bara bättre och bättre! När jag öppnade mailen visade det sig att jag är en bland de
10 nominerade till årets matbloggspris, vilket känns helt otroligt roligt! Av 328 matbloggar som finns registrerade på bloggtoppen, så blev jag en utav de 10! Kan dagen bli mycket bättre än så här!? Kanske är det bäst att jag kryper ner i sängen igen, så att inget kan förstöra den underbara känslan jag har i kroppen nu...

bild: linnéas skafferi

Gör gott!!




Jag har tidigare nämnt ett litet projekt vi har donat med, nu kan jag äntligen berätta vad det är! Som många utav er vet så gör alla gymnasieelever ett så kallat projektarbete under det sista skolåret. Det finns nog lika många varianter på dessa arbeten som det finns elever skulle jag tro. Själv har jag lagt både gymnasietiden och projektarbetet bakom mig, men min kära syster går sitt sista år på
Praktiska Gymnasiet i Västerås, där hon läser till florist.

Hon har valt att göra en kalender med temat "skogens alla rum". Nu är det en faslig tur att våra föräldrar bor mitt i skogen för ni kan bara gissa hur många saker vi har släpat ut, dekorerat, fotat och fixat med. Med hjälp av blommor och helt underbar rekvisita och hon skapat fantastiska små rum i skogen. Bilderna ovan är ett litet smakprov, där ser ni bland annat delar av hur en vårstädning, ett julfirande och en fest kan se ut i skogsmiljö.
Priset för kalendern är ännu inte helt bestämt då vi inväntar uppgifter från tryckeriet, och pengarna som blir över efter tryckkostnaden går oavkortat till Västerås Lasarettets Lekterapi.

Detta är en perfekt julklapp att ge bort till någon du tycker om, varje månad bjuder på nya vackra bilder. Denna kalender kommer du kunna beställa här på linneasskafferi.se, men den finns även på Bokia i Sala och Blomsterverkstan & Nya Rum i Sala.

Så gör gott, beställ en kalender här och bidra till att lekterapin kan göra vistelsen lättare för de sjuka barn som är där!

Bilder: Sebbesula.se

Snabba pastan



Ibland måste det bara gå ruskigt fort, det spelar inte så stor roll vad det blir, bara det går undan och alla blir mätta. Sådanna dagar har alla. Själv är jag totalt värdelös på att planera för veckans matlagning i förväg. Jag handlar hem ungefär samma saker varje vecka och sen får man se efter hand vad det blir för mat.
Detta lagade iallafall Sebastian till igår kväll då jag jobbade stängning. Enklare än så har blir det inte.

1 fp bacon
1 burk smaksatt creme fraiche
2 port pasta

Stek baconet och krydda med peppar, sänk värmen och rör i fraichen. När pastan nästan kokat klart, ha i den och låt allt småputtra ihop en minut eller två. Servera med sallad till.

Blåbär


Men vilket ruskväder det är ute! Himlen är helgrå och regnet bara öser ner! Vore det någon rättvisa här i världen så skulle man få lägga sig framför tv:n, kolla på bra serier och läsa underbara tidningar hela dagen. Men vi vet ju allihopa att det går ju inte..
En dag som denna behöver vi alla lite extra energi och vad kan då passa bättre än en härlig blåbärssmoothie? Perfekt som frukost eller mellanmål! Inte nog med att blåbären är goda, de är extramt nytiga, rika på antioxidanter och är fulla av C-vitamin.
Jag har gärna i lite havremjölk istället för socker/vaniljsocker. Mjölken är naturligt söt och det blir riktigt gott.

Skiva bananen och kör alla ingredienser i en mixer. Häll upp i fina glas och njut!


Nu måste jag ge mig ut i regnrusket, jag hoppas vädret är bättre hos dig idag!

bild:Linnéas SKafferi

Cupcakes



Igår fick jag äntligen lite tid över för att baka och vad kunde väl passa bättre att göra än en omgång hi-hat cupcakes!?
Ser de ut som Martha Stewarts?
- Nej de gör de inte.
Går dom att äta ändå?
-Absolut!

Nej inte ser de ut som de Martha gör, jag lät dem inte stå kallt länge nog (jag hade helt enkelt inte tid!), hade jag gjort det så hade nog marängfluffet hållit sig finare och inte sjunkigt ned! Men vet ni vad, de smakade supersmaskigt iallafall, trotts en del kosmetiska fel..
Inte var de så farligt svåra att göra heller, som jag hade intalat mig att de var. Se bara till att vispa marängen tillräckligt länge, annars blir det bara pannkaka utav alltihopa!

Jag använde mig utav detta recept till själva
muffinsen. Marängen gjorde jag enligt följande:

3 äggvitor
4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk potatismjöl

Gör i ordning ett vattenbad (kokande vatten i kastrull+en bunke). Vispa ägg och socker, tillsätt potatismöl och vanilj. Vispa tills allt socker har smält, tag sedan av bunken och vispa som vanilgt tills marängen är riktigt hård.
Spritsa rundlar på muffinsen, låt stå i kylen ett par timmar.
Smält sedan 200 g mörk choklad i vattenbad. Doppa de kylda cupcaksen i chokladen och låt chokladen stelna.

Bild: Linnéas Skafferi


Golden Hits




I fredags begav vi oss mot den kungliga huvudstaden för att fira  svärmor som fyller jämnt. Kvällen spenderades på Golden Hits, vi åt och drack gott till showen Lost in Las Vegas 2. En härlig föreställning som jag varmt kan rekommendera. Duktiga dansare, bra musik, skön stämning och gott sällskap, kan man begära mer än så?
Och visst lever Elvis, han både satt i svärmors knä och kysste min hand!

För nästan 400 kronor hade man dock kunnat förvänta sig något mer utav huvudrätten, men maten kom in fort och allt flöt på bra. Efterrätten bestod utav en tallrik (se bilden i collaget) med flera små sötsaker. Härlig blandning av, choklad, kola, lakrits, söt och surt. Perfekt avslut på kvällen!

Dom har en julshow jag gärna skulle vilja se, men det får bli nästa år.


Bild: Linnéas Skafferi

Nå?



Det tog lite tid, men nu har jag äntligen provsmakat denna keso. När jag väl kom ihåg att kika efter den, ja då var den ju självklart slut! Men sist vi var och handlade fick den följa med hem.
Jag valde att servera den som efterrätt tillsammans med apelsiner jag delat i mindre bitar. Keson blandade jag ut med vaniljyoghurt, dels för att få en lenare konsistens men även för att priset för denna lilla butt var lite väl mycket. Rör man då i lite yoghurt räcker den ju faktiskt längre.
Vad tyckte jag nu om denna keso, vinna eller försvinna?
För mig är detta absolut en keeper! Jag kommer utan tvekan köpa den igen, nästa gång ska jag prova den till pannkakor eller våfflor, det kan nog bli en hitt!

(eget collage med produktbild från arla.se)

Äntligen fredag




Som så troget läser min blogg! Den senaste tiden har allt fler hittat hit vilket jag tycker är jätteroligt!
Idag är det äntligen fredag och vad jag önskar att jag hade ett gäng
Hi-Hat Cupcakes här hemma, det skulle passa perfekt till fikat idag. Visst der de smarriga ut! Jag har länge funderat på att baka dessa men inte kommit mig för än. Men det skall nog bli av, förr eller senare..

Nu vill jag passa på att önska er alla en härlig helg! Har ni en minut över kan ni gärna få lämna en kommentar där ni skriver lite om er själva. Det är så roligt att veta lite mer om er läsare! Vart ni bor, hur ni hittade hit, ålder och vad ni tycker är bra/dåligt med sidan.

(bild: marthastewart.com)

Stämningsfullt






Ja ni ser vad jag skall sysselsätta mig med under den närmaste timmen. Råkade nämligen få nys om att årets Julmagasin från Allers fanns ute i butik och ni kan ju bara gissa vilken tidning som fick följa med mig hem på lunchrasten.. En del tycker säkert att det är på tok för tidigt och jag kan hålla med, lite grand. Men för en jultok som jag, så finns det inget bättre än när affärerna börjar fyllas med alla dessa underbara julsaker! 
Ofta när jag kollar runt på diverse bloggar och hemsidor har jag YouTube igång samtidigt (småsjunger ofta för mig själv och kommer då på att jag vill höra den rätta versionen), idag var det
Good night sweet heart som jag trallade på och rätt som det var började denna julsång ljuda från min dator. Alltså skall jag ta med mig denna underbara stämning och  krypa ned i soffan med mitt te och min tidning!


Bild:Linnéas Skafferi



Chocolate Cookies





I söndags fick jag äntligen anledning till att baka. Nu var det länge sedan tid fanns över till det.
Jag har hjälpt min syster med ett projekt under hösten (jag kommer presentera det närmare nästa vecka, ni får bara se en liten glimt nu..) och som en del i det hela så skulle jag baka lite. På bilden skymtar ni ett gäng cupcakes, de får ni se bilder på senare. Förutom cupcaksen så bakade jag även chokladkakor. Dessa la jag i en burk från IKEA och band ett fint band runt. Perfekta presenten att ge bort till någon du tycker lite extra mycket om! Jag gav min burk till mamma (fast burken och bandet var hennes, men hon fick ju kakorna iallafall!)

200 g smör
1 dl socker
1 dl brun farin
2 tsk
pulverkaffe
2 ägg
4-5 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
200 g choklad

Blanda smör och socker poröst. Tillsätt äggen under omrörning. Häll i pulverkaffet och blanda tills kaffet löst sig helt.
Rör ihop vetemjöl, havregryn och bakpulver i en separat skål och ha sedan i det. Hacka chokladen och blanda i den. Smeten är nu ganska så lös, därför är det bra om den får stå i kylen minst 30 minuter.

Ta ut hälften utav kakdegen ur kylskåpet. Rulla ut till en jämn rulle och dela denna i mindre bitar. Platta ut dem ganska så tunt på en plåt klädd i bakplåtspapper. Grädda i ca 175 grader i 20 minuter eller tills de fått fin färg.
 När första omgången kakor är klara gör du bara samma med resterande.


Foto: Linnéas Skafferi

Pasta med pestosås




Det här var verkligen snabbmat. Jag tror till och med att det gick fortare att laga denna middag än tiden det skulle ta att ringa och beställa pizza och sedan få hem den. Perfekt måndagsmat alltså!
Fast det går lika bra att laga detta en lördagskväll om man har gäster hemma, har man lite mer tid över är det jättegott att ha kyckling till. Men bacon fungerar lika fint det med!
Ett härligt, gott bröd till är ett måste, så man får upp alla rester utav såsen som blir kvar i tallriken!

Pasta med pestosås 4 port:

1 pkt bacon
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
3 msk grön pesto
peppar

4 port fullkornspasta

Gör så här:

Sätt på en kastrull med pastavatten, salta rikligt. Värm en stekpanna och ha i sönderklipt bacon när den blivit riktigt het (Ungefär samtidigt kokar vattnet till pastan upp. Ha då i pastan.).
När du stekt baconet till önskad knaprighet, ta av stekpannan från plattan. Låt allt svalna lite, ha sedan i grädde, mjölk och pesto. Smaksätt med peppar. Rör om till en sås. När pastan nästan är klar, ha över den i pestosåsen och ställ tillbaka  pannan på en varm platta. Låt det hela småkoka i dryga minuten. Servera med grönsaker och ett gott bröd till. Middagen är serverad på mindre än 15 minuter!

Bild: Linnéas Skafferi


Mini-mozzarella



Jag har länge spanat på de ursöta små mozzarellabollarna
Santa Lucia har men inte riktigt vetat vad jag ska göra med dem. Men hade jag nu inte kommit på två rätter där de passar utmärkt, ja då hade jag nog med största sannolikhet inhandlat dom ändå. Bara för att de var så bedårande söta.
Jo, man kan köpa mat bara för att förpackningen eller som i det här fallet innehållet är urgulligt!

Dessa små mini-mozzarellabollar passade utmärkt att fylla lövbiffen med! Inget hackande och kladdande, jag la bara två bollar på varaje köttbit och rullade ihop. Enklare än så blir det inte!

Som ni ser på bilden serverade jag ugnsbakade rotfrukter, sallad och en kall örtsås till. Jag vispade även ur pannan med lite köttbuljong för att få en härlig skysås.

Jag har räknat på två skivor lövbiff per person men är man riktigt hungrig så slinker nog tre i. Så gör några extra ifall du har hungriga middagsgäster!

Fylld lövbiff 4 pers:

8 skivor lövbiff
16 mini-mozzarellabollar
salt & peppar

Lägg två mozzarellabollar på varje köttbit. Rulla ihop och lägg dom med skarven nedåt i en het panna. Tryck ihop ändarna så att inte osten rinner ur. Stek tills de fått fin färg på båda sidor. Salta och peppra efter stekning. Ta ur rullarna och vispa i ett par deciliter buljong. Tillsätt ev lite balsamvinäger och du har en utmärkt sky att servera till maten!

Kall örtsås:

3 dl gräddfil
2 msk hackad färsk bladpersilja
1 vitlöksklyfta
örtsalt

Finhacka vitlök och persilja, blanda detta med gräddfil och salt i en skål. Låt stå i kylskåpet ca 30 min innan servering.



Bild: Linnéas Skafferi





Vintips




Nu var det länge sedan jag tipsade om vin. Så vad passar bättre denna lördag kväll en just ett vintips. Igår skulle jag köpa hem vin till oss. Jag dricker bara vitt och Sebastian föredrar rött. Jag har mina sorter som jag kör på, men Sebastian brukar vara lite mer vågad och testa nya sorter.
Igår var det min tur att besöka systemet. Så jag stod där bland alla olika sorters rött vin och hade ingen aning om vad jag skulle köpa. Men min blick drogs till en ursöt flaska som jag faktiskt kände igen. Den hade mina föräldrar hemma i somras, så jag chansade på sen sådan.
Det visade sig att även jag, som absolut inte är en fantast av rödvin, tyckte den smakade helt ok.
Det är ett mycket fruktigt och lättdrucket vin som passar bättre till pasta och sallad en mastig biff.
87 kr får du ge för denna flaska som har nr 5106 och heter Morgon.

Trevlig lördagskväll!

(foto:privat)

Carbonara Crush



Svampsoppan är ju som bekant redan testad och fick helt klart godkänt utav mig, Igår fick jag anledning att prova Keldas Carbonara Crush. En ostsås med parmesan och skinka. Bara att värma på och blanda med pasta. För att få det lite matigare så hade jag kyckling till.
Inte vet jag om det är min förkylning som spökar eller om det helt enkelt inte var gott. Jag hade detta till lunch idag och det smakade verkligen inte bra. Inte alls. Smaken var för konstgjord och blek.

Så jag måste tyvärr säga nej (jag är egentligen inte rätt person att sätta poäng och bedömma sånt här, för jag vill alltid ge högsta betyg och inte klanka ned på något, så med tungt hjärta jag skriver det här), detta var ingen räddare i nöden då det inte alls smakade bra.
Sorry Kelda, detta är en strålande idée, men det föll på det allra viktigaste, smaken.

Köttfärslimpa




I helgen önskade jag mig köttfäraslimpa av mamma, men när vi kom ut dit i söndags var hon tvärförkyld och låg som ett stök på soffan. Så jag fick laga maten, vilket jag absolut inte hade något emot!  Det blev köttfärslimpa, kokt potatis, kokt kålrot, brunsås med svanp och mormors lingonsylt. Yummie, yummie! För att få köttfärslimpan lite saftigare hade jag i lite rivna morrötter och täckte den med bacon. Yummie igen!
Till såsen använde jag torkad svamp, har du inte tillgång till det så kan du ta lite färsk svamp och steka den. Det går lika bra (det är bara lite smidigare med den torkade).
Kålrot är jättegott att skära i halvstora bitar och låta koka med potatisen under de sista minuterna.

Köttfärslimpa 4 pers:

500 g nötfärs
1 gul lök
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl ströbröd
2 morötter
salt
vitpeppar
1 pkt bacon

Blanda mjölk och ströbröd, låt stå och svälla några minuter. Hacka undertiden löken och riv morötterna. Blanda samman färsen, löken, ägget, och de rivna morötterna med ströbrödet. Krydda med salt och vitpeppar.
Forma till en limpa och lägg den i en ugnssäker form. Täck hela köttfärslimpan med bacon och ställ in i ugnen på  200 grader i ca 45-50 minuter.

Jag valde att göra såsen på standardmjölk (röd mjölk) istället för mellanmjölk+ en skvätt grädde och det blev jättegott. Smakade verkligen som en riktig gräddsås!

Brunsås med svamp:

1 rejäl klick smör
2 msk mjöl
2 dl kött- eller grönsaksbuljong
2½ dl mjölk
1 tsk soya
1 dl torkad svamp
salt & peppar

Smält smöret i en kastrull, rör i mjölet och vispa ut det i smöret. Ha i all vätska och låt såsen koka ihop. Tillsätt svampen, soya, salt och peppar.


(bild: Linnéas Skafferi)


Matbloggspris




Ni har väl inte glömt bort att kika in hos Matbloggspriset? Varje år Lyfts matbloggar fram, en jury nominerar nio bloggar och väljer sedan ut en vinnare. Men alla ni läsare har också en chans att rösta. Den matblogg som får flest röster vinner läsarnas pris! Jag tycker det är jätteroligt att detta anordnas varje år, då det varje år dyker upp nya bloggar och man får fler härla sidor att läsa!





Nigella Christmas



Här hemma snoras och hostas det fortfarande. Även denna dag har spenderats i soffan utan minsta lilla gnutta av energi.

Nja, det är väl lite tidigt att börja fira jul i oktober men om bara två månader är vi inne i mitten utav december, så det är bäst att börja fundera lite på julen redadan nu..
I början på oktober släpte Nigella Lawson sin nya kokbok
Nigella Christmas.  Boken har 288 sidor och innehåller 150 färgfotografier, recept på allt du behöver till julen och tips på ätbara presenter att ge bort till nära och kära. Jag som är en riktig julfantast ska genast klicka hem denna bok! Perfekt krya på mig present, eller vad säger ni?

Höstfrukost




Host, snörvel, snörvel. Förkylningsdags igen. Dagen har jag spenderat under duntäcket i soffan, omgiven av ett antal pappersnäsdukar, datorn,
Elle mat & vin och katterna som undrande men nöjda krypit upp bredvid mig. 
Till frukost/lunch gjorde jag i ordning lite havregrynsgröt, det är gott med något varmt i magen när man inte känner sig helt pigg. Jag hackade i ett äpple, lite valnötter och russin. Jag lät gröten koka lite extra så att äpplena mjuknade, sedan smaksatte jag bara med kanel. Enkelt och lite höstig frukost!


Ny layout

Som ni ser så har bloggen fått ett nytt utseende. För er som använder Internet Explorer finns risken att det ser lite konstigt ut. Bloggen ska ses över mer ordentligt under morgondagen. Skicka gärna ett mail, eller kommentera det här inlägget om det ser konstigt ut.. eller om ni har åsikter om det nya utseendet!

Nu är det dags att krypa till kojs. Sov gott kära läsare!

P.S




Lördagskväll, efterlängtad må jag säga. En kanelbulle slank ned under förmiddagen, så jag har firat årets kanellbulledag lite lagom.
Kvällen skall spenderas i soffan, äntligen har jag fått en stund över för att se
P.S I love you. I sommras sträckläste jag boken. Ena stunden rann tårarna, nästa skrattade jag så att jag nästan fick magknip. Är nu bara filmen hälften så bra som boken, ja då är jag nöjd.

Tyvärr har jag inga ljuvligt små rosa cupcakes att smaska på. Men under morgondagen skall här både göras tårta och cupcakes. Vi har nämligen ett litet projekt på gång som jag tänkte presentera närmare under veckan..

Trevlig lördagskväll önskar jag er alla!

Kanelbullensdag




På lördag firar vi kanelbullensdag. Jag tycker det är helt underbart med alla dessa dagar, då vi får en chans att fira lite extra. Som ett litet avbrott i vardagen!
 Själv har jag lite dåligt med tid till helgen, så något bullbak blir det tyvärr inte.
Åsa Swanberg har skrivit boken
Bara Bullar. Denna skulle absolut pryda sin plats hemma i mitt kök, lär nog se till att få iväg en kokboksbeställning snart. I denna bok kan du läsa om allt ifrån bullens betydelse, vilka ingredienser som passar bäst till vad, vilka bullformar är egentligen snyggast och så finns det självklart ett helt underbart receptregister!
Den perfekta gåvan till den bulltokiga kanske?

Som ni ser så har tryckfelsnisse varit framme och ändrat på receptet i collaget under natten, till 1 L mjölk ska det ju vara 100 g jäst och inte 50 g.



(eget collage med bild från adlibris.se och ikea.se)

Kyckling




Lättlagad kycklinggryta med curry, kan det bli bättre? Denna gång använde jag mig utav lite  philadelphiaost i grytan, det bev riktigt gott. Den fick lite utav den här syrliga smaken som finns i färskosten. Hur starkt man bill göra detta avgör man själv, jag har ofta i lite cayennepeppar i mina curryrätter då den starka smaken lyfter fram curryn bättre. Men tycker man inte om stark mat är det bara att hoppa över caennepepparn!
Jag kan lova att detta var mycket gott att ha som matlåda, då såsen fått stå till sig lite över natten!


Kycklinggryta 4 port:

3 kycklingfiléer
curry
cayennepeppar
salt
2 dl mjök
2 msk mjöl
½ pkt philadelphiaost (100g)
1 paprika

Skär kycklingen i mindre bitar och stek dem i en het panna. Krydda.  Rör ihop mjölken och mjölet till en redning. När kycklingbitarna är genomstekta, slå över redningen och blanda i färskosten. Det blir lite klumpar utav philadelphian, men rör en liten stund så försvinner de!
Hacka en paprika och ha i den några minuter innan servering.
Koka ris och brocoli att ha till.

(bild: Linnéas Skafferi)