Det är fredag idag!

image271


Ja som sagt, idag är det fredag! Äntligen säger vissa och en del har en hel jobbarhelg framför sig. Jag är faktiskt ledig hela helgen, har sovit hela dagen då natten arbetades!
Något som är värt lite att fira, är att antalet besökare här på Linneas Skafferi har ökat de senaste dagarna! Det tackar vi för! Så nu har även lilla jag lyckats ta mig in på bloggportalens top 50! Roligt, roligt!
Helst av allt skulle jag vilja bjuda alla er läsare på en stor skål fredagsgodis, men eftersom det är helt omöjligt så får ni nu idag despens från allt vad bantning och annat heter, så ta er till närmaste godisaffär och köp en stoooor påse!!
Jag skrev här om dagen om hamburgare, jag blev visst så inspirerad av mig själv att jag bara är tvungen att göra hemgjorda burgare till kvällen. Det är ju så gott!
Sen ska vi iväg på kalas en sväng och det ska bli mycket kul.

Jag önskar er allla en mycket trevlig helg!!!

Schelins Konditori


image270


Igår blev det en liten fika nere på stan. Vi ha ett nytt men ändå gammalt fik här i stan, nämligen Schelins Kondtiori.
Jag vet inte hur länge de har legat där men längde är det. Tyvärr var det så murrigt och dystert där inne. Sen stängdes det igen och det började renoveras. Efter några månader slog portarna upp igen. Nu var det helt nya ägare och med dem kom en helt ny inredning. Allt det gammla och mörka är som bortblåst, nu går allt i ljusa toner. Vilken fröjd det är att fika där inne nu!
Det som är lite speciellt med ägarna är att bagaren tillexempel, han får skjuss till Sala från Västerås varje natt i 3 tiden. Då bakar han hela efternatten, sedan tar han bussen tillbaka till Västerås, går hela dagen i skolan ( då han inte gått ut gymnasiet än!!) sedan tar han sig tillbaka till Sala för att jobba några timmar till innan det är dags för att gå i säng.
De andra två ägarna är runt 20 de med och de driver tillsammans nu Scherlins Konditori. Riktigt, rikigt bra gjort av dem!

De har inte bara lyckats med att få det snyggt, bakverken är gudomliga! På bilden ovan syns en päronbiskvi. Den är enorm!
Ett annat stort plus är priserna. De är absolut överkommliga, man behöver inte bli ruinerad bara för att man tar en fika på stan! Det gillas starkt.

Tyvärr verkar inte deras
hemsida vara helt klar, men jag tror att det är på gång!


Så har ni någon gång vägarna förbi lilla Sala kan jag varmt rekomendera detta fik!




Kyckling med curry

image269




Det här blev en sån där fullträff. Ni vet när man slänger ner lite ingredienser i pannan och håller tummarna för att det skall smaka bra. Inte för att jag använde mig av speciellt konstiga saker eller ovanliga kombinationer. Jag menar finns det något som passar så bra ihop som kyckling och curry?
Men gott blev det och lite avis är jag på Sebastian som får äta detta till lunch i morgon.
Jag använde mig av kycklinglår, det går lika bra med fiéer men jag tycker köttet bllir så gott när det får koka med lite ben! När jag lagar mat åt oss räknar jag på en bit till mig och två till Sebastian per portion.  Så jag skriver efter de i receptet..


Använd detta:

5 kyckling lår
2 chalottenlökar
1 buljongtärning
6 dl vatten
2 dl milda mat extra
1½ röd paprika
½ squash
oliver
curry
cayennepeppar
salt & peppar

Gör sedan så här!

Skala och hacka löken. Läg lök och kyckling i en varm wokpanna. Låt löken fräsa och kycklingen få lite färg. Slå över vatten och lägg i en buljongtärning. Krydda med salt, peppar, ordentligt med curry och en liten skvätt cayenne.
Nu får detta koka tills köttet är helt vitt. Tiden beror på hur stora bitar man har. När kycklingen är helt genomvit, sänk värmen och slå över grädden. Hacka paprika och squash i bitar och ha i dem och ett gäng oliver. Jag använde svarta oliver, ta de du gillar bäst. Låt puttra ytterliggare i någon minut. Smaka av, krydda ev lite till och servera med fullkornspasta eller fullkornsris.

Smakade smaskens!!

(eget collage med privat bild)

Burger time!

image268
I måndags for jag och Sebastian till den stora staden Västerås för lite höstshopping. När vi hade uträttat alla ärenden var det hög tid för mat så vi svängde in på McDonald´s. Jag kan inte påstå att vi är flitiga besökare där men jag tycker verkligen att deras nya meny system är bra. Även om jag nu tog strips till min hamburgare så fanns det andra alternativ. Att McDonaldsmat inte behöver vara hamburgare, strips och cocacola.

Annars är ju hemgrillade burgare det allra godaste! Vi som bor i lägenhet får nöja oss med en elgrill på balkongen men jag tycker att de blilr riktigt god iallafall! Lite smarriga tillbehör, morötter som kan dippas (istället för strips!!) och något gott att dricka! Perfekt!

Receptet på den smaskiga hamburgaren du kan se på bilden hittar du här.

Nu ska jag strax ge mig ut i den strålande solen och njuta av den första riktigt fina höstdagen!

Vad har ni haft för väder idag?


(eget collage med bilde från martha stewart)

Pasta med heta räkor

image267
Här om dagen gjorde jag en otroligt god pasta med smak av räkor och chili till lunch. Jag hade bara färdigskalade räkor i frysen, hade hellre använt  oskalade då de är så mycket större och har mycket mera smak. Men det fungerade bra så här med!

Till två port:

2 chalottenlökar
1½ dl räkor
1-2 tomater
1 tsk fisksås
1 msk chilisås
cayenepeppar
svartpeppar

Gör så här:

Finhacka och fräs löken i en varm panna. Ha i räkorna och låt dem få lite färg på båda sidor. Hacka tomaterna till önskad storlek och låt dem steka med i pannan. Stänk över fisksås.
Smaka av med chilisås, cayenepeppar och vanlig svartpeppar. Mängden chilisås och cayenepeppar kan du variera efter hur stark du vill ha maten!
Koka undertiden 2 port. pasta. När pastan är klar och sköljd, blanda samman räkor och pasta. Servera med ett gott bröd till!


(eget collage med bild från google)


Höst!

image266

För inte ens en vecka sedan cyklade vi hem från Sebastians mamma. Då såg vi solen sakta sjunka över Öja gärde, trkatorer mullrade någonstans långt borta och det blåste en ljummen vind. Bara sådär som det kan göra en varm kväll i augusti. Det var verkligen sommar, om än sensommar så var det sommar.
Idag känns det så långt borta. Idag är det höst. Klockan åtta i morse visade utetermometern på ynka 10 grader och jag fryser vid blotta tanken! Jag ska strax gå runt och stänga alla fönster som står på glänt i lägenheten, det drar så förskräckligt! Förutom det faktum att temeraturen sakta sjunker och det blir kallare så tycker jag väldigt bra om hösten. Inte vet jag om det är alla färger ute, att man med gott samvete kan kura inne och kolla på film en hel dag, allt te drickande eller det faktum att vi går mot min favorithögtid julen, som gör det. Det får vara hur det vill, men jag tycker om det.
Här börjar löven snart skifta färg och vid minsta lilla vindpust far det massa löv från björken utanför vårat sovrumsfönster.
Idag ska jag kanske åka och köpa lite höstfint att sätta i balkonglådorna, det blir så fint när man får göra i ordning där!


(eget collage med bild från scx.hu)

Äppelpaj

image265

Nu är det verkligen äppelpajernas tid! Jag älskar att komma på nya sätt att göra paj på. Smulpaj i all ära men man kan tröttna på det med! Så idag blev det en lite amerikansk inspirerad paj. Tyvärr kan jag inte göra så fint tak på pajen som det är på bilden ovan. Någon som sitter inne med information om hur man lyckas? För mig går de alltid sönder efter jag försökt kavla ut de..
Här kommer iallafall Linnéas Äppelpaj!


Pajskal:

200 g margarin
3 msk socker
5 dl vetemjöl
½ dl vatten ( ev lite mer)
1 tsk salt

Fyllning:

3 msk brun farin
2 msk kanel
60 g philadelphiaost
2 msk akaciehonung
2 msk vatten
1 msk maizena
4 äpplen

1 äggula

Blanda samman alla ingredienser till pajskalet. Låt vila 30 minuter i kylen.
Skala och skiva undertiden äpplena.
Rör ihop philadelphiaosten och brun farin. Tillsätt vatten,kanel, honung och maizena. Rör allt till en slät kräm.

Tag fram degen. Dela den i tu och tryck ut ena halvan i en pajform, nagga med gaffel och förgrädda i 15 minuter.
Lägg sedan i äppelskivorna i pajskalet och bred över fyllningen. Tag resterande pajdeg, kavla ut den till ett tunt täcke och lägg över pajen. Gör små luftskåror i pajtäcket.

Pensla med en uppvispad äggula. Ställ in i ugnen i ca 30-40 minuter i 200 grader. Servera med en klick vaniljvisp


(eget collage med bilder från martha stewart & sxc.hu)


Måndag till fredag

image259

Det är redan söndag! Tycker att det inte kan ha varit en vecka sedan jag sist satt och knåpade ihop veckans matsedel. Men vare sig jag vill det eller inte är det ett faktum, i morgon är det måndag...
Men än så länge är det söndag och vi ska snart ge oss i väg och grilla hemma hos Sebastians bror. Vi måste bara vänta på att äppelpajen ska svalna något, recept kommer senare. Jag hoppas att alla haft en skön sensommar helg!




Måndag 
Fiskbiffar
Tisdag  Grönsaksfärs
Onsdag  Pestopasta
Torsdag  Kycklling i ugn
Fredag  Biff med franska örter

Everyday Food

image264

Jag såg någon repris från The Martha Stewart Show, där hon gjorde reklam för deras egen kokbok Great Food Fast. Givetvis var jag tvungen att klicka hem mig en på stört! Jag vet att jag är lite svag för kokböcker. Eller mest för att köpa dem, sedan står de där på hyllan och ser fina ut. Jag vet inte om det är för att jag så sällan följer ett recept när jag bakar eller lagar mat som böckerna får stå där och inte bli använda.. Kanske är det så, men ibland får jag ett litet ryck och läser dessa böcker morgon, middag och kväll.
Åter till den nyast inköpta. 250 recept ordnade efter säsong, sparris till våren och mustiga soppor till hösten.
Alla bilder är otroligt fina och väldigt inspirerande!  Jag frågade nyss Sebastian vad han tyckte
- Man blir hungrig när man ser de där bilderna!
Ja, då har de väl lyckats väldigt väl skulle jag säga! Det är väl det man vill förmedla med fina bilder i en kokbok.

Dagens husmorstips!

image263


Ibland händer det att det spills. Det behöver inte vara barn, det händer även oss andra ibland. Mig händer det ganska ofta. Vips så har man en fin fläck mitt på rena tröjan. Helst ska tröjan vara vit och fläcken mörk. Det har hänt oss alla, så är det bara.
På tv ser vi reklam om fläckborttagningsmedel i rosa förpackningar som ska ta bort varenda uns av fläckar. Enligt min mor behöver man inte köpa rosa burkar för dyra pengar. Det fungerar precis lika bra att spraya vanligt rengöringsmedel på fläcken, gnugga lite försiktigt och sen lägga plagget i tvättmaskinen. Sen är fläcken spårlöst försvunnen!

Har du ett bra husmorstips på lager? Maila mig och berätta!
[email protected]



Go bananas!

image262

Jag vet inte om det har undgått någon att ICA nu i veckan lanserat en ny sorts banan, nämligen Chiquita Mini´s.
När jag såg dessa i affären kunde jag inte låta bli att småfnissa lite samtidigt som jag tyckte att det var något patetiskt.
Jag kan förstå hur vissa kan tycka att det är ett bra sätt för barn att börja gilla frukt. Då de oneklligen är väldigt små och söta! Den kommer med all säkerhet gå hem hos de flesta småbarn, iallafall till en början.
Men samtidigt tycker jag att det är ett fult sätt att lura folk ( och så särskillt föräldrar som kanske redan har en knaper budgett) på pengar då kilopriset för dessa små är betydlligt högre än för de "vanliga bananerna"
Själv har jag inte smakat dem, jag köpte mig en klase stora bananer men de jag läst om dem är att smaken skall vara något sötare. Då undrar jag, kan en banan bli sötare än vad den redan är?

Har du provat dessa små ännu? Isåfall, vad tyckte du?

Citron & Basilika Lax

image261
Lax, det är väl iallafall så otroligt gott! Därtill är det både nyttigt och lättlagat. Kan man önska sig något mer?
Det skulle egentlligen blivit
pestolax av dessa laxfiléer men då vi tydlligen inte hade någon pesto hemma fick jag tänka om lite.
Resultatet blev minst lika bra!

Det som är lite svårt med lax är att beräkna hur mycket som går åt per person. Till mig räcker en filé gott och väl medans Sebastian kan få i sig 1½ till 2 filéer. Så tänk efter hur stora middagsgästerna är i maten och beräkna laxåtgången efter det!


Laxen:

laxfiléer
1 citon
basilika
salt & peppar


Lägg laxen i en ugnssäker form. Tvätta citronen noga och dela den på mitten. Pressa saften ur den ena halvan över laxen. Dela den andra halvan i bitar och lägg i formen. Tag lite basilika (helst färsk men fryst går också bra) och strö över fisken. Salta och peppra. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. Citronbitarna som har legat i ugnen kan du sedan pressa ur lite extra saft ur över den färdiga laxen.

Sås:

1 fp créme fraiche 5%
saften från ½ citron
1½ msk basilika
citronpeppar
salt

Pressa saften ur citronen. Rör ner fraichen och smaksätt med basilika, citronpeppar och salt.
Låt gärna såsen stå i kylen och dra en stund innan servering.

Koka potatis och gröna ärter att ha till!
Vill man göra det lite festlilgare kan den kokta potatisen bytas ut mot pressad potatis eller ugnsbakad potatis.

(eget collage med bilder från google)

Tea time!

image260


Hittade in till denna sida hos Helena idag. För en rosadiggare som mig var sidan underbar! Mycket roligt fanns det att vila ögonen på. Vad sägs om dessa koppunderlägg. De lyser upp vilken grå höstdag som helst! Eller varför inte en rosa goskanin!

Än har inte hösten tagit riktigt grepp om oss. Kom nyss hem från en power walk runda och jisses så varm jag blev! Nu ska jag tampas en omgång med dammsugaren innan det bär av mot ICA för llite veckohandling!

Måndag till fredag!

image259



Ok, nu är verkligen vardagen här på riktigt igen! De allra flesta börjar skolan igen efter ett skönt sommarlov, semestern är slut allt börjar falla tillbaka i gamla spår.
När jag var mindre var alltid den ständiga frågan hemma:
-Vad blir det för mat?

Hur ska man ha ork, lust och tid att komma på maträtter för en hel vecka som hela familjen tycker om?
Inte är det lätt inte.
Därför ska jag i mån av tid försöka knåpa ihop en femdagars matsedel varje vecka.

Så här ser veckans ut:

Måndag:
Pasta med köttfärsås

Tisdag: Tomat & basilikapaj

Onsdag: Onsdagsfisk

Torsdag: Rårakor

Fredag: Hemgjord pizza


Kom ihåg att serrvera sallad till alla måltider!

Paj

image258

Vi har en mycket trevlig inredningsbutik här i Sala, hon som har den är alltid duktig på att göra fin i skyltfönstret. För två veckor sen när vi gick förbi såg jag att hon skylltade med så otroligt fina pajformer. En sån måste jag ha var min första tanke!
Nu råkar det vara så att jag redan har tre pajformer, men de är av modell mindre. Så därför tyckte jag att det var helt ok att köpa mig en stoooor! Hur som helst så kom jag mig inte riktigt för att gå ner på stan och köpa den där formen, men förra veckan fick jag ändan ur. När jag kommer in i butiken står det en tjej och packar upp massa nya formar. Efter lite velande om vilken färg jag ska ha går jag med lyckliga steg mot kassan.
- Nu hade du tur, vi fick hem de där formarna för femton minuter sedan. Den första omgången sålde slut på bara nån dag!

Sicken tur att jag inte gick ned tidigare för att köpa mig en då, För attans vad sur man blir när något man tänkt köpa är slut!

Tydligen så har
Leila använt sig av dessa formar när hon bakar, tyvärr har jag själv inte sett det då vi inte är begåvade med TV4+.

På bilden ovan ser ni min pajform fylld med smaskig tacopaj. För lite mer bilder kan du kolla här!


(eget collage med privat bild)

Hemma hos...

image257



Dagen till ära tänkte jag visa några bilder från vårat vardagsrum.  Jag försökte mig på att fota igår kväll för att få bra ljus men det blir inte bättre än så här med min kamera!
Mitt i vårat vardagsrum har vi en öppen spis, som vi tyärr inte kan elda i men som ni ser har jag ställt massa ljus där istället. Det fungerar fint det med.
Tavlan ovanför spisen har Sebastians morfar målat.  Det kan vara lite svårt att se men den föreställer en helnaken kvinna. Jag tycker den är så vacker för hon har så fina och kvinnliga former!

På de andra två bilderna ser ni det senaste vi gjort i rummet. Tre tavlor föreställande mig. Om jag får säga det själv tycker jag att de blev riktigt bra faktiskt!
Till höger om soffan har vi ett fint
burspråk som jag visade i vintras. Jag har tänkt att byta ut de korgstolar som står där mot ett matsalsbord, men jag har inte hittat de rätta än så tills dess letar jag vidare!
Vi har ett ganska stort vardagsrum (nu var vi tvugna att gå dit och mäta), nästan 30 kvadrat är det. Men jag gillar det för det är väldigt lättmöblerat.

Det var en liten tjuvkik på vårat vardagsrum, det kommer säkert fler bilder under hösten.

Jag önskar er alla en skön helg! Själv är jag snart på väg till jobbet.

Chocolate Cookies

image256
Mitt i allt städande och tvättande hann jag visst baka lite kakor också. Jag letade och letade efter något recept som skulle passa vad mitt skafferi hade att erbjuda, men fann inget om föll mig i smaken. Därför så svängde jag ihop ett eget.
Helst av allt hade jag velat ha lite farinsocker i dem också, men de fanns inget hemma, hur långt in i skafferiet jag än letade! Men jag ska införskaffa en förpackning och prova med det också. Fast det gick ju så här med, riktigt bra faktiskt. Jag har inte en aning hur många jag hunnit förtära hittills.. Inte har vi lärt oss av våra misstag heller. För inne i köket låg det en halväten kaka på golvet. Jag undar vem det kan vara? Kanske en liten Tix.


Linnéas Chocolate Cookies:

200 g smör
1 dl socker
1 dl sirap
2 tsk pulverkaffe
2 ägg
6-7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g choklad


Blanda smör och socker poröst. Tillsätt sirap och ägg under omrörning. Häll i pulverkaffet. Rör tills kaffet löst sig helt.
Rör ihop vetemjöl och bakpulver i en separat skål och ha sedan i det. Hacka chokladen och blanda i smeten.
Smeten är nu ganska så lös, därför är det bra om den får stå i kylen minst 30 minuter.

Ta ut hälften av kaksmeten ur kylen, forma till två rullar och dela dem i mindre bitar. Rulla bitarna till bollar och platta ut dem ganska tunnt på en bakplåtspappersklädd plåt. Ställ in plåten i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter eller tills de fått fin färg.
När första omgången kakor är klara gör du bara samma med resterande.


Tix & Diva

image255
Idag tänkte jag visa två medlemmar ur familjen. Diva och Tix.
Diva, den grå/vita blev två år nu i sommar. Henne hade jag innan jag träffade Sebastian, då var det hon och jag i en pyttelägenhet. Hon gjorde mig vansinnig. Hon var vad man kan kalla sjövild när hon var liten och samtidigt jätterädd för allt och alla! Hon har alltid varit en pyttekatt. Så liten och späd. Men över sommaren har det hänt en förvandling, nu är Diva en stor och ståtlig katt!!
Tix, hon kom hemflyttandes till oss för ett år sedan ungefär. Tuff och kaxig som bara den! Och ett riktigt matvrak har det visat sig. Vi kan aldrig lämna något framme, inte ens en påse med bröd. Då är hon där och gnager sig igenom plasten, sen äter hon ½ skiva bröd eller så... Och inte kan hon jama, hon skäller mer. Ibland undrar jag om hon tror att hon är en hund. Katter måste ju också kunna vara födda i fel kropp? Eller?

Ja det var en kort liten presentation av våra kära katter!

Fisk på grönsaker!

image254
Idag blev det fisk här hemma. Bra mat som sköter sig själv i ugnen och nyttigt till på köpet! Prima!
Här har det då regnat hela dagen lång,  med det har passat mig ganska bra då det har varit tvätt och städ på dagens schema. Nu är allt klart sånär som på lite tvätt som inte riktigt torkat än. 6 maskiner har jag kört! Jag har till och med tvättat de där sista som alltid ligger kvar i tvättkorgen. Ni vet, det som aldrig passar i färg med något annat, dukar och filtar. Men nu är det soprent! Vilken skön känsla!


1 fp vit fisk
½ squash
10 cm purjolök el 2 schalottenlökar
1 röd paprika
2 dl matlagningsgrädde
2 msk dill
1 dl räkor
peppar & salt
en skvätt vitt vin


Gör så här:

Skiva paprika och squash, finhacka löken. Lägg det i botten av en ugnsfast form.
Dela fisken i mindre bitar och lägg dem på grönsakerna. Salta och peppra.
Rör samman matlagningsgrädde och dill i en skål. Ha i en skvätt vin och rör ner räkorna. Smaka av med peppar och salt.
Bred röran över fisken. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter i 200 graders värme.
Servera med fullkornsris.


(foto: Linnéa)

Dagens mellanmål!

image253

Nästa vecka börjar skolorna igen och vardagen är tillbaka på allvar, varesig man vill det eller inte. Jag vet att många av er inte kommer att gilla detta men imorse när jag gick hem från jobbet fanns det ett litet uns av höst i luften. För min del kan hösten gärna få börja i morgon, för mig har sommaren haft sin chans och den tog den inte. Bättre lycka nästa år!
Nu ser jag fram emot en lång och fin höst. Luften är hög och klar, inte lika kvalmigt som det varit de senaste dagarna här. Att få mysa in med en varm kopp te och tända ljus i öppnaspisen. Underbart!

Idag tänkte jag tipsa om ett lättgjort mellanmål som jag ofta gör när vi har rostbröd hemma. Snabbt, enkelt och väldigt gott, precis som det skall vara!

Denna variant av varma mackor kan ju varieras i oändligheter, men idag såg mina ut på detta viset:

2 skivor grovt rostbröd
4 skivor tomat
4 skivor ost
2 skivor skinka
oregano & grillkrydda

Lägg skinka, tomat och ost på brödskivorna. Strössa krydda över och ställ in i micron i ca 1 minut.
Klart!



Dagens värsta!

image252


Ja, dagens frukost skulle ha bestått utav gröt gjod på fiberhvregryn, en skvätt linfrö och lite russin. Så långt var allting ok. När jag sedan häller på en skvätt mjölk och ska sätta mig ned här framför datorn för att göra morgonens bloggrunda hinner jag inte ens ta en första sked innan jag märker att något är fel. En lätt sniff, lite rynk på näsan, en minimal smak med tungspetsen och sedan åker gröten i soporna. Mjölken var sur!
Jag med för den delen. Hade verkligen ställt in mig på gröt, men det fick bli en smörgås istället!
Nu ska jag och dammsugaren gå en omgång här hemma, tacka vet jag min förra lägenhet, då tog det max 5 minuter att dammsuga. Nu får man ju hålla på i evigheter! Men men, solen skiner( iallafall för stunden) så jag ska inte klaga!

Jag önskar er alla en skön dag (utan någon sur mjölk)

Buttermilk Baked Chicken

image251
Idag blir det kyckling á la Martha Stewart hemma hos oss. Eller grundreceptet är från henne men jag gör om det en aning. Som vanligt! I receptet används buttermilk, vilket är om jag förstått det hela rätt, restprodukten som blir när man kärnar smör från grädde. Får du inte tag på detta som vi på svenska kallar för kärnmjölk ska det gå lika bra att använda filmjölk. Martha använder även parmesan, vilket jag inte kommer göra av den enkla anledningen att jag inte har någon hemma, jag kommer även krydda lite annorlunda. Men själva tillvägagångssättet är detsamma. Hur man gör, ja det kan du kollla på här!



8 skivor bröd
3 dl filmjölk
1 dl finriven ost
cayennepeppar
grillkrydda
salt & peppar
1 kg kyklingdelar

Lägg brödskivorna i en matberedare och kör tills det är småbitar. Rör i osten.
Hälll upp filmjölken, blanda i kryddorna. Ta av skinnet från kycklingdelarna, doppa dem sedan först i filmjölksblandningen sedan i brödsmulorna. Lägg på en plåt och stek i ugnen i ca 40 minuter i ca 200 graders värme.


Den åttonde dödssynden?

image250

Choklad, den åttonde dödssynden?
Ibland kan man undra, för har man bara tagit en endaste liten bit ja då är det helt omöjligt att sluta äta. Iallafall enligt min mening. Därför är det en strorfavorit att ha i bakning! Jag brukar försöka att alltid ha någon form av choklad hemma om det börjar rycka i baknerverna. För det mesta gömmer jag chokladen så långt in i skafferiet det bara går. Annars äts den upp fortare än kvickt!
I veckan bakade jag iallafall en form av brownies på jobbet. De blev i allra högsta grad uppskattade! Jag använde ett recept ur Sju sorters kakor som grund, men ändrade om lite. Som vanligt kan jag inte följa ett recept, det är för mig helt omöjligt. Jag bara måste göra om dem, även om de fungerar finfint som de är. Hursom så blev de goda.. Mycket goda! Jag använde noblesse som smaksättning, men det går nog bra med vilken choklad som helst! Ta din absoluta favorit!


Linnéas brownies:

200 g smör
2 dl kakao
6 ägg
4 dl socker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
valfri choklad

Smält smöret och blande det tillsammans med kakaon i en bunke. Rör tills smeten är helt fri från klumpar.
Vispa ägg och socker tills det är vitt och pösigt. Blanda samman det med chokladblandningen. Ha i mjölet och bakpulvret. Rör samman till en smidig smet.
Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och häll i smeten.
Hacka chokladen och strössla över kakan. ( Det går även bra att använda vanlig blockchoklad, smält den då och pensla på den färdiggräddade kakan!)

Grädda i 150 grader tills kakan är färdig, ca 40 minuter.

Skär den färdiga kakan i bitar med en vass kniv!

(Använder du en mindre form går det utmärkt att halvera receptet!)

Korvröra

image248

Idag när vi var och handlade rammlade det ned ett paket "Denniskorv" i vagnen. Vi äter inte ofta korv här hemma och gör vi det blilr det oftast korvstroganoff. Ska jag vara helt ärlig så börjar jag nästan, nästan tröttna på det nu.
Så idag blev det pasta och korv i en härlig örtsås. Det slank i, utan problem!


4 port:

5 st Hot Dogs
1 burk champinjoner
1 gul lök
1 röd paprika
1 liten chilifrukt
2 msk finhackad basilika
2 dl lätt fraiche
fullkornspasta

Koka pastan.
Slanta korven fint. Hacka löken. Slå i svampen. Finhacka chilin och ha i den i pannan, stek allt tills de fått fin färg. Skär paprikan i fina små bitar och ha i dem. Salta och peppra. När pastan kokat klart så slå i fraichen och basilikan i pannan. Låt pastan rinna av rör sedan ned den i stekpannan. Rör om allt ordentlligt. Servera med en smaskig sallad!
Självklart kan korven bytas ut mot bacon, skinka, kyckling eller liknande!


(eget collage med bilder från scan)

Smoothie

image247

Oj, oj vad varmt det är ute och klockan är inte ens halv tio! Var ut en sväng nu på morgonen och nog är det högsommarvärme i luften! Men jag klagar inte, det är skönt att ladda batterierna lite nu så vi har att ta av under vinterhalvåret!
Jag var så varm nu när jag kom hem att jag var tvungen att få ner kroppstemperatureen någon grad eller två. Ställer man sig i duschen är man ju lika varm igen efter någon minut så jag gjorde mig en iskall smoohie. Det gjorde susen kan jag lova. Det blev en djupdykning i frysen och resultatet blev förvånande bra! Men akta er för att dricka den för fort, då kan man få sån där fryshuvudvärk!

1 stort glas:

2 dl lättvanilj youghurt
1 dl frysta rabarberbitar
½ dl frysta mangobitar
honung

Mät upp youghurt i en mixervänlig bunke. ( jag använder ett litermått från IKEA, perfekt att hälla ur!)
Häll i den frysta rabarbern och mangon. Mixa till en slät massa. Ringla över lilte hunung.
Häll upp i ett stort glas och njut!


(eget collage med bilder från google)


Söndags göromål

image246


Trotts att solen lyser för fullt ute så har jag varit inne hela dagen. Blev inringd att jobba i går natt så hela förmidagen har jag tillbringat i sängen. Nu är det dags att stoppa något i min kurrande mage. Som tur förbereder Sebastian nu i skrivande stund elgrillen på balkongen, för här skall grillas hambrugare! Färdiga bröd och burgare från ICA direkt på grillen! Kan det bli enklare?

Jag hoppas att alla fått en glimt av solen idag!

Chinese!

image245

Ikväll blir det kinamat och Die Hard 4.0 för hela slanten här hemma. Det var riktigt länge sedan jag åt kinesiskt nu. Kan bero på att kinarestaurangen vi har här i stan inte är den bästa, men det får duga ikväll. Som vanlilgt blir det nog fyra små rätter. Vi pratade igår om att på något vis är det lite synd om Kina, för säger du kinamat tänker nog de flesta fyra små rätter. Säger du däremot thaimat, ja då öppnas en hel värld med nya dofter och rätter. Lite orättvist, för jag tror säkert att de kinesiska köket har mer att erbjuda än friterade räkor..
Något jag måste skryta lite med är att jag börjar bli en fena på att äta med pinnar. Ska maten ätas med pinnar så ska den! Men det är ju en vanesak. Sen önskar jag att de kunde ha maten i sånna där fina kinapappersförpackningar när man tar med maten. Sånna som de har i alla amerikanska filmer. Då skulle jag kunna sitta i soffan, bed benen i kors, äta direkt ur förpackningen och känna mig som tagen ur ett Vänner avsnitt. Men icke!

Jag önskar er alla en myket trevlig helg!


(eget collage med bilder från sxc.hu)


Pasta Carbonara

image244

Idag blev det en förenklad form av Pasta Carbonara här hemma. Perfekt att göra när tiden och orken är knapp. FÖr att piffa upp det hela lite så kryddar jag på ordentligt med oregano!

Pasta Carbonara:

1 pkt bacon
ca 2 dl riven ost ( jag använde 17%, det gick finfint!)
oregano
peppar
ev lite parmesan
1 tomat
1 paprika
fullkornspasta


Gör så här:

Klipp baconet i småbitar och stek dem på hög värme. Koka pastan.
Skär parika och tomat i mindre bitar. Låt det färdigstekta baconet rinna av på hushålspapper. Lägg tillbaka i stekpannan och krydda med oregano och svartpeppar.
Häll av pastavattnet. Varva pasta, bacon, ost och grönsaker i en stor serveringsskål. Rör runt allt så osten smälter. Krydda lite extra med peppar och oregano. Strö ev lilte parmesan på toppen!

I en äkta Carbonara ska det röras ned ett ägg och gärna lite grädde med osten. Men det går lika bra så här tycker jag!


(eget collage med bilder från google)