Favoriter


Dessa två saker är sommarens absoluta favoriter! Underbar fetaost och olivsallad och ett förvånande gott och framförallt lättdrucket vin.
Fetaosten vi kört på nu i sommar är  ICAs egna. Osten ligger tillsammans med kryddor, olja och helt otroligt goda oliver i en förpackning! Jag skulle utan problem kunna leva på sallad med dessa godingar i hela sommaren!

När vi kommer till vinet så var jag in på systemet några dagar innan midsommar, där stod jag och den övriga befolkningen i Sala och funderade på vad vi skulle införskaffa. Mina ögon föll på en illgrön bag in box och jag högg den snabbt som attan och banade iväg mot kassan. När  jag väl fick provsmaka vinet  visade det sig att det var ju riktigt gott! Det är ingen enorm smakupplevelse och kanske inte det godaste vinet jag druckit. Men så här på sommaren passar det utmärkt! Att en flaska inte går på mer än 59 kr gör ju ingenting och det är ett perfekt sällskapsvin!

hett


Pust, stön, flås och flämt. Nu är verkligen sommaren här på riktigt. Inte en dag för sent med tanke på att det snart är augusti! I denna värme finns det väl knapt en människa som känner för att stå inne och stöka i köket. Men äta bör man, annars dör man sägs det ju. Under de senaste dagarna har det mest blivit olika smaskiga sallader för våran del. Min absoluta favorit så här i sommarvärmen!

Efter att ha jobbat hela dagen i outhärdlig hetta (27 grader varmt hade vi i köket!), var jag helt slut. Det är då man använder en utav de livlinor man har;
-Mamma, kan vi få äta hos er...?

Och självklart var det ett vinnande samtal. När vi klev innanför deras dörr var altanbordet dukat med kokt potatis, matjesill, kokta ägg, gräddfil, gräslök och hård smörgås med prästost. Perfekt att äta en dag som denna. Salt och inte alltför varm mat. Inte är det speciellt svårlagat heller. Koka ägg och potatis, klipp gräslöken och sillen i mindre bitar, duka och ät!

Nu skall jag återgå till tobleronen som vi smaskar i oss till kaffet.

Blåbärspaj



Jag tror jag "valde" sommarens sämsta dag för att ha huvudvärk på! Vilken värme det varit idag, jag är helt slut! Men igår fanns det lite mer energi och då bjöd jag mina nära och kära på blåbärspaj. Som många av er kanske förstått tycker jag om att ändra och förnya recept.
Denna gång utgick jag från det otroligt smaskiga receptet på
ananaspaj (som är riktigt god den med!), bytte ut och la till lite, vips hade vi en smaskig blåbärspaj framför oss!

Pajskal:
150 gram smör
3 dl mjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl cream fraiche
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk potatismjöl
2 ägg
ca 2 dl blåbär

Smält smöret i  en kastrull på spisen, rör sedan i socker, mjöl och bakpulver. Tryck ut i en pajform.

Har du frysta bär, låt dom få stå framme en stund så de hinner tina. Blanda dem med potatismjölet. Rör ihop fraiche, socker, vaniljsocker och äggen. Vänd sist i blåbären och rör försiktigt om. Allt skall blandas men blåbären skall vara hela.

Grädda i ca 20 minuter på 200 grader. Servera en klick vaniljglass till.

Span




Sist jag var på IKEA spanade jag lite smått in dessa tallrikar. De vi har nu är lite för tunga och absolut förstora. Dessutom har jag haft dem i 5 år och börjar tröttna lite på dem. Ja just ja, sen börjar assiettarna som hör till gå i kras en efter en!
Räcker det med anledningar till att köpa nya tror ni?

I just denna serie som har det tjusiga namnet arv finns det flata tallrikar, djupa tallrikar, assietter och skålar. En servis i 18 delar går inte på mer än på 359 kr.  Vilket är absolut överkomligt!
Sedan har jag vid ett flertal tillfällen smygkikat på detta urtjusiga tårtfat med tillhörande kupa. Jag tror nog att ett sådant ska få flytta hem till mig det också.

Men detta är något jag får ta tag i lite närmare hösten, vi har bott inne i stan under helgen då jag arbetat men i morgon bär det av ut på landet igen. Vi har dragit igång projekt "måla om hallen" där ute och vi kan väl säga att vi kommit halvägs.. 

Jag önskar er en härlig start på den nya veckan!





Marinad


I veckan som var gjorde jag en helt fantastiskt god (och väldigt enkel!) marinad. Vi grillade både filéer och klubbor, för att de var vad som fanns i frysen, men det går ju lika bra med vilken del av kycklingen som man helst föredrar. Till detta åt vi
röran jag skrev om tidigare, ugnsbakad potatis, grönsallad och grillad halloumiost. Riktigt mumsigt!

ca 4 msk soya
drygt ½ dl olivolja
1 vitlöksklyfta
2 msk fryst hackad basilika
2 tsk honung
salt& peppar

Gör så här:

Rör samman olja, soya, basilika, salt och peppar. Skala och pressa i vitlöken. Lägg kycklingen i marinaden och låt dra en timme innan den skall grillas.

Tillbehör




När man grillar kan man inte få för många tillbehör, ju fler desto bättre. Men helt ärligt kan man ibland tröttna på alla dessa såser och röror, här kommer ett mycket frächt och gott recept på ett tillbehör som inte sätter sig runt midjan!
 Efter att ha botaniserat en liten stund i kyl och skafferi stod rödlök, tomater, farinsocker olivolja och balsamvinäger framför mig. Valnötterna ramlade i av bara farten!

Detta räcker till 4 portioner ungefär:

½ rödlök
2 tomater
1 del malsamvinäger
2 delar olivolja
en nypa farinsocker
salt & peppar
1 näve grovhackade valnötter

Finhacka löken och tomaterna. Rör samman olivolja, vinäger, farinsocker, salt och peppar. Hacka valnötterna grovt. Blanda ihop allt i en skål och låt stå i kylen en stund. Servera detta till en god köttbit eller lite kyckling som grillats!

Sommartårta



Många är det nog som testat denna underbara efterrätt som tidningen
Buffé skrev om i sitt senaste nummer. Ni som inte provat den redan, ni har något riktigt gott att se fram emot!
Som vanligt kunde jag ju inte följa receptet helt och hållet, i detta fall på grund utav två saker, för det första skulle botten bestå utav en kladdkaksliknade botten (vilket var jättegott det med!), men jag var alldelens för lat för att orka göra en sådan!
Och den andra lilla ändringen jag gjorde var att byta ut jordgubbarna mot hallon, på grund utav att jag hade sådana i frysen. Det gick finfint att göra så med. Jag lovar!

Här kommer orginalrecetet, utan mina små ändringar..


Botten:

110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen

Fyllning:

5 gelatinblad
1/2 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde


Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt.
Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.  Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.

 Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.  Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.  Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen. Dekorera tårtan med 1 liter rensade jordgubbar (eller fina rosor, som i det här fallet!)

Sommar, sommar, sommar!





Vad tycker ni om mina egenhändigt odlade jordgubbar då! Eller, jag har köpt jordgubbar som jag sedan planterat om i fina amplar och hängt upp i ett utav äppelträden, det kan man väl nästan kalla för att odla själv?
 I bakgrunden ser ni två vita stolar som jag hittat uppe på logen hos mormor och morfar. Om jag mins rätt kommer de från hans föräldrarhem. Dynorna är köpta på Hemtex förra sommaren. Det är roligt när man kan blanda gammalt och nytt!
Och vad är mer svensk sommar än att sitta under äppelträdet och äta solvarma jordgubbar!

Men ett litet orosmoln syns på den annars så klarblå himlen då det trotts mina fågelskrämmare till katter, är fler än jag som spanar in dessa söta gubbar. Jag har nämligen sett att det av en fågel eller två, pickats och hackats på vissa utav jordgubbar. Så nu vänder jag mig till er, påhittiga läsare. Sittter du inne på ett bra tips om hur jag skall hålla fåglarna borta, lämna då gärna en kommentar eller skicka ett mail!


(bild:privat)

ProViva





En ny favorit, är absolut Proviva Fruktdryck med mangosmak! Perfekt att ha hemma och ta ett glas till frukost. Jag har provat ett par sorter men mangon är den jag gillat bäst. Vi måste verkligen komma i håg att köpa hem en tetra i morgon. Det känns då betydligt bättre för magen att ta ett glas av denna dryck på morgonen än ett glas juice.. Sen om det verkligen är det, ja det är en helt annan sak.
Proviva har även gjort en dryck speciellt framtagen till kvinnor som skall vara fullproppad med järn och vitamin C. Ännu har jag inte hunnit testa denna, men det kanske man borde?



(eget collage med produktbild från proviva.com)



Att pimpa bloggen

Hej,

Det här är Sebastian - Linnéas sambo - som lånar bloggen en stund. Linnéa berättade att det kommit ett flertal e-mail med frågor om designen på bloggen. Hur man ändrar, trixar och fixar. Då det är jag som i mångt och mycket hjälpt henne med detta (självklart med hennes vägledning och önskemål), så tänkte jag göra en kort beskrivning för att visa var och hur man ändrar lite enkla saker för att få en mer personlig stil.
OBS! Denna guide riktar sig till dig som använder dig av blogg.se och weblogg.se.

Till att börja med kan du gå in under fliken design. Där hittar du ett gäng olika stilmallar. Dessa är mallarna som styr designen på bloggen. Du väljer, med hjälp av koder, vilken bakgrundsfärg, bakgrundsbild, header(översta bilden i bloggen), typsnitt, textfärg, etc, du vill använda. Jag ska försöka att pedagogiskt förklara lite.
Välj en layout du tycker verkar bra att utgå ifrån. När du sen kikar under designfliken, finns en länk som heter "alternativt ändra din befintliga stilmall". Klicka där.

Så, vi börjar med det enklaste. Bakgrundsfärg eller bakgrundsbild.
I stilmallen letar du rätt på det som heter body. Det finns lite olika saker att styra där, men det vi siktar in oss på är background. Se bild nedan (det kan se lite olika ut i din stilmall, då jag ändrat lite för att det ska vara enkelt att se).



Bakgrunden i detta fallet är satt till vit. #fff är det som avgör att det är vit bakgrund. Svart anges som #000. Det finns ett helt schema för hur färger skrivs, och detta schema kan du hitta här.
http://hem.passagen.se/joema/webcolors.html?k

Där det står url() fyller man i en länk till en bild som man vill använda som bakgrundsbild.
Har man inte möjlighet att skapa en egen bild och ladda upp på internet, så kan man googla på "bakgrundsbilder" eller liknande. Se till att du får länken direkt till bilden och inte bara till sidan. Högerklicka på bilden för alternativ.
Kom ihåg att be om lov innan du använder någon annans bild, om det inte står att det är fritt fram.


Om vi går vidare i stilmallen kan vi se saker som a{ } vilket beskriver hur vanliga länkar ska se ut.
Det som heter a:hover är utséende på länkar när man för musen över dem.
Som ni ser i bilden nedanför finns attributen color och text-decoration. När man väljer text-decoration: none; så gör det att länkar inte blir understrukna. Sätter man en annan färg på a:hover än på a så ändras färgen när man för musen över.




Vidare finner vi header som styr översta bilden i bloggen. Width är alltså bredden på just den delen, och height är sålunda höjden, angivet i pixlar. Dessa kan vara bra att veta om man skapar en bild i t.ex. Photoshop.
Samma sak gäller för bakgrunden här, som för bakgrunden i body.
Det som står sedan, center, betyder att bilden centreras i utrymmet. Så har du en bild som är större än storleken som anges i koden, i fallet nedan 830 pixlar bred, så ser du bara de 830 pixlar som är närmast mitten av bilden.
Ja, ni märker hur det fungerar om ni stöter på problem.

no-repeat betyder bara att bilden inte upprepas, om rutan skulle vara större än själva bilden.




Det var väl allt för den här gången. Nu ska jag försöka se slutet av Morden i Midsomer, så kanske jag lånar bloggen igen. Det finns ju många mer saker att ändra designmässigt.

För att avsluta det hela kan jag länka till några sidor för er som är intresserade av att lära er Photoshop, eller få mer idéer till skapande i Photoshop.

http://www.webdesignskolan.com/photoshop/index_ps.htm

http://www.moderskeppet.se

http://www.photoshoptips.se

http://psworkshop.net

Med vänliga hälsningar
Sebastian

Födelsedagsfika




Anledningen till att det har varit lite tyst här de senaste dagarna är för att vi idag har haft födelsedagskalas här hemma, så jag har haft fullt upp!  Egentligen är inte den stora dagen förens på tisdag, men då jag skall arbeta några nätter nu passade det bäst att fira lite så här i förskott!

Jag bjöd på bullar, arraksbollar, mockarutor och tårta till kaffet. Tårtan fyllde jag med vitchokladmousse och lemoncurd som fick lite smak utav fläder. Det blev ganska mäktigt, men gott om jag får säga det själv!

Tack för en trevlig eftermiddag alla ni som kom och uppvaktade mig idag!

Kycklingwraps




Igår bjöd jag på wraps här hemma. Vill man göra det hela ritkigt enkelt och lättlagat använder man sig utav en färdiggrillad kyckling. Då är det bara att hacka lite grönsaker så är middagen färdig på ett litet kick! En enkel och riktigt smaskig sås gör man genom att blanda lite salsa med turkiskg youghurt.


Wraps till två personer:

2 kycklingfiléer
salt & peppaar

1 fp körsbärstomater
½ gurka
1 paprika
salladsblad
1 liten burk majs
½ rödlök
4 tortillabröd

Dela kycklingen i små bitar och stek den i en het panna. Krydda med salt och peppar.
Hacka grönsakerna och blanda allt till en sallad.
Värm bröden hastigt i mickron. Servera salsasåsen till.