Alligator



Under hela oktober månad får alla ni läsare här på Linnéas Skafferi 34% rabatt på
miniskäraren alligator.
 Alligator Mini skär stänger eller tärningar i måtten 3 x 3 mm och lämpar sig väl till att skära vitlök, chili och andra mindre vegetabilier. En rolig och nyttig produkt för köket!
Oslagbart köksredskap om du skall hacka och tärna många grönsaker.
Ta er vidare till kokredskap.se, och klicka hem en mini alligator för 99 kr (ord. pris 149).




Kelda




För ett tag sedan fick jag hem tre tetror utav Keldas nya såser. Jag är egentligen lite så där halvt emot färdigmat men var ju tvungen att prova nu när det stod i kylskåpet. Soppa är något vi sällan äter här hemma då Sebastian inte tycker det är riktig mat. Men till mig duger det gott!
Igår kom jag hem sent efter arbete och ett pass på gymmet. Ingen mat var lagad och jag var vrålhungrig. Ni vet så där fårjagintematinnom5minutersådörjag-hungrig. Tur nog för mig så stod tetran med svampsoppakvar där i kylen helt orörd.
Och vet ni vad, det smakade helt ok trotts att den ine var hemmagjord. Ibland måste man få ta den enkla vägen och fuska lite.
En grov smörgås, keso och lite grönsaker i stavar senare var jag både mätt och belåten. Ett stort plus var de bitar utav svamp som var i soppan, tack vare dom kändes den lite mera "äkta".  För att piffa upp det hela hade lite knaperstekt bacon varit perfekt. Men nu fanns varken tid eller ork för det!


(produktbild från Kelda)


Mexikansk afton



En dag när jag kom hem låg det ett gult litet paket innanför dörren. Det visade sig att detta paket var från Old El Paso och innehöll deras nya kryddmix till kyckling. I flera veckor nu har jag klurat och funderat på vad man kan tänka sig att äta till dessa små krispiga kycklingbitar. Men så i lördags gjorde jag i ordning varsin plockmatstallrik åt mig och Sebastian. Det blev riktigt, riktigt gott! Något som följde med i paketet var Tacokokboken som innehåller massor utav härliga mexikanska recept. Samla 6 streckkoder från Old El Paso och boken är din!

Kycklingbitar:

1 påse kryddmix (lanseras under oktober)
ca 3 kycklingfiléer
2 msk olja
en plastpåse

Skär kycklingen i lagom stora bitar, lägg dem plastpåsen, slå över olja och kryddmix. Skaka runt så att all kyckling blir täckt av  mixen.  Lägg upp på en plåt och tillaga i ugnen tills kycklingen är helt genomvit och ytan är knaprig.

Salsasåsen gör du enkel genom att blanda salsa ½ burk salsa med lika mycket creme fraiche. Vill du ha den lite kryddstark, tillsätt bara lite cayennepeppar.
Guacamolen måste jag erkänna är färdigköpt, ibland måste man få fuska lite!

(bild: Linnéas SKafferi)





Nytt





Igår kväll när klockan var närmare 23.30 och jag kom hem efter en lång arbetsdag och en mycket trevlig kväll med mina före detta arbeskamrater så låg
Elle mat & vin där på dörrmattan.  Med rubriker som "himmelsk chokladspecial" och "den nya matdrottningen" på framsidan så önskade jag innerligt att det vore lördag eftermiddag kl 17 och veckans arbete skulle vara klart. Men så var ju nu inte fallet och jag fick vackert gå och lägga mig medan tidningen låg där ouppackad på diskbänken.
Men lördag eftermiddag kom fortare än kvickt och jag kunde efter en mycket hård arbetsvecka med gott samvete lägga mig på soffan och slöbläddra i tidningen. Chokladspecialen gick inte av för hackor, de recepten måste jag kika närmare på och den nya matdrottningen- Rachel Allen bjöd på kyckling med citron och honung (hur gott lät inte det!!). Hon berättar även om hur hon fick maken Isaac på kroken och hur matintresset uppstod.
Rachel har genom sin tv-show tagit hela Storbritanninen med storm. Hennes kokböcker finns för oss svenskar att köpa här.

Jag ska absolut ta mig en närmare titt på hennes böcker och med största sannorlikhet kommer en eller flera snart att ingå i min kokbokssamling!


(eget collage med bilder från rachelallen.co.uk)

Rosa oktober




Som många utav er redan vet så är oktober månad rosa bandets stora kampanjmånad. I år har jag valt startat en egen insamling och jag hoppas att med hjälp utav er läsare kunna samla in en summa pengar att skänka till bröstcancerfonden.
På höger sida, precis nedanför "bloggkoll"-knappen hittar ni en länk som tar er till min sida på
rosabandet.se där ni kan välja valfri summa att skänka.
För drygt fyra år sedan fick min mamma bröstcancer, idag är hon frisk och mår bra. Men varje år får ca 7000 kvinnor samma diagnos som hon. Detta innebär att mellan 15 och 20 insjuknar varje dag... 

Många företag kör kampanjer under denna månad till förmån för rosa bandet, däribland Kellog´s Special K som skänker 2 kr per såld förpackning. De sattsar på att samla ihop över en miljon kronor i år.

På Linnéas Skafferi kommer vi nog inte upp i sådanna summor, men många bäcker små vet ni...


(eget collage med produktbild från kellogs.se och rosabandets webshop)





Keso




Arla lanserar nu Keso med smak av äppla, päron och vanilj. Min första reaktion var att detta kan väl inte vara speciellt gott... Men vid närmare eftertanke så kanske det inte är så tokigt.
Själv är jag inget stort fan av att ha grädde till pannkakor och våfflor, hellre tar jag lite keso på. Det blir lätt lite mycket efterrätt av det hela annars. Men en klick smaksatt keso vore kanske inte helt fel. Helt klart värt att prova framöver!
Jag återkommer med vad jag tycker om denna produkt!


Har du provat den här?



(eget collage med produktbild från arla.se)



Örtkyckling



Helgen har verkligen flygit iväg och det är redan söndagkväll. Idag har det varit underbart höstväder här hemma, så här skulle alla höstdagar vara!
Igår gjorde jag en enkel men mycket smaskig middag. Istället för att göra en dressing till gjorde jag en enkel vinegrette på en del vinäger och tre delar god olivolja. Bladpersilja, basilika och vitlök fick sätta knorr på denna rätt!

Örtkryddad kyckling med pasta 2 pers:


2 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
en knippe bladpersilja
färsk basilika
baby morötter
körsbärstomater
svarta oliver
2 port pasta

Skär filéerna diagonalt. Stek dem i en het panna tills de får fin färg på båda sidor och är helt genomvita i köttet.
Skala och finhacka vitlöken. Finhacka örterna. Lägg lite av örtarna åt sidan. Låt resterande örter och vitlök steka med i pannan några minuter på svag värme.
Koka morötterna, de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd när de är klara, dela tomaterna i halvor.
Lägg upp pastan på tallrikarna, ringla över vinegretten, lägg på oliver, tomater, morötter och kyckling.

Vinegrette:

3 delar olivolja
1 del äppelcidervinäger
persilja
basilika
salt & peppar

Blanda samman alla ingredienser och ha över pastan.


Foto: Linnéas Skafferi

Lördag




Så, nu är jag tillbaka igen. Ni undrar säkert över varför det varit så tyst här hela veckan. Det är nämligen så att jag fått ett nytt arbete så jag har varit borta hela veckan. Men helgen spenderas hemma och här är det den årliga höstmarknaden. En av anledningarna till att jag brukar gå ner på stan då, är för att få köpa de brända mandlarna. Det är ju bara för gott! Egentligen är det ju inget speciellt med dem, men endå är de så goda!

Nu ska jag snart börja laga lite mat. Jag har ju ätit ute i en hel vecka nu och de senaste dagarna har jag riktigt längtat efter hemlagad mat.

EN riktigt trevlig lördag önskar jag Er!

redskap




För några månader sedan startades kockredskap.se. En sida där du hittar allt ifrån äggklockor till brödknivar och potatisskalare. En komplett redskapssida med allt du behöver i köket alltså! Inom en snar framtid kommer ni kunna ta del utav ett bra erbjudande hos kockredskap.se, exklusivt för er läsre här på Linneas Skafferi. Men innan vi presenterar detta erbjudande rekomenderar jag er verkligen att kika in hos dem och kolla på alla härliga redskap.




Jordgubbssås





Efter att ha kikat igenom vad som fanns i frysen ute i stugan hittade jag ett paket med vaniljglass och lite frysta jordgubbar. Detta fick fungera som efterrätt. Jordgubbarna gjorde jag en enkel sås utav som fick smak av lite färsk ingefära.  Den varma såsen i kontrast till dem iskalla glassen blev en hitt! Desserter  behöver inte vara krångliga och tidskrävande. Ibland är det enkla det absolut bästa!

Detta bev ju faktiskt också en väldigt sommrig efterrätt, men vi kan behöva piggas upp lite i höstrusket!


Jordgubbssås 4 port:

1 l jordgubbar
1 tsk riven ingefära
2 msk socker

Lägg jordgubbarna i en kastrull, mosa dem lite lätt. Det får gärna vara bitar kvar i såsen. Finriv ingefäran och ha i den tillsammans med lite socker. Låt allt koka upp. Servera till gräddig vaniljglass.


(Eget collage. Skålen hittar ni hos grrengate.dk)

Det var en gång...




Nu är det verkligen höst på riktigt! Här har vi ynka 10 plusgrader ute och det käns riktigt kyligt. För en månad sedan, ja då var det andra tider. Det var fortfarande sommar och inte behövde man ha vantar och jacka på sig när man skulle vara utomhus!. Men i helgen ska vi ut en sista gång till stugan och göra klart allt inför vintern, tur att vi har kakelugnar och vedspisen att elda i! Det blir riktigt gosigt och varmt inne vill jag lova. Kvällen bjuder på hemgjord pizza, vin och trevligt sällskap. Kan det bli mycket bättre än så? Troligen inte.

I somrras gjorde jag denna härliga blåbärspaj, underbart god när den är halvljummen och med en klick krämig vaniljglass!

Trevlig helg önskar jag Er alla, nu far vi ut på landet en liten stund!

Pasta med tomat & basilika

'

Igår när jag kom hem hade Sebastian gjord denna delikata pastarätt. Genom att använda smaksatt creme fraiche så behöver man knapt tänka på kryddnigen, det är bara att gojsa ihop allting. Perfekt mat att göra en halvgrå onsdagskväll när orken och energin ej ligger på topp!

Pasta med tomat och basilikasås 3 port:


1 fp bacon
1 burk creme fraiche Tomat & Basilika
3 msk matlagningsgrädde
1 röd paprika
cayennepeppar
salt & peppar

3 port fullkornspasta


Skär bacon i mindre bitar och stek dem i en het panna. Låt fettet rinna av på hushålspapper. Lägg tillbaka i pannan, ha i fraichen, grädde, cayennepeppar, hackad paprika, salt och peppar. Låt allting koka upp snabbt, tag sedan av pannan från den varma plattan. Rör i den kokta pastan. Servera genast med lite god sallad till.

Foto: Linneas Skafferi

Första klassens mys



Visst är det väl för underbart med DVD-boxar! Här om kvällen satt Sebastian och rabblade upp massor av namn på gamla serier som nu finns som box. När han kom till Kalla Fötter sa jag stopp! Denna serie mins jag att mamma tyckte så mycket om när vi var mindre. Många utav avsnitten har jag sett då den gått ett flertal gånger på TV. Men när nu Sebastian nämnde denna serie så bara kände jag att denna lär vi se. Jag hade svaga aningar om att humorn här även skulle passa kära S. Efter att ha plöjt igenom nästan hela första säsongen är vi nu fast!  Vi tar varje tillfälle i akt att få krypa ner framför tv:n och umgås lite med
Jenny, Pete, Adam, Rachel, David och Karen.

Som jag vid ett flertal gånger tidigare konstaterat så gillar jag att hamstra hem diverse livsmedel. Tydligen gäller det även te-sorter. När vi här om kvällen skulle dricka just te, så skulle jag leta fram någon god sort. Inte mindre än 7 olika förpackningar hittade jag i skafferiet. Sedan finns det ett antal påsar med lös-te i kryddskåpet.
Nåja, vi har många kulna kvällar framför oss, så de går nog åt. Förr eller senare. Men ladda nu DVD:n, gör i ordning ett gäng läckra cupcakes, koka ditt tevatten och så är du klar för en helkväll i höstmörkret!

Vilken är din favoritserie och vad dricker du helst för te i höst?


(Eget collage med bilder från discshop.se, nordljus & linneasskaferi.se)

Måndagsfisk



Gårdagens middag blev, regnbågsfilé med couscous och citronsås. Till och med Sebastian tyckte att couscousen var god. Han har annars alltid sagt att det inte är något för honom. Men alla kan vi ju ändra oss.
Jag tycker det är svårt med fisk, antagligen för att jag gör det alldelens för sällan. Vilket är synd, för jag tycker verkligen om fisk! Igår gjorde jag en lättsmält variant som fick bara fick ugnsbakas. Ingra krångligheter alls. Persiljan satte varkligen fin smak på allting.

Fisk med couscous 2 pers:

3 regnbågsfilér
salt & citronpeppar
1 dl vatten

Tina fisken och lägg den i en ugnssäker form. Salta och peppra på båda sidor. Slå över lite vatten och låt stå i ugnen på 200 grader tills fisken är helt vit igenom. Ca 20 minuter.


Couscous


1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
olja
vatten
couscus (läs på förpakningen hur stor andel vatten och gryn det skall vara)
persilja

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs de mjukt i en kastrull. Ta ur löken och koka upp vatten, buljong och olja.
Slå i couscousen och låt den stå och dra i minst 5 minuter. Hacka persiljan och ha i den precis innan servering.


½ citron
2 dl cream frech
persilja
salt & peppae
socker

Pressa ur saften från citronen, rör i frechen, salt, peppar och en liten nypa socker. Hacka persljan och ha i.

Riv morötter att ha till.

Oemotståndligt!



Tanken var att stiga upp i skaplig tid och få lite gjort ni vet, ta ett varv med dammsugaren, röja lite i köket, fara ut till hunden jag lovat att rasta under dagen. Men nu börjar klockan  närma sig tio och det enda jag lyckats med är att äta frukost. Som vanligt började jag dagen med att sätta igång datorn och kolla vad som hänt runt om på bloggar de senaste dygnet. Då hanmade jag inne hos Helena som tydligen haft det lite snorigt hemma i helgen. Hon tipsade om ett av Nigellas recept på brownies och vips så flög dryga timmen iväg när jag satt och kollade på alla dessa läckra recept !
Eller vad säger ni om detta  helt oemotståndliga recept på chocolate peanut butter fudge sundea!? Bara av att läsa namnet får det att vattnas i munnen på mig!

Men som sagt det är måndag idag, och ikväll blir det fisk till middag, men man får drömma sig bort lite eller hur! Det kan man verkligen behöva i detta gråkalla höstväder!

bild: nigella.com


Kycklingwraps



Denna helg spenderar vi nere i Götebrog då det är  Scandinavian cake show här under helgen. Så i morgon skall vi vandra omkring bland diverse underbara tårtkreationer. Det ska bli så underbart! Snart är det dags att bege sig ut och äta lite gott.

Men nu tänkte jag bjuda er på en utav veckans middagar. Enkelt som tusan och passar bra att göra utav skåprens. Man kan ju faktiskt ha i precis vad som helst när man gör wraps.
Detta hade vi i:

Till två personer:

2 kycklingfilér
salt & peppar
1 ask philadelphiaost med vitlök
2 msk cram frech

sallad
körsbärstomater
gurka
avocado
valnötter
tortillabröd

Skär kycklingen i småbitar och stek dem i pannan, salta och peppra. Blanda i osten och freachen. Skär upp tillbehören och lägg dem i skålar. Värm bröden lite i micron. Middagen är serverad!

Bild: Linneas Skafferi


Tävlingen....

Så roligt att så många kommenterar tidigare inlägg! Ni som ej tagit chansen att vinna den ekologiska juicen, skriv en kommentar till förra inlägget och var med och tävla du med. Efter klockan 20.00 kommer jag att utse en vinnare.

Nu måste jag göra i ordning lite middag här hemma!

Tävla ekologiskt!




Idag fick jag hämta ut ett litet paket från posten som innehöll lite prover på Jo´s nya ekologiska juicer. Vi dricker inte så speciellt ofta juice här hemma, till mat så föredrar  jag helst  vatten. Men någon gång ibland är det gott. Vi testade den med äpple idag och den var riktigt god.


Nu har jag en förpackning med äppeljuice och en med apelsin som står och väntar på att få komma hem till just dig och ditt frukostbord! För att tävla om dessa, kommentara bara detta inlägg (kom i håg att fylla i blogg, och- eller e-mailadress!), så lottar jag en vinnare. Tävlingen pågår tills i morgon kväll 20.00.


Tävlingen är nu avslutad. Den glade vinnaren blev
Tina! Stort grattis till dig!

Chili Con Carne




I förra veckan gjorde jag en riktigt smaskig chili. Både på grund av att det är delikat gott och för att när jag tittade närmare på alla konservburkar som stod i skafferiet hittade jag inte mindre än 5 stycken black eye-bönsburkar! Vad hade jag tänkt göra med alla dom!? Nu råkar jag tydligen vara en sådan person som tycker om att hamstra olika livsmedel. Skulle det av någon anledning bli sämre tider kan jag lätt föda halva stan på grönsakssoppa gjord på diverse frysta grönsaker (alltid bra att ha hemma!), tomatsås, (krossade tomater har vi i parti och minut) och bönor.

Men nu tillbaka till det väsentliga, chilin. Jag smaksatte den med färsk persilja och färska chilifrukter. En riktig höjdare om jag får säga det själv. Sedan måste jag bara tipsa er alla om att använda just black eye-bönor när man gör chili con carne. De blir inte alls mjöliga och sönderkokta utan håller sig fasta och fina även om de får koka längre.

Chili Con Carne 4 port:

400 g köttfärs
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fp krossade tomater
1 burk black eye-bönor
2 chilifrukter (valfri styrka)
en skvätt balsamvinäger
färsk persilja
salt & peppar

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs den tillsammans med färsen i en gryta. Slå över de krossade tomaterna och bönorna. Dela och skrapa ur fröna ur chilin, finhacka dom och låt dom puttra med i grytan. Ha i en skvätt balsamvinäger, salt och peppar. Låt det hela koka ihop i dryga 5 minuter (ska ni inte äta på en gång mår grytan inte dåligt utav att småputtra längre än så). Hacka persiljan och ha i den precis innan servering. Koka ris till och klicka i lite turkisk youghurt.

Jag vet att denna rätt egentligen inte skall serveras med ris, men så ska den inte heller kokas på köttfärs utan hela bitar av kött. Men jag tycker om att göra båda verienterna och gör jag denna så vill jag gärna ha ris till.

foto: Linnéas Skafferi

Doptårtor



Här kommer bilder på de doptårtorna jag gjorde förra veckan.  Tre stycken blev det och vad de lät som idag av beställaren så var de mycket uppskattade! Sådant är ju alltid roligt att höra. Testade lite nya recept denna gång och jag tror jag hittat en ny favorit, både som tårtfyllning och efterrätt.
  Alla tre har olika smak, den lilla runda är dessutom laktosfri.
Vet ni att det går precis lika bra att göra lemon curd utan smör!? Den upptäckten gjorde nämligen jag när jag stod där och svor över att jag inte köpt något laktosfritt smör. Det får bära eller brista tänkte jag och uteslöt helt enkelt smöret. Och det blev absolut inget fel på den lemon curden kan jag lova!

De andra två tårtorna använde jag samma grund till, nämligen en vaniljmousse. När jag fyllt den ena med moussen blandade jag i blåbär och detta mina vänner blev utsökt! Det skall jag absolut göra och ha till efterrätt någon dag!
Sedan gjorde jag rårörda jordgubbar och hallon (bär + socker) som andrafyllning. Betydligt mycket godare än sylt!

Här kommer receptet på mousse:

250 g kesella vanilj
2 tsk vaniljsoker
3 dl grädde
3 st gelatinblad
ev 250 g bär

Blötlägg gelatinbladen och sjud dom tillsammans med en skvätt grädde i en kastrull tills de smält. Vispa grädden fluffig. Rör ned kesella, vaniljsocker och gelatinen i grädden. Vänd försiktigt i bären. Låt stå i kylen en liten sund. Fyll tårtan eller servera som efterrätt i fina glas!


foto: Linnéas SKafferi