Morgonstund har guld i mun

image300



Ja, eller var det ett äpple?
Det här mina vänner är mitt nya favorit frukostte! Jag och Sebastian provade varsin kopp i morse och jag blev helt fast! Det känns som om det kommer bli en djup och trogen vänskap mellan mig och dessa små teblad.
Jag kan varmt rekomendera denna sort!
Så här står det skrivet om detta te:

"I Asien har tetraditionen århundraden gamla anor och yrkesskickligheten ligger på topp. Här växer också världens dyraste och finaste te. För Lipton Gold Tea har Liptons skickliga teblandare valt ut de allra finaste tesorterna och sammanställt dem till en harmonisk helhet. Teet är ett svart te där teblommans kronblad ger ytterlilgare smak och arom. Lipton Gold Tea är en riktig klassiker som sätter guldkant på testunden."

Något mer som jag upptäckt nu på förmidagen är
Liptons hemsida, verkligen tilltalande och i min stil!

Jag skrev tidigare ett inlägg och bad er tippsa om fina tekoppar. Jag har tyvärr inte hunnit införskaffa mig några än, men de i collaget tycker jag är riktigt snygga! De är från Indiska och kostar 49.50 kr styck. En stark kandidat i min jakt på den perfekta tekoppen!

Milko

image298







Mjukost, uch vad jag inte tyckte om det förut!  Men när jag bodde själv kom jag fram till att det blev mycket billigare att köpa en tub skinkost istället för en bit ost och ett paket skinka. Därav lärde jag mig att äta denna ost på tub.  Nu tycker jag att det är riktigt gott och tar gärna en smörgås med lite mjukost på. Men det ska vara Milko, enligt mig.
Kavli mjukost smakar inte alls lika bra tycker jag, vet inte varför. Jag såg nu på Milkos hemsida att de har ju massa roliga smaker! Jag går alltid bara förbi ställningen med mjukost i affären, grabbar åt mig en tub av den vanliga räkosten och är ganska nöjd med det. Men vad sägs om mjukost med soltorkade tomater och fetaost, med renkött eller med pesto?
Jag måste helt kllart inventera mukostfronten på ICA nästa gång jag handlar!

Tycker du om mjukost? Isåfall vilken är din favoritsmak?

Förklädd bag in box

image297



När jag såg den här bilden hos
Martha, ryckte jag till. För jag har aldrig sett att hon pratar eller skriver om alkoholhaltiga drycker. För jag tyckte detta precis såg ut som två bag in box med vin som de gjort en snygg dekoration på. När jag läste lite mer noggrant visade det sig ju vara godiskartonger...
Men, då tänkte jag, varför inte göra snygga dekorationer och klä in din bag in box med? För hur praktiska det än må vara så är de inte fagra att ha stå  på ett fint dukat bord.
Så anamma den amerikasta traditionen, fast på ett lite annorlunda vis. Istället för att spöka ut barnen och låta dem gå ut och tigga godis, ha barnmaskerad på dagen och bjud in goda vänner på middag! Sjävklart har du halloweentema!
Hur du gör de snygga dekorationerna kan du läsa du här. Mer tipps om en lyckad halloweenkväll kommer under de närmaste veckorna...

Husmorstips no. 2

image296




Jag fortsätter med att tipsa om hushållsknep.

Istället för att använda rengöingsmedel med doft när jag bara ska damma brukar jag slå i en skvätt sköljmedel. Det doftar oftast mycket godare än rengöringsmedel! Nu ska jag städa badrummet, men där bör man använda riktigt rengöringsmedel så att det blir ordentligt rent!



Höstgryta

173971-295


Vad passar bättre i dessa gråa tider än en riktigt mustig gryta!? Jag svängde ihop en variant tills igår kväll och det blev riktigt gott! Nu går vi ju mot mörkare tider, här bllir det inte ljust för ens vid sextiden på mornarna! Så gör en god gryta, tänd lite ljus och njut av att få ta det lugnt en månad eller så, innan den stora julhysterin börjar!
Grytan på bilden i collaget är från
IKEA och jag har en lika dan fast röd i mitt kastrullskåp. Den används flitigt, speciellt nu på hösten.
Min gryta fick smak av svamp, vitlök och balsamvinäger.

Mustig svampgryta:

ca 500 g krytbitar
3 vitlöksklyftor
1 buljongtärning kött/grönsak
kantareller, champinjoner ( ta din favoritsvamp och snåla inte!!)
5 dl mjölk
1 msk mjöl
3 msk grädde
balsamvinäger/ rött vin
soya
salt & peppar

Gör så här:

Skala och finhacka vitlöken, bryn den och köttet i grytan. Slå över vatten så det täcker grytbitarna och ha i buljongtärningen. Låt detta puttra tills köttet är mört och fint. ( en timme brukar vara lagom)

Skiva/hacka ner svampen och smörstek den i en stekpanna. Salta och peppra ordentligt.
Häll i svampen i grytan. Gör en toppredning av mjöl och lite mjölk. Slå i det plus resterande av mjölken i grytan. Smaksätt med balsamvinäger eller lite rött vin, soya, salt och peppar.
För att få en lite fylligare smak tillsatte jag  en skvätt grädde på slutet.

Till detta serverades ris, brocoli och hericovert. Hade det varit fredag elller lördagkväll hade det med all sannorlikhet slunkit ner ett glas vin eller två också.. Men eftersom det bara var måndag fick jag nöja mig med vatten.




Kanel & Ingefärsbiscotti

173971-294



I morgon står det 24 september i kalendern, alltså är det bara tre måndader kvar tills Santa Clause står och bankar på dörren. Tre månader går fort och tiden innan jul brukar vara minst sagt stressig. Så därför tänker jag vara ute i god tid i år!
Jag har redan börjat...

I fredags fick jag för mig att baka biscotti, det är alltid kul att komma på nya sät att smaksätta dem tycker jag. Den här gången gjorde jag en djupdykning i skafferi och kryddskåp och hittade till min stora förtjusning ingefära och kanel! Därför blev det ett provbak på julbiscotti. Och ja, det blev lyckat. När jag provsmakade så sa det bara klick mellan oss. En annan god vän jag ska bjuda in nästa gång jag gör dessa är fru glögg. Jag tror de kan bli riktigt goda vänner.

Julbiscotti:

100 g margarin
1 dl socker
1 dl brun farin
3 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk pakpulver
1 msk malen kanel
2 tsk malen ingefära

Gör så här:

Blanda margarin, socker och farin i en matberedare. Knäck i äggen ett i taget. Rör i hop mjöl, bakpulver, kanel och ingefära och ha sedan i det i äggsmeten, lite i taget.
Dela degen i 4 lika stora delar. Rulla ut och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta till dem. Grädda på 200 grader i ca 10-15 minuter. De ska ha stelnat något.
Ta ut plåten och skär bicsottin på snedden med en vass kniv. Sänk värmen till 100 grader i ca 30 minuter. Stäng sedan av ugnen helt. Låt ugnsluckan stå lite öppen.
Perfekt att ge bort tillsammans med en flaska glögg när du blilr bortbjuden i jul!

Bra att ha!

image293




På grund av denna envisa förkylning och nattarbete hela helgen har verksamheten i köket legat helt nere. Ibland orkar man inte ställa sig vid spisen och laga  ens den enklaste måltid. Men man kan faktiskt se till att underlätta matlagningen dagar som dessa. Själv är jag inget fan av halv och helfabrikat, dels på grund av onödiga tillsattser och dels för att det inte brukar smaka lika gott som "hemgjort", men ibland får även jag ge vika. För
Findus köttfärsås på burk är faktiskt riktigt god! När jag bodde själv följde det lite nu och då med en sådan burk från affären men nu var det länge sedan vi strålade samman. Hur som är det perfekt att ha en burk stå i skafferiet och ta fram den där dan då det absolut inte finns någon orkt till matlagning. Det är bara att koka fullkornspasta, värma såsen i en kastrull och göra i ordning lite goda grönsaker. Et voilà så har du en helt ok middag på bordet innan du har hunnit säga prosit!

Jag hoppas att ni haft en trevlig helg!

Tea time i linneas skafferi

image292



Det är en hiskelig tur mina vänner, att detta inte är en ljudblogg. För ur mig kommer det för tillfället mest raspande, falska och hesa små pip. Jag tappade nämligen rösten i natt på jobbet. Jag skulle bara gå ner och titta så att mina pensionärer sussade sött i sina sängar och när jag kom tillbaka var rösten ett minne blott! Mina kära arbetskamrater bara skrattade åt mig så fort jag öppnade munnen. Men det hindrade inte mig ifrån, att iallafall försöka föra en konversation.
Boven i detta drama stavas nog S e b a s t i a n. Han har varit hemma från jobbet hela veckan med feber, halson, hosta och snuva. Det är nog en släng av det jag fått också.
Så här hemma går vattenkokaren för högtryck! Jag försöker variera teét så jag dricker olika sorter, annars finns risken att man tröttnar.
Jag kan inte säga att jag har någon speciell tefavorit, men en sort som alltid går hem och väcker lite barndomsminnen hos mig är
Kobbs Himlagott. Det har mamma alltid haft hemma så det dracks alltid där. Men för att det skall smaka riktigt bra bör teét, enligt mig förvaras i en tätslutande burk istället för i påsen.
Visst är tekannan i collaget fin? Jag har en likadan står på skrivbordet bredvid mig, fylld med rykande varmt te!

Vilket är ditt favorit te?


Sen har jag en liten fråga till, jag är på jakt efter fina tekoppar helst modell större. Någon som kan tippsa mig om några bra och fina?



Lingonsylt

image291
Nu börjar det bli hög tid för lingonplockning. Packa fikakorgen, på med gummistövlarna och ge dig ut i skogen!
Att ha lingon i frysen som man kan göra sylt på året om är guld värt! ( i mitt fall är det pappa eller mormor som har frysen full...)
Jag tycker verkligen inte att köpt sylt smakar specielltl bra, mest vatten och socker. I senaste nummret utav
Top Hälsa ställde de hemkokad lingonsylt mot Bob´s lingonsylt. Inte helt oväntat vann den hemkokta i såväl pris, smak, fiber och antioxidant innehåll. Att den hemlagade sylten även innehåller dubbelt så mycket bär som den köpta spär ju bara på vinnarresultatet!

Själv använder jag alltid syltsocker när jag gör sylt eller marmelad, det går så fort! (recept finns på påsen)
Men har man bara vanligt socker hemma kan du använda dig av detta recept:

Lingonsylt:

2 l rensade lingon
2 dl vatten
6 dl socker (500g)


Koka upp de rensade lingonen med vattnet. Låt koka i 5-10 minuter. Dra kastrullen från plattan och rör långsamt ner sockret. Koka upp igen. Häll upp sylten på rena, varma glasburkar.

Enkelt och bra mycket godare än köpesylt!

Kladdkaka

image290


Det har även kommit in förfrågningar om ett riktigt bra recept på kladdkaka. Nu är det så att den som gör absolut godaste kladdkakan är min lillasyster Sara. Därför var jag tvungen att höra med henne om hon ville dela med sig av receptet, självklart ville hon det!
När jag tog studenten bjöd vi på denna kladdkaka till dessert. Tillsammans med vispad grädde och lite frukt är det en riktig hitt. Ska ni ha storbjudning, gör 4 satser smet ( gör dubbel sats två gånger) och grädda kakan i långpanna. Den går även bra att baka i förväg och sedan frysa in.

Saras kladdkaka:

2 ägg
3 dl socker
1½ dl vetemjöl
125 g smör
4 msk cacao ( jag brukar ha i lite mer, allt efter smak)
1½ tsk vaniljsocker

Gör så här:

Rör (inte vispa!!) ägg och socker. Smält smöret och ha i det. Låt sockret smälta lite, det kan ta någon minut. Rör undertiden ihop de torra ingredienserna och häll sedan i dem i sockerröran. Smöra och bröa en springform, ha i smeten och grädda på 150 grader i ca 30 minuter.










Fyllda frukostbröd

image289



Fick en förfrågan från Anna om jag inte kunde lägga upp ett recept på frukotbröd, och självklart kan jag det! I ärlighetens namn gör jag inte frukostbröd speciellt ofta då vi har ett litet fint bageri tvärs över innregården. Så vill vi ha färskt bröd så händer det att man kilar över dit..
Men det här receptet är värklligen värt att prova! Eftersom bröden är fyllda passar de perfekt att ta med sig om man ska på utflykt eller dyligt.
Ett annat stort plus är att de görs i ordning på kvällen och gräddas på morgonen! Perfekt!

Fyllda frukostfrallor:
 ca 9 st

50 g jäst
3 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
9 dl vetemjöl

Fyllning:

18 skivor ost
9 skivor skinka el kalkon
ev senap


Gör så här:

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt salt och olja. Ha i mjölet och arbeta degen smidig. Låt jäsa i ca 40 minuter.
Ha upp degen på mjölat bord och del den i 18 lika stora bitar.
Rulla dem till bollar och platta sedan ut dem till rundlar. Lägg två skivor ost och en skiva skinka på hälften av rundlarna, bred ev ut senap på de andra. Lägg ihop och "nyp åt" kanterna ordentligt. Lägg över en bakhandduk och låt vila i kylen över natten.

Grädda sedan i 200 grader i ca 12-15 minuter.

Fyllningen går självklart att variera efter eget tycke och smak. Vill man ha lite grövre bröd kan du byta ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl.










The milkey way

image288



För ett par år sedan hade jag så fruktansvärt ont i magen. Dag ut och dag in. Det visade sig att jag var lite överkännslig mot laktos, detta ledde till att jag uteslöt alla mjölkprodukter ur min mat. När jag var liten kunde jag dricka hur mycket mjölk som helst. Jag älskade det! Men mjölkkonsumtionen sjönk drastiskt från det att jag flyttade hemifrån. (vatten är billigare än mjölk..) Så att inte dricka ren mjölk längre var inte något jag saknade. Efter lite drygt ett år mådde min mage bra igen och började tåla mjölk så de senaste två åren har jag kunnat äta mjölkprodukter som vanligt,  men de senaste veckorna har jag börjat känna den där uppsväldheten och magontet igen. Så sist vi hadlade åkte det ner tre liter havremjölk i vagnen. Det gör mig faktiskt inget alls att använda den istället för vanlig mjölk. Till gröten jag äter på morgonen passar faktisk havremjölk mycket bättre än vanlig mjölk! Den är även perfekt att göra smoothies, baka och laga mat på!
Att den innehåller antioxidanter, lite fett och är kolesterolsänkande är ju bara ett plus i kanten. Det enda jag inte gillar med havremjölk är att den inte är speciellt bra att ha i kaffe, men nu har Oatly tagit fram en ny produkt,
Avena del Barista. En havremjölk som skall fungera bra att göra late och cappucino på. Frågan är bara om den kan fungera som kaffemjölk med? Någon som testat?


Är du överkännslig mot någon mat?








(svensk) Kinamat

image287



Igår kväll kom jag på den briljanta ideén att laga hemgjord kinamat tills ikväll. Jag har aldrig gjort "riktig" kinamat hemma någon gång och tänkte att en söndagseftermiddag måste vara den bästa tidpunkten för att ta sig en ett sådan projekt. Sagt och gjort, efter att ha inhadlat diverse varor från Ica började jag fundera hur det hela skulle gå till då jag tänk göra tre rätter (kyckling, rkor och biff) plus ris. Jag har nämligen bara tre plattor på min spis..
Men nu har jag chansat lite. För jag tog och gjorde i ordning kycklingen och biffen. De står nu i ugnsfasta skålar och ska i god tid värmas i ugnen för att sedan avnjutas tillsamans med räkorna och riset som skall göras i ordning lagom till vi ska äta. Jag håller tummarna för att det skall fungera!

Läser man recept på kinamat används det ofta risvinäger, fick man inte tag på det kunde man använda torrt vitt vin. Själv var jag övertygad om att jag hade en skvätt vin kvar i en flaska, men icke då! Någon hade visst druckit upp det..
Men man tager vad man haver sa Cajsa Warg. ( jag har läst på lite och tydligen sa hon aldrig så..) Hur som helst så istället för att använda risvinäger blandade jag balsamvinäger och vitvinsvinäger, det fungerade finfint!!

Här kommer recepten på Linnéas hemmagjorda kinamat:

Het ingefärskyckling:

3 kycklingfileér
5 cm ingefära
2 chilifrukter (heta)
10 cm purjolök
1 röd paprika
3 msk chilisås
1 msk soya
1 msk balsamvinäger
½ msk vitvinsvinäger
ev nötter


Skär kycklingen i småbitar, stek dem i en panna med höga kanter. Skala och finhacka ingefära, hacka purjolök, dela och kärna ur chilin. Låt detta fräsa i pannan tillsammans med kycklingen. När kycklingen är genomstekt, slå över chilisås, soya och vinäger. Låt detta koka ihop en stund. Skär paprikan i stänger och låt de koka med de sista minuterna. Precis innan maten ska serveras, rör ev ner 2 dl valfria nötter.


Biff med kastanj och bambu
:

4 skivor biff
1 stor gul lök
1 chili (het)
1 burk konserverade vattenkastanjer
1 burk konserverade bambuskott
1 grön paprika
2 msk soya
2 msk balsamvinäger
1 msk vitvinsvinäger


Strimla biff, chili och lök. Stek dem på hög värme i en stekpanna med höga kanter. När köttet är genomstekt, slå över vattenkastanjer och bambuskotten. Ha gärnai spadet från bambun. Smaksätt med soya, och vinäger. Skiva i paprikan på slutet.

Jag ska som sagt göra en rätt med räkor också, men den har jag inte påbörjat än. Med räkorna och ris är det tänkt att detta skall räcka till 4 personer.









Martha på Maycs!

image286



På tal om nytt så lanserar nu Martha Stewart sin egna
collegtion på Maycs.
Mycket fint fanns där och något jag fastnade för var dess skålar, eller vad sägs om en receptbox att samla alla dina favoritrecept i!
Har inte hunnit kolla igenom alla kategorier än men det verkar lovande. På hemsidan finns även en del recept och artiklar, väl värda att läsa.
Perfekt med lite ny höstinspiration!
Nu ska jag göra mig i ordning, för det vankas brunch på stan om en liten stund!


(eget collage med bild från maycs.com)





Höstnytt!






Nu är verkligen hösten här på allvar. Löven utanför fönstret börjar nu gå mer i oragne/rött istället för grönt. Och det är så vackert!
Jag tycker hösten är den tid på året när man kan ge sig själv en liten nystart. Vem mins inte när man var liten och det började närma sig skolstarten, fast man inte ville erkänna det för någon så skulle det bli riktigt kul att skolan startade. Att få gå ner till bokhandeln och köpa fint bänkpapper, omslagspapper till böckerna, nya pännor och sudd.
Eftersom jag inte längre har någon skola att börja i till hösten får man göra en nystart på annat vis! Själv har jag införskaffat mig en ny skiva, nämligen
James Blunt senaste. Hans förra album har gått varm här hemma kan jag lova! Nya skivan verkar precis lika lovande! Här ovan är ett litet smakprov!
En annan efterlängtad skiva som kommer införskaffas under hösten är denna.


Jag önskar er alla en riktigt skön helg!





Lasagne

image285



Jag älskar verklgen den här lasagnen. Den är så lätt att variera efter vad som finns i kyl och skaffer, jag använder bara samma grund. Med färska lasagneplattor går det riktigt fort till på köpet! Och det är ju en fördel när maten ska gå snabbt att laga!

Idag blev det så här:

1 fp färska lasagneplattor
1 fp keso
1 fp krossade tomater
1 burk champinjoner
1 gul lök
3 msk fryst basilika
2 tomater
rött vin
ost
cayennepeppar
salt & peppar

Gör så här:

Hacka löken och fräs den tillsammans med champinjonerna i en kastrull. Slå över de krossade tomaterna och en rejäl skvätt rött vin. Krydda med basilika, låt koka ihop.
Dofta över lite cayennepeppar, salta och peppra.

Dela den färska lasagnen i lagom stora bitar. Varva keso, tomatsås och plattorna. Toppa med skivade tomater och ost.
Grädda i ca 15 minuter på 200 grader. Servera med rivna morötter.








"Snabbmat!"

image284




Idag gick det undan när middagen skulle fram på bordet må jag säga! Det var inte mycket ork som fanns kvar efter dagens arbete så för att överleva ( ja nästan iallafall) var det tvunget att gå kvickt.
Med färdiga kötbullar och fullkorns snabbmakaroner hann vi åka från jobbet, laga mat och ätit oss mätta och belåtna på mindre än 30 minuter. Det tycker jag är klart godkännt! För att göra det hela lite roligare (?) stuvade jag makaronerna. Till detta serverades brocoli. Och det var ljuvligt gott!

För dig som inte vet hur man stuvar makaroner, ska jag nu berätta!!

Mät upp rätt mängd makaroner. ( Kolla på sidan av paketet, där brukar det stå hur mycket en portion är!)
Slå över mjölk så det täcker pastan. Låt koka upp.
Rör ut lite mjöl i en kopp med mjölk, slå det över den kokande pastan. Ha i en nypa socker och en nypa salt.
Kom i håg att röra om så att det inte bränns vid!!!
Känns stuvningen för fast, späd ut med lite mjölk, känns den för lös, rör ut lite mer mjöl med mjölk och  ha i.
Så, nu har du en kastrull stuvade makaroner!





Äppelpaj

image283




En ljuvlig doft börjar sprida sig genom lägenheten. Kanel, en svag doft av ingefära och varma äpplen.
Det står en ny variant av äppelpaj i ugnen!
Det absolut bästa med äppelpaj är att det går att variera i oändligheter. Bara att anpassa efter skafferiets innehåll.
Om det smakar hälften så gott som det doftar har jag nog lyckats än en gång..


Använd detta:

3-4 äpplen
150 g margarin
1½ dl socker
½ dl brun farin
1½ dl havregryn
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
malen kanel
malen ingefära

Gör på detta viset:

Skala och skiva äpplena. Lägg dem i en form.

Smält margarin i en kastrull på spisen. När smöret är smält, blanda i socker och farin. Rör om. Blanda i havregryn, vetemjöl och bakpulver. Dofta över lite ingefära och kanel.
Smula pajdegen över äpplena. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

Det är lilte svårt att se när pajen får färg på grund av farinen men är du rädd för att bränna vid så lägg lite ugnsfolié över efter halva tiden!

Servera med en klick vaniljvisp eller glass!








Måndag till fredag

image282











Ny design

Ni som besökt bloggen under eftermidagen märkte säkert att färger och annat inte stämde. Nu är allt i sin ordning igen och Linnéas skafferi har fått en ny "höstoutfit". Tack så hemsk mycket Sebesula för hjälpen!!

Köttfärssoppa

image281




Det här receptet har jag från början fått från min kära mor. Jag tror att hon gjort lite småändringar från orginalreceptet och nu har jag gjort ytterligare några. Men jag lovar, den är helt oslagbar! Perfekt att bjuda på när tid  och ork är knapp. Köp eller baka ett gott bröd att ha till. Klicka i lite creme fraiche som  pricken över i!
Vad passar egentligen bättre än en riktigt god, värmande soppa nu när hösten verkligen tagit ett grepp om pss!?


700 g köttfärs
1 gul lök
2 stora morötter
1 burk salsa medium
1 fp krossade tomter med basilika
1l vatten
3 msk rödvinsfond
1 dl rödvin
2 lagerblad
salt & peppar


Bryn köttfärsen, hacka och stek löken.
Lägg det i en stor gryta, rör i salsa och krossade tomter. Slå över vattnet, lägg i lagerblad och låt det koka upp.
Skala och grovriv morötterna, ha i dem, rödvin och fonden. Smaka av med salt och peppar. Soppan kan nu stå på spisen gott och väl en timme och småputtra, men soppan är klar efter den fått koka ihop ca tio minuter.






Chokladmousse

image280




Igår kväll hade vi trevligt besök av goda vänner. Jag har gjort hemgjort chokladmousse många gånger men inte riktigt fått till det. Förens igår. Himmel och pannkaka så gott det blev!  För att få en liten knorr på det hela smaksatte jag med en skvätt baileys. Ljuvligt!

Detta blev lagom till 4 portioner!

200 g blockchoklad
2 dl mellangrädde (vispbar)
3 äggulor
ca 2-3 msk baileys

Smält chokladen i ett vattenbad, ha i baileysen och rör ned äggulorna en i taget. Rör om ordentligt! När chokladsmeten blivit glansig och fin ställ den åt sidan så den svalnar.
Vispa grädden. När chokladsmeten är kall, rör då ned den i grädden. Rör om, ha upp i portionsglas och ställ dem i kylen i minst en timme. Tag fram ca tio minuter innan servering!



(eget collage med bild från google)





Fikapaus i Linnéas Skaffer!

image279


Idag träffades jag och lillasyster för en fika nere på stan. I vanlilga fall brukar jag ta kaffe eller te till fika, men idag har det varit så varmt att jag rakt inte alls var sugen på det. Så vi beställde varsin cola istället. Jag som aldrig dricker det, men idag var jag faktiskt sugen på just cola!
När vi stod där i kön och funderade på vad vi ville ha fick vi syn på grodorna. Alltså prinsessbakelser som ser ut som grodor. De var alltid standard att ta en sådan när vi var mindre och var på stan med mamma och mormor. En groda eller en smörgås med köttbullar och rödbetssallad. Detta sköljde man ned med en dricka som dracks ur sånda där smala sugrör som de brukar ha på caféer. Vilka minnen!
Idag nöjde vi oss med att dela på en chokladboll och en biskvi.

Någon berättade för mig att förr fanns det över 20 caféer här i lilla Sala. Nu har vi 5 stycken och jag antar att staden har ökat med ett antal boende sedan dess! Tiderna förändras.
Mormor har berättat hur de satt på fik och tittade ner på killar som stod parkerade med sina bilar på torget. Jag undrar om hon satt och spanade på morfar kanske....

Brukar du gå ut och fika?




Enligt Martha!

image278



Idag tycker Martha att vi ska ta ner vår och sommargardinerna för att sätta upp höstens färger. Gärna för mig, men eftersom vi eventuellt ska göra en liten, liten renovering i köket så tänkte jag köpa nya fina gardiner då, så det får allt vänta någon vecka till! Men jag la iallafall på en ny duk i vardagsrummet. Det är ju alltid något!
Ser ni den lilla bilden i collaget, den föreställer svarta stolar. I min förra lägenhet hade jag röda skåpluckor och då menar jag verkligen röda. Jag tyckte de var så fruktansvärt fula när vi var och kollade på lägenheten, men när jag fick bo in mig och fixa i ordning så blev det riktigt snyggt med allt det röda. Jag målade nämligen mina köksstolar svarta, likaså underredet till bordet. Det blev en jättesnygg kontrast till den så intensiva röda färgen. Lite, lite saknar jag mitt gamla kök, även om det är mycket mindre än det vi har nu så var det så mysigt!

Men, man behöver ju inte köpa nya dyra gardiner för att piffa upp lite nu till hösten. Åk till IKEA och köp lite nytt porslin, det behöver ju inte vara en hel servis! Ett gäng nya skålar och ett snyggt fat, vips blir det mycket roligare att duka fint och bjuda över goda vänner på middag!


Här skiner solen och det är hög och klar luft, ska nog ta en liten repa på stan innan det är dags att bege sig till arbetet!
Ha en skön dag!


(eget collage med bilder från IKEA och Pottery Barn)

Vad föredrar du?

image277





Jag är uppvuxen med att det alltid fanns hårt bröd till maten hemma. På brödfaten fanns pappamacka, gulmacka och vitmacka. Men nu äter jag väldigt sällan bröd till maten, jag glömmer liksom bort det. Fast det är rackarns bra att ha hemma och ställa fram ifall du ser att maten inte riktigt kommer räcka!
Mina favoriter är de ni ser i collaget ovan, delikatess sesam och frukostknäcke!

Visste du att både Wasa och Leksandsbröd har funnits sedan 1920 talet!


Brukar du äta hårt bröd till maten?






Köttfärslimpa

image276


Ibland undrar jag hur det kommer gå för våran svenska matkultur. Kommer den så småningom vittrassönder och dö ut?
För vi tar gladeligen in nya spännande smaker i köket från alla världens hörn. Men står det någon i Kina och lagar riktigt svensk mat?
När mormors generation inte längre finns, är det då någon som gör söndagsstek, dillkött, ärtvälling, isterband och stuvad potatis? För egen del tycker jag det är underbart med alla nya matkulturer men jag vill verkligen bevara den svenska. Lagom är bäst, så här om dagen blev det köttfärslimpa här hemma. Med tre hugriga killar vid matbrdet sa det tjoff så var det soprent på alla tallrikar och i alla karotter.


Köttfärslimpa:

ca 700 g nötfärs
2 stora morötter
1 gul lök
1 ägg
ca 1 dl ströbröd
1 dl vatten
salt & peppar
cayenne
ev torkad svamp


Gör så här:

Riv morötterna fint och hacka löken.
Lägg dem i en stor bunke. Blanda i köttfärs, ägg, ströbröd och vatten.
Färsen ska nu ha en ganska kletig konsistens. Är det för torrt ha i lilte mera vatten. Blanda i kryddorna och smula ev i den torkade svampen, lägg sedan färsen i en ugnsform. Forma till en limpa.
Ställ in i ugnen på 175 grader i ca en timme. På slutet kan man behöva täcka över med lite folie så den inte bränns.

Servera med kokt potatis, brunsås och brocoli




Vatten, stan är full av vatten!

image275






När jag var mindre gillade jag det inte alls. Det smakade brusalvedon tyckte jag. Nu kan jag inte få nog av det. Jag pratar om flaskvatten. Allra helst dricker jag smaksatt Loka, favoriten är smultron.
Man kan ju fråga sig varför jag går till affären för att köpa vatten när vi har det gratis i kranen.
I dagens
Metro debateras det om just detta ämne. Vi köper ekologisk mat men vi dricker vatten som färdats flera hundra mil. Det rimmar inte särskilt fint. Här hemma försöker vi bli mer och mer ekologiska så jag skall försöka dra mitt strå till stacken gällade vatten med. Jag ska verkligen dra ned på flaskvattendrickandet!
Att man på ön Fiji producerat mer än en miljon flaskor vatten per dag, då över hälften av öns invånare inte har tillgång till rent vatten är rena vansinnet enligt mig!


Vad gör du för att bli mera grön?


Måndag till fredag

image274


Ny vecka, nya maträtter! Jag försöker variera så det inte blir för mycket av det ena eller det andra. Det vore lite kul att veta vad NI tycker, är det bra ihopkomponerat? Är det för dyr, svår eller krånglig mat att laga mitt i veckan?
Lämna gärna en komentar eller skicka ett mail!

Nu ska jag kura ner mig i sängen igen, hade en riktig febertopp igår kväll och har halvyrat hela natten. Ska försöka sova en liten stund och hoppas på att jag känner mig kryare fram på dagen!


Måndag Pestopasta

Tisdag Våfflor

Onsdag Korv Stroganoff

Torsdag Köttbullar, potatis & sås

Fredag Tacolåda





Baka, baka liten kaka..

image273

Idag har jag varit dommare i en kaktävling. Jajemensan! Det har smakats, bedömts, funderats och till sist tagits beslut om vilken kaka som skulle få det ärofyllda namnet Jugansbokakan.
Det är så att jag kommer från en by utanför Sala som heter Jugansbo. I år firars det jubileum där ute och därför skulle det utses en kaka som sedan skall serveras på jubileumet.
Åtta mycket fina bidrag hade lämnats in och vi skulle bedömma smak, utseende och kreativitet. Receptet skulle vara ens eget och ej tidigare publicerat. Det var inte lätt kan jag säga, men tillslut enades vi om en utomordentligt god kaka.  Receptet lägger jag upp senare när jag får det.

Nu ska vi skynda iväg och äta lite middag hos vännen Björn, sen blir det Sopranos tittande för hela slanten!



Vad har du gjort idag?


(
eget collage med bilder från google)

Burgare!

image272


Igår blev det som sagt hemgjorda hamburgare för hela slanten och ack så goda de blev!
Vi hade ugnspotatis till som blev superb! Den var gjord på bakpotatis då jag läst någonstans att de mesta strips vi köper är gjorda på just bakpotatis. Så jag var ju tvungen att testa. Vi kan inte säga om det blev så gott pga bakpotatisen eller om det var kryddningen. Hur som var det gott! Jag slängde i två morötter också för jag tycker de får så fin och söt smak när de får rostas i ugnen!

Ett gäng burgare:

ca 700 g nötfärs
1 gul lök
1 ägg
2 msk vetemjöl
1 tsk dijonsenap
cayennepeppar
Mexikansk Grillkrydda
salt & peppar

Gör så här:

Hacka löken fint och blanda den med färsen. Knäck i ett ägg och ha i mjölet. Krydda med cayennepeppar, senap, mexikanska grillkryddan (går nog lika fint med vanlig grillkrydda), salt och peppar. Rör om ordentligt.
Forma färsen till bollar och platta sedan ut dem ganska tunt, de brukar resa sig lite i pannan. Stek på medelhög värme ett par minuter på varje sida.

Potatisen då:

Till oss två tog jag tre bakpotatisar och två morötter. Det blev ett gäng över (fast de slank ner fint  natt när vi kom hem senare på kvällen!!)

Skala morötterna och potatisen. Skiva dem i ½ cm tjocka skivor och gör sedan stavar av dem. Gör morotsstavarna lika stora. Lägg dem i en ugnssäker form, krydda med gillkrydda, salt och peppar. Ringla lite olja över. Tossa runt dem och in i ugnen i ca 40 minuter på 200 grader.

Dipp:

1 fp Kesela lätt 1%
2 vitlöksklyftor
salt & peppar

Pressa ned vitlöken i en skål med Kesela. Salta och peppra. Låt stå en stund i kylen innan servering.


(eget collage med bild från google)