Pestolax
Det här är mitt absolut bästa "fungerar både till vardag och fest" recept på lax. Du kan välja helt hur enkelt eller krångligt du vill göra det. Den mest avskalade och snabbaste varianten, är att ta en förpackning styckefrysta laxfiléer, bre en burk grön pesto över och sen skjuts in i ugnen. Du behöver inte ens vara matlagningsintresserad för att klara av det!
Men, nu råkar det vara så att jag inte är så förtjust i styckefrysta laxfiléer, visst det är riktigt smidigt när man har bråttom men de blir ofta lite torra och så är kilopriset hutlöst!
Så jag föreslår att du köper dig en hel laxsida istället. Den enda du behöver ta bort är skinnet, vilket är gjort på ett litet kick.
Jag har gjort den här laxen så många gånger och i så många varianter att jag inte riktigt vet hur orginalet skulle vara, men här kommer den senaste versionen, galet gott är vad det är!
Pestolax:
1 hel laxsida eller styckefrysta filéer om man så önskar
1 burk grön pesto á 185 g
3 vitlöksklyftor
1 citron
salt & peppar
Börja med att ta bort skinnet från laxen och skölj filén i iskallt vatten. Dela filén i lagom stora bitar och lägg i en ungssäker form (jag har använt en av mina finfina pajformar, perfekt att servera fisken ur sen!).
Hacka vitlöken fint och blanda den med peston. Dela på citronen och pressa ur saften. Rör om väl och fördela sedan peston på filéerna. Krydda ordentligt med salt och peppar. Värm ugnen till 200 grader och ställ in fisken. Låt laxen stå i den varma ugnen i ca 15-20 minuter. Men håll koll, den får inte bli för torr!
Blanda sedan ett par matskedar pesto i lite turksik yoghurt och ha till som dressnig.
Bild: Sebastian Niemi -Carlsson pajform från Casual Living
Åh, pestolax är ju såå gott! Brukar också göra det emellanåt, det är även gott att använda röd pesto med soltorkade tomater och toppa med lite riven ost. Mums!
Åh lax och pest är verkligen en bra kombination. Har fått hem en hackmaskin så nu är det egen pesto som gäller. Mycket gott!
ser underbart gott ut! Tänkte fråga om jag får lägga till din blogg under mina länkar? ha en fin dag:)
Hej! Det där läte jättegott, ska nog pröva det någon dag. Vad serverar du till laxen? Kram
Jag brukar oftast använda styckfrysta laxfiléer för jag inte tror att jag kan annan lax...
Laxsida - brukar den vara fryst? Är det ben och sånt i den?
å, det där e säkert väldigt gott, och enkelt :)
Hej där! Jag passar på att droppa en kommentar när jag ändå är här. Kika gärna in hos mig på http://klippans.blogg.se och var med och rösta i omröstningen om Sveriges fulaste rum. Där hittar du också en recension av alla låtar i morgondagens melodifestival och möjlighet att tjuvlyssna på låtarna. Ha en trevlig kväll!
ser riktigt yummie ut.
åh vilken fin blogg du har! keep it up
Mmm ser både gott och lätt ut! Just the way I like it :)
Mmm så gott o enkelt! Lax är en riktig favorit i vår familj.
/Sussi
Både ser got och lätt ut! Tack så mkt :)
Ha en fin dag!
Vad serverar du till laxen? den ser väldigt god och enkel ut.
Verkar jättegott, ska jag testa :)
Fin blogg :)
läs o kommentera min!
Det receptet lät ju både jätte gott och enkelt!
Det får nog helt enkelt stå på menyn veckan som kommer :)
Jag brukar också göra varianter på den där laxen, men oftast slår jag på matlagningsgrädde över fisken och sen rostade pinjenötter, mmm det är suveränt!
Hej! Vilken snygg sida!