Quesedillas

I dag är det söndag, en sån där söndag då man inte gör mer än nödvändigt ni vet. Jag tänker strax krypa ner i soffan, dra filten över mig och kolla på en film.

Det finns verkligen för och nackdelar med att bo på landet, en nackdel är att pizzeriorna inte har hemkörning ut hit så söndagar som dessa får man klara sig utan den där utsökt goda bakispizzan. Men som tur är var kylen ganska så välfylld så jag gjorde i ordning ett helt lass quesadillas till oss i förmiddags. En perfekt brunch en lat söndag.

 

 

 

Skiva lite god, stark korv och stek dem tills de fått fin färg. Skiva sedan ett par champinjoner och låt dem steka i de goda smakerna korven lämnade i stekpannan. Hacka lite paprika och persilja.
Lägg alla godsaker på ena sidan av ett tortilla bröd. Eftersom jag kände mig lite lat skivade jag osten och la underst, det fungerar fin-fint! 


Efter att ha stekt dem i lite olja på medelvärme blev de så här tjusiga! Salt, lite fett och väldigt gott, precis det vi behöver här hemma idag!


4 st quesedillas (ca 12 bitar)

4 tortillabröd
16 skivor ost
1 paprika
1 stark korv
1/2 ask fetaost
4 stora champinjoner
ruccola
bladpersilja

Skiva och stek korven och champinjonerna. Tärna paprikan och finhacka persiljan.
Lägg två skivor ost på ena halvan av brödet, lägg på ruccola korv, champinjoner, paprika, fetaost och persilja. Avsluta med två skivor ost och vik över den andra halvan av brödet. Stek på medelvärme i lite olja tills båda sidorna fått fin färg. Skär i tre trekanter. Upprepa med de resterande bröden.


Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Jag- Bakåtsträvaren

 

Jag är en riktig bakåtsträvare, först var det de här med Facebook- vad skulle jag med det till? Nu är jag beroende.

Sen var det ett evigt tjatande från Sebastian om hur underbart bra Mac är- jag trodde vi skulle bli så osams när jag skulle lära mig den nya datorn att vårt förhållande skulle vara i riskzonen. Inte en ynklig gång har vi har vi varit osams kring denna pryl.

Efter det kom twittrandet in i våra liv- åter igen, vad skulle jag med det till? Same, same, jag är beroende.

En Iphone har det inte varit tal om ens - idag kom den i ett fint paket med brevbäraren! Man är inte sämre än att man kan ändra sig brukar dom ju säga och det gäller då verkligen mig. Jag har börjat förstå mig på hela upplägget och har nog gjort av med en mindre förmögenhet på alla roliga applikationer som finns till. Där i bland 20 minute meals från Jamie Oliver. Snyggt upplägg och väldigt lättanvänt. Tummen upp från mig.

 

Nu skall jag lägga mig och vila mitt stackars huvud som har värkt hela dagen.

Men först vill jag höra, är du en bakåtsrävare som mig eller välkomnar du allt nytt med öppna armar?


Inspireras av Afrika..

 

För någon vecka sedan hämtade jag ut ett väldoftande paket från posten som innehöll fyra stycken nya kryddblandningar från Santa Maria. Kryddorna är inspirerade av Afrika och finns i butik från januari 2010 de kommer att kosta ca 27 kr.

Jag blandar helst mina egna kryddblandningar men om orken inte riktigt finns tycker jag sådanna här färdigblandade kryddor på burk kan vara toppen. Jag använde "chermoula" till min kyckling i veckan. En kryddblandning som även kallas Marockos pesto, full av örter, citrus och lite hetta. Min första tanke var att använda den som en rub till kycklingen, men jag pressade även över en halv apelsin innan jag stälde in kycklingklubborna i ugnen.

 

Det var ingen aha-upplevelse, jag blev inte slagen av stolen av alla kryddor som exploderade i min mun (jag kryddade på rätt rejält för att få smak) men det var helt ok. Jag kommer med all säkerhet använda den igen men kanske inte som huvudkrydda utan mer som för att piffa upp någon rätt.

Men, efter att ha läst lite om kryddorna blev jag faktiskt en smula sugen på att testa på lite mer afrikanska smaker i min matlagning. Jag vet att det är som att säga att man vill testa europeisk matlagning, det finns så många länder med sin speciella matkultur, men om du som läsare har något spännande recept eller tips, hör gärna av dig!

 

Kycklingklubbor the African style:

 

1 kg kycklingklubbor

3 msk chermoula (eller den kryddblandning du föredrar att ha till din kyckling)

salt & peppar

saft från 1/2 apelsin

 

Lägg kycklingklubborna i en stor bunke och häll kryddblandningen, salt och peppar över. Klappa in kryddorna ordentligt i kycklingen, låt vila i ca 30 minuter pressa sedan över apelsinsaften och ha upp kycklingklubborna i en ugnsfast form. Ställ in i ugnen på  200 grader i ca 60 minuter eller tills köttet är helt klart.

Jag kokade ris till som jag blandade med kikärtor och purjolök. Eftersom jag är halft besatt av creme fraiche gjorde jag öven en kall sås av creme fraiche, olivolja, salt och peppar som vi hade till.

 

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson


Smörgåslunch

 

Mina vänner, mina vänner, jag skulle nästan kunna döda någon för en sån här smörgås just nu! Men eftersom det bara är jag hunden och de två katterna hemma så avstår jag väl från det. Hungern är just nu enorm men förhoppningsvis skall kycklingen som är i ugnen råda bot på det så småningom.

I helgen slängde jag ihop de här smörgåsarna till lunch, ett perfekt vis att ta reda på bröd som börjar bli torrt. Jag orkade inte ta fram smörgåsgrillen utan stekde dem direkt i stekpanna, det gick utmärkt förutom ett de blev lite väl mörka på ena sidan men det var inget som smakade som tur var! Jag gjorde en liten kylskåpsrensning och fick fram en hel del smaskiga saker att fylla smörgåsarna med.

 

Det här hade jag i mina:

 

1/2 stekt kycklingbröst

fetaost

ruccola

skivad ost

 

Skär kycklingen i tunna bitar och lägg dem på ena brödskivan, smula sönder fetaosten och lägg den tillsammans med ruccolan över kycklingen. Avsluta med ett par skivor god ost. Lägg på den andra bedskivan och hetta upp en stekpanna med lite olja i, vrid ner till medeltemperatur och lägg i smörgåsen. Stek tills den fått fin färg på båda sidor och osten smält. Nyttigt? Njae... Gott? Oh yes!

 

Perfekt lunchmat en lördag! Vad har du helst på dina varma/grillade smörgåsar?

 

Bild: Sebastian Niemi Carlsson


Svar

 

Äntligen har jag haft tid att sammanställa alla era frågor!

 

Det är många som har frågor kring de cupcakes jag gör, därför tänkte jag göra ett helt eget inlägg om hur jag gör dem, vilka grejer jag använder och var jag har köpt dem. Men det får bli senare i veckan eller eventuellt nästa vecka. Här hemma i Sverige har jag beställt de mesta av mina saker till cupcakes och tårtor hos kakaburken.se. Hos Casual Living hittar ni också fina och lite ovanliga formar. Men som sagt, jag skall besvara alla dessa frågor under veckan förhoppningsvis!

 

Jag är inte utbildad kock/bagare/konditor utan helt självlärd. För ett år sedan gick jag en "konditorkurs" på Medborgarskolan i Stockholm. Så tyvärr har jag inga bra tips om skolor och utbildningar annat än att jag tror det kan vara bra att ha gått Hotel & Restaurangprogrammet på gymnasiet. Efter att ha sökt lite på konditorutbildningar hittade jag bland annat utbildningar i Göteborg och Kristianstad.

 

En del frågor har handlat om mitt arbete, här har jag tidigare i år skrivit lite hur jag fått chansen att arbeta med det jag gör.

 

Angående vårat nya hus och hunden vi köpte i höstas så lovar jag att lägga upp lite bilder när ljuset blir bättre och det blir lättare att ta fina bilder, men undertiden kan ni se hur stor vår "lilla valp" är nu..

 

När vi kommer till bakning och matlagning har jag fått en del frågor om allt från recept till hur man enklast gör saker och ting. Jag skall försöka svara så gott jag kan!

 

Smör och socker tycker jag att man enklast rör ihop med elvispen, men se till att smöret är rumstempererat, det går mycket smidigare då.

 

Det blev mycket kakor och bakverk över från alla böcker, jag försökte ge bort så mycket jag kunde men vi fick tyvärr kasta en hel del som blev dåligt av att stå framme för länge.

 

Har du ingen digitalvåg tycker jag absolut att du skall köpa en, Clas Ohlson har flera varianter för en billig peng. Det är många recept man egentligen skall väga ingredienserna till för att det skall bli rätt. Men jag lovar att skriva ihop lite mått och enheter i ett inlägg, jag lägger då även till hur du bakar med amerikanska mått.

 

Favoritfyllning i bullar måste vara den klassiska med kanel och socker!

 

När jag gör tårtbottnar brukar jag faktiskt använda mig av ett vanligt sockerkaksrecept, jag tycker de blir allra godast. Min favoritfyllning i tårtor måste nog vara en god fruktmousse tillsammans med ett lager chokladmousse/ganache.

 

Jag gör alltid mitt eget mandelmjöl i matberedaren och jag tycker det fungerar bra, jag tillsätter alltd florsocker så att det inte klumpar ihop sig. Jag har hört att mandelmjöl finns att köpa på Lidl, men här i stan hadde dom det inte. Fråga i din mataffär om de inte kan ta hem åt dig!

 

Om jag spontant kommer på att jag skall baka blir det nog oftast cupcakes eller en paj, dessa två är nämligen mina favoriter när det kommer till bakverk!

 

Att baka med surdeg är en hel vetenskap och något jag gör för sällan, men om du haft din surdeg i kylen eller frysen (där man förvarar surdegen när den inte används), ta fram den ur kylen och väck upp den med nytt mjöl och vatten, precis som du gör när du matar den från början. Låt den stå framme under natten och sedan är den redo att baka med. Är ni mer intresserade av surdeg, kika in hos Martin, han är kungen av surdeg!

 

Mina recept hittar jag inspiration till när jag bläddrar i mattidningar, kollar i kokböcker och kikar runt på internet. Oftast läser jag inte receptet utan kollar bara på bilderna och utifrån det skapar jag mina egna recept.

 

När det kommer till mina favoritrecept/maträtter så är jag en riktig allätare och det är inte mycket jag inte tycker om.
Får jag välja äter jag hellre efterrätt än förrätt och jag äter hellre paj än tårta. Till varmrätt äter jag gärna grillat kött med en stor mumsig sallad. Till vardags blir det ofta kyckling.

 

När det är dags för fredagsmys blir det tyvärr ofta pizza hemma hos oss i alla fall under vinterhalvåret, under sommaren gör vi mer grillade hamburgare med miljoners tillbehör! Till det fredagsmyset hör ju det obligatoriska godiset och jag äter mer än gärna M&M´s.

 

Jag dricker oftast vatten, allra helst bubbel eller så blir det rödvin.

Om jag gör scones, använder jag mig nästan alltid av detta receptet.

Smoothies dricker alldelens för sällan, men jag har gärna hallon/blåbär i när jag väl dricker.

Frukost är jag tyvärr riktigt dålig på att äta men ofta blir det ett kokt ägg på vardagen. På helgen äter jag gärna ett gott bröd med massor av mumsiga pålägg!

Tyvärr har tryckfelsnisse varit i farten i vissa av de böcker som kommit ut så vissa recept har blivit lite fel.

 

Jag bloggar nu på blogg.se men äger även adressen www.linneasskafferi.se. Därifrån länkas du direkt till min blogg. Det kostar en viss summa/månad att ha .se adressen. Tyvärr vet jag inte exakt vad det kostar.

 

Kameran jag eller Sebastian använder till bilderna är en Canon EOS 450D.

 

Så, nu tror jag att jag fått med det mesta. Cupcake-inlägg samt ett inlägg om enheter och mått är på gång!

 

 


Köttbullar i tomatsås


Vet ni, i morse när vi gick upp var det -29.9°C ute. Två timmar senare visar termometern fortfarande på samma, isande kalla gradtal. För min del så börjar det vara nog nu. Jag älskar vintern och den härliga snön, men kylan får gärna utebli!

Idag önskar jag att jag hade kvar lite av dessa underbart goda köttbullar till lunch, de hade med all säkerhet värmt upp mig så här i kylan. Stora smakrika köttbullar i tomatsås gjord på hela, konserverade körsbärstomater. Eftersom jag hade en halv ask med färska körsbärstomater hemma som snart hade sett bättre dagar fick även de åka ner i såsen. Tomaterna såg ut som små rubiner mot de mörka, smaskiga köttbullarna. De blir en perfekt måndagsmiddag så här i slutet på februari när kylan vägrar släppa taget om oss.

Köttbular i tomatsås 6 portioner:

600 g blandfärs
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 ägg
4 msk creme fraiche
salt & peppar
färsk bladpersilja

Finhacka lök och vitlök, blanda dem med ägg, creme fraiche, rikligt med salt och peppar i en bunke. Rör i färsen och ha sist i hackad persilja. Rör tills allt har blandats. Forma till runda, fina bollar. Jag fick ut ungefär 25 stycken av min färs. Täck med plastfolie och låt stå kallt en stund innan du steker dem, då håller de formen bättre. Hetta upp en stekpanna eller grytan du skall göra tomatsåsen i och stek köttbullarna tills de fått fin färg runt om. De behöver inte vara klara rakt igenom då se skall få koka klart i tomatsåsen.


2 vitlöksklyftor
2 burkar hela, konserverade tomater
1/2 ask körsbärstomater
1 dl rödvin
1 nypa socker
salt & peppar
färsk bladpersilja

Skala och finhacka vitlöken, stek den mjuk i lite smör eller olja. Ha i de konserverade tomaterna, de färska tomaterna och rödvinet. Låt koka upp och smaka av med socker, salt och peppar. Ha i köttbullarna och låt småkoka i ca 20 minuter, strö över bladpersilja och servera med nykokt pasta.


Bild: Sebastian Niemi -Carlsson




Våga fråga..

 

 

Jag har fått massor av frågor från er läsare den senaste tiden och tänkte att nu är det nog dags för frågelåda här i Linnéas Skafferi igen. Lämna en kommentar här i inlägget med din fråga så skall jag svara så gott jag kan under morgondagen!


Feeling hot, hot, hot..

 

 

När vi ändå har farten uppe så kör vi ett till "Linnéa testar". Det är inte bara Cloetta som kommer med nyheter så här i gråa februari, även Santa Maria laddar upp med nytt inför våren. I förra veckan fick jag hem ett helt paket med väldoftande nyheter.  Jag har inte hunnit testa allt, men denna burk med het salsa plockade jag fram och använde i veckan när jag lagade mat. Här hemma blev vi glatt överaskade av den faktiska hettan som fanns i såsen, för även om det utlovas på burken att det skall vara "hot" tycker jag ofta smaken kan vara lite loj. Men denna sås var det drag i och jag kommer garanterat byta ut den traditionsenliga taco-såsen mot denna!

Sen är det ett enormt plus att den inte innehåller massa E-nummer eller annat strunt som man ogärna sätter i sig.

Nu inväntar jag bara att min oäkta make kommer hem så fredagsmyset kan börja!

 

 

Bild: santamaria.se


God smak för en god sak


I dag låg det ett paket med choklad i brevlådan, sån post vill jag se mer av istället för alla dessa räkningar som faktiskt kommer som ett brev på posten. Paketet innehöll fyra stycken av Cloettas nya rättvisemärkta chokladkakor. Eftersom både jag och min käreste är riktiga chocoholics har vi redan hunnit provsmaka både chokladen med hasselnötter och den med mintsmak. Vi har givit dem tummen upp båda två! Chokladen var god och jag gillar att chokladkakorna inte var så stora, endast 90 g styck.

Vill du läsa om hur Fairtrade arbetar för att förbättra arbetsvillkoren för odlarna,
kika in här.


Bild: www.cloetta.se

Smörgåstårta

 

Den sista tiden har det varit ett fasligt bakande av smörgåstårtor här hemma och till helgen skall jag göra en till kära mormor som fyller år. Hon önskade sig en smörgåstårta fylld med leverpastej/paprika och dekorerad med räkor.

Men i helgen gjorde jag en med räkor/paprika och dekorerad med räkor, receptet är enligt följande:

 

Smörgåstårta med räkor 10 bitar

 

30 skivor formfranska

5 dl creme fraiche

4 dl grädde

1 dl majonnäs

2 tsk paprikapulver

salt & peppar

 

fyllning 1:

400 g räkor utan skal

1 rödlök

2 msk kaviar

1 msk dill

 

fyllning 2:

2 röda paprikor



Dag ett:
Blanda grädde, creme fraiche och majonnäs. Vispa detta med elvispen, det tar ett tag men så småningom tjocknar det. Krydda med paprika pulver, salt och peppar.

Dela upp röran i två bunkar, spar lite som du skall täcka tårtan med.
Blanda i räkor, kaviar och dill i den ena bunken. Finhacka löken och rör i den.

Hacka paprikan ritkigt fint och blanda den med med fraiche-röran.

Skär bort kanterna från formfranskan och lägg ut tio stycker på en bricka. Bred paprikaröran på det första lagret bröd, lägg på nästa lager med bröd där räkröran breds ut. Avsluta med de sista tio brödskivorna. Täck tårtan med blöta, urvridna handdukar och ställ kallt minst 12 timmar.

Dag två:

Bred fraiche-röran över tårtan och dekorera med salladsblad, räkor, ost, paprika, ägg, vindruvor och citron.


Bild: Linnéas Skafferi



The frosting

 

 

Som utlovat, här kommer receptet på frostingen jag hade till cupcakesen i helgen. Jag var lite trött på min vanliga smörkrämsfrosting och ville testa på något nytt och tur var det, för denna frosting blev verkligen supergod! Nästa gång jag gör biskvier skall jag absolut fylla dem med denna kräm. Jag valde att smaksätta den med vanilj och lite citron för att bryta av mot allt det söta, självklart kan du sikta i lite kakao om du vill ha chokladsmak!

 

När jag använder äggvita som grund väger jag oftast alla ingredienser för att få receptet mer exakt, storleken på äggvitor kan variera oerhört men ett normalstort ägg har en äggvita som väger ca 30 gram.

 

Frosting till ca 16 cupcakes:

 

90 g äggvita

170 g socker

225 g osaltat smör (rumstempererat)

1 tsk vaniljsocker

saft från 1/2 citron

 

Vispa samman äggvitan med sockret. Ställ sedan skålen över ett vattenbad och vispa tills socker smält helt. tag skålen från värmen och vispa sedan tills marängen är vit och fast med en elvisp. Tillsätt det rumstempererade smöret, lite i taget (det måste vara mjukt, annars blir det smörklumpar i krämen). Det kan se ut som om frostingen skär sig i början, men fortsätt att vispa så går den snart ihop och blir en len och jämn kräm. Smaksätt med vanilj och citron. Färga i valfri färg.

 

Spritsa dina cupcakes med frostingen och dekorera med strössel.

 

 

Bild:Linnéas Skafferi


Vinnaren!


Fru Cupcake.
Tack för alla bra tips om vad man kan göra på alla hjärtans dag! Jag hoppas att alla ni nya och gamla läsare har haft en härlig helg och laddat upp med energi för den kommande veckan!
Själv skall jag snart ge mig i kast med en vetedeg, i morgon är det ju fettisdagen och jag skall baka semlor i P4 Västmanland kl 10.00. Ni lyssnar väl?

För er som är på jakt efter inspiration till semlor, här har ni förra årets favoriter i miniformat
!

Chokladcupcakes

 

Nu har jag invigt mina fina formar jag köpte i veckan. Jag kan meddela att de fungerade utmärkt att baka i, enligt rekomendationerna på förpackningen skulle man fylla formen till hälften med smet, jag skulle nog säga 3/4. Nu måste jag bara komma ihåg att köpa flera av dessa. De skulle nämligen passa perfekt att använda när jag fyller år i juli, eller varför inte till midsommar? Ni kommer väl ihåg att tävla om en förpackning med de här fina formarna? Än har ni ett par timmar till på er!

 

Nu till receptet. Jag tycker ofta att chokladmuffins kan bli aningens torra, därför tillsätter jag gärna yoghurt, fil eller creme fraiche i dessa recept. I dag testade jag att ha i creme cheese, jisses så goda de blev! Om det var färskosten eller all choklad som gjorde det, ja det vet jag inte riktigt, men goda blev de!

Jag har en burk där jag sammlar chokladbitar som blir över när man bakar, ibland måste den rensas ur då det blir så mycket småbitar och smul i den. Ca 75 g blandad choklad fick jag ur burken och det passade perfekt att ha i dessa cupcakes!

 

Chokladcupcakes ca 16 st:

 

125 g smör

3 dl socker

2 ägg

100 g creme cheese

3 msk kakao

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

4 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

75 g choklad (jag blandade mjölk, vit och mörk choklad)

 

Rör socker och smör riktigt mjukt, tillsätt äggen, ett i taget. Rör sedan i färskosten och rör tills den är väl blandad med äggsmeten. Blanda ihop alla de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten, blanda väl. Hacka chokladen och blanda i den. Fyll formar med smeten och grädda i 25 minuter i 180 grader.

 

Receptet på den makalöst goda frostingen får ni i morgon, hittar du här!

 

Bild: Linnéas Skafferi

 


Tävla!


Som utlovat, här kommer en liten alla hjärtans dagtävling. Igår spenderade jag hela dagen i Stockholm då jag var där i ett möte. Jag passade på att åka dit lite tidigare så jag fick tid över till att strosa runt. Från bästa fotografen
Katja hade jag fått tips om att Åhlens tagit fram ursöta muffinsformar. Så jag slank in där och hittade dessa bedårande små mästerverk. Bara för att jag är så snäll och tycker så mycket om mina läsare köpte jag en förpackning åt mig och en till någon av er där ute. Eftersom det är denna hjärtliga helg så fick jag även med mig ett par handgjorda chokladpraliner från den kungliga hufvudstaden som jag skickar med i paketet.

Nu vill jag höra ert allra bästa alla hjärtans dagtips, smått som stort. Lämna en kommentar här och ni har fram till söndag 14/2 kl 20.00 på er.

Lycka till!

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Be mine, valentine!

 

 

På söndag är det alla hjärtans dag, jag fick en förfrågan om jag inte kunde göra som förra året då jag veckorna innan 14 februari la upp olika förslag på desserter som passar denna kärleksfulla dag. Tyvärr har jag inte haft tid med detta i år, men jag tänkte ändå tipsa er om smått och gott som kan passa. Jag tycker man skall ta alla tillfällen man kan till att fira lite extra, därför kommer det dyka upp en liten tävling här under eftermiddagen/kvällen. Så håll utkik!

 

I år infaller ju alla hjärtans dag på en söndag, vilket enligt mig gör det helt rättfärdigat att fira även på lördagen. Eller hur? Vi skall först gå på bio och sen blir det middag inne i stan med goda vänner. En perfekt lördagskväll om ni frågar mig! Men för er som stannar hemma och har kärleksmys, här kommer ett par desserter jag mer än gärna skulle bjuda på:

Hallon & Vit chokladpaj

 

Hallongrädde

 

Macarons- Färga de röda för extra kärleksfull känsla


Hjärtliga bakelser

 

Hallonglass med sega maränger

 

 

För er som använder er av spotify  så har jag knåpat ihop en liten kärlekslista med de bästa kärlekssångerna!

 

Hur skall ni fira alla hjärtans dag?

 

 

Bild www.bhg.com

 


Kalle Ankakaka


Efter en hel massa strul, många långa samtal och en del förtvivlan har vi nu blivit av med vår förra interntleverantör. Jag hoppas sannerligen att allt kommer fungera bättre hos
Tele2 och att vi kommer att bli bättre bemötta och få hjälp av kunniga personer om något strular. Tyvärr kommer det ta ett tag till innan de kan koppla in oss, men jag skall försöka hålla bloggen flytande under tiden.

Idag kommer sockerkaksboken ut, kan ni tänka er, en hel bok om sockerkakor i alla tänkbara varianter!  Här på bloggen tänkte jag visa er ett av mina favoritrecept när det kommer till mjuka kakor. Det är en härlig chokladkaka som är fylld med mjuk och len smörkräm. Mamma brukade göra denna till advent när vi var små, då dekorerade hon den med hjälp av en mall och florsocker, ett ljus på kakan. Ett riktigt kärt barndomsminne och trotts sin enkelhet är kakan riktigt god! Vill man går det bra att smaksätta smörkrämen med lite kallt kaffe.

Varför den heter Kalle Ankakaka har jag ingen aning om, känner du igen kakan? Vad heter den hos dig i så fall?


Kalle Ankakaka:

2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
50 g smör
1 1/2 dl vatten

3 msk smör
1 1/2 dl florsocker
1 äggula


Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och kakao, rör i det i äggsmeten. Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Koka upp smöret och vattnet. Häll det i smeten och rör smeten jämn.
Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Stjälp upp och låt kakan svalna helt och dela den i två bottnar.
Rör ihop smör, florsocker och äggula till en smörkräm. Bred den över ena bottnen, lägg över den andra och pudra florsocker över kakan.


Bild: Katja Kristoferson

Ägg

 

Så var det redan söndagkväll och den här helgen har bara rusat förbi. Här hemma har vi haft fullt upp med allt från att renovera badrum till att göra smörgåstårtor. Dock höll jag mig ifån badrumsrenoveringen, jag hade fullt upp med att koka kaffe och laga mat till snickarna så de förblev på bra humör. Det är bäst att hålla sig till det man är bra på.

 

Idag smet jag dock ifrån köket för att dels ge mig ut på en promenad i det härliga vädret, vilken galet fin vinterdag vi har haft här idag! Efter att ha promenerat och druckigt kaffe hos mormor och morfar åkte jag och mamma iväg och köpte ägg. De köper då och då ägg på en liten gård ett par kilometer ifrån där vi bor. Där finns äggen i ett av uthusen, du tar dina ägg, lämnar pengar i en burk och skriver upp på en whiteboard-tavla vem som har hämtat ägg och hur mycket. Bättre än så kan det inte bli. Lyckliga hönor ger godare ägg och nog märker man allt skillnad på ägg som kommer från ett litet ställe mot äggen du köper i affären.

 

Jag har tyvärr ett litet kylskåp och har fått tänka till på vad som egentligen behöver stå i kylen. Ägg är en produkt som fått flytta ur kylen och står nu i en fin burk på köksbänken. Nu gör jag av med ganska mycket ägg, så jag har  bra omsättning på äggen men inte ett enda har blivit dåligt. I sommar kanske det blir annorlunda då det blir bra mycket varmare här inne, men för nu fungerar det bra!

 

Bild: Linnéas Skafferi


Pestolax

Det här är mitt absolut bästa "fungerar både till vardag och fest" recept på lax. Du kan välja helt hur enkelt eller krångligt du vill göra det. Den mest avskalade och snabbaste varianten, är att ta en förpackning styckefrysta  laxfiléer, bre en burk grön pesto över och sen skjuts in i ugnen. Du behöver inte ens vara matlagningsintresserad för att klara av det!

Men, nu råkar det vara så att jag inte är så förtjust i styckefrysta laxfiléer, visst det är riktigt smidigt när man har bråttom men de blir ofta lite torra och så är kilopriset hutlöst!

Så jag föreslår att du köper dig en hel laxsida istället. Den enda du behöver ta bort är skinnet, vilket är gjort på ett litet kick.

Jag har gjort den här laxen så många gånger och i så många varianter att jag inte riktigt vet hur orginalet skulle vara, men här kommer den senaste versionen, galet gott är vad det är!

 

Pestolax:

1 hel laxsida eller styckefrysta filéer om man så önskar

1 burk grön pesto á 185 g

3 vitlöksklyftor

1 citron

salt & peppar

 

Börja med att ta bort skinnet från laxen och skölj filén i iskallt vatten. Dela filén i lagom stora bitar och lägg i en ungssäker form (jag har använt en av mina finfina pajformar, perfekt att servera fisken ur sen!).

Hacka vitlöken fint och blanda den med peston. Dela på citronen och pressa ur saften. Rör om väl och fördela sedan peston på filéerna. Krydda ordentligt med salt och peppar. Värm ugnen till 200 grader och ställ in fisken. Låt laxen stå i den varma ugnen i ca 15-20 minuter. Men håll koll, den får inte bli för torr!

 

Blanda sedan ett par matskedar pesto i lite turksik yoghurt och ha till som dressnig.

 

 

Bild: Sebastian Niemi -Carlsson pajform från Casual Living

 


Sylt



Förra veckan köpte jag en burk sylt som jag skulle använda till ett recept, all sylt gick inte åt och till kvällen tänkte jag ta mig en rostad smörgås med lite sylt på. Men jag var nästan tvungen att slänga smörgåsen, sylten smakade verkligen allt annat än sylt!
Jag brukar då och då koka egen sylt eller marmelad, det tar mig emot att köpa färdiggjord när det är så enkelt att göra egen. Så idag gjorde jag slag i saken och gjorde sylt på lite bär-rester jag hade i frysen. I fruktskålen låg tre stackars små plommon som även de fick bli sylt.
Är man inga storkonsumenter av sylt är det smart att ha upp den på små burkar, de håller sig längre oöppnade och så kan du ge bort en av burkarna till någon du tycker om!

Blåbär, björnbär och plommonsylt ca 4 dl:

250 g blandade bär/frukt
200 g syltsocker
1 msk citronsaft
2 tsk vaniljsocker

Skär plommonen i småbitar och lägg dem tillsammans med björnbär och blåbär i en kastrull. Tillsätt socker och citronsaft. Koka kraftigt under omrörning i ca fem minuter. Skumma av och tillsätt vaniljsockret. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Sätt på locket direkt.

Vilken är din favoritsylt/marmelad och köper du eller gör egen?



Bild:Linnéas Skafferi

Brunch


Idag kommer bok nr 10 ut, Brunchboken. Det var en riktigt rolig bok att göra och det finns massor av härliga recept i den som du kan använda dig av när du skall bjuda in till brunch! Amerikanska pannkakor är ett måste på en brunch, men här har jag gjort om receptet lite och tillsatt både banan och blåbär. Till dessa behöver du inte ha sylt eller sirap, de är söta så de räcker ändå. Men en klick uppvispad creme fraiche eller turkisk yoghurt kan vara gott att ha till!

Blåbärs- och bananpannkakor 10 st:

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl mjölk
2 ägg
2 msk smör
1 dl blåbärssylt
2 bananer


Blanda mjöl, bakpulver och salt. Slå i hälften av mjölken och rör till en jämn smet. Tillsätt resterande mjölk, ägg och två msk smält smör.
Skala bananerna och skär dem i tunna skivor. Hetta upp en panna, klicka i lite smör och låt det smälta.
Häll smet i pannan. Lägg i bananskivor och ringla på blåbärssylt innan du vänder pannkakorna och steker andra sidan.


Bild: Katja Kristoferson

frågor


Den senaste tiden har jag fått in massor av frågor från er läsare vilket jag tycker är jätteroligt! Tyvärr hinner jag inte alltid svara på alla frågor jag får här i kommentarsfältet, därför tänkte jag försöka svara på de mest vanilga frågor jag får. Är det något jag missat, lämna gärna din fråga som en kommentar till detta inlägg så svarar jag så gott jag kan!

Många av er undrar vilket program jag använder till mina bilder. Själva bildredigeringen gör jag i Adobe Lightroom, medan kollagens görs i Adobe Photoshop. De typsnitt jag använder har jag hittat
här och de går att ladda hem både till Mac och PC. Bloggdesignen har jag tillsammans med Sebastian gjort, jag kan själv inte koda sidor och kan tyvärr inte hjälpa er med sådant, även om jag gärna skulle vilja.
Bilderna som finns här på bloggen är till största del tagna av mig eller Sebastian, om så inte är fallet skriver jag alltid längst ner i inlägget var ifrån bilden kommer. Det finns ingen copyright på recept, så ni får absolut använda er av mina på era bloggar. Men hittar ni mina racept med tillhörande bild på vift, säg gärna till!


Jag har även fått en hel del frågor kring mitt arbete.  Som de flesta av er vet startade jag denna blogg helt på hobbynivå och kunde aldrig ens ana att jag i framtiden skulle få chansen att ha den som del i mitt arbete.  Under våren 2009 fick jag ett samtal från chefsredaktören på tasteline.com och hon undrade om jag var sugen på att skriva lite böcker åt dom och Aftonbladet.  Så jag själv har inte ringt runt och bett om att få ge ut böcker, jag hade bara ren och skär tur att bli tillfrågad! Det har varit en väldigt krävande resa, men jag har lärt mig otroligt mycket!

Nu tror jag att jag fått med de vanligaste frågorna, men som sagt. Undrar du något mer, lämna en kommentar!

Bild: Katja Kristoferson

Äntligen färdig

 

 

Ursäkta den dåliga uppdateringen den senaste tiden (igen!). Men vet ni, igår tog vi sista bilden till projektet jag arbetat med den senaste tiden. När vi tagit den där allra sista bilden blev det liksom lite tomt. Jaha, nu då!?

 

Under det senaste halvåret har jag levt i någon slags kak-bubbla. Ungefär varannan vecka har fotografen dykt upp på farstukvisten med kameran i högsta hugg och vi har arbetat med att få fram bilder till de böcker ni nu kan köpa i butiken. När fotografen lämnat mig börjar de ihärdiga arbetet med att sammanställa allt, skriva texter och sedan förbereda inför nästa veckas plåtning. Så där har vi arbetat i ett halvår och nu är det klart, sånär som på lite små pyssel. Det känns helt underbart skönt men på samma gång lite läskigt.

 

Vad händer nu då? I ferbuari har jag tänkt pausa lite. Försöka att hinna med allt jag försakat det senaste halvåret, gå på några möten, en del mer eller mindre viktiga för framtiden. Träffa vänner och familj, hinna med saker här hemma.

Men jag vill framförallt hinna med bloggen, det är ju den som är själva kärnverksamheten. Den är orsaken till att jag fick chansen att skriva de här böckerna och mitt dåliga samvete gnager mig varje dag jag inte hinner med att bjuda er på en glimt av vad som försigår i mitt kök.

Därför vill jag tacka er alla som fortfarande kikar in här, trotts att det inte uppdateras lika frekvent som förut, det skall bli bättring jag lovar!

 

Kanske skall vi fira med lite varm choklad, krypa upp i soffan och kolla på en film ikväll. Vardagslyx!

 

I morgon bär det av igen mot P4 västmanlan, då ska jag baka paj!

 

 

bild: Martha Stewart