Milda Mat Extra

image151
De allra flesta har nog sett Mildas reklam för deras nya matlagningsgrädde. Hur en kvinna är så trött på att produkter med låg fetthalt ofta blir rinniga och inte så krämiga. Enligt reklamen har botet mot detta nu kommit och jag kan inte annat än att hålla med dom. I receptet här nedan använde jag Milda Mat Extra och det blev verkligen krämigt (och gott!!)
Att den även är nyckelhålsmärkt ger ju ett extra plus i kanten.

Denna produkt får helt klart godkännt!!



(Bild: Milda.com)

Biff

image150
Idag blev det en enkel med ack så god söndagsmiddag som tillagades och serverades hemma hos oss. En enkel biffgryta med ris!

3 skivor biff
1 fp matlagningsgrädde
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 dl lätt cream fraiche
½ msk dragon
1 msk basilika
2 msk oregano
örtsalt & peppar

Skär biffen i bitar och stek på hög värme tillsammans med den finhackade löken.
Salta och peppra rikligt. Slå på grädden och fraichen. Pressa i vitlöksklyftan. Smula i kryddorna och låt småputtra på svagvärme i ca 5 minuter.

Servera med ris och kokt brocoli.


Soluppgång

image149



Nu  är klockan 03.45 och solen är på väg upp. Vi har inga berg utanför fönstret, men himmlen har en otroligt vacker blå färg som går över i nattsvart där solens stråler inte når ännu. Det är bara så vackert ute! I natt verkar mina tanter och farbröder stämt möte med John Blund, för alla sussar så skönt i sina sängar. Om några timmar får jag gå och byta om, sedan går jag genom parken hem och jag vet inte om ni någonsin gått genom en småstad en lördagsmorgon runt sju men det är så fridfullt! De flesta hundägare tar sig lite sovmorgon och bara de som verkligen måste vara ute och fara är det.  En eller två bilar hör man, vattnet i dammarna finns som ett sorl i bakgrunden och alla fåglarna som tar morgondoppet har jag att vila ögonen på. Sen får jag krypa ner i sängen och sova hela dagen lång! Förhoppningsvis...


Jag önskar er alla en skön och varm lördag!!


(bild: google)



McDonald´s

image148
Nja, jag kan inte påstå att jag älskar McDonald´s men i lagom doser och inte alltför ofta är det helt ok. Jag vet inte om jag är helt efter eftersom jag nu inte äter där så ofta men igår var vi tvugna att svänga in där mellan sängköpet och storhandlingen på ICA. Då fick jag se att de börjat märka maten med näringstabeller. Vet inte hur länge de gjort de men det var en nyhet för mig. Balansguiden kallar dom det och jag tycket att det är en jättebra idé!

Kiwimarmelad

image147
Här kommer ett smarrigt recept på marmelad.

1 kg kiwi
1 kg syltsocker
1 dl vatten
skalet och saften från 1 citron

Gör så här:

Dela kiwin och gröp ur innehållet i en stor kastrull. Del citronen, riv skalet och pressa över saften.
Ha i sockret och vattnet. Låt koka upp under omrörning. Skumma av efterhand. Koka två, tre minuter. Häll upp i rengjorda burkar och låt svalna.
Enkelt och mycket gott!!

Potatissallad

image146
Här kommer då receptet på potatissalladen vi gjorde till morfars kalas. Den blir absolut godast om den får stå till sig mins ett dygn innen den skall serveras!

Till 8 personer:

15 medelstora kalla potatisar ( ca 2 kg)
3 msk vinäger
1 tsk salt
1 msk torkad basilika
1 tsk senapspulver
1 tsk svartpeppar
1 dl matolja

6 ägg
2 dl grön paprika
2 dl röd paprika
2 dl gräddfil
2 dl majonäs
1 rödlök

Gör så här:

Skala och skär potatisen i bitar, koka tills de är klara. Låt svalna helt innan de används.
Blanda vinäger, salt, basilika, senapspulver, svartpeppar och olja i en stor bunke. Hacka paprikorna och skär rödlöken fint. Blanda i dem tillsammans med gräddfil och majonäsen. Skär äggen i lagom stora bitar. Blanda i potatisen i smeten och blanda ordentligt. Ha sist i äggen och rör försiktigt om.

Två systrars söta, igen

image145

Ja, jag vet att jag är lite seg men nu skall jag iallafall göra ett inlägg  om vad jag tyckte om Två systrars söta. Alla ni som är morgonmänniskor hade chans att se dessa systrar live i nyhetsmorgon i fredags. Jag såg bara när de pratade om sitt café strax efter klockan sex. Att jag såg det innebär inte att jag är en morgonmänniska, tvärt om. Klockan sex  på morgonen innebär att jag snart får gå hem från jobbet och krypa ner i sängen och sova hela dagen lång! Hur som, så verkade de båda väldigt trevliga!

Nå, vad tyckte jag om boken? Först och främst så är boken snygg! Den utmärker sig från resten av min kokbokssammling. Ett stort plus är de där snöret så man kan markera var man är!
Recepten (de allra flesta) är enkla att följa. Ett extra stort plus är när de skrivit historien bakom receptet, det gör att det käns lite personligt!
Ett recept jag hunnit baka flera gånger är det på biscotti, fast jag har gjort om det lite så det passar mig!
Jag kan varmt rekomendera denna bok, den följer garanterat med ut till stugan i sommar!


Helgen som gått

image144

I helgen som var har det inte blivit ens en liten stund över för ett blogginlägg då vi firat morfar min i dagarna två! Massa folk, prat och skratt. Precis som det skall vara när det är kalas! Jag, Sebastian, min lillasyster och hennes kille var anlitade till att stå i köket, så morfar och mormor kunde umgås med gästerna. Ett mycket smart drag!
Vi fick mycket eminent hjälp av kusinen, mamma och moster!
Köttbrickorna var så vackert iordning gjorda med massa frukt, rostbiff och rökt skinka. Potatissallad hade vi två sorter av. Den ena gjord av mig och mamma medans moster hade gjort den andra. (recept kommer senare!)
Jag måste säga att mamam och syster kom på en väldigt fiffig bordsdekoration, då det inte får vara för högt eller ta för myket platts men det ändå skall vara något att vila ögonen på. Självklart glömde jag ta kort men jag kall försöka beskriva.
De tog mammas en vacker gammal servis och satte oasis i botten på kopparna. I oasisen sattes en germini( mini gerbera), sisal och något grönt strå. ( det är inte jag som står för floristkunskaperna i min familj precis och man kan ju ta vilka blommor man vill och göra ett arrengemang av!) Då min morfar är en man med många yrken i bagaget skrev mamma små lappar med ett yrke på varje och fäste vid varje kopps öra. På sockerskålens öra stod det Ove på ena örat och 70 år på det andra.
Så på varje bord stod det en till två koppar med fat som var dekorerade på det här sättet.
Mycket fiffigt och väldigt uppskttat!

Fiskbiffar

image143

Dessa fiskbiffar blev riktigt, riktigt smarriga! Jag är ingen höjdare på fisk och därav äter vi väldigt lite av det, tyvärr. Jag tog resterande av citron och vitlökssåsen från bulgursalladen och serverade till. Men en romsås är nog ännu godare!
Vill man går det perfekt att använda dom som alternativ till vanliga hamburgare!

1 laxfilé
1 fp torsk
1 charlottenlök
1ägg
2 msk vetemjöl
3 msk kaviar
2 msk dill
citronpeppar
salt

Gör så här:

Mixa fisken så det blir en slät färs. Blanda i ägget, vetemjölet och kaviaren.
Finhacka löken och ha i den. Smaksätt med dill, citronpeppar och ordentligt med salt.
Hetta upp en klick smör i en stekpanna ( det blir finast färg på biffarna om du använder smör!)
Gör lagom stora biffar av färsen och lägg ner dem i den varma pannan. Stek tills de är helt vita innuti.

Romsås:

2 dl turkisk youghurt
2 msk hackad dill
1 burk (50 g) röd stenbitsrom

Blanda alla ingredienserna och servera med potatismos till fiskbiffarna!


(eget collage med bild från google)






Tonfisksallad

image142
Här kommer som utlovat ett bulgursallad recept. Jag använde bulguren när den var varm så salladen blev ljum. Det passar perfekt så här på våren!

Sallad:
bulgur
1 fiskbuljongtärning
1 burk tonfisk i vatten
1 cgarlottenlök
hericoverts
1 paprika
2 färska champinjoner


Gör så här:
Koka bulguren enlig anvisningen på paketet, lägg i buljongtärningen så den går koka med.
Öppna burken med tonfisk och låt den rinna av. Hacka paprikan, skiva champinjonerna och finhacka löken.
Koka hericovertsen i mickron. Läs på påsen för instruktioner.
Blanda grönsakerna med bönorna och den varma bulguren.

Är man ingen tonfiskälskare går det utmärkt att byta ut den mot 2 strimmlade kycklingfilér. Koka då en hönsbuljongtärning med bulgguren istället!


Vitlök & Citrondressing:

saften från en citron
1 vitlöksklyfta
2 dl turkisk youghurt
salt & peppar

Gör så här:

Blanda youghurten med saften från en citron. Pressa i en vitlöksklyfta, salta och peppra.


(eget collage med bild från google)


Tea time

image140
Skall jag rannsaka mig själv så är jag nog ingen kaffemänniska, jag är nog mera te. Som dom flesta har lagt märke till så går vi mot sommaren och vem vill egentligen dricka varmt te då? Så igår beställde jag hem diverse sorters te från t4u.se som jag skall göra iste på i sommar har jag tänkt!

För att göra iste behöver man rött te eller Rooibos som det egentligen heter. Detta är ett örtte och kommer från en speciell buske, Aspalathus linearis. Den växer endast i området Cederberg i Sydafrika. Rooiboste är rikt på antioxidanter och mineraler och sägs bland annat kunna lindra mot besvär som allergier, astma, kolik, hösnuva och eksem och lanseras ofta som ett hälsosammare alternativ till kaffe och "vanligt" te.

Eftersom det inte innehåller något koffein går det utmrkt att dricka även på kvällen!


(eget collage med bild från sxc.hu fakta: t4u)

Bulgur

image139
Bulgur. Helt främmande, nytt, obeprövat aldrig någonsin tillagat.  Ja så är det, har aldrig haft bulgur hemma men nu står en förpackning och bara väntar på att bli använt i skafferiet. Så jag tror jag skall byta ut söndagsmiddagen till en bulgursallad.
Lite tonfisk, färska rödbetor, citron och bönor kanske kan fungera ihop?
Skall fundera ut något och lägger upp resultatet senare idag!

Äppelkaka

image137
Ja, vi fortsätter i efterrätternas spår och gör en äppelkaka också!?
Denna kaka blev resultatet av en ren chansning i köket idag. Man måste ju prova för att se om det funkar. ( har gått och funderat ut det här receptet ett tag nu och det blev gott!!)

Linnéas fyllda äppelkaka

Mördeg:
150 g smör
4 dl vetemjöl
2 msk vatten

Gör så här:
Dela smöret och lägg det i en matberedare. Häll över mjölet och vattnet. Kör tills degen klumpar ihop sig. Låt stå svalt i ca 30 minuter. Kavla sedan ut degen och klä en form med löstagbara kanter.

Fyllning:
150 g smör
2 dl socker
3 ägg
4 msk mjölk
3 msk mjöl
200 g philadelphiaost
 1 tsk vaniljessens
½ tsk salt
2 äpplen

Gör så här:
Vispa socker och smör poröst med en elvisp. Tillsätt ett ägg i taget. Sikta över mjölet och ha i mjölken och saltet. Vispa tills du fått en slät kräm.  Blanda philadelphiaosten med vaniljessensen och ha sedan i det i krämen.
Häll hälften utav fyllningen i den klädda pajformen.
Skiva äpplena tunt och lägg hälften i pajskalet. Häll sedan över resten utav krämen. Avsluta med resterande äppelskivor.

Grädda i nedersta delen utav ugnen på 160 grader i ca 1 timme. Låt kakan svalna.
Servera med en klick vaniljvisp!


(eget collage med bilder från google)

En favorit

173971-48


Ja det måste jag säga att denna hemgjorda pizza är! Har aldrig vartit speciellt förtjust i hempizza. För mycket deg, för lite smak. Men så fick jag ett pizzadegs recept av en på jobbet.
Å jisses så goda pizzor, smakar nästan som på pizzerian fast lite godare;)

Degen kan göras flera dagar i förväg och förvaras i kylskåpet.


Deg:

2 dl vatten
3 msk olja

5 dl mjöl
25 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker

Gör så här:
Värm vatten och olja till 37 grader. Smula ner jästen och blanda sedan i mjöl, socker och salt.
Låt degen jäsa under bakduk i kylskåpet. Tag fram minst 30 minuter innen den skall bakas ut.
Då drar degen inte ihop sig så lätt. Degen räcker till 2 pizzor.

Vad man vill ha på pizzan är ju upp till var och en!
Servera med pizzasallad gjor på vitkål till!





C-vitamin

image136


Jag  har vist snöat inne lite på citroner ett tag. Tycker att det är en mycket fin frukt att se på och den är väldigt användbar.  De senaste dagarna har vi haft citronvatten till maten,  på något sätt är det lite roligare än vanligt vatten!



Liten C-vitamin skola:

C-vitamin finns inte bara i citrusfrukter utan även i bla kiwi, broccoli, tomat grön paprika, vitkål och banan. Något att tänka på är att frukten eller grönsaken man äter helst ska vara rå eller lätt förväld. C-vitaminet förstörs nämligen när det kokas förmycket. Detta vitamin är en antioxidant som skyddar kroppens celler. Brist på c-vitamin kan ge blödande tandkött och  försämrad sårläkning, Förr fick sjömännen lätt skörbjugg till följd av att de fick fördåligt med frukt och grönt på de långa båtresorna.





(eget collage med bilder från sxc.hu)

Citron & marängpaj

image135

Jag måste säga att jag klarat mig ifrån allt vad matlagning heter under påskhelgen. Vi har bara varit bortbjudna! Men till långfredagsmiddagen hos svärmor bakade jag en paj till efterätt.  Helena skrev på sin blogg om en lime och kokospaj med maräng, så då kunde ju inte jag vara sämmre utan gjorde en citron och marängpaj.

Pajdeg:
 150 g smör
3 dl mjöl
1 dl socker
0,5 tsk bakpulver

Citron fyllning:
1 citron
3 hela ägg
75 g smör
1 dl socker
lite mazenamjöl

Maräng:
4 äggvitor
1 dl socker
en nypa salt


Smält smöret i en kastrull på spisen. Blanda i socker, mjöl och bakpulver, rörsamman till en jämn deg. Tryck ut i en form med löstagbara kanter och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Smält möret i en kastrul på spisen och tillsätt äggen ett i taget. OBS! Se till att ha plattan på medelvärma och rör mycket, annars kan ägget koagulera!
Pressa i citronsaften från en citron och blanda i socker och maizena. Låt sjuda på svag värme tills krämen tjocknat något.

Separera äggvitan från gulan och vispa vitan till ett hårt skumm. Tillsätt sockret och saltet mot slutet.

Tag ut det förgräddade pajskalet och bred citronkrämen ovanpå. Avsluta med marängsmeten. Ställ in i ugnen tills marängen fått fin färg.

Servera pajen kall eller ljummen med en klick glass eller vaniljvisp till!

Köttfärssås

image134
Pasta med köttfärssås är en helt osvensk maträtt som vi gjort till något helsvenskt. Desutom tycker jag att det är riktigt gott! En sån här rätt som kan varieras i det oändliga! Dagens variant fick toppbetyg av min provsmakera Sebastian och här kommer receptet:

ca 700 g nötfärs
1 fp krossade tomater med basilikasmak
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
balsamvinäger
oregano, salt & peppar

Koka upp pasta vatten och tillsätt pastan när vattnet kokar. Finhacka lök och vitlöken. Bryn den tillsammans med köttfärsen i en stekpanna. Använd en trägaffel för att ha sönder klumparna. Tillsätt de krossade tomaterna när färsen är färdig brynt. Salta och peppra rikligt. Smaksätt med oregano en en skvätt balsamvinäger. Låt stå och puttra ihop på svagvärme medan pastan kokar.

Enkelt, gott och lättlagat!

Jordgubbssylt

image133

I söndagskväll visades ännu ett avsnitt av Hemma Hos Jamie på kanal 5.
Han ägnade ett helt avsnitt åt sommarfavoriten jordgubbar och gjorde en riktigt enkel jordgubbssylt. Jag har själv inte hunnit att göra denna sylt då det inte är säsong för dessa underbara bär. Inte heller har jag frysen full. Men den som väntar på något gott..








Kryddor

image132

Påskhelgen är strax över och vi kastas tillbaka in i vardagen igen= arbete. Men jag hoppas att ni precis som jag hunnit njuta lite av den lediga tid som påskhelgen förhoppningsvis gav!
När vi var ute hos mor och far i helgen gjorde jag dessa tags. Eftersom mor min är
scrappingdrottningen själv så passade jag på att botanisera bland hennes lådor, burkar och skrivbord.
Första bokstaven i båda orden är stämplade, sedan har jag skrivit för hand och ritat vad som skall föreställa oregano och basilikablad.
Detta blev resultatet. (bilderna är lite dåliga men jag hoppas ni ser!) Dessa får nu pryda mina odlingar i köket.


Cup Coute

image131
Nu ska jag inte påstå att jag är någon stor kaffekonsument men det hindrar mig inte ifrån att tycka att dessa Take away värmeskydd är riktigt söta och smarta! Även här i Sverige har vi ju börjat byta ut elva-kaffet hemma i småblommiga koppar mot en kaffe på vägen. Dessa finns att köpa här för 12 dollar och uppåt.

Biscotti

image130

i Två ystrars söta finns ett recept på biscotti som jag testade häromdagen. Men jag har verkligen svårt att följa recept, det är helt enkelt inte min grej! Jag använder mig ofta av själva basen i ett recept och sen följer jag bara magkänslan. Oftast blir det bra som tur är! Jag gjorde smeten till de här skorporna i matberedaren, inge kladd, lite disk och man arbetar snabt ihop degen.

Här hemma gick de åt som smör i solsken, även matvrakskatten har fått i sig en, två eller 4 stycken!

Ca 45 st

100 g smör eller margarin
2 dl socker
3 ägg
7 dl mjöl
3 tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
½ tsk salt

Lägg smör och socker i matberedaren och kör tills det blir poröst. Knäck i ett ägg i taget.
Blanda i det torra ingredienserna.
Tillsätt någon smaksättning och blanda i matberedaren.

Dela degen i 4 delar och rulla till längder, platta till något. Grädda på bakplåtspappersklädd plåt i ca 20 minuter i 200 graders värme. Tag ut skorporna och skär dem ca 2 cm breda. Ställ tillbaka skorporna i ugnen och låt stå och torka, gärna under natten!

Mina förslag på smaksättning:

Choklad och mandel:
150 g mörk choklad
ca 1 dl sötmandel
Använder du matberedare räcker det med att grovhacka mandel och choklad. Kör du med elvisp måste ingredienserna finhackas.

Jorgubb, mandel och aprikos:
1 dl torkade jordgubbar
1 dl torkade mandlar
1 dl sötmandel
Använder du matberedare räcker det med att grovhacka mandel och frukt. Kör du med elvisp måste ingredienserna finhackas.

Ingefära och vit choklad
150 gram vit choklad
ca 2 tsk finriven ingefära
Använder du matberedare räcker det med att grovhacka chokladen. Kör du med elvisp måste ingredienserna finhackas.


( eget collage med bild från google, del av recept från Två systrars söta)




Tacolasagne

image129

Här kommer ett recept som jag ofta använder mig av när jag gör lasagne. Den går att variera i det oändliga, tag det du har hemma! Med färska lasagneplattor behöver den bara stå i ugnen i ca 15 minuter.

1 fp färska lasagneplattor
1 fp krossade tomater
purjolök
1 fp Keso
1 påse tacokrydda
ca 2 dl ost

Skär purjolöken och fräs den i en kastrull. Häll i de krossade tomaterna och låt koka upp. Tillsätt tacokryddan och låt puttra på svag värme några minuter. Salta och peppra.
Skär lasagnen i lagom stora skivor. Varva tomatsåsen, Keso och lasagneplattor. Avsluta med den rivna osten. Grädda i ca 200 grader i 15-20 minuter.
Servera med en god sallad och tacochips!

(eget collage med bild från google)

Påskstädning på G

image128
Nu kan jag inte smita undan längre, idag måste jag städa! Men jag skall ta och leta reda på lite bra musik och skruva upp på högnivå, då brukar det gå lite lättare!  Ska nog köpa mig en bukett tulpaner på stan så vi får lite vårfint här hemma!

Vad brukar du göra för att underlätta din städning?

Påskfint

image127
Jag sitter ofta och kollar runt på olika fina bloggar och därifrån hittar jag nya spännande hemsidor. Dessa tuppar och hönor hittade jag på en sådan sida men jag har totalt glömt bort vad hemsidan hette! Så snälla kan någon hjälpa mitt lilla minne på traven! Dom är ju så otroligt fina! Gillar speciellt paret som kan sitta på kanten av en hylla och dingla med benen!

Vårbuffé

image125


Här kommer mitt förslag på en vårbuffé. Det finns ju inte riktigt några regler när det gäller påskmat så jag komponerade ihop vad jag skulle vilja bjuda på om jag ordnade påskmiddag!

Grilltips!

image124
Jag antar att det är fler än jag som blir sugna på att grilla när vädret är så underbart som det varit den senaste veckan. Tyvärr måste jag säga att jag hamnat i en klassisk kvinnofälla. Det var så att min pappa fyllde år igår och min födelsedagspresent blev en middag. Så jag och lillasyster åkte och inhandlade diverse grillbara matbitar och åkte ut till mor och far. Vi grejade och donade, förberedde så att det bara skulle vara att lägga på den varma grillen när dom kom hem från jobbet. Hela tiden när jag stod i köket såg jag grillen stå där på altanen och ju mer klockan blev insåg jag att jag snart var tvungen att gå ut och göra ett försök.
Med tändare, tändvätska och grillkol i högsta hugg gick jag ut och började min kamp. Det skulle visa sig att detta var något jag inte bemästrade. Jag hade aldrig förut tänt en grill. Jag har ju alltid stått inne och gjort sallad och skalat potatis!!
Så därför ska ni nu få lite tips så ni slipper ringa till sambon och lite småskammset fråga ur i helsike man gör!!

*Töm grillen från gammalt grillkol/briketter och häll på ny. OBS! Inte för tjockt lager!

*Häll på ca ½ dl tändvätska och låt det dra i ca 20 minuter.

*Se till att ventilen under grillen är öppen så att det blir ordentligt syresatt.

*Tänd grillen och låt det bli en fin glöd. (kan ta ca 30 minuter) Lägg inte på det du skall grilla förens ytan på grillkolen/briketterna har en gråaktig färg.

*För att undvika att det fastnar mat på gallret kan du testa att smörja in det med lite matolja eller citron. Se alltid till att ha ett ordentligt rengjort galler!

Felet jag gjorde var att ha förtjockt lager kol så det inte fick tillräckligt med syre, alltså slocknade elden hela tiden och det blev ingen glöd! Men efter en snabblektion av pappa vet jag nu hur man gör!

Har du några grilltips att dela med dig av??

Ursäkta

Jag ber om ursäkt för det uteblivna bloggandet de senaste dagarna! Men med för mycket jobb och för få timmar på dygnet så räcker inte tiden till ibland!!

Blir bättring i veckan!

Kramar Linnéa