Liten undersökning...



Jag försöker hela tiden utveckla bloggen och göra den mer intressant. Något som då väger väldigt tungt är vad ni läsare tycker och tänker. Det är även kul för mig att veta lite mer om er läsare, var ni bor och hur ni hittade hit. Därför har jag knåpat ihop ett litet frågeformulär som ni mer än gärna får fylla i. Ni hittar den här till höger, klicka på texten "Svara på min undersökning", så ploppar frågorna upp!


Vill du tycka till om något som undersökningen inte tar upp, lämna då gärna en kommentar!

Tack på förhand!

Hjälpreda



Äntligen står den där, min alldeles nya och skinande
Assistent! Är den inte tjusig så säg!
Tidigare har jag varit aningens begränsad i mitt vetedegsbakande då jag som mest kunnat sätta degar på 0,5 L.
Men med en degbunke som rymmer 7 liter kommer stora brödbak inte bli några som helst problem! Tyvärr bakar jag allt för sällan eget bröd, men det är ju så mycket godare och det tar faktiskt inte sån fasligt lång tid.
Eftersom jag som sagt inte är någon storbakare av bröd, är inte heller min receptbok specielt välfylld av goda brödrecept. Så därför efterlyser jag nu era favoritrecept på matbröd. Ciabatta, surdeg, lantbröd, vad du än har i din sammling, tipsa mig gärna om det! Antingen genom att lämna en kommentar eller sänd mig ett mail ([email protected]).


Bild: Linnéas Skafferi

Paj




Det här receptet kan vara ett av de bästa jag äger och har. När jag skall bjuda på något riktigt gott och vill vara helt säker med att lyckas, ja då är det denna paj jag gör. Servera med vaniljvisp blandat med lite vispgrädde eller bara en klick krämig vaniljglass och sommarens bästa fika är serverat!

Jag vet att jag en gång bytte ut creme fraichen i detta recept mot filmjölk, då fil var det enda vi hade hemma. Det fungerade också jättebra men jag håller mig till creme fraiche för säkerhets skull!


Pajdeg:


150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:

2 dl creme fraiche
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 små burkar krossad ananas


Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform.

Låt ananasen rinna av i en finmaskig sil. Blanda fraiche, socker, vaniljsocker och ägg i en bunke. Rör sist i den avrunna ananasen. Fyll pajskalet och grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinnig i mitten.


Vad bjuder du helst på till fikat så här i sommartider?



Bild: Linnéas Skafferi



Fina koppen


Ja, i denna ljuva sommartid sitter jag här och kikar ut genom fönstret och över gärdena. Men ni förstår, det går inte så bra då regnet fullkommligt öser ned och rinner längs med fönsterrutan så jag knappt ser en meter ut.. Här har temperaturen arbetat sig upp mot starka 16 grader och jag har börjat dagen med en stor kopp te. Vore det inte för all grönska ute skulle det lika gärna kunnat vara en dag i september.

Men dagens schema äf fullt, så detta väder passar mig egentligen ganska bra. Huset skall städas, tvätten skall tvättas och jag har en hel del att göra i köket. Bland annat kom det in en beställning på
denna paj, fast då med annanas i.

På tal om höst så börjar butikerna så smått ha reat ut vår och sommarprylarna för att ge plats åt höstens nyheter. Trotts att jag är en sommarälskare av stora mått går det inte att förneka, det är härligt att få gå i butikerna och köpa hem nya ljusstakar, dukar, lite nytt porslin och kanske nya gardiner för att mysa till det inför den kommande hösten. Hos Indiska hittade jag denna ljuva tekopp med tillhörande tekana  som jag gillar jag skarpt och skulle mer än gärna se ett par koppar i mitt köksskåp.


Vad har ni för er denna regniga sommardag?

bild: www.indiska.se


Älska MER



"Att dricka MER är som att sätta tänderna i ett kallt friskt öpple eller en sprudlande saftig apelsin"
. Så står det på en av 60-talets affischer för drycken MER.
Här om dagen kom Sebastian hem med lunch från stan och hade då köpt med sig varsin MER åt oss. Det var ett bra tag sedan jag drack detta och plötsligt ploppade massor av bardomsminnen upp. Till varje utflykt man var på i skolan skickades det med 1 stycket MER, två korvar att grilla och ett äpple. Eller efter varje års luciatåg, då man faktiskt fick sitta på bänken och dricka MER, äta lussebulle och en pepparkaka.

MER finns bara i Sverige och ägs sedan 1997 av The Coca Cola Company. Visste ni att denna dryck är helt utan konserveringsmedel och färgämne?

Här ser ni hur en tidigare
reklamsnutt för MER såg ut. När jag ändå är igång och känner mig lite nostalgisk, vad sägs om McDonalds 90-talsreklam, Kalles Kaviars klockrena, ICAs egna varor och denna smått hatade men ändå älskade reklam!


Vilken MER är din favorit? Själv föredrar jag den med apelsin.


Pasta med svampsås



Vid det här laget tillhör pasta nästan den svenska husmanskosten. Spaghetti, makaroner, penne eller fusilli, sorterna är många och själv är jag särskilt förtjust i fjärilsmakaroner eller farfalle som de egentilgen heter.
Visste ni att under 1950-talet åt vi svenskar ca 0.8 kg pasta per person och år medan vi 2004 åt dryga 8 kg. Koka pastan i riktigt med välsaltat vatten och gör en god pastasås till så har du middagen klar på 20 minuter!

Här kommer ett recept på pasta med svamp och persiljesås. Grönsakslandet svämmar över av persilja så det gäller att hitta på bra recept där det passar in. Allra godast blir det om man gör på färska champinjoner, men det fanns bara konserverade hemma så man tager vad man haver. Denna vegetariska pasta passar räcker till 2 hungriga personer:

1 burk champinjoner
1 vitlök
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl riven ost
persilja
salt och peppar
körsbärstomater

fullkornspasta

Koka pastan enlig anvisningarna på paketet.

Stek champinjonerna i en klick smör, när de fått fin färg, pressa i vitlöksklyftan och slå över grädde och mjölk. Låt detta koka tills såsen tjocknat. Ha i den rivna osten och låt den smälta. Smaksätt med grovhackad persilja salt och peppar. Slå av pastan ca 2 minuter innan den är färdigkokt och låt den och tomaterna  puttra med såsen de sista minuterna. Tomaterna blir härligt varma och pastan hinner suga åt sig massor av god smak från såsen.

Hallonglass


Näst ut bland glassmaker att testa blev hallon. En påse med frysta hallon finns nästan alltid hemma och blev därför det solklara valet av smaksättning när jag tog fram glassmaskinen. I våras när jag gick konditorkursen gjorde vi en moussetårta som innehöll hallonlikör. Ända sen dess har jag gått och funderat på recept där man kan få användning för denna likör.
Jag kan garantera att den gjorde sig riktigt fin i hemgjord hallonglass!


Hallonglass ca 5 port.

3 äggulor
1/2 dl socker

4 dl grädde
2 tsk vaniljsocker


3 dl hallon
1/2 dl socker
3 msk hallonlikör


Vispa ägg och socker riktigt fluffigt. Sjud grädden med vaniljen. Häll den varma grädden över äggfluffet och rör om ordentligt. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt detta sjuda ett par minuter under konstant omrörning. Detta får nu stå och svalna. Koka upp socker, hallon och likör. Sila genom en finmaskig sil och vänd sedan ned hallonsåsen i glassmeten.
Följ sedan instruktionerna till din glassmaskin.

Jag hade ett gäng riktigt sega maränger låg som jag smulade ned tillsammans med glassen.


Bild:Linnéas Skafferi

Kokostoppar


De dagar då solen lyser med sin frånvaro och det är allt annat än trevligt ute är perfekta att ägna sig åt lite lättsam bakning. Kokostoppar är tacksamma att göra då de är riktigt enkla men smakar fantastiskt. Ser ni hur otroligt gula mina är? Man skulle nästan kunna tro att jag haft i saffan eller gul karamellfärg, men det är faktiskt äggulan som gett kakan dess starkt gula färg. Jag har turen att få tag på lite härliga ägg från lyckliga hönor som bara bor ett par kilometer bort. Tack vare att hönsen mår så bra kan jag få så härliga ägg, hur underbart är inte det!?
För att ge kakorna en extra kick har jag haft i ett par matskedar citronsaft. Vill man är det gott att doppa botten i smält choklad, men jag gillar dom bra som dom är!

Kokostoppar med citron ca 15 st:


75 g smör
1 dl socker
1 ägg
200 g kokos
2 msk citronsaft


Smält smöret. Blanda socker och ägg väl. Slå i det smälta smöret, kokosflingor och citronsaften. Forma till toppar och grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Låt topparna svalna på plåten.


Bild:Linnéas Skafferi

Äpple



Jag som har sett fram emot äppeltiden så. Äppelpaj är ju en av storfavoriterna, men efter att ha hittat denna gubbe i äppelträdet är jag dock lite tveksam på att äpplena går att använda över huvud taget... Eller vad tror ni?

Smoothie


Finns det något bättre än att starta dagen med en riktigt härlig smoothie? Du behöver inte mer än lite frukt eller bär, yoghurt och något att söta med. Äkta vaniljsocker är min favorit och ger en underbar smak!
Jag verkar ha snöat in på blåbär de senaste veckorna. Blåbär i filen, blåbärskakor, blåbärsglass och nu blåbärssmoothie. Men de är ju så fasligt goda och dessutom proppfulla med antioxidanter. Förhoppningsvis finns lite tid i veckan att kanske plocka blåbär, om det nu finns några kvar i skogen?

Som sagt, min favorit för tillfället är blåbär. Vad vill du ha för frukt eller bär i din smoothie?


Bild:Linnéas Skafferi

Räksallad



Åter igen längtar vi efter enkel och lättlagad mat. Utanför köksfönstret visade termometern dryga 26 grader i skuggan. Inte för att jag klagar där jag ligger på min filt på gräsmattan och solar, snarare så tycker jag detta väder är synnerligen härligt! Men som sagt, enkel matlagning är att föredra! Jag vet att många med mig gärna äter en sallad, dagar som dessa. Sallad är gott, enkelt nyttigt och inte så tidskrävande men ibland kan jag känna att det nästan blir lite trist med samma gamla kycklingsallad för jämnan. Så jag gjorde en rokad, jag bytte ut den annars så pålitliga kycklingsalladen mot en väldigt smakrik räksallad. Tur var väl det för jisses så gott det blev! Pastan, som är grunden i denna sallad fick sig ett rejält uppsving smakmässigt med hjälp av soltorkadetomater, vitlök rödlök och timjan.


Räksallad 4 port:

4 port fullkornspasta
1/2 burk soltorkadetomatet i olja
2 vitlöksklyftor
1 liten rödlök
färsk timjan

1 burk räkor i lag

bladsallad
tomat
gurka
paprika
oliver

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Kör undertiden de soltorkadetomaterna och vitlöken i en matberedare eller mixa med en mixerstav till en flytande massa. Tillsätt ev lite av oljan som tomaterna legat i.  Skala rödlöken, ha i den tillsammans med timjan och låt det bli ganska grovhackat i matberedaren.
Skölj den kokta pastan i kallvatten och blanda sedan ned tomatröran i pastan. Slå av lagen från räkorna och ha även i dom i pastan.
Hacka tomat, gurka och paprika. Blanda i dom tillsammans med sallad och oliver i pastan. Servera med ett gott bröd till.

Jag tärnade en del av det mjuka brödet och stekte det snabbt i en het panna så det blev krispigt, jättegott att ha i salladen!


Bild:Linnéas Skafferi

På fikabordet




Förra helgen bjöd som sagt på kalas. På fikabordet dök ett par ny-gamla favoriter upp,
midsommaraftons goda tårta fanns där och som alltid på kalas, chokladbollar. Här hemma är det som vanilgt Sebastian som står för chokladbollarna och givetvis gjorde de storslagen succé!
De vanilga bullarna försökte jag piffa till lite med hjälp av blåbär, resultatet blev sådär så nästa gång skall jag prova att även riva i mandelmassa. Saffransbullarna jag gjorde i julas med mandelmassa blev ju ljuvligt goda, så förhoppningsvis kan ävan blåbärsbullarna bli det!

Vad fikar du helst när du är på kalas?




Bild:Linnéas Skafferi

Första försöket: Blåbär och vit chokladglass


Som utlovat, här kommer första glassreceptet!
Först ut blev en kombination av blåbär och vit choklad. Blåbär är som jag tidigare sagt en storfavorit, vit choklad likaså. Premiäromgången med glass serverades sent i lördagskväll till mina kära vänner som kom för att fira min födelsedag. När skålarna med glassen delats ut sänkte det sig en tystnad över den nyss så högljuda skaran av människor. Alla gäster tittade ned i sina skålar och trots att jag för egen del tyckte att det smakade rikigt gott antog jag att de övriga inte riktigt höll med, tydligen var det ingen hit det här med hemgjord glass. Tusen tankar om hur jag skulle försöka rädda situationen hann dyka upp i min skalle innan en av gästerna utbrister att det var nog de godaste hon någonsin ätit! De övriga stämde in.
Puh! Kvällen var räddad och jag slapp skämmas för att ha serverat oätlig glass!

Ska jag vara ärlig så var det gott, riktigt förbaskatt gott och hemgjord glass går inte att jämföra med köpt över huvud taget!
För det första har du full koll på vad du stoppar i dig, den lilla delen socker du får i dig är en fis i rymden jämförelsevis med den massproducerade du köper i affären och det bästa av allt är att du får helt själv bestämma smaker!


Denna omgång med glass räckte till 10 personer, det blev inte jättemycket glass till var och en men den var så mäktig så det räckte gott och väl!

5 dl grädde
1 dl mjölk
200 g vit choklad

1/2 dl socker
5 äggulor

200 g blåbär
1/2 dl socker

Börja med att vispa ägg och socker riktigt fluffigt. Sjud undertiden mjölk och grädde, låt chokladen sakta smälta i gräddblandningen, OBS, låt det inte koka!
Slå i ägg och sockerblandingen över grädden och låt detta sjuda ett par minuter under konstant omrörning. Låt detta svalna. Koka samman blåbär med sockret och låt koka ett par minuter. Vill du ha lite struktur på glassen, mixa blåbärsröran med en stavmixer och ha sedan i det i glassmeten. Vill du ha en helt slät glass silar du först blåbären genom en finmaskig sil.

Sedan är det bara att låta glassmaskinen göra sitt.
Jag frös in min glass ett par timmar så den blev riktigt fast.

Sylt



Så här i sommartider kan man ju ge sig på att koka sig lite egen sylt.  Speciellt dagar som dessa då regnet bara öser ner och det inte alls är roligt ute. Faktiskt är det inte så svårt som man kan tro, det här med att koka sylt eller marmelad.
Allt du behöver är i stort sett någon form av frukt eller bär, syltsocker, väl rengjorda burkar och en tjusig etikett. Det här med etiketten är ju självklart frivilligt, men det blir ju så mycket snyggare!
Både hos
Dansukker och Martha kan du printa ut dina egna etiketter.

När man gör sylt eller marmelad behöver man ju faktiskt inte göra så mycket, det kräver inte en hel dags slit bland kastrullerna som man lätt kan tro! Oftat tänker man på uttrycket "sylta och safta" och kopplar det genast till mycket arbete. Men att koka två burkar sylt tar inte mer än ca 20 minuter!

Vilken är din favoritsylt/marmelad? Själv är jag riktigt förtjust i blåbär och självklart mammas mosters goda svartvinbärssylt!


bild: Linnéas Skafferi

Vad är det för dag idag, är det en vanlig dag...?

'


8 juli 2009 var dagen då jag fyllde 22 år. 8 juli var även dagen jag blev lycklig ägare av en alldeles egen glassmaskin!
Jag måste ha uppfört mig exemplariskt under året som gått då denna lilla maskin väntade på mig efter jobbet idag, tack älskade Sebastian!
Så förhoppningsvis kommer det dyka upp lite glassrecept här på bloggen framöver. Det finns ju massor av smaker och kombinationer jag är sugen på att testa. Själv är jag otroligt svag för vaniljglass med massor av toffeebitar och kolastrimmor. En annan storfavorit är faktiskt blåbärsglass, vi kan ju bara anta att det kommer testas både det ena och andra i mitt kök den närmaste tiden. Nu inväntar jag bara värmen så det blir mer ok att äta glass.


Vilken smak gillar du bäst när det kommer till glass? Och vilka smaker skulle du vilja kombinera?





Klart!




Så, nu skall uppfräschningen av sidan vara klar. Du kan behöva uppdatera sidan ett par gånger genom att tryck F5. Ser det konstigt ut i din webbläsare? Lämna gärna en kommentar så skall vi fixa det så snart vi kan!


Nu skall jag hugga in på en stor skål jordgubbar med mjölk, sen är det läggdags!


Ursäkta röran


Stars & Stripes

När magen åter var i balans for vi upp till Rättvik. Där uppe anordnar en god vän till oss årligen sitt födelsedagskalas, i år inföll detta kalas den 4 juli vilket var mycket passande då våra kära vänner är från USA. Så det var stars and stripes för hela slanten vill jag lova! God mat, trevligt sällskap, fint väder, en lång ljus julikväl, en helt otrolig utsikt över Siljan och fyverkerier som avslut. Svensk sommar möter amerikas nationaldag och resultatet kunde inte ha blivit så mycket bättre!

Här kommer ett litet smakprovfrån kvällen i bilder:








Bilder: Linnéas Skafferi


Fil



Här hemma är det ingen vidare aktivitet kan jag säga. Gårdagen spenderades hängandes över toaletten och allt jag stoppade i mig under förmiddagen kom upp igen. Jag lovar att det inte är någon höjdare att bli magsjuk så här i högsommarvärmen!
Mot kvällningen fick jag i mig en skål fil med blåbär. Perfekt för att lugna en orolig mage!

Det är lite konstigt, för under höst, vinter och vår äter jag yoghurt till frukost, men under sommaren då äter jag gärna fil med färska eller frysta bär. Tillfällen som de här, då man inte riktigt är pigg då är det helt ok at strö lite socker över filen!

Vad äter du helst till frukost så här på sommaren?



Bild:Linnéas Skafferi