Våren i rutan


Under vår/vinter ploppar det upp flera glada nyheter.

 Jamie Oliver drar igång redan nu den 8 de februari med
Jamies matrevolution.
I denna serie vill han hjälpa det brittiska folket att få ordning på sin matlagning. Att laga mat är roligt, bra för ekonomin och ger alla ett hälsosammare liv. Hans idé är att lära ut 10 recept till 10 personer. Var och en skall sedan föra vidare recepten till 2 personer som även de skall ge vidare recepten.
Om detta fungerar kommer snart hela England ha en sundare mathållning, men vi kan väl anta att allt inte kommer gå enligt planerna...

Söndagen den 8 de februari kl 20.00 drar denna serie igång på kanal 5, jag sitter garanterat bänkad!

Leila Lindholm
kommer vi också se mycket av under våren. I mars drar hennes nya serie "Leila på landet" igång på tv4+.
I denna serie beger sig Leila ut på landet och slungar honung , fiskar gös, odlar egna grönsaker och kryddor. Hon bjuder även på de bästa recepten för beduinpartyt, en texas bbq och en helt underbar svensk sommar.

Vi kommer även att kunna njuta av alla hennes recept och idéer i ett nytt format då hennes magasin "Leilas Contry Living" dyker upp, även det i mars. Här kommer vi kunna njuta av inredning, recept och trädgård. Hur underbart låter inte det!



Fläskkotletter



Jag kan inte påstå att jag är en speciellt stor beundrare av fläskkotletter, det kan till och med hända att jag sagt att jag inte tycker om det. Trotts detta köpte jag en förpackning förra veckan när vi handlade.
Sebastian tittade misstroget på mig när jag la ned dom i vagnen, då inte han heller så förtjust i dessa köttbitar.
Men efter lite klurande och funderande så kan jag meddela att vi är omvända. Vi hade fel, förlåt! Fläskkotletter är faktiskt gott. Iallafall om man tillagar dom så här:

Marinerade fläskkotletter i färskostsås 4 port:

marinad:

5 msk olja
2 msk soya
saft från 1/2 citron
timjan

Blanda alla ingredienser i en plastpåse, lägg i köttbitarna. Låt detta ligga och dra, gärna ett par timmar. Mina marinerade jag dock inte längre än 20 minuter på grund av tidsbrist.


4 fläskkotletter
200 g Créme Bonjour Vitlök
3 msk grädde
salt & peppar

Stek de marinerade kotletterna ca 4 minuter på varje sida. Salta och peppra. Tag ur de färdigstekta kotletterna, rör i créme bonjour och grädde i stekpannan. Lägg tillbaka kotletterna i såsen och låt detta koka, gärna under lock ett par minuter.

Till detta serveriade jag glacerade morötter vilket är ruskigt gott men barnsligt enkelt att göra!


Bild: Linnéas Skafferi



En hjärtlig förfrågan



Nu tänkte jag fråga er, alla kunniga bloggläsare därute om ni vet vart man kan få tag på hjärtfomar. Ni vet sådana som man bakar vaniljhjärtan i?
Jag är nämligen barnsligt förtjust i dessa små söta bakelser och skulle gärna vilja lägga vantarna på ett par formar. Efter lite googlande insåg jag att det finns många bra recept, men utbudet på butiker som säljer var nästan obefintligt!

Så nu lägger jag mitt vaniljhjärtehopp i era händer och hoppas att ni har något bra tips till mig! Det kanske till och med är så att du har en uppsättning ligger hemma som inte blivit använd på år och dar, hör av dig till mig då!

De hjärtan ni ser i bilden ovan kommer ifrån
dansukker.com

Enklaste lunchen


Det här kan möjligtvis vara en av de godaste smörgåsar jag har förtärt, ha då i åminne att jag besökt det stora smörgåslandet på andra sidan Atlanten (och där kan dom göra smörgåsar, jag lovar!)! Vet ni vad det bästa är? Det är jag som har gjort smörgåsen, det var ruskigt enkelt och det smakade gudomligt!
Detta serverade jag min lillasyster till lunch förra veckan och att det blev just denna kombination berodde helt enkelt på att kyl och frys ekade läskigt tomma. I frysen fyndade jag en liten bit ost, ett par skivor rostbröd och några stackars haricots verts. Och där, bakom majsen stod det en ensam burk med tonfisk. Mer behövdes inte!


Lunchsmörgåsar:

6 skivor fullkornsbröd
smör
en bit ost (lagom till 3 dubbelsmörgåsar)
1 burk tonfisk
oregano
peppar

Bred ett lager smör på alla brödskivor. Riv osten och lägg ett lager på tre av brödskivorna, mosa tonfisken med en gaffel och lägg detta över osten. Krydda med oregano och svartpeppar. Lägg ihop smörgåsarna och stek dem på medelhög värme, gärna i en räfflad grillpanna. Koka haricots verts att servera till.

Är man ingen fantast av tonfisk går det säkert bra att strimla lite skinka istället och ha i.

Lunchen är serverad!

Bild:Linnéas Skafferi

Åter på vår meny




Nja, kanske inte men i vårat hem gjorde idag woken åter entre efter en lång tids vila. Jag fick till och med leta efter wokpannan, men den stod där längst in i kastrullskåpet. Helt ärligt har jag nog inte använt den mer än ett par gånger under de dryga två år vi bott här. Men innan dess så har jag faktskt slitit ut två wokpannor.

Anledningen till att jag idag valde att rota fram årets julklapp 1990 var att det fanns en påse med wokgrönsaker där djupt nere i frysen som snart gick ut. Och jag gjorde det ruskigt enkelt för mig idag, jag strimlade bara i bacon, en paprika och rörde i en förpackning körsbärstomater i grönsakerna. Knappt något hackande och pickande utan bara enkel och förvånandsvärt god vardagsmat!

För att få det hela lite mera matigt och mättande kokade jag 3 portioner
matvete och rörde i. Till woken gjorde jag en snabb dressing på creme fraiche, vitlök och citron.

Wok 4 port:

2 fp bacon
1 påse wokgrönsaker
2 msk fryst basilika
salt & peppar
1 paprika
1 ask körsbärstomater
3 port matvete

Dressing:


2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 msk citronsaft

Koka matvetet enligt instruktionerna på förpackningen
Klipp baconet i småbitar, stek det i wokpannan. När baconet nästan är klart tillsätt wokgrönsakerna och krydda med basilika, salt och peppar. Låt detta puttra på, tossa runt pannan då och då. Strimla paprikan och rör i den tillsammans med det kokta matvetet och tomaterna ett par minuter innan servering.

Skala vitlöksklyftan och pressa i den i fraichen. Rör i citronsaften och dressingen är klar!

Bild: Linnéas Skafferi


Coleslaw




Jag såg i en tidigare kommentar här att ett recept på coleslaw önskades. I början mixtrade jag med olika kryddor och doningar men den enklaste och faktiskt den godaste coleslawn smaksätter jag bara med salt och peppar. Svårare än så behöver det inte vara.
Själv är jag inte alls förtjust i majonnäs, så jag brukar hoppa över den. Men i detta recept tar jag med det ändå då många gillar det. Gör gärna i ordning dagen innan, den blir bara godare om den får stå till sig lite.


Coleslaw 4 port:

1/4 vitkålshuvud
1 morot
2 dl turkisk youghurt
4 msk majonnäs
salt & peppar

Strimla kålen med en osthyvel och riv moroten. Blanda youghurt, majonnäs, salt och peppar i en skål. Rör i kål och morötter.


Pizzadeg




Det här kan vara det bästa receptet jag har i min ägo. Tyvärr kan jag inte säga att jag är upphovsmakaren, jag har fått det av en arbetskamrat som i sin tur fått det av någon annan. Men bättre recept på pizzadeg får man leta efter. Är man smart gör man degen en eller ett par dagar i förväg och låter den kalljäsa i kylen. Låt bara degen stå framme i ca 30 minuter innan den kavlas ut, då drar inte degen ihop sig lika lätt.
Men kommer man lite hastigt på att hemgjord pizza skulle sitta fint till middag, är det bara att låte degen jäsa som vanligt i rumstemperatur.

Idag fick också
nya skålen komma till sin rätt, urtjusigt att låta dagen jäsa i sådan fin form!

Pizzadeg räcker till 2 stora pizzor:

2 dl vatten
3 msk olja

25 g jäst
1 tsk salt
1tsk socker
5 dl mjöl

Värm olja och vatten till ca 37 grader (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills jästen lösts upp. Arbeta in salt, socker och mjöl. Låt jäsa i kylen (kan stå ett par dag i kylskåpet) eller i rumstemperatur till dubbel storlek.

Kavla ut till två tunna pizzor, lägg på favoritfyllningen och grädda i 275 grader i ca 15 minuter.


Vad har du helst på pizzan?


Foto:Linnéas Skafferi


My little cake



Så, nu är dagens tårtbak över och jag hoppas födelsedagsbarnet blir ordentligt firat i morgon!
Tårtan är täckt med jordgubbsmarsipan, dekorerad med en my little pony och blommor i sugarpaste. Själva fyllningen består av drottningsylt, hallonmousse och grädde.

Hallonmoussen går även bra att göra och servera halvtinad som efterrätt. Riv lite choklad över och dekorera med ett par hela hallon.

Hallonmousse (till en tårta):

400 g hallon
3 dl grädde
4 gelantinblad
1 dl socker
1 dl vatten

Tina hallonen, lägg gelantinbladen i kallt vatten. Vispa sedan grädden ganska så hårt. Blanda socker och vatten i en kastrull, värm tills allt socker lösts upp. Vird ur gelantinbladen och låt de smälta i sockerlagen, rör i detta i de tinade hallonen. Vänd försiktigt i hallonen i den vispade grädden. Låt detta stå i kylen minst 30 minuter innan du fyller tårtan.


Bild: Linnéas Skafferi

Avslutad tävling

Tävlingen är nu avslutad och vinnaren är Karin med bloggen Rosa maränger. Stort grattis till dig!

Nu skall jag kasta mig in i en värld av rosa, skimrande blommor och my little ponys då jag håller på med två tårtor till en liten tjej!

matsedel v 5


Oj vad ni var
tävlingssugna! Så roligt! Ni har fortfarande att par timmar på er, så ni som inte kommenterat  hinner fortfarande vara med!


Här kommer matplaneringen inför nästa vecka:

Måndag: Korvstroganoff, ett säkert kort som går hem både hos vuxna och hos barn.

Tisdag: Färsk pasta med pesto, denna rätt ligger absolut på min top 10 över favoriträtter!

Onsdag: Stekt strömming, något vi äter för sällan!

Torsdag: Rårakor , husmanskost med en liten modern touch.

Fredag: Kycklingsallad, bättre avslut på veckan kan det knappast bli.

Tävling!



Japp, idag är det prick 2 år sedan jag postade första inlägget här på Linnéas Skafferi. I början var det mest för att göra något med alla recept jag trollade fram. Duktigt påhejad av Sebastian, mamma och moster som flitigt kommenterade blev inläggen fler och fler. Efter många timmars trixande i photoshop (tack Sebastian för ditt tålamod med mig!) lärde jag mig tillslut att skapa kollage och redigera bilder.
Vi pratade igår om hur kul jag tyckte det var när besökarantalet en kväll gick över 100 unika läsare. Att så många människor gjorde sig mödan att besöka min sida! Sedan dess har ni blivit fler och fler trogna läsare här vilket jag tycker är jättekul!

Så för att fira lite ordentligt så lottar jag idag ut ett väggord. Själv har jag inget här hemma men när vi flyttar vill jag ha "remember to always kiss me goodnight" ovanför sängen.

För att vara med och tävla vill jag att du skriver hur du hittade hit. Var det via google, en länk på någon annan blogg/hemsida eller läste du om min blogg i en tidning? Kom ihåg att fylla i e-mailadress så att jag kan nå vinnaren! Tävlingen pågår till torsdagkväll kl 21.00.

 Väggordet du vinner är i valfri text och typsnitt, dock max 40 bokstäver.

Tävlingen är avslutad!


Vinnaren i
förra tävlingen var Elaine!

Äppelskål



Förra veckan dök äntligen avin upp och jag fick gå och hämta ut den efterlängtade skålen från
Casual Living! Den åkte direkt upp på köksbordet och fylldes med äpplen och valnötter. Visst blev det snyggt!
Jag valde en skål i färgen "äpple", tyckte det kan passa bra så här inför den stundande våren. Detta är egentligen en degskål men jag kan tänka mig en hel massa saker som den kan verka som.
Tänk att servera en härlig potatissalld ut denna i sommar, eller varför inte en smaskig grekisk sallad!? Vilken lyx att få sätta deg i en sån här snygg skål, måste nog baka något i veckan bara för att!

bild: Linnéas Skafferi



Nyfrälst?


Så, nu har vi fått allt att fungera på min nya dator. Efter lång tids övertalning från
Sebastians sida blev den en Mac. Nu har jag använt den drygt en dag och det känns så här långt som ett bra val. Jag har ännu inte fått något utbrott över att allt är helt bakvänt, vilket jag helt klart trodde jag skulle få efter en sådär 20 minuter!
Sakta bekantar vi oss med varandra och jag tror att vi så småingom kan bli riktigt goda vänner, datorn och jag!

Nu skall jag fota lite av de grejer som kom på posten förra veckan.

Vad använder du för dator?


bild: Linnéas Skafferi

Järpar







Ikväll blev det en form av järpar till middag och de blev om jag får säga det själv utsökta! Perfekt saftiga, med lagom hetta men ändå inte för kryddstarka. En alldeles toppenkombination med andra ord, precis som jag vill ha det!

Jag valde att smaksätta dessa små raringar med arlas paprika/chilicreme fraiche, det går självklart bra att ha vilken smak man helst föredrar i. För att få en slätare konsistens på färsen körde jag allt i matberedaren först och det är verkligen att rekommendera. Jag vill ha min färs så finmald som möjligt och den blir perfekt om den får åka en runda däri. Det är även ett smart drag om man har matgäster som ogillar åsynen av lök då de blir så finfördelade bitar att man inte kan se dem!

Järpar ca 30 stycken:

ca 400 g köttfärs
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 ägg
2 msk creme fraiche paprika/chili
salt & peppar

Sås:

2 dl grädde
resterande creme fraiche
salt & peppar


Skala lök och vitlök, "finhacka" det i matberedaren, lägg i köttfärs, ägg, fraiche, salt och peppar. Låt allt mixas ihop till en slät färs. Forma med hjälp av två matskedar färsen till avlånga bullar. Ett tips är att doppa skedarna i kallt vatten då och då, det blir enklare att "rulla" järparna då!
Stek på medelhög värme i en klick smör, de ska få fin färg runtom.

När järparna är klara, tag upp dem, rör i grädden och fraichen, smaka av med lite salt. Låt allt koka upp, servera ris/pasta/coleslaw till.

bild: Linnéas Skafferi

Nytt

Här på bloggen har det varit lite dålig uppdatering det senaste dygnet Men det beror på att jag under gårdagen inhandlade en ny dator, så jag har inte riktigt kommit i ordning ännu! Fotoredigeringsprogram och mailen skall fixas men det får bli till kvällen. Sen skall jag försöka att lära mig allt nytt, der är verkligen en hel djungel dessa datorer!

Under veckan blir det en liten tävling här på bloggen att se fram emot, så håll utkik mina vänner!

På återseende!

Cupcake



Som ni märker har det blivit mycket bakande och inte lika mycket matlagande här hemma den senaste tiden. Förhoppningsvis blir det bättring under de kommande veckorna.

Här ovan ser ni en cupcake som min syster bjöd på i skolan i samband med sin födelsesdag. Utan allt blingbling såg den faktiskt ut som en liten smurf, jättesöta!
Jag använde mig av
detta receptet för själva muffinsen och sedan vanlig smörkräm (fast utan kakao!) som jag färgat blå.
När smörkrämen stelnat något stsrösslade jag på lite "kristallströssel", det gav lite mer liv åt den annars enkla cupcaken.

Nu skall jag gå och köpa mig en stor påse med smågodis och sedan krypa ner i soffan och lördagsmysa lite!

Bild: Linneas Skafferi
Pärlor: Tiffany.com

Semla



Årets första semla åt jag igår, 42 dagar innan den riktiga semmeldagen, som i år infaller den 24 februari. Antagligen hinner det slinka ned ett par till innan det är dags att fira årets fettisdag.  Jag var inte alls sugen, men oj vad gott det smakade!
När jag äter semla vill jag ha med mandelmassa i, har testat med vaniljkräm en gång och det smakade inte alls rätt. Det var ingen semmelsmak alls, bara vaniljbulle!

Hur vill du ha din semla?

Nu vill jag önska alla läsare en härlig helg!



Bild: Linnéas Skafferi

Sallad


Vet ni, jag är ett riktigt salladsmonster. Om jag fick bestämma skulle jag kunna leva på olika sorters matiga sallader! Den absoluta favoriten är med kyckling, fetaost och oliver, inget slår det! Lite gott bröd och tzatziki till och jag är i himmelriket!
Vanlig kycklingsallad från närmaste pizzeria äter jag nog en gång i veckan nästan.

Anledningen till denna hyllning av sallader är att jag tidigare idag läste ett reportage i ett gammalt nr av
Drömhem & Trädgård. I artikeln bjöds det på härlig grekisk sallad och färskt bröd i skuggan en het julieftermiddag. Hur härligt lät inte det!?

Linnéas favoritsallad (en stor skål som räcker till många):

1 grillad kyckling
1 ask körsbärstomater
½ gurka
i påse blandad sallad
1 paprika
1 burk svarta oliver med kärnor
2 fp fetaost i marinad
½ rödlök
1 avokado

Ta bort skin och ben från den grillade kycklingen och dela köttet i småbitar. Halvera tomaterna, skär gurkan och paprikan i småbitar. Skala löken och skär den i tunna skivor, dela avokadon och skär den i bitar. Blanda sedan samman allt med sallad, oliver och fetaost. Gör ett härligt bröd och servera tzatziki till. Den perfekta lunchen/middagen är serverad!

Vilken är din favoritsallad?



bild: alltommat.se

matsedel v 4



Nu har vi passerat tjugondag knut och julen är förhoppningsvis utkastad och vardagen har åter igen tagit över. Både på gott och ont. Visst är det härligt med lediga dagar, sovmornar och myskvällar framför en bra film. Men nog är det bra skönt när allt återgår till det normala igen! 
Därför tänkte jag kicka igång det här med veckomatsedel igen, själv har jag jättesvårt att följa en planering till punkt och pricka, men att leta bland alla recept ger mig ny inspiration och det är bra att bli påmind om gamla favoriter!

Så här kommer årets första veckoplanering:

Måndag:
Kycklingwraps, perfekt sätt att använda överbliven sallad efter helgen.

Tisdag: Fiskpinnar med mos, ibland kan man behöva ta en liten genväg till snabbare middag. Färdiga fiskpinnar är perfekt att göra en stressig tisdag!

Onsdag: Tortilliapizza, för att göra denna rätt lite mer budget, byt ut pesto mot krossade tomater!

Torsdag: Köttfärspaj, gör pajdegen när du har lite tid över, den håller upp till tre månader i frysen!

Fredag: Bakad potatis med skagenröra, kör två bakpotatisar i micron på full effekt i ca 15 minuter, gör undertiden röran och fredagsmyset kan börja!

Hjärtan



Nu tänker ni att jag gått och blivit månadsvild, det är förvisso den 14:de i morgon men det är inget alla hjärtans daginlägg ni ser här, även om man så kan tro. Det är nämligen så att jag känner för att dela ut lite hjärtan, ja lite kärlek helt enkelt!

När jag kommer hem efter en lång arbetsdag ligger det en liten lapp på datorn från kära fästmannen. Där deklarerar han sin kärlek till mig genom att ha försökt fått tag på Nigellas Express. Detta lyckades tyvärr inte, men den är enligt lappen på väg hem till mig. Hur underbar får man vara?  Det finns ingen som du
Sebastian!

Sen vill jag dela ut lite kärlek till alla de läsare som följer bloggen. Både till er som hängt med ett tag nu (bloggen firar snart två år, kan ni tänka er!), men även till alla nya läsare. Tack för att ni tipsar och delar med er av saker och ting.
Det är alltid lika underbart att läsa de härliga kommentarer ni skriver, det förgyller verkligen bloggandet!

bild:marthastewart.com

Något fattas..









Kan det verkligen vara möjligt? Igår när vi satt och åt började jag studera min samling av kokböcker, vi konstaterade att det var en salig blandning med allt från Viktväktarkokböcker, GI-kokböcker till hemkunsskapsboken och Den Rutiga Kokboken. Du hittar även nischade böcker såsom "Oemotståndliga cheesecakes" och "Potatisfrestelser". Precis som i de flesta andra hem där det finns någon matlagningsintresserad finns det även en rad titlar från kändiskockarna.
Men där på hyllan bland Mr Oliver och Mat-Tina fattades den engleska skönheten Nigella. Jag har bestämt för mig att jag har "Nigella Bites" men så är inte fallet. Detta finner jag lite besynerligt då jag verkligen gillar hennes sätt att laga mat. Det är på något vis ganska så bekymmerlöst. Bara för att matlagning är en stor passion för henne betyder inte det att hon vill stå vid spisen flera timmar varje kväll och den inställningen gillar jag!

Tidigare i höstas skrev jag om
hennes senaste bok, men den införskaffades aldrig. Kanske får jag chansen på årets bokrea att fynda lite Nigellainspiration, det brukar nämligen vara ett ypperligt tillfälle att hitta små guldkorn till vettiga priser!

Hennes böcker kan du köpa här och den nya DVDfilmen kan du inhandla här!


Vilka är dina favoritkokböcker?



eget kollage med bilder från cdon.com & nigella.com

Funderingar kring ett tårtfat


Som jag tidigare skrev är jag på jakt efter ett snyggt tårtfat. Jag hade tänkt mig ett i glas eller porslin men snubblade som av en slump över dessa färgklickar från rice. Är de inte ganska häftiga så säg! De skulle verkligen piffa upp den allra tråkigaste dukning. Men det ena kanske inte utesluter det andra, man kan ju faktiskt ha fler olika tårtfat.
Kanske vore detta något att börja samla på? Folk samlar ju på de mest underliga saker och nog finns det sämre saker att fylla skåpen med än tårtfat? Inte för att jag har något än, men man skulle ju kunna önska sig ett varje år så när jag fyller 50 har jag en ansenlig samling av 29 stycken tårtfat. Det vore väl något!


Samlar du på något?


Idag var det ett litet reportage i lokaltidningen om mig och bloggen, så jag vill passa på att välkomna alla nya Salaläsare hit!


eget kollage med bilder från rice.dk


Sandwich Cookies



De här underbart goda och enkla kakorna gjorde jag tidigare i veckan. Det allra bästa med denna kakdeg är den går utmärkt att frysa in. Du gör bara så många kakor du behöver för stunden och sedan är det bara att frysa in resten. Perfekt! Jag fyllde mina med citronsmörkräm, de sura gjorde sig riktigt bra mot den söta kakan.
Receptet hittar du här!

Vill man inte göra dubbla kakor går det bra att äta dom som dom är utan fyllning!

Chokolate Sandwich Cookies ca 20 stycken :


3 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
200 g smör
3 dl socker
1 ägg

Vispa samman socker och smör, tillsätt ägget. Rör sedan i de torra ingredienserna. Forma till en lång rulle ca 3 cm i diameter, linda in i plastfolie och lägg in i kylen i minst 30 minuter. Skär sedan ½ cm breda bitar, rulla till små bollar och lägg på en bakplåtspappers klädd plåt. Platta till kakorna lite lätt. Grädda i 180 grader i ca 10 minuter. Låt kakorna svalna på plåten innan du försiktigt pillar loss dem.


Bild: Linnéas Skafferi

Inspiration- matplats



Som jag
tidigare skrev så kommer det bli en flytt för våran del nu under våren.  Vi kommer att få ett betydligt större kök än nu vilket gör att det måste fixas lite nya köksmöbler.
Det var nog över ett år sedan jag såg denna bild hos Pottery Barn och jag blev helt fast! Jag har inte kunnat släppa tanken på det ljusa bordet och de helt fantastikt röda stolarna! Otroligt snyggt!

Hittils har jag inte hittat färdigmålade stolar med den rätta färgen så jag har funderat på att måla själv. Men då vill man ju inte ge över tusenlappen per stol och sedan börja kladda på dem. IKEA har en stol vid namn Ivar som är helt obehandlad vilket skulle passa bra (priset kan man ju inte klaga över heller, ynka 199 kr), men frågan är om de kommer att upplevas som aningen små..

Ja detta tål att funderas på!

Nu är det åter dags att krypa ned i soffan och ta igen sig lite.


bild: potterybarn.com

Utmärkelse




På senaste tiden har bloggen fått två utmärkelser, både av
I Nadja´s Kök och tintin67. Det tackar jag innerligt för.
Enligt "reglerna"  skall utmaningen ges vidare till sju andra bloggare men jag väljer att ge min till alla ni som läser Linnéas Skafferi istället!

Nu skall jag genast krypa ned i soffan igen, ty Sebastians förkylning har nu satt sina klor även i mig. Idag är soffläge det enda rätta!

Cupcakes


Jag struntar blankt i att det bara är den 9:de januari. Ute har det varit 4 grader varmt, fåglarna har kvittrat och solen har skinit på mig hela dagen, så jag tycker det är helt befogat att man faktiskt får vårkännslor! Tydligen hade jag det tidigare i veckan också när jag bakade dessa små raringar. Samma
recept som dom här, men i miniformat. Söta va!?
De blir lagom små munsbitar och passar perfekt till kaffet!
Någon dag skall jag visa hur man spitsar dessa tvåfärgade cupcakes. Det är inte så svårt som man kan tro.

Nu önskar jag er alla en skön helg, själv skall jag spendera min på arbetet.


Bild:Linnéas Skafferi

Hallonpaj



Idag ser vi den 8 januari i almanackan och det mina vänner, är min lillasysters födelsedag och till lika min "halvårsdag". Det råkar nämligen vara exakt 2 år och 6 månader på dagen mellan mig och min syster. Så för att göra det lite rättvist brukade jag också få ett litet paket på denna dag (givetvis fick systeryster ett på min födelsedag också!). Av någon anledning har de slutat ge oss presenter på varandras dagar, ja det var nog många år sedan vi fick senast, vi borde nog införa det igen tycker jag!

Till födelsedagsbarnet har jag gjort en hallonpaj, detta blev lite utav ett experiment men jag hoppas att det kommer smaka.  Jag har försiktigt försökt att smaka lite på den härliga hallonsåssen som bubblade upp ur skalet och det smakade lite som hallongrottor. Så för hoppningsvis är hela pajen som en enda stor hallongrotta och med lite grädde smaksatt med vanilj till hoppas jag att detta blir toppen!

Receptet får ni senare om detta blev en lyckad paj!

Är ni flera som fyller idag, den 8 januari?




Bild: Linnéas Skafferi

Fuskpasta



Jag läste för ett tag sedan om zucchinipasta, jag kommer inte ihåg var och när men jag blev lite nyfiken. Så igår när både ork och inspiration tröt så gjorde jag iordning en tomatsås som det serverades zucchinipasta till. Det blir inte mycket "pasta" av varje zucchini, men med lite rivna morötter till så blev man mätt och det smakade riktigt bra faktiskt, Ett gott alternativ till vanlig pasta med andra ord!

Tomatsåsen går ju att varieria i det oändliga och här är gårdagens variant:

1 burk krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
svarta oliver
balsamvinäger
färska örter (basislika, timjan mm)
salt & peppar

Skala och finhacka lök och vitlök, fräs dem mjuka i en klick smör. Ha i de krossade tomaterna och smaksätt med vinäger, örter salt & peppar. Låt oliverna koka med de sista minuterna.

Zucchinipasta 2 port:


Strimla zucchinin med en osthyvel. Koka upp saltat vatten och låt zucchinin koka några minuter, den får inte bli för överkokt och sladdrig. Slå av vattnet och sververa tomatsåsen och rivna morötter till.




Drömmar...



Här sitter jag och drömmer om härliga sommardagar med nybakad paj och kaffe i skuggan. Låter inte det ganska härligt!?
Man kan faktiskt inte låta bli att drömma sig bort när man tittar på alla de underbara produkter Lisbeth Dahl visar i sin
katalog, jag skulle kunna sitta fera timmar och bara fundera och planera. Men nu är det ju så, att julen måste ut först innan man kan köpa sig den allra fösta buketten med spröda tulpaner och få in lite vårkänsla här hemma!

Under en längre tid har jag nu varit på jakt efter ett snyggt tårtfat. Det finns en hel uppsjö varianter och sorter att välja bland, men jag har fastnat lite extra för det ni ser ovan, är det inte riktigt snyggt!
Tänk er att en tjusig tårta eller en mumsig paj får pryda det, ursnyggt skulle jag vilja säga.

Har du något tips om snygga tårtfat?





Bilder från lisbethdahl.dk

Smoothie



Vart man än vänder sig så är folk förkylda tror jag, för mig räcker det att bara vrida huvudet aningen åt vänster för att se en rödnosad, hostande och febrig sambo som ligger djupt nedbäddad i soffan.
Då kan det passa bra med en liten vitaminkick i form av en smoothie, perfekt medicin för en ömmande hals!
Bär/frukter som innehåller mycket av c-vitamin är utmärkta att göra smoothies på, här är några av de godsaker som är rika på c-vitamin:

svarta vinbär
blåbär
kiwi
hallon
apelsin
jordgubbar
papaya

Jag valde att göra min på frysta hallon, vill man inte ha den så isande kall kan man med fördel tina bären lite snabbt innan de mixas!

2 dl naturell youghurt
2 msk färskpresssad apelsinjuice
1-2 dl hallon
ev flytande honung

Mixa alla ingredienser till en slät drink, dekorera gärna med hela bär eller frukt i skivor.

Vilken är din favoritsmak?



Bild: Linnéas Skafferi

Vårcupcakes



Idag har lokaltidningen (Sala Allehanda) varit här och skrivit lite om mig och mitt bloggande. Självklart var jag tvungen att baka lite gott att bjuda på! Jag gjorde två sorters cupcakes och en ny sorts kaka. Här ovan ser ni några utav de cupcakes jag pysslade ihop i morse. De blev verkligen härligt solgula och känns riktigt våriga, vilket kan tyckas lite fel då termometern envist visar under -10. Men man kan behöva piggas upp lite i vintermörkret!
Själva muffinsen fick smak av vanilj medan jag hade citron i frostingen.

Blommorna har jag gjort själv av flowerpaste.


Vaniljcupcakes ca 12 stycken:


3 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ dl vaniljyoghurt

Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda i en separat skål mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ned det i äggsmeten och rör i youghurten. Blanda väl. Ställ ut muffinsformar på en muffinsplåt och fyll sedan formarna till 2/3. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter.

Citronsmörkräm:

100 g mjukt smör
ca 1 pkt florsocker
2 msk grädde/mjölk
saften från ½ citron

Börja med att röra smöret mjukt, tillsätt sedan florsockret lite i taget. Ha i grädde/mjölk och citronsaft. Vispa detta i ca 5 minuter på medelhastighet, färga smörkrämen i önskad färg och spritsa sedan ut krämen på dina muffins.

Bild: Linnéas Skafferi



Hot chocolate


Jag antar att det är flera än vi som nästan har -15 grader ute. Här har det varit strålande sol och gnistrande snö hela dagen. Tyvärr har vi inte haft tid att vara ute och njuta då tiden har gått åt till annat. Men om tid hade funnits skulle jag gärna gått en långprommenad för att sedan få komma hem och njuta av en stor kopp varm choklad.

 Istället för att köpa en påse med godis igår kväll gjorde vi i ordning varsin stor kopp choklad, smaksatte med ett par matskedar kaffe och toppade med en klick grädde. Annat som är gott att smaksätta med är wiskey, rom, eller baileys.



Bild: Linnéas Skafferi

Panerad kyckling


Så här i de första dagarna av 2009 passar jag på att visa er alla ett mycket smaskigt GI-recept. Vill man ha kolhydrater till så skulle det nog smaka riktigt gott med
ugnsbakad potatis. Jag vet att många av er väljer bort kolhydrater och i ärlighetens namn smakar det precis lika bra med en härlig sallad till. Söta små körsbärstomater, mild rödlök, salt fetaost och vitlöksmarinerade svarta oliver. Nej, här saknade jag inte potatisen alls!

Valnötspanerad kyckling 2 pers:

2 kycklingfiléer
1 ägg
ca 2 dl valnötter
salt och peppar

Krossa eller hacka valnötterna. Smaksätt med salt och peppar.
Torka av filéerna med hushållspapper, knäck ägget i en kopp och pensla sedan kycklingen med ägg. Vänd i valnötter.
Lägg filéerna i en ugnsfastform och ugnsbaka i 175 grader i ca 30 minuter eller tills de är helt genomvita.

Till detta hade vi en enkel dressing/sås gjord på creme fraiche, vitlök, färsk basilika, salt och peppar.

Det här var riktigt gott och kan varmt rekommenderas!

bild: Linnéas Skafferi

Linnéas Skafferi 2008




Oj vad ni var tävlingssugna! Men jag förstår er, formarna är helt otroligt fina!
Ni har fortfarande några minuter kvar att tävla och vinnaren meddelar jag så fort jag kan!

Jag har setat här och kollat igenom lite vad som skrivits på bloggen under 2008, mycket har hänt och jag tycker själv att bloggen har utvecklats. Det är fortfarande otroligt roligt att skriva och få härlig respons av er läsare på det!

Under det gångna året har jag hittat en riktigt härlig hobby, att baka
fina tårtor och göra cupcakes. När jag inte har gjort detta på ett tag så börjar det liksom rycka i fingrarna på mig och utan att jag egentligen är medveten om det så står jag där med hela köket tilldraget och bakar av hjärtans lust. Men det är ju så roligt!

Som ni säkert vet så skrivs fler kokböcker än någonsin och självklart kan jag inte låta bli att handla hem och läsa. En riktig storfavorit 2008 var Leilas " a piece of cake". 
Den bläddrar jag ofta i när jag söker inspiration!

Detta år har jag även fått chansen att prova på lite olika livsmedel innan de släpptes i butik. Bland annat testade vi Old el pasos "Crispy chicken" och den gick verkligen hem!

Något chockad men otroligt glad blev jag när jag fick reda på att ni läsare röstat fram mig till en av årets nominerade i Matbloggpriset. Det tackar jag innerligt för.

Jag ser verkligen fram emot 2009 och hoppas att det kommer bli ett lyckat år på alla sätt och vis. Nu undrar jag vad du gillat bäst här på Linnéas Skafferi 2008 och vad du vill läsa om under 2009?



Bilder: Linnéas Skafferi