Dags att grilla!



I morgon fredag är det valborgsmässoafton och jag kan tänka mig att många av er läsare skall tända grillen och laga lite god mat till era nära och kära.
Jag har en stor bit fläskkare i kylskåpet som jag skall skära i skivor och sedan marinera med smält smör, vitlök, ingefära, soya och massor med svartpeppar. Detta penslas på köttet och sen får det ligga och dra ett par timmar innan det är dags att tända grillen. Köttet blir fasligt gott!

Jag älskar mat som går att förbereda, så man slipper stå där med panik i blicken när gästerna kommer och potatisgratängen är långt ifrån klar. Därför tänker jag  göra i ordning den här
gratängen (som för övrigt är den godaste jag någonsin ätit!) under förmiddagen och sen ställa in den i ugnen under folié när grillen tänds, då vet jag att den garanterat är klar och varm tills det är dags att äta!

Ett annat riktigt bra allternativ är att servera portionspaket med potatis till sina gäster, antingen gör du i ordning dem i förväg, eller så låter du gästerna själva bestämma vad de vill smaksätta potatisen med.

Vill man grilla kyckling tycker jag att du skall köpa en olika kycklingdelar, klubborna, låren och vingarna har ofta ett mycket lägre kilopris och blir godare att grilla än filéerna. Det är perfekt om du skall grilla till många. Lägg dem i den här marinaden och middagen blir en given succé!

Här hemma äter vi ganska ofta hamburgare under grillsäsongen, här är två varianter med mozzarella (hamburgare och mozzarella måste vara som gjorda för varandra!) och här ett recept på hamburgerbröd.



Sen kan jag inte låta bli att rekomendera Per Morbergs senaste bok som jag tidigare skrivit om. Jag har bläddrat fram och tillbaka i den så många gånger nu och fler lär det bli. Där hittar man massor av inspiration till att variera sommarens grillning.


Så, vad skall ni äta denna sista april?


Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Ny bok och två kalas



Vet ni, i sommar skall jag få skriva en ny bok. Jag och bästa fotografen
Katja var på möte hos Bonnier Fakta under gårdagen och går allt enligt planerna börjar vi plåta boken i sommar. Helt underbart. Vad den handlar om, det kommer jag berätta senare.. Men som ni säkert förstår kommer den innehålla en del sötsaker.

Efter det lyckade mötet gick vi på 30 års kalas, tidningen Gourmet fyller nämligen 30 år i år och de firades ordentligt på Berns. Härligt sällskap, champagne, sushi och en hel buffé med sötsaker bjöds det på och jag hade riktigt trevligt!

Idag planerar jag inför den kommande helgen, i morgon är det ju sista april med tillhörande grillning med goda vänner och på söndag skall vi ha kalas för älskade Sebastian som fyller år.  Men till ikväll tänkte jag försöka få ihop ett litet grillspecial här på bloggen, perfekt till den stundande helgen!

Bild: Jubileumsomslaget av Gourmet

Kungligt gott!



Det har väl inte undgått någon i vårt avlånga land att det skall bli bröllop i sommar. Tyvärr är det inte mitt, men vi fick ändå ta del av en liten, liten bit av firandet. För ett par veckor sedan dök det upp choklad förpackad i riktigt tilltalande lådor och förpackningar från Cloetta. De är en av de 17 företag som tagit fram produkter till "Den Officiella Bröllopsserien".

Även om vi här hemma har lovat att inte äta godis i veckorna kan man ju bara inte låta bli att smaka på dessa godsaker, speciellt eftersom jag genast föll för de urtjusiga askarna. Så chokladkakan med hasselnötter är visst uppäten och asken med pralliner som ni ser på bilden ovan börjar så sakta tömmas även den..

Och jag måste säga, att om man ser bortom de fina askarna, prinsessan och hennes prins, så är faktiskt chokladen riktigt god, i alla fall de vi hunnit med att testa.


Nu undrar jag vad ni tycker om att företag tar fram speciella produkter till Viktorias bröllop, hiss eller diss?


Bild:www.cloetta.se

Gudruntårta



Här på bloggen har det varit lugnt under helgen, i förra veckan sprang jag på en bacill som däckade mig totalt ett par dagar. Sen trodde jag nog att jag var piggare än vad jag egentligen var under helgen, så tyvärr fanns det inte riktigt ork till något bloggande när det väl blev lugnt en stund. Idag känner jag mig lite febrig och dåsig, istället för pigg och utvilad som jag borde.

Men innan jag drog på mig denna envisa förkylning bakade jag tårtor till morfar som fyllde år. I vår familj säger vi Gudruntårta, men Herrgårdstårta, Pinocciotårta eller Brittatårta är nog mer kända namn på denna tårta.
En riktig klassiker som man lätt kan variera efter säsongens bär. Jag hade en stor burk med hemgjord blåbärssylt i kylen så tillsammans med frysta blåbär, hallon och grädde fick det bli fyllningen denna gång.


Kanske en tårta att bjuda mamma på? Mors dag närmar sig med stormsteg!




Det börjar fyllas på med färska jordgubbar i matbutiken, än ser vi inte de svenska gubbarna men jag kunde inte låta bli att köpa med en förpackning hem. Perfekt att ha till tårtan för lite mer sommrig känsla!



1 rund (tvåbottnar) Gudruntårta:


200 g mjukt smör
2 dl strösocker
5 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk

maräng:
5 äggvitor
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

3 dl grädde
ca 1 dl sylt
2 dl hallon & blåbär


Vispa smör och socker mjukt, blanda i äggulorna, en i taget. Rör växelvis i mjöl, bakpulver och mjölk.
Klipp ut två rundlar i bakplåtspapper och klä två formar med löstagbar kant med dem. Fördela smeten jämnt i de två formarna.
Vispa äggvitorna med hälften av sockret vitt och hårt, tillsätt resterande socker och vaniljsocker mot slutet. Bred marängen över smeten i formarna och grädda i 180 grader i ca 30-40 minuter i nedre delen av ugnen.

Låt bottnarna svalna innan du brer sylt, vispad grädde och bär över den ena. Lägg på nästa botten och dekorera gärna med gröna blad eller färska bär.


Gör ni denna tårta hemma? Vad heter den hos er?



Bild Sebastian Niemi-Carlsson
& Linnéas skafferi

Pasta med kräftor




Idag bjuder jag på en snabb och enkel pastarätt. Jag hade en burk med kräftstjärtar i lag i kylen som blev grunden i denna rätt, sen tillsatte jag lite vitlök, champinjoner, tomater och basilika, det var allt som behövdes. Ja och så en massa pasta förståss!


Pasta med kräftstjärtar:

2 portioner pasta
5 stora färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
10 körsbärstomater
1 ask kräftstjärtar i lag
1/2 kruka basilika
salt & peppar

Undertiden du kokar pastan, skär champinjonerna i skivor och stek dem i en klick smör.
Finhacka vitlöken och låt den steka med när svampen börjat få färg.
Dela tomaterna i halvor och häll av lagen från kräftorna, ha i tomater och kräftor i stekpannan och låt dem snabbt bli genomvarma. Ha i pastan, salt, peppar och finhackad basilika, rör om väl, ringla över lite olivolja och servera genast!


Fler härliga pastarätter hittar ni
här!

Bild: Sebastian

Choklad & Mascarponecupcakes

 

Äntligen verkar det som om jag arbetat fram ett riktigt bra recept på chokladmuffins. Mina brukar bli helt ok, men aldrig riktigt perfekta men den här gången blev de goda i smaken, saftiga och höga. Lycka!

 

Jag provade även ny sorts frosting som jag inte gjort tidigare, jag har länge gått och funderat på om man inte skulle kunna peta in lite mascarpone i frostingen, det går ju bra att använda philadelphiaost som också är en färskost. Så jag provade mig fram och hittade tillslut en variant som passade mina smaklökar. Jag skall dock säga att allra bäst blir det om du vispar mascarponen mjuk med elvisp och inte för hand. Jag har provad båda och när jag vispade för hand blev det lite klumpigt och inte så slätt som med elvispen.

 

Choklad & mascarponecupcakes

3 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk kakao
100 g 70% choklad
50 g smör
4 msk kaffe
3 msk mjölk

Vispa ägg och socker riktigt fluffigt, vänd i vaniljsocker, bakpulver, vetemjöl och kakao med en slickepott. Smält chokladen och smöret i en kastrull, slå i kaffe och mjölk, blanda i detta och rör till en jämn smet.

Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt, fyll formarna till 3/4 och grädda i 180 grader i 15-20 minuter.


Mascarponekräm:

3 dl grädde
250 g mascarpone
1/2 dl florsocker

Vispa grädden hårt. Blanda mascarpone med florsockret och rör det mjukt, gärna med elvisp. Blanda sedan samman osten med grädden och vispa till en jämn kräm. Spritsa eller bred krämen på dina cupcakes. Pudra kakao över.

 

Vilken är din favoritfrosting på cupcakes?

Cupcakes

It seems that i finally worked out a really good recipe for chocolate cupcakes! They were so moist and had a really nice chocolate flavor.  I also tried a new frosting recipe with mascarpone. And, it’s a keeper!


Mascarpone & chocolate cupcakes

3 eggs
1 1/4 cup sugar
2 teaspoons vanilla sugar
2 teaspoons baking powder
1 cup flour
2 tablespoons cocoa powder
4 oz dark chocolate
1/2 stick butter
4 tablespoons coffee
3 tablespoons milk


Beat eggs and sugar light and fluffy. In a medium bowl, stiff together vanilla sugar, baking powder, flour and cocoa. Add the dry ingredients carefully with a spatula. Melt the butter an chocolate in a pan, add the coffee and milk.  Let it cool for a bit before you stir it in the batter.

Preheat the oven to 356 degrees F. Line a 12-cup standard muffin tin with paper liners.
Pour batter into cups, filling each 3/4 full and bake for 15-20 minutes.

Mascarpone frosting:

1 1/4 cup heavy cream
8 oz mascarpone
1/4 cup of powdered sugar


Whip the cream, mix the mascarpone and the sugar with an electric mixer. Blend together the whipped cream and mascarpone to a smooth frosting.
Transfer frosting to a large pastery bag fitted with a pastry tip. Pipe the frosting even on the cupcake. Dust some cocoa over the cupcakes.

What’s your favorite frosting recipe?


Bild:Linnéas Skafferi

Hel kyckling, igen



Hur underbart är det inte att vi snart är inne i maj månad? Utan att man riktigt kan förstå hur, har den värsta varga-vintern på länge gått och blivit vår. Även om det är aningens tidigt att få njuta av våra svenska vårprimörer så börjar matbutikerna fylla på hyllorna med sparris, rädisor och jordgubbar från breddgrader där de har det lite varmare än vi här i norr. Jag blir lycklig bara av att se alla dessa färger och former.
För att göra matlagningen lite roligare försöker jag alltid se till att ha färska örter, citron och några olika sorters lök hemma. Med det kommer man långt!


Idag när jag var in på ICA för att handla till en tårta jag skall göra i veckan såg jag att de hade färsk kyckling på extrapris, perfekt middagsmat tänkte jag!
Kycklingen jag köpte vägde 1.2 kg och kostade mig 32 kronor, helt klart överkomligt!




I vanliga fall brukar jag lägga energin på att täcka kycklingen med så mycket gott jag förmår, idag gjorde jag tvärt om och fyllde kycklingen med godsaker. I går fick jag ett par skivor bacon över så de hackade jag ner i småbitar, tillsammans med färska örter och citron fick de bli fyllningen till denna kyckling.
När kycklingen nästan var klar i ugnen slog jag i ett par deciliter vatten i formen, på skyn som blev kan jag nu göra världens godaste sås!

Färsk kyckling i ugn:


1.2 kg hel, färsk kyckling
ca 5 skivor bacon
1 citron
färska örter
salt & peppar

Skölj av kycklingen och torka den torr med lite hushållspapper. Finhacka bacon och färska örter. Dela citronen och skär den ena halvan i mindra bitar. Fyll kycklingen med detta. Pressa den andra halvan med citron över kycklingen, krydda med finhackade färska örter, salt och peppar.
Lägg kycklingen i en ugnsform och ställ in den i ugnen på ca 175 grader i drygt en timme. När det är ca 20 minuter kvar av tillagningstiden, slå i ett par deciliter vatten i ugnsformen. Gör en god sås på skyn du får.

Andra rätter med kyckling hittar ni
här!

Vad försöker du alltid ha hemma som piggar upp din matlagning?





Whole chicken

When I was at the grocery store today to shop for a birthday cake I’m going to make this week, I saw that they had fresh chicken on sale.

Usally I’m trying to cover the chicken with as much yummie things as I can. But today I did the opposite, and filled it with a couple slices of bacon, chopped down into small pieces, fresh herbs and lemon. 20 minutes before the chicken was done, I took it out of the oven and poured a cup of water over it, and then back in. When the chicken is done, you can make the world´s most delicious sauce!

Whole chicken in the oven:

1 whole chicken
about 5 slices bacon
1 lemon
fresh herbs
coarse salt and ground pepper


Rinse the chicken and wipe it dry with some kitchen paper. Chop the bacon and fresh herbs in small pieces. Devide the lemon and cut one half into three small pieces. Fill the chicken with bacon, herbs and the three pieces of lemon.
Squeeze the rest of the lemon over the chicken, season with coarse salt and ground pepper.

Place the chicken in a ovenproof pan and put in the oven for ca 60 minutes.
325F/180C & 4 Gas
Pour a cup of water over the chicken when it’s about 20 minutes left.

Bild:Linnéas skafferi

Mozzarellaburgare

 

Igår hade jag nog egentligen tänkt att vi skulle grilla, men vädret ville inte riktigt visa sig från sin bästa sida under eftermiddagen/kvällen så jag fick göra mina hamburgare inne i stekpannan istället. Det gick ju precis lika bra förutom att man saknar den där lite rökiga smaken man får när man grillar.

Efter en långpromenad med hunden var vi riktigt hugriga och ganska trötta, så jag orkade inte fylla våra hamburgare med mozzarella, som jag tidigare gjort. Utan ostskivan fick helt enkelt ligga utanpå och det blev galet gott! Ännu bättre blir det säkert om man kör dem på grillen då det blir ännu varmare så osten smälter mer. Men vi klagade inte, vi åt och mumsade och hade en riktigt skön söndag!

 

Mozzarellaburgare ca 8 stora:

 

ca 600 g nötfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

3 msk grädde

2 ägg

salt & peppar

 

ca 100 g mozzarella

2 stora tomater

 

Börja med att finhacka lök och vitlök, blanda i grädde, ägg, riktligt med salt och peppar. Rör i nötfärsen och blanda väl.

Skiva mozzarellan i drygt 1/2 cm breda skivor, tomaten likaså.

Hetta upp en stekpanna med en klick smör i, forma färsen till burgare och låt dem snabbt få ordentligt med färg på ena sidan. Vänd dem och lägg på mozzarella och- tomatskivorna, sänk till medelvärme och låt dem sakta steka klart. Salta och peppra lite extra på tomaten.





I år känns det som om vi kommer att grilla mer än någonsin förr, har ni fått fart på grillsäsongen än?





Bild: Sebastian


Ni glömmer väl inte att kika in på matfeed, antingen för att bidra med en tjusig matbild eller för att leta inspiration!



Mozzarella burgers


After a long walk with the dog, we were quite tired, but we were so hungry for burgers. Mozzarella burgers.
Earlier, I’ve filled the burgers with the mozzarella but I was too tired to do that today. So I simply put the mozzarella on the outside of the burger. Delicious!!

Mozzarella burgers:
600 g ground beef
1 onion
2 garlic cloves
3 tablespoons heavy cream
2 eggs

coarse salt & ground pepper

100 g mozzarella
2 large tomatoes

Chop the onion and garlic, mix in cream, eggs, salt and pepper. Mix in the ground beef and stir well.
Slice the mozzarella and tomatoes.
Heat a frying pan with a bit of butter, shape the ground meat for burges and let them quickly get color on one side.  Turn them over and add the mozzarella and the tomato slices, reduce the heat to medium and let them cook slowly. Add some extra salt and pepper to the tomatoes.



Green things








I år har jag varit duktig, jag har nämligen försått en del av de gröna saker jag vill ha i mitt trädgårdsland i sommar. Jag vet att det fungerar lika bra att när det närmar sig utplanteringssäsong, köpa färdiga plantor av tomat och basilika och sätta ut. Men i år kände jag mig lite sugen på att testa själv.
Precis som när det kommer till recept så har jag lite svårt att följa instruktionerna och gjorde på mitt eget vis istället.
Att pilla ner ett frö i varje liten kruka, sedan planterna om dem i större krukor vartefter tycker jag verkar lite för jobbigt, så jag litar på mina gröna gener och hoppas på att mitt sätt fungerar.
Den här blden satte fart på inspirationen, dock kom jag aldrig mig för att åka till IKEA, så jag gick ut och kollade runt i våra uthus och hittade en låda som blev perfekt att använda istället.
Jag la en bit plastfolie i botten och fyllde sedan upp med lecakulor. Sedan sådde jag de fröer i mina små buttar och ställde lådan i ett soligt fönster i vårat kontor. Det är så härligt att från dag till dag se hur det gror och växer!
Självklart skall de planteras om när den dagen kommer och de växer ur sina små krukor, men än så länge trivs de bra och frodas!

 

 

I år har jag testat att så basilika, chili och två sorters tomater, allt har grott och jag hoppas på att de kommer överleva sommaren och ge oss massor av godsaker. I veckan tänkte jag försöka handla upp mig på resterande fröer som jag tänker direktså. Det blir nog som vanligt sallad, bladpersilja, morötter, rädisor och kanske lite ärtor. Sen slinker det säkert ner någon mer fröspåse!

 

Dock har jag inte riktigt bestämt var i trädgården mina odlingar skall få bo. För tillfället har vi två fina lerspår går rakt igenom trädgården och värre kommer det att bli, vi håller nämligen på att borra för bergvärme. Så i den delen av trädgården är det ingen idé att försöka ställa ut några pallkragar. Men vi har ju som sagt närmare 3700 kvadratmeter till förfogande, så någon stans skall jag nog hitta utrymme...

 

Hur går det för er läsare med årets odling? Har ni försått något eller väntar ni tills det går att så ute? Eller spar ni er allt jobb med att så själv och köper fina plantor på närmaste trädgårdscenter istället?

 

 

 

Bild:Linnéas Skafferi


Pizza






Ikväll blir det pizza hemma hos oss, som sig bör en fredagskväll. Hemgjord pizza och rödvin, bättre än så kan det faktiskt inte bli. Jag har redan för ett par timmar sedan satt degen på jäsning så att den är redo att bakas ut till kvällen. Använder man sig av kall degvätska och låter degen jäsa på ett ganska svalt ställe kan den gott och väl göras många timmar i förväg utan att det jäser över.
Jag brukar alltid arbeta ihop min pizzadeg för hand, men den här gången har jag provat att göra den i maskin istället. Ska bli intressant att se om det blir någon skillnad på degen.




Allt du egentligen behöver för att sätta en pizzadeg är vatten, olja, jäst, mjöl salt och socker. Jag har dock börjat byta ut ett par deciliter vanligt vetemjöl mot durumvete som är en hårdare mjölsort med högre proteinhalt och jag tycker nog ett det blir bättre resultat. Dock har jag märkt att jag fått öka på mängden degvätska något, kan det vara så att durumvete binder mer vätska än vanligt vetemjöl? Någon som vet?




Jag tycker det är jättekul att jag funnit en ny hobby i och med mitt matlagande och bloggande. Det är nämligen detta med att fotografera! Dock får jag ju slåss med
Sebastian om kameran, men jag försöker få han att lämna den hemma så ofta det bara går, övning ger ju som bekant färdighet. I julklapp fick jag en bok om matfotografering och matstyling som jag nog ska ta och läsa lite närmare i. Sen har jag ju den stora fördelen att då och då få arbeta med min goda vän Katja, som är ett riktigt proffs på det här med att fotografera mat, av henne har jag lärt mig massor och lite till!


Här kommer receptet på själva pizzadegen, resultatet får ni se sen!


Kalljäst pizzadeg 2 stora pizzor:


2 1/2 dl vatten
3 msk olja
25 g jäst

2 dl durumvetemjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker

Läs upp jästen i det kalla vattnet, arbeta in mjölet lite i taget med hjälp av din assistent eller med degkrokarna på elvispen. Låt degen arbetas i ca 15 minuter, tillsätt salt och socker mot slutet. Täck med bakduk och ställ på ett ganska svalt ställe, låt jäsa över dagen. Jag satte min deg ca 10.00 och nu i 13-tiden har den inte jäst till dubbel storlek, jag skulle tro att min deg minst måste jäsa ca sex timmar. Vill man att det skall gå fortare kan man självklart använda sig av ljummet vatten och låta den jäsa på ett varmare ställe!



Vad skall ni äta för gott denna soliga fredag?

Bilder: Linnéas Skafferi

How to..

 

Jag tycker att det är helt fantasktiskt roligt att så många hittat till våra nya sidor, och då speciellt matfeed.se och fotofeed.se. Där bara kryllar det av nya användare och massor av nya, fina bidrag

Många av er verkar vara intresserade av fotografering därför har vi försökt sammla ihop en del tips och trix som kanske kan hjälpa er.

När vi fotade dessa maränger passade vi på att ta en del bilder som visar hur man inte skall göra och med vilka små medel man kan förvandla en ok bild till en riktigt bra bild.

Allt du behöver är en kamera, objekt att fotografera, lite rekvisita och några få hjälpmedel.

Till bilden ovan har vi använt en helt vanlig vit duk, fat från House Doctor (ca 60 kr), två olika band från sybehörsaffären (ca 10 kr/m) och en glasburk jag hittade på second handbutik för 25 kr.

 

Här hittar ni alla bilder från marängfotograferingen och här kan ni läsa om massor av tips och trix för en lyckad madfotografering!

 

Nu skall jag fortsätta kolla på alla fina bilder ni skickat in!

 

 


Äntligen, maränger!

 

 

Åh, dessa ljuva vårkvällar! Hur underbart är det inte att solen stannar uppe långt in på kvällen och man har ingen lust alls att gå in och göra alla de där sakerna man skjuter upp för att tillbringa en liten stund till ute?

 

Idag har jag lyckats med något jag aldrig tidigare lyckats med, nämligen maränger. Jag kan helt ärligt erkänna för er läsare att fram till dags datum var jag nog världssämst på att göra maränger. Jag fick bara inte till det, hur jag än försökte. Men idag kändes det som en bra dag för marängbak och se, de blev ju riktigt bra! De blev inte gulfärgade, platta, helt sega eller riktigt fula, som de i vanliga fall brukar bli här hemma. Kanske är det med maränger som med bullbak, de blir bäst resultat om man bakar när det är högtryck!

 

Här är receptet, klarar jag av att lyckas med dem så gör vem som helst det. Garanterat!

Maränger 8 medelstora:

90 g äggvita (ca 3 st)

170 g socker (2 dl)

röd färg

ev ett par droppar pepparmyntsolja

 

Låt äggvitorna bli rumstempererade (om du inte är som jag, här står dom framme dygnet runt då är det bara att sätta igång!).

Blanda äggvita och socker i en rostfri skål som är väl rengjord och riktigt torr. Sätt skålen över vattenbad och vispa med ballongvisp tills allt socker har smält och marängen börjar bli glansig och fin.

Tag skålen från vattenbadet och vispa marängen tills den blir styv och har svalnat helt.

Tag av ca 2 msk marängsmet och blanda med röd färg (jag använde pastafärg som jag brukar ha när jag färgar frosting, men det går bra med karamellfärg) och ev pepparmyntsolja. Blanda väl. Rör sedan ner detta med ett par drag i marängen, det räcker annars blir allt rött och du får inte den tjusiga marmoreringen.

Ställ in långt ner i ugnen och grädda i 125 grader i ca 50-60 minuter. Låt dem svalna på ugnsgallret.

 

Nu när jag kan göra maränger så skall jag bjuda på pavlova så snart jag bara kan!

 

 

Bild: Bästa Mr S

 

Många av er har hittat till www.matfeed.se, men ni kollar väl även in på fotofeed.se, pysselfeed.se och inredningsfeed.se?!


Efter tio

 

 

På torsdag kommer jag att medverka i efter tio, programmet TV4 sänder direkt efter nyhetsmorgon. Det skall pratas brunch och det är där jag kommer in. Jag skall nämligen bjuda på mina favoriter när det kommer till just brunch. Sen viskades det även om att vårens glassnyheter skulle provsmakas under programmets gång, det vill man ju inte missa!

 

Skulle du som läsare här på linneasskafferi vara intresserad av att sitta i publiken denna torsdag? Det finns 10 stycken platser kvar och du skall vara där mellan 9,30 -12,00. Är du sugen? Maila i så fall till [email protected] så får du mer information. Kom ihåg att det är först till kvarn som gäller..

 

Nu skall jag gå igenom lite bidrag på www.matfeed.se, ni har väl inte missat vår nya flik med massor av matnyttiga fototips? Ni hittar den här om ni inte kollat in den än!


Små jordgubbar på flaska

 

 

 

Flaskan med årets stora nyhet Fresita (som betyder liten jordgubbe), har stått allt för länge helt oöppnad hemma hos oss, jag har sneglat på den vid flertalet tillfällen men det har liksom inte riktigt passat. Så igår var vi bjudna till Mia och Nisse på mat och vin som tack för att Sebastian plåtat dem under dagen (tjuvkika på några av bilderna här). Då äntligen fick den illröda flaskan följa med och vi drack den som en fördrink till maten.

Det mousserande vinet skall helst drickas väl kylt (4-6 grader) och det innehåller inga tillsattser så som socker eller smakämnen. I botten av glaset kunde man faktiskt se spår av jordgubbarnas fruktkött. Det fick tummen upp av alla oss fyra och jag kan mycket väl tänka mig att servera detta i sommar medan grillen tänds efter en lång dag i solen.

Vinet finns nu på systembolaget, har varunummer 7866 och kostar 79 kr flaskan.

 

Vad serverar du helst som fördrink?

 

 


Pasta med lax



Det här är en riktigt enkel pastarätt, egentligen kan du ta av de ingredienser du råkar ha hemma men ärtor och lax är alltid en lyckat kombination. Jag gjorde en snabb vitlökssås till som verkligen blev pricken över i. Hela maträtten hinner du göra klar medan pastan kokar. Vardagsmat när det är som bäst!

Pastalax 2 port:

2 ägg
3 laxfiléer
1 citron
salt & peppar
2 dl gröna ärtor
1 röd paprika
färsk persilja

Vitlöksdressing:

2 dl creme fraiche
1 stor vitlökslyfta
citronsaft
salt & peppar

Koka äggen och koka upp vattnet till pastan. Medan äggen och pastan kokar steker du laxen i en het spekpanna med en klick smör.
Krydda med saften från en citron (spar ett par droppar till såsen), salt och peppar. Koka ärtorna enligt anvisningen på förpackningen.
Skär paprikan i småbitar och blanda den tillsammans med de kokta ärtorna i pastan. Skär laxen i småbitar och fördela dem jämnt över tallriken, skala äggen och dela dem i halvor, strö sist färsk persilja över.

Finhacka vitlöken, blanda den tillsammans med creme fraiche, lite citronsaft, salt och peppar.


Vad äter du helst till pasta?


Bild: Mr S



Ni kommer väl ihåg att kolla in www.matfeed.se?


Fingerkakor..

 

 

En sak jag märkt är att när man flyttat till hus kommer folk mer spontant på besök, det springer även den del hantverkare och annat löst folk här och då är det bra att ha några burkar med kakor att snabbt ta fram. Dom här kakorna gjorde jag för flera veckor sen, la i frysen och glömde totalt bort dom. Men så igår hittade jag burken och passade på att göra klart dem. I USA kallas dessa för thumbprint cookies, alltså att gropen i kakan skall göras med hjälp av tummen. Det finns två anledningar till att jag tycker att du skall använda något annat än tummen att göra dessa fördjupningar med.

1: Gropen skall göras när kakorna är nästan är färdiggräddade, de är alltså jätte, jätte varma.

2: Det är bra mycket enklare att använda änden på skaftet till t ex en trägaffel/sked.

 

Så låt bli att sticka era söta små tummar i dessa mycket varma kakor, ok?

 

Alla recept jag har testat har innehållit för lite mjöl och kakorna har flytit ut och blivit platta, därför delar jag nu med mig av tips nr två denna afton.

-Gör en provkaka och grädda, reser den sig lite och blir rund och fin? Toppen, baka ut resten av kakorna och känn dig nöjd.

Håller den inte formen och flyter ut, tillsätt lite mer mjöl och gör ännu en provkaka. Så får man vackert hålla på tills man hittat precis rätt mängd mjöl.

 

Nog pratat, här kommer receptet:

 

Thumbprint cookies ca 40 st:

 

110 g smör

2 dl strösocker

1 ägg

ca 4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 msk mjölk

 

50 g hasselnötter

 

Chokladkräm:

 

50 g mjukt smör

2 dl florsocker

1 äggula

3 msk kakao

 

Rör smör och socker mjukt, tillsätt ägget. Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljsocker, ha sist i mjölken. Här kan det passa bra att göra provkakan.

Rulla till två längder och lägg in i kylen i ca 30 minuter.

Dela varje längd i 20 bitar och forma dem till bollar.

Rulla hälften av bollarna i strösocker och resterande i finhackade hasselnötter.  Lägg kakbollarna på en plåt med bakplåtspapper, grädda i 180 grader i 10 minuter, tag ut kakorna och gör en grop i varje kaka. Fortsätt att grädda i ca fem minuter. Låt kakorna svalna helt innan du fyller dem med chokladkrämen.

 

Vispa upp det mjuka smöret med florsockret, tillsätt äggulan och kakaon. Fyll en spritspåse med krämen och fyll varje kaka med en klick kräm.

Låt krämen stelna och lägg genast ner dom i frysen, risken är stor att det inte finns några kakor kvar annars...

 

 

Vilket är din bästa "bra att ha i frysen kaka"?

 

 

Bild:Linnéas Skafferi

Ps. Det bara rasar in bidrag på www.matfeed.se, ta och skapa dig ett användarkonto du också och visa upp alla dina fina matbilder! Ds


Hel kyckling i ugn

 

För någon vecka sedan köpte jag hem en hel kyckling som direkt åkte ner i frysen, där har den legat och väntat på att jag skulle få tillfälle att laga till den.
Anandag påsk blev dagen under påskledigheten vi helt själva var tvugna att laga mat. På hela dagen var vi inte bortbjudna till en endaste människa och vi tillbringade hela dagen hemma.
Anandag påsk blev en perfekt dag att göra hel kyckling i ugn på. God marinad, in i ugnen och dryga timmen senare är maten klar! Perfekt mat för lata dagar.

Sen har det gjorts en upptäckt i den Seidelska familjen (dit jag tillhör), currymajonnäs. Andra har kanske ätit detta tidigare, men för mig var det en ny upptäckt.
Själv tycker jag inte alls om majonäs och curry äts väldigt sällan här hemma. Men av någon outgrundlig anledning fungerar dessa två toppen ihop! Det var hemma hos mina föräldrar detta skapades för ett par veckor sedan när det verkligen inte fans något annat att ha till kycklingen. Själv tillsatte jag lite creme fraiche (det är bäst så, annars kanske jag får för mig att börja gilla majonnäs) i såsen, det blev verkligen jättegott. Även till smaksättningen av kycklingen hämtade jag inspiration från pappas matlagning, men här i min variant.


Kyckling i ugn:


ca 1 kg kyckling (färsk eller fryst)
50 g smör
curry
chili
2 klyftor vitlök
soya
salt & peppar
1 stor gul lök
2 morötter


Skölj kycklingen och klappa den torr med hushålspapper. Smält smöret och blanda i curry och chili efter smak. Skala och pressa/finhacka vitlöken och rör i den tillsammans med soya, salt och peppar.
Pensla genast detta över hela kycklingen. Smöret kan börja stelna lite och bli svårt att pensla, men då är det bara att värma allt i micron en liten stund.
Klyfta löken och skär morötterna i stavar. Fyll kycklingen med lite lök och morötter, strö resten ovanpå och runt om kycklingen. Ställ in i ugnen på ca 170 grader i en timma. Man räknar en timma per kilo när det kommer till kyckling.

Morötterna och löken blir jättegoda att servera till kycklingen, lika så den goda skyn som blir i botten av formen.


Currymajonnäs:

1 1/2 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
curry
chili
salt & peppar

Blanda majonnäs med creme fraiche, curry, chili, salt och peppar. Låt stå svalt till servering.


Majonnäs verkar vara en sån sak som du antingen älskar eller hatar. Vad säger du om majonnäsen, hiss eller diss?




Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Kiwimarmelad

 

Idag har jag kokat två burkar kiwimarmelad. Så här års brukar de ha kiwi på extrapris och dessa kostade endast 10 kr för 10 stycken. Det blir inte många kronor per burk det inte. När du ska koka sylt eller marmelad behöver du egentligen inte mer än frukt/bär och socker. Hade jag haft en vaniljstång hemma hade den nog fått koka med, men det blev gott utan också.

Använder du syltsocker står anvisningarna på paketet, men jag brukar ungefär ta en del socker till två delar bär eller frukt.

 

2 små burkar kiwimarmelad

 

500 g kiwi (ca 6 stycken)

250 g syltsocker

 

Skala kiwin och skär dem i små bitar. Mät upp socker och kiwi och lägg dem i en kastrull, mosa kiwin lätt med en gaffel. Låt kok upp och koka i ca 7-10 minuter. Skumma av marmeladen undertiden som den kokar. Ha upp på väl rengjorda burkar och sätt på locket direkt.

 

Nu letar jag bara efter det perfekta receptet på kex.. Det är ingen av er läsare som har ett på lut?

 

 

Bild: Linnéas Skafferi



Det är jättekul att så många av er hittat till
matfeed.se. Vi försöker gå igenom alla bidrag så snart vi kan!

feed

 

 

Jag har tidigare under vintern hintat om att jag arbetar på ett litet nytt projekt och nu äntligen verkar det som om vi börjar bli klara.

 

Idag finns det mängder av bloggportaler där du hamnar högt upp på listorna om du har många besökare och bloggar ofta.

Vi ville skapa en sida där alla får lika stor chans att synas i rampljuset och där du som bloggare enkelt kan visa upp dina inlägg genom att publicera en bild som länkar tillbaka till ditt inlägg och blogg. Alla inlägg granskas manuellt för att vi skall hålla en hög kvalitet på sidan. Mer info om hur du går tillväga finns på respektive sida. Vi har valt att skapa fyra olika sidor som täcker in olika kreativa områden.

matfeed kan du som har ett inlägg som på något vis berör mat få din chans att synas.

fotofeed kan du publicera foton av alla de olika slag, porträtt, djur, barn mm.

inredningsfeed finns utrymme för alla underbara inredningsbloggar att visa upp sig.

Sist men inte minst har vi pysselfeed, ett ställe för alla pysselsugna att dela med sig av sin kreativitet.

 

Självklart kan du som inte bloggar själv besöka sidorna för att hitta inspiration!


Moussetårta

En riktig favorit när det kommer desserter är chokladmousse, ljus, mörk eller vit spelar inte så stor roll, det är alltid gott!

Tyvärr kan den lätt skära sig och bli lite grynig, smaken blir det inget fel på men det ser kanske inte så tjusigt ut. För att undvika just detta brukar jag alltid se till att äggen inte är kylskåpskalla och att den smälta chokladen fått svalna ordentligt. Det brukar göra susen och moussen blir len och fin.

 

Eftersom jag inte visste exakt hur många vi skulle bli när vi skulle smaska i oss denna mousse valde jag att göra en tårta av det istället. Ett lager med 35% chokladmousse och ett lager med vit chokladmousse.

 

 

 

 

Här har ni grunden i en chokladmousse, ägg, grädde och choklad. Mer än så behöver du egentligen inte. Du kan i stort sett smaksätta din mousse med vad helst du önskar. Jag hade i ett par matskedar kaffe i den mörka moussen men det går bra med likör, apelsin eller varför inte en skvätt whisky?





När jag skall smälta choklad hackar jag den alltid med brödkniven, då blir den riktigt finhackad och smälter mycket fortare. Fiffigt va?







Tårtan är gjord i en springform med den mörkare moussen underst, dekorerad med riven mörk choklad och några påskägg. Behöver jag säga att det var ruskigt gott?


Receptet är följande:

Chokladmousse med kaffe:

3 ägg
200 g choklad 35% kakao
3 dl grädde
3 msk kallt kaffe

Vit chokladmousse:

3 ägg
200 g vit choklad
3 dl grädde

Separera äggvitorna från gulorna. Vispa äggvitorna till ett vitt skum och vispa äggulorna lätt. Finhacka chokladen och smält den över vattenbad eller i micron. Låt chokladen svalna, vispa under tiden grädden.
Tillsätt chokladen, lite i taget i de uppvispade äggulorna, rör till en jämn smet (skär den sig lite, få inte panik, fortsätt bara vispa, äggvitan brukar göra moussen len). Vänd försiktigt i äggvitan och sist grädden. Ha i eventuell smaksättning. Rör moussen helt slät och bred ut den mörka moussen i botten av en springform, låt stå i frysen i ca två timmar. Låt den vita moussen stå i kylskåpet under tiden.
När första lagret mousse stelnat helt, bred den vita moussen över och ställ in i frysen minst två timmar till.


Vad har ni ätit för goda desserter i påsk?



Bild: Linnéas Skafferi

Påsken 2010



Hej alla påskfirare där ute!

Här flyter påsken stillsamt på, förmiddagarna har vi spenderat hemma i trädgåren eller ute på prommenad. Till kvällen har vi sedan förflyttat oss runt bland släkten och ätit mat i massor. I år skulle man nästan kunnat tro att de gjort upp ett matschema då vi inte ätit samma mat någonstans.
Långfredagen spenderade vi hos svärfar, där bjöds det på rökt lamm och potatisgratäng. Jag tror vi åt tills det pös mat ur våra öron, sen när klockan började närma sig midnatt åkte maten fram igen och kan ni tänka er att det var lika gott då med!
Påskaftonen firades hemma hos svärmor och den klassiska ägglådan avnjöts i gott sällskap, därefter blev det äggletning. Sebastian hittade sitt först och svägerskan fick leta längst, allt var precis som vanligt med andra ord!
Idag har vi båda hunnit arbeta en stund på morgonen, jag hade en beställning på smögåstårta och Sebastian for in till stan för en familjefotografering. Men om ett tag skall vi gå över till mor och far för att åter igen fylla på med mat. Konstigt nog bröjar man bli hungrig igen.. Där blir det även firande av kära pappa som fyllt 40+9 år i dagarna.

Men först skall jag unna mig en liten stund på soffan!



Bilder från fredagens middag, rökt lamm severat i
direktörsbostaden där svärfar flyttat in.

Citrondesserter x 3



Det här inlägget var igentligen tänkt att publiceras igår, men efter en hel dag med sånt där väder när himlen når ner till marken ni vet, sken det plötsligt upp! Alla moln försvann och seneftermiddagen/kvällen blev så där underbar som den bara kan vara en tidig vårdag.
Vi tog med oss hunden ut och njöt av vädret istället för att sitta inne och arbeta (vilket vi får sota för nu, solen skiner fortfarande ute och här sitter vi och arbetar på självaste långfredagen..).


För er som inte riktigt betsämt er för vad ni skall bjuda på till dessert i påsk kan jag rekommendera att besök hos husgurun
Martha Stewart, där finn allt och lite till! Jag har plockat ut tre favoriter på temat citron, vilket passar ypperligt så här i påsktider.

Först ut är de här bedårande citron-maräng-cupcakesen, du hittar även en video som visar hur du gör dem.

Desserter man gör i portionsformar
är riktigt smidigt tycker jag, du kan duka snyggt och du vet att det räcker till alla.

Vem kan få för många recept på pajer? Inte jag i alla fall, här är en sötsyrlig variant med len citronkräm som fyllning.


Vi skall börja påskfirandet hos svärfar ikväll och jag står för desserten, jag vet att han tycker mycket om choklad så jag funderar på att göra en variant av chokladmoussetårta, bilder och recept kommer förhoppningsvis under helgen!

Tills vi ses igen önskar jag er en härlig långfredag med massor av sol och ledighet!

Har du börjat fira påsk än?



Bilder från www.marthastewart.com