Iced Coffee






Puh, vilken värme! Men jag skall absolut inte klaga för det är så härligt att den underbara sommaren som vi längtat så efter verkligen är här nu! Även igår tog vi oss upp till sjön för ett dopp, det är så skönt att svalka av sig efter en lång och varm dag.

Dock har jag ett litet problem och det är det här med kaffe, det är på tok för varmt ute och inne för ett ens tänka på att dricka en rykande het kopp! Det smakar faktiskt inte ens gott tycker jag, bara varmt och ja mest varmt. En tidig morgon kan det gå an, men så fort värmen slår till är det kört. Så jag har börjat göra iskaffe här hemma istället. Det är mycket gott och fungerar finfint istället för vanligt kaffe.

Dock är det ingen jättehit att lägga vanlig is i kaffet, som ni kan ana så spär det ju ut kaffet och det vill vi inte vara med om. Jag har använt mig av Sebastians whiskeystenar vilket fungerar kanon! Annars kan man göra som darling Martha och göra is av överblivet kaffe, då behöver man inte oroa sig för att iskaffet skall bli blaskigt!



2 glas iskaffe:

2 dl mjölk
1 dl grädde
2 dl kallt starkt kaffe

massor av is

Börja med att fylla glasen med is, fördela sedan mjölken och grädden mellan de två glasen. Avsluta med att försiktigt hälla det kalla kaffet över. Drick direkt.

Vill du lyxa till det lite? Avsluta då med en skopa god vaniljglass!




Vad dricker du helst när det är riktigt varmt ute?




Bilder: Linnéas Skafferi

Midsommar 2010


Så var 2010 års midsommarhelg till ända. Men vilken helg det har varit, jag kunde verkligen inte önskat mig mer! På midsommaraftons morgon tog vi bilen och for upp mot Rättvik, där firade vi en lugn och traditionell midsommar med dans runt stången, folkdräkter, sill och nubbe. Mot kvällen tändes grillen och vi åt och drack gott i flera timmar. Dagen avslutades med en svensk grädd- och jordgubbstårta i amerikansk storlek, som sig bör om man firar svensk midsommar med amerikaner!

Midsommardagen firades här hemma med goda vänner, mat, dryck och även där en tårta. Inspirerad av föregående dags höga skapelse slängde jag snabbt ihop en marängtårta som tack vare tre bottnar, massor av grädde, jordgubbar och choklad gott och väl räckte till 10 personer. Gott var namnet!

Gårdagen svepte förbi i en sakta lunk, men vi premiärbadade faktiskt och vattnet var riktigt skönt. Kanske blir det även ett dopp i sjön till eftermiddagen?

 


Idag är det måndag igen och jag har hela morgonen försökt vädra ur helgens otroliga värme. Med både balkongdörren och köksfönster öppna hoppas jag på att få ner värmen några grader så jag inte kommer drabbas av värmeslag här inne idag.

 

I morse åt jag min älsklingsfrukost så här i sommartid, vaniljyoghurt med färska jordgubbar. Finns det något godare? Detta kan jag äta såväl till frukost som mellanmål eller dessert. Fungerar lika bra till allt.

Nu börjar ju de svenska, blodröda och söta gubbarna dyka upp utanför matbutikerna och på torget, vilken skillnad det är mot vårens och försommarens importerade blask!

 

 

Jag hoppas du haft en ritkigt härlig midsommarhelg och ätit massor av jordgubbar, förresten vad använder du helst dessa söta skapelser till?

 

Bild: Linnéas Skafferi


Sommarglass




Så var äntligen midsommar här!

Vi har hunnit avnjuta sillunchen ute i solen, men nu kom regnet så vi fick skynda in.

Jag tänkte passa på att bjuda på en mycket enklas glass, som säkert går fantastiskt bra att använda som en grund i en smaskig drink. Efter en het sommardag skulle det nog vara en riktig höjdare att slå lite vit rom över. Det skall jag absolut prova någon dag!

4 glas snabbgjord isglass:


200 g frysta jordgubbar
2 msk florsocker
1 lime
färska jordgubbar och citronmeliss att dekorera med


Lägg jordbuggarna, florsockret och saften från en lime i en matberedare med knivarna monterade. Pulsera tills jordgubbarna är finfördelade och nästan mosade. Ha upp på glas och dekorera med färska jordgubbar och citronmeliss. Ät direkt!


Nu önskar jag er alla en rikit härlig midsommarafton!


Bild:
Sebastian Niemi-Carlsson

Outdoor



Jag vet inte hur det är med er, men jag spenderar verkligen all tid jag kan ute, i alla fall när vädret tillåter. Vi lagar mat ute (på grillen förståss!), äter ute, fikar ute, tar en kopp kaffe ute. Sen har vi ju en hel trädgård som behöver omvårdnad, men vi har beslutat att bara sköta om den i år och inte göra några förändringar då vi dels har grävt för bergvärme och för att vi inte riktigt vet vad som kommer att ploppa upp var, det är riktigt spännande för varje vecka upptäcker man nya saker!

Eftersom man nu förhoppningsvis kommer spendera större delen av sommaren ute i det fria gäller det att få det så ombonat man kan även där, oavsett om man har en söt liten balkong eller en hel trädgård.
Vem kan bättre det här med smarta tips och enkla projekt än husgurun
Martha Stewart? Nu till midsommar vill vi gärna duka fint till alla våra gäster, men det måste även vara en del praktiska saker som skall fungera. Kolla in här för massor av tips.
Du hittar även fina dukningar, tilltugg och massor av annat


Har du något bra tips för att få det mysigare vid din uteplats?


Bild:www.marthestewart.com

Hang ups..







Solanum lycopersicum-ja så heter tomat på latin och tomat råkar vara en av mina senaste hang ups. Det är ju så underbart att tomaterna äntligen börjar smaka tomat därför konsumerar jag nu stora mängder av denna frukt, som det egentligen är. Den får gärna vara odlad här i Sala där jag bor, då blir den nästan ännu godare! Den gör sig perfekt som del i en
smaskig sallad, i maten, bara som den är eller som här, i en hyllningssallad till denna fantastiska grönsak (jaja, jag vet att jag nyss skrev att det är en frukt, men det låter bättre med grönsak eller hur?).

Jag lyckades faktiskt få med fyra av mina senaste hang ups på denna bild, först ut är såklart tomaten, sen är det den underbara bladpersiljan som nu också finns svenskodlad i affärerna, perfekt som smaksättning i allt. Det går åt otroliga mängder här hemma!


På min köksbänk står det en flaska vit balsamvinäger som jag skvätter över det mesta nu för tiden, perfekt att ha i en salladsdressing eller skvätta över några jordgubbar.

Fjärde och sista grejen jag inte riktigt kan vara utan just nu är dessa underbara skålar och fat som faktiskt kommer från ICA. Vackert mönster i en härligt blå nyans för nästan ingen peng alls! Tummen upp för det!


Till tomatsalladen:


tomater i olika färg och form

2 delar god olivolja
1 del vit balsamvinäger
en knippe färsk bladpersilja
salt & peppar

Skölj tomaterna och skär dem i tunna skivor. Hacka persiljan och blanda den med olja och den vita balsamvinägern. Smaka av med salt och peppar. Häll över tomaterna och servera.


Vad är du lite smått beroende i ditt kök?


Bild: Linnéas Skafferi








Köttfärssås




Idag blev det klassisk spaghetti med köttfärssås hemma hos oss till middag. Äter vi pasta på sommaren brukar det ofta bli någon enkel pastasås, så får köttfärssåsen vila tills mörkret faller på och dagarna blir kallare. Det käns lite mer som höst och vintermat än något man är sugen på så här i slutet av juni. Men av någon anledning kände jag att det passade helt rätt med denna klassiska middag idag.

I kylen fanns det en bit kvar av den vällagrade
prästosten från Falbygdens Ost och tillsammans med massor av färsk persilja blev det pricken över i! Lyckligtsvis gjorde jag en rejäl omgång så det står ett par mumsiga matlådor i kylen och väntar på morgondagens lunch!

Köttfärssås:

600 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fp krossade tomater
2 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde
salt & peppar
2 dl riven prästost
1 knippe färsk persilja

Finhacka lök och vitlök, bryn dem tillsammans med köttfärsen i en stekpanna. Slå över de krossade tomaterna, buljong och grädde. Låt koka ihop under ca 10 minuter. Smaksätt med salt, peppar och en näve finhackad persilja.
Koka pasta till och servera med den rivna osten och lite hackad persilja på toppen.





Sen måste jag bara berätta om hur olyckligt det är här hemma. I alla fall om vi frågar Charlston, vår lilla labradorhane (han var visst inte så liten, 35,6 kg stog vågen på idag!).
En akut hudinflammation på halsen gjorde att vi fick uppsöka veterinären med en groggy hund, strut och salva att stryka på som resultat. Vi får hoppas att såret läker fint och fort så han snart slipper struten, den var ingen höjdare kan jag lova!


Bilder: Mr Niemi-Carlsson

Ost

 

 

 

Nu är det stora kalaset över och dagen har spenderats till största del i soffan, därav den dåliga uppdateringen under helgen.

 

Tidigt i våras fick jag en förfrågan om jag under sommaren ville testa olika ostsorter från Falbygdens Ost. Jag måste ju erkänna att jag är lite av en billinge-tjej, alltså gillar jag ostar som inte smakar så mycket. Därför tänkte jag att det kunde vara kul att få testa sina smaklökar lite, för man är ju inte sämre än att man kan ändra sig.

 

Först ut var en vällagrad prästost som faktiskt fick bli grunden i ett par jättegoda kex jag har med i min nya bok. Här om dagen fick jag hem "morfars gästspel Dillkryddat brännvin", skall ni köpa en ost till midsommar eller till kräftskivan (eller om ni bara vill äta rysligt god ost) kan jag varmt rekommendera denna!  Jag tror att jag skall göra en god midsommarpaj av biten som finns i kylen, det kan nog bli en riktig hit!


Vad är du för ost-typ?


Bild: Linnéas Skafferi

Sommarkaka med rabarber & jordgubbar



I morgon skall svärfar ha storkalas och det blir fest dagen lång, till nattens vickning lovade jag att baka något och vad passar bättre så här i sommartider än en kaka med rabarber och jordgubbar? Dessa är gjorda i långpanna och kan gott och väl ätas som de är men vill man lyxa till det lite kan man servera en kula vaniljglass eller
hemgjord vaniljsås till. Perfekt att ha i frysen och ta fram om man får oväntat besök!

 

 

Som ni ser på bilderna använder jag en tesil när jag skall pudra på florsocker, det är mycket smidigt och man får ett jämnt och bra resultat.

Självklart kan man byta ut jordgubbarna och rabarbern mot hallon, blåbär, björnbär eller varför inte hjortron!

Rabarber och jordgubbsrutor:

1 stjälk rabarber

250 g jordgubbar

3 msk honung

1 tsk ingefära

1 tsk kardemumma

 

200 g smör

1 dl sirap

5 dl socker

4 ägg

6 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 tsk salt

 


 

Börja med att skära rabarber och jordgubbar fint. Ringla över flytande honung och smaksätt med ingefära och kardemumma.

 

Smält smöret i en kastrull, ha i sirap och socker, låt sockret smälta lite. Tag av kastrullen från plattan så att smeten svalnar något. Vispa snabbt ihop äggen och ha i dem, lite i taget i sockersmeten. Rör konstant, annars finns risk att det blir äggröra av allt! Sikta i mjöl, vaniljsocker och salt. Rör väl.

Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten. Fördela den marinerade frukten jämnt över kakan och grädda i 180 grader i ca 30 minuter. Eventuellt kan du behöva täcka kanterna med lite ugnsfolié om de får för mycket färg! Kakan kan gärna vara lite kladdig i mitten.

Så är det åter fredagskväll och vi skall snart dra igång grillen, vad har ni för er ikväll?

 

 

In English:


My father in law has a large birthday party tomorrow and he asked me if I could bake a cake for a late night snack. And what's better in the summertime than a cake with rhubarb and strawberries?

 

Strawberry and rhubarb squares:

1 cup rhubarb
2 cup strawberries
3 tablespoons honey
1 tsp ginger
1 tsp cardamom

200 g butter ( ca 2 stick of butter)
1/4 cup syrup
2 cup sugar
4 eggs
2 cup plain flour
2 tsp vanilla sugar
1 tsp salt


Start by cutting the rhubarb and strawberries into small pieces. Drizzle the honey over the fruit and season with ginger and cardamom.

Melt the butter in a saucepan, add the syrup and sugar, let the sugar melt.
Remove from heat and let it cool slightly. Whisk together the eggs quickly and put them in the batter. Stir constantly, you don't want scrambled eggs!
Sift the flour, vanilla and salt into the batter and stir well.

Line a baking pan and pour in the batter. Spread the fruit evenly over the cake and bake in    350 F  for 30 minutes.

 

Bild: Mr Niemi-Carlsson

 

 


Midsommar



Så var det snart dags för sommarens stora högtid (om man inte räknar in min födelsedag i juli förstås..). Om bara en dryg vecka är det dags att snöra på sig finklänningen, binda sig en krans och gå ut i regnet och dansa kring midsommarstången.

I år flyr vi fältet och åker upp till dalarna, närmare bestämt Rättvik för att fira vilket skall bli riktigt skönt. Det blir som en liten minisemseter och det är ju aldrig fel!

Men för er andra, som inte får åka bort utan skall stå hemma och laga mat till alla frusna midsommarfirare tänkte jag sno i hop en liten midsommarspecial. Det finns ju så mycket gott att bjuda på, men här kommer ett litet axplock:

Till midsommar finns det en förrätt som alltd serveras hos mina föräldrar och det är
silltårtan, en riktig klassiker som är väl värd att testa om du som jag gillar sill. I år kanska jag skall göra en och använda årets sill med smak av whisky! Det vore nog inte helt fel.

Till självaste huvudrätten passar det ju ypperligt att grilla, se till att tända grillen i god tid så du får riktigt fin glöd. Få fin yta på köttet och lägg det sedan lite åt sidan, kolla in när den här whiskyrösten grillar så förstår du vad jag menar. Köttet bli mört och otroligt saftigt! Sedan vi började grilla så här har jag inte ätit en enda seg och tråkig köttbit! Kom i håg att lägga köttet i en god marinad och ta fram det en stund innan du grillar så att det blir rumstempererat.
Barnen kanske helst vill ha hamburgare, gör dessa mozzarellaburgare fast i miniformat så skall ni se att barnen äter som aldrig förr!

Låt varje gäst få blanda sitt egna potatispaket, enklare än så kan det ju faktiskt inte bli! Chillitzatziki är en favorit när det kommer till röror, likaså fetaoströran.

Till de som väljer bort alkoholen av en eller annan anledning, gör en enkel rabarberdricka. Den är klar på några minuter och det är alltid kul att kunna stoltsera med hemgjord dryck. Skall du bjuda på välkomstbål är den ypperligt god att använda som grund till detta.


När huvudrätten är avdukad, släng snabbt ihop denna sommartårta som du enkelt kan förbereda i förväg, vill man går det bra att använda färdiga marängbottnar som du köper på mataffären. Andra fina och framförallt goda tårtor hittar du här!

Så nu är det bara att skriva inköpslista, midsommarafton är snart här!

Hur skall du fira midsommar?



På bilden ser ni mig, stående på vår äng och bilden är tagen av den duktiga fotografen Katja Kristoferson

Arbete, arbete..



Nu har det varit en liten ofrivillg bloggpause här igen. Men idag tog vi äntligen de allra första bilderna till den nya boken som jag arbetat med hela våren. Idag fick jag agera syrenbuske en stund men
Katja mest muttrade och rättade mig hela tiden så jag vet inte om jag gjorde ett sånt strålande bra jobb...
Glamorösare än så här är det inte att plåta kok- och bakböcker. Men det är riktigt, riktigt roligt och det blir så fint!

Ja så här ser det ut en dag på jobbet om man arbetar åt Linneás Skafferi. Inte helt fel om jag får säga det själv!

Vad arbetar du som läser här på bloggen med?



Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

Kaffeskola del 5

 

 

Då var vi framme vid den femte och sista kaffeskolan, idag får vi lära oss hur enkelt man gör en espresso med hjälp av den tredelade espressomaskinen som så många har hemma. Det behövs faktiskt inte en dyr kaffemaskin för att göra en god kaffe!

 

Har du missat någon del i skolan kan du se dem här, missa inte chansen att vinna en resa för två till Italen. Tävla, ja det gör du här!

 


Sparris

 

 

I veckan när vi grillade passade jag även på att slänga några sparrisar på grillen. Medan köttet vilade fick sparrisarna grillas på indirekt värme och efter ca 10 minuter var de genomvarma men hade fortfarande mycket tuggmotstånd. Grillad eller smörstekt sparris är ett perfekt tillbehör till all slags grillat tycker jag.

När sparrisarna var färdiggrillade hade jag på en klick smör, massor med salt och pressad citron. Sen var det bara att äta och njuta! Sebastian var lite tveksam till dessa gröna godingar, så jag fick äta nästan alla själv men jag klagade inte!

Visste du att vit och grön sparris är samma sort? Det är bara det att den vita sparrisen kupas så den växer i jorden medan den gröna får växa fritt ovan jord!


Vad gör du helst med sparris? Grillar, steker eller kanske en god soppa?




Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Linnéas sommarsallad




 

Så här ser den ostylade, ofixade, osminkade och lätt skrynkliga sanningen ut en onsdagskväll i juni. Hela dagen har jag varit inne och bakat, då är det så skönt att få spendera några timmar ute och få lite grillos istället för kakos i håret en stund.

Idag fick jag nästan lite grill-abstinens. Det kändes som om det var ritkigt, riktigt länge sedan vi drog igång grillen men när jag tänkte efter så var det visst i lördags. Kanske har jag blivit beroende, om så är fallet blir jag inte så ledsen. Det är ju faktiskt ett angenämt beroende!

 

Ibland kan man köra fast när det kommer till tillbehören. Ofta blir det någon form av potatis som måste förberedas en stund innan så den hinner klart i ugnen.

På vardagarna försöker jag hitta på tillbehör som går fortare att göra än potatis, idag blev det en mumsig sommarsallad. Ett bra knep när man vill få till en smaskig sallad är att köpa fetaost som ligger i smaksatt olja. Idag blev det en med både oliver och hela vitlöksklyftor, oljan silar jag bort och låter var och en ha på sin egen sallad. Då håller den sig fräsch om det mot all förmodan skulle bli lite över..





Linnéas sommarsallad:

1 påse blandad sallad
4 tomater i olika färg
5 späda rädisor
4 skivor vattenmelon
15 st jordgubbar
1 ask fetaost med oliver



Skölj salladen och låt den torka. Lägg den i botten på ett stort fat. Skär tomaterna i skivor och fördela dem över salladen. Tvätta rädisorna noga och skär dem i tunna skivor. Ta bort skalet från melonen och skär den i kuber. Lägg dem tillsammans med rädisor och fetaost på salladen. Toppa med jordgubbarna och servera grillade kycklingfiléer till.


Vad äter du helst till grillat?



In English
:

On weekdays,  I try to find out other  dishes than potato  to serve when we are having a BBQ. And today I made a yummy summer salad. Strawberries, watermelon and radishes, it's summer on a plate!


Linnéas summer salad:

1 bag mixed salad
4 tomatoes in different colors
5  radishes
4 slices watermelon
15 pc strawberries
1 box of feta cheese with olives


Put the salad in the bottom af a large bowl or plate. Cut the tomatoes into slices and spread them over the salad. Wash the radishes and cut them inte thin slices.
Cut the melon into cubes. Add them along with the radishes and feta cheese on the salad. Top with strawberries and serve grilled chicken filets to it.


What's your favorite side dish?


Bild:
Sebastian Niemi-Carlsson

Även kanten är bröd..




 

 

Ja det fick jag höra när jag konfirmerade mig och vi var i väg på ett läger. "Även kanten är bröd" sa någon av ledarna när man ratade änden på brödet och tog av den nya limpan. Vackert fick man då bre smör på ändbiten och hoppas på bättre lycka nästa gång.

 

Nu kanske ni undrar varför i allsin dar jag drar gamla konfirmationshistorier för er så här på onsdagseftermiddagen. Jo det är nämligen så att jag inte kommer bjuda på så mycket mer än kanter idag. Från arla morgon till för en liten, liten stund sendan har det varit full aktivitet här i köket och jag har bakat småkakor så det snart pyser smör ur öronen på mig. Alla kakor ska jag ha till ett jobb nästa vecka, men precis som på brödet blir det även kanter på kakorna.  Mormors kalasgoda sirapskakor till exempel, de kanterna bjuder jag mer än gärna på. Sen fick jag en liten bit ljus och en liten bit mörk kakdeg över. Av dem blev det misslyckade schackrutor, smakar precis som de skall men ser inte speciellt tjusiga ut.

Några kakor som däremot blev urtjusiga, ja det är bondkakorna. Det hände nämligen en stor, stor olycka i kylen så både bondkakorna och min kyl är fulla med rosa/rött socker. Bondkakorna kan gott behöva lite galamour i form  av rosa som glimmar, dock duger de inte till fotojobbet så de får bli bjudkakor istället!




Titta, fullt med rosa strimmor på alla mina små bondkakor! I morgon skall jag göra nya, förhoppningsvis utan rosa socker..

Nu skall jag sätta mig och knapra på en kaka innan det är dags att börja med middagen.

Vad har ni haft för er denna härliga onsdag?




Bild: Linnéas Skafferi

Paj





 

Jag har ju helt glömt bort att visa er resultatet av pajfebern jag fick. Det blev ett riktigt ihopkok, jag snodde lite inspiration från detta recept. Jag tog av vad som fanns hemma, men som vanligt är det dessa maträtter som blir de mest lyckade. Kanske är det för att man inte har så höga förväntningar som om det är en noga planerad maträtt?

 

Ett ihopkok en kväll i juni:

pajdeg

3 dl vetemjöl

150 g kallt smör

2 msk iskallt vatten

 

Skär smöret i kuber och blanda det snabbt med mjölet i en matberedare, tillsätt det kalla vattnet, lite i taget tills degen precis går ihop.

Arbeta snabbt ihop degen och plasta in den, låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

Klä sedan en pajform med löstagbar kant med pajdegen. Förgrädda i ca 15 minuter i 225 grader. Sänk därefter värmen till 200 grader i ugnen.

 

fyllning

2 stora gula lökar

4 klyftor vitlök

1 knippe färsk persilja

1 burk kornärtskockshjärtan

tomater i olika färg och form

2 dl riven ost (gärna Västerbottenost)

3 ägg

1 1/2 dl grädde

salt & peppar

 

Skala och skär lök och vitlök i bitar, fräs dem mjuka i en klick smör. Tillsätt avrunna kronärtkockshjärtan som du skurit i fjärdedelar och grovt hackad persilja.

Blanda ägg, grädde, salt, peppar och ost väl. Ha sedan i de stekta grönsakerna. Fyll det förgräddade pajskalet. Skär tomaterna i skivor och toppa pajen med dessa. Grädda i ca 30 minuter i 200 grader.

 

 


 

Vad är paj utan sallad? Det vore som Victoria utan sin Daniel eller kanelbullar utan ett glas mjölk, ja ni förstår vad jag menar.

Ta av vad som finns hemma, mer tomater, blandad bladsallad, ärtor och fetaost. Ringla lite vit balsamvinäger över precis innan servering, eller pressa lite färsk citron för syra. Gott så det förslår och inte alls krångligt, precis som det skall vara när man gör vardagsmat!

 

Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

 

 

P.s Fick in många fina bidrag till "månadens blogg" på matfeed.se, så gå genast in och kolla! D.s




foodista widget

Kaffeskola del 4

 

Det är måndag igen och det innebär en ny kaffeskola från Gevalia. Idag får vi lära oss hur enkelt det är att göra en kaffe latte. Hur stark du gör din latte är upp till dig, men kolla in filmen för att lära dig  den vanligaste styrkan i Italien.


Du glömmer väl inte bort att vara med och tävla om en resa för två till just Italien, här kan du läsa mer om tävlingen och titta på de tidigare kaffeskolorna.

 

 


Baby Blue..

 

Det verkar som om hela Sverige är lamslaget (i alla fall internet), tyvärr inte på grund av att vi firat nationaldag, den har gått tämligen obemärkt förbi här hemma. Nej det varkar som om alla är ute och njuter av det fina vädret. Fåtalet är de bloggar som uppdaterats under helgen, där i bland min. Sol, trädgårdsarbete och en kopp kaffe i skuggan har lockat mer!

 

För två veckor sedan fick en av mina kära vänner en liten pojke, i veckan var vi dit och hälsade på de lyckliga föräldrarna och det lilla knytet. Jag passade på att göra härligt blå cupcakes som vi tog med och bjöd på. Till fyllning hade jag den här jordgubbs- och rabarberkrämen och jag använde den här gudomligt goda frostingen med vit choklad, en mycket lyckad kombination!

 

Färdiga cupcakes står sig gott och väl ett par dagar i kylen, vilket var tur för de fick även vara med på Sebastians fototriss idag!

 

 

 

Vaniljcupcakes ca 12 st

100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
ca 1 1/2 dl mjölk

2 dl rabarberkräm (eller annan sylt)

Vispa smör och socker mjukt, tillsätt äggen, ett i taget. Rör försiktigt i de torra ingredienserna, ha i mjölken och rör till en jämn och slät smet. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Låt svalna helt innan du fyller dem genom att skära ur lite av innanmätet i muffinsen med en vass kniv. Fyll med sylt och spritsa frostingen över dem. Dekorera med en jordgubbe.

 

Vad har ni haft för er i helgen?

Bilder: Linnéas Skafferi

 


Rabarber



Här hemma frodas rabarbern som aldrig förr, vilket passar mig ritkigt bra då det finns så mycket mumsigt att göra av den. Rabarberpaj är ju ett måste, vad vore våren utan den allra
första rabarbersmulpajen? Sylt och saft hör sommaren till och den här rabarber och jordgubbsdrickan kan vara bland det godaste jag gjort! 


Men det finns ju fler goda saker man kan göra av dessa sura stjälkar, igår gjorde jag en rabarber och jordgubbskräm. Eller det är kanske snarare en kompott. Strunt samma vad det kallas, gott är det! Perfekt att äta till mellanmål, servera ljummen till vaniljglass eller till pannkakorna! Jag fyllde faktiskt vaniljcupcakes med kompotten och det blev jättegott, men mer om det i morgon!



Igår blev det min frukost, med färska jordgubbar ocj kall mjölk till. Eftersom man äter den på en gång behöver man inte tillsätta så mycket socker för konserveringens skull, mest för smaken. Har man härligt söta jordgubbar i behövs det inte alls mycket socker, om man själv inte vill förståss!


ca 3 dl rabarberkräm/kompott

2 dl rabarber
1 dl jordgubbar
1/2 vaniljstång
ca 3 msk socker eller efter behag

Skala rabarbern och skär den i bitar, dela sedan jordgubbarna i småbitar.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg dem tillsammans med rabarber och bär i en kastrull, strö över sockret och låt koka upp under omrörning.
Koka på medelhög värme tills frukten är mjuk, mosa den lätt med en gaffel. Ta av från värmen och ät när den svalnat.


Bilder: Linnéas Skafferi

Earth-men


Har jag talat om för er att jag älskar denna årstid? Att det inte finns något bättre än att vakna okristligt tidigt en junimorgon, se hur himlen utanför fönstret är azurblå, känna en frisk fläkt från det öppna fönstret och höra hur fåglarna kvittrar för fullt utanför.
Att få äta sin frukost ute i trädgården, känna det frodiga gräset mellan tårna och då och då överösas med syrenens doft som sprider sig med vinden. Dessa dagar är man så lycklig att man nästan vill gråta. Men bara nästan, för samtidigt kan man bli lite vemodig. På något vis är dessa dagar bara till låns, ena dagen sitter vi i ösregn med blomsterkransar på huvudet, för att i nästa andetag tända ljuslyktorna och sörpla kräftspad en mörk augustikväll.

Kanske kan man få låna de två första veckorna i mars och lägga in dom ungefär nu, juni skulle må bra av att vara sex veckor, det tror jag alldeles bestämt. Sen tar vi de två sista veckorna i oktober och förbrukar dom när juli går över till augusti istället. Vi fördröjer mörkret med ett par veckor och håller kvar högsommaren. Alla trädgårdar står i full blom, vattnet är varmt att bada i och kvällarna är så där ljuvligt ljumma. Som bonus blir både hösten och vårvintern två veckor kortare. Jag tror att det skulle bli en riktig hit!



Här hemma tjuvstartar vi jordgubbssäsongen lite med Belgiska gubbar, men det är ok, de smakar sött och gott. De som blev över efter dagens bilder skall jag äta till frukost i morgon tror jag bestämt. En skvätt gräddmjölk till och lyckan är total.
Men senare i sommar skall vi frossa i Svenska jordgubbar, för inte alls så långt i från oss ligger nämligen
Backa Jordgubbsodling, där får man plocka jordgubbar för allt vad hinkarna håller. Dit skall vi ta en sväng, jag och Sebastian för han har aldrig varit dit påstår han. Men Charlston lämnar vi hemma, förra året länsade han vår björnbärsbuske och alla smultronplantor hemma hos mamma och pappa. Han skulle nog äta sig fördärvad om man släpte lös honom. Vi skulle få väga honom före och efter jordgubbsfrossan för att kunna betala för allt han satt i sig, det skulle bli en dyr utflykt så vi lämnar den ettåriga, mycket matglada labradoren hemma. Det blir bäst så.
Till skillnad mot Sebastian har jag nog varit och plockat jordgubbar varje sommar så länge jag kan minnas, hos Bärfrämjandet kan du se vart du har din närmaste bärodlare. Det blir en underbar sommarutflykt, jag lovar!

Nu skall jag gå och sno åt mig en söt liten gubbe och sjunka ner i soffan en stund!


Brukar ni åka och plocka jordgubbar?




Bild & styling: Linneas Skafferi

Pajfeber

 

Hmpf, sitter här och känner mig lite snuvad på det senaste dygnet. Ungefär vid den här tiden igår skulle jag sätta mig och njuta lite av den underbara solen. Men det var inte alls speciellt skönt att sitta i den stekande försommarsolen så jag gick in och tänkte börja förbereda kvällens middag. Det hela slutade med att jag fick jättehög feber och fick spendera eftermiddagen och kvällen sovandes på soffan. Men efter många, många timmars sömn känner jag mig helt ok. Dock hade jag tänkt blogga om den supergoda rabarbersorbeten som nu fortfarande ligger i frysen. Men det får helt enkelt bli en annan dag!

 

Idag blir det då istället en bild från förra numret av Elle Mat & Vin, de hade vikt ett helt reportage åt pajer med helt underbara bilder, dessa åkte rakt ner i ispirationsmappen när tidningen kom. Vi äter tyvärr inte paj så ofta här hemma, men så här på sommaren är det perfekt middagsmat då man med fördel kan äta paj kall.

 

Min syster bor i Tyskland och där har dom aldrig hört talas om paj, de ser ut som riktigt frågetecken när man pratar om denna rätt. Nu vet jag inte om det bara är Berlinare som inte har koll på detta mumsiga ting, eller om man över lag inte äter paj i Tyskland?

 

2010 firar varumärket Västerbottenost 100 år och efterlyser därför de 100 bästa recepten där Västerbottenost ingår,  så gör en läcker paj med Västerbottenost, var med och tävla hos dem, lägg samtidigt upp bidraget på matfeed så kanske du blir månadens blogg där!

 

Medelhavspaj från Elle Mat och Vin nr 2 2010

En matig paj som serveras med en enkel sallad av goda blad smaksatt med fin olivolja och citron.

1 squash

1 rödlök
4–5 inlagda kronärtskockshjärtan i olja
1 paprika
10 kalamataoliver
200 g körsbärstomater på kvist
olivolja
2 dl riven lagrad ost (t ex Västerbottensost eller parmesanost)
3 ägg
1 dl grädde
salt och nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 225°. Kör mjöl och smör i matberedare till en grynig deg eller nyp ihop den för hand. Tillsätt vatten och salt och kör till en smidig deg. Tryck ut den i en pajform och förgrädda pajskalet ca 10–12 minuter tills det fått vacker färg.

Sänk värmen till 200°. Medan pajskalet är i ugn-en ansar du grönsakerna och skär dem i lämpliga bitar. Tomaterna kan behållas hela och ska inte brynas.
Bryn grönsakerna lätt i lite olivolja, salta och peppra.
Lägg den rivna osten i en skål och vispa ihop ägg och grädde och blanda i. Salta och peppra efter smak.
Häll ostblandningen i det förgräddade pajskalet, toppa med grönsakerna och oliverna. Lägg tomaterna högst upp och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter tills äggstanningen stelnat. Strö över flingsalt och nymald svartpeppar och servera när pajen svalnat något.

 

 

Äter ni ofta paj hemma hos er?

Bild: Ulrika Ekblom, Elle mat och vin