Månadens blogg



Ta daaa (föreställ er en riktig trumvirverl här)!

Låt mig få presentera den nya funktionen,
"månadens blogg"www.matfeed.se.
Själva tanken bakom denna funktion är att varje månad få lyfta fram en ny duktig matbloggare som får chans att synas lite extra. Jag hoppas att projektet skall göra många av er matbloggare taggade att ta ännu fler och bättre bilder på era kreationer än vad ni redan gör! 

Upplägget är enkelt och reglerna är få:

  • Laga/baka din tolkning av temat
  • Ta en fin bild
  • Blogga om bilden, länka tillbaka till www.matfeed.se (använd gärna ikonen som ni hittar här)
  • Lägg upp din bild i galleriet på www.matfeed.se, under kategorin "månadens blogg".
När månadens är slut vinner den bild som fått flest klick och kommer att få synas på matfeed.se startisda under hela kommande månad!

Tema under juni månad är paj, på tvären, höjden eller bredden. Så mellan 1-7 juni har ni tid att bidra med er tolkning av paj och jag hoppas på att få se många inspirerande bidrag!

Kaffeskola del 3


Nu är det åter igen dags för Gevalias kaffeskola, denna veckan lär Giovanni oss att göra cappuccino. En tredjedel kaffe, en tredjedel mjölk och en tredjedel skum, det är formeln för en perfekt cappuccino!

De tidigare kaffeskolorna hittar
ni här.

Glöm inte bort att ni kan vara med och tävla om en resa för två till underbara Italien!


Mor lilla mor....

 

"Mor lilla mor, vem är väl som du? Ingen i hela världen."

 

Ja så var det mors dag i morgon, jag hoppas att  ni inte glömt bort era mammor?

Igår var vi på Björn Skifs show på Cirkus, trots att han påstod att matlagning inte är en hobby utan ett måste (han vet då inte vad han pratar om) så var det helt galet bra! Så vill ni göra era mammor riktigt glada kan ni köpa en biljett till hans höst-show!

 

Men nu är ju det här en matblogg, därför tänkte passa på att tipsa er om godsaker ni kan bjuda era mammor på i morgon. Jag tror nämligen att vägen till en mammas hjärta, ja den kan nog även den gå via magen :)

 

Cupcakes är enkelt att göra och går ju att variera i det oändliga, den här varianten med vit choklad och hallon är en favorit, likaså den här med mascarpone och kaffe.

Cupcakes i all ära, men paj är nog det jag gillar allra bäst när det kommer till efterrätter, tror jag i alla fall. Rabarberpaj, ananaspaj eller hallonpaj spelar inte så stor roll. De är magiskt goda allihopa! Glöm inte bort att göra den här vaniljkrämen till bara!

 

Om du letar efter något lite mindre mastigt, testa att göra macarons eller vanliga maränger.

 

Nej nu får jag sluta, tangentbordet börjar bli fullt av dreggel efter att ha kollat igenom alla smaskiga bilder.

 

Jag hoppas att ni alla får en härlig dag, i morgon kommer vi släppa det första temat för månadens bloggwww.matfeed.se, så håll utkik!


Tankar

 

Jag har under de senaste veckorna funderat mycket på det här med bloggen och vilken bild ni läsare får av mig och vad jag gör. Min största önskan är att ni som läsare tittar in här för att bli inspirerade, att för ett ögonblick inte mötas av pinnsmala modeller eller bantartips. Man får nog av det på andra håll. Det får gärna vara ett litet rosa skimmer, för det behöver vi ibland. Jag älskar att skapa fina bakverk eller maträtter, ta en fin bild och skriva om det här sedan. Jag älskar att få läsa era underbara kommentarer och mail, det värmer långt in i själen skall ni veta!

Men självklart finns det mer i mitt liv än bakande och fotograferande. Även jag har högar med tvätt, tussar med hundhår som flyger över golven och en oklippt gräsmatta. Jag låter Sebastian ta bilder av mig som inte alls är puttinuttiga och passar in här i bloggen. För ibland behöver man få lite distans.

Underbara Clara skrev som vanilgt ett väldigt klokt inlägg om just detta, att man som bloggare bara väljer att visa en tårtbit av sitt liv, för helt allvarligt, ni vill inte se mina ostrukna kläder eller höra mig klaga över den oklipta gräsmattan. Det här är inte en sån blogg.

 

Med dessa tankar önskar jag er en underbar helg, i morgon kommer det ett litet morsdagspecial, för ni glömmer väl inte att fira mamma på söndag?


Sen vill jag passa på att gratulera lilla mamma som fyller år idag, hipp hurra för dig!


Brännässlor- Ett ogräs?

 

Idag plockade jag en burk med nässlor. Jag har under flera veckor tänkt att koka nässelsoppa men det har liksom inte blivit av. Vi har mängder av nässlor i vår trädgård och enligt pappa har man bra jord om brännässlorna trivs, så jag får helt enkelt ta det onda med det goda.

 

Trots att jag nu kom mig för att plocka nässlor blev det inte någon soppa gjord idag heller, jag gjorde istället pesto på dessa små rackare. Gott-gotti-gott-gott blev det till kyckling. Jag mixade även i ett par kvistar färsk bladpersilja. På torget här i stan kan man köpa svensk, frodig persilja för nästan ingenting! Perfekt i allt från denna pesto till pasta och grytor. Min favorit alla gånger!





 

Nässelpesto en liten burk:

3 dl nässlor

3 kvistar bladpersilja

1 dl valnötter

1 vitlöksklyfta

skal från 1/2 citron

olivolja

salt & peppar

 

Börja med att förvälla nässelskotten (koka upp nässlorna i lättsaltat vatten), spola dem sedan i kallt vatten. Lägg dem tillsammans med persilja, nötter och citronskal i en matberedare. Mixa till en grynig massa. Häll i oljan i en fin stråle tills du får en fin konsistens. Smaka av med salt och peppar.

 

Perfekt att ha till kyckling, på smörgåsen eller som smaksättare i vegetariska rätter.

 


Har du ätit nässlor i år?

 

 

Bild: Linneas Skafferi


Rheum Rhabarbarum




Idag la vi rabarber på lite, ja rabarber i
Förmiddagen i P4 Västmanland där jag är med och surrar en timme varannan tisdag. Detta ämne, denna primör, verkade ligga folk varmt om hjärtat då telefonen ringde under stort sett hela programmets gång. En kvinna hade förra året en rabarber på över 150 centimeter, en man tipsade om att maskros-och rabarbervin är galet gott och en annan, hon brukade göra rabarber och jordgubbsmarmelad, det ni!

Hela programmet gick ut på att göra annat än paj på dessa rödgröna stjälkar och jag tror vi lyckades. För inte en paj så långt ögat nådde fanns det i P4s personalkök i morse. På en del jordgubbar och två delar rabarber kokade vi rabarberdryck, perfekt till maten eller som grund till sommarens bål. Sen kokade vi rabarbersylt med lyxig vaniljstång, den är riktigt god till en bit stark ost!


Här kommer recepten:


Rabarberdryck ca 1 1/2 L:

2 dl jordgubbar
4 dl rabarber
ca 4 dl socker
1 L vatten

Skölj jordgubbar och rabarber noga, skär ner jordgubbarna om dom är stora och slanta rabarbern.
Lägg detta i en kastrull och slå över socker och vatten. Mängden socker kan behöva justeras beroende på hur sur rabarbern är, smaka dig fram!
Låt allt koka tills rabarbern och jordgubbarna är mjuka. Sila saften genom en finmaskig sil. Häll upp på en kanna och låt svalna. Förvara i kylen upp till två dagar. Blir smaken lite för koncentrerad, spä bara ut med lite vatten!


Rabarbermarmelad:


1/2 kg rabarber
1/2 dl vatten
250 g syltsocker
1/2 vailjstång

Skölj rabarbern noga och skär den sedan i i cm breda bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och låt koka upp. Tillsätt sedan sockret och fröna från en halv vaniljstång, låt även själva stången koka med.
Koka upp och låt koka i ca 5 minuter, tag ur vaniljstången och häll upp på väl rengjorda burkar och sätt direkt på locket. Förvara svalt och mörkt.


Vad gör ni med er rabarber om ni inte gör paj?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson, en regnig vårdag i maj.


Kaffeskola del 2


Här kommer
denna veckas kaffeskola med Giovanni och Gevalia, den här veckan mals hela bönor som sedan blir till en underbart gott kaffe!

Passa på att kika in här för att vinna en resa för två till härliga Italien.



Sommarsallad




Vilket helt underbart väder det har varit de senaste dagarna, sol, värme och lite mera sol. Idag öser dock regnet ner ute, men allt är grönt och jag hoppas på att luften blir så där klar och ren som den bara kan bli efter ett försommar regn.

I fredags var det som sagt helt annat väder och vi avnjöt åter igen en härlig middag i det gröna. För ovanligheten skull åkte grillen fram, bröd hade bakats, köttet låg i marinad och jag gjorde en mumsig sallad.


På ICA där jag handlar har de  olika sorters tomater i självplock, det är perfekt att blanda en påse med fina tomater i olika färger och former, det blir så fint i salladen!

Sommarsallad:

machesallad
blandade tomatsorter
1 rödlök
200 g mozzarella
basilikablad


Lägg salladen på ett stort fat. Dela tomaterna och fördela dem över salladen, skär rödlöken i bitar och strö den över. Avsluta med bitar av mozzarella och basilikablad.

Har ni också haft underbart väder i helgen?




Bild: Mr Niemi-Carlsson




Pasta i det gröna



Igår var en sån där underbar försommardag, allt gick i grönt igår tror jag!
Min klänning var grön, allt ogräs jag rensade var grönt, jag blev grön efter att barbent ha rensat ogräs och gått med trimmern (det var ju faktiskt ganska ointelligent gjort) och vad passar då bättre en pasta med pesto till middag? Grönt och gott!
Vill man går det självklart bra att tillsätta kyckling eller stekt bacon till pastan, men det är gott att äta den helt vegetarisk också.

Pasta med pesto och pinjenötter 4 port:

1 näva pinjenötter
2 vitlöksklyftor
olja
1 liten burk pesto (190 g)
1 dl ost (fetaost, mozzarella eller vad du råkar ha hemma)
svartpeppar
10 körsbärstomater

4 port pasta


Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Rosta nötterna i en het och torr panna, ha upp dem på hushållspapper. Finhacka vitlöken och stek den i olja, sänk värmen rejält så de inte blir brända.
Blanda peston med vitlöken, ha i osten och den kokta pastan. Blanda väl och toppa med tomater skurna i mindre bitar och massor av svartpeppar.

Middagen är serverad!


Bild: Mr Niemi-Carlsson


Ps. Så kul att ni kikat in på www.matfeed.se de senaste dagarna och att många av er registerat sig som användare! Bidragen bara strömmar in!! Ds.

matfeed.se

 

 

 

Ni som är trogna läsare här på Linnéas Skafferi fick för ett par veckor sen (eller är det kanske månader?) läsa om det nya projektet som vi dragit igång. Fyra sidor för alla kreativa människor där ute att dela med sig av sin kreativitet, och nog har ni delat med er. På www.matfeed.se ligger det nu över 400 härliga bilder på pajer, bullar, shushi och massor av annat spännande!

 

Om jag skall vara riktigt ärlig, och det bör man ju vara, så var jag faktiskt lite tveksam till att just matfeed.se skulle få så många bidrag. Finns det verkligen tillräckligt många matbloggare i Sverige? Och den största funderingen var nog om de nu kunde förmedla sina middagar och bakverk från det dukade bordet till bloggen? Att fotografera mat är inte det lättaste man kan ge sig på!

 

Idag skäms jag nästan lite över att jag inte riktigt trodde på de svenska matbloggarna. Genom matfeed.se har jag hittat massor av nya och spännande bloggar som jag regelbundet besöker och får hinkvis med inspiration ifrån!

 

Varje gång det plingar till i mailen och jag får ett meddelande om att ni lagt upp nya bidrag blir jag lycklig! Det enda som är tråkigt är när man måste neka bidrag, men ibland är det så. Vi har valt att granska alla bidrag manuellt för att försöka få en sån hög klass på bilderna som möjligt och till min stora förtjusning blir det allt färre bidrag som måste nekas. Under fliken fototips hittar ni lite tips och trix för att lyckas med er matfotografering.  Sebastian har även skrivit ett inlägg om detta.

 

Under juni månad kommer vi att dra igång en ny, kul grej på sidorna. Nämligen månadens blogg. Jag har länge funderat på att göra något sådant här på Linnéas Skafferi, men jag har liksom inte riktigt fått till det. Men nu äntligen blir det av! Under fliken månadens blogg hittar ni mer info om detta, juni kommer som sagt bli startmånaden och temat får ni veta första juni.

 

Sen får ni inte glömma bort att kika in på de andra sidorna:

fotofeed.se, pysselfeed.se och inredningsfeed.se


Hamburgare

 

Så var ännu en strålande fin majdag till ända.

Vad passar bättre än att tända grillen, göra en omgång hamburgare, sitta i solen och bara njuta en stund?

När jag gör burgare eller biffar hackar jag för det mesta löken i matberedaren, det går fasligt fort och man slipper de där stora lökbitarna som alltid lyckas dyka upp, hur noga man än tycker sig ha hackat löken.
När jag ändå hade matberedaren framme slängde jag i lite vitlök, bladpersilja, färskost och ett ägg. Sen är det bara att blanda smeten med färsen och dina hamburgare är klara. Smidigt och enkelt, perfekt vardagsmat!

 

Hamburgare:

600 g nötfärs

1 gul lök

3 klyftor vitlök

100 g philadelphiaost med vitlök och örter

2 stjälkar bladpersilja

1 ägg

salt & peppar

 

Skala löken  och dela den i fyra bitar, lägg dem tillsammans med skalad vitlök i matberedaren och mixa tills de är finhackade. Ha i färskost, bladpersilja, ägg, salt och peppar. Blanda detta med färsen och forma till hamburgare.

Grilla eller stek dem och servera i bröd med massor av goda tillbehör!

 

Har ni också haft strålande fint väder de senaste dagarna?

Bild: Linnéas Skafferi

 


Kaffeskola del 1



Gevalia har tillsammans med Giovanni, kaffegurun som arbetat på Gevalia i över 20 år, tagit fram en kaffeskola i fem delar. Här kommer den första och där får vi lära oss mer om hela kaffebönor och viktiga vattentemperaturer.
Klicka
här för att komma till kaffeskolan.

Här kan du vara med och tävla om en resa för två till ljuva Italien.


BBQ

 

Nu är grillsäsongen igång på riktigt. Även om vi redan grillat massor av gånger, så är det inte på riktigt förrän man kan sitta ute och njuta av den goda maten!

När Sebastian fyllde år fick han en hel låda med godsaker från Gröna Hagars Kött. Det är en grupp lantbrukarefamiljer som gått ihop och säljer ekologiskt, lokalproducerat kött. När man kikar runt på deras sida så kan jag inte låta bli att tänka, att det är så här det skall vara. Det är så här jag vill att djuren skall få leva. För att vi skall få riktigt goda köttbitar, hamburgare eller korvar att lägga på grillen måste djuren haft ett bra liv, med gröna, fina hagar bra mat och bra omvårdnad och jag hoppas och tror att dessa bönder verkligen ger detta till sina djur.

 

Vi har länge pratat om att göra ett litet besök hos Forneby Kött, även det en gård här i Västmanland där man värnar om djuren och låter de leva ett lyckligt liv. Jag hoppas kunna skriva mer om dem här på bloggen under sommaren.

 

Igår när vi grillade gjorde jag en enkel och snabb marinad, det här är en jättebra grund som du sen kan smaksätta med vad för kryddor eller smaker du gillar bäst!

 

Marinad, räcker till ca 700 g kött:

75 g smör

2 vitlöksklyftor

1 knippe bladpersilja

1/2 citron

salt & peppar

 

Smält smöret, pressa i vitlöken och rör om väl. Finhacka persiljan och ha i den i smöret tillsammans med skal och saft från citronen. Avsluta med salt och peppar.

Pensla detta på dina köttbitar och låt de stå en stund innan det är dags att grilla dem.

 

Så kul att många av er testar vaniljkrämen och väljer bort de halv- eller helfabrikat som finns på marknaden!

 

Jag hoppas att ni alla har haft en härlig helg!

 

 

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

 


Vaniljkräm



Till
gårdagens rabarberpaj serverade jag hemgjord vaniljkräm. Av flera anledningar valde jag att göra denna kräm/visp. För det första är det busenkelt, nästan lika enkelt som att vispa ihop tråkigt pulver med kall mjölk och låta det stå i kylen en stund. För det andra hade jag inget tråkigt vaniljsåspulver hemma och för det tredje är det tusen gånger godare än allt annat halv eller helfabrikat du kan köpa i affären. Så det så!

Nu vill jag inte veta av dessa pulversåser eller helfabrikat, gör er egna, goda vaniljkräm i sommar!

Rårörd vanijkräm 6 portioner:


3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Blanda äggulor, florsocker och vaniljsocker, vispa detta pösigt. Vispa sedan grädden och blanda den med äggsmeten, rör ihop allt till en tjock kräm. Om du förvarar den i kylen under natten kan den dela sig lite, men den går snabt ihop om du vispar upp den igen. Servera till sommarens alla goda pajer!


Så, var helt ärlig, gör du egen vaniljvisp eller köper du den i affären?



Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Rabarbersmulpaj



Så blev det 13 maj i år igen och vi firar Linnéadagen. Förra året bjöd denna namnsdag på strålande sol och värme, idag har det mest regnat och tittar jag nu ut över gärdena så kan jag inte riktigt urskilja vart den gråa himlen slutar då den verkar nå ända ner till marken.
Men jag skall inte klaga, vi har avnjutit årets första rabarberpaj och precis som varje år var den delikat. Det är ju något speciellt med den allra första rabarbern, det är liksom ett löfte om att det kommer varmare och soligare dagar. Till pajen vispade jag i ordning en rårörd vaniljsås, det receptet får ni i morgon.

Förra året bjöd jag er på
hallongrottor med choklad dagen till ära, nu som då skulle jag vilja bjuda hit er alla på namnsdagskaffe. Ta en bit paj, en kopp kaffe och slå er ner här vid matbordet så slår jag vad om att vi får en trevlig pratstund!

Rabarbersmulpaj:

ca 3 dl rabarber (får du inte ihop till allt, dryga ut med lite frysta jordgubbar)
1/2 dl socker


150 g kallt smör
1 1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl

Dela rabarbern i småbitar, lägg dem i en pajform och strö över sockret.
Skär det kalla smöret i småbitar, blanda i socker, vaniljsocker och mjöl. Nyp snabt ihop allt till en smulig massa. Fördela smuldegen över rabarbern, grädda i ca 20 minuter i 200 grader.


Har du ätit årets första rabarberpaj än?


Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Tzatziki

 

 

 

När vi grillar älskar jag att ha många olika röror till, ju fler röror ju lyckligare blir jag!

Tzatziki är en välkänd och älskad röra som passar ypperligt till kyckling, kryddstarka kovar och annat gott du kan tänkas vilja lägga på grillen. Sist gjorde jag en liten upphottad variant med chilli, perfekt till maten eller varför inte som dipp till morötterna?

 

Tzatziki med chilli:

 

1/2 gurka

2 vitlöksklyftor

2 msk olja

3 dl trukisk yoghurt

salt & peppar

chilli

 

Dela gurkan och srapa ur fröna med en sked. Riv gurkan på den grova sidan av rivgärnet. Lägg den rivna gurkan i en skål och strö salt över. Låt stå och vattna ur i ca en timme. Krama sedan ur allt vatten.

Finhacka vitlöken och blanda den med olja, yoghurt, salt, peppar och chilli. Jag använde torkad hel chilli, men ta den chilli du har hemma eller tycker om. Tänk på att tzatzikin gärna kan stå en stund och dra åt sig alla smaker och att chillismaken då blir mer intensiv.

Blanda sist i den rivna gurkan och låt röran stå i kylen en stund innan den serveras.

Vilka röror serverar du helst när du grillar?

Bild:Sebastian Niemi-Carlsson


Smulpaj med bär



Igår kunde man tro att vi var på väg in i mitten av oktober, istället för ljuva maj. Regn, rusk och några få ynka plusgrader. Imorse däremot när jag vaknade var sovrummet fullt av underbart solljus och jag var tvungen att väcka Sebastian, bara för att tala om hur härligt väder det var ute. Han blev föga imponerad och muttrade något innan han vände sig om och somnade igen. Men jag hoppas solen fortsätter att skina på oss dagen lång!

Idag är det dags att prata radio igen, jag har planerat att baka smulpaj dagen till ära. Det är dags att tömma frysen på de bär som finns för att under sommaren kunna fylla på med jordgubbar, hallon, blåbär och allt annat gott!
Sen är det alltid bra att ha mumsiga pajrecept på lager inför sommarens alla fikastunder! Jag hoppas att till helgen kunna bjuda på årets första rabarberpaj, om vi får lite soliga dagar kommer
rabarbern växa så det knakar!

Receptet återkommer jag med under dagen, men kom ihåg att lyssna kl 10.00-11.00 på P4 Västmanland!


Bild: Linnéas Skafferi


Cupcakes





Den här helgen har jag haft en datorfri helg, det var inte planerat men så blev fallet. Även om jag älskar det jag gör så blir det många timmar som spenderas framför datorn och att inte ens öppna datorn (ok, mailen har jag kollat via telefonen men det är allt!) har faktiskt varit ganska befriande, men jag har saknat att blogga så nu kunde jag inte hålla mig längre!

Söndagen till ära bjuder jag på lite cupcakes. Tanken var från början att dessa skulle bli chokladcupcakes med chokladfrosting. Som ni ser blev det inte riktig så, det blev vanilj- och halloncupcakes med cream cheesefrosting smaksatt med vit choklad. Massor med sommarkänsla och otroligt gott! Hallonen är lite syrliga och bryter perfekt av den söta frostingen.

Hallon och vaniljmuffins ca 14 st:


100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl vaniljyoghurt
2 dl frysta hallon

Vispa smör och socker mjukt, tillsätt äggen, ett i taget. Rör försiktigt i de torra ingredienserna, vänd i yoghurten och blanda väl. Ha sist i hallonen och fördela smeten i muffinsformar. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Låt svalna helt innan du spritsar frostingen över dem.

Cream Cheese med vit choklad:

60 g mjukt smör
200 g cream cheese
ca 2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g vit choklad


Vispa smör och cream cheese mjukt, rör i ca två dl av florsockret och allt vaniljsocker. Finhacka chokladen och smält den över vattenbad. Låt den svalna innan du sakta rör i den. Blanda till en jämn och tjock frosting, tillsätt mer florsocker om den käns för lös.

Vad har ni haft för er i helgen?


Bild & styling:
Sebastian Niemi-Carlsson & Linneas Skafferi

Gryta



Jag måste säga att det är ett konsigt väder just nu, på förmidagarna strålar solen och det är ett helt underbart vårväder ute. Medan eftermiddagarna bjuder på regn i massor för att sedan klarna upp igen till kvällen. Jag förstår verkligen ingenting, men så är jag heller inte meteorolog utan matbloggerska!

När regnet verkligen öser ner och rinner längs fönsterrutorna, då blir jag alltid sugen på att göra en mustig gryta. Det var ju rktigt passande att jag
bakde bröd igår, för vad är godare till en gryta full med underbara smaker än ett rykande färsk bröd?

Den här gången har jag brutit mot en av de regler jag har, nämligen att frukt är frukt och skall inte blandas med mat.  Kanske utvecklas mina smaker och sinnen ju mer jag håller på med mat, inte vet jag men denna gång kände jag hur gott det skulle vara att toppa grytan med ett syrligt äpple. Tillsammans med skivad selleri blev det en perfekt brytning mot den tunga grytan.


Gryta med äpple och selleri:


ca 500 g bitar av nöt
1 gul lök
3 vitlökslyftor
7 dl vatten
1 ekologisk buljongtärning
3 hela färska rödbetor
1 dl rödvin
1 dl grädde
1 nypa socker
salt & peppar
1 syrligt äpple
1 stjälk selleri

Bryn köttet i omgångar i en klick smör, finhacka lök och vitlök och stek dem tills löken blir mjuk. Lägg i grytbitarna och slå över vattnet och smula i buljongtärningen. Dela rödbetorna i bitar och lägg i dem, låt koka upp och koka under lock i minst 40 minuter, gärna längre.
Mot slutet av koktiden, tillsätt vin, grädde, socker, salt och peppar.

Skär äpplet i små bitar och sellerin i tunna skivor. Toppa den färdiga grytan med detta. Servera kokt bulgur eller ris till.

Nå vad säger ni, kan man blanda frukt och mat?


Bild:Sebastian Niemi-Carlsson

Valnötsbröd

 

 

Idag har jag bakat bröd och vet ni, det blev jättegott! Att baka matbröd är en hel vetenskap och det är då inte alla gånger man lyckas! Den här gången blev det inget surdegsbröd, utan ett helt vanligt bröd gjord på gammal hederlig jäst. Jag hade redan innan jag skulle till att baka bestämt mig för att ha hasselnötter i brödet, för jag var helt säker på att jag sett en påse med hasselnötskärnor i skafferilådan. Så var inte fallet, det fanns en påse men det var bara ynka 50 g kvar i den. Men har man bestämt sig för att baka bröd med nötter så har man, så jag kompletterade med 50 g valnötter och det blev kanongott! Degen räckte till två halvstora bröd som fick jäsa i korgar och 12 stycken runda bullar, perfekt till frukosten!

 

Hasselnöts- och valnötsbröd:

 

50 g jäst

3 dl vatten

2 dl turkisk yoghurt

75 g mjukt smör

1 ägg

50 g hasselnötter

50 g valnötter

2 tsk salt

ca 13 dl vetemjöl special

ca 2 tsk honung

 

Smula ner jästen i degskålen, slå över ljummet (37°C) vatten. Rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt yoghurt, smör, ägg och grovhackade nötter. Blanda väl. Arbeta in mjöl och salt, lite i taget på låg hastighet under ca fem minuter. Arbeta sedan degen kraftigt i ca 10 minuter. Ringla honungen över degen mot slutet.

 

Låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela degen i tre delar. Mjöla jäskorgarna väl och lägg i degbitarna, alternativt forma dem till runda bollar. Täck över med bakduk och låt dem jäsa i 1 timme. Värm ugnen till 250°C, stjälp upp bröden på en varm plåt klädd med bakplåtspapper, sänk värmen til 200 °C och grädda dem i ca 30 minuter, ca 15 minuter för de små bullarna som du kan pensla med uppvispat ägg. Spraya in vatten i ugnen tre gånger under gräddningstiden för att få en hård och fin skorpa.

 

Ät som frukostbröd, till soppor eller som vi gjorde idag, till en mustig gryta!

 

Bild Linneas Skafferi & Sebastian Niemi-Carlsson

 


Linnéas Trädgård


Jag trodde att jag hade blivit rabarberlös när vi flyttat till vårat nya hus, jag gick runt och spanade i trädgården men det såg ut som om jag var tvungen att införskaffa en planta själv, ett rött hus på landet är ju inte komplett utan sin rabarber. Men så en dag, precis när snön försvunnit fick jag se några illröda knoppar pressa sig upp ur jorden. Vilken lycka! Det visade sig lite senare att det finns ytterligare en stor planta med rabarber, så vi kommer inte bli utan rabarberpaj i sommar!
Efter denna upptäckt har jag nog gått ner till dessa knoppar varje dag för att följa kampen de för mot den motsträviga naturen, ett antal snöfall och minusgrader har de fått stå ut med. Men nu är de verkligen på gång. Är det inte ganska fantastiskt hur de på mindre än några månader kan gå från små intensivt röda knoppar till en planta med halvmetarlånga stjälkar och yviga blad? Jag blir lika förundrad varje år över vad naturen har för sig!
Den tredje maj hade min rabarber kommit så långt som ni ser på bilden, det står inte på förrän man kan skörda de första stjälkarna!

I veckan skall jag försöka få ihop ett litet växthus med hjälp av några gamla fönster till mina
tomatplantor. Fröna har grott så fint och när som helst kommer de vilja ha större om sina rötter. Köksträdgården är fortfarande i planeringsstadiet med efter att ha konsulterat min far har jag nu bestämt mig för vart det skall vara.  Så nu väntar jag bara på en leverans av grus och så skall jag införskaffa pallkragar. Sen hoppas jag på varma nätter så det går att så de frön jag köpt hem!


Vi har dock ett litet problem, vår tomt är på en hel massa kvadratmeter och än har vi ingen gräsklippare. Så är det någon av er läsare där ute som har en åkgräsklippare till försäljning får ni gärna maila mig!


När jag senast frågade om ni läsare odlade något i år var ni en hel drös som låtit era gröna fingrar arbeta, nu undrar jag ju så klart hur det går för er!?


Bild:Linnéas Skafferi

Moussetårta

 

Idag fyller älskade Sebastian år, så i helgen har vi firat ordentligt. Valborgsmässoafton till ära bjöd vi våra kära vänner på kombinerad sista april- och födelsedagsmiddag. Alla åt och såg ut att trivas finfint! Maten blev verkligen kanongod och det blev inte ens en liten ynka köttbit kvar. Tack för att ni kom och förgyllde vår kväll!

Lördagen gick åt till att förbereda inför söndagens kalas med bullbak och annat som hör till. Igår kom de första gästerna vid 14-tiden och de sista åkte hem runt 21. Så idag är det inte utan att man känner sig lite trött, men vi skall fortsätta firandet ikväll med god mat och lite presentöppning.

Istället för en tratitionell tårta gjorde jag jordgubbsmoussetårta, jag tyckte det kändes somrigt och fräscht så här i början på maj. Jag är inte alls speciellt förtjust i den botten man ofta brukar göra till cheesecake och liknande med smält smör och digestivekex. Jag tycker faktiskt att det är ganska så tråkigt och smaklöst om jag skall vara ärlig. Så denna gång passade jag på att exprimentera lite, det blev gott men helt omöjligt att äta. Så jag lär vidareutveckla botten innan jag publicerar något recept, men jag åtterkommer!
Så skall ni göra denna tårta går det bra att köra på digestive och smält smör.

 

Moussetårta med jordgubbar ca 10 bitar:

 

500 g jordgubbar

1 dl socker

1 dl vatten

4 gelatinblad

1 citron

2 dl grädde

2 dl turkisk yoghurt

2 tsk vaniljsocker

 

Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Lägg jordgubbarna i en mixer och slå över den varma sockerlagen. Mixa till en slät purré. Ta av ca 1 dl jordgubbspuré och ställ åt sidan. Lägg gelatinbladen i blöt och vispa grädden tillsammans med yoghurten. Krama vattnet ur gelatinet, pressa saften från citronen i en kastrull och låt gelatinet smästa i citronsaften på svag värme. Låt detta svalna något innan du blandar ner det i grädden.

(Gör ev en kexbotten)

Vänd i jordgubbspurén i grädden och ha upp moussen i en form med löstagbar kant. Tag jordgubspurén du sparat och ringla den över moussen, gör fina mönster med hjälp av en kniv. Ställ in i frysen ca 4 timmar, låt tårtan tina i kylskåpet ca 2 timmar innan den skall serveras.


Hur firade du sista april?


Ni glömmer väl inte bort att kika in på www.matfeed.se? Det finns närmare 300 bilder och recept där nu, perfekt inspiration till veckans matlagning!

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson