Paprika


Nu är det inte långt kvar. Internetleverantören har lovat oss att vi skall kunna nytja internet på onsdag och vi får hålla tummarna för att de stämmer. Man blir smått galen när man inte har tillgång till datorn hemma.
Inte för att det kommer finnas speciellt mycket tid över denna vecka. Ett rum skall tapetseras klart till helgen då det blir kalas för hela slanten. Sebastian fyller 25, så jag lovar att bjuda på en hel del smaskiga recept efter långhelgen. Håll även utkik efter tävlingar med finfina priser här framöver!

Förra veckan åt fyllda paprikor. Att de var en populär maträtt på 70-talet kan jag tro för de är både smaskiga att äta och lätta att göra. Jag pillade i lite fetaost för att få lite extra smak!

Fyllda paprikor:

4 medelstora paprikor
400 g nötfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1 liten burk majs
färsk oregano
salt & peppar
2 dl riven ost
fetaost


Finhacka lök och vitlök, fräs med nötfärsen. Slå på de krossade tomaterna och majsburken. Smaksätt med oregano, salt och peppar.  Låt detta puttra på medelhög värme. Skär undertiden av toppen på paprikorna och rensa ur fröna. Ställ ut på i en ugnsfast form. Fyll paprikorna med färsblandningen, tryck i fetaost och toppa med riven ost. In i ugnen i ca 175 grader i ca 30 minuter eller tills de fått fin färg.


Bild: Linnéas Skafferi

Chocolate & Vanilla Cheesecake


Jag har alltid sagt att jag inte gillar cheesecake som man gör i ugnen, det är  bara den frysta varianten jag tycker om!
Men jag måste väl ta tillbaka det nu. För jag är helt omvänd, frälst och väldigt glad att jag testade detta recept. I mina tankar var ugnsbakad cheesecake lite gummiaktig, säkert har jag någon gång ätit en "köpt" cheesecake och de kan lätt vara lite som gummi i konsistensen.
Men det här, ja det är bara gott, gott, gott! Jag gjorde min i långpanna istället för en rund form, jag har heller inte haft några kex i botten. Helt enkelt för att det inte fanns några hemma. Och jag kan lova att det gick precis lite bra utan, men vill man ha kexbotten är det bara att blanda kaksmulor med smält smör, trycka ut i formen och grädda ca 10 minuter!

Jag valde att smaksätta denna cheesecake med vanilj och choklad. Vilket var riktigt lyckat! Den kan lätt bli lite mäktig, så servera gärna lite bär till!

Choklad & Vaniljcheesecake:

400 g philadelphiaost
1 dl socker
 2 msk mjöl
3 tsk vaniljsocker
1 äggvita
1 äggula
100 g smält choklad

Rör ut osten med sockret. Tillsätt mjöl och vaniljsocker. Separera äggvitan från gulan och rör i dem en i taget. Klä en långpanna med aluminiumfolie, häll i smeten och ringla över den smälta chokladen. Dra ut chokladen med en kniv så att kakan blir lite marmorerad. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Låt svalna helt innan du skär den i rutor.


Nu önskar jag er alla en härlig och solig helg!


Bild: Linnéas Skafferi

Grönt är skönt!

Ibland kan det vara gott att äta annat än pasta eller potatis till maten. Faktum är att det kan vara precis lika gott med en god sallad, bönor eller andra grönsaker. Som många vet är broccoli en storfavorit hos mig, men även jag lär variera mig ibland.

Här nedan kommer ett litet tips på hur man enkelt piffar upp kokta ärtor och herico vertes.


Koka grönsakerna enligt anvisningarna på paketet. Pressa ur saften från 1/2 citron.

Ringa över lite god olja, gärna en smaksatt! Krydda med salt och peppar.





Hacka lite paprika eller mild chili och strö det över grönsakerna för en extra färgklick!
Hos Martha hittar du massor av inspiration och recept om du är på jakt efter fler spännande tillbehör!


Vad äter du gärna istället för pasta och potatis?





Bild: Linnéas Skafferi


Sallad


Ja, nog är det så allt. Ibland orkar man inte ställa sig och laga speciellt avancerad mat, då är sallad det bästa alternativet enligt mig i alla fall!
Med en salladspåse som innehåller olika sorters sallad har du en riktigt bra grund utan att behöva anstränga dig det minsta. Fetaost, oliver och salami är sådant som livar upp utan att ta tid att göra i ordning.
Vi tog av vad som fanns hemma och toppade med nötter och en vitlöksås gjord på creme fraiche, vitlök, salt och peppar. Mer invecklat än så behöver det inte vara!

Till våran enkla söndagssallad använde vi:

en påse blandad sallad
gurka
tomat
sockerärtor
fetaost
oliver
salami
rödlök
nötter
vitlöksdressing


Vad äter du när du vill ha något enkelt och snabblagat?


bild: Linnéas Skafferi

Lemon cheesecake



Här kommer bild och recept på en av de påskdesserter vi åt förra helgen.
Kycklingarna som jag gjorde fick pryda denna cheesecake. Denna gång valde jag att smaksätta med citron och vit choklad. Och det blev helt enkelt delicious!!
Sötman från den vita chokladen gör sig fint med den syrliga citronen och det blev ett perfekt avslut på påskmiddagen!

3 ägg
1 dl socker
200 g philadelphiaost
3 dl grädde
100 g vit choklad
1 citron

Separera äggvitan från gulan.Vispa vitan till ett hårt skum, vispa socker och äggulor pösigt, blanda sedan i philadelphiaosten.
Vispa grädden hårt och grovhacka chokladen. Finriv skalet från en citron och pressa sedan i saften. Blanda ihop allt och häll upp en form med löstagbara kanter. Frys i minst 4 timmar. Tag ur cheesecaken ur frysen ca 20 minuter innan den skall serveras så den hinner mjukna lite. Dekorera med påskliljor och marsipankycklingar.


Bild: Linnéas Skafferi


Sommarsött



Vissa dagar käns allt trist, grått och ganska så hopplöst. Men så kommer dagar då solen skiner fast den egentligen inte ska, på jobbfronten löste det sig plötsligt och ens favoritförfattare i kokboksväg tänker ge ut en ny kok/bakbok. Under dessa dagar känns de jobbiga och trista dagarna långt, långt bort och tur är väl det!

Lagom till syrenen står i blom kommer Lisa Eisenman-Frisk och Monica Eisenmans nya bok
"Sommarens Söta" ut. I boken hittar du 180 recept på bland annat småkakor, mjuka kakor, vetebröd, lemonad och iste.
Enligt den information man kan läsa om boken skall dessa recept passa utmärkt till en dag på stranden, kaffestunden i bersån eller regniga dagar innomhus.
Det där med fika i bersån tycker jag låter extra tilltalande då vi nu faktiskt har en egen syrenberså! Jag har fått känslan av att bersåer är ett utdöende släkte, men jag tycker då att de verkligen har sin charm!

Boken går självklart att förhandsboka redan nu, men annars kommer boken ut i handeln under vecka 20.

Timjanskyckling

Tidigare i veckan blev det en såndär fullträff ni vet. Man börjar laga mat men förväntningarna är inte så höga, det är ju trots allt vardagsmat vi pratar om. Medan man lagar kan man börja ana att man är något på spåren. Det doftar fantastiskt, det ser gott ut, sen får man göra första provsmakningen och man inser att man har lyckats!
Detta blev sådär löjligt gott. Tillagningstiden var max 40 minuter och jag tycker att denna rätt även skulle passa att bjuda på en fredag eller lördagskväll. Från allra första början tänkte jag smaksätta med färsk persilja, men den var totalt slut så jag tog salladslök, timjan och citron i stället.



Börja med att hacka champinjoner och salladslök.



Lägg kycklingfilén på en skärbräda, lägg över plastfilm och börja banka med en kavel.

Stek svamp och mörad kyckling i omgångar. Salta och peppra rikligt.


Krydda kycklingen med timjan och pressa över citron. Låt ett par skivor steka med, mest för dekorations skull. Lägg i den stekta svampen och all salladslök.

Avsluta med en rejäl skvätt grädde. Detta får nu puttra ett par minuter så att grädden tjocknar något.





Timjanskyckling 4 pers:

4 kycklingfiléer
250 g salladslök
champinjoner
salt
peppar
timjan
1 citron
3 dl grädde

Skiva champinjoner och salladslöken. Möra kycklingen genom att banka på den med en kavel. Stek champinjonerna i en rejäl klick smör, stek sedan kycklingen, krydda med timjan, citron, salt och peppar. Lägg i svampen och salladslöken i stekpannan. Slå över grädden och låt detta koka samman.
Servera ris till.


bild: Linnéas Skafferi

Hjälp!


För två år sedan fick vi en fritös i julklapp. Den har tryggt stått ouppackad i en garderob sedan dess. Inte för att vi är otacksamma och inte uppskattade gåvan, men att köra igång en fritös när man inte har en fungerande spisfläkt, det är ingen hitt.
Men så igår skulle vi grilla och då kom jag att tänka på den oanvända julklappen. Nu har vi ju en hel trädgård att vara i, så  oset skulle inte bli så störande.

Själv har jag aldrig använt en fritös förut, i ärlighetens namn är jag inte överförtjust i friterat men någon gång ibland kan det vara gott. Stripsen gick galant att fritera och de blev riktigt goda!
Glada i hågen gav vi oss in på att fritera mozzarellasticks. Totalt misslyckade! Jag hade tidigare googlat runt lite och kollat på diverse recept. Enligt de flesta så skulle de räcka med att panera mozzarellan i ägg, mjöl, ströbröd och lite kryddor.
Men jag vet inte om fritösen var för varm eller om det behövs mera runt om osten, för den höll inte alls ihop. Smaken var det inget fel på men de blev inte så tjusiga precis...

Så nu frågar jag er, alla kunniga läsare om ni har något bra recept eller tips på hur vi skall lyckas bättre nästa gång?

Silltårta


Nu är även denna storhelg snart till ända, men vilken helg det har varit! Vädret har varit underbart här! Massor av god mat, tid med familjen och lte mera god mat!
Förra året hade vi snöstorm här i Sala på påskafton. När vi kom hem på kvällen fick vi pulsa oss igenom snön, i år letade vi påskägg ute, solen sken och det knoppas för fullt i rabatterna.

I förra veckan gjorde jag en silltårta, detta är något mina föräldrar ofta gör till just påsk men den är även vanligt förekommande till midsommar. Är du en sillfantast lär du älska denna!
Jag valde att bara göra en halv, en hel tårta räcker gott och väl till 8 personer att äta som huvudrätt. Serverar man den som förrätt eller på en buffé får du ut betydligt fler bitar!

Orginalreceptet kommer från en tidning, vet tyvärr inte vilken. Men mammas recept är kopierat 1994, så jag antar att receptet publicerades i början på 90-talet.

Silltårta 8-10 bitar:

6 halvmånar Hönökaka
smör
5 dl västerbottenost
1 dl finhackad gul lök
6 hårdkokta skivade ägg
svartpeppar
2 dl majonäs
3 dl finstrimlad sallad
3 dl gräddfil
600 g inlagd sill
250 g senapssill
250 g tomatsill ( jag bytte ut denna mot skärgårdssill)
gräslök
rödlök
dill

Bred smör på alla brödskivor. Lägg två av skivorma på ett uppläggningspat och fördela den rivna osten och den finhackade löken över. Lägg över två nya brödskivor, försök att inte få skarven på samma ställe, då blir tårtan mer stabil.
Täck detta lager med de skivade äggen, bred över majonäs och krydda med peppar.
Lägg på de sista två brödskivorna, bred över majonäs och täck med hackad grönsallad. Lägg den inlagda sillen som en yttre ring på tårtan. Gör sedan en mellanring av senapssillen och lägg slutligen tomatsillen i mitten. Garnera med finhackad gräslök, ringar av rödlök och dillvippor.
Gör gärna i ordning tårtan en dag innan den skall ätas. Då blir den saftig och god!

Jag hoppas att alla har haft en härlig påskhelg!


Bild: Linnéas Skafferi

Ka-kaa-ka-kaaa-ka-ka-ka-kaaaa


Idag har jag pysslat ihop ett par marsipankycklingar. Dessa kycklingar och kycklingbebisar ska få pryda varsin tårta/kaka nu i påsk. Ja jag vet att kycklingen redan är en bebis eller ett barn. Men i min värld, som vi nu är i kan kycklingar få små barn och de kallas kycklingbebisar. En del bebisar är yngre än de andra, därför har dom fortfarande napp.
Här finns fantasi så det räcker och blir över som ni förstår.

Det är verkligen inte svårt att göra dessa sötingar. Allt du behöver är:

marsipan
gul karamellfärg
tygbitar till shalett
näbbmaterial
ett sugrör

Till två lite större kycklingar och åtta modell mindre gick det åt ca 250 g marsipan.
Färga först marsipanen gul. Forma sedan bollar som blir kroppen, huvudet skall vara lite mindre. Vingarna fixar du lätt genom att göra en bit marsipan konformad, tryck till med tummen på det bredaste stället och vips har du en vinge!

Klipp ut trekanter från en tygbit och fäst runt kycklingens huvud. Näbbarna har jag skurit till av apelsinskal, men det går självklart bra att använda orenge marsipan istället.
Ögonen gör du genom att trycka ena änden av ett sugrör bakåt och nedåt där du vill att ögat skall vara.


Bild: Linnéas Skafferi

Sill


Föredrar du vanlig löksill, dillsill, senapssill eller kanske är det tomatsillen som du allra helst ser står på bordet nu i påsk? Eller är du en av de som inte allls gillar denna fisk?  För jag tror att det är med sill som med surströmming. Antingen tycker man verkligen om det eller så står man inte ens ut med tanken på att äta det.

Jag själv tycker bäst om sillinläggningar i stil med skärgårdssillen. Min kära mor gör en helt otroligt god sillröra som är fantastiskt smaskig att ha på hårtbröd. En jul tror jag att vi hann äta upp all sillröra dagen innan julafton, så vi fick klara oss utan den på julbordet. Om ni har tur kanske hon har lust att dela med sig av receptet!

Senare kommer jag blogga om ett makalöst gott recept, innehållandes just sill.


Som sagt, vilken sill föredrar du?





produktbilder från abba.se

Mozzarella & bacon


Här har ni en riktig tidssparare som ändå smakar gudomligt! Knaperstekt bacon, örter, halvsmält trådig mozzarella.. Behöver jag fortsätta?
Med nybakt bröd och ett glas vin till duger detta gott att servera en fredag kväll. Mer tid åt att umgås och vara ute i solen men ändå en fantastisk god måltid. Kan det bli mycket bättre än så?

Jag råkade ha ett gäng små mozzarellabollar ligga i kylen, har du inte det går det bra med vanlig mozzarella eller riven ost. Det är bara det att de där små söta bollarna gör livet lite extra behagligt då du slipper ett hackningsmoment!

Pasta med mozzarella och bacon 4 port:

2 pkt bacon
örtkryddor tex oregano, basilika, timjan, mejram
peppar
1 fp mozzarellabollar
4 port pasta

grönsaker

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Hetta upp en stekpanna och klipp baconet i småbitar. Knaperstek dem i en het panna. Krydda med peppar och valfria örter. Sänk värmen och lägg i osten. Slå av vattnet från pastan och vänd sedan i den heta pastan i stekpannan (är din stekpanna inte stor nog, blanda samman allt i pastakastrullen i stället!).
Servera med valfria grönsaker. Middagen är serverad!

Bild: Linnéas Skafferi

påskigt



Det var inte alls detta jag tänkt blogga om idag, men jag råkade snubbla över denna bedårande bild hos
Martha och kan inte låta bli att visa er den. Visst är de toksöta, de små kycklingarna!
"Stommen" är en vanlig vanijlmuffins som täckts med smörkräm och sedan rullats i rostad kokos. Mycket fiffigt och otroligt sött! Vill ni läsa närmare om hur man gör dessa, kolla här.

Jag är inte mycket för att påskpynta här hemma men någon packade upp ett par kycklingar (det var visst skurktuppar) i flytten och när de inte är ute och tjuvar pryder dom sin plats i köksfönstret. Men det får räcka, mer påsk än så blir det inte här hemma. Hela påskhelgen far vi runt och äter hos kära familjen. I dagarna tre skall vi kalasa nu i påsk!

Hur firar du påsk?



bild: marthastewart.com

Grillning


I veckan införskaffades
grillen. Den är stor, den tar massor av plats, inte blev det en gasolgrill men jag är ändå mer än nöjd. Mina föräldrar har en likadan och köttet, fisken, korven eller vad man nu väljer att grilla blir helt suveränt gott! Så jag kan verkligen rekomendera alla som går i grillköpartankar att slänga ett öga på denna!

Tidigare i veckan när solen sken åkte den lilla smidiga elgrillen fram. Där grillade vi hamburgare, det är inte samma sak som på en "riktig" grill men bättre än att bara steka. Ikväll, då skall vi grilla på riktigt! För oss blir det premiär x 2. Dels är det grillpremiär för i år, men det är även första gången vi grillar i nya huset!

Goda tillbehör när man grillar:

Coleslaw

Tomatröra

Tomat & Basilikadipp

Fetaoströra & potatis i ugn

Godaste marinaden

Vad serverar du helst till grillat?




Bild: Linnéas Skafferi


Smörgåstårta


Så, nu är jag äntligen tillbaka! Nu är flytten avklarad och det är bara all upppackning som kvarstår. Internet beställde vi hem till 1/4 men tydligen tar det ca 2 veckor innan de kan installera det. Väldigt irriterande och otroligt dålig service kan jag tycka!

Mitt i all flytt hade jag en beställning på smörgåstårta till 40 personer så det var bara att installera sig i mor och fars kök och sätta igång.
Hemgjord smörgåstårta slår helt klart den köpta tycker jag!
När jag surfade runt för att leta lite inspiration snubblade jag över detta helt fantastiska tips:
 Dagen före den skall serveras, lägg ihop smörgåstårtorna, täck dom sedan med blöta, urvridna handdukar och låt stå över natten.
Detta gör att tårtorna blir otroligt saftiga och inte alls torra! Jag mins tyvärr inte vart jag läste detta men det fungerade superbra!


Smörgåstårta 20 pers:

2 limpor formfranska
7 dl creme fraiche
7 dl grädde
1 dl majonäs
250 g leverpastej
250 g rökt skinka
1 röd lök
2 dl bostongurka
örtsalt
peppar
ost, skinka, grönsaker och frukt att dekorera med

Dag ett:
Blanda grädde och creme fraiche. Vispa detta med elvispen, det tar ett tag men så småningom tjocknar det. Krydda med örtsalt och peppar.
Spar ca 1 1/2 dl av både grädde och creme fraiche, detta skall användas att täcka tårtan med, innan den dekoreras.
Dela upp den vispade gräddblanding i två skålar. Mixa leverpastej och bostongurka slätt, blanda detta med grädde/creme fraiche. Finhacka skinka och rödlök, rör ihop detta med den sista gräddblandingen.
Skär av alla kanter på brödskivorna och lägg ut ett lager på en bricka. Bred ut skinkröran, lägg på ett nytt lager bröd och bred leverpastejsröran på detta, lägg sedan på ett sista lager brödskivor. Täck med fuktade handdukar och låt stå svalt över natten.

Dag två:
Vispa samman grädde, majonäs och creme fraiche, krydda med örtsalt och peppar. Bred detta över smörgåstårtan. Dekorera med  tex ost, skinka, sallad, vindruvor och tomater.

Bild: Linnéas Skafferi