Krämig pasta






Här hemma fortsätter matlagandet att vara enkelt. Inte ett långkok så långt ögat når. Vem är föresten sugen på tung och varm mat dagar som dessa? Men en tallrik med pasta och en otroligt enkel sås till, ja det kan man ju inte tacka nej till. Såsen går fint att göra helt vegetarisk men jag valde att knapersteka bacon och ha i, mest för den goda smaken de tillför men även för sältans skull.

2 pkt bacon
1 gul löl
peppar
paprikapulver
timjan
1 dl salsa
2 dl grädde
svarta oliver

4 port kokt pasta

Stek bacon och lök. Krydda med peppar, paprika och timjan. Slå över salsan (det går nog lika bra med tomatpuré) och grädden. Låt allt koka ett par minuter, salta eventuellt. Rör i den kokta pastan och låt puttra en liten stund. Strö över svarta oliver och middagen är serverad!


bild: Sebbe Sula


Glassigt!


När jag klev innanför dörren hemma idag var det 29 grader varmt. I hallen, innomhus, 29 varma, varma grader! Snart är det nästan så att man får börja klaga på värmen, även om jag älskar värmen så är 29 grader innomhus snäppet för varmt.

När jag bläddrade igenom dagens skörd av reklam såg jag att
Hemglass kommer med en stark nyhet nu i sommar. Puckoglass, nog vore det en svalkande tröst så här i hettan. Hittils har jag inte hört de ljuva tonerna från glassbilen en enda gång i nya huset. Men hör man bara den välkända truddilutten så är det ju bara att följa ljudet. Det har ju hänt både en och två gånger att jag jagat den där stackars lilla lastbilen genom hela byn där mina föräldrar bor, bara för att få köpa lite glass Bor man ett par mil utanför staden är det värt förnedringen att åka som en galning fram och tillbaka genom byn för att leta rätt på den där blåa bilen, glassar växer inte på träd där ute precis så det är bäst man passar på!

För övrigt hoppas jag starkt på att jag varit snäll under året och gjort mig förtjänt av en glassmaskin i födelsedagspresent!


Vilken  är din favoritglass?

Jordgubbar



En bild säger mer än tusen ord sägs det. I detta fall är jag benägen att hålla med.

Finns det något enklare än att ha upp en skål med maränger, lägga upp jordgubbar på ett fat (eller som här, i min tjusiga
sia-mugg) och servera gräddglass till. Efterrätten är fixad på bara ett par minuter!

Solen står högt på himmlen och skiner som det inte vore någon morgondag, så nu skall vi göra det enda rätta. Packa ihop våra badkläder och bege oss till närmaste pöl för att finna lite svalka!

Jag hoppas att ni alla haft en trevlig helg!

BBQ i solen



Solen skiner, vi sitter ute på gräsmattan, mätta och belåtna. Fönstrena är öppna så att de som vill kan se in på fotbollen på tv:n i vardagsrummet som pågår för fullt. Med andra ord är det inte ett dugg synd om oss!
Ikväll har vi grillat hemgjorda hamburgare och jag måste säga att lyckas man med sina burgare, ja då är detta en svårslagen maträtt.

Jag har under det gångna året utvecklat en förkärlek för färskost oxh smaksatta creme fraicher. Perfekt att ha på lut när man snabbt behöver sno ihop något enkelt men ändå smakrigt.
Att tillsätta en förpackning smaksatt philadelphiaost i färsen när man gör burgare är en riktig hitt. Denna gång testade jag nya philadelphia med tomat och pesto. Det blev en riktigt, riktigt gott vill jag lova!


500 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ask philadelphiaost med tomat och pesto
1 ägg
salt & peppar


Finhacka lök och vitlök, blanda i köttfärs, ägg, philadelphiaost och kryddorna. Rör färsen jämn och forma till burgare. Gör dom ganska platta, de reser sig och blir tjockare när de grillas. Grilla eller stek och servera med bröd, sallat, tomat och dressing.

Fredagsmyset kan börja!


Vad gör ni en fredagskväll som denna?

Vattenmelon



Puh så varmt det är, inte för att jag klagar, tvärt om så är värmen mer än välkommen! Men det tar ju ett par dagar eller så att vänja sig.
Under veckor som den här, är det bra att hitta små oaser. En stund i skuggan för att undvika solsting, eller en stund i hängmattan med en god bok, bara för att dagarna helt plöttsligt är aningens längre (eller är det bara en kännsla jag får?).

Något som är viktigt, det är att fylla på med lite vätska då och då. Vad passar egentligen bättre än att ta sig en bit vattenmelon? Men se upp! Om man inte håller koll, då kan man lätt få
ovälkomna gäster!
Marthas tips, att dela en hel melon i två bitar och sedan gröpa ur den med en glasskopa tycker är jag förträfligt bra! Perfekt som efterrätt. Dekorera med lite mynta så blir det även gott för ögat!

Ett annat fint tips är att göra melonmojito. Mynta, lime, floursocker, vattenmelon, vit rom och krossad is är allt du behöver för att fixa i ordning en härlig sommardrink. Hur man gör, ja det kan du se här!

Vilket är ditt favorittips när det kommer till vattenmelon?

Sommarsallad


Så var äntligen sommaren här igen! Ska man tro vädersiarna är värmen här för att stanna, ett tag i alla fall. När det blir sån här värme tappar jag nästan all sug på att äta lagad mat. Mitt intag av kycklingsallad ökar från ett par i veckan til alldelens för många! Undrar om det är skadligt att få i sig för mycket kyckling, i så fall ligger jag verkligen i riskzonen!

När vi satte oss ner och åt i går säger
Sebastian:
-Åh, jag har saknat din mat!

Saknat min mat!?! Jag har väl inte gjort annat än att stått i köket och lagat mat de senaste dagarna!

Men tydligen är det skillnad på mat och mat, lite medhåll får han faktiskt av mig för grillad i all ära men det är bra gott med vanlig, enkel vardagsmat! Utan massa krussiduller. Bara en helt enkel kyckligsallad!

Efter storbaket av lantbröd fick jag en burk soltorkade tomater som jag måste använda upp och den passade perfekt till denna sommriga kycklingsallad! När jag skulle göra dressingen tog jag en liten genväg. Det stod nämligen en öppnad burk med vitlöksfärskost i kylen. Den blev basen till dressingen och det blev otrologt gott trotts att den var löjligt enkel att göra!



Sommarfräsch kycklingsallad 2 pers:

2 kycklingfiléer
4 soltorkade tomater
timjan
dragon
salt & peppar

sallad
paprika
tomater
oliver
kokt kall pasta

Skär kycklingfiléerna i två delar och stek den.Låt ena sidan stekas på hög värme tills den fått fin färg. Vänd kycklingen och sänk värmen. Låt kycklingen bli riktigt klar, men inte överstekt då blir den torr och tråkig. När kycklingen har ett par minuter kvar i pannan, finhacka de soltorkade tomaterna och låt dom steka med. Krydda med timjan, dragon, salt & peppar.
Blanda samman övriga ingredienser till salladen.

Enkel dressing:


1 burk färskost med vitlökssmak
3 soltorkade tomater
1 dl creme fraiche
salt & peppar

Finhacka de soltorkade tomaterna och blanda samman alla ingredienser. Klart!


Bild:Linnéas Skafferi

Midsommartårta


Så var midsommarhelgen strax till ända, men vilken helg det har varit! Mat i massor, otroligt trevligt sällskap och en söndag full av sol! Bättre än så här kan man inte ha det!
Till midsommaraftonskvällen hade jag bakat en marängtårta som blev en riktigt lyckad historia. Fyllningen bestod av jordgubbar och vitchokladmousse och den fick tummen upp av alla gäster.


Ni glömmer väl inte bort att tävla i helgens tävling?


Till midsommartårtan behöver du:

2 marängbottnar
1 sats vitchokladmouse
500 g frysta jordgubbar
ca 1 L färska jordgubbar

Lägg en av marängbottnarna på ett fat, mosa de tinade jordgubbarna och bred de över botten. Spritsa ut hälften av chokladmoussen över jordgubbarna. Lägg på den andra marängbotten och spritsa ut den sista chokladmoussen. Dekorera med färska jordgubbar och gärna lite blommor.

Marängbottnar 2 st:

6 st äggvitor
3 dl socker

Vispa äggvitor och socker till en fast maräng. Rita en cirkel på ett bakplåtspapper (för att få en rund och fin botten). Fyll en stor sprittspåse med marängen och spritsa ut efter cirkeln du ritat. Gör samma sak med resterande marängkräm.
Grädda i ca 100 grader i ca 1,5 timmar. Jag stängde sedan av ugnen och lät marämgbottnarna stå kvar över natten.

Vitchokladmousse:


200 g vit choklad
2 äggulor
3 dl grädde

Vispa grädden. Smält chokladen, antingen i vattenbad eller i micron. Låt chokladen svalna något, den får inte vara för varm. Vispa äggen lätt och rör i en klick av den smälta chokladen, rör tills det blir slätt och glansigt. Upprepa detta tills all choklad är blandat med äggen. Vänd ner detta i grädden och vispa tills allt är ihopblandat. Låt stå kallt ett par timmar.

Bild:Linnéas Skafferi


Tävling!



Så var midsommarafton åter här, med regn och rusk som der brukar vara. I skrivande stund kikar faktiskt solen mycket försiktigt fram genom molnen! Nya utemöblerna skall invigas, för det är ju midsommar och då skall man sitta ute!

För att fira långhelgen tänkte jag bjuda er alla läsare på en extra fin tävling. Vad sägs om ett presentkort hos
Casual Living
Jag har ju tidigare skrivit om de underbara keramiksakerna från Gerbera som hon säljer, degskålen på bilden ovan är en av storfavoriterna och används för tillfället som fruktskål. En annan storfavorit är de urtjusiga pajformerna..
 
på 500 kr? Skulle inte det vara en härlig midsommarpresent att vinna? Nu vill jag gärna veta vilken av Gerberas produkter du allra helst skulle vilja ha hemma?



Tävlingen är avslutad!

Ni har väl inte missat att Marie-Anne som driver Casual Living även bloggar? Kika genast in här!



Nu återstår bara att önska er alla en riktigt härlig midsommar!

Studenttårta


Till förra veckan fick jag den stora äran att göra Malins studenttårta. Det är aningens svårt just med studenttårtor tycker jag. Det finns liksom vissa "ramar" att hålla sig innanför, om man nu inte vill göra en otraditionell tårta. Som vanligt blir det inte alls som man tänkt sig, jag hade en helt annan bild i huvudet om hur tårtan skulle komma att se ut. Men jag blev faktiskt ganska nöjd med resultatet och jag hoppas att Malin känner lika så.

Denna tårta är fylld med vit chokladmousse och rårörda jordgubbar. Sedan har jag spacklat den med grädde och täckt den med sockerpasta.

Receptet på den vita chokladmoussen får ni senare under helgen, jag blev så inspirerad av mig själv att jag skall använda samma recept till midsommaraftons tårta. Som jag för övrigt skall sätta fart att baka nu!


Bild:Linnéas Skafferi


Sill i midsommartid


Om bara några dagar är det midsommarafton. Jag har precis som säkert de flesta av er fullt upp ända in i det sista! För att undvika det värsta kaoset på mataffären tänkte jag handla det mesta i morgon (så tänker säkert fler än jag så det kommer i alla fall vara proppfullt med folk!).
Vi är inga storätare av sill, även om jag är väldigt förtjust i det. Men till midsommar måste man ju ha en bit eller två, det hör ju liksom till!
 Jag kan bara anta att det är fler än jag som hört på nyheterna idag om att
sillburkarna inte innehåller så mycket sill som de lovar. För att ha koll på exakt hur mycket sill det är i burken och framförallt vad du stoppar i dig kan jag varmt rekomendera Abbas 5-minuters sill.
Till jul gjorde jag en variant med vitlök och rödlök. För att få den lite mer sommrig, hacka bara i lite gräslök och din egna sill är klar att äta på bara ett litet kick!

En annan storfavorit är som jag tidigare skrivit om, silltårtan. Perfekt att bjuda på som förrätt!

Äter du sill i midsommar?

Lantbröd



Till lillasysters student fick jag även äran att baka lite bröd. För att liva upp det hela lite tillsatte jag ett gäng soltorkade  tomater och det blev verkligen lyckat.
För att få en hård och knaprig yta på brödet, ställ en form med vatten i ugnen medan brödet gräddas. Ha en riktigt hög temperatur i ugnen innan brödet ställs in, sänk sedan till 200 grader undertiden brödet gräddas.

Denna deg räcker till 2 stora limpor, efter andra jäsningen skåra brödet med en vass brödkniv tvärsöver så du får ett fint mönster.


50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olja
salt
en nypa socker
12 dl lantmjöl
100 g soltorkade tomater i olja


Värm olja och vatten till ca 37 grader (fingervarmt). Smula sönder jästen i en degbunke och slå över degvätskan. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt och socker. Ha i mjölet, lite i taget, spar ca 1 dl till utbakningen. Klipp eller skär tomaterna i småbitar och arbeta in dom i degen. Degen kan vara rätt så lös, ha inte i för mycket mjöl. Låt jäsa i ca 1 timme eller till dubbel storlek under bakduk.

När degen jäst, ha upp den på mjölat bord och dela i två lika stora delar.  Knåda lite lätt och forma till två limpor. Lägg upp på en plåt och låt jäsa i ytteligare 20 minuter. Värm ugnen till 275 grader, när du ställt in bröden för gräddning, sänk till 200. Grädda i ca 45 minuter eller tills brödet fått fin färg och verkar klart.


Bild:Linnéas Skafferi

Macarons


igår var äntligen den stora dagen inne. Lilla lillasyster tog studenten och är med andra ord inte så liten längre! Med fina betyg har hon nu klarat av tre år på floristutbildningen och om bara ett par dagar far hon till Tyskland på obestämt tid.
Självklart var det kalas i går kväll med massor av god mat och trevliga gäster. Att det stod på min lista att göra den söta delen av buffen är kanske inte så förvånande..
Min syster är en person med ganska bestämda åsikter. Det skulle inte vara någon tårta, jag antar att det är för vanligt. Så det blev att göra ett par cupcakes, limegröna skulle dom vara! Tyvärr fanns det ingen tid att fota dom, men jag gjorde även en omgång illgröna macarons som passade perfekt i både färg och smak!
Visst är de ljuvligt söta!?


250 g florsocker
125 g mald mandel
2 tsk vaniljsocker
125 g äggvita
50 g socker
grön färg


Sikta alla de torra ingredienserna. Vispa äggvitorna, tillsätt sockret lite i taget. Fortsätt att vispa till en styv maräng. Färga marängen med grön färg.
Vänd sedan försiktigt ner de torra ingredienserna i marängen och rör tills allt blandats.
Fyll en spritspåse och spritsa rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Försök att göra dom lika stora då de senare skall "paras ihop" två och två. Låt kakorna torka ca 30 minuter innan de gräddas på 180 grader i nedre delen av ugnen.

Grädda i ca 18 minuter, kakorna skall ha fått en hård skorpa och "stannat". Drag bakplåtspappret från plåten till en fuktad handduk och låt kakorna svalna. Lossa sedan kakorna riktigt försiktigt, de går lätt sönder.
Förvara dessa kakor torrt tills de skall sättas ihop med smörkräm.



Citronsmörkräm:

100 g mjukt smör
ca 1/2 pkt florsocker
2 msk grädde/mjölk
saften från 1 citron

Börja med att röra smöret mjukt, tillsätt sedan florsockret lite i taget. Ha i grädde/mjölk och citronsaft. Vispa detta i ca 5 minuter på medelhastighet, färga smörkrämen med lite gul färg (valfritt). Stryk ett lager smörkräm och para ihop macaronerna.


Bild: Linnéas Skafferi


Avslutad tävling




Tävlingen om att vinna snygga Läkerolaskar i retrostil är nu avslutad. De tre lyckliga vinnarna har fått en kommentar på sin blogg att kontakta mig via mail så skickar jag vinsten!



Videoblogg- Att göra blommor i flowerpaste

Många av er läsare har frågat hur jag gör de blommor jag använder som dekoration på tårtor och cupcakes.
Jag tänkte att det enklaste sättet att visa er var att göra en liten video. 

Det här är mitt sätt att göra blommor, självklart finns det massor av olika metoder men jag gillar den här!
Jag hoppas den kan vara lite till hjälp för några i alla fall.




Mina verktyg och material är inköpta hos Kakburken & Tårtdecor.

Retro!


Som jag
tidigare har skrivit om firar Läkerol 100 år i år. Nu har de tagit fram speicalgjorda plåtaskar med design inspirerad från gamla annonser. Är inte dessa gammla affischer hur härliga som helst?
Nu är det så, att jag har ett par av dessa askar (med Läkeroltablett i såklart!!) liggandes här hemma och tänkte därför lotta ut tre sett med 5 askar i varje!

Jag vill att du skriver vilken som är din favorit, samiak, salvi, cactus, orginal eller special?

Sedan till något jag länge undrar över och kanske om jag har tur kan någon av er läsare hjälpa mig! Jag funderar över vad A:et på askarna och tabletterna står för? Är det någon som har koll på det?


Nu skall jag återgå till förberedelserna i köket. Min syster tar studenten på fredag så här hemma är det fullt upp vill jag lova!

Försommarfisk



Som vanligt när jag lägger upp recept om fisk här på bloggen måste jag skriva att vi är fruktansvärt dåliga på att äta fisk. Det blir liksom inte riktigt av. Vilket verkligen är synd, för det kan ju vara så gott!
Men idag åkte fiskpaketet fram ur frysen och färskpotatisen släpades fram ur skafferiets mörka vrå. Faktiskt var det premiär för min del när det kommer till färskpotatis, jag kan inte påstå att jag är någon potatisfantast. Men färskpotatis, ja det är en helt annan femma!

Ser ni dom tjusiga rädisorna? Dom är alldeles nyskördade från mitt eget grönsaksland! Mums!

Försommarfisk:

400 g sejfilé eller annan vit fisk
2 dl vatten (eller lite vitt vin)
salt & peppar
1 citron
dill
gräslök

Lägg fisken i en ugnsfast form och slå över vattnet. Krydda med salt, peppar, saft från 1/2 citron, hackad dill och gräslök (spar lite och strö det över fisken innan servering).
Täck formen med folie och ställ in i ugnen i ca 15 minuter i 175 grader.
Tag ur fisken och strö över dill och gräslök.

Kall dressing:


2 dl gräddfil
citron
dill
gräslök
ett par droppar god olivolja
salt & peppar

Pressa ur sista halvan citron över gräddfilen, krydda med finhackad dill, gräslök, salt och peppar. Avsluta med att ringla lite god olja över och rör om.

Servera kokt färskpotatis och goda grönsaker till!


Gillar du fisk, eller äter du hellre något annat?

Glassiga tankar..



Nu har jag under en längre tid snubblat över en hel drös med recept på hemgjord glass. Det ena verkar godare än det andra.
Okej, det går att göra alla dessa ljuviga recept på glass utan en maskin. Men vem har tid att springa in och röra i en glassbytta var en gång var 20:e minut i 3 timmar? Nog finns det vettigare saker att ägna sig åt!?
Sebastian har satt upp en liten regel här hemma (som jag helt vägrar att följa) och för varje ny sak som passerar genom ytterdörren och in i köket, skall även en sak vandra ut. Helt idiotiskt, jag vet!
Men, nu är det ju som så att min käre sambo är en betydligt större glassälskare än vad jag är, sen råkar det även vara så att jag fyller år om ca en månad och jag kan aldrig tro att denna "regel" gäller för födelsedagspresenter.

Fast jag undrar ju lite över om jag verkligen kommer att använda den här maskinen, eller kommer det resultera i att vi gör glass för glatta livet och går upp ett par kilo för mycket tack vare den?

Har du en glassmaskin hemma? Vilket märke ska man köpa och hur blir det, står den orörd i skåpet eller har du gått upp 10 kg sen du införskaffade den?




bild:glassmasskin från
Philips

Inspiration sommaren 2009


Hur snyggt är det inte att fylla upp en hink med massor av is och sedan stoppa i ett gäng flaskor med öl, cider, läsk eller vatten?
Jag måste erkänna för er, att när vi hade inflyttningsfest hade jag inte hunnit införskaffa mig några snygga hinkar eller baljor. Då åkte skurhinkarna fram och fylldes med kallt vatten. Sedan var det sjöslag på hela köksgolvet vill jag lova!
Men till sommarens grillkvällar har jag förberett mig bättre.
På ett av "lågprisvaruhusen" i grannstaden Västerås hittade jag en urtjusig emaljbalja med texten COLD DRINKS på. Den kommer göra sig perfekt på altanen i sommar! Har man ingen ismaskin hemma kan man höra på närmaste mataffär om man får köpa lite is där.

Så nu har vi
grill att fixa maten på och en hink för att kyla diverse dryck. Nu fattas bara utemöblerna, de skall inköpas senare i veckan. Sedan börjar det roliga. Att fixa i ordning på altanen. Jag söker med ljus och lykta efter inspiration just nu.

Men jag kikar lite här och lite r, så ska det nog lösa sig. Sedan letar jag efter underbara recept här, men även här och här!


Vart hittar ni sommarinspiration ifrån i år?

Choklad



Igår,
strålande sol och riktig sommarvärme. Idag, ja vad skall vi säga, typisk svensk sommar kanske?
Turligt nog finns det bot även för regniga sommardagar. I samma paket som de underbara kryddorna låg i, fanns även en genväg till den godaste varma choklad du kan tänka dig. Perfekt att lyxa till med en regnig kväll, eller varför inte ge bort till någon du tycker om? Dessa chokladpinnar hittar du hos aromboden.se och de kostar ynka 12 kr stycket.

En mumsig kaka till chokladen och kvällen är räddad (det var inte jättebra att jag hittade den där burken med kakor i frysen, jag har redan ätit två och dom lockar förföriskt på mig från köket..)!

Några undrar var kopparna kommer ifrån och de är ifrån SIA.

Bild: Linnéas Skafferi

Rabarber


Puh! Vilken värme som plötsligt slog till. Men till morgondagen skvallras det om regn och betydligt lägre temperaturer så vi får vara glada för de fina dagar som varit.
Jag antar att jag inte är den enda med en frodigt växande rabarber i trädgården. Rabarberpaj i all ära, men till slut tröttnar man nästan lite på det. Eller vad tycker ni?

Därför har jag nu gått och funderat på lite alternativ man kan använde denna grönsak till (ja, det är faktiskt en grönsak!). Ett av recepten ser ni bild på ovan.
Härlig rabarber/jordgubbskompott varvad med grädde som fått lite syra av creme fraiche och sötma av vanilj. En riktig höjdare om jag får säga det själv!

4 glas:
ca 3 dl rabarber
1 1/2 dl jordgubbar
ca 1 dl socker
2 msk vatten

2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 tsk vaniljsocker


Skiva rabarbern i ca 1/2 cm stora bitar. Lägg rabarber, jordgubbar, socker (är rabarbern väldigt sur kan du behöva tillsätta mer socker) och vatten i en kastrull. Låt detta koka upp och puttra tills rabarbern blivit mjuk och nästan kokat sönder.
Låt svalna helt.
Vispa under tiden grädden, tillsätt fraichen och vanilj. Fortsätt vispa tills grädden är tjock och fluffig.
Varva den svala kompotten med grädden i fina glas.


Vad är ditt bästa rabarbrecept?

Bild:Linnéas Skafferi