Förrätt

image243

Detta bröd har här hemma blivit en ny favorit! Vi åt det för några helger sedan, då i form av en förrätt.
Brödskivorna hade då delats i tu, på dem låg det en klick blåmögelost och hjortronsylt. Vilken fullträff!
I morse fick det rollen som frukostbröd, med en skiva ost och lite tomat. Mycket gott!
Så detta kan jag varmt rekomendera för er som gillar grovt bröd!


(eget collage med bilder från schulstad.se)

Köttfärssås

image242


Igår kom mor och far hem efter en tio dagars resa utrikes. Jag hade planerat att laga mat åt dem så de slapp göra de när de väl kommit hem. Först funderade jag på något lite festlilgare mat men sen ändrade jag mig helt. Har man äit på restaurant i nästan fjorton dagar, då längtar man nog lite efter "vanlig" mat. Så jag tog upp ett paket köttfärs ur frysen och gjorde lilte pasta med köttfärsås.
När vi var små lagade mamma alltid en speciell köttfärsås som var så god! Jag tror det var min favorit eftersom jag allltid ville äta den när jag fyllde år. Den är mycket enkel att göra och ack så god! Jag tror receptet är så här ungefär:

Mamma Ylvas köttfärssås:

ca 500 g köttfärs
1 gul lök
1 burk krossade tomater
2 dl crème fraiche
chilipulver
cayennepulver
paprikapulver
salt & peppar


Gör så här:

Skala och finhacka löken. Bryn lök och köttfärs i en stekpanna. Tillsätt en burk krossade tomater. Låt detta koka ihop en stund. Skruva ner värmen och tillsätt fraichen. Krydda med paprika, chili, cyenne, salt och peppar efter egen smak. ( är det barn som skall äta denna rätt så krydda försiktigt och ställ fram kryddburkarna så får var och en krydda till önskad styrka)

Servera med fullkornspasta och rårivna morötter!



(eget collage med bilder från google)


Ananas igen!

image240

Har man ett par burkar ananas hemma kan man alltid slänga ihop den här pajen. Perfekt om man får oväntat besök! I receptet ska det vara crème fraiche men det enda som fans i kylen var en ask philadelphiaost. Så jag tog det istället. Och det mina vänner gick alldellens utmärkt. Lillasyster tyckte till och med att det var godare än orginalreceptet! Jag minskade även ner lite på sockret i ananassmeten till ½ dl och pressade i lilte citron. Kan varmt rekomendera denna variant, då konsistensen blev lilte mer krämig än i vanliga fall tack vara osten.
Det här är verkligen en storfavorit hemma hos oss! Mummmms!



(eget collage med bilder från google)

A desperate housewife!

image239

Jag älskar att kolla runt på olika bloggar, har jag inget annat viktigt som ligger på kan jag sitta i timmar! En som jag under den senaste tiden besökt väldigt flitigt är The Pioneer Woman Cooks. Där visar hon steg för steg hur hon bakar eller lagar mat. Fin fina bilder och enka instruktioner. Kan det bli bättre? Ja, hennes recept verkar vara helt underbara! Har inte hunnit prova något av dem än, men denna Tiramisu är verkligen lockande att provbaka!
Så får du en stund över, kolla in hos denna hemmafru!


(eget collage med bilder från thepioneerwomancooks.com)

Blåbär

image238

Nu ska vi äta blåbär och mjölk! Ooo så gott!

Köttbullar!

image237


Hos oss var det någon som var otroligt sugen på köttbullar, potatis, brunsås och lingonsylt idag. Så det åt vi idag till lunch ute i trädgården. Det var riktigt gott, om jag får säga det själv!
Köttbullarna smaksatte jag med lite färsk oregano och gräslök. Det är alltid kul med nya smakkombinatoner!

Köttbullar 4 port:

ca 700 g köttfärs
1 ägg
1 msk vetemjöl
gräslök
färsk oregano

Gör så här:

Blanda ägg, köttfärs och vetemjöl. Klipp i gräslöken och oregano. Blanda väl.
Forma färsen till små bollar och lägg på en plåt.
Ställ in i ugnens övre del på 200 grader i ca 10 minuter. Rör runt bland köttbullarna och låt stå ytterliggare 10 minuter (eller tills de fått fin färg). Sänk värmen till 150 grader och flytta ner plåten.  När köttbullarna är bruna rakt igenom är de klara!
Till detta serverade vi kokt färskpotatis, brunsås och lingonsylt! Mums!



(bild: google)

Saft/Vin


image236


Nu börjar det bli hög tid för att rensa vinbärsbuskarna från bär och göra saft! Det är många som tror att endast de svarta vinbären går att göra saft på, men det går lika bra med de röda!
Är man ingen saftdrickare går det utmärkt att göra vin på dessa fina små bär! Har för tillfället inte något bra recept på vinet, men ska pressa sambon på det senare under dagen och lägga ut det då det är han som är vinmakaren i vårat förhållande!

Saft:

1 kg röda eller svarta vinbär
3-6 dl vatten
6 dl strösocker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft

Bären behöver inte repas men skölj dem och rensa bort dåliga bär. Låt bären rinna av. Koka upp vatten i en stor kastrull, 3 dl om vinbären är röda och 6 dl om de är svarta. Lägg i bären och låt dem koka under lock i 10 min. Montera en silduk på en silställning och ställ den över en bunke. Häll upp bärmassan i silduken och låt stå tills det slutar droppa, ca 40 min. Pressa eller tryck inte på bärmassan, då blir saften grumlig. Mät upp saften och beräkna sockermängd. Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan och låt koka upp. Tillsätt sockret under omrörning. Låt saften koka på svag värme tills sockret smält ordentligt, ca 10 min. Tag bort det bildade skummet med en sked. Rör ut natriumbensoat med en liten mängd saft och rör sedan ner det i resten av saften. Häll saften på varma, väl rengjorda flaskor och sätt genast på korken. Förvara saften svalt.


(eget collage med bilder från google)

Rötmånad


image235




Enligt Bondepraktikan går vi idag in i rötmånaden. Från sista delan ur fruntimmersveckan och en månad frammåt ska man nu vara extra försiktig med vad vi stoppar i oss eftersom maten lätt blir dålig på grund utav den höga luftfuktigheten.
Under denna tid trodde man förr att konstiga saker hände runt omkring oss, människor började bete sig konstigt och det finns flera sagor och sägnen som handlar om just rötmånaden.

Men för att undvika att bli rötmånadsgalen så försök att rensa ur kylskåpet från gammal mat.  Förvarara kylvaror ordentligt kallt, se till att tillaga maten väl och var noga med handhygienen.  Att inte dricka för mycket vin som Bondepraktikan säget, det kan aldrig vara bra!

Oliver

image234

Något som jag aldrig förr har tyck om är oliver, men nu fullkomligt älskar jag dem! Allra bäst tycker jag nog om de svarta Kalamataoliverna.  Förutom att de är väldigt dekorativa vid dukning så passar de till så mycket! I måndags när vi grillade la jag upp massa svarta och gröna oliver på ett stort, vitt fat. Det såg jättetjusigt ut! Och så enkelt. Ett fat oliver och ett fat med fetaost i kuber med en bit vattenmelon till, så är förrätten snabt fixad!
Visste du att de gröna och svarta oliverna skördas från samma träd, fast i olika mognadsstadier. De gröna först och sedan de svarta.

Tycker du om oliver?

(eget collage med bilder från google)

Broccoli

image233



Detta blev en liten "jag tar vad som finns hemma"-soppa. Men det är ju då man ofta blir förvånad över hur gott det blev. Man vet aldrig hur det kommer att smaka när det är färdigt, som att beställa kläder via internet ungefär. "Kommer tröjan att passa, eller tog jag en för stor storlek?" För det mesta blir man nöjd med vad som ligger i paketet, men det händer ibland att det blir riktiga bottenköp. Men jag måste erkänna att jag ofta lyckas med dessa maträtter, en anledning är nog att jag alltid vågar krydda mycket! Det är, enligt mig, nyckeln till god vardagsmat. Kanske har man inte råd med de allra finaste, bästa och färskaste. Men några förpackningar frysta örter kan man kosta på sig. Perfekt när man inte har en aning om vad maten ska smaka. Då kryddar jag på med lite persilja, salt, peppar och hoppas på det bästa!

Enkel broccolisoppa:

ca 300 g broccoli
4 dl mjölk
1  dl matlagningsgrädde
1 grönsaksbuljongtärning
10 cm purjolök
maizenamjöl
3 msk persilja
salt & peppar
smör


Hacka purjolöken fint och fräs i en tjockbottnad kastrull. Slå över mjölk och matlagningsgrädde. Dela broccolibuketerna i mindre bitar och lägg i dem och buljongtärningen. Låt koka upp. När mjölken kokar så ströa över lite maizenamjöl. Sänk värmen och rör ner finhackad persilja. Salta och peppra rikligt. När soppan nått önskad tjocklek, häll upp på fina sommartallrikar och severa ett gott bröd till!

Smasken, nyttigt och ack så enkelt!


(eget collage med bilder från google)





Hur ser det ut hemma hos dig?

image232

Vad har du för inredningsstil? Modernt, romantiskt? Vilka slags gardiner har du och vilka färger är det på kläderna i din garerob? Ja om du svarar på dessa frågor så får du sedan reda på din inredningsstil. Enligt detta test har jag en ganska modern inredningsstil och det stämmer nog här hemma i lägenheten, ute på landet i sommarhuset är det en helt annan femma. Där är det lantligt precis som det ska vara!


(eget collage med bild från iVillage.com)


Picknick

image231


Nu är vi verkligen mitt i sommaren och vad passar bättre än en picknick? Alla har vi något smultronställe i närheten som passar för en liten picknink! Anpassa efter plånbok och ork. Eller varför inte göra riktigt goda smörgåsar att ta med på semestern. Leta reda på en ny spännade plats och duka upp goda smörgåsar, god dricka och ordentligt med servetter! Smörgåsarna jag gjorde till våran mini-semester kan göras hur enkla eller hur avancerade du vill att de ska vara. Jag körde på det enkla, då jag helt enkelt inte hade tid eller ork!

4 fyllda baguetter:

4 mellanstora baguetter
½ kg potatissallad (hemgjord eller färdiggjord från ICA)
½ grillad kyckling ( samma här kan du steka egen i ugn eller köpa färdig på ICA)
grönsaker
kryddor
plastfolie

Snitta baguetterna längs med hela. Rensa kycklingen och dela kötter i mindre bitar. Smaka av potatissalladen och tillsätt ev lite kryddor. (salt, peppar, oregano, basilika...)
Lägg ett salladsblad i botten på baguetten, skiva tomat och gurka och lägg i dem. Skeda i potatissallad och fyll på med kyckling. Vira in baguetten i plastfolie. Förvara dem kylda tills de ska ätas!

Kom ihåg att ta med servetter, gärna våtservetter om du inte har tillgång till vatten då det kan bli lite kladdigt med potatissalllad ibland!


(eget collage med bilder från google och amazon)

Helg

image230
Helgen har vi tillbringat i sköna Rättvik och firat våran amerikanska vän som fyllde 40. Detta blev våran lilla mini-semester för denna sommar. En mycket lyckad semester, trotts ösregn igår kväll!
I fredags packade vi våra väskor och startade vår resa upp mot Dalarna. Jag hade gjort fyllda baugetter som vi skulle äta under resans gång. Efter ca 7 km var vi tvugna att stanna och äta upp dem eftersom resesällskapet då var vrålhungriga!
På kvällen hade det beställts bord på
Jöns Andersgården för en födelsedagsmiddag. Restaurangen som även är ett pensionat ligger mitt i Rättviksbyn Lerdal med en otroligt fin utsikt över Siljan. Här möts lite utav två världar då restaurangen serverar italiensk mat i en riktig dalaidyll. Portionerna var inte de största, jag åt för ovanlighetens skull upp allt. Så att komma dit vrålhungrig är kanske inte att rekomendera. Men maten var otroligt god och servicen var utmärkt!
På lördagen blev vi serverade en typisk amerikans maträtt, nämligen Martha Steewarts macaroni and cheese.
Ingen av oss hade tidigare ätit detta, men vi tyckte alla att det var riktigt gott!
Tyvärr så gjorde regnet oss sällskap under större delen utav kvällen, men lika glada var vi för det. Förra året stod värden själv och stekte hemgjorda hamburgare till alla hungriga gäster men i år hade de hyrt in Svenska Kocken.
Helt underbar mat hade hans kockar lagat! Ojojoj vad vi blev mätta!

Nu är vi hemma igen och i morgon är det dags att gå till jobbet.

Jag hoppas att alla har haft en riktigt skön och trevlig helg!

Frukost!

image229

Sommaren är här och många har en lång och härlig semester att se fram emot ( vi andra kan ju se fram emot en eller två lediga dagar ibland..) 
Tyvärr har de flesta allt för många "måsten" som ska fixas under semestern, så när det är dags att börja arbeta igen är man nästan tröttare än innan. Men försök för ett tag att glömma allt du borde göra, ta lite sovmorgon och gör en riktig sommarfrukost så ska du se att dagens göromål känns lättare! Glöm de trista limpsmörgåsarna med ost, köp hem massor med fräch frukt och frossa i till frukost! Här är några av mina favoritfrukostar:

Fruktsmoothie:

½ banan
1 dl jordgubbar
2½ dl vanilj youghurt
ev lite honung

Rensa jordgubbarna och skiva bananen lägg dem i en mixer. Häll på youghurten och mixa. Smaka ev av med lite honung. Häll upp i ett stort fint glas.

Fruktsallad:

äpple, banan, melon, kiwi, päron, hallon, smultron, jordgbbar, blåbär ( ta dina favoritfrukter!)
ca 10 mandlar

Skala och skiva dina favoritfrukter och lägg upp dem i en fin skål.
Grovhacka mendeln och strö över. Servera med en klick vanilj youghurt.

Youghurt med frukt:

Gör som ovan. Ta dina favoritfrukter, skiva ned. Servera dem tillsammans med en stor skål youghurt och ev lite flingor.

Jordgubbar med mjölk:

jordgubbar
mjölk
knäckebröd

Rensa jordgubbarna och lägg dom i en djup tallrik. Dela dem i mindre bitar. Häll över mjölk och bryt i en bit knäckebröd.

Frukost muffins:

                     3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl riven parmesanost
1 dl halverade urkärnade oliver
2 ägg
2 msk olja
1 dl filmjölk
Kryddor till topping
20 st små muffinsformar


Blanda mjöl, bakpulver, salt, riven ost och halverade oliver i en bunke. Vänd om så att oliverna blir lite mjöliga. Vispa ihop ägg, olja och filmjölk. Rör ner i mjölblandningen. Blanda om ordentligt och arbeta samman till en deg. Klicka ut degen i formarna med en sked. Grädda i 225°C i nedre delen av ugnen ca 6-8 min. Servera med någon av rörorna. Tips: Fyllningen kan du välja själv. Vi valde ost och oliver. Andra förslag är rödlök och fetaost, bacon och soltorkade tomater, finhackade tomater, timjan och ost, ja listan göras lång.

(receptet är lånat från
dagensmuffin)


(eget collage med bilder från google och Dagens Muffin)






Ring, ring bara du slog en signal!

image228

Tidigare skrev jag om min elvisp som verkat ha gett upp men som mirakulöst nog fått nytt liv när jag hotade med att köpa en ny, nu har samma sak hänt med min mobiltelefon. För några veckor började batteriet bli dåligt och laddade ur på mindre än en dag. Mottagningen försvann fast det var full täckning och det gick inte att skicka  sms.
Bara att köpa en ny då tänkte jag, inte allt för ledsen. Det är ju alltid kul med en ny mobil! Men den jag har är faktiskt en av de bästa jag har haft. Jag har förbrukat mobiler på löpande band, jag vet inte vad jag gör för fel, men denna har jag haft i 1 ½ år vilket är helt otroligt. Men tror ni inte att mobiljäkeln har självläkt den med! Jag började kolla runt på nya modeller och vips så fungerar den gamla finfint!
Men jag tror att dess dagar ändå är räknade så i smyg ska jag nog ändå köpa en ny. Så nu behöver jag era tips och råd!

Vad har du för mobil och är den bra?

(eget collage med bilder från google)

Att ge bort!

image227

På fredag bär det av upp mot Dalarna. Vi ska hälsa på några vänner och så blir det 40 års kalas. Det ska bli mycket trevligt! Men som vanilg så är den stora frågan; vad ska vi köpa? Och vad köper man till mannen som har allt! Eftersom de i vanliga fall bor på andra sidan Atlanten så har de ju en så mycket större marknad att köpa saker ifrån än vad vi i lilla Sverige har.
Men i Dalarna, närmare bestämt Rättvik har de sitt sommar hus och jag gick länge och funderade på om vi kunde köpa något till huset. Då kom jag på att jag gjort flädersaft som nu ligger i frysen och bara väntar på att drickas upp. Så presenten får bestå av en flaska hemgjord flädersaft i fin glasflaska, en fläderbuske de kan sätta i trädgården och receptet på saften scrappat på ett kort.
Så nu ska bara receptet översättas och skickas till lilla mor som får den stora äran att göra kortet! Jag var till IKEA igår och skulle köpa mig en glasflaska, de hade så fina för en tjuga sist jag var där. Men tji fick jag för de var totalslut! Turligt nog slank jag in på ICA MAXI och där stod de, till och med finare och större än de på IKEA och till samma pris. O vad glad jag blev!


(eget collage med bilder från google och IKEA)



Glass

image226

Glass, ja det hör verkligen sommaren till! Själv är jag en riktig glassoman och vi äter ofta glass här hemma. Alla möjliga sorter går bra men GB:s Carte d ´Or är en absolut favorit! Häromdagen åt vi smaken
Lavazza, "mild och krämig kaffeglass med bitar av choklad". Hur gott låter inte det?! Jag kan försäkra er om att det var gudomligt! Den hade fått stå framme en stund så den var ljuvligt mjuk och krämig. Underbart!
Hos lillasyster fick vi i söndags smaka Tutti Fruttiglass. Ska jag vara ärlig så trodde jag inte alls på denna glass, men jag fick ändra mig när jag väl smakade. Ingen krämig gräddglass här inte utan en riktig isglass med ovanligt mycket smak. Säkert en storfavorit hos barnen! Tummen upp för den!
I morgon ska jag nog köpa mig en mjukglass, med chokladströssel. Det, är riktig sommar!


(eget collage med bilder från GB och IKEA)

Vad är det för dag idag?

image225

8 juli står det på dagens datum, alltså min födelsedag. Den har jag firat genom att arbeta. Vi hade kalas förra helgen eftersom jag skulle jobba hela den här helgen.
Jag hade inte tänkt att fira något alls idag men en födelsedag är ju ingen födelsedag utan en liten kaka/tårta. Så jag svängde ihop en enkel banankaka som fick smak av kanel och ingefära. Lite juligt kan tyckas men med en klick vaniljsås smaksatt med lime blev det riktigt frächt och gott!

3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
100 g margarin
2 tsk bakpulver
1 tsk malen ingefära
1 msk kanel
2 mogna bananer

Gör så här:

Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda de torra ingredienserna i en skål för sig och vänd ner det i äggsmeten. Mosa bananerna och ha i dem i smeten. Smält margarinet och rör tillsist i det. Smöra och bröa en sockerkaksform. Häll i smeten och ställ in i ugnen på ca 175 grader i 30-40 minuter.

Vispa en förpackning vaniljvisp. Riv skalet från en lime och pressa ur saften. Rör ner det i vaniljvispen.
Servera en klick till den avsvalnade kakan. Mumsegott!



(eget collage med bilder från google)

POPP!

image224

Äntligen fredag säger de flesta, men jag har en jobbar helg framför mig. Börjar klockan sju i morgon bitti så det blir till att krypa till kojs i tid.
Men vad är väl en fredag utan en skål popcorn? Mitt saltsug blev enorm och som tur ar fanns det lite popcorn i skafferiet. Helst ska det vara sånna man gör i kastrull, de smakar bäst tycker jag!

Vilket är ditt favorit fredagsmys snack?

Ha en skön helg!


(eget collage med bild från sxc.hu)

Korv i ugn

image223


Korv i ugn är en riktig retrorätt som vi underskttar nuförtiden tycker jag. Så enkelt och så gott! Sen går det att ha precis vad man vill till, jag har testat lite olika varianter och varje gång blir det lika gott! Nu sist gjorde jag en blandning av krossade tomater, creme fraiche och örter. Någon gång har jag bara slagit över en burk
Uncle Ben´s färdigsås och skjuss in i ugnen.

falukorv
1 fp krossade tomater
1 burk creme fraiche
färska örter ( basilika, oregano, timjan)
gräslök

Gör så här:

Gör djupa snitt i falukorven och lägg den i en ugnsfast form. Blanda ihop tomaterna med creme fraichen. Mortla örterna och ha i dem. Klipp gräslöken fint. Rör ihop såsen och häll den över korven.
Ställ in i ugnen på ca 200 grader i 30-40 minuter. Servera med ris eller potatis och en härlig sallad.


(eget collage med bild från google)

Jordgubbssylt

image222

Efter allt kalasande så fick vi två liter jordgubbar över. Trot eller ej så började vi nästan tröttna på dessa bär (eller är det kanske en frukt??) när vi ätit dem ett antal gånger till fika, lunch och frukost.
Så jag smet in på ICA och köpte mig ett paket syltsocker, kan det bli enklare att göra sylt?
För att dryga ut lite så skivade jag i några rabarberstjälkar också.  Det blev jordgubbar tiill frukost idag med, fast nu i en annan form. Jordgubbssylt, fil och flingor. Smaskens!


2 liter jordgubbar
ca 3 dl rabarber 
½ kg syltsocker

Gör så här:

Ansa jordgubbarna och skiva rabarbern fint. Lägg detta i en kastrull och slå över sockret. Låt koka upp. Skumma av. Koka sylten i ca 2 minuter. Låt svalna och häll sedan upp i väl rengjorda burkar. Superenkelt!
Sen är det upp till en själv om man vill ha hela jordgubbar eller mosade. Jag föredrar halvmosade. Så undertiden sylten kokade upp mosade jag gubbarna försiktigt med en gaffel.


(eget collage med blider från sxc.hu)

Städa, städa..

image221

Nu har vi packat ihop oss och flyttat in till stan ett tag igen. Efter fem veckor i sommarstugan längtar jag lite efter att ha egen dusch, vanlig toa, många kanaler, internett dygnet runt och allt annat man tar förgivet här i lägenheten. Men eftersom det var fem veckor sen vi bodde här behövdes en rejäl storstädning vill jag lova. Huga säger jag bara. Men efter regn kommer solsken sägs det ju och nu skiner lägenheten! Ska iväg och köpa oss lite nya blommor i morgon bara ( de andra hade visst dött!) sen käns allt som vanligt här hemma igen.  Fast jag tror att jag ska börja dagen med ett bad, ansiktsmask och en hårinpackning, hur skönt låter inte det! Det kan jag behöva för förtillfället ser jag både ut och känner mig som hon på bilden, helt slut!

God natt!

Fjärde juli

image220




I morgon är det fjärde Juli och USA:s nationaldag. På andra sidan havet går man man ur huse och viftar med den amerikanska flaggan, ser på parader, har picknick, grillar och firar i största allmänhet. Hemma hos oss firas denna dag inte alls ( inte speciellt konstigt kan tyckas) men man ska ju ta alla tillfällen i akt att fira!
Hittade detta recept hos
Martha och jag tyckte de var lite lagom fjärde juli firande över det. Det bästa med denna dessert är att den går att förbereda i förväg. Skopa bara upp sorbeten och toppa med blåbärssåsen direkt innan servering!
Här kan du se hur man gör marängbottnarna!

Marthas Meringue Cups:


3 stora äggvitor
½ tsk citronsaft
2 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
3 tsk maizenamjöl


Blåbärssås:

blåbär
6 tsk socker
3 tsk citronsaft

Koka ihop ingredienserna. Låt svalna innan den serveras.



(
eget collage med bild från marthastewart.com)



Music maistro!

Sitter hemma på Sebastians Mac och jag förstår mig inte riktigt på Photoshop på denna dator. Allt är helt anorlunda! Så det får bli en liten text bara..



image219


Här har jag hittat den perfekta kombinationen av två intressen som ligger mig varmt om hjärtat! Mat och musik, kan det bli bättre än så? Själv har jag nästan alltid musik på hemma vad jag än gör, helst ska det vara gamla låtar som man kan sjunga med till. Allt går så mycket enklare då. När jag var liten hade mamma "städmusik" som hon bara lyssnade på när hon städade. När jag nu lyssnar på samma musik så kliar det nästan i städfingrarna!
Men i länken ovan så städas det absolut inte, jag vet ingen kock som har det så stökigt runt omkring sig när han lagar mat. Fort ska det gå men det verker ju bli riktigt smaskigt för det mesta!

Har du musik på hemma när du donar?

Marinad

image218

Här kommer som lovat receptet på mamma Ylvas goda marinad. Den är helt otroligt god!

1,5 dl ananas juice (använd spadet från två burkar krossad ananas och gör
paj på ananasen till efterrätt!)
0,5 dl soja 
1 msk sirap
2,5 cm hackad eller riven ingefära
2 st hackade vitlöksklyftor
2 tsk olja

Gör så här:

Skala ingefäran, hacka eller riv den. Finhacka vitlöken. Pressa ur juicen från ananasburkarna och häll upp det i en skål. Blanda i vitlök, ingefära och övrga ingredienser. Fördela 8 skivor kött i två plastpåsar och häll marinaden över. Ett tips är att dubbla plastpåsarna om det är ben på köttet, då går inte påsen så lätt sönder! Låt köttet ligga i marinaden i några timmar. Ta fram och låt rinna av ca 30 minuter innan det ska grillas!



(eget collage med bild från google)

Smultrontid

image217

Finns det något som andas sommar mer än ett dike fullt med smultron? På vägen mellan oss och mamma och pappa har det ploppat upp små röda prickar både här och var. Och jag tror bestämt att smultronbeståndet har ökat sedan jag var liten. Vi plockade några när vi var ute på promenad idag och de var riktigt söta och goda.
Jag brukar alltid gå och spana på försommaren om och var det finns smultronblom. Sedan är det bara att gå och plocka. Vi kan på flera vis säga att vi har vårat smultronställe här ute på landet!


(eget collage med bild från google)

Lugn i vårat hus

image216


Nu har vi äntligen kalasat färdigt här hemma! Oj så uppvaktad jag har blivit! Gårdagen var mycket trevlig och idag är vi helt slut både jag och Sebastian. Vi hade kalas här i 12 timmar. De första gästerna anlände kl 12 och de sista gick hem vid 24. Jag somnade ovaggad i natt kan jag lova!
Bästa A och lilla C kom ut idag så vi tog det lugnt med lite fika och sen en promenad hem till mamma och pappa. Av dem fick jag sånna
här, gröna. Så fina! Lite andra presenter jag fått ser ni i collaget ovanför. Nu har jag en helt egen fin, röd Kenwodd Patissier. Lyckan är total!
Har precis ätit ett helt gäng med vattenmelonskivor, oo så gott men ack så dyrt det är. Jag köpte en hel stor till helgen, den gick på 89 kronor. För lite frukt! Men men, det kan det vara värt.
Nu hör jag hur Sebastian sitter i soffan och knaprar chips. Ska krypa upp bredvid honom strax, ska bara fixa lilte mer!