Nu så kommer julen..

image366


När vi var i USA råkade vi slinka in i en butik som sålde
Yankee Candle (det var inte alls planerat från min sida..) Så många dofter och så många fina burkar! Med oss hem fick vi ett ljus med doft av pepparkakor. Än har jag inte velat tända ljuset, spar det till första advent. Men när man stoppar ner snoken i burken och luktar känner man den alltid lika härliga doften av jul! Tänkte ha det stå i köket och få sprida den underbara doften av nybakta pepparkakor! Hur ljuvligt blir inte det! I vanliga fall är jag inte alls förtjust i doftljus, de doftar oftast alldelens för mycket. Men jag har sedan tidigare två ljus från Yankee Candle och de sprider en lagom doft i hela lägenheten när de är tända. Inte alls så där huvudvärksframkallande som vissa andra doftljus kan vara. I Sverige kan du beställa ljus från deras hemsida, tyvärr kan man ju inte provlukta på dem men jag kan varmt rekomendera christmas cookie och gingerbread! De är helt klart mina julfavoriter!

(eget collage med bild från yankeecandle.com)







Men en sak har vi gemensamt

image365



POLLY!

Ja, alla minns vi väl den reklamen. Hur som så såg jag att Polly gjort en julpåse med alla goda julsmaker. Vi köpte en påse på väg hem från Västerås och det tog oss hela två dagar(!) att göra slut på den. Inte för att den smakade dåligt (förutom marsipanen då, ingen riktig höjdare) utan för att man inte kunde att äta dem på vanligt polly-vis. Alltså, det gick inte att kasta in en hel näve pollysar samtidigt, utan man var tvungen att ta en i taget så man fick klura ut vilken sort man tuggade på. Enklast att gissa var ändå kanelen för på något vis blev man så där torr i munnen efteråt som man kan bli av kanel. Godast var helt klart den som smakade knäck. Skulle jag köpa påsen igen?
-Ja, varför inte..? Det var faktiskt lite småroligt att sitta och lista ut vilken smak man hade fått turen att smaska på.

Så ut och införskaffa er lite julkänsla nu till första advent!







Vad äter du?

image364


Ja det här med frukostflingor kan vara rena jungeln! Extra fiber, lite socker, mycket fullkorn, med eller utan frukt? Själv har jag ingen aning, men mina favoritfrukostflingor är
ICA´s egna, Havrefras går inte av för hackor de heller. Här hemma på vårat ICA tycker jag att vi har ett skapligt utbud av flingor och müslisorter, men sedan besökte jag en mataffär i USA. Då verkade de sorters flingor vi har här hemma som en fis i rymden!
 Hyllplan efter hyllplan, fyllda med alla möjliga (och omöjliga!) sorters flingor! Jag vet inte om ni har lagt märke till, att i serien Seinfeld har han en hel massa flingpaket står i ett skåp i köket. Detta har jag vid ett flertal tillfällen uppmärksammat och tänkt att det kanske bara stod där som dekoration, eller någonting.
Så öppnar jag skafferiet hos våra amerikanska vänner och vad ser jag? Flingpaket efter flingpaket! Precis som i Seinfeld! Men med tanke på alla dessa färgglada paket som lovar att du får en jättefin leksak om du köper just det här paketet, var det ju inte allt för konstigt att de hade hela skafferiet fullt!


Vilka är dina favoritflingor?


(eget collage med bilder från kellog´s, havrefras, ica och finax)








Dagens kaka!

image362




Vi går mot tider då vi träffar släkt och vänner lite extra mycket. Glöggbjudningar och julfester är inbokade om vartannat. Hos Martha har de nu
cookie of the day, vilket innebär att de varje dag visar upp ett nytt recept på småkakor. Dagens kaksort har fått smak av rosmarin och valnötter, hur spännande låter inte det? Om du nu inte riktigt känner att du behärskar det här med småkaksbak fullt utt kan du kika in här för lite hjälp! Av de kaksorter jag hunnit kolla igenom så står de här, de här och de här högst på  listan för att bakas. Kanske orkar jag uppbringa lite ork och framförallt tid i helgen till lite bakning.

Vilka bakverk måste du ha i jul?

(bild: marthastewart.com)




Curry curry!

image361


Här om dagen svängde jag ihop en riktigt god kycklinggryta, perfekt att ha stå puttrandes på spisen medans man städar av lite hemma!

Currygryta 4 port:

4 kycklingfiléer
1 lök
champinjoner
1-2 paprikor
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
citronpeppar
salt
curry
cayennepeppar
1 nypa socker

Gör så här:
Stek kycklingfiléerna i lite olja. Salta och peppra. Hacka lök, skiva svamp och paprika. Sänk värmen något och låt svamp och lök steka med kycklingen en stund. Slå över grädde och en skvätt mjölk. Krydda med curry och ett stänk cayenne. Strössla en nypa socker över. Låt detta koka ihop några minuter. Lägg i paprikan mot slutet.

Servera med ris och en god sallad.


(eget collage med bilder från santamaria.se)




Men tänk på alla traditionerna!

image360


Nu står det inte på för ens den är här på riktigt, med alla sina dofter och förhoppningar. Självklart är det den beryktade julen jag pratar om.
Hemma hos mina föräldrar har julen alltid varit speciell. Inte för att andras jular inte är speciella, men hemma hos har alltid julen varit som tagen ur ett avsnitt av
Sunes Jul. Men vi får skratta iallafall, det är ju huvudsaken!

Sen kommer vi till det här med traditioner, vi börjar med julgardinerna. Dessa köpte mamma för många, många år sedan, ja iallafall är det över 20 år sedan hon införskaffade dem. Har jag förstått det hela rätt var de hiskeligt dyra då på tiden och käre mor kände väl att hon var tvungen att sätta upp dem år efter år, så hon fick valuta för pengarna.
När hon sedan kände att nu har jag satt upp dessa i så många år, nu måste jag få köpa nya! Ja då var det tvärstopp från mig och lillasyster. Ingen riktig jul utan julgardinerna!
Sen hade hon en adventsjusstake som hon också packat upp ur jullådorna varje år som kanske skulle behöva vila från allt julstök, tvärstopp där med. Fast där gav vi faktiskt vika för några år sedan, men i år kryper det fram, att pappa tycker den nya staken är riktigt ful!
Granen hemma hos mamma och pappa har alltid varit full av saker jag och lillasyster så duktigt tillverkat på dagis, fritids och i skolan genom åren. Jag vet inte hur gamla vi var men en jul tyckte väl även jag att det började bli lite mycket hemtillverkat i julgranen, när jag då föreslår att vi skall ta bort något utbrister lillasyster med tårar i ögonen
: Men tänk på alla tratitionerna!!
Så var det med den saken...

Men vet ni, i år har mamma fått tillstånd av både mig och lillasyster att köpa nya julgardiner och eftersom pappa inte gillat adventsjulstaken lär hon nog köpa ny sådan med! Och när vi kommer till det allra heligaste, julgranen så hoppas jag att lillasyster Sara som nu fyller 18 år kan släppa taget om allt krimskrams och klä granen i fina kulor. Men det återstår att se..


(collage: julgardiner & ljusstake från ellos, julgranskula från pottery barn)



Pasta med makrill


image359
Ikväll var jag tvungen att laga något snabbt och gott när hungern smög sig på framåt kvällskvisten. Och vad är egentligen enklare än lite pasta med något gott till? Pasta, makrill i tomatsås, bladspenat och kryddor. Underbart gott och barnsligt enkelt!

1 burk makrill i tomatsås
1 knippe bladspenat
olivolja
balsamvinäger
citronpeppar
oregano
pasta

Koka pastan och lägg upp dem på ett fat. Strössla ut spenaten, ringla olja och balsamvinäger över. Mosa sönder makrillen i mindre bitar och lägg dem uppepå. Avsluta med oregano och citronpeppar. Så enkelt och riktigt smaskigt!

(eget collage med bilder från google)





Solen skiner och himlen är blå, vad det är skönt att leva då!

image357


I morgon har vi den årliga julskyltningen här i stan, som vanligt är alla skyltfönster fint i ordning gjorda till jul och det allra finaste skall röstas fram. Butikerna brukar ha öppet långt in på eftermiddagen (vilket aldrig sker annars i lilla Sala en söndag!) och för det mesta brukar det spöregna. På eftermiddagen kan man smyga sig ned mot torget, för där vet jag att det kommer finnas en mycket, mycket nervös lillasyster som skall ut på scenen och pressenteras som en utav Salas nio luciakandidater!

En sak som jag kan stryka på min "att göra innan jul"-lista är det här med julklappar.  För vi passade på att inhandla de flesta när vi nu var på resande fot, vilket innebär att jag har högst tre julklappar kvar att köpa! Dessa kan jag nu i lugn och ro köpa medans resten av Sveriges befolkning hastar och skyndar förbi och ska ha julklappar till hela släkten. (som ni märker är jag mycket nöjd med mig själv!)

Här skiner solen för första gången sedan vi kom hem, vilket jag förståss tycker är ljuvligt! Ute är det tre minusgrader och ca 1-2 mm snö, inte mycket att hänga i julgranen kan tyckas men ack så mycket bättre än gråslask!

Nu hoppas jag att min lilla kropp ställt om sig till Sverigetid igen, för inatt har jag då sussat och sovit i hiskeliga 13 timmar! Kanske klarar jag nu att hålla mig vaken till efter 10 ikväll!?


Ha en ljuvligt skön lördag!

a small piece of heaven..

image356

Under semestern försökte jag och oäkta svägerskan göra så mycket typiska amerikanska saker som möjligt. Däribland äta glass direkt ur burken, uppkrupna i soffan. Till min stora glädje fanns det Ben & Jerryglass i mataffären så vi köpte hem varsin butt. Jag förklarade hur ledsamt det var att vi inte hade denna delikatess hemma på ICA. Men ni må tro att glädjen sköljde över mig igår när vi var på affären för att bunkra upp våra tomma skåp, för där i en liten box, där fanns det Ben & Jerryglass! Sebastian tittade på boxen, sedan på mig.
- 50 kronor för en halvliter glass! Aldrig i livet!

Så jag får smyga till ICA någon gång när jag ska vara ensam hemma och köpa mig en liten burk lycka. Om det mot all förmodan blir något över skalll jag gömma burken långt in i frysen under brocolin. (För er som inte vet så hamstrar jag alltid fryst brocoli på affären. Det är sånt där som är så bra att har hemma. Sebastian blir galen på mig!)

Med tanke på att min kropp fått fnatt och vaknar av sig själv strax innan fyra på mornarna nu ( har aldrig i hela mitt liv frivilligt gått upp så tidigt!!) börjar jag bli lite trött. En dusch och sedan kommer lillasyster över. Det är lagom kvällsbestyr det!




(eget collage med bilder från ben & jerry´s)





Efter ett besök i kolhydraternas paradis!

image355

Nej, jag har inte blitt tokig efter semestern. Snarare tärt om! En kväll när vi var ut och åt beställde vi in massa olika potatisrätter. Den ena var strips med parmesan, i mina öron lät det kanske allt för upphetsande men jag provade iallafall ett par.
Och det var bara så rätt! Det var så där gott ni vet så man inte kan sluta äta. Jag äger ingen fritös (och kommer inte heller att införskaffa mig en), men jag låg och klurade i morse att det måste bli minst lika gott att grovriva lite parmesan över ugnsrostade grönsaker. Vad tror ni om det?

Nu ska jag återgå till min hårdmacka med ägg och kaviar, det var vad huset hade att erbjuda till frukost. (Glömde visst bort att handla igår)



Hemma!

image354


I natt lämnade vi det stora landet i väst bakom oss och är nu hemma. Trötta men välbehållna.
Jag har så otroligt mycket att blogga om men för tillfället lockar sängen allt för mycket. Speciellt med tanke på att jag måste upp i fem-tiden i morgon bitti och jag inte fått mycket sömn det senaste dygnet.
Så jag får helt enkelt berätta mer en annan dag.

Ha det gott!




No No!

image353


Nu har vi skrivit listor, handlat, tvättat, packat, bytt däck på bilen, sagt hej då till alla och en  var! I mitt stilla sinne hade jag gjort en tidsplan för dagen och den slutade kl 23 med att jag skulle ligga till sängs och vara klar med allt. Nu är kl snart 22.25 så med andra ord spricker den. Men jag har inte alls mycket kvar att fixa med. Så förhoppningsvis ligger jag snart och sussar sött.

Jag och min käre mor har pratat om det här med att skriva på bloggen att man ska åka bort, någon av er läsare kan ju vara lite klåfingriga och tänka "Aha, de är borta några dagar! Nu åker vi och länsar deras lägenhet." Men jag säger bara no no, ingen idé. För det första har jag nog packat med mig halva lägenheten, Sebastian har stoppat mig ett antal gånger när jag tänkt lägga ned något i resväskan som enligt honom inte behövs på en semester. Men jag har ju inte varit bevakad hela tiden...
Och för det andra kommer systeryster spendera en hel del tid här, då våran lägenhet är dubbelt så stor som hennes.
Så, för er egen del är det ingen större idé att göra sig besväret!


Håll till godo med mina gamla inlägg men spana även efter nya, om jag kommer åt en dator i USA vill säga...




Fly me to the moon...

image352


På torsdag morgon, ja då åker vi! Lite konstigt käns det, att det nu äntligen är november och vi med stormfart närmar oss den 8:de.  Vi åker till USA för att hälsa på några vänner och det ska bli så skönt med semester!
De senaste veckorna har jag förberett saker och ting så gott det går, men nu är det hög tid att börja packa!
Jag jobbar min sista natt i natt och sedan är jag ledig fram till torsdag, så jag ska nog hinna med det mesta.

 Att göra listan ser ut så här ungefär:


sätta in pengar på kontot
växla pengar
hämta resväskor
kolla att katterna fungerar bra med mamma och pappas katt
lämna katterna
byta däck på bilen
lämna bilen hos mor och far
få naglarna fixade
fixa nytt pass
tvätta (två maskiner fixade, ett helt gäng kvar)
äta ur kylen så vi inte behöver slänga så mycket
ladda över musik till mp3:n
leta reda på adaptern (svärfar hade köpt en ny)
köpa tågbiljetter till Arlanda
städa av här hemma
säga hej då till alla
be syster ha koll på posten
prova kläder som ska med
sy fast en trasig knapp på jackan
ha koll på försäkringspapper, pass och biljetter
köpa lite nya böcker och tidningar att läsa på planet

Ja som ni ser har vi lite att stå i och säkert har jag glömt hälften, men det ska nog gå. Jag ska försöka blogga lite därbortifrån om jag kan och hinner. Vi har ett späckat schema!







Det finns Juice och så finns det Juice..

image350


I söndags blev det mysfrukost hemma hos oss med Brämhults Juice och färsk ciabatta. Det var så gott.
Brämhults juicer är verkligen något extra, inte är det många andra apelsinjuicer som verkligen smakar riktig apelsin!? I många andra juicer är det så mcyket tillsatt socker så det blir ungefär som att dricka läsk till frukost, vilket jag inte alls gillar.

Tittar man runt lite på Brämhults hemsida hittar man lite smått och gott. Till exempel ett recept på Frozen Margarita:


    Frozen Margarita (ca 10 glas)

Frys 1 liter Brämhults Lemonad så att det blir som ?ice slush?
Blanda med 2-3 dl Tequila
2-3 dl Triple Sec (citruslikör)
Servera i glas med saltad eller sockrad kant.





Vilken är din favorit juice?

(eget collage med bild från brämhults.se)




Pasta med currykyckling

image349


I helgen rörde jag ihop en helt underbar pasta! Det blev bara mitt i prick! Eftersom jag valde att göra såsen kall, fungerar denna röra nog alldelens utmärkt att fylla baugetter eller liknande med.
Turligt nog finns det lite kvar som jag år äta till lunch..

Pasta med currykyckling 2 pers:


1 stor kyckligfilé
curry
salt & peppar

2 burkar lätt creme fraiche
½ rödlök
curry
cayennepeppar
salt & peppar

fullkornspasta
majs

Gör så här:

Skär ned kycklingen i mindre bitar och stek dem. Krydda på med curry, salt och peppar.
Hacka löken och rör ihop den med fraiche, cayenne, curry, salt och peppar.
Lägg i den färdigstekta kycklingen i curryröran.

Servera med pasta och majs.

Löjligt enkelt men riktigt gott!

(eget collage med bilder från Santa Maria och Kronfågeln)







Vintips

image348


Ett tyskt, vitt vin med smak av gröna äpplen, mandel och citrus. Det är nog inget vin som passar till tyngre grytor, men lite lättare mat eller som sällskapsvin passar det perfekt! På systemets hemsida skriver de att detta vin kan passa bra till fisk och skaldjur vilket jag är helt övertygad om.
Till och med käre S som i vanliga fall inte är alltför förtjust i vita viner gillade detta. Så nästa gång jag slinker in på systemet kanske det får följa med en bag in box hem...




Flygande Jakob

image347


Här om dagen åt vi klssikern Flygande Jakob och det smakade ljuvligt som alltid! Om man googlar efter denna rätt så får man över 72 000 träffar! Så ni kan ju tänkta er hur många varienter det finns! Men, nu tänker jag ge er min och den är mumsig, jag lovar!

Flygande Jakob 4 pers:

4 kycklingfiléer
3 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
chilisås
cayennepeppar
1 nypa socker
salt & peppar

2 bananer
cashewnötter
2 pkt bacon

6 port ris


Gör så här:

Skär ned filéerna i mindre bitar. Stek dem tills de är helt genomvita. Krydda med salt, peppar och ett stänk cayenne. Klipp sönder baconet i mindre bitar och stek på det med. Låt det sedan rinna av på hushålspapper.
Blanda mölk, grädde, chilisås, socker, cayenne, salt och peppar i en bunke.
Bred ut det kokta riset i en ugnssäker form, lägg över kyckling och bacon. Skiva bananen spid ut de tillsammans med nötterna i formen. Häll till sist över gräddblandningen. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.

(jag har inte angett några mått för chilisåsen och cayennepepparn då det är lite upp till var och en hur starkt man vill ha, men smaka av vart efter och tillsätt så mycket som passar er!)


(eget collage med bild från tasteline.com)


Hej mitt vinterland!

image346


God morgon Sverige!
Nu tror ni att jag blivit helgalen som visar en vinterbild, men faktum är att när jag kollar ut genom fönstret är hela världen vit! Med all sannolikhet har snön töat bort tills dess jag vaknar i eftermidag men jag har iallafall åstadkommit säsongens första snöboll i natt! Det är inte så illa pinkat om jag får säga det själv!
Något jag tycker är mindre kul, är att ta sig hem i snön utan vinterdäck, men som tur är brukar det inte vara så mycket folk i farten klockan sju en lördagsmorgon. Så det ska nog gå bra!

Jag önskar er alla en skön lördag, med eller utan snö!

Tack snälla ni!

image345


Ett stort fång rosor och ett underbart tack vill jag ge er alla som besöker min blogg så flitigt! Ett lika stort tack till alla er som lämnar så rara och fina komentarer! Det värmer verkligen!

Men nu skulle jag vilja ha er hjälp. Vad vill ni läsa om? Matlagning, recept, bakning, inredning, tips på hemsidor? Vad är bra/dåligt med bloggen? Lämna gärna en komentar med synpunkter!


(eget collage med bild från martha stewart)

Zara Home

image344




Nu har äntligen Zara Home Sverige slagit upp sina portar i cyberrymden (mycket töntigt ord, jag vet!) Efter en snabb genomblick fastnade jag för dessa små shotsglas! De finns i rak modell och lite trattformade, självklart vill jag ha av båda sorterna! Här hemma lyser fina små glas med sin frånvaro, så skulle jag hitta de här glasen under julgranen skulle jag bli extra glad. Till jul skulle även ett par ljusstakar i guld gärna få pryda mitt vardagsrum!

Hos Zara Home hittar du allt från badtofflor till finporslin och jag rekomenderar dig varmt att ta en titt på deras hemsida.


(eget collage med bilder från zara home)