Ljus och mörktryffel till första advent



I morgon är det första advent. Tyvärr försvann all snö i veckan, men vi kan nog få till lite julkänsla ändå. Hela helgen spenderar vi nämligen uppe i Tällberg på hotell
Gyllene Hornet. Dagen började vi med att gå upp och ta ett morgonbad i poolen. Härligt! Sedan blev det långfrukost och under eftermiddagen skall vi kika in Leksands Julmarknad. Så trotts att snön lyser med sin frånvaro så börjar julkänslan sakta smyga sig på.

Något som utan tvekan ger julfeeling så är det att göra julgodis. Jag skall förhoppningsvis hinna med lite nästa vecka. Detta recept fanns med i senaste numret av Elle Mat & Vin och hur gott låter det inte med kaffe och vit chokladtryffel?! Helt underbart skulle jag vilja påstå!

Så fram tills jag hunnit göra lite eget godis, håll till godo med detta ljuvliga recept!

ca 15 tryfflar
 Härligt med två smaker i en! vit fyllning: 
25 g smör
3 msk grädde
1 tsk honung
100 g vit choklad

mörkt chokladtäcke:

25 g smör
1/4 dl vispgrädde
1 1/2 tsk starkt kaffe
200 g mörk choklad

Och 50 g vit choklad till dekoration

Börja med den vita fyllningen:
Smält smör tillsammans med grädde och honung i en kastrull. Hacka choklad i mindre bitar och rör ner i det varma smöret. Låt smälta och blanda till en jämn smet. Ställ svalt att stelna.
Gör sedan det mörka chokladtäcket:
Smält smör tillsammans med grädde i en kastrull. Tillsätt kaffet.
Hacka choklad i mindre bitar och rör ner i grädden. Låt smälta och blanda till en jämn smet. Ställ svalt att stelna. När de båda smetarna har stelnat något, ta cirka 1/2 tesked av den vita fyllningen och rulla en kula.
Ta cirka 1 tesked av den mörka och lägg runt om den vita.
Lägg upp på fat. Smält den vita chokladen och ringla över.

(bild och recept: ellematochvin.se)


Chai




Chai- latte finns att köpa på de flesta fik nu, men den godaste gör man helt klart själv. Jag brukar göra i ordning "en portion" åt gången, men funderar på att blanda en hel burk så det bara är att fylla tekulan när man är sugen.

Är inte detta den perfekta presenten att ge bort till den te-galna!?

Söta burkar finns att få tag på lite var stans för varierane priser. Vill du köra riktigt budget skulle jag rekomedera att kolla in loppisar och dyligt. Där brukar det kunna finnas gamla fina burkar för en billig peng!

Chai:

1 hg svart te
3 krossade kanelstänger
½ påse nejlikor
½ påse kardemummakärnor
ett par bitar torkad ingefära

Blanda allt i en burk och låt det stå och dra minst ett dygn.


En stor mugg chai-latte:


Koka upp 2 dl vatten, tillsätt 2 dl mjölk (gärna sojamjölk, det blir sött och du behöver inte använda socker). Lägg te-blandingen i en tesil och låt allt dra i ca 5-10 minuter. Ta ur tesilen och njut av din chai-latte!


(eget kollage med bilder från indiska och inreda.com)



Avslut




Mitt i all yra kring julen får vi inte glömma finalen på året, nämligen nyårsafton. Vi flyr landet och ska fira med goda vänner i Norge, förhoppningsvis kommer vi ha massor med snö, skidåkning och god mat.

Ja det var det där med maten ja. Då man befinner sig långt ifrån sitt eget kök och skafferi gäller det att tänka till lite när det kommer till matlagningen. Desserten till exempel tänkte jag göra så gott som klar här hemma. Jag har funderat på att göra någon form av frusen cheesecake eller moussetårta. Hos Martha hittade jag dessa utsökta sötsaker. Vad sägs om
frozen lemon mousse, rhubarb raspberry pavlova, chocolate peanut butter pie eller en skål med chilled pineapple mousse?
Allt skulle passa perfekt som avslut på ett härligt 2008. 

Alla fyra går bra att förbereda och förvara i takboxen eller kylväska på väg upp.

Har du ett bra tips på en enkel dessert till nyår? Lämna isåfall en kommentar eller skicka ett mail. Alla tips mottages tacksamt!



Eget collage med bilder från marthastewart.com

Julstök




Idag är det på pricken en månad kvar tills det är julafton, härligt! Julkorten har jag börjat pyssla med, första omgången julmarmelad är klar (och uppäten!), julstjärnorna och amaryllisen inhandlad, julgardinerna är strykta och väntar på att få sättas upp. Det börjar med andra ord bli jul på riktigt. Det är inte många månader fram utan nu får man med gott samvete frossa i allt vad glitter, glögg, julklappar och adventsljusstakar heter!

För någon vecka sedan gjorde jag lite julmarmelad så där på prov och det blev mycket lyckat.
Detta blir ca 5 dl färdig marmelad, det går utmärkt att dubbla för större sats!

Julmarmelad:

3 stora apelsiner
200 g torkade fikon
1 citron
1 dl vatten
3 dl syltsocker
1 hel kanelstång

Börja med att skala apelsinerna, och skär dem och fikonen i små, små bitar. Dela citronen och pressa ur all saft. Ha i apelsinerna, fikonen, kanelstången, citronsaften och vattnet i en kastrull. Slå i sockret och låt allt koka upp. Detta ska nu koka i ca 10 minuter. Ha upp den varma marmeladen på väl rengjorda burkar och låt den svalna innan du sätter på lock.

Svårare än så är det faktiskt inte att göra sin egen marmelad!


Blomkålsmos




I veckan fick jag hem en burk av årets julsesnap från Apoteket. Och den blev genast en favorit här hemma!

"Receptet till årets smak fanns i en gammal handskriven receptbok som hittades på Apoteket i Värmlands Dalby, föregångaren till Apoteket Tjädern, på 1970-talet. – Vår senap innehåller bland annat sex julkryddor som bland annat nejlika och pomeransskal och smakar sötare och mycket kryddigare än den vanliga apotekssenapen."

Passar med andra ord utmärkt på julbordet!

Istället för vanligt mos testade jag att göra blomkålsmos, även det blev en riktig hitt! Igår fick jag tipset att lite riven ost i gör det om möjligt ännu godare!

Blomkålsmos 4 port:

1 blomkålshuvud
2 dl grädde
salt
ev riven ost

Dela blomkålshuvudet i mindre bitar och koka dem mjuka. Häll av vattnet och mixa tillsammans med grädde, ost och salt till ett krämigt mos med hjälp av en stavmixer. Servera korv, god senap och grönsaker till!

Organic



Efter alla onyttigheter kan vi behöva en dos grönsaker! Eller vad tycker ni? Att göra en kylskåpsrensning och sedan fylla ett tortilla bröd med vad man hittar blir för det mesta alltid smaskens. Lite grönsaker, kyckling, kryddor, kanske lite bönor ja sedan är middagen färdig!
Kycklingen har jag bara skurit ned i mindre bitar, stekt och kryddat med spiskummin, salt och peppar. Jag skar några morotsstavar till så man har något att knapra på, såsen är helt vanlig dippsås från
OLW, utblandad med gräddfil.

Vi testade en ny variant på tortilla bröd denna gång, nämlgen Santa Maria Organic. Detta nya bröd gillade vi verkligen då det inte hade samma "papperskänsla" som andra bröd lätt får. Tummen upp för det!


Foto:Linnéas Skafferi

Maränger & namnsdag



Grattis till alla oss som heter Elisabet. Jag heter det, likaså min mamma och syster. Namnet kommer från mormors syster som heter Elisabet i tilltalsnamn och då fick vi det som andranamn.
Här hemma firas inte namnsdagar på något speciellt vis, men vi brukar ringa och grattulera varandra.
Jag är lite smått fachinerad av namn, ofta berättar namnet lite om ens släkts historia. Att man bär samma namn innom en släkt skapar på något vis en sammhörighet. Fast å andra sidan är jag faktiskt helt ensam om mitt för och efternamn i Sverige!

Ser ni marängerna ovan, de är gjorda av frostingen som blev över från
cupcaksen i måndags. Jag gjorde lite extra mycket ifall det inte skulle räcka och det bidrog till att en hel spritspåse full blev liggandes i kylen. Så jag provade helt enkelt att göra maränger av det. Och det gick finfint vill jag lova. En hel drös med söta små rosa maränger blev det!


Bara att spritsa ut på bakplåtspappersklädd plåt, in i ugnen i 100 graders värme i ca 1 timme. Låt marängerna svalna på plåten innan du försiktigt petar loss dem, annars går de lätt sönder!

Så alla Elisabettor där ute, varsågod ta en maräng!


Vad heter du i andranamn?



Foto: Linnéas Skafferi

Mini-Cupcakes





Igår bakades det för fullt här hemma. 30 stycken mini-cupcakes kom till liv i mitt kök, det var systers och min tur att bjuda kören vi sjunger med i på fika och vad skulle jag baka om inte cupcakes!? När jag ser dom stå uppradade så där i tårtkartongen jag jag inte låta bli att få denna låt i skallen, ungefär 4 minuter in i sången kommer ni till delen som passar in. Kan ni inte se framför er hur cupcaksen vandrar i takt från köksbänken, ner på golvet och vidare in i kartongen?

Jag hittade ett nytt recept på frosting som jag var tvungen att prova, detta blir mer som en marängsmet man spritsar. Jag gillade den verkligen då den var lättarbetad och fick riktigt fin konsistens, dock tog det en stund att få ihop den. Syster däremot saknade smörkrämen, alla tycker vi olika och tur är väl det!

Jag har ännu inte en bra form för mini-cupcakes. Har letat men inte hittat någon återförsäljare i Sverige, så för att få lite mer stadga i pappersformen tar jag alltid dubbla formar. Detta är för att de skall bli runda och fina och inte "flyta ut".


30 små chokladcupcakes:

3 ägg
1½ dl soscker
1½ dl brun farin
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2-3 msk kakao
3 msk youghurt
1 msk olja

Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål, tillsätt lite i tagen under omrörning. Ha sist i olja och youghurt. Klicka ut i pappersformar och grädda i ca 8 minuter i 200 grader.

Fluffy frosting:

2 äggvitor
2½ dl socker
1 dl vatten
½ tsk citronsaft
1 tsk vaniljsocker

Börja med att vispa äggvitorna fluffiga (gärna i en hushålsmasksin då det blir mycket, mycket vispande). Ha i socker, vatten och saft från citron i en kastrull. Låt det hela sjuda på svag värme tills allt socker smält. Blir det sockerkristaller kvar i smeten blir frostingen inte lika len och jämn som den ska vara.
Fortsätt att vispa äggvitorna och tillsätt den varma sockerlagen lite, lite i taget. Det tar ca 10 minuter att ha i allt. Vispa marängen ytterliggare några minuter så den blir luftig och fin. Färga med valfri fär och spritsa sedan dina cupcakes.


Bild: Linnéas SKafferi





Korv





'


Jag har under en längre tid småspanat på fläsk och grynkorven som legat där i kyldisken på mataffären men inte riktigt kommit mig för att köpa hem. Tills för en vecka sedan. Detta hör inte till vanligheten att vi äter hemma hos oss. Men jag minns att man kunde få det till middag hos mormor och morfar när man var liten. Sätter man mycket smak på korvspadet och gör en god senapssås till, ja då blir detta en riktig höjdarmiddag, iallafall om du frågar mig.

Jag valde att använda både fläsk-och grynkorv.
Se till att korven har en hög köttprocent och den får gärna vara lokalt proudcerad!

Kokt gryn-och fläskkorv 4 pers:

1 fläskkorv
1 grynkorv
1 gul lök
2 lagerblad
hela kryddpepparkorn
salt
7 dl vatten

Skär korven i  ½ cm breda skivor, klyfta löken. Lägg i korv, kryddor och lök i en stor kastrull, slå vatten över, salta lätt. Låt sjuda i ca 30 minuter.
Gör potatismos att servera till.


Senapssås:

2 msk smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
vitpeppar
salt
3 msk stark senap

Smält  smöret i en kastrull, rör ned mjölet och späd med mjölk. Rör klumpfritt. Smaksätt med vitpeppar, salt och senap. Låt sjuda i ca 5 minuter.


bild: Linneas Skafferi

ELLE




Igår låg den där, sesnaste numret av ELLE mat & vin. Utan att fundera så mycket som en sekund kan jag säga ett detta är min favoritmattidning!  Kanske är det för att den inte kommer ut så ofta, man får liksom längta lite efter nätsa nummer?

Jag skummade snabbt igenom första sidan:

150 julklappstips- vad kan passa bättre nu än just julklappstips!
Nigellas cocktailparty- Nigella är alltid rätt!
Nyårsmeny- snön gnistar, stjärnklar himmel, långa dagar i backen. Nyår skall firas i Norge, jag behöver massor av inspiration!
Världens godaste köttbullar- tveksamt om dom slår mormors?

Allt verkade som vanligt mycket lovande och fredagskvällen var utan tvekan räddad. Jag måste alltid skumma igenom tidningen en gång först innan jag börjar läsa på allvar. Men jag kom bara till sidan 9, ni vet insändarsidan. Det är ett riktigt guldkorn, speciellt om folk frågar efter recept, det tyder ju på att just det receptet är provat och så omtyckt att man bara måste ha receptet igen. Självklart var det en sådan förfrågan med, men det var inte för den sakens skull jag fastnade den här gången. Lite längre ner på sidan står det i rubriken: Tips på blogg.
Då jag alltid är på jakt efter bra och läsvärda bloggar, läste jag lite fort igenom stycket. Men vad nu! Det är ju min blogg det tipsas om! Jag var tvungen att läsa ett par gånger och verkligen försäkra mig om att jag läst rätt, men det stod där klart och tydligt: Nu vill jag passa på att tipsa om en helt underbar matblogg som jag börjat lässa för en tid tillbaka www.linneasskafferi.se.

Till du käre läsare som skickat denna insändare, tusen tack! Det värmer gott i mitt hjärta!


I kollaget ovan ser ni tre framsidor från Elle Mat & Vin genom åren. Det varkar som om dom, precis som jag har en förkärlek till ljuva pastellfärger!

Nu önsksar jag er alla  läsare en härlig lördagskväll!





Glögg, igen...



Ni får ursäkta för det otroligt tråkiga kollaget, men det är som så att min dator åker tur och retur- Göteborg idag då Sebastian är där på jobb. Så jag fick vackert "nöja" mig med att sitta vid hans dator. Nu är det absolut inget fel på han dator, snarare tvärt om. Min lilla darling krachar vilken dag som helst, så den är inte mycket att hänga i julgranen!
 Det är bara det att jag är van vid att sitta vid min PC och knåpa och han har en MAC. Han använder även sin dator i arbetet så det är en massa konstiga inställningar i photoshop, efter 20 minuter började min hjärna nästan koka av överansträngning så därför blev det inte roligare än så här! Men jag får hoppas att ni överlever...

Nu tror väl ni att jag fått stora glögg-sjukan så som jag bloggar om julens dryck nr 1, men imorse när jag satt och kollade runt upptäckte jag att Blossas vinglögg finns på bag in box (den kanske fans förra året med?) och som den bag in box älskande människa jag är skall jag absolut införskaffa mig en sådan! Kanske inte något man ger bort till värdinnan för årets julparty, men det duger fint att ha hemma och den räcker till många oväntade besök!

128 riksdaler för 2 liter, som hittat!

För övrigt så smakade vi på
Dufvenkrooks blåbär/lingonglögg igår. Den kommer abbsolut få följa med hem från ICA flera gånger! En riktig höjdare!

(eget kollage med bid från systembolaget.se och koppar från sagaform)

Glöggstart




Nu börjar butikerna på allvar fyllas med allt du kan behöva inför julen. ICA hade plockat fram adventskalendrar i choklad, pepparkakor, pepparkakshus, glögg, mandlar, russin och en hel del annat.
Själv fastnade jag vid glöggen, så många olika sorters glögg det finns! Aningens, aningens tidigt kan jag tycka det är att börja dricka glögg redan nu. Men då jag fick syn på
denna flaska från Dufvenkrooks, ja då kunde jag inte låta bli att köpa den.
 Istället för den traditionella glöggsmaken så har denna fåt smak av lingon och blåbär. Sådan glögg, som inte smakar som "julglögg" kan jag gärna börja dricka redan nu. Ikväll skall den provsmakas har jag tänkt.
Att det är en lättvinsglögg gör mig ingenting alls, i ärlighetens namn är jag inte specielt förtjust i starkvinsglögg. Men något jag kan rekomedera är att spä ut lättglöggen med vanligt röttvin. Då kan du bestämma hur mycket alkohol du vill att din glögg ska smaka. Smart va!

Andra nyheter från Dufvenkrooks i år är Amore Vanilj och X-mas Delight.

Amore Vanilj
har som namnet antyder en smak av vanilj men med inslag av pomerans, citrus, kardemumma och torkade frukter. Den passar lika bra att serveras varm som kall. Alkoholhalten är 20%, kanske något att servera kall med en isbit i som en välkomstdrink på nästa kalas?

X-mas Delight, denna glögg har smak av de klassiska glöggkryddorna men även inslag av kakao, mörk choklad, knäck och pomerans. Alkoholhalten här är 15% och även den kan serveras varm som kall.

Dessa två hittar du i Systembolagets sortiment.

Har du testat någon av årets glöggnyheter?

(bilder: dufvenkrooks.se)

Valnötsbröd



Jag har den senaste tiden stött på ett flertal recept av valnötsbröd. Detta såg jag som ett tecken på att det var hög tid att ge sig i kast med lite bakning här hemma. När jag dessutom en eftermiddag gjorde en snabbcheck i skafferiet och insåg att jag nog skulle kunna få ihop en deg, ja då var det bara att sätta igång.

Självklart kan du ha i andra nötter och lite torkad frukt i detta recept, men då valnötter var det enda som fanns hemma var det bara att köra på det!

Det här brödet blev jättegott, rekomenderas varmt till en god soppa eller till kvällsfikat!



Två limpor valnötsbröd:

50 g jäst
7 dl vatten
½ dl olja
200 g valnötter
10 dl vetemjöl
6 dl rågmjöl
2 tsk salt

Ljumma vatten och olja fingervarmt (37 grader), dela jästen i småbitar i en degbunke och slå över degvätskan. Rör tills jästen löst sig. Krossa valnötterna lätt och rör i dem. Ha i salt och mjöl, spar ett par deciliter till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig, men ganska lös deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 45 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bord och dela den i två delar. Arbeta snabbt ihop till två limpor, du behöver här tillsätta lite mer av mjölet. Lägg upp det på en plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader och grädda brödet i ca 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 och grädda i 30 minuter eller tills brödet fått fin färg.
Lägg brödet att svalna på galler utan bakduk, då får du en härligt hård skorpa.

Sen är det bara att sätta igång att mumsa!



bild: Linnéas Skafferi

Sött som socker



Jag antar att det är fler än jag som tittar ut genom fönstret och ser skyarna falla ner! Här tar vinden ibland i och det smattrar något otroligt mot fönsterrutan. Själv har jag försökt sova bort större delan av dagen då jag har arbetat natt i helgen, men någon vänlig själ har stått och borrat i någon vägg hela dagen så just nu känns min hjärna riktigt grötig! Tanken var att krypa ner i soffan och kolla på en DVD-box under eftermiddagen, men ni vet lika väl som jag hur lätt det är att bli fast här vi datorn.

Det jag idag fastnade för var
Amy´s sida med helt otroligt söta dukningar. Inte skulle jag då säga nej till ett sådant bort om det vankades fest! Hon har ett helt galleri med inspirationsbilder, titta, njut och kanske får du någon idée! Bilderna ovan är bara ett litet smakprov.
Härliga färger som kan behövas så här i höstrusket!


(eget collage med bilder från amyatlas.com)

EKO



Förra veckan leverarades det ett tungt paket hem till mig. Paketet visade sig innehålla ekologisk läsk i smakerna apelsin, citron/lime och jordgubb/svartvinbär.
Hemma hos oss konsumeras det inga mängder av läsk, det kan bli lite julmust till jul på sin höjd, därför är det så roligt att få testa produkter jag annars aldrig skulle få för mig att köpa.

" Nu kommer Greenly, Sveriges första ekologiska läsk på PET-flaska. Den har inga tillsatta aromer, färgämnen eller konserveringsmedel. Däremot gott om naturlig fruktsmak.
I början av året lanserades det nya ekologiska varumärket Greenly i Sverige med tre olika ekologiska och KRAV-märkta fruktdrycker utan kolsyra. Den blev en omedelbar framgång.
Efterfrågan på ekologiska produkter ökar ständigt och allt fler konsumenter förväntar sig att ha ekologiska/KRAV-märkta alternativ att välja på inom hela livsmedelsområdet. Nu utvidgas Greenly-sortimentet med tre nyheter. Kolsyrad läsk i 50-cl PET-flaskor kommer i smakerna apelsin, citron/lime och jordgubb/svart vinbär. Såväl ICA som Coop och City Gross har valt att satsa på det nya kolsyrade sortimentet."


Vi har nu provat alla tre smaker och vi tyckte båda att detta mest smakade som kolsyrad saft. Kanske är det så att vi är vana att läsken smakar mest socker och inte så mycket frukt? Det är svårt att säga, men faktum är att de smakade betydligt mer än vad "vanlig" läsk gör. 
Är du en läskfantast men ändå bryr dig om vad du stoppar i dig, tycker jag absolut att dessa är värda att prova!

Pasta




Jag ber så otroligt mycket om ursäkt för bloggtorkan som varit de senaste dagarna. Ibland räcker inte riktigt tiden till. Hur gårna man än vill! Därför passar det ju lite extra bra med ett riktigt gott och otroligt lättlagat recept idag tycker jag.
Åter igen gör jag en snabb sås på cream fraiche och färdig pesto. Den här gången smaksatte jag med färsk persilja och vitlök.

Pasta med pesto 2 port:

1 fp färsk pasta
7 champinjoner (små)
färsk bladpersilja
1 vitlöksklyfta
2 msk grön pesto
2 dl cream fraiche
½  ask körsbärstomater
salt & peppar

Skiva svampen tunt och stek i lite smör. Salta och peppra. Fichacka undertiden vitlök och persilja. När svampen stekt klart, dra ner värmen och vänd i persilja och vitlök. Låt det steka på några minuter. Rör i fraichen och peston i svampen. Blanda ihop allt till en sås. Ha i den kokta pastan. Dela tomaterna och servera till.



Glöm för guds skull inte bort lilla pappa i morgon, gör honom extra glad och bjud på dessa ljuvligt goda små
chokladbakelserna med Baileyskräm. De är riktigt enkla att göra och smakar fantastiskt!

Bild:Linnéas Skafferi

Julönskningar



Ja mina vänner, det är tid att plita ner önskningarna inför julen och posta dom till tomten. Jag började igår att klura på vad mina nära och kära ska få i sina paket och jag kan säga som så, att det kommer bli en hel del ätbara julklappar i år!

Högst upp på min önskelista står iallafall en matberedare  (jag och min bästa vän konstaterade i våras att man samlar på sig en hel drös med vuxenpoäng när man kommit till det stadiet att man faktiskt vill ha en matberedare!), min gamla gick boksavligt talat upp i rök när jag använde den senast, det började lukta fasansfullt illa och ryka från den. Även våran mixar har givit upp så jag passar på att önska mig en matberedare och mixer i ett. Fiffigt va!? Den som jag hittat är denna Kenwood FP 185 och den blir din för mellan 700-800 kr.

Något mer jag önskar mig men kanske inte nödvändigtvis behöver är
denna urtjusiga elvisp, visst är den snygg! Jag har sett att Leila använder en sådan och avundsjukt suktat efter den länge nu. Så om tomten verkligen vill göra mig lycklig, ja då kommer det ligga en pastellfärgad elvisp under granen den 24 december.

Men något du aldrig kan få för mycket av så är det tidningar (jag vet att Sebastian är av en helt annan mening, men det bryr jag mig inte om!). Jag kan bara inte låta bli att köpa med mig en tidning när jag varit och handlat, eller varit ner på stan en sväng, eller allra värst är när man är in på centralen i Stockhlm och slinker in på Pressbyån. Då kan det inhandlas kopiöst med tidningar! Men iallafall så önskar jag mig tidningar. Det behöver inte vara en hel prenumeration, även om det också är välkommet.

Så, detta var några saker jag önskar mig i jul. Vad står på din önskelista?



 Du glömmer väl inte bort att tävla?

Tävling- Cupcake


Ja, tyvärr kan jag ju inte sända er en riktig cupcake i vinst även om jag så gärna skulle vilja det. Men nu har ni chansen att vinna en tavla föreställande en illustrerad cupcake med texten "Life is sweet" skrivet i ena hörnet. Själv skulle jag gärna ha en egen hängandes här vid datorn, eller kanske i köket. Jag skulle helt enkelt vilja ha två!

Vad skall då göra för att vara med och tävla om denna tjusiga tavla? Lämna en kommentar här där du skriver om första gången du kom i kontakt med cupcakes, var det när du besökte det stora landet på andra sidan Atlanten, via någon hemsida/ blogg eller är det här rent av första gången du hör talas om cupcakes?

Tävlingen pågår från och med nu till klockan 20.00 i morgon (onsdag 5/11).

Tävlingen är nu avslutad, vinnaren kontaktas i morgon kväll!
Vinnaren är Susanne med bloggen
under solen. Grattis säger vi till dig!

Så sätt i gång och kommentera!

Foto: Linnéas Skafferi

Kall sås



Till den
ugnsbakade kycklingen jag gjorde förra veckan serverade jag denna sås och ris till. Jag använde samma smakbas i såsen som till kycklingen men bytte ut timjan mot persilja då den ger en sån fräsch smak. Denna kalla sås  är superenkel att göra och kan nog passa till det mesta. En god sallad, fisk eller varför inte att doppa morotsstavar i?

Jag har som perioder i mitt matlagande när det kommer till smaksättning. Ett tag körde jag på färsk ingefära och schalottenlök. Det hade jag verkligen till allt! Det jag nu senast fastnat för är färsk bladpersilja, har ni en aníng om hur användbart och gott det är!? Man kan ha det till allt tror jag. Så om ni tycker att mina recept nu ett tag kryllar utav persilja så vet ni nu anledningen. Men om en vecka eller två har det med största sannolikhet gått över.


Kall sås:

3 dl creme fraiche
bladpersilja
saft från ½ citron
1 tsk honung
1 msk olivolja
salt & peppar

Finhacka en rejäl bunt med persilja och blanda ned det i fraichen. Smaksätt med citronsaft, honung, god olivolja, salt och peppar. Såsen är nu klar!


Bild:Linnéas Skafferi

Scones




I fredags kom min syster över på frukost och då passade jag på att överraska henne med alldeles nybakade scones. Det var så gott! Scones är perfekta att göra om man har sisådär 20 minuter över på morgonen eller om man vill bjuda på något gott till eftermiddagsfikat.
scones.se hittar du många varianter på scones, både vanliga traditionella och lite mer ovanliga. Vad sägs om chokladscones till eftermiddagen?

Själv valde jag att göra grahamsvarianten, de passar så bra till frukost tycker jag!

Till 4 kakor behöver du:

4 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
100 g margarin
3 dl filmjölk

Blanda samman de båda mjölsorterna, bakpulvret och saltet.  Dela smöret i småbitar och rör ned det i mjölblandningen.
Tillsätt filmjölken och arbeta ihop allt till en deg. Dela degen i 4 delar, platta ut dem, nagga med en gaffel och gör ett kryss med en kniv. Grädda i ca 10 minuter i ca 250 grader.
Servera rykande varma tillsammans med ost och marmelad.


Foto:Linnéas Slafferi

Linnéas Skafferi + Veckorevyn



Ja kan ni tänka er, slår man upp nya numret utav
Vecorevyn så har dom nominerat Sveriges vassaste kvinnor och jag är en utav dom! Hur kul är inte det!?
I samma artikel visar de massor utav inspirerande kvinnor som påverkar oss på olika sätt.

Så jag vill passa på att välkomna alla nya läsare hit till Linnéas Skafferi, jag hoppas ni kommer att tycka om bloggen och få nytta utav recepten.
Vill ni enkelt se när jag gjort nya inlägg går det bra att följa bloggen via bloggkoll.com.


Trevlig lördagskväll!