Rabarbersmulpaj
Så blev det 13 maj i år igen och vi firar Linnéadagen. Förra året bjöd denna namnsdag på strålande sol och värme, idag har det mest regnat och tittar jag nu ut över gärdena så kan jag inte riktigt urskilja vart den gråa himlen slutar då den verkar nå ända ner till marken.
Men jag skall inte klaga, vi har avnjutit årets första rabarberpaj och precis som varje år var den delikat. Det är ju något speciellt med den allra första rabarbern, det är liksom ett löfte om att det kommer varmare och soligare dagar. Till pajen vispade jag i ordning en rårörd vaniljsås, det receptet får ni i morgon.
Förra året bjöd jag er på hallongrottor med choklad dagen till ära, nu som då skulle jag vilja bjuda hit er alla på namnsdagskaffe. Ta en bit paj, en kopp kaffe och slå er ner här vid matbordet så slår jag vad om att vi får en trevlig pratstund!
Rabarbersmulpaj:
ca 3 dl rabarber (får du inte ihop till allt, dryga ut med lite frysta jordgubbar)
1/2 dl socker
150 g kallt smör
1 1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl
Dela rabarbern i småbitar, lägg dem i en pajform och strö över sockret.
Skär det kalla smöret i småbitar, blanda i socker, vaniljsocker och mjöl. Nyp snabt ihop allt till en smulig massa. Fördela smuldegen över rabarbern, grädda i ca 20 minuter i 200 grader.
Har du ätit årets första rabarberpaj än?
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson
näää ingen rabarber än men hoppas det blir snart. Är ju så himla gott :) Grattis på namnsdagen!
:D
nej, men ska baka i morgon så detta receptet var ju kanon!
Åh guu vad gott! Min mormor gör världens godaste rabarberpaj, med havre och sirap i bottnen så den blir som knäckig och god :) Har ni redan rabarber!? Här har vi snö än.. Men har haft sol idag :) Vad fult, jag nämnde just "rabarber" i min blogg och sen läser jag detta :D
Min mamma bakade årets första rabarberpaj idag faktiskt!
Åh så gott!
Ingen rabarberpaj här ännu, tyvärr. Saknar min svenska rabarber som växte som ogräs i landet. Här (i Canada) hittade jag några stackars trötta stjälkar i butiken häromdagen, för 100kr kilot, nej tack...Hade blivit rik på mitt rabarberstånd här ;)
Nej ingen rabarberpaj än...men nu blev jag så sugen så det får bli en i helgen! Tack för receptet! ♥
Det har jag! Två till och med, otroligt gott!:)
Grattis i efterskott! :-) Nej, än har det inte blivit någon rabarberpaj. Jag köper inte utan väntar snällt på att svärmors ska blomma till sig i hennes trädgårdsland. Tror jag får vänta någon vecka till, men längtan är enorm nu och inte blir det bättre av din fina bild heller... :-)
Grattis. Jag har redan hunnit gluffsa i mig två omgångar rabarberpaj. Jag har inte någon egen rabarber och blir lika glad varje vår som jag ser att torghandlarna har fått fram dom. Gjorde förresten rabarbersaft här om dagen. Den kommer snart upp på min blogg. :)
Jätte fin blogg. Jag blir glad när de små knortarna tittar fram Jag har en sats rabarbermarmelad på spisen nu. :)
Gud vilken mysig blogg=)
Tänkte passa på att tipsa om en cupcake tävling på min blogg
http://maddesmumms.blogg.se/2010/may/utkast-maj-4-2010.html
Fina priser till ett värde av 1200kr
Jag skördade mina första rabarber i går, men har inte hunnit göra nån paj ännu. :)
Japp, vi gjorde årets första i fredags. Ljuvligt gott. Mor har väldigt sura rabarber, så att mjuka upp hela härligheten med lite äpple var inte alls dumt. (se min blogg för recept). Rabarber ÄR vår!
jajmensan. Jag hade lite havre och en gnutta extra salt i min smuldeg. Jag gillar själv den härliga kontrasten mellan sött och salt tillsammans med det sura från rabarbern. Dina bilder är jättefina, verkligen. Jag vill så gärna lära mig mer om fotografering av mat! Har du något tips på någon bra bok inom detta ämne?
/Olivia
ÅÅÅH VA GOTT!!!!