Soppa



Jag måste erkänna att inspirationen till matlagning riktigt tryter för tillfället  (ni har säkert märkt det då jag varit urusel på att blogga om matrecept). Vad det beror på vet jag inte riktigt, kanske är det bara lite mycket runt om kring just nu, eller så är det bara någon form av svacka.

Veckoslutet kommer innebära en hel del tid i köket då det skall bakas tårtor. Totalt blir det faktiskt över 80 bitar tårta som skall trollas fram, men i två omgångar.
För att inte föräta mig på
hallonmousse (risken är stor, och man måste ju faktiskt provsmaka på allt så det inte smakar illa..)  tänkte jag göra lite enkel majssoppa till lunch. I veckan fick jag hem en burk av Green Giants nya majs som är helt utan tillsatt salt och socker, vilket passar perfekt till denna enkla måltid!


Majssoppa 2 personer:

340 g majs
2 msk olivolja
5 dl hönsbuljong
2 dl creme fraiche
2 tsk tacokrydda
1 nypa salt
svartpeppar


Häll av spadet från majsen och torka av dom med lite hushållspapper. Stek majsen i en het panna tillsammans med olja, salt och peppar tills de börjar mörkna i färgen. Häll upp majsen i en kastrull, slå på buljong, fraichen och tacokryddan. Låt detta småputtra i ca 5 minuter och mixa sedan soppan slät med en stavmixer.


Bild och recept: recept.nu (Leila Lindholm)


Våren med Leila


Den 31:a mars kommer den nya mat/inredningstidningen
Leilas Country Living ut i butik och jag väntar med stor spänning. Om bara tidningen innehåller hälften så mycket energi och inpiration som de program vi sett med Leila är jag nöjd och belåten. Bilderna i kollaget ovan är bara en liten, liten tjuvkik på vad tidningen kommer att bjuda på, och ser det inte underbart ut?
Vad sägs om en fest på italiensk vis eller härliga inredningsbilder från Leilas egna kök?

För dig som behöver en Leilados redan innan sista mars så kör hennes serie Leila på Landet igång onsdagen den 4:e mars kl 21.00 på tv4+.

Tidningen kan du förbeställa genom att skicka ett mail till [email protected]. Då får du de två första tidningarna för endast  59 kr (ord pris 49.50 kr/styck).

eget kollage med pressbilder från bonniertidsskrifter

Fruktigt


Jag
snorar fortfarande, värre än igår. Därför smet jag in på ICA efter jobbet och laddade upp med lite uppiggande vitaminer i form av diverse frukt. Så istället för att smaska semlor ikväll bir det en färgsprakande fruktsallad för min del.

Många av er tror säkert att vi äter godsaker här hemma hela dagarna med tanke på att det visas upp en hel del av den varan här på bloggen. Men faktum är att jag är en riktig fruktoman och äter då helst citrusfrukter. Nu är grapefrukten riktigt god och de brukar ofta finnas till extrapris på matäffären. Dela den på mitten och gröp ur med en sked. Mums!

Nu är det dags att åter igen krypa ner i soffan och kurera mig.

Bild: Linnéas Skafferi

m&m´s, igen!



Oavsett om dessa färgklickar funnits
i Sverige tidigare eller ej så köpte i alla fal jag min första påse nu i helgen och de smakade fabulous! Men jag måste säga att de är bra farliga, har man väl tagit en, ja då kan man inte sluta äta!

Nu är det dags att krypa ner i soffan och kurera sig lite. En förkylning kom från ingenstans och svepte ned mig i ett snorande träsk. Jag hoppas att alla ni där ute mår bättre!

Bild: Linnéas Skafferi


Förvaring


Vilka härliga
burkar från Greengate! Perfekta att ha småkakor i. Nu är det ju inte så ofta vi ha just småkakor hemma, men man kan väl få drömma lite. Jag är barnsligt förtjust i fina askar, burkar, papper och små block. Här och var hittar man små anteckningsblock här hemma, de flesta är införskaffade bara för att jag gillade färgen eller mönstret.
De här burkarna skulle verkligen göra sig bra i nya köket, kanske skulle dessa lådor bli en bra förvaring att ha viktiga papper, pennor, gem och annat smått som gärna trängs på skrivbordet? Mycket skall rensas bort under flytten och förhoppningsvis bereda plats för nya fina saker som skapar ordning och reda...

I morgon är det både start för bokrean och så är det fettisdagen, två bra anledningar att fira. Så glöm inte bort att köpa hem eller baka egna semlor i morgon!

Bild: www.greengate.dk

Bokrean 2009




I veckan, den 24 februari för att vara exakt drar årets bokrea igång. Jag har kikat runt lite hos diverse bokhandlare men jag måste säga att jag inte blev speciellt inspirerad.
Trotts det kunde jag skrapa ihop ett par bäcker som möjligen kan få följa med mig hem. Jag har alltid gillat att gå en sväng på bokrean nere på stan och skall försöka gå en vända även i år.

Under våren blir vi ju med hus och trädgård, kanske vore boken
I kökslandet något att satsa på? Förhoppningsvis skall det plitas ned något litet frö eller två i jorden som med lite tur kan växa och ge oss en hemodlad grönsak eller två till sommaren.. Kanske blir resultatet bättre efter en liten titt i denna bok?

Som jag tidigare konstaterat fattas Nigella-titlarna i min kokbokssamling. Kära Sebastian såg till att fylla på samlingen fort som bara den, kanske är det dags att införskaffa en till?

Denna bok vred jag och vände på många gånger under december månad men kom mig aldrig för att köpa den. Nu finns den på rea och fullkomligt skriker "kööööp mig!!!". Så jag måste väl göra det!



Vilka böcker har du tänkt att köpa under bokrean?

Bubbel


Vi fortsätter väl på vattentemat här på bloggen. Idag har
vattenbubbelmaskinen fått ny kolsyrepatron, den har stått lite bortglömd i ett hörn av köket men nu bubblas det vatten som aldrig förr här hemma!

Ett mycket enkelt sätt att liva upp det naturella mineralvattnet är att tillsätta fryst frukt och bär. Köp citroner, lime eller apelsin när det är extrapris på dom, tvätta av, skiva och lägg i frysen. Så har du perfekt smaksättning och is, allt i ett till ditt bubbelvatten på ett litet kick.
I frysdisken på mataffären hittar du jordgubbar, hallon, bjönbär, blåbär ja det mesta finns faktsikt numera fryst, perfekt att ha på lager i frysen hemma.

Vill man nu inte bara dricka vatten så är det supergott att ha fryst frukt/bär i lite fruktsoda eller varför inte i det vita vinet?
Nu tycker säkert flertalet av er vinkännare där ute att man totalförstör ett vin genom att ha i diverse fryst frukt i det, men köp hem ett billigt vitt vin, lägg i den frysta frukten i en skål, slå över vinet och lite fruktsoda och fördrinken är klar!

Trevlig lördagskväll önskar jag er alla!


Bild: Linnnéas Skafferi

Tävla om vatten!


Nästan varje gång man studerar hyllan för mineralvatten har det kommit en ny smak. Min nya favorit bland alla dessa flaskor med smaksatt bubbelvatten kan vara
Ramlösa Blåbär. Blåbär är ju gott i det mesta, så varför inte i vatten?

Bredvid mig på skrivbordet ligger det ett gäng värdecheckar från Ramlösa, för att lägga vantarna på dom vill jag gärna höra vilken smak du helst skulle vilja ha på ditt vatten. Är det någon av de varianter som redan finns eller vilken smak skulle du föredra?
Kanske vore flädersmak vara något? Ramlösa Fläder, namnet låter ju bra och jag tror att det skulle smaka kanongott också!

Så sätt igång och ge förslag, har du tur kanske du ser just din favoritsmak på hyllan inom kort!





Tävlingen är avslutad!

Minnen...




Ja ni, detta är nostalgi. Man kastas omedelbart tillbaka i tiden och utan att man riktigt förstår hur det går till, så är man 10 år igen. Man sitter på kökssoffan hemma hos mormor och morfar och kivas med lillasyster. Det ständiga bråket; vem ska sitta längst ut på soffan. Varför vi nu la ner en sådan oerhörd energi på detta bråk har jag ingen aning om. Men det var samma visa varje gång.
På det stora köksbordet finns kokt potatis, mormors hemgjorda lingonsylt och massor av härliga pannbiffar.
Jag vet inte hur hon gör det, själv har jag försökt så många gånger att få till dom där pannbiffarna, men jag blir lika besviken varje gång.

Igår när jag besökte lilla mormor stod det en full stekpanna med dessa små, ojämna biffar som egentligen inte ser så mycket ut för världen (skenet bedrar!). Och vet ni vad, dom var till mig, allihopa!
Lyckan är total (jag begär inte mycket, ge mig ett par pannbiffar och jag skriver lyriska blogginlägg om det!). Inte nog med att de är underbara när de är precis nygjorda, de är nästan ännu godare lite senare då de svalnat och man kan lägga som på en hård knäckebrödssmörgås.

Har du någon maträtt som i ett kick kastar dig tillbaka till barndommen?


Bild: Linnéas Skafferi



Måtta & Mäta


Jag vet inte hur ni har det, men när man letar efter recept på internet hamnar man ofta på amerikanska sidor. Tillgången på recept och inspiration är idag enorm, men nackdelen är att vara måttenheter skiljer sig åt. Så ibland kan det vara svårt att följa recepten exakt. Turligt nog finns det flera omvandlare att ta hjälp av.
Recepthjälpens måttomvandlare är den enklaste jag stött på hittills. Du skriver bara i det du vill veta, så omvandlar den från tex cup till dl. Fiffigt! Använder man sig ofta av amerikanska recept lär man sig efter ett tag deras måttenheter men ibland kan man behöva kolla en extra gång för att vara säker!

Så nu kan ni ge er i kast med alla Marthas härliga recept!

kollage: Linnéas Skafferi

Pastasallad



Pastasallad är verkligen en liten räddaren i nöden. Allt som oftast har du alla ingredienser hemma, det går fort att göra, så fasligt dyrt behöver det inte bli och det är enkelt att göra en stor omgång som räcker till många! Perfekt att ställa fram på buffén med andra ord.
Vi hade en liten hejdå-middag i söndags för våra vänner som far till solen en stund och då bjöd vi bland annat på denna pastasallad, dagen efter blev det en perfekt middag. Då slantade jag bara i lite stekt korv för att få det lite matigare!

Salladen serverades i finaste skålen från
Casual Living, jag kan varmt rekomendera den! Hur snygg som helst att servera allt från sallad till popcorn i!


Pastasallad med korv 4 port:


ca 2 port kokt fullkornspasta
1/2 gurka
1 paprika
1 ask körbärstomater
1 påse machesallat
1 liten burk majs
3-4 st kryddstarka korvar tex chorizo

Slanta korven och stek den i en stekpanna. Finhacka gurka och paprika, dela tomaterna i fjärdedelar, ha i salladen,  lägg upp i en stor skål, spola den kokta pastan kall och rör i den tillsammans med korven i salladen.
Ha gärna ett gott bröd och lite dressing till!

Middagen är serverad.


Bild:Linnéas Skafferi

m&m´s


Jippie!!
Äntligen kommer favoritgodiset nr 1 snart att finnas på mataffärens hyllor. Tidigare har jag varit trogen de där sega cola-flaskorna ni vet. I många år hade jag bara ögon för dom, men på senare tid har jag tagit dessa små färgglada kulor till mitt hjärta. På flera ställen kan du köpa kopior, men som de flesta av oss vet är orginalet för det mesta det bästa!

På m&m´s sida finns det massor av skoj att läsa, en hel radda recept, lite historia och annat kul.

Produkten kommer att komma till Sverige under våren, så håll utkik!

Själv föredrar jag de chokladdoppade jordnötterna och då allra helst de röda, vilken är din favorit?

En liten uppdatering: Tydligen har fler av er läsare köpt dessa små sötsaker länge i Sverige, även fast de inte lanseras i här för ens nu.
Jag själv har inte sett dom tidigare, men lyckos er som har haft tillgång till dom säger jag!


Bilder: m-ms.com

Söndagsfrukost




Till denna söndagsfrukost serverades kesoplättar. Jag har gjort det till mig förut en gång, bara för att prova på. Nu fick även Sebastian chansen att testa dessa och de är faktiskt fasligt goda. En blandning av ugnspannkaka, plättar och amerikanska pannakor. Men inte lika onyttiga. Kan det bli bättre!? Vi serverade rårörda hallon och lite ovispad grädde till. Mums!

2 ägg
3 msk dinkelmjöl
250 g keso
ev vaniljsocker, rivet äpple, kanel eller annan smaksättning

Rör i hop ägg och mjöl, ha sedan i keson och mosa den lite lätt. Ha ev i någon smaksättning. Stek i smör på medelhög värme. Precis som när man gräddar vanliga pannkakor, vänd inte för ens ovansidan stelnat något.

Bild: Linnéas Skafferi


hjärtformat



Saker och ting behöver inte bara smaka sött, det finns ju även saker som ser söta ut. Som så många andra tipsar även
Nigella om vad som gör din alla hjärtans dag perfekt. Jag kan inte annat än hålla med henne, man kan aldrig ha för många muggar och den här är ju helt bedårande!
En annan som har förstått sig på det här med söta saker är Lisbeth Dahl. Skålen tillsammans med den hjärtformade måttsatsen skulle ju vara perfekt så här till den stundande alla hjärtans dag! Tänk så mycket fint man skulle kunna baka.

Imorgon är det den 14:e, men idag är det faktisk fredagen den 13:e, så nu undrar jag självklart, har du haft någon otur idag?


Både skålen och måttsatsen hittar du hos finalina.se, där hittar du även många fler av Lisbeth Dahls ljuva produkter.

Alla hjärtans dag nr 2


Detta kan mycket väl vara en av de enklaste desserterna du kan göra! Med frysta smördegsplattor,
kesella jordgubb/lime, lite grädde och ett par hallon, sedan är du i hamn!


1/2  burk Kesella jordgubb/lime
1 dl grädde
1/2 dl bär
2 ark smördeg

Kavla ut smördegen lite, tryck ut två hjärtan på varje ark. Grädda enligt instruktionerna på förpackningen.
Vispa grädden och rör ner kesellan. När smördegshjärtarna svalnat, lägg på kesella-grädden och bären på två av hjärtarna. Lägg sedan på "locken". Pudra eventuellt lite florsocker över!
Klart!

Bild: Linnéas Skafferi

The recipe


Här kommer då receptet på de cupecakes jag bakade igår. Inte nog med att de var illsöta, de smakade faktiskt hur gott som helst!
De blev riktigt saftiga och goda, lite här och var i kunde man hitta bitar av choklad. Jag använde mig både av vitchoklad och mjölkchoklad, tillsammans med chokladsmörkrämen ovanpå blev det en riktig hitt!

Till ca 12 cupcakes:


2 ägg
1 1/2 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl yoghurt
100 g vitchoklad
100 g mjölkchoklad

Vispa ägg och socker riktigt fluffigt. Tag bort elvisparna och rör i mjöl och bakpulver. Blanda tills alla mjölklumpar löst sig. Rör i yoghurten. Hacka chokladen, använd gärna en brödkniv, det går mycket enklare då! Rör i chokladen och ha upp smeten i formar som står i en
muffinsplåt. Att använda an muffinsplåt är nästan ett måste för att få höga fina cupcakes, annars flyter de lätt ut.
Grädda i ca 15 minuter i 200 graders värme.

Medan plåten står i ugnen gör smörkrämen efter detta recept. Men till dessa cupcakes kan du gärna ta i lite mer kakao då det inte är någon i själva muffinsen. Smaka dig fram till vad du tycker är den perfekta chokladstyrkan!

Många av er undrar över blommorna jag dekorerat med. Dom har jag själv gjort i flowerpaste, ett inlägg om hur jag gör dom kommer senare under våren!


Bild: Linnéas Skafferi

Cupcakes


Här kommer en liten bild på ett gäng cupcakes jag gjorde idag. Dessa skall vi gå ner med till vår granne och till lika Sebastians kusin som firar födelsedag idag!
Receptet kommer senare under kvällen!

Bild: Linnéas Skafferi

Alla hjärtans dag nr 1


Ingen har väl missat att på lördag kan vi läsa 14:e februari i kalendern, alltså alla hjärtans dag. Här på bloggen har det kommit in ett par önskningar om inspiration till denna afton. Först ut är dessa ursöta minipajer. Den halvsega pajdegen tillsammans med den söta men ändå lite syrliga fyllningen gör att det slår små volter i munnen, jag lovar! Är ni flera vid middgasbordet, gör en stor paj. Annars är det jättefint att göra portionsformar. Dessa brukar finnas att köpa för en dryg tjuga i de flesta inredningsbutiker.


Hollonpaj (fullstor from):


pajskal:

150 g smör
1 1/2 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver

fyllning:

2 dl creme faiche
1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
ca 2 dl hallon

Smält smöret i en kastrull, rör i sockret och låt det lösas upp. Blanda i mjöl och bakpulver.

Rör i en skål ihop creme fraiche, socker, vaniljsocker och ägg. Mosa hallonen lite lätt innan du vänder ner dom. Tryck ut pajdegen i en pajform och häll sedan i fyllningen, grädda i ca 20 minuter i 200 grader
(när jag gjorde småformarna gjorde jag på ca halva receptet till fyra portionsformar och det blev ganska så lagom).

När pajen kallnat något, gör en mall till ett hjärta i bakplåtspapper, läg den på pajen och pudra florsocker över.

Ett annat tips är att ringla lite smält vitchoklad över den färdiggräddade pajen!

Servera med vaniljglass.

Bild: Linnéas Skafferi

Frågestunden är över





Oj vad många bra frågor! Jag skall försöka besvara dom så gott jag kan!


Många av er undrar om jag har någon utbildning inom detta ämne
, men svaret är nej. Matlagning och bakning är bara en hobby för mig.

Vad gör jag då när jag inte donar i köket? Jo jag arbetar som undersköterska.

Jag har alltid tyckt om att greja i köket, så intresset har nog alltid funnits där. Tack vare all bra respons på bloggen så tycker jag nu att det är ännu roligare!

Ni undrar säkert även om jag inte tycker om andra saker än matlagning och bakning. Självklart gör jag det! I perioder läser jag väldigt mycket, men även musiken är något som ligger mig varmt om hjärtat.

Sedan har jag fått många frågor kring vad jag gillar bäst i matväg och så här är det:

till frukost äter jag gärna yoghurt med bär i

lunchen består om jag får bestämma av en kycklingsallad

hemgjord pizza är verkligen gott en fredagskväll

fika är något jag gärna gör och då tar jag oftast en dammsugare (punchrulle)

när det kommer till glass så äter jag nästan uteslutande 88:an när vi pratar pinnglass

mina tre favoritsåser blir svåra att lista då jag allra helst äter kalla dressingar (typ tzatziki)

Någon frågade om jag räknar kalorier och svaret är nja. Jag noterar verkligen inte hur mycket jag fått i mig efter varje måltid, men ibland kan jag göra en ungefärlig uträkning på hur många kalorier jag fått i mig under en dag.

Många frågor har även handlat om var jag får all min inspiration ifrån och vilka sidor/bloggar jag helst läser.
När det gäller det här med inspiration så måste jag erkänna att den inte alltid infinner sig hos mig heller, men att bläddra i kokböcker, matlagningstidningar och kolla in matrelaterade sidor på nätet brukar allt som oftast hjälpa. Ett bra tips är att sätta sig och gå igenom sina kokböcker och sedan notera alla recept som verkar intressanta, sedan är det bara att ta fram den där listan när det är dags att laga mat!
De bloggar/sidor som ofta får ett besök ifrån mig är:

www.husmusen.blogg.se

www.marthastewart.com
www.alltommat.se
www.ellematochvin.se
www.bakerella.blogspot.com
www.sebbesula.se
www.kryddburken.wordpress.com

Sedan kommer vi till det här med alla bilder, vem tar dom, vilket program använder jag och vart får jag alla typsnitt ifrån?
Alla bilder som det står bild:Linnéas Skafferi under, är tagna av mig och du får låna bilden om du frågar först och sedan länkar tillbaka till mig. Bilderna gör jag i ordning i photoshop och typsnitten kommer ifrån www.dafont.com.

Jag fick även frågan om jag inte blir sugen att blogga om annat än matlagning/bakning och svaret är helt klart nej. Som det är i nuläget skulle jag inte kunna tänka mig att blogga om annat.

Ni har även undrat lite över det här med spritstekniker och lite tårttips, jag lovar att lägga upp lite bilder eller ev. en liten video senare under våren där jag visar er hur man enkelt spritsar fina cupcakes.
Tjusiga tårtor hittar ni inte bara här, utan även här!

På frågan om vad jag tycker bäst om matlagning eller bakning så blir nog mitt svar lite både och. Att laga mat är något jag "måste" göra, men det är på samma gång något jag gillar. Att baka är nästan alltid en frivillig syssla..

Någon undrade även hur jag lyckas hålla mig i form? För min del fungerar mottot man kan äta allt men inte alltid, väldigt bra. Det går inte att smaska bakverk varje dag, även om jag så gärna skulle vilja göra det!

Jag tror att jag fått med alla era frågor på ett eller annat vis, om inte så hör gärna av dig igen så skall jag försöka svara bättre!



Frågelåda


Nu tycker jag att det kan vara på sin plats med en liten frågestund här på Linnéas Skafferi. Under den senaste veckan har många nya besökare hittat hit och flera av er har ställt frågor. Några har jag hunnit svara på men jag vet att det är en del jag missat.

Så passa på att fråga allt ni undrar om idag, så sammanställer jag det under morgondagen så att alla får ta del av svaren!

Trevlig söndag önskar jag er!

Kyckling med timjan & vitlök


Av
mildas nya smaksatta grädde, rostad vitlök och citrontimjan har jag nu gjort en variant på ett recept. Med stekt kyckling, oliver och körsbärstomater till blev det riktigt gott! För att få en lite mörkare ton i såsen tillsatte jag ett par droppar soya.
Det är ju väldigt enkelt att använda smaksatt grädde/creme fraiche i matlagning när man har lite ont om tid, men frågan är om det inte är värt de där extra minuterna och krydda själv? Vad tycker du?

Till detta serverade vi matvete och kokt broccoli.

Kyckling med timjan & vitlöksås 4 port:

3 kycklingfiléer
1 flaska Milda rostad vitlök & citrontimjan
2 msk grädde
1 skvätt soya
salt & peppar

svarta oliver
körsbärstmater

Börja med att dela kycklingfilén i mindre bitar. Stek sedan kycklingen i en het panna. Slå över den smaksatta grädden, vanlig grädde och lite soya. Salta och peppra. Låt detta koka ihop ett par minuter, lägg i oliver och tomater precis innan servering.

Bild:Linnéas Skafferi

Frukosttankar


I år infaller alla hjärtans dag mycket passande på en lördag. Det är som gjort för att duka upp en långfrukost på lördagsmorgonen. Baka
scones, gör en smoothie eller var lite amerikansk och gör pannakor till frukost. Här kan du läsa om hur du gör de bästa amerikanska pannkakorna. När vi var i USA åt vi äkta, lite tjockare pannakor med lönnsirap till frukost en söndag. Kanske skall jag försöka mig på att göra en omgång någon helg!

Själv äter jag gärna ett riktigt gott bröd, massa goda pålägg, lite frukt och gärna en kopp te på min långfrukost.

Vad äter du helst till frukost?


bild:marthastewart.com

Elle mat & vin


Även idag visar jag er lite läsbar inspiration, ett färgglatt och vårigt nummer av
Elle mat & vin damp ned i brevlådan och precis som i tidigare nummer fanns det mycket läsvärt i den!
Det är så skönt att få krypa upp i soffan och bläddra lite i en färgsprakande tidning. I årets första nummer kan man läsa om barnens (ja, inte behöver man vara barn för att falla för dessa!) favoritdesserter, idol-juryns läckra smörgåsar och massor av annat.

Med urtjusiga bilder, läsvärda reportage och smarriga recept är detta min absoluta favorit bland mattidningar!

Vad läser du helst för mattidningar?

Böcker


Jag vet inte hur ni är, men jag är nog en ganska kreativ person med bra fantasi. Men det finns ett område där det blir lite trögt och det är när vi kommer till födelsedagspresenter. Där brukar det ta tvärnit, min hjärna blir helt tom och jag kan inte tänka klart! Jag vet att det finns jätteduktiga människor som köper på sig "bra presenter" när de ser dom, oavsett om det är flera månader kvar tills de skall ges bort. Jag är verkligen inte en av dessa!

Men idag fick jag lite av en aha-upplevelse när jag gick in i bokaffären. Kanske är jag helt efter (ja lite seg är jag nog, med tankte på att förlaget startade redan 1945), men har ni en aning om vilken guldgruva
ICA-bokförlag är!
Jag hittade nämligen en hel rad med nischade kokböcker från ICA. Några av dom har jag stött på tidigare som smulpajer och kladdkakor, men det fanns en hel uppsjö söta böcker! Desserter, tårtor, godis, glass och baka i långpanna, bara för att nämna några av titlarna. Köp en bok, baka något gott ur den och ge bort bakverket plus boken i present, det uppskattas garanterat!

Är födelsedagsbarnet inte intresserad av bakning och matlagning finns det en hel del andra "bra att ha" böcker att välja mellan!


Bilder: www.forlaget.ica.se

Nytt från Milda



Förra veckan fick jag hem tre flaskor av Mildas nya smaksatta grädde. Den finns i tre olika varianter, italiensk tomat & ricotta, rostat vitlök & citrontimjan och sist svamp & vit balsamico.
Dessa kommer att finnas i butik från och med vecka tio och kostar ca 15 kronor.

Vi har hittills testat den med rostad vitlök och citrontimjan. Och visst smakade det både vitlök och citrontimjan om den (även fast den innehöll minst citrontimjan), men att tillsätta färgämne och ändå sälja en grå/begie grädde kan jag tycka är lite onödigt.
Jag vet inte om det var den rostade vitlöken som gjorde att grädden fick en liten konstig bismak, men jag slog på två matskedar vanlig grädde och då försvann den. Trotts mina låga förhoppningar blev det riktigt gott!

Den får tre cupcakes av fem möjliga från mig. Att de tillsatt färgämne och att citrontimjan hamnade sist på innehållförteckaningen drog ned betyget!

Senare under veckan kommer receptet med vitlöks och citrontimjansgrädden.

Bild: Linnéas Skafferi

Hamburgare


Jag har helt snöat in på det här med färskost tror jag. Det är mycket användbart till det mesta, makalöst gott att servera en lördagskväll med lite kex och vindruvor. Perfekt sås till
lövbiffen, fläskkotletten och mitt senaste, i hamburgaren!
Idag fanns det två alternativ, antingen pannbiffar eller hamburgare. Men då ingen och då menar jag ingen gör lika goda pannbiffar som min mormor så strök jag det alternativet ganska fort.
Vilket lämnade hamburgarna kvar som enda alternativ.

Jag vet, någon annan hade säkert inte ens funderat på att ställa sig och steka hamburgare en tisdagskväll efter en hård arbetsdag, men nu är jag inte riktigt som alla andra.
Och föresten var detta inte jobbigare än att slänga ihop en snabb köttfärssås. Det enda hackandet som blev var när tomaterna skulle skäras och det är ju ytterst frivilligt att ha tomatbitar på hamburgarna...

Fram med matberedaren så har du en perfekt färsröra på ett litet kick. Av ren och skär lathet blev mina burgare av storleken större.
Istället för vanliga hamburgerbröd stekte jag ett par skivor grovt bröd i lite olja. Betydligt godare än det vanliga, torra brödet man brukar ha till.

6 halvstora burgare:

ca 500 g nötfärs
1 gul lök
1 ägg
100 g Creme Bonjour vitlök
salt & vitpeppar
ev ett par skivor ost

Skala löken och dela den i två bitar, kör den i matberedaren tills all lök är finhackad. Knäck i ägget, ha i färskosten, salt och peppar, mixa ihop. Ha sist i köttfärsen och pulsera tills allt blir en slät massa.
Färsen är ganska lös, men det gör inget, vänd dom inte för tidigt i stekpannan bara. Forma till halvstora burgare och stek i het panna. När de nästan är klara lägg eventuellt på en skiva ost som får smälta.


Snabbaste dressingen:

1 dl creme fraiche
sambal oelek efter smak
salt & peppar

Rör i sambal oeleken (smaka dig fram så det inte blir för starkt, kan bytas ut mot ketchup) i fraichen. Salta och peppra.

Bild: Linnéas Skafferi






Välkomna

Jag  vill bara passa på att hälsa alla nya läsare varmt välkomna hit till Linnéas Skafferi. Jag vet att många av er hittat hit via blogg.se där jag har blivit veckans blogg, vilket är jätteroligt!


Ni vet väl att ni kan följa min blogg via bloggkoll?


Resultatet



Igår avnjöts första omgången med hembakta semlor, jag måste faktiskt säga att de blev bedårande söta! Florsockret som jag pudrade över blev verkligen pricken över i.
De flesta fyllde jag med mandelmassa men då jag vet att alla inte gillar det hade jag vaniljkräm (marsansås) i ett par.
Perfekt att ha till kaffet!

Fyllning till ca 10
mini-semlor:

100 g mandelmassa
urskrapet från vetebullarna
3 msk grädde

2 dl grädde


Börja med att riva mandelmassan, skär sedan med liten kniv loss en trekant från varje bulle. Skrapa försiktigt ur bullen så att fyllningen får plats. Blanda urskrapet med den rivna mandelmassan och grädden. Klicka med hjälp av två teskedar i fyllning i varje bulle. Vispa grädden och spritsa den över bullarna, lägg på "locket" och pudra över florsocker.

Bilder:Linnéas Skafferi

Bakning i liten skala


Igår hittade jag ett paket med jäst i kylen som datumet snart gick ut på, så jag satte igång och bakade lite. Dessa små söta bullar skall om bara en liten stund förvandlas till mini-semlor! Jag valde att inte ha kardemumma i degen, då jag inte tror att alla bullar kommer gå åt till semlor. Hälften har jag redan lagt i frysen, av dom tänkte jag nog göra mini-vaniljbullar så småningom.
För att få degen lite extra fluffig hade jag i 1 tsk hjorthornssalt, har man inte det hemma går det även bra med bakpulver

40 st släta bullar, perfekta till mini-semlor!


50 g jäst
3 dl mjölk
75 g smör
1 ägg
1/2 dl socker
1 tsk salt
1 tsk hjorthornssalt
ca 1 l vetemjöl

1 ägg till pensling

Smält smöret och ha i mjölken, värm detta fingervarmt (37 grader). Smula sönder jästen i en degbunke och slå över degvätskan. Rör tills all jäst löst sig. Blanda i ägg och socker.
Tag ca 1 dl av mjölet och blanda med bakpulver och salt, ha i detta och fortsätt sedan med resten av mjölet. Spar dryga decilitern till utbakningen av degen.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bord och arbeta snabt ihop den. Dela i två lika stora bitar. Gör 20 små bollar av varje halva. Låt dessa jäsa ytterliggare 30 minuter under bakduk på plåten. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i ca 8 minuter i 175 grader.

Bilder:Linnéas Skafferi