Enkelt påskgodis


Jag tycker denna högtid är härlig, det är inte samma hets som kring julen, men ändå kan man träffa alla kära, äta god mat och bara umgås. Tidigare år har jag för det mesta jobbat under påskhelgen och fått klämma in middagarna mellan arbetspassen (eller så var det arbetet som fick klämmas in mellan maten, jag vet inte riktigt..). Men i år ska vi ha en skön långhelg där vi inte har något annat inbokat än att äta, vilket passar både mig och
Mr S riktigt bra!

I morgon skall jag försöka åka in tidigt till mataffären för att proviantera inför ledigheten. Förhoppningsvis kanske jag slipper undan de värsta köerna om jag gör tanterna sällskap och hänger på låset? Jag måste bara komma ihåg att köpa med en påse godis hem ifall vi får besök av några påskkärringar.

Idag har jag pysslat med lite egenhändigt gjort påskgodis, det skall föreställa chokladdoppade marsipanägg. Jag kom på lite sent att jag kunde ha gjort den vita chokladen lite "taggig", då hade det mer dett ut som ett äggskal.
Jag hade ingen nougat hemma, men om jag hade haft det hade jag gjort små bollar att ha inuti äggen. Då hade det blivit Mozartägg, istället för Mozartkulor! Men det får bli till nästa år.

Till detta mycket enkla godis behöver du:

200 g röd marsipan
200 g grön marsipan (jag använde marsipan från Odense, den är smaksatt med jordgubb/päron)
25 g vit choklad
25 g 50 % choklad
strössel i olika färger och former


Skär marsipanen i bitar, de får gärna vara i olika storlekar. Rulla dem till runda bollar och forma dem sedan till ägg genom att göra bollen lite spetsig i ena änden. Smält chokladen och låt den svalna något innan du doppar den tjocka delen av ägget i chokladen. Lägg de chokladdoppade äggen på ett bakplåtspapper, Strö över strössel.
Klart!

Perfekt pyssel för skollediga barn eller pysselsugna vuxna!





Har du gjort något påskgodis i år?


Update: Fler av er har kommenterat att de sett liknande ägg i andra tidningar, så jag var ju tvungen att kika i senaste numret av Elle Mat & Vin och se där var de! Jag har gått och tänkt på dessa ägg i flera månader och nu är det över allt, det är ju nästan lite läskigt...

Bild: Linnéas Skafferi

Favorit i repris


Nu är det inte många dagar kvar innan påsken är här. Som vanligt skall vi åka runt hos nära och kära för att umgås och självklart äta på tok för mycket mat, dessert och godis.
Än så länge har jag inte hunnit dyka ner i högen med dessert-recept som passar till påsk, kanske skall jag låta dem vara och istället  njuta av en kär gammal favorit, ananaspajen. Solgul och vacker pryder den påskbordet och det är en delikat avslutning på en perfekt middag.

Pajdeg:

150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:

2 dl creme fraiche
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 små burkar krossad ananas


Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform.

Låt ananasen rinna av i en finmaskig sil. Blanda creme fraiche, socker, vaniljsocker och ägg i en bunke. Rör sist i den avrunna ananasen. Fyll pajskalet och grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinnig i mitten.

Servera med krämig vanilglass.

Vad skall ni äta för dessert i påsk?


Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Bols Cocktails

 

För någon vecka sedan fick jag hem ett cocktailset med tre av Bols mest uppskattade likörer. Förpackningen innehöll tre flaskor á 200 ml i smakerna Bols Sour Apple, Bols Blue och Bols Banana.

I lördagskväll provsmakades två av flaskorna (därav inget bloggande igår..).

Jag har väldigt svårt för själva smaken av sprit och dricker allra helst vin, men blir tyvärr ganska seg och trött efter ett par glas av denna dryck. Jag klarar inte av att dricka sånt som skall smaka lakrits och det får inte vara surt, inte heller för sött. Ni ser att jag har ett litet problem här..

Därför ställde jag mig ganska tveksam till att jag skulle gilla dessa likörer som både kunde vara för sura och för sliskiga, men jag tog med mig Sour Apple och Bols Blue till festligheterna.

 

Kan ni tänka er, detta var faktiskt något som föll denna matbloggerska i smaken. På förpackningen står det tips till varje likör om hur man kan servera den. De föreslog att Bols Sour Apple skulle serveras som en Apple Martini med vodka och limejuice. Jag får sura rysningar bara av att läsa om limejuicen, så jag bytte ut den mot fruktsoda och jag blev glatt överaskad och flaskan tog slut fortare än kvickt. Av Bols Blue blandade jag en drink till en kär vän och den fick en hiskelig blå färg, men även den var god.

 

Dessa finns nu på systemet och kostar 149 kr och jag kan mycket väl tänka mig att Bols Sour Apple kan få dyka upp hemma hos oss igen.

 

På bilden ovan ser ni Efva Attlings urtjusiga martiniglas, som mer än gärna skulle kunna få bo hemma hos mig!

Vad dricker du helst, vin, cocktails eller något annat gott?

 

Bilder: www.bolscocktails.com & www.orrefors.se

Ljus



Idag bjuder jag tyvärr inte på något smarrigt recept, för idag har jag ingen lust att ens röra spisen. Efter att vi avslutade vårat
bakboksprojekt har jag gått här hemma och lallat runt, mest för att det inte funnits ork till så mycket annat. Att prata radio en timme varannan vecka och pyssla om bloggen, ja det har varit nog känner jag.

Denna vecka har det dock varit full fart både personligt och med arbetet och jag känner att det äntligen skall bli kul att börja jobba igen. Bästa fotografen Katja kom föbi en sväng och vi utnytjade snön till att ta härliga vinterbilder. Det var riktigt roligt att jobba ihop igen!
Sen hade jag en beställning på 100 mini-cupcakes och 100 biskvier till igår. Det var svärfar som skulle ha invigning och självklart ställer man upp och bakar. Tyvärr hade jag inte tid att föreviga alla godsaker men jag hoppas de blir uppskattade!

Nästa vecka kommer jag åter igen prata radio, kanske ska jag göra påskgodis? Jag inväntar ett väldigt spännande besked och ett projekt vi arbetat med under vintern kommer förhoppningsvis börja se dagens ljus.

Så som sagt, idag blir det inget recept men väl en bild från vår hall. Hur härligt är det inte med dessa underbara påskliljor? Här har de fått bo i en kopp från Casual Living.

Ni kommer väl ihåg att vrida fram klockan en timme i natt!

Våffeldagen



Idag är det våffeldagen och vad passar då bättre än att äta just våfflor till middag. Det finns ju massor av olika varianter på denna maträtt, men jag tycker nog att de helt vanliga, klassiska våfflorna är godast. Vi hade mormors hemgjorda svartvinbärssylt och grädde till. Jag gjorde piroger som vi åt innan så våfflorna blev lite av en efterrätt, äter vi bra våfflor har jag gärna keso och lingonsylt till för att de skall bli lite mera matigt.

Jag provade att ha bubbelvatten i smeten denna gång, de blev verkligen jättefrasiga. Om det var tack vare det bubblande vattnet vet jag inte, men gott blev det!

Hur äter du helst dina våfflor?

Våfflor ca 10 st:

1 dl grädde
1 dl mjölk
2 ägg
4 dl mjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
125 g smält smör
2 dl iskallt vatten (gärna bubbelvatten)

Blanda grädde, mjölk och ägg, ha mjöl, salt och bakpulver, lite i taget. Rör sist i smöret och det kalla vattnet blanda allt till en jämn smet. Grädda i våffeljärn och servera direkt!


Bild: Mr S

Nytt, nytt, nytt

 

Ingen har väl missat att inredningstidningen Lantliv lanserar sin nya mattidning, Lantliv Mat & Vin? Idag stog den där i tidningshyllan och jag kunde inte motstå frestelsen så nu ligger den på mitt vardagsrumsbord och bara väntar på att bli läst. Jag har inte ens bläddrat igenom den än men jag ser med spänning fram emot det.

Jag hoppas verkligen mycket på den här tidningen och att den kommer skänka mig massor av inspiration framöver!

 

Vilka mattidningar läser du helst?


Hemburgerbröd

 

Om lördagen bjöd på strålande sol och spirande vårkänslor, ja då bjöd söndagen på raka motsattsen. Vilken snöväder, blåst och snö i massor. Det kom säkert närmare 20 centimeter snö här i går och den enda vettiga frågan är, varför? Men idag skiner solen från en klarblå himmel och jag kan ju inte säga annat än  att det är riktigt vackert ute. Till lunchen får det nog bli en liten längre prommenad, ty hunden tycker att det var på tiden att det kom mer snö!

 

Hemma hos oss har vi dragit ner på det köpta brödet rejält, jag tycker verkligen inte att köpt bröd från mataffären är värt pengarna, då bakar jag hellre eget eller låter bli att äta helt! Så varför inte baka sitt eget hamburgerbröd? Helt fritt från otrevliga E-nummer och annat vi inte vill stoppa i oss.

Gör dubbel sats och frys in, tina dem sedan i ugnen så blir de som nybakade!

Hamburgerbröd 12 st:

25 g jäst

3 dl ljummen mjölk (37 ° C)

1 tsk salt

1 tsk socker

1 ägg

ca 7 dl vetemjöl

25 g mjukt smör

 

ägg och sesamfrön till pensling

 

Smula ner jästen i en degbunke, värm mjölken tills den är ca 37 ° C och slå den över jästen. Rör om tills all jäst har lösts upp. Blanda i salt, socker och ägg, rör väl. Tillsätt mjölet, lite i taget och ha sist i det mjuka smöret klickvis. Arbeta samman till en smdig deg. Låt jäsa i ca 60 minuter under bakduk.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda snabbt igenom den. Forma till 12 bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt degen jäsa under bakhandduk i ca 2 timmar. Pensla sedan med uppvispat ägg och strö sesamfrön över. Grädda i 220 grader i ca 8-12 minuter.

 

Svårare än så är det inte!

 

 

Bild: Mr S

 


Gorgonzolapasta med kyckling

Vilken härlig dag det har varit! Centimeter efter centimeter av snö har försvunnit från det tjocka lager som täcker hela vår trädgård. Efter södersidan på huset syns till och med gräsmattan och om man tittar riktigt noga kommer det upp små blad från de lökar som ligger i marken och gror! Hur härligt är inte det! Trappen är nu vårstädad och vi intog en kopp kaffe där i eftermiddagssolen, underbart!

I veckan gjorde jag denna busenkla gorgonzolapasta som var lika god dagen efter i matlåda som den var nylagad till middag. Jag älskar snabba pastasåser och tycker man om gorgonzola gör denna dig ej besviken. Ibland tycker jag dock dessa gräddiga såser kan bli lite för "tunga" i smaken, då brukar jag pressa i lite citronsaft eller något annat surt för att balansera smakerna bättre, det blir verkligen stor skillnad och det är något jag kan rekommendera varmt att prova!


Gorgonzolapasta med kyckling 4 port:

 

3 st kycklingfiléer

2 gula lökar

2 dl grädde

1 dl mjölk

150 g gorgonzola

saft från 1/2 citron

salt & peppar

1/2 ask körsbärstomater

färsk persilja

pasta

 

Börja med att koka upp pastavatten och lägg i pastan.

Skär undertiden kycklingen i småbitar, stek dem tills de är helt klara. Tag ur dem ur stekpannan och låt dem vila medan du skalar löken och skivar den. Stek löken i en klick smör tills den är gyllene. Lägg i kycklingen och slå över grädde och mjölk. Låt detta koka tills såsen tjocknar något. Skär gorgonzolan i småbitar och lägg i dem i såsen. Låt småkoka tills osten smält helt. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Läg i tomaterna och låt dem koka med ett par minuter. Strö massor av färsk persilja över och servera till pastan.

 

Pajformar kan man använda till mycket, här har jag använt min stora, turkosa form från Casual Living att servera pastan i.

 

Nu önskar jag er alla en trevlig lördagskväll!

 


Elle i vårskrud

 

I veckan dök senaste nummret av Elle Mat & Vin upp i brevlådan. Som en färgglad och söt prallin sken alla vackra färger på omslaget mot mig. Jag kände nästan på en gång att detta var ett lyckat nummer!

När jag läser tidningar gör jag alltid, alltid på samma vis. Jag börjar från början och skummar snabbt igenom varje sida för att sedan med mycket omsorg välja ut de artiklar jag finner mest intressanta, de betar jag av först. Sedan bläddrar jag genom tidningen ett par gånger till, väljer ut nästa omgång med textstycken jag tycker verka värda att läsa. Så håller jag på tills hela tidningen är lusläst. Att jag gör på detta vis beror nog på att jag är så fruktansvärt nyfiken att jag alldrig skulle klara av att börja läsa en artikel innan jag vet vad som väntar på nästkommande sida och sidan efter den (japp, jag brukar även läsa sista sidan först i de böcker jag läser och i lokaltidningen läser jag också sista sidan först, där står det ju vem som dött, vilka som gift sig eller fått barn!).

 

Men så i morse när jag klev ur sängen fick jag syn på omslaget, denna gång blev jag inte så berusad av alla vackra färger så jag tog mig en ordentlig titt. Största rubriken på tidningen lyder "nyttiga desserter". Detta är något jag gått och tänkt på hela dagen. Vill jag verkligen läsa om nyttiga desserter i den här tidningen? Nej jag tror inte det. Jag vill läsa om den senaste mattrenden, besöka en eko-gård, drunkna i chokladmousse och frossa i pajer. Men nyttiga desserter, nej det kan jag läsa om i Laga Lätt eller någon liknande tidning! Jag tycker förresten att skall du äta dessert, unna dig då något riktigt, riktigt gott men ät det inte så ofta.

 

Så, vad tycker ni läsare, hiss eller diss med nyttiga desserter i Elle mat & vin? Och hur läser ni egentligen tidningar?

 

 

Bild: www.ellematochvin.se


Tacos



Tacos tillhör numera den husmanskosten och jag kan bara gissa att det är en rätt som många dukar fram till helgen. Varje familj har sitt sätt att äta denna rätt och man skall inte höja på ögonbrynen åt folk som mer än gärna stoppar in konstiga saker som ägg (ett livsmedel min far tycker passar ypperligt att förgylla måltiden med) och annat i denna rätt, även om man ofta skulle vilja. Detta är en rätt vi svenskar har förädlat till den grad att vi faktiskt kan stoppa vad som helst i ett tortillabröd, krydda med spiskummin och säga att det är tacos. Och det är egentligen inget fel med det..
Till vardags gör jag ofta någon avskalad variant av helgversionen, alla ingredienser vi då använder finns inte med men det blir supergott ändå.
Medan jag steker köttfärsen och kryddar den gott hackar Sebastian de grönsaker som fått äran att bilda denna delikata måltid. Nästan innan Sebastian har hunnit hacka paprikan klart är maten färdig. Det är så vardagsmat skall vara!

Jag passade på att använda två varuprover jag fått hem från Santa Maria till denna måltid. Jag skrev tidigare om
salsan som här hemma helt klart fick tummen upp. Jag måste säga att det samma gäller för de andra två såserna vi har provat, Sweet Red Chili Salsa och Tomatillio & Green Chili Sauce.
Salsan använde jag till att smaksätta köttfärsen med och den gröna chilisåsen ser ni på bilden.


Snabb tacos:

500 g nötfärs
1 ca msk spiskummin
2 ca tsk paprikapulver
1 ca tsk chilipulver
salt & peppar
1 dl vatten
1/2 burk Sweet Red Chili Salsa
1 burk majs
1 röd paprika
1 avocado
plocksallad
creme fraiche
Tomatillio & Green Chili Sauce

tortillabröd

Bryn färsen och tillsätt spikummin, paprikapulver, chilipulver, salt och peppar. Slå över vattnet och salsan. Låt koka ihop en stund. Hacka paprikan och ha i den tillsammans med majsen. Servera sallad, avocado, creme fraiche och såsen till.

Bild: Mr S


Smoothie

 

 

 

Idag är det soffläge för min del, en mindre angenäm magsjuka drabbade mig i natt så idag blir det inte mycket gjort här hemma. Om orken kommer över mig senare skall jag kanske göra i ordning en god smoothie, de som ni ser på bilden gjorde jag till frukost förra veckan. En perfekt start på dagen! Jag tog av de ingredienser som fans hemma (jag ser alltid till att ha både blåbär och hallon i frysen, det är alltid bra att ha!) och det blev en smoothie med tjock, turkiks yoghurt, blåbär, ingefära och lite honung för sötmans skull. Gott och nyttigt.

 

Under vinterhalvåret är det inte alltid gott att dricka iskal smoothie på morgonen, värm/tina därför bären först. Det blir mycket godare då.

2 glas smoothie:

1 1/2 dl blåbär

3 dl turkisk yoghurt

ca 1 cm färsk ingefära

flytande honung

 

Blanda blåbär och yoghurt i en blender, skala och finriv ingefäran. Mixa ihop alla ingredienser och smaka av med honung så att du får den lagom söt.

 

Bild:Linnéas Skafferi


Frukostbröd, igen!

 

 

Här har det vari ruskigt tomt de senaste dagarna. Men helgen liksom bara flög förbi och tyvärr finns det inte alltid tid till alla de saker man vill hinna med. Men nu är det måndag morgon och dags att ta nya tag! I helgen åkte bästa grillen fram för första gången i år, jag såg nämligen att de börjat sälja grillkol och briketter på ICA i veckan. Vilket vårtecken!

 

Lördagsmorgonen startades med en variant av bröden jag gjorde för två veckor sedan. Jag är väldigt svag för att ha russin i bröd, så jag var ju bara tvungen att testa det! Jag gjorde dem även lite större så stället för att få ut tolv lite mindre blev det åtta stycken större bullar, men det är ju en smaksak hur man vill ha det.

 

Helgens recept blev enligt följande:

 

8 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

1 tsk salt

3 tsk bakpuler

1 ägg

1 1/2 dl turkisk yoghurt

1 1/2 dl russin

ca 3 msk vatten

 

till pensling:

1 ägg

sesamfrön

 

Blanda de torra ingredienserna i en skål, gör en grop i mitten och ha i ägg, turkisk yoghurt och russin. Börja arbeta in mjölet, lite i taget. Tillsätt vatten efterhand tills du får en smidig deg. Ha upp degen på väl mjölat bakbord och dela den i åtta lika stora bitar. Rulla till runda och jämna bollar som du lägger på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med ett uppvispat ägg och strö sesamfrön över. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter eller tills bröden fått fin färg.


Nu skall jag ge mig i kast med vårat kommande projekt, jag kan inte säga än vad det handlar om men jag hoppas och tror att många av er läsare kommer finna stor nytta och glädje i det.

Vad har ni läsare för er denna soliga måndag i mars?



Bild: Linnéas Skafferi

Kryddig kyckling



I veckan gjorde jag den här färgstarka och smakrika kycklingen, den kräver lite, lite förberedelser men det är det väl värt vill jag lova! Fast å andra sidan, har du inte tid ork eller lust så blir det nog jättebra utan dessa förberedelser.
Men ni vet, om vi levde i en perfekt värld, där man har tid med allt (som att marinera kycklingen ett par timmar innan man skall äta) då skulle det bara vara att sätta igång med marinaden.
Men jag är en förstående matbloggare och kan bara gissa att ni inte springer hem på lunchen för att lägga kycklingen i marinad, eller går upp 10 minuter tidigare, hackar vitölk och doftar spiskummin över hela köket när klockan är alldeles förtidigt. Jag skulle då inte göra det!
Men ibland finns det ju faktiskt dagar då man hinner marinera kycklingen, gör det då och strunta i det dagar du inte hinner. Maten kommer med all säkerhet bli god ändå!


Nog med struntprat, här kommer receptet!

Kryddig kyckling 4 port:

4 st kycklingfiléer (jag använde ca 600 g innerlårfiléer, vilket också går bra)
3 vitlöksklyftor
1 1/2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
chili efter tycke och smak
svartpeppar
saft från 1/2 citron



1 gul lök
1 burk hela, konserverade körsbärstomater
2 dl grädde
salt
färsk persilja

Börja med att skära kycklingen i mindre bitar (om du inte använder innerlårfiléer då de är mycket mindre).
Krossa och hacka vitlöken fint, strö den tillsammans med spiskummin, paprikapulver, chili och svartpeppar över kycklingen. Pressa sist över saften, blanda om väl. Nu beror det på hur mycket tid du har, om möjlighet finns låt det stå och marinera ett par timmar eller över dagen. Annars får det stå och gotta till sig medan du steker löken.

Skala och finhacka löken, stek den mjuk i en klick smör.  Ha i kycklingen och låt den steka tills den fått fin färg runt om. Slå då över tomaterna och låt allt småkoka tills kycklingen är helt genomkokt, ca 20 minuter. Häll i grädden och salta väl. Såsen får nu koka tills den tjocknar något. Strö över färsk persilja och servera ris, bulgur eller couscous till!


Nu skall jag jobba lite på ett kommande projekt och nej, det är inte flera böcker utan något annat, riktigt roligt!

Bild: Mr S



Brownies



Igår gjorde jag dessa blåbär-cheesecake-brownies. När man tillsätter färskost till brownierecept tycker jag att det lätt kan bli lite mäktigt, därför tillsatte jag en knapp tesked bakpulver för att få kakan att resa sig aningens och bli lite luftigare. Men är man ute efter den där riktigt tunga, klassiska brownie-känslan är det bara att hoppa över bakpulvret.

De blir perfekta att stoppa i frysen och ta fram  om man får oväntat fikabesök, servera som dom är eller med en klick grädde eller glass till.


Ca 20 bitar:


200 g 50% choklad
100 g smör
4 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 dl kakao
nästan 1 tsk bakpulver
saft från 1/2 citron
3 msk creme fraiche

200 g philadelphiaost
2 äggulor
1/2 dl socker
1 msk mjöl
100 g blåbär

Smält choklad och smör i en skål över ett vattenbad, rör tills allt blir en glansig och len smet. Tillsätt äggen, ett i taget och rör sedan i sockret.
Blanda de torra ingredienserna med varandra och rör försiktigt i chokladsmeten. Ha sist i creme fraiche och citronsaft. Rör om väl och ha upp i en form klädd med bakplåtspapper.

Rör samman philadelphiaost, äggulor, socker och mjöl. Ha ut detta över chokladsmeten och dra med en kniv för att få ett marmorerat mönster. Strö blåbären över och grädda sedan kakan i 180 grader i ca 20 minuter eller tills provstickan fortfarande är något fuktig men inte kletig.


Bild: Mr S

Vara eller icke vara

 

Svaret på den frågan är så klart, JA! Hur skulle det se ut annars? Behöver man inte alltid nya köksmaskiner, köksredskap och kokböcker?

Jag har länge funderat på det här med råsaftscentrifugens vara eller inte vara. Är den en nödvändig pryl, kommer jag att använda den eller kommer den, efter ett par gångers användande sakta men säkert glömmas bort där inne i skåpet?

 

Därför vänder jag mig nu till er, kunniga och visa läsare. Har du en råsaftscentrifug? Använder du den eller bor den längst in i köksskåpet. Är den krånglig att göra rent och till slut, vilket märke skall man ha (om man nu beslutar sig för att köpa en). Som ni märker är det många frågor, jag har gjort lite efterforskningar och allt pekar mot att en Philips HR1861 vore ett smart val.

 

Bild: www.philips.se



Tankar som gror..

 

Nu börjar det bli dags, det här med att planera en eventuell köksträdgård till sommaren 2010.  Min relation till trädgårdar och trädgårdsarbete är lite naggad i kanten, vi fick inte den bästa tänkbara starten, trädgårdar och jag.

På min pappas sida har vi varit trädgårdsmästare åtta eller nio generationer tillbaka, min farfar var trädgårdsmästare, precis som hans far och hans far, ja ni fattar grejen. Så under nästan hela min uppväxt hade mina föräldrar ett trädgårdscenter. Jag och min syster spenderade en hel del tid där när vi var barn så som tonåring tyckte jag att asfalt var ett mycket bra alternativ till gräsmatta och trädgård, lättskött till tusen!
Men den inställningen har jag som tur är gjort mig av med och tycker faktiskt att det är riktigt roligt att kika i frökataloger och klura ut hur vår trädgård kan komma att se ut.

Även denna vår blir en omstart, nytt år med nytt hus och ny trädgård, stor trädgård. Närmare bestämt 3700 kvadratmeter trädgård.  Vad jag skall fylla alla dessa kvadratmeter med vet jag inte riktigt, men ett litet grönsaksland står som nummer ett på önskelistan.  Tyvärr går ju inte alla grönsaker/örter att direktså, det är ju så smidigt och tyvärr tycker jag inte alltid dessa boxar som finns att förgro i är speciellt snygga. Ni kan ju gissa om jag blev glad
när jag såg den här bilden! Precis så här skall jag göra och ha stå i fönstret här vid datorn. Tack för den inspirationen!

Som ni ser på bilden ovan var det full fart i mina pallkragar 14 maj förra året, just nu känns det lite osäkert om det över huvud taget kommer att bli vår och att all denna snö så småningom skall smälta bort.

Tills dess skall lite smått och gott inhandlas och förberedas så att jag kan njuta av egenodlade grönsaker och örter i sommar!


Odlar du något i år?

Veckans skåprens

 

Torsdagar är dagar då inspirationen är på topp. Det börjar bli tomt i kylen, grönsakerna är nästan slut och har man tur hittar man en gurka som det går att skära bort den där sladdriga änden på och hoppas att ingen kommer märka att den smakar lite, ja kylskåp. Ja sådanna dagar finns även i en matbloggares vardag, det vill jag lova! Igår var det inte riktigt så farligt men nu ekar det oroväckande tomt i kylskåpet, dags att fylla på med andra ord!

Men efter att ha kollat igenom mina tillgångar fick det blir en snabb pasta. Enkla pastarätter har räddat mig otaliga gånger när varken inspiration eller energi till någon mer avancerad matlagning vill infinna sig. Här blev det verkligen man tager vad man haver. Resultatet, delicious!


3 port pasta med korv & baccon


3 port pasta
3 korvar av valfri smak, gärna lite kryddstarka
1 fp baccon
2 vitlöksklyftor
2 stora tomater
färsk basilika
ruccola

Börja med att koka upp pastavatten i en stor kastrull, ha i pastan och låt den nästan koka klart. Den bör ha ganska mycket tuggmotstånd då den skall i stekpannan en stund innan allt är klart.
Undertiden pastan kokar, skiva korv och baccon och stek dem gyllene i en stekpanna. Finhacka vitlöken och låt den steka med när du dragit ner värmen något. Tärna tomaten och finhacka basilikan, ha i dem tillsammans med den kokta pastan. Låt pastan steka med några minuter, under konstant omrörning. Då suger den upp alla goda smaker från stekpannan. Strö ruccolan över precis innan du skall äta.

Servera med en klick creme fraiche, ett gott bröd och ett glas rött vin (bröd hade vi inte hemma och jag skulle in och träna så något rödvin blev det inte heller, men man kan ju få drömma...)

Bild: Som alltid, den eminenta
Mr S

Cupcakespecial

 

Ok, dags att snacka cupcakes. Många av er läsare hade frågor kring dessa godingar och jag tänkte att vi skall börja med frostingen, spritstyllar och tekniker. Precis som med allting annat finns det tusen olika sätt att dekorera sina cupcakes, men så här gör jag.

 

I Sverige är utbudet tyvärr inte det bästa när det kommer till verktyg och tillbehör men det finns ett par webshopar du kan kolla in, själv har jag handlat en del ifrån kakburken.se.

De grundläggande sakerna du behöver köpa hem för att kunna göra fina och dekorativa cupcakes är:

*ett par olika färger som du kan färga din frosting med, dom går ofta bra att blanda med varandra så du kan få fram massor av härliga färger. Självklart går det att använda vanlig karamellfärg, men det finns så många fler färger att välja bland och så "blöter" de inte ner frostingen som karamellfärg gör.

*spritstyllar, det finns en hel uppsjö att välja bland, jag kommer att lista de jag har haft mest användning av.

*strössel, pärlor, gitter och blommor. Köp hem så du har många olika att välja bland, det blir så mycket roligare då!



Här är mina tre tyll-favoriter som jag inte skulle klara mig utan:


På bild nr 1 har jag använt en stor rund tyll som heter 1A. När man inte använder den till att dekorera cupcakes med är den perfekt till att fylla t ex bullar med vaniljkräm.


På bild nr 2 har jag inte använt någon tyll alls utan lagt på klick frosting och sedan strykt ut den med en spatel. Du kan forma frostingen precis hur du vill på det här viset. Enkelt och snyggt!


På bild nr 3 har jag använt min favorittyll, 1B. Man får verkligen till fina cupcakes med den!


På bild nr 4 har jag använt en blombladstyll, 101 förutom dessa små sötnosar kan du göra fina rosor med den.



För att få till swirlen på cupcake nr 3 gör jag så här:
Se till att du har pressat ner frostingen i påsen så du inte har luftfickor i den, snurra ihop påsen upptill där frostingen slutar, då får du ett bra grepp och undviker att frostingen smiter ur. Håll cupcaken i din vänstra hand (om du är högerhänt), håll i spritspåsen med högerhanden. Håll där du snurrat ihop påsen och tryck frostingen neråt. Spritsa ut frostingen i en svepande rörelse, börja med tyllen mot dig, för den framåt och runt hela muffinsen. När du kommit hela vägen runt gör du en mindre cirkel ovanpå. Avsluta genom att släppa på trycket på spritspåsen. Det är lite svårt att beskriva, kanske kan jag filma hur jag gör när jag gör dessa?

Cupcake nr 4 är aningens svåra att beskriva hur jag dekorerade, därför kan ni kika här. Jag använde samma princip med gjorde dem i miniformat.

Vill du fylla din cupcake med frosting finns det flera sätt att göra. Allra enklast är att trycka ner spritstyllen mitt i muffinsen och på det viset fylla den med lite frosting.


Under fliken cupcakes hittar ni flera olika varianter på frosting, men den jag gjorde nu senast verkade det som om en del haft problem med.
Detta mina vänner, gjorde mig nästan sömnlös, så jag var tvungen att prova den igen för att se så att det inte var något galet med receptet. Den här gången använde jag den till att fylla biskvier med, det blev p e r f e k t! Om jag får säga det själv.
Men nu till själva problemet, någon fick den för rinnig. Fortsätt vispa, nu andra gången tog det lite längre tid för mig att få den så fast och fin som första gången, men tillslut stod jag där med en hel skål underbar frosting. Så är den för rinnig, låt vispen gå några minuter till. Jag fick lite frosting över som jag fortsatte att vispa för att se hur den skulle bete sig. Och det blev en grynig massa, precis som en annan läsare sa att det blev för henne. Sen vet jag inte om frostingen reagerar olika på om man använder smör eller margarin. För egen del använder jag alltid smör.


Jag hoppas mitt inlägg har hjälpt någon, har ni fler frågor, kommentera detta inlägg, så blir det fler "cupcakespecial" här på bloggen. Ett sista tips för idag, sök på cupcakes på youtube, du hittar massor av inspiration där. Det var nämligen så jag lärde mig en del tekniker i början!

Bilder från Linnéas Skafferi

Älskade burkar!

 

När vi var i USA för ett par år sedan fick jag syn på dessa vackra burkar och jag blev kär. Om man inte viste bättre skulle man kunna tro att de har ett halvt sekel på nacken då de är så fint utsmyckade och som tagna från 50-talets amerika. Perfekta att använda till inläggningar, som vas, ha müsli, mjöl, gryn och socker i. Eller varför inte fylla dem med vatten och ställa ut på middagsborden som vattenkaraffer. Men att proppa resväskan full med glasbukar och ta med hem hade nog inte varit allt för uppskattat av Mr S, så jag fick nöja mig med min förälskelse och fortsätta drömma. Jag har sett dem på underbara The Container Store, men det är ju där, och jag är ju här. Hos Martha ser man liknande burkar på många bilder, fyllda med läskande lemonad.

 

Men så idag smet jag in på Överskottsbolaget när jag var på väg hem och där stog de på rad med sina fina utsmyckningar och glänsande lock. Mina kära burkar, mellanburken kostade endast 25 kronor så till att bröja med fick ett par burkar följa med hem. Av någon anledning tror jag att mina i vanliga fall, glesa besök på öb kommer att öka...

 

Perfekt tisdagsshoping skulle jag vilja påstå!

 

Vad har ni läsare för er denna snöiga och inte allt för våriga tisdag i mars?

 

Kollage med bilder från marthastewart.com & The Container Store

 



Bakpulverbröd

 

Till lördagens frukost slängde jag ihop de här galet enkla frukostbröden. Jag har tröttnat rejält på de bröd du köper i mataffären och har halvt om halvt lovat mig själv att börja baka mitt egna bröd för att slippa alla tillsatser och allt socker som finns i de flesta brödsorter i affären.

Som motvikt till denna hysteri kring surdegsbröd bjuder jag idag på helt fantastiskt simpla bakpulverbröd. Det var ingen euforisk brödupplevelse, det måste erkännas men nybakta med en rejäl klick smör (får jag inte ha mycket smör på smörgåsen vill jag inte ha någon smörgås alls, så det så!) och lite ost så blev det en lyckad lördagsfrukost!

 

På tal om simply breakfast, ni har väl inte missat de inspirerande frukostbilderna på bloggen med samma namn?

 

Enkla frukostbröd 12 stycken:

8 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

1 tsk salt

3 tsk bakpuler

1 ägg

2 1/2 dl vatten

 

till pensling:

1 ägg

sesamfrön & havregryn

 

Blanda de torra ingredienserna i en skål, gör en grop i mitten och ha i ägget och ca hälften av vattet. Börja arbeta in mjölet, lite i taget. Tillsätt mer vatten efterhand tills du får en smidig deg. Ha upp degen på väl mjölat bakbord och dela den i 12 lika stora bitar. Rulla till runda och jämna bollar som du lägger på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med ett uppvispat ägg och strö sesamfrön och havregryn över. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter eller tills bröden fått fin färg. Låt svalna något innan du ropar ner resten av familjen så ni kan njuta av nybakt bröd till frukost.

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson