Matbloggstoppen


Hemgjord pizza


I flera veckor nu har jag gått runt och varit sugen på hemgjord pizza men det har liksom inte blivit av. Men nu så är pizzan både gjord och uppäten, gjorde dubbelsats när jag ändå var igång så jag har en degbit lagom till två pizzor ligger i frysen, så nästa gång pizzasuget sätter in kan jag bara låta degen tina i kylen över natten. Perfekt!
Kavlar man ut den här degen ritkigt tunt blir den som på pizzeriorna, önskar man en pizza med tjockarebotten är det bara att låta bli och kavla så mycket!

Jag provade att byta ut ett par deciliter vanilgt vetemjöl mot durumvete och det blev riktigt bra! Kanterna blev lite knaprigare och degen mer fast.
Men när jag stod där och bakade ut min pizza kom jag att tänka på en sak, när jag var barn rullade alltid pizzagubberna upp en kant av pizzadegen runt hela pizzan. Som för att hålla fyllningen på plats. Men nu var det länge sedan jag såg någon göra det? Är det så att dom har slutat med det, eller är det bara här i lilla Sala dom inte gör så längre?  Har du sett att pizzabagaren gjort så förut?

Pizzadeg 2 stora pizzor:

2 dl vatten
3 msk olja

25 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
2 dl durumvetemjöl
3 dl mjöl

Värm olja och vatten till ca 37 grader (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills jästen lösts upp. Arbeta in salt, socker och de båda mjölsorterna. Låt jäsa i kylen (kan stå ett par dag i kylskåpet) eller i rumstemperatur till dubbel storlek.

Kavla ut till två tunna pizzor, lägg på favoritfyllningen och grädda i 275 grader i ca 15 minuter.

Vi hade tomatsås, salami, paprika, mozzarella, tomater och basilika på våra. MUMS!


Du glömmer väl inte bort att tävla?


Bild: Sebastian Niemi-Carlsson


Kommentarer
Postat av: Dessi

Åh, så gör dom fortfarande här hos oss ;) Rullar kanten alltså! Kramar!

Postat av: Helene.L

Å va gott!! Ser jätte läcker ut! :)

2010-01-24 @ 18:06:05
Postat av: Rebecca

Det har jag aldrig sett någon pizzeria göra - eller jo, det har jag för jag vet vad du pratar om, men inte på senare tid!

2010-01-24 @ 19:00:42
URL: http://rebeccacecilia.blogg.se/
Postat av: Elin

mm vad gott det ser ut! jag brukar köra ungefär samma fast med parmaskinka istället för salami, mums :)

2010-01-24 @ 19:18:55
URL: http://www.allcookedup.wordpress.com
Postat av: Eva-Stina

Lustigt, det har jag aldrig tänkt på förut, men vi gjorde det alltid när vi var små och av ren vana så har jag fortsatt med det och gör det alltså fortfarande :-)

2010-01-24 @ 19:35:14
URL: http://finnsdetmer.wordpress.com
Postat av: Sara

Vilka fina bilder du tar och vad gott det ser ut!

Detta ska jag testa. Kanske nästa helg =)

Jag undrar bara hur stora pizzorna blir ungefär! två eller en på en plåt? och om det är för 2 portioner. Jag är inte så van bagare så hur länge ska degen ungefär jäsa i rumstemperatur?

Tack för en inspirerande blogg!

MVH Sara

2010-01-24 @ 22:10:22
Postat av: Renathe

Det ser jättegott ut.

Jag har testat olika degar men inte varit nöjd.

Nästa gång ska jag prova ditt recept.



Jag beställer sällan färdig pizza men jag tror att dom brukar ha en kant.

2010-01-24 @ 22:16:20
URL: http://www.renathe.com
Postat av: Johanna

Förstår precis vad du menar, jag gör fortfarande så hemma, men det är sällan (aldrig?) på de pizzorna jag köper längre. Min och min sambos teori är dock att det är så lite fyllning på pizzorna nu för tiden att de inte behöver kanter för att hålla den på plats! :)

2010-01-25 @ 12:45:18
URL: http://sarajohannaolofsson.blogg.se/
Postat av: Madelene

Hej! Ser supersmarrigt ut, måste testas. Jättefin

blogg du har :-) Kraam Madelene

2010-01-26 @ 01:07:30
URL: http://mabeline.blogg.se/
Postat av: Jennie/vanilla sky

Din hemlagade pizza ser verkligen gudomligt god ut! Vi rullar oxå kanterna på pizzan och lägger gärna lite extra ost på ;)

2010-01-26 @ 11:55:03
URL: http://vanillaskykitchen.blogspot.com
Postat av: Mat för fyra i huset

Gud va gott det ser ut. Nu blir jag jättesugen på pizza ju :-D. Smart med degen som kan frysas, då kan man alltså ta fram den på kvällen innan och låta den stå i kylen till dagen efter så går middagen superfort. Detta skall jag absolut testa, det är snabbmat i min smak.



Hur gör du din tomatsås?



/Nina

2010-01-26 @ 16:18:42
URL: http://www.matforfyraihuset.blogspot.com
Postat av: Viktoria

Åh, det ser så himla gott ut!

2010-01-27 @ 04:41:02
URL: http://www.viktoriassecrets.se
Postat av: Anonym

Hemlagad pizza är toppen!!!! Jag gräddar mina på en pizzasten, ja det är en vanlig stenplatta som jag tiggt till mig på ett stenhuggeri. När pizzorna gräddas på stenen som först fått värmas upp i ugnen får de härligt knaprig botten.

Någon rullad kant har jag aldrig sett på pizzerior här i Stockholm.

Hälsar fröken Dill

2010-01-28 @ 15:15:43
Postat av: Nicole

Mmm, provade pizzan med några kompisar, blev riktigt smarrigt! =)

2010-01-31 @ 12:12:45
Postat av: Caroline

ÅH va gott det där såg ut!! Mmmhh :')

2010-01-31 @ 20:56:24
URL: http://carolinenorling.blogg.se/
Postat av: frida

vilken fin blogg och åh så god maten ser ut :)

2010-02-12 @ 15:53:56
URL: http://fridaaelisabethy.blogg.se/
Postat av: Pizza recept

Mmmmmm hembakad pizza är så gott, nu blir det nog en pizza för mig som sen kvällsmat! Fin blogg.

2010-09-02 @ 21:36:06
URL: http://pizzarecept.se
Postat av: nyttig mat

Detta måste jag testa ;-) Hoppas det är lika gott som nyttigt.

Fin blogg!

2010-09-25 @ 22:52:29
URL: http://nyttigarecept.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback