Enkel taco



image343


Dagens middag gick så där underbart lätt att göra! I vanliga fall hade jag nog lagt allt i en form och svich i ugnen, men idag orkade jag inte vänta på det. Så jag slängde ihop allt i stekpannan istället och vet ni, det var rackarns gott! Grundidéen är tacolåda men jag gjorde utan låda så att säga. Lätt som en plätt!

Tag nötfärsen och bryn den i en stekpanna, skiva purjo och ha i det. Hacka paprika och tomat. Ha i tacokryddan och lite vatten i färsen. Blanda i tomat, paprika och en burk majs. Låt detta koka ihop lite. Rör  i en ask philadelphiaost.
Servera med tortillabröd, nachochips och ev lite tacosås. Löjligt enkelt men ack så  gott!




Härliga tisdag

image342


Eftersom jag arbetat många nätter på raken så tycker jag att det är för ljuvligt att bara vara hemma ikväll! När jag har jobbar många helger måste jag se till att skapa lite mys i veckorna istället så idag  köpte jag mig senaste numret utav Drömhem & Trädgård som denna månad har stor julspecial. Har som hastigast bläddrat igenom den lite och det verkar lovande! 224 sidor julstämning, kan det blir bättre?
 Något som även det slank med från affären var lite choklad, så nu ska jag strax krypa upp i soffhörnet och läsa min tidning och äta lite choklad. Senare blilr det Uggly Betty och Desperate Housewives på TV.

Ha en riktigt skön tisdagskväll!


(eget collage med bilder från Drömhem & Trädgård och berzelii.com)




Uppe med tuppen..

image341

Ja, inte kan jag påstå att jag är uppe med tuppen så speciellt ofta. Jag går för det mesta och lägger mig i den tiden. Men det spelar ju ingen roll vilken tid på dygnet man går upp, frukost lär man ju iallafall äta. En klar favorit är fil med kanel och äpple. Enkelt att göra och underbar smak! Perfekt!

Jag brukar dela att äpple på mitten och finhacka ena halvan, lägg det i en skål och pudra över lite kanel. Slå sedan över filen. I dag lyxade jag till det hela och hade i en näve russin. Smaskens!

Vad äter du till frukost?




Ljuvligt gott!

image340

Här om dagen när jag donade i köket åkte Baileys flaskan fram igen och vips stod jag där med underbart goda små praliner.
Jag kallar dem för pralliner, för chokladbollar med Baileyssmak gör dem inte rättvis. För nog smakade de så mycket mer än chokladbollar!
Hade jag haft lite choklad hemma hade jag med största sanorlikhet smält chokladen och doppt de färdiga små bollarna i det, en perfekt kombination hade det nog blivit!

Ett gäng små praliner:

100 g margarin
1 dl socker
½ dl farinsocker
5 dl havregryn
3-4 msk cacao
4 msk kallt kaffe
en skvätt Baileys

Gör så här:

Blanda margarin och allt socker med elvispen i en bunke. Häll över havregryn, cacao och kaffe. Vispa tills grynen helt gått sönder. Tillsätt en skvätt Baileys.
Forma till små bollar och lägg upp på ett fat. Om du vill doppa dem i choklad smälter du chokladen i ett vattenbad och doppar sedan bollarna med hjälp av en gaffel. Låt choklden rinna av lite och lägg sedan upp dem på ett fat igen.
Vill man inte doppa dem i chocklad går det utmärkt att rulla dem i strössel, hackade nötter eller liknande.
Låt stå svalt och servera sedan till kaffet!
Perfekt present att ge bort!



(eget collage med bild från martha stewart)





Fyllda spett

image326


Ooooo oo o, dessa hade jag nästan helt glömt bort!! Det som var så attans gott! Fetaostfyllda färsspett. Jag valde att krydda dem med basilika men det passar nog lika bra med timjan, oregano eller någon annan god krydda. Det var lite kladdigt att forma dessa innan jag kom på hur jag skulle göra och tills snittsen infann sig, men sen gick det fint! Först tänkte jag trä upp tärnad fetaost på spett och forma färsen runt. Men det gick inte alls.. 
Vi serverade
potatis till och det blev sannerligen pricken över i!


ca 500 g nötfärs
1 gul lök
1 ägg
½ dl ströbröd
basilika
salt & peppar
½ fp fetaost
träspett

Gör så här:

Skala och finhacka löken, blanda den tillsammans med färs, ägg och ströbröd. Ha i ordentligt med hackad (eller fryst) basilika, salta och peppra.
Forma färsen till platta rundlar, mosa fetaosten och fördela den på färsrundlarna. Vik in kanterna mot mitten och forma färsen till korvliknande stumpar!? Trä ett spett igenom varje och lägg dem på en plåt. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.
Servera med ugnspotatis, sallad och tzatsiki.

Kyckling med svampsås

image339



Igår när  jag satt och kikade runt efter lite matinspiraton hittade jag tyvär inget recept som föll mig i smaken, men jag hittade en bild. Visst ser det gott ut? Ja då var ju saken biff, det var bara att laga något som liknade detta. Sagt och gjort!

Kyckling med svampsås 4 port:

4 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
2 chalottenlökar
1½ dl vitt vin
1½ dl vatten
1 hönsbuljongstärning
1burk svamp
1-2 tsk grov senap
2 dl matlagningsgrädde
salt & peppar
persilja

Gör så här:

Hetta upp en panna och stek kycklingen ca 4-5 min på vardera sida. De ska ha fått fin färg. Skala och hacka undertiden lök och vitlök. Sänk värmen något och låt löken fräsa med sista minuten. Slå sedan över vin, vatten och ha i buljongtärningen. Vrid upp värmen igen och låt detta koka under lock tills kycklingen är helt genomkokt. (det får inte finnas något rosa kvar, köttet skall vara helt vitt!)
Ta ur kycklingfiléerna, sänk värmen och ha i grädden och senapen. Låt det koka ihop lite. Tillsätt sedan svamp, salt, peppar och lite klipt persilja. När såsen tjockat på sig lite, lägg tillbaka kycklingen och låt allt koka i några minuter. Smaka av med ev lite mer persilja.

Servera med goda grönsaker och ris!


Jag höll på att förstöra hela maträtten då jag först tog i dijonsenap och det passade inte alls! Så jag fick tricksa lite men tillsist blev det riktigt mumsigt. Så jag avråder med det bestämdaste att använda dijon, ta vanlig eller stark senap istället!


(eget collage med bild från marthastewart.com)










Måtta & mäta

image338


Jag vet att jag ofta använder mig av Martha Stewarts recept här på bloggen och för er som inte har en amerikansk måttsats eller använder er av omvandlare på nätet så gjorde Helena ett väldigt bra inlägg för ett tag sedan angående amerikanska mått och grader. Jag har lite snabbt skrivit av det inlägget och sen är det bara att sätta igång bakandet eller matlagningen med för den delen! Själv har jag tänkt att köpa mig en måttsatts när vi far över haven om några veckor.

Som sagt verkar jag helt insnöad på choklad för tillfället, men hur smarriga ser inte dessa Surprise Cookies ut! Det vita kletet som syns på bilden är marshmallows.. Mmm! Låter verlkligen gott och så tycker jag att det var riktigt fiffigt! Dessa måste provbakas inom en snar framtid. Idag när jag låg och sov drömde jag om cupcakes, kanske lika bäst att jag gör en omgång till snart?

Nej, nu ska jag besöka ovan nämnda dams hemsida för lite inspiration till middagen!


(eget collage med bild från marthastewart.com)





Morgonbestyr

image335


Varje dag ställs man inför nya utmaningar. Om denna kom sent eller tidigt kan jag inte riktigt avgöra, när man som jag gör arbetar natt vet man inte riktigt när ens dygn slutar eller börjar. Hur som, så hade ni nog fått er ett gott skratt om ni hade befunnit er på parkeringen utanför Bryggeriets demensboende i Sala i sissådär sjutiden i morse.

För ett par veckor sen köpte vi en ny
bil och jag har nästan varje dag tänkt på att jag måste komma ihåg att lägga i en isskrapa ifall det är is på rutan någon morgon. Självklart är inte det gjort än.
I natt vankade jag lite av och an för att kolla utetemperaturen, jodå visst sjönk den under nollan..

När jag avslutat mitt pass kom jag ut på parkeringen, där stod det för ovanlighetens skulle knappt några bilar alls. Men de som stod där var täckta med härlig frost och is! Underbart tänkte jag, hur i helsike ska jag lösa detta. Febrilt började jag rota igenom bilen på jakt efter något som eventuellt kunde fungera som isskrapa. Men utan resultat. Då kom jag på att jag hade en matlåda i väskan. (råkade glömma den sist jag arbetade och tur var väl det!)  Så jag fram med mitt Tupperwarelock och började frenetiskt skrapa. Det tog tid, men det gick!

Bilen hade jag startat redan, så den började bli härligt varm. Men totalt igenimmad! I ärlighetens namn har jag väl inte satt mig in riktigt i hur fläkten fungerar i nya bilen. Men jag tröck, skruvade upp, ned och åt alla tänkbara håll och tillslut, när jag bara hade två svängar kvar innan jag stod säkert hemma på parkeringen, ja då hade jag lyckats manövrera fläktsystemet! Humöret började sakta komma tillbaka samtidigt som imman försvann och jag till och med nynnade med lilte i sången som jag nu hörde när fläkten lugnat ned sig lite. Kanske, kanske var jag inte så oteknisk ändå!
Men när jag svänger in och ska till och parkera, då är hela bilen igenimmad igen!

I helgen, då ska jag gå till jobbet!





Tripple-Chocolate Cheescake

image333







Jag drömmer om en jul hemma..

image332


Jag har redan nu börjat fundera lite över vad som behövs införskaffas till jul i inredningsväg. Eftersom färgerna i vårat avrdagsrum går i lila och limegrönt är det en del grejer som behövs bytas ut till jul. Förra året panikköpte jag röda panellängder till fönstret, som inte alls blev bra. Därför lär det införskaffas nya. De med öljetter i collaget ovan skulle vara riktigt snygga. Men om jag inte missminner mig helt har
Ellos några liknande? Har nu kollat upp och hittade inga. Tar tacksamt emot tips om vart det kan finnas!  Nya överdrag till kuddarna skulle även de behöva köpas, varför inte ett par röd och grönrandiga?
Men en klassisk pappersstjärna har vi redan, fast en svart. Den lyser så fint i fönstret hela december och en liten bit in i januari.
Kanske ska vi köpa varsin julstrumpa att hänga på över öppnaspisen?

Som tur är har jag ett tag på mig att införskaffa nytt, undertiden kan man ju alltid inspireras av julen hos Pottery Barn!


(eget collage med bilder från potterybarn.com)


Söndagsstek

image331

Om ni undrar lite varför jag är dålig på att uppdatera bloggen beror det på att jag arbetar natt och jag tror jag sover längre på dagarna nu när det är höstrusk ute! Så jag gör så gott jag kan och hinner med!

Idag blir det klassisk söndagsstek här hemma hos oss.  Lika många stekar  som finns, lika många sätt finns det säkert att tillaga och smaksätta. Men så här gjorde jag idag:

dryga kilot kött
2 msk smör
basilika
torkad svamp
grovsalt

Se till att köttet är ganska tinat, hetta upp en panna, ha i smöret och bryn köttet runt om. Smula sönder den torkade svampen och klappa in den med basilika och saltet på köttet.
Ställ in i varm ugn ( ca 125-150 grader). Sätt i en temometer på stekes tjockaste ställe, när temperaturen når 60 g är köttet rosa, vid 70 är det genomstekt. Jag läste någonstans att man kan räkna på ca 1 timme i ugn per kilo, om det helt stämmer vet jag inte.

Till detta serveras inlagd gurka, brunsås, potatis, lingon och kokta grönsaker. Precis som det skall vara!






Snabbakat

image330


Till gårdagens middag gjorde jag enkla små frallor, på bakpulver! Så smidigt om tiden och orken är knapp. Eller om du helt enkel glömt bort att köpa jäst.
Jag valde att ha i phildadelphiaost  och lite mindre margarin i degen, de blev jättesaftiga! Vill man ha ett lite grövre bröd går det bra att byta ut några dl vetemjöl mot graham. Eftersom dessa små bullar inte behöver jäsa är de perfekt att göra en ledig helgmorgon!

Bakpulverfrallor:

8 dl mjöl
3 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 msk honung
50 g margarin
50 g philadelphiaost
3 dl mjölk

ev vallmofrön till dekorering.


Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt margarin och philadelphiaost. Ha sedan i mjölk och honung. Arbetadegen smidig.
Dela i tio lika stora delar och rulla till bollar, lägg på en bakpappersklädd plåt. Strö ev lite valmofrön över. Grädda i 200 grader i ca 10-15 minuter.


(eget collage med bild från icakuriren)








Kärlek!

image328


För ca 10 minuter sedan såg jag dessa siffror hos Ljuvligt Hemma och precis som hon skriver så var det kärlek vid första ögonblicket! Tydligen var vi fler i detta avlånga land som kände så då de redan är tvärslut. Men, som tur är arbetar käre S på helt rätt arbete, så jag snor idéen så skall han göra helt egendesignade till mig. Underbart! Förra året bestod adventsljusstaken av fyra röda blockljus som stod i en  vit skål från Cult Design.
Vi får se hur det blir i år, men en sak vet jag säkert, siffrorna skall vara med!

(eget collage med bild lånad från hem lljuva hem)




Köttfärssoppa

image329


Idag har jag varit ute i Jugansbo och bjudit min käre mor och far på middag. Jag tog lite av det här, lite av det där och vips stod det en smaskig köttfärsoppa på bordet. Dagens bästa smakkombination är iallafall stark senap och rödvin. Det är alltid lika kul att leka leken "Vad är det för speciellt jag har haft i maten"- leken. Pappa började med att påstå att det luktade jul. Tror att det var lukten av tönda ljus, vin och senap som ledde honom in på det spåret. Sebastian trodde som vanligt på ingefära.
Men ingen lyckades knäcka nöten, men när jag väl sa att det var senap i kände de smaken alla tre.
Den här soppan går med fördel att göra en dag i förväg. När du värmer upp den på plattan igen, spä då bara med lite vatten och kanske en liten skvätt vin...

Köttfärssoppa 4 pers:

700 g nötfärs
2 gula lökar
2 morötter
2 tsk stark senap
1 fp krossade tomater
1 burk black eye bönor (kan uteslutas)
½-1 L vatten
cayennepeppar
oxfond
rött vin
lagerblad
ev balsamvinäger


Gör så här:

Hacka löken fint, bryn den tillsammans med köttfärsen i en stor gryta. Salta och peppra.
Slå över vatten, krossade tomater och bönor. Ha i ett par lagerblad och senapen. Låt detta koka upp. Riv undertiden morötterna och tillsätt dem. Ha i en ordentlig skvätt vin och smaka sedan av med oxfond, cayenne och lite balsamvinäger. Nu får detta koka ihop under minst 10-20 minuter. Servera med ett gott bröd och kanske ett glas rött...?




The holy (cook)book!

image325


Idag tänkte jag visa er min lilla receptboksamling. Här finns allt från Boniers Kokbok till The Sopranos kokbok.
Precis som mormor och alla i hennes generation har läroboken med Mor ror och far är rar hemma, så har nog de allra flesta i min ålder hemkunskapsboken ligger och skräpar någonstans. Faktiskt, när jag ska använda något superbasic recept som jag inte har i huvudet, händer det att hemkunskapsboken blir lite bläddrad i.
Vad har vi mer då, Rutiga kokboken, Bonniers kokbok,  Sju sorters kakor, en om pasta, om wook, om kykling, paj, cheescakes, om choklad,  Every day food, en Viktväktar kokbok (även om vi inte viktväktar här hemma så gillar jag deras recept! Oftast väldigt enkel men mycket god vardagsmat. Kan rekomenderas.)

Sen är ju jag, lika lättpåverkad av tv som de flesta av oss, för ni finner även böcker av Mat Tina, Jamie Oliver och Leila. Om jag inte mins helt galet har jag en av Nigella ligger någon stans med. Sopranos kokboken är Sebastians då han är ett stort fan av serien.
Sedan finns det två böcker av de söta systrarna, ja de ser faktiskt väldigt söta ut! Två systrars söta och Vinterns söta står pärm i pärm på hyllan. Jag kan varmt rekomedera båda två! Är man en julfantast liksom jag är Vinterns söta den perfekta boken. Jag har bläddrat och bläddrat och nu längtar och längtar jag på att oktober och november ska rusa förbi så jag får sätta igång med allt!

Det finns även en liten bok stående i hyllan med svarta pärmar och silverrygg. Min lilla receptsamling där de bästa recept från barndommen trängs tillsammans med mina egna. Tyvärr blir det alltför sällan det skrivs in nya recept sen jag startat bloggen. Men jag hoppas att en dag, då står min alldelens egna kokbok och trängs med de andra på hyllan..

Sen har jag en korg med skorpor står där också. Man blir ju så hungrig när man bläddrar i alla fina böcker, då är det bäst man har lite tilltugg nära till hands!!

Vilken är din favorit kokbok?

(bild: privat)


Inget för bantaren!

image323


Alla ni som bantar, titta bort, lååångt bort! Låt er inte luras med bilden på Special K, för det finns inget nyttigt med detta recept. Inte ens en liten gnutta om man ens så försöker. Ni andra som är liksom jag, bantar på deltid eller inte alls, här har jag ett recept som får blodsockernivån stiga i höjden, den lugnaste fisk att göra volter, ja ni fattar vad jag menar.
Många av er har säkert smakat eller renututav bakat dessa någon gång, men de har liksom kommit lite på skymundan de senaste åren. Fram tills nu! Förra veckan fick jag hem den efterlängtade
Vinterns söta, och där var de! Med ungefär samma recept och under ett annat namn, annars var allt sig likt. Jag pratar om Snickerskakor, eller som de heter i Vinterns söta, jordnötsrutor.
Jag mins att dessa bakades frenetiskt under mina högstadieår och om jag inte mins helt fel så fick jag betalt av en klasskompis för att baka dessa till henne!! Men jag tror inte jag gick så mycket plus, då både jordnötssmör och special K är ganska dyra ingredienser.



1 burk jordnötssmör
2 dl sirap
1 dl socker ( i vinterns söta stod det farinsocker vilket jag tror kan passa ypperligt)
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokos
ca 10 dl special K

200 g choklad

Gör så här:

Koka samman jordnöttsmöret, sirap och socker till en smet. Allt socker ska ha smält. Ha sedan i vaniljocker, kokos och tillsist flingorna.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och tryck ut smeten. Smält chokladen i vattenbad och bred den sedan över. Ställ in i kylen och låt kallna.  Skär i lagom stora rutor!





Cheescake

image322

Jag vet att julen eller advent för den delen inte riktigt står och bankar på dörren än, men som den stora julfantast jag är så bjuder jag er här på ett recept som går bra att göra i ordning och ha i frysen. Perfekt att ta fram om det kommer oväntat besök!
Grunden i detta recept har ja fått av en vän till familjen, namnet på denna efterrätt är något försvenskat, philadelphiaglass står det nämligen i min receptbok. Vad du än väljer att kalla det så är det smaskens!
I detta recept har jag smaksatt med 1 kuvert saffran, men man kan ha i vad man har hemma för tillfället! I orginalreceptet står det att man skall använda digestivekex, dessa har jag bytt ut mot pepparkakor för att få en lite mer juligare touch!


200 g philadelphiaost
2½ dl socker
3 dl vispbar grädde ( det går finfint med mellangrädde)
2 tsk vaniljsocker
3 äggulor
1 kuvert saffran

15 pepparkakor

Gör så här:

Rör ihop osten med sockret. Vispa grädden hårt, tillsätt vaniljsockret och saffran.
Ha i äggen, ett i taget i ostsmeten.  Vänd försiktigt ned grädden.
Krossa pepparkakorna fint och lägg dem i botten av en springform. Häll över smeten, dekorera ev med pepparkakor och ställ in i frysen i minst 4 timmar.

Ta fram formen en halvtimme innan den ska ätas så den hinner tina lite!




Blåbärscupcakes

image321



Japp, nu är de bakade. Mina allra första cupcakes. Jag satte ribban ganska lågt, så jag inte skulle bli besviken om det bara blev pannkaka av allt. Men si det blev det inte. Får jag säga det själv blev de ganska söta, självfallet blev de rosa. Vad annars? För er som inte vet är jag en väldigt rosa människa, inte så det går till överdrift men jag gillar färgen!
Ett litet missöde inträffade dock när jag skulle spritsa mina cupcakes, spritsen sprak och det blev frosting överallt! Därav är det ena fatet spritsat med riktigt munstycke medans det andra är ditfixat med hälp av en vanlig plastpåse.
Eftersom jag inte gått in riktigt i rollen som cupcakebakare så glömde jag att köpa något att dekorera dem med. Små söta hjärtan hade nog varit fint, eller vad tror ni?

Nu skulle jag ju behöva besöka panduro för att köpa upp mig på diverse nödvändiga cupcakesting, men eftersom vi ska resa till dessa bakverks hemland innom en mycket snar framtid får jag nog lugna mig lite. Det finns nog ett mycket större utbud av färg, formar och andra tillbehör där!


Blåbärs cupcakes med citronfrosting:


lite drygt 100 g margarin
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk
2 dl blåbär

Dela margarinet i mindre bitar och vispa det tillsammans med sockret poröst. Tillsätt äggen, ett i taget.
Rör ihop vetemjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker och ha sedan i hälften av mjölblandingen i äggsmeten. Häll över mjölken och vispa tills alla klumpar är borta. Tillsätt sedan resten av mjölet. Vispa smeten slät. Ha i blåbären och rör tills hela smeten är blålila. Fyll upp till hälften muffinformar. Grädda i ca 15-20 minuter i 175 g.

Frosting:

50 g margarin (rumstempererat)
drygt 100 g philadelphiaost
2-3 msk citronsaft + lite rivet skal
minst ett paket florsocker

Rör margarin och philadelphiaost till en slät kräm. Ha i citronsaften och skalen. Vispa sedan i florsockret, lite i taget tills du fått en tjock smet. Smaka av och tillsätt ev lite mer citonsaft. Färga sedan krämen med valfri färg, finns att köpa på panduro.
Jag hade bara röd karamellfärg hemma så jag tog några stänk så frostingen blev rosa!


Ja visst ja, höll nästan på att glömma. De blev dundergoda!



(eget collage med privata bilder!)





När mörker och kyla...

image319

Ok, det är inte vinter riktigt än, men i veckan föll faktiskt de första snöflingorna för denna säsong och i morse var det ordentlligt med is på vattenpölarna ute! Mina vänner, snart är den här!
Även om det inte är snö och drivis ute så har temperaturen sjunkit de senaste dagarna. Men jag lovar, nu behöver ni inte sitta inne och huttra längre, gör en kopp av denna choklad , ja varför inte renut utav två! Så är de frusna tårna snart ett minne blott!

Linnéas värmande choklad:


mjölk
choklad ( helst över 50%)
baileys

Gör så här:

Tag fram din favoritkopp och mät upp lagom mängd mjölk. Slå det i en kastrull och ha i en skvätt baileys, lite lagom sådär. Låt detta koka upp. Bryt undertiden chokladen i mindre bitar och lägg dem i botten av koppen. När mjölken är riktigt varm, slå den i koppen, över chokladen. Rör tills all choklad är smält.
Ja, sen är det bara att kura ned sig under filten och njuta!

Jag använde mig av
Mr Berg och tog mellan tummen och pekfingret 10 g choklad och 2 dl mjölk.


(eget collage med bild från google)






Fridfulla ledighet



image318


Nu har helgen precis annlänt och lyckans jag är ledig även detta veckoslut! När jag kom hem ikväll från jobbet hade kära Sebastian byggt ihop möbler vi köpte på IKEA igår och bytt rum på kontor och gästrum. Så allt var klart när jag kom hem. Hur underbar får man vara!? Så i morgon ska jag köpa bets och lack till min skrivbordsskiva, så är min blogg/pyssel/syhörna snart färdig. Måste bara köpa lite hyllor och bra förvaring, någon som har något bra tips?

När jag åkte hem från jobbet råkade jag visst svänga förbi Statoil och köpa en påse Dumle Snacks. Nu ligger de i en skål och bara väntar på att vi ska sätta oss i soffan och kolla lite på tv innan det är dags för att sussa. Sen måste jag bara få säga att dessa skålar från I
nreda.com är ruskigt snygga och det finns dessutom matchande muggar! Hur underbart som helst!
Jag tror jag måste skaffa ett block och skriva upp alla bra saker jag hittar på nätet som sedan jag kan önska mig till jul. Listan kommer bli låång...

Nu ropar de där små Dumle bitarna på mig i högan sky, bäst jag skyndar dit!

Ha en riktigt skön helg!






Lasagne med mycket smak

image317

I förmidags slängde jag ihop en otroligt god lasagne, då jag hade tagit upp ett paket köttfärs jag var tvungen att göra något av.
Jag brukar aldrig göra ostsås till utan använder mig alltid av keso, mycket lättare och defenetivt nyttigare! Något mer jag alltid använder när jag gör lasagne är färsk pasta. Då går det på ett litet kick i ugnen!
Ändrar man sig under resans gång har man en alldelens fenomenal köttfärsås!

Linnéas Lasagne:


700 g köttfärs
1 stor gul lök
1 fp krossade tomter
ordentligt med rött vin
basilika
lagerblad
salt & peppar

1 fp keso
1 fp färska lasagneplattor
ca 1 dl (30 g) mager ost

Gör så här:

Skala och hacka löken fint. Bryn den tillsammans med färsen i en stekpanna. Salta och peppra. Slå över tomaterna och vinet. Finhacka lite basilika och låt de tillsammans med några lagerblad koka med såsen. Nu får det här koka ihop ordentligt, ca 10-15 minuter ( under den här tiden hinner du dammsuga av lite snabbt!!)

Vill du kan du bara koka pasta till och äta detta som en köttfärsås.
Men ska du göra lasagne, gör så här:

Ta ur lagerbladen, de är inte goda att knapra på!
Dela de färska plattorna i lagom stora bitar. Varva keso, köttfärs och plattor. Avsluta med riven ost. Låt detta stå i ugnen tills osten fått fin färg, ca 10-15 minuter.
Servera med en stor skål rivna morötter

(eget collage med bild från tine.no)





Lax på spett

image316

Nu har det varit många inlägg men inga recept. Dåligt, dåligt! Så nu tänkte jag bättra mig och visa för er vad som bjuds till lunch här hemma idag. Jag hittade två laxfiléer i frysen så jag tänkte använda dem. På bilden är har de trätt upp hela laxfiéerna på spett, jag tänkte göra kuber av dem.
Sen blir det en långpromenad i det kalla vädret.
På tv igår lovade de snö och visst när jag vaknade singlade det någon enstaka flinga ned, men inte var det mycket att hurra för inte.

Har ni fått någon snö idag?


Örtlax med lime:

1 laxfilé/ person
1 lime
blandade örter
träspett

Gör så här:


Hacka samman dina favorit örter och lägg dem i en skål. Dela limen och pressa saften över örterna. Tärna laxen och lägg tärningarna i örtblandningen. Rör om så att laxen täcks ordentligt av örterna. Trä tärningarna på spett och lägg dem på en plåt.  Ta det som blivit kvar av örterna och limen och häll över laxen.  Ställ in i ugnen på 200 grader tills laxen lätt går i tu.

Snabb skagenröra:

1 fp lätt creme fraiche
1 dl skalade räkor
1 schalottenlök
dill
fisksås/kaviar
salt
citronpeppar

Gör så här:

Hacka löken fint och blanda samman den med fraiche, räkor, dill, salt och citronpeppar. Smaka av med lite fisksås eller kaviar . Låt stå en liten stund i kylen innan den  serveras.
Om du råkar ha lite röd stenbitsrom är det jättegott att ha i, men det är absolut inget måste!


Servera ris, pasta eller potatis till.



(eget collage med bild från tasteline.com)




En kär gammal vän!

image314


Jag har kikat runt på lite bloggar och
tisdagstema för denna vecka var vårdad. Vilket fick mig osökt att tänka på en liten björn som bodde hemma hos oss när vi var små. Den här björnen flyttade in hos oss strax innan jul om jag inte mins helt fel. Lillasyster Sara hade sett Björne på leksaksaffären och skulle bara ha honom! När hon sedan fick åka in akut till tandläkaren blev hon antagligen lite mutat med tanken på att denna björn kunde bli hennes om hon var riktigt duktig.
Björne och Sara har sedan dess varit oskiljaktiga och hon har vårdat och ömmat för honom som ingen annan!

Extra bra var det för mig, eftersom det alltid fanns chans att reta upp stackars Sara. Det var bara att snappa åt sig Björne så fick man fart på henne! En mycket tacksam lek att leka var när jag hängde ut honom i ett snöre från mamma och pappas sovrumsfönster. Där nere på marken stog Sara och skrek, förjäves försökte hon få tag på sin allra käraste vän. (fast innerst inne tyckte hon nog att det var ganska så kul, annars hade hon nog gått upp till mig och tagit Björne ifrån mig)

Men åren har gått och det var länge sedan vi sist lekte den leken, men jag vet att när Sara flyttade hemifrån förra hösten, då låg Björne alltid ordentllig nedbäddad i sängen varje morgon när hon åkte till skolan.

Jag satt och tittade lite på youtube och hittade det här klippet med Björne och en ung Robert Gustafsson från 1989, vilken nostalgi! Det var ett riktigt barnprogram det!






Cupcakes!

image313



Något som länge facinerat mig är cupcakes. Jag har funderat på att prova på att baka, men inte riktigt vågat. Det är inte riktigt likt mig, då jag inte brukar vara rädd för nya utmaningar i köket men det har liksom inte blivit av. Men jag brukar sitta och titta runt på fina bilder och tänka att en dag, då ska jag våga mig på att baka dessa mästerverk.

Det finns många bloggar och sidor om just cupcakes, jag hittade en för någon dag sedan som jag fastnade lite extra för, hos
O´holy sweet kan du beställa cupcakes till kalas, dop och bröllop!  Det är även från henne de urtjusiga bilderna ovan kommer ifrån!! Så här skriver hon på sin blogg om dessa små ting:

"I USA har cupcakesen (ej att förväxla med mufins!) funnits länge!. En cupcake är saftig, smakrik och kan varieras i oändlighet! En cupcake har alltid frosting eller topping av något slag, och kan med fördel dekoreras fantasifullt! Man kan också fylla en cupcake med det mesta.."

De här Hi-hat cupcakes har jag skrivit om förut, men inte vågat mig på än. Kanske kan bli ett av helgens projekt?




En ängel vid mitt bord

image312



Jag har alltid varit mycket emot gardinkappor. Det är inte snyggt! Men, vad satt jag och sydde igår eftermiddag till köksfönstret? Jo en gardinkppa. Av flera anledningar kom jag fram till att detta måste vara bästa lösningen i köket för tillfället. Vårat kök är så där långsmalt, typiskt lägenhetskök med platts för matbord närmast fönstret. För att få in maximalt med ljus i hela köket så tänkte jag att en kappa måste vara det bästa. Sen sitter våra kära små kissar gärna i köksfönstret och gardinerna blir då så fulla med katthår! Inte så trevligt i köket.
Så jag gick ned på stan och fatsnade på en gång för detta tyg! Jag hade tänkt mig något som gick i grönt och brunt. Perfekt!
Jag fick lite tyg över som ska bli bordstabletter tänkte jag, men det får bli en annan dag.
När jag ändå var i köpartagen köpte jag två nya ljusstakar med tillhörande ljus. Sen hittade jag tändsticksasken med en ängel på. Kunde inte låta bli att köpa en till mig och en till lilla mamma. Hon har lite dille på änglar hon, så vad kunde passa bättre!?
Får jag säga det själv blev jag mer än nöjd med resultatet! Så, jag måste kanske omvärdera gardinkappor, de är kanske inte så fula trotts allt?









Fikapaus på hjärnkontoret..

image311

Ibland undrar jag hur det står till uppe i hjärnkontoret. I dag ringde telefonen och jag stod i köket och pratade, jag tog upp en penna ur en av kökslådorna ( en sån där låda där man kan hitta allt möjligt bra!)
När jag pratat klart la jag ned pennan i lådan igen och satte mig vid köksbordet. Då ringer S på min mobil, när jag svarar blinkar telefonen om att batteriet behöver laddas. Då ber jag S att ringa hem istället.
Jag går in i köket och ska svara i telefonen när det ringer. Men var är telefonen!? Jag tittar på golvet, bredvid köksbänken, nej ingenstans! Då hör jag en dov signal från kökslådan. När jag öppnar lådan ligger telefonen där i och ringer för fullt. Kvar på bänken ligger pennan som skulle åkt ned i lådan. Vilke bra start på dagen!
Som sagt, hur står det egentligen till där uppe?!

Hur har din dag varit?

En stor knöl och lite basilika

image310



I helgen serverades även en het otroligt god potatis som jag gjorde i ugnen. Jag använde mig av bakpotatis. Då de mesta utav de strips vi äter är gjorda på bakpotatis, måste det ju gå extra bra att göra ugnspotatis på de har jag tänkt. Det tar några minuter längre i ugnen, men det har blilvit riktigt smarrigt de gånger jag använt mig av dessa stora knölar. Jag brukar för det mesta skiva i några morötter, dels för att det blir fint med lite färg och sen för att de blir så söta och goda när de rostas i ugnen!

Till 4 portioner:

3 bakpotatisar
3 morötter
olja
salt
fryst eller färsk basilika

Gör så här:

Skala morötterna och potatisen, klyfta dem i lika stora bitar. Olja en ugnsäker form och lägg i potatisen och morötterna. Ha över ordentligt med salt och basilika, tossa runt allt så det fördelas jämnt. Ugnsbaka på 200 graders värme tills de känns klara, ca 40 minuter.





Kycklingsallad

image309



Idag blev det en riktigt smarrig sallad efter passet på gymmet. Inget avancerat utan vi tog av vad som fanns hemma. Från början hade jag tänkt att använda tonfisk istället för kyckling, men S hade matan katterna med den sista burken...
Vill man kan man koka lite pasta till, men för min del går det lika bra utan!

Använd detta:

1 kycklingfilé
1 morot
1 paprika
½ burk keso
½ pkt fetaost
½ rödlök
1 msk röd currypasta
cayennepeppar
salt
sallad
½ lime

Gör så här:

Skiva kycklingfilén och stek den. Smaksätt mot slutet med currypasta, cayenne och salt.
Lägg upp sallad på två tallrikar, slanta moroten fint, skiva paprikan. Lägg även detta på tallrikarna.
Klicka ut keso, mosa fetaosten och ha på den. Skiva löken.
När kycklingen är väl genomstekt, avsluta med den.
Dela limen och pressa ur saften över salladen.

Smaklig måltid!


(eget collge med privat bild)



Tomater & Balslamvinäger

image307





Det här är ett perfekt tillbehör till kött, såväl sekt som grillat. Det är riktigt enkelt att göra och smakar underbart!
Jag har använt körsbärstomater då de är så naturligt söta och goda men det går lika bra att använda vanliga tomater. Då kan man eventuellt behöva tillsätta en liten nypa socker!
Igår när jag gjorde de använde jag en korg tomater till två personer.

Detta behöver du:

1 korg körsbärstomater
balsamvinäger
salt

Gör så här:

Skölj och dela tomaterna i halvor. Ha i balsamvinäger så det täcker botten på en stekpanna. Lägg i tomaterna med snittytan ner. Salta. Låt detta puttra tills skinnet på tomatarna börjar lossa.
Servera dessa till gott kött, potatis och en smarrig sallad!


(eget collage med privat bild)




Fredagsbloggning

image306





Ok, man ska INTE sitta och läsa matbloggar så här på fredagskvällen när magen börjar kurra och maten inte står på bordet redo att ätas! Sebastian skulle köpa med en sallad till mig efter han varit på After Work. Men när han kommer har jag ingen aning om!
Så snubblar man över recept som
dessa, de innehåller allt man inte ska äta, men huga så gott det skulle vara just nu! Perfekt frasigt bröd, med den smakrika, smälta osten innuti. Å herre gud så gott! Jag kan helt förstå att det är en favoritsmörgås.

Men jag ska äta min kycklingsallad, kanske hottar jag upp den med lite smulad fetaost, ett stort glas vatten och sen är det dagas att bege sig till jobbet igen.

Jag önskar er alla en underbar helg!




uppdatering: pratade precis med käre S och han skulle precis beställa mat till oss nu. Räddningen är nära mina vänner!!


(eget collage med bild från the pioneer woman cooks)




Mr Berg & Jag

image305



Jag tror jag hittat en ny vän. Troligen kommer vi stråla samman sena höstkvällar, krypa ner i soffan och kolla på ett avsnitt av Desperate Housewives eller Grey´s. Eller varför inte en fredagskväll när man är riktigt trött och har bästa kärleksfilmen laddad i dvd:n? Men vi ska inte träffas alltför ofta, risken att man tillslut tröttar på varandra är för stor och det vill jag inte. Jag hoppas att den här vänskapen skall hålla ett bra tag.
Min nye vän, det är Anthon Bergs mörka choklad utan tillsatt socker och 55% cacao.  Ska jag vara ärlig har jag haft lite svårt för mörk choklad. Men 55%, det var alldelens i min smak! Det blir inte för mäktigt, men man är nöjd efter ett par bitar. Ett annat stort plus (eller kanske minus?!?!) är att chokladkakan inte är så stor, bara 45 g så risken att föräta sig är liten. Ja, om man inte hamstrar hem flera kilo, då jag jag inte ansvara för hur det går!

Så skynda till affären och gör en ny bekantskap, den sviker dig inte, jag lovar!

Två systrars nya..

image304





Nu finns äntligen Vinterns söta av Lisa och Monica Eisenman att beställa hem. Så, om fem arbetsdagar dimper den ned i brevinkastet! Och jag längtar, jajjemensan! För mig som är en riktig julfanat måste den här boken passa mig som hand i handske.
Boken lovar att bjuda på diverse nya smakkombinationer och nya ideér.
Vad sägs om pepparkakskola, saffransdrömmar, glöggbakade päron eller pepparkaksmuffins? Det och mycket annat finns det att läsa om i en kokbok som jag hoppas håller samma mått som de tidigare.

Den som väntar på något gott...

Kanelbullens dag!

image303





I morgon torsdag är det kanelbullens dag! Det ända rätta vore ju att baka bullar i morgon, men eftersom jag ska jobba i natt kommer jag nog sova bort större delen av morgondagen.
För vad går egentligen upp emot hembakta bullar? Köpta bullar må vara hur fina och stora som hels, men hembakade är då alltid godast! De smakar ofta mest och är inte så där torra som köpta kan vara. Jag kan inte påstå att jag bakar just bullar ofta, men det blir några omgångar varje år och jag har alltid använt mig av receptet som står på paketet. Men idag googlade jag lite och hittade
detta recept som jag bara måste prova! Kanse kan bli till helgen!

Har du några tips och trix du vill dela med dig av innom bullbak?






Efter träningen

image302



Nu är jag nyss hemkommen från gymmet och har precis gjort i ordning en mycket smarrig tonfisksallad. Tyvärr verkar kameran ha fått fötter så jag kunde inte fota det. Men jag hade lagt upp allt väldigt tjusigt på ett fat!
Det här är perfekt att äta efter ett träningspass eftersom det innehåller mycket protein, vilket kroppen behöver för att reparera musklerna efter träning. Ett stort plus med proteinet är att du blir fortare mätt på det än kolhydrater.
Ibland kan man behöva en liten spark i ändan och en stor portion motivation föra att ta sig iväg till gymmet eller träningspasset. För mig finns det inget som inspirerar så bra som att läsa om andra som kämpar med sin vikt. Då tänker jag alltid; kan dom, ja då kan jag!
Efter att ha läst
Annas blogg fick jag dagens omgång av motivation, inspiration och den där sparken i ändan för att ta mig ner till gymmet! Läs och beundra!


Linnéas Tonfisksallad:


två nävar valfri sallat
vitkål
½ liten röd lök
saften från ½ lime
olja
salt
citronpeppar
3 msk keso
½ burk tonfisk
1-2 ägg

Gör så här:

Lägg lite av din favorit sallat på en tallrik. Riv över lite vitkål med osthyveln, skiva löken. Pressa ur saften från limen, ringla över lite olja, salta och peppra.
Klicka över keso och tonfisk. Avsluta med att dela ägget i fjärdedelar.
Vill du ha mer kolhydrater till maten kan du ev koka lite fullkornspasta eller äta ett gott grovt bröd till!


(eget collage med bilder från IKEA och tasteline)






Äppelgröt

image301


I helgen fick vi en hel kasse med fina äpplen från Sebastians kära mor.  Så i söndags kväll när vi kom hem från besöksrundan grjorde jag ett kok äppelgröt. Det är bara för gott!  Jag fick receptet av mamma men jag har ingen aning om hur många portioner det räcker till, men om jag gissar på en höft, 5-7 portioner kanske. Beroende på hur hungrig man är! Perfekt att ha i kylen och ta fram till mellanmål eller frukost! Gillar man kanel kan man nog låta en kanelstång koka med, har inte provad det med känner på mig att det skulle vara riktigt smaskigt!

Äppelgröt:

2½ dl grötris
5  dl vatten

13 dl äpplen
3 dl vatten
2 dl socker

Gör så här:

Koka upp vatten och grötris. Låt detta puttra på i ca 5 minuter.
Skala äpplena och hacka sedan ned dem i mindre bitar. De behöver inte vara jättesmå då de kokar sönder sedan!
När riset kokat sina minuter, slå i vatten och socker, rör om tills sockret löst sig. Ha sedan i äpplena. Låt detta koka i ca 30 minuter.
Ställ gröten att svalna något, servera sedan med mjölk och dofta över lite kanel.
Det som inte äts upp på en gång går bra att förvara i kylen några dagar.

Mängden socker kan variera beroend på hur sura äpplen du använder. Smaka av och tillsätt ev lite mer, det här är en gröt som ska vara söt och god!


(eget collage med bilder från sxc.hu)