Veckans skåprens


Jag vet att recept utan tillhörande bild är temligen tråkiga, men vår kamera är på vift så vi får nöja os med detta så länge.
Här hemma fortsätter
skåprensningen och igår fick vi en fantastiskt god pasta som resultat. Inga krångligheter, bara enkel, snabb och framförallt god vardagsmat. Receptet räcker till tre, möjligen fyra personer.


Skär kycklingen i bitar och stek dem i en het panna. Krydda med salt, peppar och timjan. Koka undertiden pastan. När kycklingen är färdigstekt, lägg i tomatbitarna, oliverna och ca 10 kuber fryst spenat. Låt detta småputtra tills all spenat har tinat upp. Ha då i den kokta pastan och slå över lite god olja. Middagen är serverad!

Fast i skorpträsket







Lite så känns det så här i höstmörkret, det är liksom allt som behövs för ett break med en kopp te och mina
favoritskorpor. Det var säkert ett år sedan jag köpte hem dem sist, men så stod de där på mataffären och bara skrek: Kööööp miiig! Så nu är jag åter igen fast, en påse är nu snart uppäten men jag är överlycklig! Jag tycker verkligen om mina älskligsskorpor. De fungerar lika bra till frukost, fika, lunch eller istället för kvällsmackan.
När det kommer till vad jag har i tekoppen skulle jag vilja säga att jag alltid drycker nyttigt te utan koffein och annat onyttigt. Att mitt teförråd endast består av tesorter med konstiga namn och gröna blad (ok, som ni märker är jag inte så insatt i det här med teer). Men i ärlighetens namn så är det ju så mycket godare att få sockra på och ha i en skvätt mjölk. 

På tal om te så måste jag säga att burkarna från Kusmi Tea är ofärskämt snygga. I nya huset planerar vi att göra en mini-makeover av köket under vintern och jag tror att dessa burkar skulle göra otroligt bra på en av hyllorna.


Vad har du snöat in på så här i höst?

Bilder från pagen.se & bluebox.se

Veckans mat


Dagarna fullkomligt rusar fram nu och inte hinner man med allt vad man önskar göra. Veckan som kommer verkar inte bli speciellt mycket lugnare då vi får nycklarna till nya huset på fredag, vilket innebär att sista packningen måste ske i veckan. Därför bjuder jag på en matplanering där alla rätter går relativt snabbt att få fram på middagsbordet.


Måndag:
Mozzarella & Baconpasta

Tisdag: Salami/skinksallad

Onsdag: Köttfärssoppa

Torsdag: Vegetarisk lasagne

Fredag: Kycklingwraps






Rensning pågår!


Japp, här är det rensning som gäller. Kylskåp, skafferi och frys, alla skall de rensas ur och förhoppningsvis vara något så när tomma tills den 31/10. Då får vi nämligen nycklarna till vårt nya hus! Ni som läst min blogg ett tag vet kanske att det inte var så länge sedan vi flyttade och vi hade inga som helst tankar på att göra det igen på ett bra tag. Men så såg vi ett hus på hemnet, en visning och ett par nervösa dagar senare hade vi visst gått och köpt oss ett rött hus med vita knutar.
Så som sagt, nu gäller det att tömma förråden så gott det går, för att få fylla på nytt i nya huset!

Efter jul har vi tänkt att ge köket ett litet lyft och
Smeg´s urläckra kyl och frys skulle göra sig så bra i vårt nya kök. Jag tror kanske inte att Sebastian går med på att ha ett rosa kylskåp, men turligt nog finns de  även i vitt och de är riktigt snygga!

Så om det inte uppdateras här så frekvent den kommande tiden så vet ni vad jag har för mig, packar!!


Bild: www.smeg.se

Äppelpaj



Äppeltider är äppelpajstider!

Jag fick en stor kasse med jättefina äpplen från svärmor för ett bra tag sedan. De har hållt sig riktigt bra i kylen men nu börjar det bli dags att göra slut på dem. Så vad passar bättre att avsluta veckan och framför allt helgen med än en underbar äppelpaj?  Jag fick ju även chansen att använda
finaste pajformen från Casual Living som jag fullkomligt älskar! Den fungerar lika bra till pajform som till uppläggsningsskål. Sen är färgen och formen så otroligt tjusig!

Den här äppelpajen räckte till ca 8 portioner:

6 svenska äpplen
3 msk smör
2 msk kanel
1 msk malen ingefära
1 dl muskovadosocker

150 g smör
2 dl socker
3 dl havregryn
1 1/2 dl vetejmöl
200 g sötmandlar
2 msk sirap

Dela, kärna ur och klyfta äpplena. Värm upp en stekpanna och stek äpplena i smöret, krydda med kanel och ingefära. När äppelbitarna mjuknat något, strö över sockret och låt det smälta. Häll upp de stekta äpplena i botten av en pajform.
Smält smöret och rör i sockret. Blanda sedan i havregryn och vetemjöl. Hacka mandlarna och rör i dem. Lägg pajsmulorna över äpplena och ringla lite sirap över.

Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Du kan behöva täcka över pajen med lite aluminiunfolie så den inte bränns vid där du har haft på sirap.

Servera med en rejäl klick vaniljvisp!


Vilken är din favoritpaj?


Bild:Linnéas Skafferi

Nytt



Här har det visst varit fasligt tyst de senaste dagarna, en kombination av massor med arbete och en förkylning som inte riktigt vill släppa har gjort att orken till matlagning och bloggeri inte ritkigt funnits. Men nu är det söndag och dags att ta nya tag.

För ett par veckor fick jag hem ett fint paket från
Isaberg Förlag som innehöll två böcker. I skärgårdens skafferi, en riktigt fin bok med massor av härliga bilder och Cookies for rockies, ett projektarbete som slutade som publicerad bok.
Det är så kul att få chansen att frossa i böcker jag annars kanske inte skulle köpa!


Vilken är din senast ihandlade kok/bakbok?


bilder från isabergforlg.nu

Sensation

 

Det är väl inte undgått någon att Marabou har kommit med två höstnyheter toffee walnut och yoghurt raspberry. Jag fann mina två när jag var och handlade förrra veckan. En hel ställning med chokladkakor stod mycket strategiskt utsälld  så jag kunde bara inte låta bli. Jag trodde verkligen mest på den med valnötter, i vanliga fall älskar jag choklad som är fullspäckad med kletig kola och nötter. Men jag måste säga att jag inte alls gillade denna.  Jag vet inte om det var min förkylning som spökade men jag kände någon konstig bismak.

Den med hallon och yoghurt däremot, jag säger bara en sak: yummie!

Så vad säger du, hiss eller diss?


Time for some toast


 

Dessa toast kan man säga var lite av en sista måltid för mig. En sista måltid innan den förskräkliga förkylningen svepte in och tog över min kropp totalt! De senaste dygnen har jag spenderat i soffan och jag har inte ens öppnat datorn!  Idag kan jag i alla fall ta mig i och ur soffan utan att det känns som en nära döden upplevelse, så jag är på bättringsvägen.

När jag frågade er om vad ni allra helst åt när ni var sjuka fick jag tipset om toast från en av mina kära läsare. Och jag är en sådan person som lyssnar på mina läsare, så sagt och gjort. I helgen blev det toast!

Jag och Sebastian har lite olika åsikter om hur den godaste toasten skall vara. Själv vill jag ha massor av ost (så där så den trådar sig när man tar en tugga, onyttigt I know men så gott!) , en bit skinka och lite god krydda. Sen är jag nöjd. Sebastian å andra sidan, vill inte ha så mycket ost och så kletar han massor av ketchup på dem.

 

Hur vill du ha din toast?

 

bild:Linnéas Skafferi


Five Peppers

 

I går fick jag hem att härligt paket med kryddor fram Santa Maria där i fanns alla dessa kryddnyheter. Först ut att testa blev denna, Five Peppers som innehåller svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar, rosépeppar och kryddpeppar.  Blandningen av de olika pepparsorterna var toppen och jag gillade verkligen kvarnen som burken hade.

Jag stekte kött till middag och kryddade på ordentligt med pepparn, det gar verkligen bra smak! Så tummen upp och helt klart ett godkännande ger jag denna första pepparmix!

 

Vilken krydda använder du allra oftast i din matlagning?

 

Bild: Santa Maria


Våffelmidag

¨


Här hemma är det full sjukstuga,
Sebastian är rejält förkyld och själv har jag gått runt och varit småförkyld i flera veckor. Är man riktigt förkyld, ja då har man all rätt att få bestämma vad man skall äta till middag, jag föreslog soppa men blev genast nedröstad.  Men våfflor, det var mat som passade denna sjukling!
Så våfflor blev det, tillsammans med vispad grädde och hemkokt hallonsylt. Kanske inte den mest näringsrika och nyttiga middagen, men ack så gott!

Jag tycker det kan vara svårt att få till riktigt frasiga och goda våfflor, men de här blev riktigt lyckade!


Våfflor 8-10 st


2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vatten
125 g smör

Vispa samman mjölk, vetemjöl och ägg. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Smält smöret och låt det svalna. Rör sedan i vattnet och smöret, blanda tills du får en jämn smet.


Vad äter ni helst när det är sjuklingar hemma?



Bild:Linnéas Skafferi

Tillfälligt avbrott

Har försökt att få till ett inlägg hela kvällen nu, men tyvärr går det inte att ladda upp bilder här för tillfället. Vi får helt enkelt vänta till morgondagen och se om det går bättre då!

Tills dess, trevlig torsdagskväll!

Julie & Julia

 

 

På fredag är det Sverigepremiär för Julie & Julia en film baserad på två sanna historier som vävts samman till en enda matglad film. Den ena historien handlar om Julia Child, en kock i efterkrigstiden i Paris, som under denna utvecklar sitt matintresse till en karriär och detta ledde till utgivandet av kokboken "Mastering the Art of French Cooking". En bok som många anser ha ändrat amerikanarnas sätt att laga mat helt.

Den andra historien handlar omJulie Powell under tidigt 2000-tal. För att koppla bort tankarna från det tuffa jobbet lagar hon härliga maträtter på kvällarna. Egentligen vill hon bli författare, men eftersom hon inte kan avsluta sin novell bestämmer hon sig för att blogga istället. Och vilket ämne passar henne bättre än att laga alla Julia Childs dryga 500 recept ur kokboken under 365 dagar.

Jag har själv inte sett filmen då den inte har premiär för ens på fredag denna vecka men det käns som en självklar film denna höst!


Vilken är din bästa "matfilm"?



 


Veckans mat


Idag var vi ut och hämtade
guldklimpen som fick spendera dagen hemma hos min mamma. Där bjöds det på korvstroganoff och ris, tänk så gott det är att äta andras vardagsmat! Fast det bara var helt vanlig stroganoff så var det fasligt smaskigt!

Det här med vardagsmat är aldrig enkelt, vissa dagar har jag massor av inspiration och matlagningen går lätt som en dans men ibland vill det sig inte alls.
För att  bli lite påmind om all god vardagsmat som egentligen finns kommer här ett veckoförslag från Linnéas Skafferi:


Måndag Timjanskyckling

Tisdag Korvstroganoff med hetta

Onsdag Köttfärsgratäng

Torsdag Krämig pasta

Fredag Räksallad



Jelly Bean

 

 

 

 

Små, färgglada, söta som socker och inte en endaste liten nyttig ingrediens. Precis som godis skall vara! Fast jag måste erkänna att jag länge trodde att jag inte alls tyckte om dem. Men så gick det upp ett ljus även för mig, för visst är de goda och jag äter nu gladeligen en jelly bean eller två!

Tyvärr har jag nog ätit fler än två små bönor ikväll, det blir lätt för sött om man äter för många. Sen blev det ju inte bättre av att jag råkade äta upp
mitt allra bästa favoritgodis först...

Nu är det äntligen fredagkväll och efter en lång vecka är det äntligen IDOL-time och mys i soffan!


Vilket är ditt bästa fredagsgodis?

Dryck

 

Idag vänder vi blad i kalendern och får fram oktober månad. Till oss anlände den med besked vill jag lova! I morse var de 3 härliga minusgrader ute när jag kom upp och hela världen var full i frost. Riktigt vackert men ack så kallt!

Jag har tidigare skrivit om att jag gärna dricker ett glas Proviva på morgonen, men så här på hösten/vintern vill jag gärna ha något varmt i mig på och ett glas kylskåpskall Proviva uppfyller då inte min önskan. Men här om morgonen testade jag att värma på drycken ett en stund och det blev verkligen jättegott! Så jag kan fortsätta att följa samma frukostvanor trotts kylan! Hurra för det!

Ändrar du frukostvanor så här på hösten?

 

 

bild: Proviva.com