Bakning

image191

Alla som har TV4+ kan skatta sig lyckliga som får se Leila Bakar på onsdagar kl 21. Själv har jag inte turen att få titta på detta program då vi inte har denna kanal. Men jag misströstar inte, för det finns en möjlighet för mig med. Även om det bara varar för kanske 2 minuter så kan det räcka för att få lite inspiration! Går man in på TV4.se och klickar sig vidare till Leila bakar kan man få se små snuttar ur de gågna programmen. (fungerar inte så bra med firefox, men explorer funka finfint!)
Så klicka er
dit och bli lite inspirerade!

Tydligen fick jag mig en släng av bakfeber eftersom jag satte igång och baka biscotti när jag kvicknade till frammåt eftermiddagen. Dagens smaksättare blev choklad och kokos. Nu står de på tork i ugnen. Ska bli gott att knapra på några inatt ifall vi får det lugnt på jobbet!


(eget collage med bilder från tv4.se)

Fina fisken!

image190
Igår blev det fisk här hemma. Har gjort ett avtal med mig själv att vi ska försöka äta fisk en gång i veckan. Men då mina kära bloggvänner behöver jag eran hjälp.  Varje gång jag gör ett inlägg om fisk så är det alltid någon som skriver att det är så svårt att hitta bra fiskrecept. Jag håller fullständigt med! När vi väl äter fisk är det så gott, men av någon anledning har jag en liten blokad inne i hjärnan. Så fort ordet fisk dyker upp så blockeras inspirations nerven och jag vet inte alls vad jag skall göra!
Därför ber jag er att maila mig,([email protected]) för alla har nog iallafall ett bra fiskrecept liggandes hemma!? Skriv ner receptet, skicka gärna med en bild också så sammlar jag ihop recepten och publicerar dem. På det viset kommer vi få massa härliga fiskrecept att utgå ifrån!

Nu kommer iallafall mitt bidrag. Vitlökspepparn och citronen blev en jättabra kombination, det här kommer jag göra fler gånger här hemma, blev riktigt lyckat!

Det här behöver du:

fiskfilé (1 per person)
salt
vitlökspeppar
dill
smör
½ citron

potatis & morötter

Gör så här:

Värm en stekpanna med en klick smör i. När smöret tystnat, lägg då i fisken. Salta, peppra och strö ordentligt med dill över. Stek tills fisken fått lite färg och är helt genomklar. Pressa över saften från ½ citron.

Skala och koka potatis, i  halvtid lägger du i morötterna så de inte blir för överkokta.

Till detta serverade jag en god sallad och en enkel romsås.

Sås:

1 schalottenlök
½ fp röd stenbitsrom
2 dl turkisk yoghurt 3.5%
½ citron
dill
salt & peppar

Finhacka löken och lägg den i en skål, blanda med rom, yoghurt och dill. Salta och peppra. Pressa över saften från ½ citron.
Låt stå och dra en liten stund innan servering.



Turkisk yoghurt

image189
Lindahls Mejeri har den senaste tiden gjort reklam om en av dras senaste produkter; Lätt yoghurt 3.5%. Jag har vid de senaste besöken på ICA letat efter denna produkt med den har ej funnits. För ens igår, då stod den där i en liten monter och vips hade jag en burk i min vagn.
Eftersom jag är lite smått förälskad i föregångaren, så måste jag ju bara prova denna!
Koncistensen är lite rinnigare men smaken är den samma. Använde den igår till att göra en romsås och det gick alldelens utmärkt!

Så är du precis som jag förtjust i den turkiska yoghurten men vill ha ett smalare alternativ? Ja, då kan jag varmt rekomendera denna!

De har även lanserat två smaker av
delikatess yoghurt sam jag inte hunnit prova än.

 

(Eget collage med bild från Lindahls Mejeri.)


Mellanmål

image188

Var det inte en reklam som löd så? Det känndes så bekant när jag skrev det, men googlade på det och fick ingen träff. Någon som vet?
Hursom, så gjorde jag ett sånt smarrigt och enkelt mellanmål till mig nyss.

Skiva/hacka frukt som du har hemma, häll upp i en skål och toppa med lite lätt vaniljyoghurt. Strö ev lite koksoflingor ovanpå. Enkelt, smarrigt och mättande.


Eller var det kanske "När mellanmålet är målet"? Jag vet inte, snälla nån, hjälp mig!


Enkel glass

image187



Den allra enklaste glassen gör du av vaniljvisp! Perfekt att ha hemma när glassuget kommer!
Vad man vill smaksätta med är helt valfritt, men choklad i alla smaker och former är ett hett tips. Anväder du frukt så försök att vattna ur dem lite först så inte glassen blir "isig"
Jag vet att vi en gång hade hackad choklad och marshmallows i.. Det var sött, men ack så gott! Frys in i en burk eller häll vispen i en sockerkaksform så får du en finfin glasstårta!

Gör så här:

Vispa  vaniljvisp hårt. Ha i valfri smaksättning och frys tills den har stelnat!

Enkelt, gott och lite småroligt att göra sin egen glass utan att behöva röra om stup i kvarten. ( om man nu inte är begåvad med en glassmaskin!)



Hipp hipp hurra!

image186
Nu tänker ni: nej nu har hon missat mors dag! Det var ju igår, men icke. Det är så att mamma fyller idag!
Har inte hunnit göra någon tjusig tårta, men dock skall jag göra något annat gott som vi kan ha till kaffe ikväll. Finfina presenter har vi fixat, hoppas dom blir uppskattade!

Så grattis lilla mamma på födelsedagen!

Banankaka

image185


Eftersom denna helg inneburit jobb,jobb och jobb så har jag inte haft så mycket enrigi över till bloggandet. Men nu är jag  ledig två nätter så nu ska det bli bättring!

Bakade en sån god banankaka i helgen. Blev riktigt saftig och mumsig. Perfekt att göra om man har en ensam liten övermogen banan liggandes i fruktskålen hemma. För en banan räcker gott och väl till denna kaka!

Det här berhöver du:

3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
3 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 g smör el margarin
½ dl mjölk
1 mogen banan

Gör så här:

Vispa socker och ägg poröst. Smält smöret och låt det svalna. Blanda de torra ingrediensera och ha i de under omrörning. Häll över smör och mjölk.
Smöra och bröa en form. Häll i smeten. Skiva en banan och fördela över kakan. Grädda i mitten av ugnen i ca 200 grader tills provstickan är kladdfri. (ca 30 min)

Servera som den är eller med en klick vaniljvisp till! Tack vare bananen så håller sig denna kaka mjuk och smular inte sönder efter en dag!



Chokladbollar

image184

L- åh, jag är så sugen på nått
S- ska jag baka chokladbollar!?

Jag som skulle hålla mig undan från sött, iallafall för en dag. Men icke! Nu står Sebbe med chokladbollssmet och pärlsocker upp till armbågarna och rullar för fullt. För här hemma är det han som gör detta bakverk.
Eftersom jag har väldigt svårt att följa recept och angivna mått blir aldrig mina bollar så goda. Sebbe följer till punkt och pricka, han provsmakar inte ens! Jag blir så arg när han inte smakar av. Men de är ju alltid goda svarar han mig med något självgod min. Suck!
Ja, ja huvudsaken är att jag får mitt söta. Ska nog ta en fika till Lyxfällan och fundera på om det verkligen var så bra att beställa de där skorna och kläderna från Ellos med månadsfaktura, eller om jag kanske borde ha betalat allt på en gång.....

Ha en skön kväll allesammans!

Vill ni också baka Sebbes smarriga chokladbollar? Läs på havregrynsförpackningen, receptet står där;)

(eget collage med bild från google och egen bild)

Pasta med tomatsås

image183
Ikväll fick det bli pasta här hemma. Det absolut enklaste tillbehöret är självklart en tomatså gjord på krossade tomater. För att få lite brytning i såsen grovhackade jag 2 tomater som fick koka med såsen. På det viset kunde jag ju nästan lura mig själv att allt var gjort på "riktiga tomater".
Efter gårdagens samtal med mamma så konstaterade vi att maten blir godast om man får tjofsa ihop allt. Så det gjorde jag i stekpannan. Mums!

1 fp krossade tomater med basilika
2 chalottenlökar
2 tomater
basilika
balsamvinäger
salt & peppar
chili
en nypa socker
ev. fetaost

fullkornspasta

Gör så här:

Finhacka löken och fräs den i stekpannan. Grovhacka tamaterna och låt dem puttra i pannan med löken. Slå över de krossade tomaterna. Skvätt på lite balsamvinäger och krydda med basilika, chili, salt, peppar och socker. hacka ev lite fetaost och rör ner.
Ha i nykokt fullkornspasta i tomatblandningen, rör om och servera genast!

(eget collage med egen bild)

Firre

image181
Detta är vad som blev gårdagens middag. Jag är inte speciellt bra på att göra fisk, men ibland så måst man ju äta det med.
Eftersom vi nu snart genomlidit sista veckan innan lönen veckan så har det inte varit så välfyllt i skafferi och kyl. Veckans storhandling bestod av kattmat, kattsand, 2 L mjölk, margarin och ett 6-pack med ägg. Trotts att förutsättningarna inte var de bästa så blev det riktigt gott!

Detta behöver du:

1 pkt torsk
ca 3 dl mjölk ev lite mer
1 msk kaviar
några stänk fisksås
citron
gräslök
maizena
ris
fetaost
salt & peppar

Gör så här:

Koka ca 6 portioner ris.
Bred ut det färdigkokta riset i en ugnsform. Tärna fisken och tryck ner fiskkuberna i riset.
Blanda mjölk, kaviar, fisksås och maizenamjöl. Klipp över ordentligt med gräslök, salta och peppra rikligt.
Gratinera på 200 grader i ca 15 minuter. Tärna lite fetaost och ha över risblandningen precis innan sesrvering.
Servera med lite grönsaker!

(eget collage med egen bild)

Presenttips

image178
Jag fortsätter nu att tjata om Elle Mat & Vin men i senaste numret läste jag ett sånt bra presenttips som jag bara måste dela med mig av till er som inte läser tidningen.

"Istället för en blomma" lyder överskriften.
Först ges tips på vad för olika slags viner du kan köpa "till den 50-årige förföraren", "till gudbarnet", "som doppresent", "till studenten"osv. Men sen kom det bästa tipset enligt mig.

"Som bröllopspresent"
Köp hem en hel korg med olika viner (helt efter vad din egna plånbok klarar). Dessa viner är tänkta till olika tillfällen under ett äktenskap.
Gör fina etiketter och sätt runt flaskhalsarna. "Efter första gälet", "fira första barnet", "på 1:a bröllopsdagen" etc.
Detta är en present brudparet inte kommer glömma i högen av brödrostar och resecheckar.

Smart va!?

(eget collage med bild från sxc.hu)


En råtta i Linneas skafferi!

image177


Idag när jag skulle leta reda på riset, där längst in i skafferiet ni vet. Ja då hittade jag en sönderäten mjölpåse.
Storråtta!? Nej det är nog antagligen katten som vart framme. Skafferidörren går nämligen inte riktigt att stänga, så har man otur tar hon sig in där och river allting. Sen är det en väldigt matglad katt så hon måste ju provsmaka på allt möjligt också! Antagligen föll mjöl henne inte så väl i smaken eftersom hon inte gjort så stort hål.
En påse däremot kan hon lätt tugga igenom för att komma åt brödet, eller varför inte smyga upp på diskbänken och sno en våffla eller lite brocoli.. Hon äter verkligen allt denna katt!

Visst ser hon farlig ut på ena kortet? Fångade henne mitt i en gäspning, för den här katten är långifrån farlig.


(eget collage med egna bilder)

Elle Mat & Vin

image174
Detta är en tidning som lätt faller i glömska mellan varven då den inte komer ut mer än var fjärde månad. Vilket är otroligt synd eftersom innehållet av denna tidning skänker en matälskare underbar njutning!
Det var faktiskt
Helena som igår skrev ett inlägg om denna tidning, att ett nytt nr var ute. Så jag var tvungen att ta svängen förbi ICA och köpa mig ett ex.
- ja mamma du ska få den när jag läst klart!

Hur du fixar bästa festen, dopkalaset, bakar gott knäckebröd, goda drinkar och mycket annat kan du läsa i senaste numret utav Elle Mat & Vin, så skynda dig ut och köp ett ex!


(eget collage med bild från elle mat & vin)

Våfflor

image173
Idag var vi sugna på våfflor här hemma så det var bara att ta fram våffeljärnet och göra en omgång. Det är faktiskt riktigt gott. Jag brukar göra lite röror till mig men även vispa lite grädde och ta fram söt sylt. Dels för att det är Sebastians favorit och för att jag brukar avsluta med en våffla full med grädde och sylt. Då försvinner sötsuget garanterat!
Vill du ha nya varianter på våfflor så kan jag rekomender att kolla
här. Dinkelvåfflor, söta våfflor, vagenavåfflor eller varför inte norskavåfflor!? Allt för våffelälskaren!

Dagens våffelröra blev följande:

½ burk cream fraiche
1 msk gräslök
salt & peppar

Klipp gräslöken i småbitar, blanda med fraichen. Salta och peppra.
Mums att ha på våfflan!



(collage: egen bild)

Kycklingsoppa

image172

Ikväll blev det kycklingsoppa till middag. Det tar lite tid för kycklingköttet att bli färdigkokt men annars är det en mycket enkel soppa att göra.
Lite buljong, kokosmjölk och ingefära. Sen är det klart, nästan iallafall!

Det här behöver du:

1 hel kyckling
vatten 2 vitlöksklyftor
salt och peppar

ca 2 msk ingefära
1 halvstark chili
1 burk kokosmjölk light
ca 1 msk finhackad basilika
2 morötter
maizena
1 röd paprika

Gör så här:

Lägg den hela kycklingen i en stor kastrull, slå över vatten så de precis täcker kycklingen. Lägg i två hela vitlöksklyftor, salta och peppra.
Låt koka tills kycklingköttet är helt vitt. ca 1 timme.

När köttet är klart så ta ur kycklingen, dela den så den får svalna något. Sila buljongen som kycklingen legat i.
Dela köttet i småbitar och lägg tillbaka dem i kastrullen. Slå buljongen över kycklingköttet. Finhacka ingefära och chili. Ha i de i kastrullen och låt det koka upp. Slå över mjölk och basilika. Skiva morötterna i tunna stavar och lägg dem i kastrullen. Strö över lite maizenamjöl och låt allt koka ihop en stund. Hacka paprikan och ha i den. Servera soppan tillsammans med ett gott bröd!

Söndagsbullar

image171
Å va duktig man känner sig när man gjort en omgång bullar! Vi ställde klockan igår och gick upp, gjorde frukost och sen satte jag igång med bullbaket och Sebastian plockade undan massa färgburkar från hallen och målade sedan klart sängborden. När bullarna var klara kom mormor, morfar och mamma ner på lite kaffe.
Mycket gott med nybakta bullar.  Vi har haft en skön helg på landet och jag har sytt klart gardinerna till köket och sovrummet, glömde ta kort på dem men de kommer. Blev så fint!

Till bullbaket använde jag Dr Oetker Quick Jäsblandning.
Det blandar du ut med mjölet och behöver inte stå och jäsa i evigheter innan det går att baka ut. Ett stort plus!
På paketet står det att det inte behöver jäsa förens bullarna står på plåten men jag kan rekomendera att låta degen vila/jäsa i ca 10 minuter innan den bakas ut! Smaken var det absolut ingen skillnad på mot vanlig jäst, ett plus till är att det som torrjäst ungefär. Står sig bra länge så det är bara att köpa hem så och ha i skafferiet i väntan på nästa brödbak!

Inspiration

image170
Visst är det konstigt hur vissa människor kan ge en sån underbar inspiration medans andra är tråkiga så man somnar!?
Såg nyss ett avsnitt utav Hemma hos Jamie och man ser verkligen hur han älskar att laga mat och att han blir nöjd med det han gör. Det är woom, bam och lovely! Hela hans ansikte skiner upp när han smakar något av det han gjort! För någon vecka sedan såg jag på TV4 där de visade dagens middagstips. Kocken ( som med all säkerhet var väldigt duktig på att laga mat och lägga upp det snyggt) var nog det tråkigaste jag sett på mycket länge. Inte en känsla visade han. Han stod där med sina plasthandskar och petad lite på maten. Jag blev inte direkt sugen på att laga mat!

Hur som, det jag vill få fram är att jag blev inspirerad av Jamie och därför får ni nu ett recept på Tacolåda. Det är smarrigt och superenkelt att göra!

Till en stor ugnsform:

600 g köttfärs
1-2 påsar tacokrydda (beroende på hur star tacosmak man vill ha)
2 vitlöksklyftor
½ purjolök
1 paprika
3 tomater
1 fp krossade tomater
200 g philadelphiaost
1 burk cream fraiche
1 burk majs
riven ost
nachochips

Gör så här:

Bryn köttfärsen och blanda i tacokryddan. Finhaca vitöken och purjon. Blanda i dem i köttfärsen.
Bred ut köttfärsröran i en ugnsform och rör i philadelphiaost, fraiche och krossade tomater.
Hacka tomat och paprika, blanda även i dem och  majs i formen. Blanda runt och avsluta med lite riven ost.
Gratinera i ugnen på ca 200 grader tills osten smällt.

Häll upp nachochipsen i en skål och servera till tacogratängen.

Jag måste visst ha lysnat med ett halft öra när du läste upp receptet mamma, för det ska ju varken vara vitlök eller krossade tomater i egentligen. Men det blev så gott så här med! Blev middag av detta både i går och idag!


(eget collage med bild från google)



På tal om gott..

image169
så har jag även skickat med en liten beställning på en hink Cosmopolitan Mix. En hink med drinkblandning i form av is som du har upp i ett glas och slår över önskad mängd alkohol. Perfekt att ha till mitt fördelsedagskalas i sommar.  Tror tyvärr inte att det finns att få tag på här i Sverige, har iallafall inte sett det.


(eget collage med bild från google)

Den som väntar på något gott..

image168


väntar aldrig för länge, mja så kan det kanske vara.
För när våra vänner från USA så har de lovat att ta med ett eller två exemplar av tidningen
Martha Stewart Living. Att beställa hem ett ex skulle kosta mig dryga hundralappen och det vill jag inte riktigt betala.
Så nu går jag här och väntar och längtar på mina tidningar!

Pasta * 2

image167


Idag blev det en ny form av spagettilåda hos oss. Som jag skrivit förut älskar jag sådant. Lådmat, bara att smocka ihop och sen in i ugnen en stund.
Eftersom det har legat ett stackars ensamt paket med färsk (fast fryst) ravioli i frysen ett bra tag nu så fick det gästspela i dagens spagettilåda. Med vitlök och basilika som smakförgyllare blev det här riktigt mumsigt!

Till 4 portioner:

1 fp färsk ravioli
en knippe fullkornspasta
2 dl milda mat
2 dl mjölk
maizena
brocolibuketter, frysta okokta
1 vitlöksklyfta
10 cm purjolök
1 msk hackad basilika
ost
salt och peppar
en skvätt vitvinsvinäger eller annan syra ex. citonsaft

Gör så här:

Dela brocolin i mindre buketter och lägg dem i botten på en ugnsfast form. Hacka vitlök och pujolök, strö det över brocolin.
Lägg i den färska pastan, den behöver ej kokas före!
Koka spagettin i rikligt med vatten under ca 4 minuter, häll sedan i den i formen med. Rör om så de båda pstasorterna blandas med löken. Skvätt över lite vinäger.
Rör ut lite maizenamjöl i mjölken, häll över den och matlagningsgrädden på pastan. Salta och peppra ordentligt.
Hyvla några skivor ost och lägg överst. Strö basilikan ovanpå osten. ( Fryst finhackad basilika finns på ICA med smart zip-lås. De håller sig mycket längre i frysen då!)
Gratinera i ugen på ca 220 grader i ca 15 minuter eller tills osten smält helt.

Mycket mumsigt och väldigt enkelt!


(eget colage med bilder från google)



Ge ugnen en omgång!

image166

Idag fick en ny vän föja med hem till oss. Mr Muscle Ugn. Han kom för att stanna. Bara att spraya hela ugnen, låta verka 1 timme och sedan torka rent med en trasa! OBS, ugnen skall vara kall.
Enkelt och ett mycket bra resultat! Den går även att använda på ugnsgaller och plåtarna. Undvik bara att andas in sprayen, jag fick världens hostattack!
När man gjort rent ugnen brukar det vara bra att "bränna ur" den en gång innan den avnänds, dvs kör i gång ugnen på hög värme med luckan öppen så försvinner ev lukt av rengöringsmedlet!


(eget collage med bilder från google)

I natt jag drömde något som..

image165

Jag måste bara skriva ett inlägg om dessa. Visst ser dom smarriga ut? Det är allas våran Martha Stewart som dom kommer ifrån. Satt och kikade runt på hennes hemsida igår och fastnade för detta recept. Det finns även en video som visar hur man gör dom! Perfekt!
Hur som så funderade jag nog på att testa detta recept innom en snar framtid, visade Sebastian bilden och receptet och hans ögon lös! Han ställde helt frivilligt upp som förste provsmakare!
I natt har jag bakad dessa, fast i drömmarnas värld, oj oj vad jag har slitit. I min dröm om dessa så gjorde jag även mindre, för botten till de här kakorna är som en muffin, då tänkte jag i min dröm att det vore kul att göra små också. Då tog jag småkaksformar och hade i muffinsmeten i. Har inte en aning om det fungerar i verkligheten, men de blev så söta så i min dröm!
I ärlighetens namn verkar de faktiskt inte alltför svåra att göra...


(eget collage med bild från marthastewart.com)

Kalops

image164


Idag åkte en påse med grytbitar upp ur frysen, resultatet; Kalops. Det var ett bra tag sen jag gjorde det, får det bara koka riktigt länge så är det urgott!

Detta behöver du:

ca 600 g nötkött
10 cm purjolök
2 chalottenlökar
1 köttbuljongtärning
vatten
4 morötter
2 lagerblad
2 msk rödvinbuljong
maizenaredning
salt & peppar

Gör så här:

Bryn köttbitarna i lite olja i en gryta. Hacka löken och ha i den. Bryn tills köttet fått färg på alla sidor, slå då över vatten och ha i bljongtärning och lagerblad. Vattnet skall täcka grytbitarna.
Låt detta koka tills köttet är färdigt. Idag hade jag god tid på mig så min gryta fick koka ca 1½ timme. När det är ca 20 minuter kvar så slanta morötterna och ha i dem. Red av med lite maizenamjöl, smaksätt med vinbuljongen, salt och peppar.
Servera med nykokt potatis.


Nu skall vi ta och ge oss ut och gå en promenad, sen blir det lite kompott i soffhörnet!
Ha en skön måndagskväll!


(eget collage med bild från google)

Rabarberkompott

image163


Nu har nog rabarbern tittat upp i varenda trädgård och man kan ju faktiskt göra annat än rabarberpaj på den!

Kompott:
ca 1 L rabarber
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Skölj rabarbern och skär den i ½ cm breda bitar.
Lägg dem i en stor kastrull, häll över socker och vaniljsocker. Koka upp.
Vill du ha en slät kompott/kräm rör du om ordentligt. Vill du istället ha lite bitar kvar rör varsamt om då och då. Rabarberbitarna kan då vara ca 1-2 cm stora istället.
Låt koka i ca 10 minuter, smaka av och låt svalna.

Servera med mjölk, grädde eller till glass!

Perfekt som efterrätt en ljummen sommarkväll eller varför inte servera det som ett mellanmål i solen!


Söndagsgott!


image162

Ett enormt sötsug infann sig alldelens nyss här hos mig. Sjlvklart fanns det inte något gott överhuvudtaget hemma. Inga kakor, ingen glass, inte ens lite russin som ivanliga fall brukar gå i om jag blir sötsugen. Mycket besviket stängde jag både skafferi och kyl då det slog mig. Nötkräm!! Jag hade ju köpt en burk nötkräm för några veckorsedan, ja tänkte då att den kunde komma till pass vid något bakningstillfälle så ja gömde den längst in i skafferiet så ingen skulle se den. Där, bakom massa annat stod den. Min räddare i nöden!
Det blev en chokladmilkschake men banan. Mmm mm mm!

Till två stora glas:

2 dl mjölk
2 dl vaniljyoghurt eller vaniljglass
2 rågade matskedar nötkräm
1 banan

Mixa mjölk, yoghurt/glass med nötkrämen. Häll upp i stora glass.  Hacka i bananen eller dela den i två bitar och lägg i glasen.

Sötsuget är spårlöst borta kan jag nu föräkra!


(eget collage med bilder från google)

Söndagsmat

image161


Äntligen söndag! Inte många som säger så men jag har jobbat hela helgen och har nu bara en natt kvar innan det blir lite ledigt.
Jag kan inte påstå att det finns någon jätteork till att ställa sig och laga massa mat när man sovit hela dagen, så idag blev det wraps här hemma. Med räkor och fetaost, mums!

Till 2 personer:
4 tortillabröd
2 dl lätt cream fraiche
2 dl skalade räkor
1chalottenlök
dill
gräslök
salt och peppar

½ fp fetaost 10%
citronpeppar

sallad
brocoli

Gör så här:

Blanda fraichen med räkor. Hacka i löken och lite gräslök. Blanda i lite dill, salta och peppra.
Krydda fetaosten med lite citronpeppar så får den en fin smak.
Koka brocoli och dela den i mindre bitar. Finhacka salladen.

Lägg ihop allt på brödet och middagen är färdig!

Det här är perfekt mat om man har kräsna barn hemma, plocka fram vad fyllningar du kan hitta i kyl och skafferi så får var och en själv välja sin fyllning!


(eget collage med bild från google)

Mysmat

image160
Oj såg nu att tryckfelsnisse varit framme! Skråvmål stavas ju skrovmål, men ni förstår säkert vad jag menade iallafall!

Nu har vi tillbringat två nätter ute i stugan. Skönt att få lufta sig lite på landet. Några gardiner har jag inte hunnit sy klart än så det var lite kalt men skall försöka göra klart dem i veckan som kommer. Sen skulle sängborden målats men det får bli till nästa vecka det med.

Sebastian har ju så passande precis fyllt år så då fick han massa bra saker till stugan, däribland en grill som vi satte ihop i torsdags eftermidag. Sen grillade vi hamburgare. O så gott det var!
Jag var lite slö och orkade inte göra något avancerat till så det fick bli morot och gurkstavar med dipp. Men det var riktigt gott! Lagom mysmat!

Till 2 personer:

4 grova hamburgerbröd
4 hamburgare

3 morötter
½ gurka

3 dl lätt creme fraiche
1 påse färdig dippkrydmix

salladsblad
gurkskivor
ostskivor
tomatskivor
ketchup

Gör så här:

Stek/grilla hamburgarna tills de fått fin färg på båda sidor. Låt bröden ligga på sista minuten så de blir lagom varma och frasiga.
Gör stavar av morot och gurka. Blanda kryddmixen med fraichen.
Lägg sedan valfria tillbehör på din hamburgare, dippa stavarna i dippen.
Enkelt, snabblagat och mycket gott!

2 hamburgare var blir kanske i överkant om man inte är någon storätare, jag åt 1 ½ och blev dundermätt!

Blommig falukorv


image159

HOHO ekade det tomt i Linneas kyl och frys idag(det är ganska ovanligt hemma hos oss). Men jag skrämde upp en halv falukorvsring ur frysen, letade förgäves efter någon form av mejeriprodukt som kunde användas till redning men tji fick jag.
Jag gjorde en snabbinventering av skafferiet:

1 fp krossade tomater med chili
1 burk champinjoner
2 chalottenlökar
en skvätt balsamvinäger
ordentligt med salt & peppar
oregano.

Detta tillsamans med falukorven fick bli middagen.

Gör så här:

Skär korven i stavar och finhacka löken, öppna burken med svamp och häll av nästan allt spad.
Fräs löken lite snabbt i en kastrull, tillsät korv, svamp och en skvätt spad. Låt detta puttra/fräsa i någon minut.
Häll över de krossade tomaterna, salta och peppra.
Smaksätt med lite balsamvinäger och oregano.

Servera detta tillsammans med pasta eller ris.

Detta är en perfekt variant på korvstroganoff om du nu inte tål mjölkprodukter eller bara vill variera falukorven med något annat! Det fick tummen upp hemma hos mig. Jag älskar verkligen att laga sån här " tager vad jag haver"- mat. Man vet aldrig hur resultatet blir i förväg, lyckas man ja då blir man så nöjd med sig själv! Misslyckas man går det alltid bra och skylla på att det inte fanns någonting kul alls att laga på!


Hemglass

image158

Förra veckan handlade Sebastian av glassbilen när den stannade till här utanför oss. Då blev det en påse Glassiga  drömmar Men de glassar som jag främst förknippar med Glassbilen är Sunborn Punsch, Sunborn Vanilj, Glassbåt och Sandvwch. Men en glasssort jag saknar är en på pinne med vanilj innuti och olika sorters chokladöverdrag. Jag hoppades alltid att det inte var en med mörkchoklad som man lyckades fiska upp ur påsen!

Vilka glassar minns du främst och varför?

Lite glassbilsfakta:

"Vi levererar glassen direkt från vår fabrik till kundens dörr!" Det var Hemglass enkla men geniala idé. I september 1968 rullade den första Hemglassbilen ut på sin säljtur, i Täby utanför Stockholm. Mycket snart var den snabba expansionen ett faktum. Att Sverige blev pionjärland är ganska naturligt, eftersom frysboxen fått en så snabb utbredning här.                                       

Under 70-talet genomgick glassföretaget en närmast dramatisk expansion. I runda tal ökade omsättningen från 2 till 200 miljoner. Framgångarna krävde investeringar av stora mått. 1973 etablerade sig Hemglass i Strängnäs, under de närmsta åren övertogs företaget etappvis av utvecklingsbolaget Hexagon. 1992 till 1997 var förvaltningsbolaget Industri Kapital ägare till Hemglass. 1997 blev tyska Schöller ägare, och sedan 2002 ingår Hemglass i det världsomspännande livsmedelsföretaget Nestlé.

                                      

Hemglass har en rikstäckande distribution som är uppbyggd kring ett 40-tal försäljningsfilialer där drygt hälften drivs av egna företagare medan de övriga drivs i eget dotterbolag. Totalt på filialerna finns över 300 anställda och den samlade vagnparken omfattar över 240 säljbilar som regelbundet besöker merparten av landets hushåll på fastställda tider. Det finns ungefär 150.000 fasta försäljningsställen, vilket innebär att Hemglassbilarna varje kväll stannar på 15.000 platser i Sverige för att sälja glass. Säljbilarna ser lika ut över hela landet och tillhandahåller samma sortiment av prisvärd glass i flerförpackning som tillfredsställer breda smakbehov. Genom direkt leverans till hushållen tillhandahålls överlägsen kundservice och den höga produktkvalitén säkras.


 

Så, när kommer då glassbilen till Er? Titta in här så får du reda på det!


 


 

(eget collage med bilder och fakta från hemglass.se)


Personliga M&M

image157

M&M, en stor favorit som jag nästan aldrig köper. Fråga mig ej varför, det är ju såå goda. Inte de bruna dock. Det finns människor som hävdar att det är samma smak i alla färger men dem lyssnar jag inte på. För jag tycker då allt att de bruna inte är lika goda som de färgglada! Hur som helst så kan man nu beställa M&M med egna tryck på! (iallafall om du bor i USA, vet ej om de levererar till Sverige) "Mamma är bäst", "Jag älskar dig" eller vad du nu vill ha! Du får även välja vilka två olika färger som passar dig bäst.

Sovrummet

image156


Nu har vi börjat komma lite i ordning ute i stugan. Det är mycket som skall fixas men nu är väggarna målade, sängen är på plats och den har fått sproljans nya sängkläder. En söt sängkappa från
ellos och lakan, påslakan och örngott från IKEA. Idag har jag även sytt gardiner, eller de är nästan klara måste bara köpa bommullsband som skall fästas upptill. (alltså är det krångligaste kvar att göra, men jag är nöjd ändå!) Även de tyget är inhandlat på IKEA. I saamma serie fanns det ett tyg med röda blommor på. Det skall få fungera som kuddöverdrag. Snyggt att bryta av lite med en annan färg.
På återvinningsvaruhuset här i stan köpte jag mig en spegel för ynka 60 kronor som skall få lite ny färg och kanske någon utsmyckning. När allt är klart skall jag visa lite bilder på hur det slutligen blev.


(eget collage med bilder från IKEA och Ellos)



Rabarber

image155
Ja årets första rabarber plockade jag igår. Oj va fort de växer bara på några dagar! Eftersom vi kalasat på äppelkaka hela helgen var jag inte så jättesugen på paj igår, utan jag gjorde rabarbergröt till mig och Sebastian igår kväll. Har precis ätit en skål till (något sen) lunch. Krossa lite knäckebröd och strö över, servera med lite mjölk. Mums!

4 port Rabarbergröt:

2 dl grötris
2 dl vatten
ca 1 L hackade rabarber
ca 1 dl socker
salt
6 dl mjölk

Skär rabarberstjälkarna i småbitar. Mät upp vatten, rabarber, socker och ris, häll det i en kastrull. Salta och rör om. Låt detta koka upp och småkoka under lock i ca 10 minuter. Hur mycket socker som behövs avgör du själv. Jag tog ca 1½ och det blev aningens för sött tycker jag.
Tillsätt mjölken och koka upp igen. Låt detta sjuda under lock i 40 minuter eller tills gröten tjocknat till önskad konsistens.

Anledningen till..

image153
.. att det blivit lite dåligt med bloggande i veckan som gått beror mestadels på att vi ätit hemlagad mat alldelns för få gånger! På måndagen firades sista aprill och Lindströms Restaurang hade premiäröppning. Det är inte ofta det händer något i vår lilla stad så när en ny restaurang öppnar så är det klart man måste vara där!
De har tapetserat om och gjort det riktigt mysigt där inne. På premiäröppningen bjöds det på en grillbuffé. Den fick nog mycket väl godkännt av oss allihopa!

Igår var det födelsedagskalas här hemma och vi bjöd på hemgjod smörgåstårta och äppelkaka. Recept och bilder på smörgåstårtan kommer i veckan.
Idag har vi spenderat hela dagen ute i stugan. Nu har vi sått sallad, rädisor, spenat, timjan, citronmellis, morötter, oregano och satt potatis. Under morgondagen skall jag ge mig på det lilla proektet att sy gardiner till stugan. Vi får se hur det går...

Nu börjar snart Jamie på tv:n så jag ska ta och krypa ner i soffan en stund.

Jag hoppas att alla haft en riktigt skön helg!

Snabb pastasås

image152

Igår var både tiden och orken knapp så jag gorde en enkel och snabb pastasås!

2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 dl Milda Mat Extra
1 dl mjölk
1 msk fryst persilja
1 msk oregano
1 tsk
Heta nätter
ordentligt med salt och peppar

1 pkt bacon
1 fp sockerärtor

Finhacka schalottenlöken och pressa vitlöken. Fräs detta snabbt i en kastrull. Akta så det inte bränns vid!
Slå på grädde och mjölken. Krydda med persilja, oregano och heta nätter. Låt detta puttra på spisen i ca 5 minuter.
Stek undertiden baconet. Lägg de stekta baconbitarna på lite hushållspapper så fettet kan rinna av.
Skär ärtskidorna i centimeterstora bitar. Ha i bacon och ärtor i såsen och servera tillsammans med en god pasta!

Vill man göra rätten helt vegetarisk är det bara att utesluta baconet!



( eget collage med bild från google)