Tzatziki
När vi grillar älskar jag att ha många olika röror till, ju fler röror ju lyckligare blir jag!
Tzatziki är en välkänd och älskad röra som passar ypperligt till kyckling, kryddstarka kovar och annat gott du kan tänkas vilja lägga på grillen. Sist gjorde jag en liten upphottad variant med chilli, perfekt till maten eller varför inte som dipp till morötterna?
Tzatziki med chilli:
1/2 gurka
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
3 dl trukisk yoghurt
salt & peppar
chilli
Dela gurkan och srapa ur fröna med en sked. Riv gurkan på den grova sidan av rivgärnet. Lägg den rivna gurkan i en skål och strö salt över. Låt stå och vattna ur i ca en timme. Krama sedan ur allt vatten.
Finhacka vitlöken och blanda den med olja, yoghurt, salt, peppar och chilli. Jag använde torkad hel chilli, men ta den chilli du har hemma eller tycker om. Tänk på att tzatzikin gärna kan stå en stund och dra åt sig alla smaker och att chillismaken då blir mer intensiv.
Blanda sist i den rivna gurkan och låt röran stå i kylen en stund innan den serveras.
Vilka röror serverar du helst när du grillar?
Såå gott med tzatziki till grillat, ska prova denna variant nästa gång.
älskar tzatziki.. utomlands smakar det som godast! =D
Tzatziki är det vi oftast för när vi grillar :) Killen min är väldigt bra på att göra det. Kanske får ta och prova med chili nästa gång. Underbar blogg du har <3
Tzatziki är alltid gott och hjälper när Greklands abstinensen blir för stor:) Till grillad fisk är det jättegott att byta ut gurkan mot rivet äpple och ev. hacka i lite dill. Gott!
Jag håller med. Röror och olika dipper är bra grejer ;). Så gott så gott!
Ja, jag älskar också röror av olika slag. Tzatziki är ett måste till grillat=0) Ska testa med chili nästa gång.Tack för receptet!
Hoppas allt är bra med dig?
Kram Madde(en gammal ekebyelev:)
Tzatziki eller en kall örtsås!
:)
Här hemma är "fluffsås" favoriten, dvs. hårt vispad creme fraiche med hackad persilja, limeskal, örtsalt å pepper stor favorit. :D
I dag testar vi dock Per Morbergs "tropiska fruktsås" från den senaste boken till vårt grillade kött. :D
Min absoluta favorit är en burk lätt creme fraiche, en bit fetaost & färsk gräslök.
Hur enkelt som helst, bara mosa fetaosten med en gaffel, rör ihop med cremefraichen och så klipp i lite gräslök! Sjukt gott till ugnsrostade rotfrukter, eller en kall färskpotatissallad!
Mums!