Philadelphiaglass till nyår

 

 

Lagom så här till nyårsafton kommer bok nr fem ut som innehåller massor av härliga desserter. Allt från den klassiska glace au four till en ny variant på marängsviss.

Men mitt allra säkraste recept, som alltid blir bra, är otroligt gott och är riktigt busenkel att göra, ja det är denna cheesecake. Variationsnöjligheterna är oändliga, ha i likör, choklad, frukt eller bär. Bara din fabtasi sätter gränser.

I min mammas receptbok heter detta recept philadelphiaglass, så det får den även göra här!

 

Philadelphiaglass 8 portioner

 

3 ägg

1 dl strösocker

300 g philadelphiaost

3 dl grädde

10 digestivekex

 

Separera äggvitan från gulan och vispa äggvitan till ett hårt skum. Rör sedan socker och äggulor pösigt. Tillsätt philadelphiaosten och rör till en jämn smet. Vispa grädden hårt och rör i smeten med philadelphiaost. Vänd sist i äggvitorna.

Krossa digestivekexen och lägg dem i botten på en form med löstagbar kant. Häll i smeten och släta ut med hjälp av baksidan på en kall sked.

Frys i minst fyra timmar, tag fram den ur frysen ca 20 minuter innan den skall serveras, då hinner den bli krämig och god.

 

Vad skall ni ha till dessert på nyårsafton?

 

 

 

Bild: Katja Kristoffersson


Grattis


Den lyckliga vinnaren i min och
Casual Livings adventstävling är Paula!
Stort grattis till dig och tack till alla söta ni som var med och tävlade.

Jag hade inte tänkt att ta julledigt från bloggen, men det blev visst nödvändigt. Det senaste halvåret har varit helt galet och vi behövde en liten paus från allt. Datorn har fått stå orörd de senaste dagarna och jag har inte ens velat öppnat den Men ikväll kände jag att det är dags att ta tag i allt. Jag har knapt lagat med alls sen jul men börjar nu få ny energi och ser verkligen fram ett underbart mat-2010!

Jag hoppas att ni hänger kvar fast uppdateringen varit dålig här på sista tiden, det kommer att bli bättre. Jag lovar!

Trevlig tisdagskväll alla kära läsare!

Annandag Jul



Då var det annandag jul och utanför fönstret yr snön för fullt. Här inne i värmen sprakar vedspisen  och jag har inte kommit ur pyjamasen än. Men vad gör väl det, en dag som denna?
Idag har jag planerat att inte göra mer än nödvändigt, kylen är full med julmatsrester, skålarna är fulla med godis och soffan är mjuk och skön! 

Julen har hemma hos oss varit helt perfekt men idag är till och med hunden trött efter allt ståhej. Så jag önskar er alla en annandag i stillhet och ro, det är i alla fall vad vi skall ha!


Bild: Sebbe Sula

24 december



Så var det redan julafton. 23 december bara rusade förbi men allt som stod på att göra listan är gjort, skinkan står i kylen, faten är fyllda med julgodis och granen står så grön och grann i vardagsrummet.
Ja, i år har vi nog världens största gran, vi har ett stort vardagsrum så det gör inget men den tar upp massor av yta!  Dock är den lite sned, men det får man stå ut med för den är galet fin! Ljusslingan som sitter i är min morfars mammas, men den fungerar än och sprider härlig julstämning här hemma.

Nu är det dags att krypa i säng, det är ju en dag i morgon också som de brukar säga.

Ni har fortfarande ett par timmar till på er at
t tävla i min fina jultävling!

Adventstävling



Då var det fjäre advent och tycker det passar perfekt med en liten tävling här på bloggen! Ni kan vinna en förpackning formar från Kalasform och boken kalasgoda muffins. Hur gör man då för att deltaga i denna adventstävling?
Jo, du besöker den fina sidan
Casual Living, där letar du reda på var produkterna av märket En Gry og Sif är tillverkade, jag vill även veta var ifrån de ursöta älvorna är i från. Lämna en kommentar här i min blogg så är du med och tävlar om dessa finfina priser! Kom ihåg att skriva namn och mailadress så att jag sedan kan nå den lyckliga vinnaren!

Tävla, det kan du göra från idag fram till julaftons morgon kl 8.00. Då drar jag en vinnare och meddelar vem det blir här på bloggen.

Nu önskar jag dig ent revlig fjärde advent!

Havrekex


Här har det varit en helt fantastisk dag med massor av snö och minusgrader! Jag har inte alls fått så mycket gjort som jag hade önskat, men ibland behöver man bara ta en paus från allt och ligga en hel eftermiddag på mamma och pappas kökssoffa!
Jag har en hel del saker kvar att göra innan den ljuvliga julfriden infinner sig men jag tycker det är härligt med alla förberedelser och ser dom inte som måsten utan saker som skall bli roligt att göra.
I veckan fick vi hem en hel burk med goda havrekex från svärmor, eller morfarskex som Sebastian kallar dem.  Jag tror det var så att Sebastians gammelmorfar gjorde dessa kex, eller så var det bara så att han tyckte väldigt mycket om dem! Jag ska fråga svärmor om receptet i morgon, så lovar jag att dela med mig av det. För de här är riktigt goda havrekex!


Bild: Sebastian

Ernst julsenap


Idag är det prick en vecka kvar till julafton, vilket jag tycker är helt underbart. Jag har massor kvar att göra men känner mig inte alls stressad. Som nummer ett på min lista står att få ordning här hemma efter den senaste veckans hårda arbete då jag gjort av med inte mindre än 110 ägg och 10 L grädde! Resultatet av vad vi arbetat med får ni se senare då böckerna om paj och tårta kommer ut.
Morgonen har jag spenderat i soffan tillsammans med Ernst, förra året sändes två avsnitt av Jul med Ernst som finns att kika på
här. Han höjer verkligen mysfaktorn kring den komande helgen och julkänslan är på topp! Jag blev väldigt sugen på att göra egen senap i år och ska absolut testa Erns recept, kanse med en egen twist?
Men innan jag ställer migi köket och donar måste här städas! På med julmusiken och fram med skurhinken gott folk!

Hur ligger du till i julplaneringen?

Wienernougat

 

Men vilken vinter det blev här! På mindre än ett dygn kom det säkert 2 1/2 decimeter snö och hela världen är verkligen vit. Så här såg det ut i vår trädgård igår, tur nog för fotografen så ska hon stanna hela dagen idag, för hennes bil var galet igen snöad igår!

Jag hoppas att tid och ork kommer finnas i helgen till julgodisbak, jag har ju gjort lite godis tidigare i december, men alltihopa gav jag ju bort! Den här otroligt goda wienernougaten kommer jag verkligen, utan att ens tveka en sekund, göra till jul.
Jag brukar göra en egen form av aluminiumfolie att hälla chokladmassan i, då får jag en form som passar perfekt till den mängd choklad jag valt att göra. Ett litet tips på vägen sådär.

Jag hade inte ritkigt hela mängden mandelspån hemma, men det gick finfint ändå som ni ser! Vilken slags choklad man väljer att ha i, ja det är en smaksak. Själv föredrar jag inte allt för mörk choklad så jag använde en som hade ca 40 % kakaohalt.

Till ca 40 små bitar wienernougat behöver du:

500 g nougat

300 g choklad

200 g mandelspån

 

Rosta först mandelspånen i en torr och het panna, låt som svalna helt.

Smält nougaten i vattenbad, finhacka chokladen och rör ned den i smälta nougaten. Blanda väl tills allt blir en blank och slät smet. Vänd sist i de rostade mandelspånen.

Klä en form, eller gör en form av aluminiumfolie och häll i nougatmassan. Ställ svalt att stelna, skär sedan i små rutor.

 

Receptet ovan finner ni även i veckans bok julgodis, som kommer ut i dag tillsammans med Aftonbladet!

 

 

Vilket är ditt favoritjulgodis?


Fikonbollar till jul



Oj vad tiden går fort och så mycket det är att göra just nu. Vi arbetar för fullt, för att vi i alla fall skall få ett par dagar ledigt under julhelgen. Det är tidskrävande att skriva böcker!
Redan i morgon kommer bok nr tre ut, galet vad tiden går fort! Som många av er läst så handlar denna om julgodis och inte kladdkakor som det först var tänkt.
Jag älskar verkligen julgodis och tänkte idag bjuda er på en liten glimt av vad denna bok har att erbjuda.

Här vräker snön fortfarande ned och jag är överlycklig, får vi kanske en vit jul i år!? Snöar det hos dig?




Fikonbollar ca 40 st:

200 g torkade fikon
1 dl russin
1 msk flytande honung
200 g choklad, 70% kakaohalt (det går naturligtvis bra att använda choklad med lägre kakaohalt också, ta det tycker bäst om!)

Dela först fikonen i mindre bitar och lägg dem tillsammans med russinen i en matberedare. Ringla honungen över och mixa till en slät massa. Forma till runda bollar och låt dem stelna i kylskåpet i ca en timma.
Smält chokladen i vattenbad och doppa sedan bollarna i chokladen. Låt dem rinna av på ett ugnsgaller med bakplåtspapper under.
För att göra bollarna extra fina, ringla lite smält vit choklad över dem när de stelnat!

Tredje advent


Efter att ha spenderat hela helgen med att baka pajer, 24 stycken för att vara exakt kändes det som att vi behövde få ny inspiration till den kommande veckan.
Så vi tog en paus från det eviga bakandet och fotograferandet och såg
Julie & Julia. Att jag som matbloggare och Katja som matfotograf föll som furor för filmen, ja det var nog ingen konstighet, men den något skeptiska Sebastian (som i vanilga fall inte har så mycket till övers för Meryl Streep) tyckte filmen var bra och jag såg allt att han drog på smilebandet ett par gånger under filmens gång. Så den fick helt klart tummen upp av oss!

Ett perfekt slut på en något intensiv men ändå perfekt vecka!

Har du sett filmen?

Låda



I veckan gjorde jag en god broccolilåda på det som jag hittade i kylen, lite tomat, svamp och mozzarella fanns hemma och det blev ritkigt gott. Ibland kan det vara gott att byta ut potatisen mot något annat än pasta och ris, då är broccolilåda ett bra ocg gott allternativ. Perfekt mitt i veckan mat som går fort att göra och smakar smaskens!


Broccolilåda 4 port:

800 g fryst broccoli
2 vitlöksklyftor
persilja
salt & peppar
3 dl grädde
10 körsbärstomater
4 stora champinjoner
1 påse mozzarella


Koka broccolin ett par minuter i lättsaltat vatten. Finhacka undertiden vitlök och blanda den tillsammans med persilja, salt och peppar i grädden. Dela tomaterna och skiva svampen. Lägg broccolin i en ugnsfast form, ha i tomater och svampen. Häll grädden över. Skiva mozzarellan och fördela den jämt över. Gratinera i 20 minuter i 225 grader.

Om ni inte äter pasta, potatis eller ris till maten, vad har ni till då?


Bild: linnéas skafferi

Fika



När man arbetar hemmifrån som jag gör blir det lätt så att man glömmer bort att både äta och dricka. Jag blir så inne i vad jag gör och blir tillslut väck av magen som börjar knorra och vill ha något i sig. Nu brukar jag inte ha speciellt svårt att komma på vad man kan äta, varken till frukost, lunch eller middag.
Men ibland orkar man bara inte göra något avancerat. Då tar jag alltid till min absoluta favorit, en kopp te, hårda smörgåsar med ost och ett kokt ägg. Passar perfekt som en lättare lunch eller eftermiddagsfika! Detta brukar även kunna vara en räddare i nöden när kylskåpet ekar tomt! Sen är detta enligt mig, löjligt gott. Jag förstår inte riktigt varför, kanske är det för att det är så enkelt?

Vad brukar du äta när du vill få i dig något snabbt eller när kylen är tom?

Glögg



I morgon kommer bok nr två ut och det blir Adventsbak. Jag tänkte bjuda er på ett smakprov ur boken och vad kan passa bättre så här i adventstider än hemgjord glögg. Det här är ett mycket enkelt recept, gör en flaska och ge bort till någon du tycker om! För att göra om detta recept till vinglögg, byt ut delar av eller all svartvinbärsdryck mot rött vin!

1 L saftglögg:

1 L färdigblandad svartvinbärsdryck (jag brukar använda Jokks)
1 dl socker
2 hela kanelstänger
1 pomeramsskal
ca 15 kryddnejlikor
1 msk hela kardemummakärnor

Blanda svartvinbärsdrycken med socker i en kastrull. Låt detta koka upp under omrörning, sockret skall smälta helt. Tillsätt kryddorna och låt det hela småkoka i ca 30 minuter under lock. Stäng av värmen och låt drycken stå och dra ett par timmar, gärna över natten. Sila bort kryddorna och häll upp på en fin flaska.

Uppdate: Jag fick en kommentar om att alkoholen försvinner när man kokar den och det är delvis sant. Låter du alkohol småkoka i ca 30 minuter försvinner ca hälften.  Jag tycker vinglöggen blir lagom stark genom att göra så, vill du ha en starkare glögg kan du antingen tillsätta lite mer vin efter kokningen eller låta den koka under kortare tid.


bild: Katja Kristoferson

Kyckling i tortilla



Här hemma blev det kycklingröra i tortillabröd till middag. Jag älskar den här typen av mat, man tar av vad som finns hemma och förhoppningsvis blir det gott. Det är lite som att spela på lotteri varje kväll när middagen skall fram på bordet men om jag får säga det själv brukar jag lyckas! Idag tog jag av de smaker jag var mest sugen på och avslutade det hela med min favorit, bladpersilja. Man kan även tänka sig att servera pasta till detta, om man inte har tortillabröd nära till hands!

fyra portioner kycklingröra:

700 g kyckling
1 liten burk majs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
chiliflagor efter önskad styrka
cumin pepper
salt & peppar
2 dl creme fraiche
1 dl mjölk
persilja

Skär kycklingen i kuber och stek den i en klick smör, slå över majsen och låt dem steka med. Se upp så de inte blir brända. Finhacka lök och vitlök, ha i det i stekpannan.
När kycklingen är genomstekt, tillsätt hackad paprika, chili, cumin pepper, salt, peppar, creme fraiche och mjölk. Låt detta koka ihop under ett par minuter. Såsen skall bli krämig och tjockna. Hacka persiljan och strö det över kycklingröran. Servera sallad och tortillabröd till.


Vad åt du till middag idag?

Bild:Sebbe Sula

Julglass



Nu är kanske inte glass det man förknippar mest med julen. Just därför testade jag idag att göra lite julglass. Glassmaskinen jag fick i f
ödelsedagspresent har stått nedpackad sedan vi flyttade och det var hög tid att låta den arbeta lite ikväll. Lite kanel, ingefära och ett par pepparkakor senare så var julglassen klar!

Gör så här:

Vispa ägg och socker riktigt fluffigt. Blanda grädden med mjölken i en kastrull och låt det sjuda med kanelstången i ca 5 minuter. Häll den varma gräddmjölken över äggfluffet och rör om ordentligt. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt detta sjuda ett par minuter under konstant omrörning. Tillsätt malen kanel och ingefära, rör om ordentligt. Detta får nu stå och svalna. Tag ur den hela kanelstången och följ sedan instruktionerna på din glassmaskin. Har du ingen glassmaskin? Häll då upp glassen i en bunke med tätslutande lock och rör om var 20 de minut under ca fyra timmar.
Smula sönder en pepparkaka över varje portion glass.


Choklad, nötter & kokos


Ikväll skulle mor och far bort på julfest där det skulle ske julklappsbyte. På något outgrundligt vis föll då lotten på mig att göra godis som de sedan kunde byta bort. Så nu hoppas jag att de kommer hem med en riktigt fin bytesjulklapp åt mig!
Jag gjorde två sorters ruskigt enkel choklad, här kommer det första receptet.

300 g choklad (valfri chokladhalt)
1 dl kokos
2 dl salta jordnötter
1 dl hasselnötter

Gör så här:

Smält chokladen i ett vattenbad. Hacka under tiden nötterna och rosta dem tillsammans med kokosen i en het och torr stekpanna. Spar ca 1/2 dl av jordnötterna som du sedan skall strö över chokladen.
Häll i nöt- och kokosblandningen i chokladen och rör om väl. Gör en lagom stor form av aluminiumfolie, eller använd en passande form som du klär med bakplåtspapper och häll i chokladsmeten. Strö en halv deciliter hackade jordnötter över. Låt stå svalt innan du skär dem i rutor.


Har du gjort något julgodis än?


Bild: SebbeSula

Räksoppa


Receptet på den här soppan har jag fått från mor min, men som vanligt har jag gjort om det lite. I orginalreceptet skall soppas göras på vatten, men jag har gjort den på mjölk några gånger och det blir mycket godare. Men står man där och har tänkt sig att äta detta till middag och mjölkförrådet tryter, ja då fungerar det att ta vatten!
Sen rekommenderar jag starkt att köpa en burk räkor/kräftor i lag. Hela grejen med att laga en snabb och enkel torsdagsmiddag försvinner lite när man måste stå där och skala sina räkor för hand.


Räksoppa 4 pers:

3 stora morötter
1 klick smör
2 msk mjöl
1 l mjölk
2 buljongtärningar
2 dl creme fraiche
400 g räkost
salt & peppar
dill
2 burkar räkor/kräftor i lag
4 ägg


Gör så här:

Börja med att skala och riva morötterna grovt. Fräs dem i en klick smör. Slå på mjölken och ha i buljongtärningarna. Låt detta koka ett par minuter. Tillsätt creme fraiche, räkost, salt, peppar och lite dill.  Soppan får nu småkoka tills den börjar tjockna lite. Koka äggen och häll av räkorna/kräftorna. Låt var och en ha i så mycket räkor och ägg den vill ha i sin soppa. Då hinner inte räkorna koka med för länge och bli sega.

Servera gott bröd till!

Vilken är din favoritsoppa?

bild:
Sebbesula.se

Välkomna!

 

Det är så roligt att se hur fler läsare hittat hit de senaste dagarna, ni är så varmt välkomna hit till Linneas Skafferi. 
Jag hoppas att ni som hängt med ett tag fortsätter att kika in hos mig, men även att ni nya läsare kommer vilja komma tillbaka. Nu undrar jag lite vad ni vill läsa om här framöver? Julmat , julgodis, nyårsmeny, vardagsmat? Vad vill ni få inspiration till?

Ni vet väl att det går att följa Linneas Skafferi både på facebook och twitter nu?

Nu är det dags att kolla igenom kyl och frys för att trolla fram en middag, vad äter ni ikväll?


Kotlett



Tusen och åter tusen tack till alla de fina kommentarer ni lämnat om böckerna! Det värmer ända in i själen skall ni veta.
Vi firade boksläppet med typisk Linnéa-mat. Enkelt, snabblagat och riktigt gott. En bit benfri fläskkotlettrad, massor av vitlök, kryddor och philadelphiaost är allt som behövs för att tillaga en riktigt god middag, så här på en onsdag.


ca 4 portioner:

700 g benfri fläskkotlettrad
3 vitlöksklyftor
1 tsk dragon
3 tsk oregano
1 tsk mejram
200 g philadelphiaost
2 dl mjölk eller grädde
ett par droppar soya
1 gul paprika
10 körsbärstomater
salt & peppar


Skär kotletten i skivor, bryn dem i en klick smör. Skala och finhacka vitlöken under tiden och låt den fräsa med kotletterna. Krydda med dragon, oregano och mejram. Ha i philadelphiaosten och slå över mjölken/grädden. Låt detta koka ihop under ett par minuter. Ha i ett par droppar soya för att få lite trevligare färg. Skär paprikan i bitar och dela tomaterna, låt de koka med en liten stund.
Smaka av med salt och peppar.
Jag hackade i lite färsk spenat mot slutet, men det är helt en smaksak!

Servera med kokt ris.

Bok nr 1

 

 

I morgon kommer som sagt småkakor ut som första bok, jag tänkte ge er läsare en glimt av vad boken innehåller. Som första recept ligger biscotti, de går att variera i det oändliga med smaksättning, men här kommer en variant med choklad.

 

Biscotti, ca 35 st:

100 g smör

2 dl strösocker

3 ägg

7 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

100 g choklad

 

Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggen, ett i taget. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ned dem. Finhacka sedan chokladen och blanda i den. Rör tills smeten är slät. Rulla till tre längder och lägg dem på en plåt, platta till dem något. Grädda längderna i 175 grader i ca 20 minuter. Tag ur plåten ur ugnen och skär längderna diagonalt, bitarna skall bli ca 2 cm breda.

Ställ tillbaka plåten och grädda ytterliggare 10 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt dem stå i eftervärmen tills de är genomtorra.

Alternativ smaksättning:

Byt ut chokladen mot 1 dl kokos och saften från 1 lime.

foto: Katja Kristofersson