Scan Piggham

image123

Nu har vi testat Scan Pigghams Rökt skinka med örtagårdssmak.
-En skinka som smakade korv.
Denna smörgåsskinka har väldigt mycket smak så den påminner lite om korv. Lätt att få isär skivorna (till skillnad från ICAs tunnt skivade smörgåspålägg. Antingen får man med sig alla eller så går de sönder)
Naturligt mager skinka med 3% fett. Vi kommer med stor sannorlikhet köpa hem en förpackning vid nästa storhandling!

Mozarellaris

image122

Nu har jag expremiterat lite igen, som vanligt.

Mamma berättade om en maträtt de ätit i Frankrike
- Det var ris och mozarella och räkor. Jag tänkte att du kanske kan hitta på nått.

Självklart är jag en duktig dotter så här kommer min tolkning av denna rätt. Bara så ni vet blev det superbaotagott!!

4 port

2 dl färdigskalade räkor
ris (koka 6 portioner då riset är huvudlivsmedlet i denna rätt)
2 paprikor
1 chilifrukt (medelstark)
1 fiskbuljongtärning
curry
chilipeppar
mozarella
olja

Lägg räkorna i en marinad gjord av olja, curry och chilipeppar. Låt detta stå och dra ett tag så räkorna verkligen tar smak. Krydda ordentligt, mozarellaosten kommer dämpa de starkaste.

Koka riset tillsammans med buljongtäningen och finhackad chilifrukt.

Skär paprikan i bitar och blanda i räkorna och lite av oljan de legat i. När riset är färdigkokt vänd ner det i paprikablandningen. Bryt mozarellan i så små bitar det går och rör om. Blanda tills osten smält och allt ris är täckt med ost. Salta ev lite.











Kakfat

image121
Såg det här underbara kakfatet på Indiska idag.
Kostnad: endest 149 kr.      
Ajaj vad jag ångrar mig, skulle ha köpt det!
Visst var det fint?!

Glass

image120

Idag var vi och handlade och när vi kom till frysdisken tittar Sebastian på mig och frågar mycket uppgivet om det inte finns nån glass som inte är så onyttig! Ja, det finns ju lightglass, men hur kul är det då?
Så då åkte jag hem och bläddrade lite i mina nya kokböcker. Någonstans måste det ju finnas ett recept på glass. Självklart fanns det! Men att vänta 4 timmar som de recepten sa, de hade ingen av oss lust med. Så jag gjorde ett eget recept.
Nu är all glass slut och ojj va gott det blev! Och det var riktigt busenkelt!

2 portioner av Linnéas snabba glass:

250 gram fryst mango ( det går bra med vilken frukt som helst, så länge den är ordentligt fryst!)
ca 2 dl lättvanilj youghurt
vaniljsocker
ingefära

Mixa den frysta frukten. När frukten blivit hackad i  riktigt små bitar häll då över youghurt och mixa tills du fått en ganska slät  massa. Finriv lite ingefära över röran och avsluta med lite vaniljsocker.
Ställ in i frysen i ca 20 minuter.  Låt det inte stå i frysen för länge, då kristaliseras kanterna!

Vill man går det bra att spara några fruktbitar och hacka dem i lite större bitar och ha i när allt är färdigmixat. Det blir då lite mer liv i glassen!
Ät och njut!


(eget collage med bild från google)

Ägg

image118

Idag när jag skulle baka en kaka på jobbet så fick jag ett ägg med två gulor i! Det har nog aldrig hänt mig förut! Om jag mins rätt så är ett ägg med två gulor antagligen värpt av en gammal höna. Någon som vet om det stämmer?
När vi ändå är inne på ägg så kommer här lite snabb äggfakta:

Anledningen till att vi förknippar ägg och påsk så starkt med varandra är antagligen att det förr var förbjudet att äta ägg under fastetiden. Men när fastan var slut firades det med en stor fest. (då var man ju tvungen att äta alla ägg som producerats under fastan) Detta inföll någon gång under våren. När vi sedan började fira påsk föll dessa två traditioner ihop. Påsk+ägg

En annan (säker) anledning är att hönorna värpte fler ägg under våren, alltså var tillgången på ägg större!

Traditionen att färga ägg kom till Sverige på 1700-talet men i England har man färgat ägg sedan medeltiden. Det var även på 1700-talet de första äggkopparna dök upp. Men det var främst i de rika familjerna.

Under påskveckan äter vi svenskar ca 2 000 ton (!) ägg.  På självaste påskaftonen äter vi upp till 6 miljoner ägg i timmen.

(eget collage med bild från google. Äggfakta från Svenska Ägg)

Smakrika köttbullar

image117
Igår slängde jag lite snabt ihop dessa köttbullar och när jag provsmakade insåg jag att de skulla passa finfint på en påskbuffé! Nu gjorde jag ju bara så det räckte till två  portioner. ( dock ganska stora antar jag eftersom det inte fanns en köttbulle att frambringa när jag kom hem och det vara bara Sebastian och Henka som ätit...)

Till 4 lagom portioner

500 gram nötkött
1 ägg
1 msk mjöl
1 vitlöksklyfta
2 soltorkade tomater
oregano
salt & peppar
olja


Blanda ägg och mjöl med färsen. Skala och pressa i vitlöken. Finhacka de soltorkade tomaterna och blande i dem med. Tag ordentligt med oregano och smula ner i smeten, salta och peppra.
Rulla färssmeten till fina bollar. Skölj händerna i kallt vatten med jämna mellanrum så kladdar det inte så mycket!
Lägg bollarna på en plåt och ringla över lite olja.
Ställ in i plåten ganska högt upp i ugnen och grädda i 200 grader tills köttbullarna inte är rosa i mitten. Tiden kan variera beroende på hur stora bollar man gör!

Dessa går utmärkt att göra i förväg och frysa ner tills påsk!

Marsipankyckling

Vi börjar påsktemat med lite kombinerat påskpyssel/påskgodis!



image116

Detta behöver du:

En rulle marsipan, lite smällt choklad, röd och gul karamellfärg, en tändsticka och lite tålamod!

Låt marsipanen ligga framme en stund (om du förvarar den i kylen), då blir den lättare att arbeta med. Dela marsipanrullen i två delar. Låt den ena bli något större än den andra.
Lägg marsipanbitarna i varsin skål och färga den större biten med gul färg och den mindre med den röda. (bild 1)

Nu är det dags att göra Mr Marsipankycklings fötter. Tag lite av den rödfärgade marsipanen och gör en avlång korv. Platta sedan till den och gör små flikar i ena änden. Forma flikarna till klor. (bild 2)

Gör kycklingens kropp utav två gula marsipankulor (bild 3)

När tuppkammen skall tillverkas, använd då samma metod som till fötterna. Rulla en avlång korv, platta till och gör 4 snitt. Forma till en tuppkam. Näbben görs av en smal rulle marsipan som viks på mitten och spättsas i ändarna.
Smält lite choklad och gör ögon med hjälp av en tändsticka. (bild 4)


(eget collage med bild från tasteline)

Ljuslyktor

image114
Förra veckan satt jag och kikade runt lite på Martha Stewarts hemsida, då fick jag syn på dessa ljuslyktor. Väldigt enkla men mycket dekorativa. Var ner på återvinningsvaruhuset och köpte glasburkar för en billig penning och i senare i veckan skall jag köpa tyg att klä in dem i.

Marthas ljuslyktor


glasburkar eller vanliga ljuslyktor i glas
ett fint tyg eller sisalväv
fliselin

Klipp ut en rektangel av tyget eller sisalväven (finns att köpa i blomsteraffären).  Stryk fast fliselin så att tyget får lite stadga. Vira tygbiden runt burken/lyktan och fäst i överlappningen med en bit dubbelhäftande tejp.
Dekorera ev med ett fint band.

Det här pysslet är väl i sig inte speciellt påskigt, men det går ju utmärkt att använda ett påskigt tyg. När helgen sen är över är det bara att byta ut det!


(eget collage med bild från martha stewart)

Påsk

image113

Så under veckan kommer linneas skafferi ha lite av ett påsktema. Lite pyssel, mycket mat och bak! Så håll utkik!

Lördagsmat

image112

I fredags var det premiär.
Först in på ICA och trängas med halva Salas befolkning. Sen ut mot Jugansbo. Då mina föräldrar är på en något försenad bröllopsresa ( sisådär 20 år..) hade vi lovat att vara lite hus och hundvakt.
När vi kommer ut så kastade Sebastian sig över grill och grillkol medans jag och lillasyster satte igång med potatisen. Vi hade alltså grillpremiär i fredagskväll! Oj så gott det var! Vi åt så magen stog i minst fyra hörn!

Men trotts att vi konsumerade så stora mängder mat blev det lite över. Så i lördags åkte smörgåsgrillen fram.
I vanliga fall brukar mina smörgåsar endast innehålla ost och skinka, men då vi ej hade någon skinka tog vi resterna från fredagen. Underbart gott blev det.

Två varianter utav smörgåsar fick vi till:

2 skivor bröd
smör
stekt strimmlad kyckling
marinerad paprika
ost
ev ketchup

Bred smör på båda brödskivorna, (ha ev på lite ketchup), hyvla några skivor ost. Lägg på kycklingen och paprikan. Lägg ihop smörgåsen och värm i smörgåsgrill (eller våffeljärn) tills osten smällt.


Variant nr 2:
2 skivor bröd
smör
stark grillad korv
marinerad paprika
ost
ev ketchup


Bred smör på båda brödskivorna, (ha ev på lite ketchup), hyvla några skivor ost. Slanta korven och lägg den och paprikan på smörgåsen. Värm tills osten smällt.



(eget collage med bild från google)

Våffeldagen

image111

Ja idag är det våffeldagen. Tvärr har jag varken lagat eller ätit några, vi får ta det i veckan istället!
Våfflor är sån här bra mat. Även ur de tommaste kyl och skafferi kan man oftast trolla fram lite våffelsmet. Men jag tycker att det blir lite för mycket efterrätt av det hela när man skall ösa på en stor klick grädde och massa sylt.
Här kommer istället några av mina favoriter:


Blanda Keso men en klick lingonsylt och bred på våfflan

Tag en smaksatt creme fraiche, lägg på våfflan och toppa med knaperstekt bacon.

Riv morötter och blanda det med creme fraiche. Krydda med salt och citronpeppar.

Tag en smaksatt keso och ha på våfflan.

Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna! Gör en djupdykning i skafferiet och blanda i ordning röror av det du har hemma!




(eget collage med bild från google)

Anorexi/Bulimi

Jag såg den här reklamsnutten igår kväll. Usch vad hemskt!











Leila

image110

Leila är en tv kock jag inte riktigt lärt känna än. Jag vet inte om det har att göra med att hon bara syns en snabbis i TV4 Nyhetsmorgon eller vad det är. För någon vecka sedan när jag jobbade natt såg jag ett avsnitt av Leilas Mat på TV4+. Det var ju underbart! (har ju inte TV4+ hemma..)
Jag har efter det inte hunnit bekanta mig närmare med henne och hennes recept men jag skall göra ett försök tänkte jag. Mycket av det hon gör tilltalar mig, både i färg och form. Jag gillar verkligen hennes sätt att styla maten hon lagar! På hennes hemsida säger hon att syftet med matlagning är att inspirera och jag kan inte annat än att hålla med! Det är ju ett av mina syften med denna blogg. Att ge den där extra inspirationen en seg torsdagseftermiddag när det verkligen inte finns någon ork till matlagning!
Så nu blir det väl inte annat än att införskaffa hennes kokböcker och läsa allt vad jag kan! (går här hemma och trampar lite otåligt då Två systrars söta som jag beställde förra veckan inte kommit än!)


(eget collage med bilder från leila.se)



Korv Stroganoff

image109

Idag bjöd jag på en vuxenvariant av korvstroganoff. Lika enkel som vanlig men med mycket mera smak!

4 port.

3 st kryddiga korvar (chorizo, bratwurst)
5 dl mellanmjölk
1 burk creme fraiche chili & paprika
1 tsk dijonsenap
salt & peppar
maizena
en skvätt ketchup

Skär korvarna i slantar och stek dem. Slå över mjölken. När mjölken börjar koka så ha i maizenamjölet. Rör i en tesked senap. När redningen tjocknat till sig så dra ner värmen och ha i creme fraichen. Smaka av med salt, peppar och lite ketchup.

Koka ris och lite brocoli att servera till!

(eget collage med bilder frå google)

Vår

image108

Idag tog jag en långpromenad och hamnade tillslut på
Bürgers Växtgård. Där inhandlades 14 påsar frö och lite vårlökar.
Fröpåsarna är undanlaggda några veckor medans löken åkte ned i ett djupt fat som dekorerades med lite vit sten. Hoppas bara att katterna låter bli det!

Brödkorg

image107
Hur snygga är inte dom här smarta brödkorgarna!?  Här hemma i stan passar dom här enkla, stilrena perfekt. Medans några med lite mer "krussiduller" skulle passa i stugan.
Har nämligen planer på att sy några egna. Insidan ska då vara i ett rutigt tyg som syns när man viker ned kanten lite och utsidan i beige. Det skulle väll göra sig bra i en liten sommarsuga?
Korgarna på bilden är ifrån
Stelton, har inte hittat några i stil med de som jag vill ha!



(eget collage med bild från Stelton)

Köttbullar

image106
Ibland finns ingen ork, idag var en sådan dag. Så vips trollades lite färdiga köttbullar fram ur frysen, ner i stekpannan, kryddade ordentligt med grillkrydda. Satte igång lite pastavatten. 10 minuter senare var maten färdig att servera. Med lite keso och en klick ketchup så blev det riktigt gott!
Det var inte mormors hemgjorda, men det dög.
Om man trallar lite ur Köttbullevisan medans man steker köttbullarna blir dom extra goda, jag lovar!

Bästa vännen säger alltid att jag och lillasyster precis är som Madicken & Lisabeth. Kanske är det så?




(eget collage med bilder från google)


Inspirerad

image104

image105


Nu fortsätter jag att tjata om Jamie Oliver, men jag blev lite inspirerad.  Att ha ett sådant grönsaksland, ja eller vad man nu skall kalla det för, det vore nått det!
Men jag tänker försöka i liten skala. För nått år sedan odlade jag sallad, kryddtagetes och lite annat i en stor järnkittel utanför stugan. Ska nog försöka mig på det i år också! Om man gör det småskaligt blir det ju inte så mycket arbeta med det, men man kan ändå njuta!

Jag är lite småförtjust i solrosor, stora som små, röda som gula. Så det skall jag försöka så och få i blomm. Önskemålet från Sebastian var vallmo, så vi försöker nog med det också.

Bilden ovan är tagen från förra sommaren utanför stugan.  Ser det inte härligt ut!?
Jag längtar iallafall...

(eget collage med bilder från Lord Nelson)

Tomat & saffranskyckling

image103

Jag älskar att testa nya smakkombintioner. Idag blev det tomat, saffran, kyckling, citron och oregano.
Resultatet.
Mycket Väl Godkänt från både kocken ( jag) och förste provsmakare (Sebastian)

Det var bara av en ren slump som denna rätt blev till. När jag letade igenom vårat mycket oorganiserade kryddskåp hittade jag en påse saffran som blivit över från i julas.
Kanske kan denna gryta passa nu till påsk? Den är ju iallafall orange!

Om jag hade haft min gryta hemma hadde jag nog först stekt kycklingen och sedan haft på vattnet, men eftersom den är hemma hos mormor fick jag ta en stor kastrull, därav kokade jag kycklingköttet. Och jag skulle tro att det är hugget som stucket vilket man väljer!

Detta behövs:

Kyckling
1 fp krossade tomater
1 påse saffran
1 kycklingbuljongtärning
4 dl vatten
1 lök
2 paprikor
6 färska champinjoner
1 dl matlagningsgrädde
saften från ½ citron
maizena
oregano

salt & peppar

Skär kycklingen i lagom stora bitar, lägg dem i en gryta och slå på vattnet och de krossade tomaterna.
Hacka löken och ha i den och buljongtärningen i grytan. Låt detta koka tills kycklingköttet nästan är helt vitt.
Red av med maizenamjöl. Blanda i påsen med saffran och pressa i citronsaften.
Skär paprikan och svampen. När grytan stabbt till sig något ha då i grönsakerna och matlagningsgrädden.
Smula sönder en rejäl nypa oregano, salta och peppra rikligt.

Servera med nykokt ris och majs!

Pestopasta

image102
Istället för scones och te fick det bli lite riktig mat. Pestopasta. Mycket enkelt att laga, underbar smak!
Är man som vi är riktiga pestoälskare så är det här en rätt att prova!

400 g fullkornspasta
1 burk ( 185 gram) grön pesto
1 burk champinjoner
2 dl lätt cream fraiche
½ pkt fetaost
Salt peppar
olja
Bröd

Koka pastan i rikligt med vatten. Stek svampen i lite olja, salt och peppar. Jag brukar använda citronpeppar när jag steker cahmpinjoner men idag hade jag bara vitlökspeppar hemma och det gick bra det med!
Blanda peston med fraichen i en stor skål. (all pasta skall rymmas)
Skär fetaosten i bitar och blanda i den och den stekta svampen.
När pastan är färdigkokt så skölj den lite i vatten och blanda sedan även i den i pestoröran. Vill man så kan man spola pastan under rinnande vatten så att den blir kall, passar utmärkt en varm sommardag!

Servera ett gott bröd till!

(eget collage med bild från google)



Jamie

image101

Vill bara påminna om Hemma Hos Jamie ikväll kl 21 på kanal 5! Detta får absolut inte missas!

Söndagsbekymmer

image100

Min förkylning som jag gått och smådragit på hela veckan verkar inte vilja ge upp! Men nu har de tabletter ja tog för ett tag sedan börjat verka aningens så nu ser livet lite ljusare ut en stund igen!
Idag är min högsta önskan att ha ett hembidträde. Hon skulle då fått baka scones och gjort ljuvligt gott te till mig. Det vore väll nått det!

Det har inte blivit något bloggande i helgen då vi tillbringade hela gårdagen med att måla om i stugan som vi skall spendera sommaren i. Å så fint det kommer bli när det är klart. Före och efter bilder kommer senare!
 Satt och bläddrade i
Stoff&Stils katalog hos mamma igår, vad det finns mycket fina tyger! Hittade ett som jag tror passar jättebra i kammarn!

Nu skall jag nog hosta mig tillbaka till soffhörnet. Tänkte ta och laga lite mat om ett tag så jag måste ladda batterierna en sväng!

Jag hoppas alla haft en skön helg!

Fredagskväll

image99

Med nästan 1 kg lösgodis, Så ska det låta ( här hemma är det så kan det låta) och trevligt sällskap kunde inte fredagskvällen vara bättre!

Jag hoppas att ni alla har det lika bra som jag har det!

Trevlig helg!

Linnéa

Utmanad!

Ja då har jag blivit utmanad då!

6 saker skall jag berätta om mig själv. Hur skall jag komma på 6 småkonstiga saker om mig själv! Jag som är så normal! Nåja, jag gör väl ett försök.


1. Min vänstra njure ( tror jag) är aningens mindre än sin granne.

2. Jag har haft knallrosa hår. Riktigt  ordentligt chockrosa. Jag var 14 år.

3. Jag tycker att det är kul och riktigt spännande att hoppa in som lärarvikarie i vilka ämnen som helst. Att vikariera som spanskalärare var riktigt äventyrligt då jag ej kan uttala ett endaste ord spanska! Eleverna fick lära mig istället för tvärt om.

4. När jag började gymnasiet var vi två stycken i klassen. Ett tag var det bara jag. Men när vi tog studenten var vi  iallafall 4 stycken!

5. Jag flyttade hemifrån inan jag gått ut högstadiet.

6. Jag har jättelätt för att sätta mig in i tvserier. Jag kan hoppa in mitt i ett avsnitt eller mitt i en serie och förstå det mesta av handlingen på bara några minuter. (detta gäller även andra serier än Glamor, Våra bästa år och Hem till gården.)

Nu har den här utmaningen surrat runt så länge så jag struntar i att utmana någon specifik person. Den som känner sig manad att berätta lie om sig själv får gärna göra det!

Löksoppa

image98
Nej torsdagens middag görs ej på en spik, men inte långt ifrån. Denna soppa är väldigt enkel, kräver inte en välfylld kyl eller massa tid. Vad kan passa bättre en torsdag?


Löksoppa:

3 gula lökar
0,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
ca 1 msk mjöl
1 lagerblad
vitpeppar & salt

Bryn löken och rör i mjölet. Tillsätt vatten, lagerblad, vitpeppar, salt och buljongtärningen.
Låt detta puttra på svag värme i ca 15 minuter. Soppan får en väldigt mild och god smak när den får koka en stund!

Vill man göra det lite festligare så ha upp soppan i portionsskålar som tål ugnsvärme, lägg på vittformbröd skuret i kuber och några skivor ost. Gratinera i ugnen några minuter.

Vill man ta detta ytterligare en nivå högre så gör fyllda muffins och bjud på!

Linnéas fyllda muffins:

100 gram smör
250 gram lätt kesella
3 ägg
2 dl mjölk
5 dl vetemjöl
2,5 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt

fyllning:
Smaksatt philadelphiaost.

Smält smöret. Rör samman kesella, ägg, mjölk och smöret.
Blanda de torra ingredienserna i äggblandningen.
Placera ut 12 stora formar på en plåt och fyll dem med smeten. Gör ett hål i varje och ha i ca en matsked smaksatt philadelphiaost. (hittar du ingen smak som passar dig så blanda egna ingredienser med osten!!)

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.

Underbara böcker



image96

Eftersom jag inte känt mig riktigt kry idag behövde jag något för att muntra upp mig själv. Så äntligen har jag bestält Två systrars Söta, jag råkade även få span på boken Oemotståndliga Cheesecakes, så den åkte ner i kundvagnen den med! Jag är ju lite utav en cheesecake fantast så den passar mig nog utmärkt!
Jag hoppas böckerna kommer i början av nästa vecka, då tänkte jag bjuda hem lillasyster så får vi baka något mumsigt ihop! Om Två systrars söta är hälften så bra som den har rykte om sig så blir jag överlycklig!

Paella

image95

Hos alla som har ICA-kort damp tidningen Buffé ner i brevlådan under dagen. Marsnumret är spanskinspererat med massa recpet som andas sol, hav, varma dagar, gult och rött.
Själv måste jag erkänna att jag varken lagat paella eller tapas någon gång, men med all säkerhet kommer jag göra det under de närmaste veckorna.
Ett recept som fångade min blick på en gång var spagettipaella med kyckling och svamp. Jag har som sagt aldrig lagat det men det låter riktigt mumsigt!

För 4-6 personer
250 g blandad svamp
300-400 gram kycklingfilé
1 rödlök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
2 knippen grön sparris
1 påse saffran
300 g spagetti
8 dl vatten
4 msk konc kycklingfond
2 dl vitt vin
salt, peppar, olja

Sätt ugnen på 175 gradet. Skär kycklingen och svampen i stora bitar. Bryn dem i omgångar var för sig i lite olja. Salta och peppra.
Skala och hacka löken, finhacka paprikan och vitlöken. Dela sparrisen i 3 lika stora bitar.
Fräs detta ihop med saffran och lite olja i några minuter.
Fördela pastan i en långpanna och täck med saffransgrönsakerna.
Koka upp vatten, fond och vin med lite salt. Häll detta i långpannan. Ställ in i ugnen och koka tills pastan blivit mjuk, ca 40 minuter.

Jag ska försöka mig på detta recept i framtiden, om du provar det så lämna gärna en komentar om hur det gick!


(recept:tidningen Buffé, eget collage med bild från ICA.se)

Pastagratäng

image94

All sorts pasta är bra att ha hemma, det är enkelt att tillaga och de flesta tycker om det! Men man kan behöva variera sig lite även när det kommer till pastafronten. Vid en viss punkt har man tröttnat på pasta och köttbullar.
Här kommer onsdagens midagsrecept. Pastagratäng med brocoli.

8 dl av din favoritpasta
brocoli
champinjoner
1 dl mager riven ost
6 dl mellanmjölk
maizena
1 grönsaksbuljong
basilika

Koka pastan tills den nästan är klar.
När pastan har några minuter kvar lägg i brocolin, skuren i bitar.
Koka upp mjölken och ha i den rivna osten, buljongen och lite maizena. Låt sjuda tills osten smällt.
Skiva champinjonerna om du använder färska. Använder du konserverade, så slå lite utav spadet i mjölkblandningen,
Lägg pasta, brocoli och champinjonerna i en ugnssäker form och häll över redningen. Strö lite basilika(helst färsk) över gratängen.
Gratinera i ca 20 min på 200 grader.


Denna gratäng går att variera i det oändliga. Ta de grönsaker och kryddor du har hemma och som du gillar!

(eget collage med bild från sxc.hu)

Kycklinggryta

image93

Tisdagens middag är vitlök och citronkyckling. Den här grytan är riktigt mumsig. Det tar ett tag inan den blir klar, men undertiden hinner man både med att damsuga och plocka undan den värsta röran som har hunnit infinna sig sen helgens storstädning!

1 kg kycklingdelar ( finns att köpa kycklingklubbor el lår kilovis)
1 lök
2 vitlöksklyftor
citronsaft från 1 citron
balsamvinäger
½ l vatten
2 msk rödvinsfond
1 paprika
maizena
mjölk
ev matlagningsgrädde


Skär löken fint och pressa vitlöken, fräs detta snabbt i en stor gryta. Lägg i kycklingen och slå över vattnet. Pressa ur saften ur citronen och ha i den. Stänk över någon matsked balsamvinäger. Låt sedan detta puttra på låg värme tills kycklingen är klar ( ca 50 minuter)
När kycklingen känns klar skär då paprikan i strimlor och ha i den. Red av med maizena utrört i lite mjölk, vill du få upp fetthalten något kan du tillsätta lite matlagningsgrädde.
Smaka av med rödvinsfonden, salt och peppar.

Servera med ris!

(eget collage med bild från google)

Tipp tapp

image92
Som jag skrev tidigare i ett inlägg så har jag lovat mor min att baka lite paj till henne. Sagt och gjort. Efter att ha inhandlat en ganska så stor mängd ananas och creme fraiche så satte jag igång. Vips var en dubbel sats deg klar och jag skulle börja öppna ananasburkarna. Detta resulterade i ett stort och halvdjupt jack ( typ 3,5 cm långt) i handen som blev sytt med ett gäng stygn. Tur att jag nästan bor granne med vårdcentralen!!
Hur som så hade jag redan hunnit trycka ut pajdegen i formarna när olyckan var framme, så ja la över en handduk så inte katterna skulle vara där medan jag var borta. När jag kommer hem och lyfter på handduken vad får jag se då? Jo små, små avtryck av kissetassar som gått ovanpå handduken! Så sött!

När Linnéa är borta dansar katterna på bordet!

Men trots en inbandagerad hand så lyckades jag med Sebastians hjälp slänga ihop 5 pajer som nu står på avsvalning!

Läkaren sjukskrev mig i en vecka, mycket ekonomiskt att få 80% av lönen på 10 timmar denna vecka...(hade bara två nätter inbokade och får ju inte ta åt mig nå mera nu..)

Men nu ska jag ta och krypa ner i soffhörnet en stund!

Trevlig kväll önskar jag Er alla!

Knäckebröd

image91


Vi har vänner från andra sidan Atlanten, dessa två underbara människor har sommarhus i Rättvik så förra sommaren var vi uppbjudna på födelsedagskalas. Mitt ibland de amerikanska hamburgarna med tillbehör hittade vi knäckebrödsskivor med någon god gocka på, vi provsmakade och de var ljuvliga!
Det är ju så att våren står för dörren, eller iallafall vid postlådan än så länge. Men helt plöttsligt känner man att energin börjar återvända, också lusten att bjuda hem folk. Detta recept är mycket enkelt att göra och passar perfekt som lite tilltugg till välkomstdrinken!

Karlas Vegitable Pizza:

1 fp philadelphiaost
1 dl gräddfil
5 ml dill
1 ml vitlökspulver
2 ml lökpulver
1 morot
10 cm gurka
rädisor
oliver

Rörsamman allt till en slät smet och bre på knäckebrödsbitar.
Skiva morot, gurka, rädisor och oliver fint och toppa med detta.

De stark i oliverna och rädisorna passar perfekt till rörans milda smak!



Isabella Smith


Något jag efterlyser är fina kakburkar. När man lagt ner massa möda på att få till fina kakor är det väl inte mer än rättvist att man ska ha något fint att lägga dem i! Men jag har ej hittat något som jag gillar. Men tyckte denna Cake- burk från
Isabella Smith var riktigt enkel och snygg!
Hamnade inne på hennes hemsida och höll inte på att komma därifrån. Där fanns verkligen allt! Helt underbart
Hur lätt skulle inte bakningen gå om man hadde dessa underbara redskap!?

image90



I morgon ska det skapas ett helt gäng underbara Ananaspajer här hemma!


Frukostkorv med stuvad potatis

Här kommer måndagens middagsrecept!

image89



ca 10 potatisar
1 gul lök
6 dl mjölk
4 msk maizenamjöl
persilja
salt, peppar

4 frukostkorvar


Skala och skiva potatisen, koka upp den i mjölken.  Fräs löken och ha i den potatiskastrullen. Salta och peppra. Låt koka tills potatisen nästan är genomkokt. Tillsätt då maizenamjölet utrört i lite vatten. Blanda i lite hackad persilja. Koka tills du fått önskad konsistens på stuvningen och potatisen är klar. Stek frukostkorven medans potatisen kokar.

Servera med lite kokt brocoli och snabbinlagd gurka.

Mormors snabbinlagda gurka:

½ gurka
ättika
socker

Skiva gurkan tunt, slå över lite ättika och sockra sedan efter smak.



(bilden har jag lånat från google)


Meny V 11

Jag tänkte införa en ny kategori i bloggen. Veckans matsedel. Under helgen kommer den kommande veckans meny upp och under veckan publicerar jag sedan recepten.
Så här kommer nästa veckas matsedel.




image88

Har du någon enkel favorit rätt som du gärna vill dela med dig av? Skicka mig  då ett mail på [email protected] med recept och gärna en bild! Nya tips oh ideér är varmt välkomna!

Bakom lås och bom!

image87

Om jag försvinner från bloggvärden ett tag är det för att jag sitter bakom lås och bom!
Tre Tjejer i köket skrev för en tid sedan ett inlägg om hur man inte skriver matblogg- alltså om Linda Skugges bloggande för tidningen MAMA. I alla komentarer som blev till det inlägget skriver Ilva:" Dessutom undrar jag om Skugge vet att det är straffbart att lyfta recept utan att ange källa??" HJÄLP! Det visste ju inte jag.

Så nu säger jag det, en gång för alla.
Om inget annat är angivet så är recepten ihopkomponerade av mig själv!

(eget collage med bild från aftonbladet)

Hemma Hos Jamie Oliver

Ingen har väl missat att Jamie Oliver snart är tillbaka!? Med sitt yviga hår, lite smått läspande prat, sin otroliga charm och en passion för mat som man inte ser varje dag tar han sig rakt in i våra (iallafall mitt) hjärtan.

Vi får nu se honom på hemmaplan. Han filmar från sitt barndomshem där han och familjen spenderar den lediga tid de har!

Söndagen den 18 mars sänds det första avsnittet i kanal 5!



(fakta: kanal5.se)

Fiskgryta

image86
Äntligen har jag gjort något av det där paketet med torsk som legat i frysen i flera veckor! Varje gång jag öppnat frysen har jag sett det så där i ena ögonvrån och nästan hört hur det viskar: Tillred mig, ät mig, jag är såå nyttig, du behöver mig! Och jag har tittat bort. Men nu har jag gjort slag i saken och det blev riktigt gott! Måste erkänna att jag lagar fisk väldigt sällan. Fast det är så enkelt känns det så krångligt. Men den här grytan är busenkel! Jag tog som vanligt det jag hade hemma och resultatet blev prima!

Linnéas Curryfisk:

1 pkt fisk i block.
2 pakrikor (gärna röda el gröna för färgkontrastens skull!)
4 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
4 msk matlagningsgrädde
3 msk maizena
1 dl skalade räkor
salt
peppar
curry
en nypa socker

Mät upp vattnet i en tjockbottnad kastrull och lägg i buljongtärningen.
Skär paprika och fisk i lagom stora bitar. Använd en otaggad kniv till fisken så går den inte sönder så lätt!
Lägg i paprikorna och fisken i vattnet och koka upp. Blanda i maizena och rör försiktigt ut det med en träslev. Sänk värmen så att inte fisken kokar sönder. Låt puttra några minuter tillsätt sedan grädden och kryddorna. När grytan är klar vänder du ner räkorna och låt de koka med tills det blivit varma.

Servera med kokt ris eller pasta och lite förvälda herricoverts.

Tyvärr blir det ingen bild på min gryta för sladden till kameran ligger i en låda som är trasig och försöker jag öppna den, ja då lär jag försöka laga den. Och DET orkar jag inte med nu!

Åh Dagny!

image85


Dessa två böcker ser man lite här och var på diverse bloggar. Och Linnéa är så nyfiken så hon spricker nästan. Jag känner ett stort "HA" begär bubbla upp inom mig! Risken finns att det blir en sväng förbi Bokia i morgon och spana in de här två, jag kanske till och med slår till på en, eller två. Vem vet?

Jag är väldigt förtjust i att baka och paj är ju oftast väldigt enkelt! Sen kan jag inte låta bli att drömma mig bort, till "förr i tiden". Jag ser då mig själv som Dagny. Springa runt med hukle, förkläde, bullar och en stor kaffekanna. Alla på fiket som jag serverar sjunger Ååhh Dagny (fast Linnéa) kom hit och spill, ååhh Dagny (Linnéa) fem droppar till. Hör hur mitt hjärta sjunger tralldilldill!
Det ni, det vore nått!

Nu ska Linnéa slita sig (och sin sammbo som fått hem sin nya, stora Imac) från datorn och krypa ner i sängen. Ögonen går ju nästan i kors!!
Tack lillasyster för de fina naglarna! Recept på kvällens middag kommer i morgon, nu är orken slut!

(eget collage med bilder från google)

Onsdagsmys

image84


Ja, jag vet att det bara är tisdag än några timmar men detta är planerna för Onsdagskvällen.
Lillasyster Sara och Martin kommer över på besök. Hon ska fixa till mina naglar och som tack tänkte jag bjuda på köttfärspaj och matiga muffins. Mums!
Nu har man något att längta till under morgondagens skolfrökenarbete!

(eget collage med bilder från sxc.hu)

Enkel sås



image82


Linnéa har under veckan fått det ärofyllda uppdraget att vikariera som hemkunskapslärare på Vallaskolan här i Sala.  Så i de åttondeklasser som jag ska ha/har haft så ska de stycka en kyckling, göra klyftpotatis och sås. Jag hade den först åttan idag, från början var många av eleverna väldigt uppjagade över att behöva skära eller ens peta på rå kyckling. Men de var riktigt, riktigt duktiga faktiskt. "Men det här smakar ju precis som kyckling man köper i affären!" var det en som utbrast.

Många kör med pulversås, men jag tycker det är lite enkelt att göra egen. Här kommer ett lätt ( i två benämninger) recept på currysås som passar perfekt till kyckling!

2 dl mjölk
1 msk mjöl
en nypa socker
peppar
salt
curry


Rör ut mjölet i kall mjölk, låt detta koka upp och tjockna till sig .Smaksätt sedan med socker,salt,peppar och curry!

Är man ingen älskare av curry är franska örter en riktig höjdare på smaksättning till kyckling!


(Bild- tasteline, eget  collage)

Lördagsmat

Ibland finns inte orken att stå i köket och laga mat. Lärdagskvällen var ett sådan tillfälle, så när jag kunde lämna jobbet bakom mig i 21-tiden blev det en grekisksallad från närmsta gatuköket för min del! Riktigt gott var det!

image81
En grekisk sallad ska innehålla:

Någon slagt sallad, finstrimlad
tomat
gurka
rödlök
fetaost
oliver
en god vinegrette

Ett gott bröd och hemagjort tzatziki

Ananaspaj

173971-80
Ibland är hittar man ett recept som man verkligen gillar. Och man gör det ofta, ofta. Sen tröttnar man eller glömmer kanske bort detta underbara recept. Så var det med det här pajreceptet. Det är verkligen underbart på alla sett! Är väldigt lätt att göra och smakar gudomligt!

Pajskal:
150 gram smör
3 dl mjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl cream fraiche
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
2 burkar krossad ananas

Blanda smör, mjöl, socker och bakpulver till en deg och tryck ut den i en pajform modell mindre. Rör samman ägget, cream fraiche, socker och vaniljsocker. Öppna ananasburkarna och låt dem rinna av lite. Blanda även i dem i fyllningssmeten. Häll sedan i fyllningen i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 40-50 min.
Denna paj går lika bra att äta kall som varm. Själv föredrar jag den lite avsvalnad. Servera lite glass eller vaniljvisp till!
Perfekt om man måte ha något riktigt gott att bjuda på och tiden är knapp!




Rårakor


173971-78


Till 2 personer:

6 medelstora potatisar
2 medelstora morötter
2 ägg
3 dl mjölk
1 msk mjöl
salt, peppar
heta nätter

Riv potatis och morötter. Blanda ägg, mjölk, mjöl, salt, peppar och Heta Nätter. ( Heta Nätter är en kryddblandning från
Änga Gård ett lokalt företag, men produkterna finns runtom i mellansverige men går också bra att beställa från deras hemsida)
Häll  mjölkblandningen över de rivna rotfrukterna.
Värm en stekpanna och häll i en ganska stor klick röra. Stek tills den blir gyllenbrun.
Stek även 1 pkt bacon.

Till detta brukar jag röra ihop lingon och cream fraiche och ha till! ( passar även utmärkt till pankakor/våfflor om man inte vill ha det så sött!)



(Bilden har jag lånat från Icakuriren)



Fånga dagen

173971-77

House Doctorns hemsida hittade jag så mycket fina bilder och längtade jag till sommaren innan jag besökte denna sida så är det inget mot vad jag gör nu!
Carpe Diem- fånga dagen, på  sommaren är vi ganska bra på det. De flesta tar semester, tillbringar dagarna i lugn och ro hemma, tar kanske en sväng till stranden. Stannar uppe sent om kvällerna och umgås. Det finns egentligen inga måsten, man gör det som faller en in. Man kunde ju önska att resten av året också var så. Men så fort det börjar bli höst, ja då ska det storstädass, byta gardiner och renoveras. För det hanns ju inte med under semestern. Sen kommer vi till november/december. Jag undrar hur många som har ro att fånga dagen under all julstress!?
Nu går vi mot våren och det riktigt kliar i fingrarna på en för att få sätta igång med allt som ska göras!
Tänk om man kunde spara bara en timme av den här lugna, sköna stämningen som är på sommaren. Förvara den i en burk med lite solsken, och ta fram lite då och då, när allt är som mörkast och kämpigast! Det vore väl underbart!

Jag hoppas att alla får en bra fredag och en skön helg!!

Linnéa

Städa, städa varje fredag

173971-76



Efter att ha klickat mig runt på olika bloggar så råkade jag stöta på lite städgrejer från Spacebabies.
Och vilket nöje det skulle vara att städa och feja med dessa undebart vackra redskap!
Även om våren kan kännas långt bort så är vi iallafall i mars nu. Den första vårmånaden. Så vad kan man bättre göra än att välkomna våren med en ordentlig storstädning! Men, jag tar det en annan dag...


Hissgardin

Igår var jag ut till sommarstugan, så idag har jag gått och dagdrömt nästan hela dagen om hur fint det kan bli där. Hursom så har jag funderat på att sy en hissgardin till vårat sovrum här i stan, kanske ska jag passa på att sy en eller två till stugan med?



173971-74
Till denna hissgardin behövs:
tyg som täcker hela fönstret
band eller snöre till hissanordningen
4 st tunna men stadiga rundstavar
10 små ringar, ca 1,5 cm i diameter

Hissgardinen består av ett stycke tyg som hissas upp och ner med hjälp av två band som löper i små ringar på baksidan.
Ringarna sitter fastsydda på de kanaler som rundstaven ligger i. Fålla alla kanterna på tyget, sy en kanal i överkant för gardinstången och sedan de 4 kanalerna för rundstaven,genom att vika tyget. På baksidan av varje kanal fästes en ring i varje ände där bandet skall löpa igenom.
I ringarna längst ner knyts bandet eller snöret fast så gardinen kan åka upp eller ner. Som dekoration sätt en prisma på varje band.


( bild och text från
Sköna Hem)

Grönsaksfärs

Nu är frysen full med köttfärs, men köttfärsås har vi redan hunnit äta en gång denna vecka. Och jag var inge vidare sugen på att stå och rulla köttbullar hela eftermidagen. Så det fick helt enkelt bli någon form av köttfärs-grönsaksröra. Sen var det så att ketchupen pruttade ordentligt (läs: var jätteslut!) och det går ju inte att äta vanlig köttfärsås utan ketchup! Så denna enkla rätt fick en liten touch av balsamvinäger och smakade därför lite mustigare, som en gryta fast mycket snabbare och enklare!

Så ur frysen trollades ett paket nötfärs fram och ur kylen lite grönsaker.

173971-73



Köttfärs
1 burk svamp
10 cm purjolök
1 grön paprika
1 röd paprika
½ fp krossade tomater med basilika
balsamvinäger
2 msk vinfond
chilipulver, salt och peppar
ev oliver

Bryn köttfärsen i en stekpanna. Använd en trägaffel för att få bort klumpar. Skär purjolöken och låt den steka med köttfärsen. Slå över svampen och ev lite av svampspadet om du använder konserverad svmap.
Ha i de krossade tomaterna och paprikan skuren i bitar. Låt allt småkoka lite å att lite av vätskan försvinner.  Smaksätt köttfärsen med en skvätt balsamvinäger, vinfonden, chili, salt och peppar.
Tillsätt eventuellt lite oliver när allt är klart!

Till detta kokade jag fullkornspenne och severade till. (Färsen tar ungefär lika lång tid att tillreda som det tar för pastan att bli klar)

Men idag till lunch tog jag färsröran i ett tortilabröd för att pastan var slut, det var nästan ännu godare!



(foto:privat, recept privat)

Posten


Jag läste härom dagen  i en av mina "kollavarjedagbloggar"
En mammas dag 
om hur hon fått sin grannes post. Jag tänkte då för mig själv att jag då aldrig fått någon grannes post. Iallafall inte när jag  bott i stan. När jag bodde på landet hände det väl då och då. Men iallafall så hörde jag att hissen gick ända upp och sen snabba fötter som sprang ner. Aha, posten är på g. Skrammel i brevinkastet och sen, ja då ringde det på dörren. På de 20 sekunder de tog mig att förstå att det ringde på dörren och att jag skulle gå och öppna han jag nog tänka på säkert 10 möjliga personer som kunde stå där utanför. Men när jag öppnade dörren stod brevbäraren där.
"Åh vilken tur att du var hemma! Trodde jag var en våning ner så du fick just din grannes post!!" Och där stod jag som ett fån med grannens brev i handen men kom mig inte riktigt för att ge tillbaka brevet. När posttjejen tittatde lite undrande på mig vaknade jag ur min dvala. Vi bytte. Hon fick grannens brev och jag fick reklam. Jag tror det var ett dåligt byte, grannens brev såg mycket roligare ut en tristreklamen jag fick. Den åkte ner i tidningsinsammlingen på en gång!

Förövrigt tycker jag att det är riktigt kul att få brev och kort. Och det är ju egentligen ganska så kul att skicka, för man vet ju att mottagaren blir glad! Och det är väl det bästa som finns, att göra andra människor glada!


173971-70



Vad göra?

Nu fungerar det inte att ladda upp bilder igen! Mycket irriterande! Men jag får ta och göra något annat istället då. Kanske sätta en pizzadeg.

Hoppas det fungerar senare, då kommer ett mycket smarrigt färsrecept upp!!

Hoppas ni alla får en fin dag!

Kramar  Linnéa