Mera böcker



Det är inte bara
herr Morberg som kommer med ny bok i vår, även en av de söta systrarna ger ut nytt material i form av en asiatisk kokbok. Systrarnas Esenmans tidigare böcker finns sedan tidigare min samling, men efter denna sensommar/höst/vinter då jag fullkomligt begravt mig i sötsaksrecept (och sötsaker) längtar jag verkligen efter fräscha och goda recept, på mat!!!
Det man ser av boken känns väldigt tilltalande och den kommer att finnas i butik från och med 23 mars.

Jag har en jättefin kokbokshylla som pryder ena väggen i vårat kök och denna bok tillsammans med Morbergs kommer att göra sig fin-fin där!



Bild:Jonny Lindh

Tomatsåsen..

 

 

 

 

Många har hört av sig till mig och undrar vilket recept jag använder till tomatsåsen på pizzan. Som vanilgt följer jag inte något exakt recept, utan tar av de jag har hemma bara.

Vad jag helst har på min pizza varierar, men kyckling, tonfisk eller skinka som grund är gott. Sedan tycker jag om att ösa på med mozzarella, lök, härligt röda tomater, paprika och kanske lite färska champinjoner.

 

Men om jag skall bjuda er på mitt bästa grundrecept på tomatsås, ja då får det bli det här:

 

1 stor gul lök

3 vitlöksklyftor

1 burk hela, konserverade tomater
en rejäl skvätt rödvin
2 lagerblad
1/2 kruka färsk basilika
salt & peppar
en nypa socker

Finhacka lök och vitlök, fräs dem mjuka i en klick med smör i en kastrull. Tillsätt de konserverade tomaterna, rödvin och lagerblad. Mosa de hela tomaterna med en gaffel.
Hacka basilikan grovt och ha i den tillsammans med salt, peppar och socker. Låt detta puttra i minst 20 minuter, gärna längre. Tag ur lagerbladen och mixa tomatsåsen slät.

Perfekt att ha till pizzan eller som pastasås!


Vad har du helst på din pizza?

Cookies & Brownies

 

Ny vecka, ny bok. I morgon finns "cookies & brownies" att köpa i butik. Min favorit i hela boken tror jag är receptet på cookie dough ice cream. Är man lite lat går det bra att blanda kakdegen med färdigköpt vaniljglass, men det blir mycket, mycket godare om du provar att göra egen glass!

 

Cookie dough ice cream 4 port:

Kaksmet:

100 g smör

1 dl muscovadosocker

3/4 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 dl nötter

100 g choklad

 

Rör smör och socker mjukt, tillsätt mjöl och vaniljsocker. Hacka nötter och choklad och rör i det i smeten. Plasta in degen och låt den vila i kylen en timme.


Glass:

3 äggulor

1/2 dl strösocker

4 dl grädde

1 tsk vaniljsocker

 

Vispa ägg och socker poröst. Koka upp grädden och häll den över äggvispet, rör om väl innan du häller tillbaka det i kastrullen. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen tjocknar. Tillsätt vaniljsockret.

Följ sedan instruktionerna till din glassmaskin: När glassen gått klart i glassmaskinen, blanda ner bitar av kakdegen, rör om och frys i minst 2 timmar.

Utan glassmaskin: Häll krämen i en form och ställ in i frysen. Rör om var tjugonde minut och frys 3-4 timmar. Blanda glassen med kakdegen, som ovan.

 

Bild: Katja Kristoferson


Vinnaren!



Annika som har matbloggen
bakat och lagat. Stort grattis till dig!

Tack alla ni som var med och tävlade, ni skrev så fint om bloggen och er själva. Det är så kul att läsa om att ni provat recepten jag lägger ut här! Det är ju det som är meningen med hela bloggen, att insperera fler att börja dona i köket!
Nu skall jag ta och slöa lite i soffan, en intensiv arbetsvecka står för dörren.

Hemgjord pizza


I flera veckor nu har jag gått runt och varit sugen på hemgjord pizza men det har liksom inte blivit av. Men nu så är pizzan både gjord och uppäten, gjorde dubbelsats när jag ändå var igång så jag har en degbit lagom till två pizzor ligger i frysen, så nästa gång pizzasuget sätter in kan jag bara låta degen tina i kylen över natten. Perfekt!
Kavlar man ut den här degen ritkigt tunt blir den som på pizzeriorna, önskar man en pizza med tjockarebotten är det bara att låta bli och kavla så mycket!

Jag provade att byta ut ett par deciliter vanilgt vetemjöl mot durumvete och det blev riktigt bra! Kanterna blev lite knaprigare och degen mer fast.
Men när jag stod där och bakade ut min pizza kom jag att tänka på en sak, när jag var barn rullade alltid pizzagubberna upp en kant av pizzadegen runt hela pizzan. Som för att hålla fyllningen på plats. Men nu var det länge sedan jag såg någon göra det? Är det så att dom har slutat med det, eller är det bara här i lilla Sala dom inte gör så längre?  Har du sett att pizzabagaren gjort så förut?

Pizzadeg 2 stora pizzor:

2 dl vatten
3 msk olja

25 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
2 dl durumvetemjöl
3 dl mjöl

Värm olja och vatten till ca 37 grader (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills jästen lösts upp. Arbeta in salt, socker och de båda mjölsorterna. Låt jäsa i kylen (kan stå ett par dag i kylskåpet) eller i rumstemperatur till dubbel storlek.

Kavla ut till två tunna pizzor, lägg på favoritfyllningen och grädda i 275 grader i ca 15 minuter.

Vi hade tomatsås, salami, paprika, mozzarella, tomater och basilika på våra. MUMS!


Du glömmer väl inte bort att tävla?


Bild: Sebastian Niemi-Carlsson


Tävla med Linnéas Skafferi!

 

 

Kan ni tänka er, i dagarna har Linnéas Skafferi funnits i tre hela år! Mycket har hänt sedan jag startade denna blogg, från att det varit en hobby som legat mig så varmt om hjärtat till att det nu, tre år senare är ett företag och mitt arbete. Ingen är mer tacksam än jag för att jag fått den här möjligheten, att verkligen arbeta med det jag älskar.

Men jag vore ju inte där jag är idag om det inte vore för er, kära läsare! Därför har ni under denna helg möjlighet att vinna en tavla som gör sig perfekt i köket. Jag skall själv rama in en och sätta upp i mitt så snart jag får tid!

"Eat often, cook mutch & live well!", står det på tavlan och det är väl ett bra budskap att ha i köket!?

För att vara med och tävla vill jag att du lämnar en kommentar här hos mig, skriv ett par trevliga rader om dig själv, skriv med namn, e-post och/eller din bloggadress. Tävlingen kommer att pågå från idag fredag till söndag kl 20.00.

Jag känner mig lite extra givmild idag, så har ni tur lottar jag kanske ut lite tröstpriser till några av er!


I tidningshyllan

 

Som en glad överaskning läg nya numret av Elle mat & vin i brevlådan. Förra numret hade jag hoppats på skulle innehålla massor av jul och nyårsinspiration, men den uteblev helt och jag kände mig ganska besviken! Detta nummer däremot känns som en färglad vårpralin med alla ljusa pastellfärger. Denna gång skall det bli ett nöje att få unna sig en stund på soffan och låta sig inspireras!

 

För tillfället är Elle mat & vin den mattidning som regelbundet ligger och väntar på mig i brevlådan. Men jag är sugen på att testa någon ny mattidning. Så nu frågar jag er, kära lasare om ni har ågra bra tips på mattidningar? Svensk eller utlänsk spelar inte så stor roll.

 

Bild: Elle mat & vin


Morberg grillar


"Så fort det är sol ska det grillas. Varför? Därför att vi gillar lite utmaning och ursprung. Och vi känner oss som kungar i eget rike när vi står där en vindstilla kväll i ångorna av varm sommarjord med ett glas vin och en lååång stekspade i nyporna. Dofterna som sprider sig synbart och retar varenda grannes grillsug. Här finns utrymme för värstingmätning också. Vem har den största grillen? Vem har den snabbaste? Vem har den minsta?"- Per Morberg

Lagom till att det börjar rycka i grill-nerverna ger Per Morberg ut sin nya bok,
Morberg grillar. Det lilla jag har kikat i boken säger mig att det här kommer bli en bok att älska. Med soljlusa bilder, ett hav av maskrosor och enkel mat som läggs på grillen lockar han verkligen fram en enorm längtan till härliga sommarsverige i mig.

Redan igår började vi drömma om när vi äntligen kan ta fram grillen, laga makalöst god mat och sedan ta cykeln till den lilla sjö som finns i närheten, djupt inbäddad i den västmanländska skogen där vi bor. Ljuva tanke!


Bild: Bonnier fakta

Paj


Tiden bara flyger fram och det är redan söndag eftermiddag. Här hemma är det full aktivitet då vi håller på att renovera badrummet. För att hålla alla på gott humör gjorde jag en härlig paj med hallon och vit choklad igår.  Jag hoppas och tror att den uppskattades av alla för nu är det bara en liten, liten bit kvar i pajformen.
Som vanligt blev det lite av ett experiment, nästa gång skall jag nog mosa hallonen så hela pajen får en härligt rosa färg. Kanske kan det vara något att servera till din älskade på alla hjärtans dag?


Hallonpaj med vit choklad 8 bitar:

Pajdeg:

125 g smör
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:

200 g hallon
100 g vit choklad
2 dl creme fraiche
2 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och tag den av plattan. Rör ner socker, mjöl och bakpulver. Tryck ut degen i en pajform.
Blanda samman creme fraiche, ägg, socker och vaniljsocker i en skål. Hacka den vita chokladen och rör i den tillsammans med hallonen. Mosa hallonen lätt. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 40 minuter i 200 grader. Servera med en rejäl klick vaniljglass.

Bild:Linnéas Skafferi pajform från
Casual Living

Radiopremiär

 

Jag vet inte riktigt hur allt det här gick till. Jag har aldrig varit den som drömt om att synas i tidningar, TV och radio. Men nu är jag snart klar med 20 stycken finfina böcker och i morgon blir det radiopremiär för min del.  Jag ska bege mig till p4 västmanlands studio i morgon, fredag. Där skall det både lagas och pratas mat. Lite pirrigt är det ju självklart, men det ska verkligen bli jätteroligt. Så för er som bor  här i västmanland fungerar det fint att lyssna på radion mellan 10-11 i morgon. Ni övriga läsare kan klicka er in på p4 västmanlands sida och lyssna via webbradion. Om ni nu känner för att höra mig svamla i radion:)

 

 


Matbröd


Oj, här har det varit dålig uppdatering de senaste dagarna. En kombination av en hemsk förkylning och massor, massor av arbete gör att tiden inte riktigt räcker till.
Men i morgon är det redan onsdag och bok nr sju finns att köpa i butik. Nu är det dags att baka matbröd och ni hittar massor av härliga recept i denna bok!
Jag tänkte bjuda er läsare på bästa receptet på tekakor, finns det något godare än härligt färska tekakor med smör och ost på? Det här receptet räcker till många hungriga magar.

1 L mjölk
5 dl havregryn
100 g smör
1/2 dl socker
200 g jäst
1 dl kli
2 3/4 L vetemjöl

Blanda mjölken med havregrynen och låt det svälla i ett par timmar
eller gärna över natten.
Smält smöret och låt det bli fingervarmt, smula ned jästen i en degbunke
och slå det varma smöret över. Rör i socker, de svällda havregrynen
och kli.  Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Låt jäsa under bakhandduk i ca 45 minuter.

Kavla ut degen till en platta och ta ut rundlar med hjälp av ett mått
eller en lite större mugg. Låt jäsa i ca 2 timmar, grädda sedan tekakorna i
225 grader i ca 15 minuter. Pensla de varma bröden med smält smör.

Update: Ja, det skall vara 200 g jäst i (fyra paket), det är mycket mjöl och en del havregryn i degen.

Bild: Katja Kristoferson

Jamie Magazine


Vilken lördagslyx! Här ligger jag i soffan och väntar på att middagen skall dukas fram på matbordet. Jag har nämligen fått instruktioner att hålla mig borta från köket ikväll då Sebastian står för rörandet i grytorna. Så det är bäst att jag lyder!

Idag fick jag en mycket trevlig överraskning,
Jamie Oliver har det senaste halvåret givit ut sin egen mattidning, Jamie Magazine. Detta är något jag helt missat!! Det är bara att ta fram plånboken och beställa en prenumeration! Man ju faktsikt inte läsa för många mat-tidningar. Eller hur!?

Att ge bort hemgjorda presenter brukar alltid vara uppskattat. Gör som Jamie, skriv ditt favoritrecept på kakor på ett fint papper, varva de torra ingredienserna i en fin glasburk och ge bort i stället för blomma nästa gång du är bortbjuden. Det blir garanterat uppskattat!

Har du läst Jamies tidning?





Bild lånad från jamieoliver.com

Kyckling



Idag fick det bli en sån här skåprensmiddag där man tar vad som finns hemma och gör det bästa man kan av det. Av någon konstig anledning brukar de bli just de här oplanerade middagarna som blir de allra godaste! Det jag saknade idag var färsk ingefära, det hade verkligen gett den där sista perfekta touchen! Men även utan ingefäran var det galet gott!

4 port kyckling:

4 kycklingfiléer
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
1 ask körsbärstomater
1 msk vit balsamvinäger
ett par stänk soya
saft från 1 citron
1 nypa socker
chili efter tycke och smak
salt & peppar
ett par salladslökar


Skär kycklingen i bitar och stek den tills den fått fin färg. Strimla rödlöken och finhacka vitlöken. Sänk värmen i stekpannan innan du har i lök och vitlök. Vitlök bränns lätt vid och smakar då inte alls gott!
Dela tomaterna och stek allt tills tomaterna börjar mjukna. Slå då över vit balsamvinäger, soya och citronsaft.
Smaksätt sedan kycklingen med socker, chilipulver, salt och peppar. Finhacka ett par salladslökar som du strör över kycklingen när den är klar.
Servera ris eller nudlar till.


Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Fin-fina skålar från Casual Living

På önskelistan...


Sedan jag flyttade hemmifån har det alltid varit något med de kök jag haft. Det första hadde galet röda luckor som jag lärde mig att älska men där fick man hålla sig i en viss färgskala för att det inte skulle bli för mycket. När det var dags att uppgradera utrymmet och vi flyttade till större lägenhet fick vi ett sånt där hemskt 60-tals kök, ni vet smalt, trångt och väldigt träigt. Köket fungerade, men mycket mer än så var det inte!
Sedan bar det av ut på landet till ett stort bondkök. Det var stort och rymmligt, dock var köksluckorna hemskt mossgröna, kaklet lika så.
Men nu äntligen har jag ett kök där jag helt själv kan välja vilka färger jag skall ha utan att behöva ta hänsyn till något för röda luckor, alldelens för träiga luckor eller galet mossgröna luckor. Som det är idag går köket i vitt och grått vilket jag tycker är perfekt att utgå ifrån.

Till mitt lilla projekt var Bagaren & Kocken snälla och lånade ut massor av rekvisita. Där i bland de underbara burkarna ni ser ovan. De är helt fantastiska i färgen och skulle verkligen liva upp mitt kök. Ett par snygga slickepottar skulle även de förgylla min vardag.  Sedan kommer vi till det här med en Kitchen Aid. Ett kök är inte komplett utan en blänkande Kitchen Aid som står där på köksbänken och bara är tjusig. Så det är väl bara till att införskaffa en!

Så efter sex år med alldelens för mycket färg i köket längtar jag efter en vår i ljusa och skira färger!


Vad vill du uppdatera ditt kök med i vår?




Kollage med bilder från Bagaren & Kocken.

Livets Goda


I morgon kommer bok nr sex ut. Många är hemma med skollediga barn och då passar "baka med barn" fint att bläddra i och låta sig inspireras! Det här kan vara en av mina favoritböcker, jag, Casper och hans kompis William spenderade en hel eftermiddag i köket. Kladdigt blev det men oj va roligt vi hade!

Snickerskakor är galet gott och perfekta att låta barnen hjälpa till med. Men jag måste höja ett litet finger och varna er, de är livsfarligt goda och helt omöjliga att sluta äta när man väl börjat!

Snickersrutor ca 30 st:

350 g jordnötssmör
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 L cornfaleks (Special K tycker jag fungerar bäst!)
1 dl kokos
300 g choklad

Klä en form ca 20x30 cm med bakplåtspapper. Blanda jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull. Låt detta sjuda på svak värme en stund, rör om då och då så det inte bränns vid.
Krossa flingorna, tag av kastrullen från värmen och blanda i flingorna och kokosen. Bred ut detta i formen. Smält chokladen och bred ut den över kakan. Låt stelna helt innan du skär den i rutor.


Bild: Katja Kristoffersson

Vardag



Då var det vardag igen, eller i alla fall nästan. Vi skall bara ta oss förbi trettonhelgen sen börjar skolorna och allt faller tillbaka i sina rätta mönster igen.
Med vardagen följer även detta som hos vissa kan vara smått ångestframkallande; Vardagsmaten. Själv ser jag det istället lite som en utmaning. Hur snabbt kan jag få en riktigt god middag på bordet? Det bästa jag vet är när jag kan ropa till Sebastian att maten är klar och han förvånat svarar:  Redan?
Då är första delmålet nått, det gick snabbt. Sen skall det ju smaka bra också, men än så länge har jag inte fått ett enda klagomål!

Pasta är ett sådant där perfekt livsmedel att ta till när vardagsmaten känns oöverstiglig. Av nästan ingenting kan du göra en fabulous
tomatsås, det är inte bara smaklökarna som slår volter, efter alla helger kan plånboken gapa tom och då passar det bra med billig mat!


Här kommer annars en favorit i repris, krämig pasta med oliver 4 port:


2 pkt bacon
1 gul lök
peppar
paprikapulver
timjan
1 dl mellanstark salsa
2 dl grädde
svarta oliver

4 port kokt pasta

Stek bacon och lök. Krydda med peppar, paprika och timjan. Slå över salsan (det går nog lika bra med tomatpuré) och grädden. Låt allt koka ett par minuter, salta eventuellt. Rör i den kokta pastan och låt puttra en liten stund. Strö över svarta oliver och middagen är serverad!

Januarimat


Ikväll blev det köttfärssoppa till middag här hemma. Det är en kär favorit som dyker upp med jämna mellanrum. Det här är perfekt januarimat vill jag lova. Efter att ha räknat lite snabbt tror jag att denna maträtt kostade max 10 kronor per portion och det tycker jag är helt överkommligt! Blir det några rester över (risken är inte allt för stor, tyvärr), koka ett par portioner pasta till och ät den som köttfärssås. Smaskigt, jag lovar!

Sebastian har införskaffat sig ett nytt stativ till kameran och snurrade runt i köket med det medan jag försökte laga mat idag. Bilden är må hända inte den bästa, men soppan blev galet god och det är ju huvudsaken.

Som vanligt har jag lite svårt att följa orginalreceptet, så här får ni en vitlöksdoftande variant av denna urgoda soppa!

600 g köttfärs
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
2 stora morötter
1 burk stark salsa
1 l vatten
3 msk rödvinsfond
1 dl rödvin
2 lagerblad
1  nypa socker
salt & peppar



Bryn köttfärsen, hacka lök och vitlök, låt den steka med och bli mjuk.
Lägg det i en stor gryta, rör i salsa, slå över vattnet och låt det koka upp.
Skala och grovriv morötterna, ha i dem, fonden, rödvin, lagerblad och socker i grytan. Smaka av med salt och peppar.  Låt soppan stå och småputtra på spisen i ca 10 minuter.  Ska du servera denna soppa till exempel en lördagskväll, vilket den passar ypperliggt till går det bra att göra i ordning den på förmiddagen för att sedan bara värma på den ett par minuter innan ni skall ätas. Du kan då behöva ha i lite mer vatten bara.
En klick turkisk yoghurt och ett mustigt bröd till och middagen är klar!


Bild: Sebastian Niemi Carlsson

År 2009



Så var 2009 till ända och vi har tagit klivet in i 2010. Nyårsafton firade vi ordentligt och vi kom inte i säng förrän halv fem i morse. Champagnen flödade och kvällen kunde inte ha varit mer lyckad (bortsett från det glas med rödvin jag råkade vicka ut på vita duken..)!
För mig personligen har det varit ett galet år och jag önskar faktiskt att 2010 blir något lite lugnare. Vi har hunnit flytta två gånger, jag har arbetat på fyra olika arbetsplatser, vi har skaffat hund och så har jag fått äran att skriva tjugo stycken kak/bakböcker.

Bloggen har tvärr blivit lite åtsidosatt under hösten då tiden varit lite för knapp men jag lovar att 2010 kommer att bjuda på många härliga recept och massor med inspiration!

Men för att summera det gångna året så har det (som vanligt) ätits massor av
pasta, den nya fina grillen användes flitigt under sommaren, vi grillade världens godaste hamburgare fyllda med mozzarella, åt härliga helgfrukostar och nu under hösten har jag skrivit böcker.

Nyårsdagen till ära har det snöat ännu mer och vi har säkert 50 cm snö här! Sommarens ljumma kvällar känns långt borta, men som vanligt kommer tiden rusa fram och snart är vi där igen. Men innan vi kan ta fram girllen hoppas jag kunna bjuda er kära läsare på gamla godingar, nya ideér och inspiration till att botanisera i köket.


Vad önskar ni läsa om här på Linneas Skafferi under 2010?