Tävling!



Under nyårsveckan har du chansen att vinna en pajform från
Casual Living. Jag har själv den större varianten och är helt stormförtjust i den! Passar lika bra till äppelpajen som till matpajen.

Casual Living är en nystartad e-butik som har hela Gerberas otroligt fina sortiment. Flertalet av dessa keramikprodukter känner du säkert igen från Leilas mat och bakprogram. Du hittar även förkläden, vetekuddar och grytlappar i denna härliga nätbutik.

För att delta i tävling vill vi bara att du tittar in på Casual Living och väljer ut vilken färg du helst skulle vilja ha, meddela detta i kommentarsfältet och så är du med och tävlar. Enkelt va!  Tävlingen pågår hela veckan och avslutas fredag kväll klockan 21.00.


Produltbild: Casual Living

Att dricka


I år far vi till norge över nyår och kommer fira lite så där lagom. Galaklänningen åker inte fram, men lite god mat och champange skall vi nog kunna fixa.

Oavsett hur man väljer att fira sitt nyår, finns det en sak som alltid passar, nämligen drinkar! Det finns en uppsjö sorter och varianter att välja bland och på
cocktailguiden finner du de flesta.
Själv är jag barnsligt förtjust i allt som är sött (och gärna rosa). En storfavorit är en cosmopolitan mix som finns att köpa i USA, där du bara blandar vatten och vodka med innehållet i hinken, sedan får det stå i frysen över natten. Bara att ösa upp i tjusiga glas och du kan låtsas att du är en mästare bakom chakern! Detta är en garanterat fnitterframkallande drink måste påpekas!

Ett tips är att istället för att använda is i välkomstdrinken, frysa in hela hallon, jordgubbar, skivor av citron eller lime och lägga i drinken. Både snyggt och prakiskt då inte bäret spär ut drinken som is lätt gör.


Nu efterlyser jag era bästa tips och recept när det kommer till goda drinkar!


Glasen i kollaget kommer från Orrefors och är designade av Efva Attling, är de inte grymt snygga!

Jumboklappar



Som jag skrev tidigare måste jag ha varit riktigt snäll i år med tanke på alla fina julklappar jag fick! Tomten måste ha läst min lista noga, för många av de saker jag önskat mig låg där under granen.
Äntligen har jag en fungerande matberedare och mixer, likaså en ny elvisp.

Jag önskade mig även lite nya, fina muggar. Länge har jag spanat, klämt och känt på dessa underbara jumbomuggar från Bruka Design och vilken lycka när även de fanns i ett av mina paket. Hela den serien med stora fat och skålar tycker jag är riktigt snygga!

Fick du några bra julklappar i år?




Bild: Bruka Design och Linnéas Skafferi



Julesnaps



Nu är snart även annandag jul slut och den värsta julhysterin har lagt sig. Alla klappar är öppnade, jag hade tydligen varit riktigt snäll i år för många fina paket låg under granen, julmaten har åkt ut och in ur kylen ett antal gånger och hela släkten har vi hunnit träffa.

På julafton dracks det
Löitens Mild Gourmet, en mild julsnaps. Själv klarar jag inte alls av att snapsa, så det överlät jag till de andra och denna snaps fick 7.5 tomteluvor av 10 enligt testpanelen. Vilket är ett jättebra betyg. De gillade att spritsmaken inte var så framträdande så att man faktiskt kunde känna smaken på snapsen, inte bara spriten.
Jag själv tycker flaskan var riktigt snygg, kanske kan denna flaska passa även till nyårsmaten. Julen varar ju ända fram till påska sägs det..



Juletid



Ja, det är väl inte nyår riktigt än, men jag antar att det är fler än jag som känner att julen blir ett fint avslut på det gamla året och att ett nytt väntar bakom knuten. Nästa år kommer bjuda på lite förändringar, idag säger vi upp våran lägenhet för om tre månader skall vi äntligen flytta ut på landet till det röda huset med de vita knutarna (och det stoora köket!). Det känns helt underbart och jag hoppas dessa månader kommer flyga fram.

Nu skall jag strax bege mig ner på stan och köpa den allra sista julklappen, sista arbetspasset skall göras inatt sedan blir jag lite julledig vilket skall bli så skönt! Skinkan skall griljeras, granen skall kläs och klapparna skall slås in.

Jag vill passa på att önska de läsare som redan nu tar julledigt från bloggarnas värld en riktigt God Jul!



Ps. Visst är det otroligt snyggt med en liten gran på ett bord sådär, något att tänka på till nästa år!



Bild: Martha Stewart

Snabba sillen


Här kommer ett recept på en  riktig enkel men framförallt god sill du snabt slänger ihop så här dagarna innan jul. Med abbas 5-minuterssill behöver du inte göra egen lag och lägga in, det är bara att ta upp filéerna ur burken, skölja av i kallt vatten och skära de i småbitar. Sedan blandar du med gräddfil och dina favoritkryddor/örter.

Här är receptet på min vitlökssill:


1 fp 5-minuterssill
3 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta
1/4 rödlök
svartpeppar

Börja med att finhacka lök och vitlök, det skall vara riktigt små, små bitar. Blanda löken med gräddfilen i en bunke, smaksätt med lite peppar. Skölj av sillfiléerna i kallt vatten och skär dem i småbitar som du lägger ned i gräddfilsröran. Ha upp i en fin burk och låt stå minst ett dygn innan den serveras, så den får dra åt sig alla smaker ordentligt.


Har du något snabbt tips du vill dela med dig av så här inför julen?

Julgåva



Nu börjar den rätta känslan infinna sig. Idag skall de tre sista klapparna inhandlas, det är faktiskt ganska kul att ge sig ut bland allt folk när man har klarat av de flesta julklapparna och man bara kan gå runt och mysa åt alla julpyntade skyltfönster och all julmusik i butikerna.
Här hemma börjar julen så sakta ta form, granen kommer upp i eftermiddag, amaryllisen blommar för fullt på spiselkransen och hyacinterna har precis slagit ut och det doftar underbart! Precis nu när jag tittade ut genom fönstret så började snön yra ned från himlen, ja det blir nog jul i år också!

Många av er är precis som vi bortbjudna i julhelgen (vi har fyra julkalas att hinna med under julafton och juldagen) och då brukar det vara fint att ha något att ta med till värden och värdinnan. På bilden ovan ser ni ett perfekt tips! En fin burk med något gott i, en etikett på och lite fina band, det kommer absolut bli en uppskattad gåva!

Vad man väljer att ha i burken bestämmer man ju helt själv. Köp en Aladinassk och plocka ur alla chokladbitar och lägg  i en fin burk, gör eget julgodis eller kakor. I min burk har jag lagt chokladbiscotti som fått en liten, liten touch av kardemumma. Grundreceptet  på biscotti
hittar ni här,  jag hade även i 2 msk kakao,  150 g grovhackad choklad och 1 tsk stött kardemumma.


Är ni klara med alla julklappsinköp än?

bild: Linnéas Skafferi

Saffransbröd





Jag vet inte vad ni tycker, man vanliga lussekatter kan i längden bli, ja rentutav småtråkiga. Det är en tradition att äta dessa till första advent och lucia. Men vid fler tillfällen än de två, ja då tröttnar jag lätt.
Men i år gjorde jag en  ny variant på saffransbröd. De görs sprecis som vanliga vetebullar, men fyllningen består av riven mandelmassa, smör och kanel. Jag kan lova dyrt och heligt att dessa blev riktigt uppskattade här hemma. Enkla och snabba är de dessutom att göra.
Jag lät mina jäsa och gräddas i en ugnsform, sedan ringlade jag glasyr över den stora saffranskakan. Det blev riktigt snyggt om jag får säga det själv.
En annan variant är att lägga dem i fina pappersformar.


Saffranssnurror ca 35stycken:


5 dl mjölk
2 pkt saffran
50 g jäst
2 dl socker
1 tsk salt
200 g smör
1 ägg
ca 15 dl mjöl

Värm mjölk och saffran i en kastrull på spisen till 37 grader (fingervarmt). Smula undertiden ned jästen i en degskål, slå över den ljumma degvätskan och tillsätt socker och salt. Arbeta nu ihop detta tills allt socker smält och jästen löst upp sig.
Ha då i smöret, det måste vara rumstempererat. Ha även i ägget.  Vänd till sist i mjölet lite i taget. Degen är klar när den precis kan släppa från kanterna. Får du i förmycket mjöl blir bullarna lätt torra!

Låt jäsa under bakduk tills degen uppnått dubbel storlek.

När degen jäst klart, stjälp upp den på ett mjölat bakbord och arbeta snabbt ihop den. Dela i två lika stora delar. Kavla ut till en ca 0.5 cm hög rektangel. Bred ut hälften av fyllningen (recept nedan). Rulla ihop till en längd och dela den i ca 2 cm breda bitar. Ställ dem i en smörad ugnsform, de ska nästan, nästsan nudda varandra, då blir detta en jättefin saffranskaka som man får bryta loss sin bulle ifrån. Låt jäsa i ca 10 minuter, pensla sedan med uppvispat ägg och grädda i 200 graders värme tills de fått fin färg.  När kakan svalnat, ringla lite glasyr över hela.

Fyllning:

200 g mandelmassa
200 g smör
2 msk kanel

Riv mandelmassan på den grova delen av rivjärnet, rör i det mjuka smöret och kanelen. Vispa nu detta med elvisp till en jämn smet.




bild:Linnéas Skafferi


KRAVmärkt



För ett par veckor sedan kom det ett mail med förfrågan om att få prova kravmärkt vatten. Jag tyckte först det lät lite konstigt, för hur kan vatten vara annat än kravmärkt? Men när jag fått läsa lite mer nogrant så visade det sig att själva aromerna i vattnet var kravmärkta. Förra veckan kom de små fina glasflaskorna hem och vips så var de slut!
Jag  och alla andra som testade vattnet blev riktigt imponerade av smaken, då det inte smakade som vanilgt bubbel, godare liksom. Så här hemma får detta vatten från
Malmberg tummen upp!

Dessa kommer att finnas på konferensanläggningar och hotell, men även i ICAs sortiment. Smakerna är apelsin och citron.

Har du några favoriter bland de kravmärkta produkterna som du vill tipsa om?

Tacosallad



Mitt i allt julstök kan man behöva bryta av med något riktigt ojuligt. Det skall helst vara ganska så lättlagat och inte kräva så mycket tankeverksamhet. Då är en tacosallad/tacotallrik perfekt att slänga ihop. Sätt övriga familjemedlemmar på hackandet och pickandet medan du fixar köttfärsen. Lägg upp på tallrikar och sedan är det bara att krypa upp i soffan och kolla på någon härlig film. Denna rätt går ju att variera i det oändliga.
Jag valde att göra en snabb med ganska het sås till, gjord på creme fraiche, sambal oelek, salt och peppar. Välj själv hur stark du vill göra den.
Jag gjorde även en bönröra på svarta bönor jag mixat och rört i lite philadelphiaost, salt och peppar.

Vi valde att lägga detta på tallriken:

grönsallad
paprika
avokado
körsbärstomater
gurka
ost
tacoköttfärs


foto: Linnéas Skafferi


Saftglögg




Nu börjar den där behagliga julkänslan sakta men säkert infinna sig. Söndagseftermiddagen spenderades på
Sätra Brunns Julmarknad och jag måste säga att jag hittade den perfekta julklappen där. Kan tyvärr inte avslöja vad, då hon som skall få den säkerligen läser detta.

Jag antar att det är fler av mina läsare som precis som jag är små datanördar längst där inne, datorn är alltid på och du kan bara inte låte bli att kolla mailen så fort du går förbi.  Igår när jag satt här vid datorn hamnade jag helt plötsligt på den här sidan, här är många av radiostationerna listade som sänder julmusik. Nu kan det tyckas att detta inte vore något för mig, som redan har 11.8 timmar julmusik på datorn (julnörd eller?). Men jag gillar den här idéen då det blir lite mer variation i musiken. Du hittar svenska som amerikanska och spanska stationer så det är bara att klicka sig runt och snart har man hittat sin favorit!

Nu till det jag egentligen tänkte skriva om, glögg. I år har jag testat att göra egen glögg. Nu sist gjorde jag en typ av saftglögg. Perfekt att ge bort till barnfamiljen, den gravida eller till den som helt enkelt inte dricker alkohol. Förra året var jag på jakt efter en helt alkoholfri glögg, efter mycket letande hittade jag en sort på mataffären. Vilket jag tycker är urdåligt!
Jag valde att göra den på Jokks svartvinbär och lingondryck. Själv tycker jag att smaken blev perfekt, kryddig och inte så där jättesöt (vill du ha sötare, öka mängden socker)!

ca 1 L saftglögg:

1 L Jokk färdigdryck
1 dl socker
2 kanelstänger
1 pomeransskal
ca 15 kryddnejlikor
1 msk hela kardemummakärnor

Blanda färdigdrycken och sockret i en kastrull, detta får nu koka upp under omrörning. Sockret skall smälta. Tillsätt kryddorna och låt det hela småkoka i ca 30 minuter. Stäng av värmen, drycken får sedan stå och dra i ett par timmar, gärna över natten. Sila bort kryddorna och häll upp på en fin flaska.

Lucia



Idag står det 13 december i almanackan och vi firar lucia. Under dagen har vi inhandlat lite julklappar och har nu endast ett få kvar att köpa. Jag skall strax åka iväg och lyssna på Salas lucia i en av våra kyrkor här i stan. Det har blivit lite av en tradition då jag först var med och körade under många år. Nu nöjer jag mig med att sitta i kyrkbänken och bara njuta. Kvällen skall sedan spenderas med diverse julpyssel som aktivitet. En alldeles lagom lördag i december med andra ord!

Jag vill önska er alla läsare en härlig lördagkväll och jag hoppas ni fått se lucia med följe någon gång under dagen!


(bild: arla.se)

Parfait




Ja, bilden kan tyckas lite opassande då det osar sommar om den och utanför fallar snön för fullt. Men min version av denna utsökta efterrätt hade vi inte tid att fota. Receptet läste jag i
Elle mat & vins maj nummer i år men har inte kommit mig för att göra den för ens nu.
Det enda svåra med det här receptet är namnet. Parfait (uttalas perfä, ungerfär). Jag måste erkänna att jag inte är speciellt språkbegåvad, stackars Sebastan suckade tungt och konstaterade att alla inte kan vara bra på allt och att jag skulle hålla mig till matlagning och bakning så sköter han det här med språk. Och det passar mig finfint!

Jag valde att smaksätta min glass med björnbär och blåbär, till dekoration strödde jag över frysta lingon, blåbär, hallon och björnbär. Det blev riktigt gott och jag kommer absolut göra detta igen.

Parfait 10 pers:

4 dl grädde
4 äggulor
1 dl socker
200 g björnbär
1 burk blåbärspure (jag tog en barnmatsburk)

Vispa äggulor och sockert fluffigt med elvisp, grovhacka de frysta björnbären och blanda i dem tillsammans med blåbärspuren i smeten. Vispa grädden och vänd även ned den i smeten. Fyll en sockerkaksform med smeten och frys i minst 5 timmar. För att lättare lossa den frysta parfaiten, doppa formen hastigt i hett vatten, stjälp sedan upp på ett fat och dekorera med bär.


bild: Elle mat & vin

Tilltugg



Förra helgen var det glöggbjudning hemma hos oss. Två sorters glögg som skulle provas, smått och gott att ha till, trevligt sällskap, ja man behöver inte mycket mer än så för att ha en lyckad kväll. Jag gjorde i ordning tre små tilltugg som passar utmärkt till glöggdrickandet.
Många av er är säkert redan ett fan av att äta ädelost och pepparkakor. Själv kan jag tycka det blir lite för mycket av ostsmaken, men ostbollarna jag gjorde blev himmelska! Tunnbrödsnurror med skinka och senap var ett givet val, som tredje sak gjorde jag crostini med lingon och brie.

Alla tre saker går fint att förbereda dagen innan, det är egentligen bara brien som behöver smälta lite ovanpå brödet i ugnen en liten stund innan servering.

Ädelostbollar ca 15 stycken:


1 burk kesella
150 g ädelost
ett gäng korssade pepparkakor

Mosa osten med en gaffel och blanda med kesellan. Låt stå svalt en stund innan du formar massasn till små bollar (det kan bli lite kletigt) och rulla dem sedan i spepparkakssmulor. Ställ kallt fram till servering.

Tunnbrödsnurror ca 25 stycken:

4 skivor tunnbröd
200 g skinka
1 burk kesella eller philadelphiaost
stark julsenap

Bred ett lager kesella/philadelphia på bröden. Lägg ut skinkskivor så det täcker allt. Bred på senapen. Rulla ihop och låt stå svalt. Skär i bitar innan servering. Kom i håg att ta ut dem ur kylen ett tag innan de skall ätas så de inte är kylskåpskalla!

Crostini med lingon och brie ca 20 stycken
:

1 lång baguette
ca 2 dl lingonsylt
500 g brieost

Skär brödet på snedden och lägg ut bitarna på en plåt. Låt de rostas i ugnen i ca 15 minuter per sida på 100 graders värme (detta går bra att göra ett par dagar i förväg).
Innan servering: Dela brieosten i lagom stsora bitar för brödet, lägg på en klick lingon på varje brödbit och toppa med osten. Sätt in i ugnen på 100 grader i ca 15 minuter. Osten skall bröja smälta lite lagom. Servera genast!

Sedan är det bara att sätta igång och mingla!


foto:Linnéas Skafferi


B&J´s



Jag antar att det finns fler glassomaner än jag där ute i världen. För min del får det gärna vara mycket kolasmak och chokladbitar i glassen. Glassernas glass måste nog ändå vara
Ben & Jerry´s, som det skrivs om denna delikata men ack så dyra glasssburk. När vi var i USA var jag och svägerskan bara tvugna att köpa varisn butt (som vi naturligtvis bar hem i en papperspåse utan handtag) och sedan njöts den direkt ur burken uppkrupen i soffan. Det kändes otroligt amerikanst måste jag säga och glassen har nog aldrig smakat så bra som den gjorde då.

Min favorit är nog cookie dough, kan det vara för att jag älskar kakor kanske? Vilken gillar du bäst?

För alla er som befinner er i närheten av Stockholm, lite närmare bestämt Tyresö Centrum kan jag berätta en liten överaskning. Ben & Jerry´s öppnar nämligen sin allra första renolade glassbar där. Så om du blir lite glassugen så här i vinterkylan vet jag det rätta stället att besöka!


Pizza på en tisdag




Ni får ursäkta den dåliga bilden, den gör verkligen inte detta recept rättvist. Men är man hungrig och det doftar så otroligt gott som det gjorde hemma idag, ja då hinner man inte ta bättre bilder än så här innan man måste hugga in!

Jag har under en tid gått och funderat på hur gott det skulle vara med kombinationen pizza-pesto. Då jag inte orkade dra igång något pizzabak idag valde jag en genväg, och tur var det för detta blev en favorit!
Fullkornstortilla med pesto, kyckling, tomater och mozzarella. Det var dumt av mig att ens fundera, jag menar hur kan detta inte vara gott!?

Jag använde tortillabröden av modell större och åt en, sedan var jag mätt. Sebastian fick knapt i sig två, så räkna på 1½ bröd per peron kanske.

Tortillapizza 2 pers:

3 stora tortillabröd
2 kycklingfiléer
½ burk pesto
mozzarella
1 ask körsbärstsomater
ev ett par jalapenos (ingen favorit hos mig, men Sebastian gillar dem starkt)
3 dl riven ost

Dela kycklingen i småbitar och stek dem i en het panna. Krydda med salt och peppar. Bred ett lager pesto på bröden, lägg på kyckling och halverade tomater. Skär mozzarellan och fördela den jämnt. Lägg ev på jalapenos och strö den rivna osten över. In i ugnen i ca 10 minuter och middagen är klar!

Gör gott 2009




Nu är almanackan som jag tidigare under hösten skrev om äntligen här!

Som många av er vet så gör alla gymnasieelever ett så kallat projektarbete under det sista skolåret. Det finns nog lika många varianter på dessa arbeten som det finns elever skulle jag tro. Min syster går sitt sista år på Praktiska Gymnasiet i Västerås, där hon läser till florist.
Hon har valt att göra en almanacka med temat "skogens alla rum".

Vinsten som blir efter tryckkostnaden går oavkortat till Västerås Lasarettets Lekterapi. Detta är en perfekt julklapp att ge bort till någon du tycker om, varje månad bjuder på nya vackra bilder (jag fick ställa upp som fotomodell och är med på två kort!). Så gör gott, beställ en kalender här och bidra till att lekterapin kan göra vistelsen lättare för de sjuka barn som vistas där!

Nu är det en faslig tur att våra föräldrar bor mitt i skogen för ni kan bara gissa hur många saker vi har släpat ut, dekorerat, fotat och fixat ute i skogen. Med hjälp av blommor och helt underbar rekvisita och hon skapat fantastiska små rum i skogen. Bilderna föreställer bland annat en vårstädning, julfirande och hur en tvättdag i skogen ser ut.

Priset för denna kalender är 120 kr + frakt och är du intresserad av att beställa en, så kontakta mig via mail.
Eller om du har vägarna förbi eller bor i Sala så finns de även att köpa på Bokia i Sala, Blomsterverkstan & Nya Rum och Bürgers Växtgård i Sala.

Alla bilder utom en då fotografen själv blir fångad på bild är tagna av SebbeSula.




Tävling CUPCAKE


Så här under andra helgen i advent tycker jag att det passar bra med en liten tävling, eller vad säger ni?
Denna helt gudomligt söta cupcake i tyg från
Susanne är helgens vinst. Perfekt att ge bort som julklapp eller ännu hellre, behålla helt själv! Det är vad jag skulle ha gjort, om jag nu inte var tvungen att ge i väg den!
Fler av hennes hantverk hittar ni i hennes webshop. 

Här berättar hon lite om vem hon är:

"Susanne, 35+. Älskar muffinsar i alla former. Helst osötade och konstgjorda. Virkar, stickar, klipper, klistrar och syr mest hela tiden. Pyssel is the shit. Har en egen liten Oransch nät-affär för att inte hemmet ska bli allt för fullt av hempysslade saker. Är nästan alltid väldigt nöjd med livet och tycker att julen är världens bästa uppfinning."



För att vinna denna cupcake i tyg vill jag att ni skriver ett litet julrim i kommentarsfältet. Jag begär inget avancerat, bara ett fint litet julrim! Se till att lämna mailadress så jag kan kontakta dig ifall du blir den lycklige vinnaren!



Så sätt igång att rimma så kanske cupcaken blir din!



Tävlingen är avslutad!

Julgott



Då var det första julgodiset klart och det blev riktigt lyckat! Jag har ju som bekant lite svårt för det här när man måste mäta och vara exakt i köket, jag är mer av typen som tar lite på en höft sådär. Men när man gör sånt här, ja då lär man mäta och måtta och kan ni tänka, jag överlevde det också!

Många runtomkring mig har nu börjat utesluta kolhydrater och socker ur sin kost, därför passade jag på att göra lite sött som även de kan njuta av till jul! Nu innehåller ju fövisso Baileys socker, är man benhård kan man byta ut den mot lite apelsinsaft eller kör helt naturellt.

Tryffeln har jag här spritsat ut i längder, men vi beslutade att nästa gång göra små toppar istället.

Kom ihåg att använda riktigt smör, det blir mycket, mycket godare då!


Tryffel med smak ca 20:

1 dl grädde
3 msk Baileys
200 g mörk choklad (70%)
25 g smör

Blanda grädde och Baileys i en kastrull och låt det sjuda upp, tillsätt chokladen, hackad i småbitar. Rör tillsist i smöret. Vänta tills tryffeln stelnat så pass att den går att spritsa (ett par timmar) och gör sedan små toppar.  Pudra lite florsocker över.


Nöt och-chokladbräck:


200 g mörk choklad (70%)
1 dl valnötter
1 dl mandlar
1 dl cashewnötter
½ dl kokos

Grovhacka alla nötterna, smält chokladen i vattenbad. Rör ihop nötter, kokos och den smälta chokladen. Bred ut på en smörad plåt och låt stå svalt innan du skär eller bryter rutor. Snabt och underbart gott! Perfekt GI godis att bjuda på till jul!


Bild: Linnéas Skafferi

Limited edition





Ahlgrens Bilar lanserar nu lagom till jul tomteslädar, julgranar och chokladsplashade bilar. Både granarna och slädarna har samma smak som den "traditionella" bilen men släden ska enligt Ahlgrens ta sig fram betydligt bättre i jultrafiken..
Och med dagens snöväder kan vem sosm helst behöva en släde!

De chokladsplashade bilarna är en total makeover av den vanliga bilen, kanske något att glänsa med i nyårsshelgen?

Det är inte ofta jag köper bilar, kanske ibland när man går på bio. Men julfanat som jag är lär jag ju självklart testa de små slädarna!  De ser ju ursöta ut!
Men skynda er att köpa hem, dessa kommer enbart att säljas nu under jul!

Igår bakades de första julgodiset, håll utkik efter bilder under den kommande helgen.

porduktbild: ahlgrens.com

Formar

'

Förra året fick en av inredningsbutikerna här i stan hem helt otroliga pajformer och uppläggninsfat i keramik, fint glaserade i härliga färger. En stor
olivgrön pajform fick följa med mig hem och den är asbsolut en kär ägodel.

Redan då använde sig Leila av Gerberas produkter i hennes program och jag har sett att hon fortfarande gör det. Inte helt förvånade då de är riktigt snygga. Det är härligt med lite färg och form i köket. Som sagt så har jag en pajform i  min ägo men suktar varje vecka efter de snygga gratängformarna som Leila flitigt använder.
 Den ni ser på bilden ovan råkar vara veckans vara och kostar endast 370 kr. Kanske kan det bli årets julklapp till mig själv?

Formarma och mycket annat fint kan ni spana in på Casual Living

Det är inte så ofta som det skvallras här på min matblogg, men har fått nys om att Leila har en "riktig bulle i ugnen" och väntar alltså smått! Stort, stort grattis till henne!



bild: casualliving.se


Mustig gryta till jul








































Den här grytan blev ett sånt här ihopkok ni vet. Man har en grundidée som i det här fallet var grytbitar, lök och rödvin. Vart sefter åker saker ned i grytan och utan att man vet om det har man skapat något som blev helt otroligt gott.
Som vanligt har jag ju mina principer. Mat är mat, frukt är frukt och dessa skall man inte blanda.
 På samma vis känner jag när man kommer till kanel. Det är en krydda som man använder vid bakning och till tomtegröten, inte i mat.
 Men iblan måste jag bryta mot mina principer och nog var det tur allt att jag gjorde det den här gången, för det här blev riktigt, riktigt gott!

Tack vara kanelen blev det en liten julig touch vilket passar utmärkt så här i juletider. Kan varmt rekomendera detta recept!

Köttgryta med kanel 4 port:

600 g grytbitar av nöt
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
3 dl rött vin
3 dl köttbuljong (vatten+½ buljongtärning)
1 kanelstång
3 dl grädde
3 msk balsamvinäger
salt & peppar
ev ½ burk svarta oliver


Gör så här:

Skala och hacka lök och vitlök. Låt det tillsammans med köttet brynas lätt i en gryta. Slå över vin och buljongen, låt allt koka upp. Lägg i kanelståsngen. Småputtra i minst 40 minuter, gärna längre om du har tid. När köttet är riktigt mört och fint, tillsätt grädden och vrid upp värmen och låt allt koka tills såsen tjocknar något. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar.
Låt ev ½ burk svarta oliver koka med de sista minuterna.



bild: Linnéas Skafferi


Bygga bo





Första advent har nu passerat och den innehöll allt vad man kan önska. Julmusik, glögg, pepparkakor och trevligt sällskap. Det jag saknade var saffransbrödet, själv har jag inte hunnit baka något och på ICA var det tvärslut på alla hyllor som hade ordet "saffran" på etiketten.

I år tänkte jag försöka mig på att bygga ett litet hus, ja ett pepparkakshus då förstås. Jag har letat runt lite för att få inspiration men fångsten var dålig. Hos
Martha hittar du självklart en variant, här kan du också ladda ner mallarna. Men det som tilltalade mig mest är de urtjusiga hus ni hittar hos Linda. Riktigt fina och idén med att ställa dem på knäckebröd är riktigt fiffig tycker jag!

Har du några goda råt och tips inför pepparkakshusbygget? Dela gärna med dig isåfall.



Bild: marthastewart.com