Matbloggstoppen


Valnötsbröd

 

 

Idag har jag bakat bröd och vet ni, det blev jättegott! Att baka matbröd är en hel vetenskap och det är då inte alla gånger man lyckas! Den här gången blev det inget surdegsbröd, utan ett helt vanligt bröd gjord på gammal hederlig jäst. Jag hade redan innan jag skulle till att baka bestämt mig för att ha hasselnötter i brödet, för jag var helt säker på att jag sett en påse med hasselnötskärnor i skafferilådan. Så var inte fallet, det fanns en påse men det var bara ynka 50 g kvar i den. Men har man bestämt sig för att baka bröd med nötter så har man, så jag kompletterade med 50 g valnötter och det blev kanongott! Degen räckte till två halvstora bröd som fick jäsa i korgar och 12 stycken runda bullar, perfekt till frukosten!

 

Hasselnöts- och valnötsbröd:

 

50 g jäst

3 dl vatten

2 dl turkisk yoghurt

75 g mjukt smör

1 ägg

50 g hasselnötter

50 g valnötter

2 tsk salt

ca 13 dl vetemjöl special

ca 2 tsk honung

 

Smula ner jästen i degskålen, slå över ljummet (37°C) vatten. Rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt yoghurt, smör, ägg och grovhackade nötter. Blanda väl. Arbeta in mjöl och salt, lite i taget på låg hastighet under ca fem minuter. Arbeta sedan degen kraftigt i ca 10 minuter. Ringla honungen över degen mot slutet.

 

Låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela degen i tre delar. Mjöla jäskorgarna väl och lägg i degbitarna, alternativt forma dem till runda bollar. Täck över med bakduk och låt dem jäsa i 1 timme. Värm ugnen till 250°C, stjälp upp bröden på en varm plåt klädd med bakplåtspapper, sänk värmen til 200 °C och grädda dem i ca 30 minuter, ca 15 minuter för de små bullarna som du kan pensla med uppvispat ägg. Spraya in vatten i ugnen tre gånger under gräddningstiden för att få en hård och fin skorpa.

 

Ät som frukostbröd, till soppor eller som vi gjorde idag, till en mustig gryta!

 

Bild Linneas Skafferi & Sebastian Niemi-Carlsson

 


Kommentarer
Postat av: Johanna

Gud så gott! Vi har ett stenugnsbageri här i stan, deras valnötsbröd är helt otroligt! :D

Postat av: Designing good life - Sarah

Låter jätte gott! Valnötsbröd har jag aldrig provat att baka själv men det från bageriet är ljuvligt...

2010-05-05 @ 21:58:21
URL: http://www.designinggoodlife.se
Postat av: Anonym

Ser supergott ut. Tänkte skaffa mig en baksten så att man får den där stenugnsbakade känslan. Måste bara klura ut vart jag ska få plats med den i vårt lilla kök. :)

2010-05-05 @ 22:34:20
Postat av: Från sött till salt

Grattis förresten till att göra en bok. Det är du väl värd. :)

2010-05-06 @ 07:20:52
URL: http://sotttillsalt.blogg.se/
Postat av: Tina

Detta reccept måste jag bara prova, älskar valnöttsbröd.

2010-05-06 @ 07:35:50
URL: http://tinatheander@blogg.se
Postat av: Monika

Gud va gott det ser ut, det måste jag testa :)

2010-05-06 @ 09:03:52
URL: http://monckan.blogg.se/
Postat av: Katja

Lätta upp pellan lite och dra ur lite rött....

NÄ bara skojjar!!!



=)=)

2010-05-06 @ 12:38:43
URL: http://sthlmblues.blogspot.com
Postat av: Fridas kök

Vilket härligt bröd, det låter jättegott!

Vilken bra inspirationen att göra både hela bröd och småbullar. :-)

2010-05-06 @ 13:10:27
URL: http://fridaskok.wordpress.com
Postat av: Daniella - BakeCake

Åh jösses, sånt fint bröd! Och jätte fin bild! Hoppas du har haft en skön vecka! Kram Daniella - BakeCake

2010-05-06 @ 18:32:56
URL: http://bakecake.blogg.se/
Postat av: Loulas Kök

Valnötsbröd är min favorit, kan inte misslyckas!

2010-05-06 @ 20:03:28
URL: http://loulaskok.se
Postat av: Lisa

Nu är mina bröd klara. :D

Har dock inte smakat ännu. :P

Har precis hittat hitt å tycker bloggen är underbar so far. :)

2010-05-06 @ 21:40:13
URL: http://lisoball.bloggplatsen.se
Postat av: Vaniljskorpan

Oj, det såg gott ut. Det är så gott när det är nötter i brödet :)

2010-05-06 @ 21:45:25
URL: http://vaniljskorpan.blogg.se/
Postat av: Yasemins kök

Jag älskar smaken av valnöt i bröd. Den kommer fram bättre så. :)

2010-05-07 @ 00:01:54
URL: http://yaseminskok.blogspot.com/
Postat av: MrOskar

Jag älskar bröd med nötter! :D

2010-05-07 @ 23:38:34
URL: http://mroskarofsweden.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback