Soppa

Detta skulle ha blivit en vegetarisk vecka hemma hos oss. Men jag har varit så sugen på denna underbar soppa i flera veckor. Så igår gjorde jag slag i saken!

173971-16




Väldigt god och mycket enkel soppa som passar lika bra till vardags som till fest!!

400g nötfärs
1 gul lök
1 fp krossade tomater
4 morötter
1 burk salsa medium
1 köttbuljong
5 msk rödvinsbuljong
3 msk balsamvinäger
1½ L vatten
salt
basilika

Bryn köttfärs och löken i en gryta. Riv morötterna.
Slå korssade tomater, salsa, buljongtärnig och vatten över köttfärsen.
Låt koka några minuter. Häll sedan i morötter, rödvinsbuljong, balsamvinäger och kryddor.
Detta kan nu koka allt från 5 minuter till timme.
Servera med ett gott bröd och en klick Kesela 1% i tallriken.

Denna rätt räcker till minst 6 portioner! Det som blir över passar perfekt att använda som köttfärsås dagen efter!

Eftersom det inte fans varken tid eller ork att baka något bröd denna måndags eftermidag fick det bli lite snabba vitlöksbröd den här gången!

Bröd skuret i skivor/bitar/remsor.
Olja
Vitlök (eller annan smaksättare)
Örtsalt

Pressa vitlöken ned i en varm stekpanna, slå på olja och lägg sedan i bröden. Låt de få färg på båda sidorna. Akta så det inte bränns vid!
Servera genast!!

Ordning & reda

173971-14Efter helgens frånvaro av matlagande (pizza, kebabtallrik, rster och middag hos svärföräldrarna..) så var det ändå av någon konstig anledning kaos i köket. Men det är tur att det inte är någon större ansträngning att diska.
Fast att ta sig i kragen och göra det är inte lätt!


173971-15

2000-talets Semla


100 g margarin eller smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornsalt
knappt 1 liter vetemjö

mandelmassa
mjölk
grädde

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir rumsvarmt.
Smält matfettet och häll i mjölken. Ljumma till 37 grader. Häll över jästen och rör tills den lösts upp.
Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornsalt efter hand och arbeta degen smidig och blank med t.ex. elvispens degkrokar.

Låt jäsa 30 minuter övertäckt i degbunken.

Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 14 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 225-250 grader i 8-10 minuter.

Låt bullarna kallna.

Skär av locken. Ta så mycket mandelmassa du vill ha, gröp ur endel av inkråmet och blanda detta. Häll på lite mjölk så att det går att röra till en smidig röra. Lägg röran i hålen i bullarna.

Vispa grädden. Det går åt ungefär ½ dl grädde per semla. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.

Hetvägg från 1755

Cajsa Wargs hettwägg med Mandel
Tag små runda hwettebröds bullar och skiär en rund plåt ofwanuppå, gräf sedan ut alt inkråmmet och lägg det uti en skål, blöt det med söt grädda eller miölk och rif det wäl sönder med en skied; tag et ägg til hwar bulla och slå dem til det blöta brödet, lägg dertil skalad och rätt fint stött mandel, socker, 2 skiedblad smält smör til hwar bulla och litet salt, rör detta wäl tilhopa och sätt på fyrfat at det intet stelnar, fyll det sedan uti den toma skårpan, och lägg den runda plätten ofwanuppå,bind wäl omkring med grof tråd at plätten sitter qwar, och sätt bröden uti en wid castrull at de kunna stå brede wid hwarandra, slå sedan miölk uppå uti samma Castrull, men intet så mycket at det står öfwer dem, och lät därmed koka en half timma:
skulle miölken koka bort, så kan mera spädas til: uti et annat kärill kokas upp et stop söt miölk eller mer, alt efter myckenheten af brödet, och lägg deruti litet såcker och smör; när det skall anrättas tages tråden bort och bullorna läggas uti et diupt fat, slå den kokta miölken uti Castrullen och red af med 2 äggegulor, då öses litet miölk på bröden och det öfriga slås uti en skål at bära in när det ätes.

Cajsa Warg, Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber, 1755


Kärt Barn Har Många Namn

Semla, fastlagsbulle, hetvägg eller fettisdagsbulle.
Själva  ordet semla är egentligen bemärkningen på det ljusa vetebrödet utan fyllning.
Ordet semla kommer från latinets simila- vilket betyder fint mjöl. Att äta semlan i en djuptallrik med varm mjölk, så kallad hetvägg kommer från Tyskland där de kallade bullarna för heisse wecken. Översatt till svenska blir detta heta kilar, efter bullarnas dåvarande form.
Men den semla som vi idag kan köpa på våra konditorier är rund med mandelmassa och grädde. Den uppfanns av svenska konditorier i början utav 1900-talet.

Detta bakverk åts från början på fettisdagen under fastlagen. Men efter årens gång så brydde sig svenskarna mindre och mindre om själva fastan före påsk, men traditionen att äta äta upp sig ordentligt innan fastan tog vi minsan vara på. Fastan försvann medans semlan bestod!
Nu kan vi få tag på en färsk semla från jul och fram till påsken.

Den traditionella semlan får idag trängas ihop med winersemlor, semlor med vaniljfyllning och saffranssemlor. För varje år tycker jag att det dyker upp en ny variant!

Någon jag starkt förknippar med ordet semla är allas våran Ture Sventon som äter sina temligen goda temlor.

Här kan du läsa om de absulut bästa ställena i Sverige som serverar semlor. Turligt nog fanns Ångbageriet i Sala med. Råkar bo granne med dom!




173971-13

Nästa att införskaffa..



173971-11

Borde nog bli ett nytt rivjärn. Älskade Sebastian har det ärofyllda uppdraget här hemma att stå för rivjärnshanteringen. Och han är måttligt imponerad av det rivjärn vi har för tillfället. Så för att han i framtiden vill fortsätta riva av sig halva fingrarna så skall jag köpa honom ett nytt!

Kanske kan bli i Alla Hjärtans Dag present mån tro?


Jag för min del tycker att ett sånt järn som bilden under visar ( det rosa självklart) vore trevligre att ha. Men så är det ju inte jag som står för rivandet så..


173971-12




Vad blir ditt nästa inköp??




Varför inte lagom?



Igår kväll efter de båda träningspasset ( pass1 avklarades på gymmet, pass 2 var på ICA där vi trängdes med alla andra Salabor som fått lön och skulle storhandla..) sjönk jag mätt, nybadat ocn nytränad ner i soffan. På tv3 visades så Anna Skippers program "Du är vad du äter".
Jag tycker verkligen att program som dessa är bra, ur en aspekt. Att få svenska medborgare att börja motionera och äta rätt, det är jätteviktigt. Och hon gör ett alldelens utmärkt jobb! Men, ett ganska stort men..
Använder hon de rätta metoderna?
I gårdagens program kunde vi se en 130 kilos Josefine som älskade smörgåsar i alla dess former!
Enligt Anna Skipper är all form av bröd totalförbjudet, men så här skriver Livsmedelsverket på deras hemsida:

6-8 skivor bröd och en portion flingor/gryn per dag (motsvara 200-250 gram).
 
Bröd och flingor är en viktig källa till fibrer men även andra näringsämnen. Bröd bör vara den enskilt största energikällan. Med andra ord är bröd baslivsmedel nummer ett. Fiberrikt (nyckelhålsmärkt) bröd bör utgöra minst hälften av brödet. Fullkornsbröd har visat sig ha särskilt goda effekter på hälsan, både vad gäller hjärt-kärlsjukdom och cancer. Fullkornsbröd innehåller dessutom långsamma kolhydrater och är därmed även bra för blodsockerbalansen och ger en långvarig mättnadskänsla. Bröd bör ingå i alla måltider och kan med fördel ersätta näringsmässigt mindre lämpliga alternativ som t.ex. kaffebröd till mellanmål.


Varför då inte mötas på halva vägen? Vid önskad viktnedgång kan man kanska nöja sig med 2 skivor bröd?

Att lägga om kosten i en mer hälsosam riktning, dra ner på fett och snabba kolhydrater. Öka mängden motion, specielt vardagsmotionen, det är mitt recept på en lyckad viktnedgång.


173971-9


Sedan har vi den andra sidan. Där hittar vi inga 130 kilos människor. Där pratar vi om 30 kilo. För tv-kvällen fortskred och när klockan slog 22 visade tv3 ett program om sjukdomen Anorexia nervosa. Där tre tjejer från England förklarade hur anorexia var en livsstil för dem, inte en sjukdom. I denna dokumentär fick vi massa tips om bra hemsidor vi kunde besöka för bra tips om hur du framkallar en kräkning på bästa settet, hur många kalorier du måste äta för en dag för att överleva osv. En utav tjejerna åt max 200 kalorier per dag och var nöjd med det. En annan levde också på svältdiet men tyckte inte resultatet var bra nog (ca 6 kilo på en månad...) så hon försökte sig på att träna bort de där exra kilona. Men som resultat av de låga kaloriintaget hade hon ingen som hels ork, så hon fortsatte med svälten istället för träningen..

De påstod att de inte var sjuka..


173971-10


Jag ställer mig frågan: Varför kan vi människor inte bara nöja oss med LAGOM. Det är ju ett ord vi älskar att använa. Det skall vara lagom med snö, lagom med, sol, lagom varmt.
Varför kan då inte människan nöja sig med lagom smal eller lagom tjock. Allt är så oerhört extremt.

Någonting som jag iallafall ser som possetivt är att märken som Prada, Armani och Verscace vägrar att anställa ohälsosamt smala modeller. De har nu valt att införa en BMI-gräns på 18.5, detta eftar att två modelleller svällt sig till döds.

Bevara en svensk tradition!



För våra sista pengar denna månad köpte Sebastian idag varsitt hamburgermål åt oss till lunch eftersom vi nu gått och längtat efter en god sådan i flera veckor!! Inte hamburgare från McDonald´s, MAX eller Burger King, utan ifrån ett helt vanligt svenskt gatukök. Enligt mig är dom mycket, mycket godare!!
Jag tror nog att efter alla nya stora snabbmatskedjor som ploppat upp som finnar på en tonåringde så har vi svenskar glömt bort dessa små korvmojar och gatukök som finns runtomkring oss. Att ta sig en kokt med bröd någon gång skadar absolut inte. Tvärtom. En annan sak jag även låtit mina tankar snudda vid är att gubben i korvmojen oftast är mycket trevligare än de stressade, underbetalade McDonald´s arbetarna.. De har alltid några minuter över att småprata lite om väder och vind. Tala om EN GÅNG du småpratat med tjejen i kassan på MAX? (om du nu inte råkar känna henne...)

Bevara den svenska traditionen, ät på gatukök!

Så dagens mattips får lov att bli:


 
En hederlig 90 grammare med allt på!





173971-8


Smaklig måltid!



I morgon kommer lite lön och vi kan börja leva som vanligt igen..

Och vad blev det?

Det blev faktiskt riktigt gott!




Pasta med laxsås

1 laxfilé
1pkt baccon
2 dl vatten
1 cream frech (valfri fetthalt, jag använder 5%)
2 mks mjöl
Fisksås
1 fiskbuljongtärning
1 msk sötsur chilisås
örtsalt, peppar & chili

Låt vattnet och buljogtärningen sjuda ihop lite snabbt, skär laxen i små bitar och lägg i dem i det kokande vattnet. Gör en redning på mjölet och lite vatten. Blanda i fisken och låt koka en stund.
Blanda i cream frechen, några stänk fisksås, sötsura såsen och kryddorna.
Medans detta kokar ihop knapersteker du baccon och kokar pastan!
Hur enkelt som helst! Och det blev riktigt gott!!

Åt det som blev över efter Sebastians middag nu när jag kom hem från utbildningen i Uppsala. Smakade lika bra nu med! Tyvärr blev det ingen bild på skapelsen då batterina till kameran gått i strejk totalt. Och de lär nog strejka framöver med så jag får helt enkelt köpa nya. ( eller hitta laddaren till de uppladdningsbara jag har....) Men ni får helt enkelt visualisera.. Lite fullkornspasta med en vanlig pastasås till. Såg ut som en skinksås fast det var lax, och smakade lax. Ja ni förstår.!

God Natt!


Till I Dag?

Har gjort en djupdygning i frysboxen. Hittade lite baccon och en laxfilé. Ska klura ut någon form av ätbar rätt av det.
 Det får alltså bli min lunch och Sebastians middag.

Veckan innan lön!

Vi har nu gått in i den värsta veckan på hela månaden. Nämligen den sista. Och vad värre är, så är det sista veckan i januari till råga på allt. Så detta får bli en budjet vecka, inget jag är speciellt bra på men det får funngera!
I detta recept ska det vara en buljongtärning, helst då grönsaksbuljong. Men eftersom min hjärna har lite svårt att ta tills sig just det ordet använde jag köttbuljong. ( har nämligen 2 förpackningar med det, har inte lyckats köpa rätt de senaste 2 gångerna....)

Så här kommer mitt första budjet recept!


LÖKSOPPA

173971-6



3 gula lökar
7 dl vatten
1 buljongtärning
2 msk mjöl
lagerblad
örtsalt & peppar

Skala och skär löken i strimlor, fräs den lite snabt i en kastrull.
Pudra över mjölet och tillsätt vatten, buljongtärning och kryddor.
Låt koka tills löken är lagom mjuk!

För att piffa till det hela lite tog jag några brödskivor och stekte i olja, örtsalt och chilipeppar. Ca 3-4 min på vardera sida.

Mycket gott, mycket enkelt och framför allt mycket billigt!



En god start på veckan!


Ny vecka, ny måndag = Nya tag!

Varför inte börja veckan med en riktig vitaminbomb!
Gör din egna smoothie av de frukt och bär du har hemma!

Om min kyl var lite mer välfyld hade jag gjort en sån här bums. Men nu ekar kylen oroväckande tomt så det får nog bli lite gröt innan jag ger mig på ett pilates pass framför tv:n!
Att jag valt att ta havremjölk i detta recept är för att den är naturligt söt, så det behövs inget sötningsmedel!


173971-5

Till en person:

1 dl havremjölk
2 dl naturell yoghurt
banan, jordgubbar, kiwi eller vad du har för frukt hemma

Mixa samman allt till en len röra. Häll upp i ett stort glas och njut!


Flyghavreplockarrullar

I och med att vintern nu verkar ha anlänt till min region av Sverige iallafall kom vi på tal om längdskidåkning i morse vid köksbordet. ( Morse och morse, blev väckt mitt i en dröm 11.30 så frukosten serverades inte förens ca 12.30..) Hur som så ploppade det  upp barndomsminnen när snöplogen röjde av parkeringen på innergården. Den kära sambon och jag delgav då varandra diverse små barndomsminnen en stund och vi kom tillslut överens om att det skulle vara mysigt med lite längdskidåkning.

Eftersom mina tankar ofta är i matens värld så började jag genast att tänka på vad gott man kan ha med sig att ät när man är ute sådär.

Vipps så dök Gunillas "Flyghavreplockarrullar" upp i min hjärna. Helt fel årstid att tänka på dom.. Flyghavre plocker man ju på sommaren. Men jag tror att dessa kan passa lika fint till en vinterutflykt!

Har tyvärr ingen bild på dessa underbara skapelser. Låt fantasin flöda!!

Flyghavreplockarrullar

1-2 tunnbröd (beror på hur hungrig man är!!)
Potatissallad
Rostbiff eller skinka
Tomater
Purjolök
Rostad lök
Folie

Bred ut lagom mängd potatissallad på brödet. Lägg på skivor av rostbiff eller skinka. Skiva över tomat och purjo.  Avsluta med lite rostad lök.
Vik i hop allt så du får en bägare. Slå folie om!

Riktigt gott!!


Kusin Vitamin


Under  vinterhalvåret är det många som känner sig lite trötta och nere. Vad detta beror på är väldigt olika från person till person. Men för att försöka undvika denna vintertrötthet så är två starka tips att äta mycket frukt och grönt som inehåller massa vitaminer som piggar upp dig och att ge sig ut i den friska luften och få så mycket solljus som det är möjligt!

Ta vara på de fina vinterdagar vi har framför oss. Klä dig varmt och ge dig ut i snöbollskriget!

Här nedanför kommer lite fakta om vitamin C


173971-2


Vitamin C (Askorbinsyra)
Denna vitamin finns bland annat i citrusfrukter, tomater, broccoli, grön paprika, kiwifrukt och banan. Något du bör täka på är att vitamin C förstörs om du kokar livsmedlet för länge. Därför rekomenderar jag att äta dom råa eller lätt förvälda.
Den här vitaminen fungerar som en antioxidant och skyddar kroppens alla celler. Ett tecken på brist av vitamin C kan vara försämrad sårläkning och blödande tandkött. Förr fick ofta sjömän brist på denna vitamin eftersom de hade begränsad tillgång till frukt och grönt. Denna åkomma kallas skörbjugg!



173971-4


Söndagsmiddag

Hej och välkomna till min nya blogg. En matblogg! Detta underbara ämne ligger mig varmt om hjärtat så varför inte ta chansen att dela med sig av sinna tankar, funderingar, tips och recept?

Det första receptet som sätts på print här är vad vi kom överrens om vid mamma och pappas köksbord en typisk 80-tals rätt!
Nämligen Flygande Jakob.

En rätt man kan variera lite efter vad man har hemma. Lite knaperstekta baccon och champinjoner är tillbehör jag tycker passar mycket bra!

Mamma hade idag gjort 17 portioner ris till oss 6 personer, det är kanske lite i överkant kan tyckas men när alla var mätta och belåtna fanns det så det räckte till 3 matdosor.
Det är nästintill storköksvarning när klanen beger sig ut till Fallbo för lite söndagsmiddag!





Till 4 personer:

173971-1


1 st  hel kyckling gjord i ugn.
2 st bananer
2.5 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 msk mjöl
2-3 msk chilisås
2 msk ketchup
100 g  cashew nötter
ev 1 pkt baccon & färska stekta champinjoner
salt & peppar


Koka ris enligt förpackningen.
Sätt ugnen på 225 grader
Skrä kycklingen och skär i lagom stora bitar.
Blanda matlagningsgrädde, mjölk, mjöl, chilisås och ketchup i en kastrull och gör en redning. Salta och peppra. Stek baccon och champinjoner.
Bred ut det färdigkokta riset i en långpanna. Lägg på kycklingbitarna och redningen.
Ställ in formen i ugnen, lägg efter ca 15 minuter på skivad banan, nötter, champinjoner och baccon. Låt stå ytterligare 10- 15 minuter i ugnen. Servera med en god grönsallad!

Ska under veckans gång försöka få upp lite mer recept och bilder!

Hoppas alla får en bra start på veckan!!


Linnéa
 
    
    
    
  

Första inlägget

Välkommen till min nya blogg!