Lördagsmat



Efter att ha varit  hela dagen i Leksand, plockat bland underbart fina papper, stämplar, färger och annat fint på
stämpel & scrapmässan är jag ganska slut som artist och kvällen kommer att spenderas i soffan.  Med den allra sista energin gjorde jag i ordning en riktigt smaskig lördagsmiddag. Enligt Sebastian hade han gärna slickat av tallriken, om han nu inte vore så väluppfostrad..

Lövbiff i vitlöksås

ca  300g lövbiff  (2-3 skivor var)
smör att steka i
1 vitlöksklyfta
100g Cantadou vitlöksost
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
½ köttbuljongtärning
salt & peppar

Stek biffen i smör i en het stekpanna, lägg undan den stekta biffen på ett fat medans du gör såsen.
Finhacka vitlöken och bryn den mjuk i pannan. Vispa ur stekpannan med grädde och mjölk. Smaksätt med vitlöksost, buljongtärning, salt och peppar. Lägg i köttet och låt såsen koka ihop några minuter.

Servera ugnsbakad potatis och en god sallad till.


Tårtbak






Till midsommarhelgen bakade jag denna tårta till en kollega. Första önskemålet var jordgubbar och det andra var att den skulle vara grön. Så jag gorde en grön tårta med jordgubbar på heltenkelt. Med fyllning utav jordgubbsgrädde och chokladmousse med bitar utav vit choklad i hoppas jag att den smakade väl.

För att göra en superenkel chokladmousse behöver du:

200 g choklad
3 dl grädde
100 g vit choklad

Gör så här:

Smält chokladen i ett vattenbad, häll försiktigt i grädden och rör ihop det till en smet. Kyl ned i kylskåp tills chokladen är ca +8 grader. Gärna över natten. Vispa sedan chokladsmeten till ett fluff. Hacka den vita chokladen och rör ned den i fluffet. Fyll ett lager utav en tårta eller ha upp och severa som efterrätt!

Snabbt



Ibland kan middagsmaten behöva gå ruskigt snabbt och vara lätt att laga till, vad är då enklare än en sallad gjord på grillad kyckling, pasta och massa goda grönsaker? Medans pastan kokar skär man snabbt ihop grönsaker till salladen, värmer på brödet  och rör ihop en currydressing. 
Sen är det bara att njuta utav den löjligt enkla maten!

Kycklingsallad 4 pers


1 grillad kyckling
1 påse blandad sallad
1 paprika
½ gurka
1 ask körsbärstomater
1 ask fetaost i olja
3 port pasta

Rensa kycklingen och dela köttet i lagom små bitar, hacka paprika och gurka, dela tomaterna. Blanda allt i en stor skål tillsammans med sallad och den färdigkokta pastan. Slå allra sist över fetaosten och oljan.

Currydressing:

2 dl cream frech
curry
cayennepeppar
salt & peppar

Blanda frechen med rikligt av curry, tillsätt aningens lite cayenne. Salta och peppra.

Chokladbollar


Äntligen väntar en dryg veckas ledighet, som jag sett fram emot detta!  Ute i stugan eldar vi nu för fullt i kakelugnarna, killarna har sprungit halvnakna i ösregnet och har nyss kollat på Sommartorpet. Som jag tycker klarar sig mycket bra utan Ernst, väldigt bra faktiskt..

Till kvällskaffet gjorde vi chokladbollar och sedan dekorerade jag fatet med dessa ljuva rosor. Visst är de söta, de doftar svagt av citron.

Idag införskaffade jag två plantor lavendel, senare har jag tänkt att göra lavendelsocker av dem. Jag hoppas det blir bra!

Nu pratas det om att grilla marshmallows i kakelugnen, smarrigt!

Utflytt

Japp, vi har flyttat ut till vårat sommarboende (vilket tjusigt namn för sommarstuga va!) under någon vecka, eller iallaflall över midsommar. Därav kommer det nog inte bli uppdateringar varje dag. Men jag skall fösöka fota lite så ni får se hur härligt vi har det ute på landet.

Undertiden önskar jag er ett härligt slut på helgen!

Tårta, igen




Ännu en tårta är gjord. Denna skall iväg på 12 årskalas om en liten stund. Jag hade tänkt att ha i hallongrädde, precis som  i
förra tårtan. Men när jag kom hem upptäckte jag att det var frysta jordgubbar jag köpt med mig från affären. Fast vet ni, det blev lika gott med små gubbar i som hallon! Som fyllning nr två valde jag denna gång att ha i en chokladmousse gjord på vit choklad. En riktig höjdare måste jag säga!


Vit chokladmousse:


Smält 200 g vitchoklad i vattenbad, rör ned 4 dl grädde lite i taget (först kommer det se ut som den skär sig, men fortsätt bara röra en stund så går det ihop!). Ställ in i kylen och låt svalna, gärna över natten. Grädden måste vara riktigt kall när du vispar upp den sen. När grädden svalnat, vispa med elvisp tills du får den fluffig och fin. Svårare än så är det inte!

Rotfruktslåda



Nu är det dags att göra sig av med all gammal potatis som ligger och skräpar där hemma och breda plats för den underbara färskpotatisen. Jag passade på att göra en gratäng av den potatis vi hade kvar hemma i kylen, i helgen skall vi mumsa på färskpotatis!



ca 10 potatisar
1 palsternacka
½ sellerirot
3 morötter
2 vitlöksklyftor
1 pkt bacon
citronpeppar
timjan
2 dl grädde
1 dl mjölk
riven ost

Skala och skiva potatisen, koka i ca 10 minuter i lättsaltat vatten. Skala och skiva undertiden palsternacka, morötter, sellerirot och vitlök. Klipp baconet i småbitar och stek dem hastigt i en het panna. Krydda med citronpeppar och ordentligt med timjan.
Slå av vattnet från potatisen och ha upp dem tillsammans med övriga rotfrukter i en ugnsform. Ha över bacon, mjölk oh grädde. Avsluta med riven ost.
Grädda i ca 30 inuter i ugnen. Servera med en god sallad till.

Morot





Bara för att jag råkade ha en ledig dag, så har solen lyst med sin frånvaro nästan hela dagen. Det är väl typiskt!
Men jag har både hunnit med det ena och det andra under dagen så jag får känna mig nöjd ändå.
Bland annat har det bakats morotskaka, vilket var en evighets evighet sedan jag gjorde sist. Men mumsigt blev det! Jag gjorde mina i muffinsplåten, de blev alldeles lagom stora! Kakorna dekorerade vi sedan med färgad kokos.

Till ca 12 stycken behöver du:

2 ägg
1 dl socker
1 dl farinsocker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
½ olja
1 morot
½ äpple
kanel
salt

Gör så här:

Vispa äggen och allt socker fluffigt. Blanda i en skål bredvid mjöl, bakpulver, salt och kanel. Vänd försiktigt ned mjölet i äggsmeten och rör tills det är klumpfritt. Skala och riv moroten och äpplet, blanda i det och oljan i smeten.
Klicka ut i muffinsformar. Grädda i ca 15 minuter på 175 grader.

Glasyr:

200 g philadelphiaost
1 pkt florsocker

Gör så här:

Rör samman till en jämn smet. Bred över de svalnade muffinsarna


För att färga kokosen behöver du bara röd och gul karamellfärg!


Stiltje

Ännu en dag med strålande sol! Lusten att stå inne och laga mat eller baka är ganska långt borta. Mycket hellre sitter jag här på min balkong och gottar mig i solen. 
Men jag lovar på bättring då det verkar som om det vackra vädret får ge vika under veckan som kommer.

Njut nu i solen så länge det varar!

Tårtnytt




Som ni kanske märk har aktiviteten här på bloggen varit lite låg de senaste dagarna, det beror på att jag haft lite annat att pyssa med. Dels skiner ju solen som aldrig förr och vem vil sitta inne då!? Men jag har även knåpat ihop två fördelsedagstårtor.
Fyllningarna har jag testat en gång tidigare och det blev ju riktigt mums!
Jordgubbar, små blomor och vita band, en riktig sommartårta. Nu får vi bara hoppas att tårtorna smakar gott och att jubelaren får en härlig dag!


(eget collage med privat bild)


Ledighet



Svenska flaggans dag, nationaldagen. En röd dag som för mångda innebär lite extra ledigt, själv skall jag strax bege mig till arbetet.

Ha en skön dag i solen ni, alla lediga, så hörs vi igen under helgen då jag kommer bjuda på lite härliga tårtbilder!

Du ska inte tro det blir sommar..



I dagarna har de flesta skolor runt om i landet avslutning och äntligen är skolan slut! För alla studenter i våran stad är idag gymnasietiden slut och de skall tåga ned på stan där släkt, vänner och alla fina bilar väntar.
Själv skall jag fira kusinen min som efter  tre års slit är klar på handelsprogrammet. Men om en liten stund skall ag åka och hämta syster som även hon för sommarlov idag, hennes sista faktiskt.
Så ett stort grattis till alla ni där ute som antingen slutar skolan för gott eller skall tillbaka igen i höst. Ha ett riktigt skönt sommarlov!

Igår köpte jag hem senaste numret utav
Laga Lätt och som vanligt fans det massa smarriga recept!
Ett jag föll lite extra för var jordgubsswissen! Bara man läser namnet börjar man ju smådreggla lite! Så, här kommer receptet, direkt hämtat från Laga Lätts hemsida!




1 citron eller lime, gärna ekologisk
3 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 msk florsocker
2 liter jordgubbar
1 dl god jordgubbssylt
1/2 påse maränger (à 120 g)
1 kruka citronmeliss, plockad

 Skölj citronen väl och finriv skalet utan att det vita kommer med. Blanda skalet med yoghurt och florsocker. Ställ kallt.  Rensa och kvarta jordgubbarna. Blanda med sylten.  Varva maränger, jordgubbar, sylt och citronyoghurt på ett stort fat. Garnera med citronmeliss.


(eget collage med bild och recept från Laga Lätt)

Ice baby!



Igår spenderade jag i stort sett hela dagen på balkongen och jisses så varmt det har blivit ute! För att inte dö utav vätskebrist och fullkomlig uttorkning gjorde jag i ordning en kanna med is-te. Förra året beställde jag hem två sorters rooibodte (rött te), som man skall använda när man gör is-te, en med smak av lime och en med exotiska frukter. Ett gott alternatav för kaffe dagar som dessa!
När jag var på ICA sist såg jag att rött te nu finns där i ett gäng olika smaker, ska nog kolla närmare på dem nästa gång det skall handlas!
Jag gör mitt te lite extra starkt då man oftast har i is som spär ut drycken efterhand.

1 L is-te:

4 st påsar rött te (lösviktste går bre det med)
0.75 L vatten
1 citron
socker efter tycke och smak
is

Gör så här:

Koka upp vattnet och låt tepåsarna ligga i några minuter. Pressa ur saften från ½ citron, spara resten att dekorera med. Rör i socker och smaka av. Låt kallna. Ha upp is i höga glas, slå över teblandingen och dekorera med en citronskiva.

Söndagsgott



Som jag tidigare nämnt är söndagskvällarna hemma hos oss vigda åt
god mat, vänner och Heroes, och ikväll var inget undantag. Denna söndag var det våran tur att stå för matlagandet och hela veckan har jag tänkt laga soppa tills idag. Men efter att ha spenderat hela eftermiddagen i solen på balkongen var ingen av oss speciellt sugen på rykande het köttfärssoppa, så vi bestämde oss för att grilla hamburgare. Vilket var tur, för oj så gott det blev!
Jag erkänner, hamburgarna var inte hemgjorda utan köpta på ICA. När solen skiner så ute har man varken ork eller lust att laga mat i flera timar. Istället la jag ned en extra sekund på tillbehören, hemgjord coleslaw, två dippsåser, sallad, tomat, ost, inlagd gurka, jalapenos, gurk- och morotsstavar.



Dippsåsen med smak av tomat och basilika åt vi på en restaurang i helgen och här har jag försökt efterlikna den, med gott resultat!

2 dl cream frech
ca 10 st soltorkade tomater i olja + 1 msk av oljan
2 msk fryst basilika
3 små shalottenlökar
salt & peppar

Finhacka tomaterna och löken, blanda ned dem tillsammans med lite utav oljan och basilikan i frechen. Salta och peppra. Låt stå en stund innan den serveras.

Passar gott till grillat eller som dippsås.


Vitllöksåsen gjorde jag enkelt genom att finhacka 3 klyftor med vitlök, blanda dem med 2 dl cream frech och några droppar olivolja, salt och peppar. Klart



(eget collage med privat bild)