Miss Smith

image420


Egentligen var det här inlägget tänkt att handla om vintern, ty utanför fönstren vräker snön ner och vi har helt plötsligt fått vinter. Var kom den ifrån? Igår när jag for till arbetet tog jag gymnastikskor och vårjackan, det var ju faktiskt 6 grabder varmt ute! Det ångrade jag bittert i morse då jag fick pullsa ut till bilen som var helt översnöad.
Hur om så hade jag tänkt visa någon bild på en tjusig termos, ett recept på god choklad kanske och eventuellt andra godsaker man kan ha med sig ut i pullkabacken. Men ni förstår att det hela strandade vid att jag inte hittade några fina termosar att visa er, så tillslut hamnade jag hos
Isabella Smith, för jag tänkte att där kanske det finns! Men inte då. Fast med tanke på hur mycket annat fint som finns där så väger det helt klart upp det hela!

Karaffen ovan har jag tidigare spanat på och jag tycker fortfarande att den är helt bedårande och titta så fint man kan få användning av hyacintglasen på sommaren, perfekta vaser till blomster från trädgården!

Trotts att jag längtar otroligt efter vår, sommar och ljumma augustikvällar så måste jag erkänna att det är något otroligt vackert ute med allt det vita. Hela världen lyses upp.


(eget collage med bilder från isabellasmith.com)



Fuskpytt

image419


Idag blev det hemgjord pyttipanna hos oss, perfekt att göra när man får några potatisar eller lite korv över från gårdagen mat. Det är bara så, att det aldrig händer hemma hos oss. Maten går nästan alltid åt och det är inte ofta vi får räster. Därför var jag inte tvungen att göra pyttipanna idag, jag var bara så sugen på det! För att sätta lite piff på det hela (för helt ärligt, hur kul är det med lite stekt korv och potatis?!) så rörde jag i en burk smaksatt creme fraiche. Det blir alltså en fuskstuvad pytt!  Vill man fuska till det ännu mera så tar ni bara en påse färdig pyttipanna som ni steker på och sedan tillsätter fraichen, men eftersom jag på något outgrundligt vis finner glädje i att stå och göra små kuber av potatis så gjorde jag givetvis våran mat från grunden. (Men jag lovar att jag inte ser ned på dem som tar den enkla vägen!)
Det här är ju en maträtt som man slänga i precis vad som man hittar i kyl och frys, korv, kyckling, köttbullar, bacon, skinka ja vad ni nu tycker om. Jag hittade detta när jag gjorde en djupdykning i kylen tidigare idag:

4 medelstora potatisar
2 morötter
1 lök
3 st choritzokorvar
1 pkt bacon
1 burk creme fraiche med tomat och basilika
1 paprika
lite basilika
salt & peppar

Sedan gjorde jag så här:

Tärna potatisen hur stor eller liten du vill ha den. Själv föredrar jag riktigt små bitar. Stek dem i en het panna.
Gör även små tärningar av morötterna och låt dem steka med. Hacka löken och skär ned korven i mindre bitar, i en stekpanna på sidan om låter du nu dessa få fin färg, vänd sedan ned dem i potatisen. Klipp baconet och knaperstek dem i stakpanna nr 2 och ha även i dem i potatisen.
Rör i en burk creme fraiche och låt det hela puttra en liten stund, smaksätt med lite mer basilika, salt och peppar. Precis innan servering, hacka i en paprika och rör om.

Servera med ägg och rödbetor.

Ps. har ni färdigkokt potatis går ju allt givetvis mycket snabbare, men det fungerar utmärkt att råsteka som jag gjorde idag!

(eget collage med bilder från arla och sxc.hu)

Vinägerchips


image418


Igår kväll satt jag och kikade runt inne hos
Martha och hittade detta recept på vinägerchips. Detta är en chipssmak som jag tror funnits i Sverige tidigare med blivit borttagen (jag hittade nämligen en namninsamling påskriven av folk som vill införa dessa igen när jag googlade runt lite).

Självklart finns dessa chips i USA, vart annars!? Och de är faktiskt riktigt goda, man känner sig inte sådär flottig när man tryckt i sig hel påse..  Så när våra kära vänner kommer över och hälsar på från andra sidan atlanten har det hänt att vi skickat med en bestälning på dessa chips.
Men som sagt så hittade jag detta recept på vinägerchips som skall göras i ugnen. Mycket enkelt och förhoppningsvis mycket gott.
Det enda kruxet är att det skall vara maltvinäger i och det kan vara lite svårt att få tag i, men hos The English Shop finns det faktikst att beställa. Så kanske ska jag ta och skicka efter lite maltvinäger och på samma gång klicka hem lite vaniljessens?

Nu hoppas jag att de där mörka molnen på himlen drar iväg någon annan stans för nu tänkte jag ta mig en sväng på stan.

(eget collage med bilder från marthastewart & the english shop)

En bästa vän

image417


Igår fick våran underbara schäferhane Erox sluta sina dagar. Han kom hemflyttandes till mina föräldrar för  nästan två och ett halvt år sedan då hans tidigare husse och matte skulle skiljas och inte kunde ta hand om honom.
Familjen som Erox tidigare bodde i var goda vänner till oss och jag var bästa vän med deras en dotter så jag har i stort sett vuxit upp med denna hund.

Det allra bästa han visste var när hela våran familj var sammlad, när jag och Sebastian, syster och hennes kille kom ut och hälsade på. Då var lyckan total. Hade mamma då innan berättat att vi skulle komma ut  gick han runt, väntade, tittade och letade tills alla var på plats, då kunde han lugnt lägga sig ned och njuta av att alla äntligen hade kommit hem.
 Som alla hundar älskade han promenader och när man går på promenad, då kan man hitta pinnar! Eller pinnar och pinnar, ibland kunde han komma släpandes med pinnar som var så grova att han knapt nådde runt dem, eller långa, långa grenar som han alltid lyckades slå en i knävecken med när han kom springandes.  På senaste tiden har han haft fullt upp med att uppfostra mamma och pappas lilla kattunge, vid första anblick kunde man tro att de var riktiga rivaler, men de var trotts allt riktigt goda vänner och jag tror att den lilla katten, precis som vi kommer att sakna honom oerhört mycket.

Igår fick de åka in akut med honom till Strömsholm då de förstod att allt inte stod rätt till när han inte ville gå med ut på promenad, tidigare i veckan hade han också varit lite dålig men piggade på sig till helgen. Röntgen visade att hela magen var full av något, vätska eller tumörer, de kunde inte utskilja vad det var, sedan var hans blodvärden riktigt, riktigt låga och tydligen hade han varit sjuk länge.
Men som den tåliga och starka hund han var visade han aldrig något teckan på smärta. Han fortsatte bara kämpa. Så igår eftermidag fick han sakta somna in och ligger nu bredvid familjens tidigare hundar, schäfern Hulda och pudeln Tosca.

Ja usch vad vi kommer att sakna dig Erox!


(eget collage med privat bild)


Härliga lördag!

image416



(eget collage med bild från martha)



Som barn på nytt

image415



När jag tidigare idag kikade in hos Ellos för att spana in det nya vårmodet  så rammlade jag över dessa söta
köksprylar i bästa Disneyanda! För vem vill inte ha en brödrost med Musse på? Kanske passar den inte riktigt hemma hos oss nu, men hade jag bara varit ett gäng år yngre hade jag älskat att rosta bröd i den på mornarna!
 Jag som är uppväxt med Disneyklubben på fredagskvällarna är helt såld på alla filmer som gjordes innan animeringens intrång. Den lilla sjöjungfrun, Skönheten & Odjuret, Piff & Puff,  Aladin, Djungelboken, Robbin Hood, Tarzan, Luftens hjältar ja alla har de en speciell plats i mitt hjärta och varje gång jag tar mig tid att titta på någon av dessa filmer blir jag som barn på nytt!
Mitt allra bästa tips mot sömnlöshet är att lägga sig och titta på Skönheten & Odjuret, strax efter introt brukar jag somna..

När vi var i USA passade vi på att gå in i en Disneyaffär och jag kan ju bara säga att jag önskade mig att vara 5 år igen, vilken dröm för en liten tjej eller kille!
Ok då, jag njöt en smula jag med av alla fina kläder och underbara prylar!


(eget collage med bilder från ellos.se)





Färdigmat

image413



Idag har vi provsmakat potatisgratäng från Felix. I vanliga fall är jag något av en motståndare mot allt vad färdigrätter heter men ibland måste man få vara lite bekväm. Det var min mormor som bjöd oss på detta efter en shoppingrunda på stan och jag måste erkänna att det smakade riktigt bra! Den var faktiskt riktigt krämig och god
För att få lite extra piff så skivade hon över lite ost några minuter innan den var klar. Från min och Sebastians sida fick detta helt klart godkänt.


(eget collage med produktbild från felix.se)






Små söta buketter

image412

Broccoli eller sparriskål, en utav mina absoluta favoritgrönsaker alla gånger! Har alltid minst två påsar i frysen (Sebastian hävdar att jag hamstrar, men där går våra meningar i sär. Det är ju så bra att ha hemma!).
Perfekt är det att ta upp lite när man inte har några färska grönsaker hemma eller när man bara inte orkar ställa sig och hacka sallad. Men, många överkokar sin broccoli och då är det verkligen inte gott!! Jag brukar ha upp mina broccolibuketter i en skål och sedan (om vi äter dem till pasta eller potatis) slår jag över det kokande vattnet från kastrullen när pastan eller potatisen är klar. Sedan får det stå i några minuter och vips har man varm, spänstig och mycket god broccoli! Annars slänger jag in dem i mickron med lite vatten i skålen några minuter, det fungerar det med! Kom bara ihåg att salta dem ordentligt innan de skall spisas!
Ett stort plus med dessa små knyten är ju att de är riktigt nyttiga och sprängfyllda med vitaminer, så gör som jag 
hamstra, nej köp hem lite broccoli och frossa i nu när allt är grått och trist ute!


Nu skall jag krypa ned i soffan igen, de ringde precis från arbetet. Vi har en farbror som har varit dålig några dagar och man behöver vaka hos honom under nätterna. Så från kll 21 ikväll till 7 i morgon bitti skall jag åter igen sitta hos honom. Det är med blandade känslor jag går dit måste jag säga, men om han lämnar oss lugnt och stila så finns det inget finare än att sitta vid någon som går bort. Döden kan faktiskt vara väldigt fridfull.
Blir den sista tiden däremot jobbig och smärtsamm så är det svårt att sitta bredvid och känna sig maktlös.





Pasta med räkor

image411




Igår slängde jag ihop en snabb lunch till oss, även då blev det pasta. Jag vet inte hur många gånger vi ätit det i veckan men idag blir det nog köttfärslimpa och potatis till middag!
Allra enklast är det att köpa en burk räk eller kräftstjärtar i lag till denna rätt, då slipper man allt pill med att skala räkorna!

Räkpasta 2 port:

½ gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk hummerfond
1 tsk kaviar
en skvätt vitt vin
1 burk räk/ kräftstjärtar i lag
dill
citronpeppar
salt

Gör så här:


Skala och hacka lök och vitlök, fräs dem i en stekpanna tills de är lagom mjuka. Slå över mjölk och grädde. Smaksätt med fond, kaviar, vin och kryddor. Låt detta koka ihop någon minut, Rör sedan ned räkorna och kokt pasta (jag använde färsk ravioli, det blev supergott!).

Enkel lördagslunch!

(eget collage med bild lånad från arla.se)

Äntligen fredag

image410

Ja äntligen är det fredag kväll och åter igen är en vecka avklarad. Jag som arbetar inom vården får glatt arbeta helg då och då, därför käns det lite extra lyxigt att vara ledig med alla andra helglediga. 
Helgen är lite lagom fullbokad med ett biobesök, ett eller två pass på gymmet, god mat, långa sovmornar och så skall vi även åka och titta på ett hus. Lite lagom med aktivitet med andra ord. I går köpte  jag med mig
Elle mat & vin hem, varje gång det kommer ut ett nytt nummer säger jag att  jag skall börja prenumererapå tidningen med sedan faller det alltid i glömska. Men nu har jag faktiskt beställt en prenumeretion. Från och med i år kommer de ut med 6 nr/år istället för 4 nr/år som tidigare, vilket självklart är mycket roligt!

Nu har precis Sebastians bror anlänt och de ska sätta dit en bit golv som behövde bytas ut i hallen in till sovrummet (prefekt att ha en snickare i familjen!) sedan blir det hämtmat, film och kanske, kanske en godispåse...


Kyckling i örter

image408

Ikväll blev det kyckling och pasta  här hemma till middag.  Jag gjorde en enkel sås till kycklingen av torkade örter och jag vet att det finns en smaksatt creme fraiche som heter franska örter som smakar liknande, men om jag inte missminner mig har jag provat den förut och var iallafall tvungen att krydda på lite extra för att få till den rätta smaken. Men om man inte har tid till att prova sig fram med kryddor går det utmärkt att anvanda den som grund till denna sås!
Även idag gick det fort att laga mat, detta tog ca 20 minuter att få fram på bordet!

Kyckling i örtsås 4 port:


4 kycklingfiléer
2 vitlökar
citronpeppar
salt
dragon
timjan
oregano
basilika
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 nypa socker

Skär filéerna på snedden och stek dem i en panna tills de blivit genomvita. Krydda på med salt, peppar, socker och örter.
Slå över mjölk och grädde. Låt koka ihop några minuter. Servera med nykokt fullkornspasta.
Dragonen ger en mycket speciell smak så ta lite i taget och smaka av vart efter!


(eget collage med bild lånad från arla.se)





Middag på 15 minuter

image407

Efter en hel dags shopping med lillasyster så var jag vrålhungrig och jättetrött, vilket innebar att maten var tvungen att gå fort att laga! Vad är enklare än att slänga ihop en sallad med lite gott i? Fördelen med sådan här mat är att man kan ju ha precis vad man vill i, bara att rota igenom kyl, frys och skafferi alltid finns det något som kan passa.
Så mycket roligare än bara korv och makaroner!
En dunderenkel dressing rörde jag ihop av lite turkisk youghurt och en påse dippkrydda, perfekt till salladen!

Detta hade vi i dagens sallad som räcker till fyra hungriga personer:

1 fp  kryddig korv  (tex chorizo)
1 paprika
½ gurka
1 fp körsbärstomater
2 morötter
½ påse bladspenat
pasta

Koka pastan, slanta korvarna och stek dem. Hacka gurka och paprika, dela tomaterna i halvor och blanda allt tillsammans med spenaten i en stor skål. Skala morötterna och gör stavar av dem. Dela sedan varje stav i tre-fyra mindre stavar och blanda även i dem.
Slå av vattnet från pastan och rör i pasta och korv med grönsakerna. Sedan är maten klar!



(eget collage med privat bild)

Citroncupcakes




image406

Idag har jag äntligen fått prova de grejer jag beställde tidigare i veckan och oj så kul det var! Jag hade syster på besök här idag så jag tog och invigde henne i cupcakesvärlden, något jag förstod att hon skulle gilla!
Detta recept klurade jag ut en natt då jag inte kunde sova och det blev bara så lyckat. Citronsmaken gör att de inte alls blir så sliskigt ( med lätthet klämmer man två!) Redan igår kväll var jag sugen på att sätta igång ett bak, men inte kan man väl stå och göra cupcakes klockan mitt i natten! Så jag lånade
skrivplattan sambon fick av mig i julklapp och ritade mig två små sötingar, är ganska stolt då det var första gången jag använde detta redskap till något mer seriöst ritande än min namnteckning!

Citoncupcakes:

3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
75 g smör
½ citron

Gör så här:


Vispa ägg och socker poröst, blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och rör sedan ned det i äggsmeten. Smält margarinet och ha även i det.
Pressa saften ur en  halv citron.
Häll upp i formar och grädda tills de fått fin färg ca 10-15 minuter på 200 grader.

När de svalnat så spritsade jag en rejäl klick citronkräm i mitten av muffinsen, sedan lade jag över en rundel gjord utav utkavlad sockerpasta. Efter det spritsade jag bara små kluttar längs kanten.

Citronkräm:

100 g margarin
ca 1 pkt florsocker
saft och skal från en halv citron
gul färg

Gör så här:

Låt margarinet stå framme så det är rumstempererat, rör det sedan mjukt. Blanda i florsockret, lite i taget tills du fått önskad koncistens. Pressa saften och riv skalet av citronen, färga till sist med den gula färgern.

(eget collage med privata bilder)




Müsli

image405


Här om dagen gjorde jag i ordning lite müsli, oftast äter jag yoghurt eller gröt till frukost och det är så gott att ha lite hemgjord müsli till. Ja till yoghurten alltså.
Det fina med att göra sin egen är att man får ha i precis vad man själv vill. Många rostar sin müsli i ugnen först, vilket jag inte brukar göra. Det går finfint ändå! Allra godaste youghurten, tycker jag är
Milkos fjällyoughurt med hjortronsmak, inte bra för figuren men ack så gott! Nu var det riktigt länge sedan jag köpte hem en liter av denna smaskiga yoghurt, brukar köra på arlas vaniljyoughurt i vanliga fall, men nästa gång jag besöker ICA får det nog åka ned en liter fjällkultur i vagnen.

Nu känner jag hur tröttheten smyger sig på, blev lite lite sömn efter nattens arbete, skall nog ta och lägga mig på soffan en stund. Har gått och klurat på ett nytt cupcakesrecept i några dagar nu, får se om jag kan frambringa ork till lite bakning senare idag kanske..

Vad man har i sin müsli är ju upp till var och en, men detta har jag denna gång:

1 ½ dl torkade aprikoser
1 ½ dl  mandlar
1 dl russin
1 dl kokos
3 dl rågflingor

Hacka aprikoser och mandlar, blanda tillsammans med de övriga ingredienserna i en fin burk och så har du din egenhändigt gjorda müsli!
Perfekt att ge bort i present till någon du tycker om!


Dr Bombay & Jag

image404

sprider sig genom lägenheten så fort man slår på dammsugaren. Varför? Jo för några dagar sedan gick det väl aningens vilt till i köket och en glasburk med curry for i backen med glas och curry över allt som resultat. Jag plockade upp glasbitarna och käre sambon fick dammusga upp elendet, vilket så här i efterhand inte var jättesmart. För som sagt, så fort jag ska till och dammsuga då fylls hela lägenheten med den underbara doften av curry.. Då tänker ni att det är väl bara att byta påse, men si det är en alldelens ny påse som sitter i och med tanke på hur hutlöst dyrt det är med dammsugarpåsar så får vi allt finna oss i en dos av currydoft var och varannan dag så där. Något som är lite småjobbigt är att varje gång jag känner denna currydoft börjar genast det rycka i musiknerven och rätt om det är sjunger jag och
Dr Bombay duett här i vardagsummet.

-Hurry, hurry, hurry, by my riiice and currry!!
Kanske tror grannarna att det hastigt flyttat in ett par indier i våran lägenhet!?


(eget collage med bild från santa maria)


Chili con carne




image403



Dagens middag blev en omgång chili con carne. Med tanke på att frysen för tillfället är full på diverse köttbitar kunde inte mitt sug på denna maträtt komma lägligare! Jag brynde först köttet sedan lät jag det koka i 1½ timme medans jag var på gymmet. När vi sedan åt var köttet så mört att det gick att dela med skeden. Underbart! Det är inte alltid jag kokar ris till denna rätt, vi brukar oftast köpa ett gott bröd att ha till. Det räcker gott och väl. Jag gjorde stavar av ett gäng moröter, gott med lite kontrast till det möra köttet.


Chili con carne:

500 g grytbitar
1 stor gul lök
2 vitlökar
1 burk krossade tomater
1 burk salsa
1 burk black eye-bönor
chilipulver (allra helst färsk chili men jag hade ingen hemma idag)
en skvätt balsamvinäger
en nypa socker
salt & peppar

Hacka lök och vitlök. Lägg dem tillsamans men köttet i en gryta och bryn tills löken mjuknat, ca 5 minuter.
Slå på några deciliter vatten och låt koka tills köttet är riktigt mört. Slå sedan på tomaterna, salsan och bönorna. Koka upp utan lock och krydda med chili, balsamvinäger, socker, salt och peppar. Låt koka ihop några minuter och servera sedan grytan met ett gott bröd till.



(eget collage med bild lånad från marthastewart.com)

Mitt paket!

image401


Ok paketet var varken rött eller hade vita snören, men visst är det för roligt att beställa saker och sedan få hämta ett paket som bara till en själv, med saker som man blir glad av och vet att man vill ha! Jag kände mig som en liten barnunge när jag satt på golvet i hallen hos mamma och pappa igår och plockade med mina nya grejer. Sen kom mamma och satte sig på golvet och plockade en liten stund hon med.

Eftersom jag inte har haft så fancy grejer här hemma tidigare när jag bakat mina cupcakes så tänkte jag att det är lika bra att börja från grunden. Så vad kan då vara bättre en ett
baspaket? Lite fina pappersformar att ha skapelserna i är väl det minsta man kan ha hemma, eller hur!? Lite gul sprayfärg att färgsätta med kan bli riktigt snyggt har jag sett på lite bilder, sedan något jag inte arbetat med tidigare, sugerpaste men jag är väldigt nyfiken på det så innom kort lär jag nog baka lite igen.

Tack för svaren angående vaniljessensen, jag hade tänkt att köpa "riktig" så det får helt enkelt bli en beställning på sådan snart!

(eget collage med bilder från kakburken.se)


kattskrällen

image400

Tänkte bara visa vilken utomordentlig hjälp jag får ibland när jag sitter här vid datorn och bloggar. Då kommer nämligen Diva gärna upp och lägger sig här på duken. Då och då tassar hon till på musen så allt blir kaos här på datorn, men inte kan man bli arg på henne när hon är så söt!

Nu i helgen skröt jag så om katterna, att de skärpt till sig och inte härjar runt så mycket som de gjorde förut. Det skulle jag aldrig ha sagt för i morse var de som galna båda två! På förmidagen tog jag ett bad och då måste självklart båda katterna närvara för att se till så allt blev rätt gjort. Men ibland undrar man ju hur smarta de är egentligen. Den andra katten, Tix sitter alltid och dricker ur badkaret när man badar (jättesmaskigt med varmt badvatten, eller hur!)
Sedan ser jag hur hon verkligen sitter och funderar, för en stund senare börjar hon ta sig över blandaren och duschslangen för att sätta sig i hörnet upp mot väggen. Problemet är bara att det redan står en flaska schampo, en flaska balsam, peeling och duschkräm precis där hon tänkt sätta sig. Mycket irriterat blänger hon på mig för att jag inte brett platt åt henne! Tillslut har hon lyckats trixa så hon kan sitta någorluna, trotts att peelingtuben måste skära in ordentligt i magen på henne. Fortfarande blänger hon på mig som om allt vore mitt fel. Eftersom hon vid det här laget har hunnit blöta ned tassarna är det för halt att gå tillbaka samma väg som hon kom, så efter många försök att ta sig tillbaka (för det var ju inte så skönt att sitta där som hon trodde) så tar hon satts och kastar sig över badkaret och ned på golvet. Flaskor flyger genom hela badrummet och hon går halvblöt och jättesur ut genom badrummet. Diva sitter på toaringen och tittar med sina stora ögon på oredan i badrummet, sedan fortsätter hon lugnt dricka ur toalettstolen...
Och jag, jag återgick till min bok och låtsades att de senaste minuterna inte hade inträffat.




Kakburken

image399

Igår var jag liksom bara tvungen att lägga en beställning hos Kakburken.se. För skall man hålla på och baka cupcakes och dona, ja då måste man faktiskt ha bra grejer att arbeta med. Eller hur? Igår kväll kunde jag se på orderstatusen att allt redan var packat och på väg till posten, här går det undan tänkte jag! Och gissa om jag blev glad när jag för några minuter sedan såg att en paketavi låg på hallgolvet. Paketet finns redan att hämta ut på ICA. Det kallar jag snabb service! Nu hoppas jag bara de saker jag skickat efter håller måtten..
Något jag kom på lite för sent att jag skulle ha klickat hem var vaniljesens, men kanske vet någon av er, kära läsare var jag kan köpa det någon stans?
Nej nu måste jag skynda mig upp till ICA och hämta ut mitt paket!



uppdatering: Jag har fortfarande inte tagit mig i väg, för se det vräker ned tung blötsnö lite då och då här. Och jag som precis har tvättat håret och fått det någotlunda rakt tänker inte ge mig ut. Jag får glatt vänta tills Sebastian kommer hem med bilen. Lat och fåfäng, ja  jag vet!

(eget collage med bild från kakburken.se)




Färsk ravioli

image398


Något som alltid är bra att ha hemma är lite färsk pasta. Då kan man alltid röra ihop något enkelt att äta! Sist jag handlade köpte jag hem ett paket med ravioli och vad kan passa bättre till än en sås med bacon och basilika?

Färsk ravioli med baconsås:

1 fp färsk ravioli
1 pkt bacon
1 lök
2 dl grädde
lite mjölk+mjöl
basilika
citronpeppar
brocoli

Gör så här:

Klipp sönder baconet och stek det tillsammans med en hackad lök. Gör en redning på mjölk och mjöl. Häll grädden och redningen över de stekta baconen och låt det hela koka upp. Krydda med basilika och citronpeppar.
Lägg pastan och brocolin i kokande vatten och låt koka några minuter. Låt vattnet rinna av, ha sedan i dem i stekpannan. Rör om och maten är klar!

(eget colllage med bild från sxc.hu)




Dumlecupcakes

image397


Som jag skrivit tidigare har lillasyster födelsedag i morgon och börjar då även skolan för terminen. Idag började hon fundera över om hon kanske skulle bjuda henes klasskompisar på något och då kom jag på idén att baka ett gäng cupcakes till dem.  Sagt och gjort. Vi bestämde att de skulle ha en fyllning av Dumlekola eller Daim, jag beslutade mig för Dumle. Eftersom hon utbildar sig till florist ville jag gärna få in blommtemat i bilden. Men på grund av att det inte är sommar och man kan gå ut och plocka sig ett gäng ätbara små blommor att dekorera med fick jag göra så gott jag kunde med vad som fanns i skafferiet.

Det blev lila frosting med silverkulor som ska föra tankarna till violer. Jag vet inte om jag lyckades, men söta att se på är dem iallafall! Som ni ser på bilden är det lite vitt i mitten. Där exprementerade jag lite, för i skafferiet hittade jag även en påse med mashmallows som jag använde. Men stoppar man en sådan i muffinsen redan från början bubblar det över och allt socker karameliserar sig, så det går inte. Istället tog jag ut cupcakesen när de bara hade någon minut kvar och tröck ned en halv mashmallows i varje. Då hann de precis smälta lite grand innan det var dags att ta ut dem. Perfekt!


Dumlecupcakes 24 st små:


175 g smör
3 dl socker
3 ägg
3 tsk bakpulver
6 dl mjöl
1½-2 dl mjölk
24 Dumlekolor
12 mashmallows

Frosting:


75 g smör
200 g philadelphiaost
1-2 pkt florsocker
lila färg

Blanda socker och smör, ha i äggen ett i taget. Rör ut bakpulvret i mjölet och sikta det över äggröran. Blanda i mjölken. Smeten skall vara ganska fast.
Klicka i smeten i muffinsformar, fyll dem till hälften lite drygt. Tryck sedan ned en Dumlekola i varje. Grädda på 200 grader tills de fått fin färg. När de har stelnat något, ta ut dem och tryck ned en halv mashmallows i varje. Grädda klart.

Ha på frosting när cupcaksen svalnat.


(eget collage med privat bild)






Kyckling i stekpanna

image396



I helgen gjorde jag iordning kycklingfiléer som jag fyllde med fetaost och basilika. Jag tycker kyckling kan bli lite tort när man steker den i stekpannan, därför slog jag på några deciliter buljong och lät filéerna koka i den. Det blev så mört och gott! För att inte osten skulle försvinna ut så knöt jag lite snabt ihop dem med snöre vilket fungerade utmärkt! Vill man är det bara att slå på lite grädde och en skvätt soya när kycklingen är klar så har man en mycket enkel och god sås!

Fylda filéer:

4 kycklilngfiléer
1 fp fetaost
färsk eller fryst hackad basilika
olja
3 dl hönsbuljong
2 dl grädde
en skvätt soya

Gör så här:

Mosa samman fetaost och hackad basilika, slå på en liten skvätt olja så att allt blandas enklare.
Snitta filéerna och fyll dem med fetaostblandningen. Tag ett snöre och knyt ihop filéerna med. Stek i en panna med höga kanter tills de fått fin färg på båda sidor, salta och peppra lite. Slå på buljongen och låt koka under lock tills de är helt klara.
Häll över grädde och en skvätt soya.

Servera en god potatisgratäng och sallad till.


(eget collage med bild från arla.se)


Morgonstund...

image395

Åter igen måndag, faktiskt den allra första måndagen på det nya året! Kikar jag ut genom fönstret ser jag en tjock grå vägg av dimma, jag sitter här i nattlinne och duntofflor och väntar på att det ska lätta lite ute så jag kan fara ut på landet till lillasyster och hälsa på. Men det är inte alls roligt att ge sig ut och köra i sånt här väder så jag lugnar mig en liten stund till.

Hos
Martha däremot är allt ljust och frächt! Ingen dimma där inte.. Hittade denna päromsmoothie hos henne. Hon tycker att vi både ska ha is och proteinpulver i, vilket jag gärna hoppar över! För en gångs skulle har jag allt hemma som ska vara i! Yogurt, päron och banan enkelt och med största sanorlikhet riktigt gott så här på morgonkvisten! Eller hmm det kanske redan är förmidag? Jag kör enligt min mors filosofi; är man ledig skall man inte behöva gå upp en minut före nio! Sömntuta som jag är!

Vet ni, nu ska jag gå och skaka ihop den där smoothisen och sedan är det dags att ge sig ut på dagens alla äventyr! Jag hoppas att ni alla får en bra start på veckan!


(eget collage med bild från marthastewart)





Photoshop

image394

Under den senasste tiden har det kommit många förfrågningar här på bloggen om hur jag gör mina collage. Själv använder jag photoshop och har trixat med det programmet i ca 1 år nu. Jag har den enormt stora fördelen att min sambo är riktigt duktig på detta program, så han har tålamodigt hjälpt mig om det är något jag inte klarat av. Men alla har ju tyvärr inte den turen, fast det finns hopp för er också. Jag lovar. Det finns nämligen sidor som kan hjälpa dig i photoshopdjungeln!

photoshopskolan.com
psworkshop.net
bittbox.com
tutorlialized.com
photoshopbrushes.com

Många frågar över de ramar jag brukar ha runt mina bildet, som i inlägget ovan. Det är ingen färdig mall utan jag gör den i programmet. Det är lite svårt för mig att förklara hur den är gjord men lite förenklat (!?) så är det en vit bottenplatta med en stroke runt. Sedan lägger jag på en skugga bakom.. Pappret i bakgrunden däremot har jag lånat från denna sida som har hur mycket fina bilder som helst!

Jag hoppas detta har varit till en lite hjälp.. Nu lär jag fixa mig i ordning, för idag är det kalas för lillsasyster som har 18 årskalas! Där vankas det smörgåstårta och ananaspaj!





Äntligen Fredag!

image393


Ja då är det bara trettonhelgen kvar nu, sedan är helgerna över och  det är vardag på riktigt. Här hemma åkte julen ut ur köket med ett huj, allt skedde medans maten stod i ugnen och gonade till sig. Idag gjorde jag nämligen tacopaj till middag och hejja vad gott det blev! Ni skymtar den där bakom vinglaset på bilden. Perfekt fredagsmat då pajskalet går att göra i förväg och förvara i kylen ett dygn. Ja även köttfärsen går ju att bryna och krydda tidigare om man känner att det finns noll ork till matlagning på fredagseftermidagen.. Undertiden pajen står i ugnen hinner man lagom röja undan efter veckan (man hinner till och med byta gardiner i köket..) och sedan kan helgfriden infinna sig! Idag när jag lite snabbt slank in på mataffären passade jag på att köpa en bukett med vita tulpaner. Och nog måste det medges, att det finns hopp om en ljusnande vår!

Linnéas Tacopaj:

pajskal:


125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
0.5 tsk salt

Fyllning:

500 g nötfärs
2 pkt tacokrydda
1 burk majs
2 dl creme fraiche
1 fp philidelphiaost
1 dl tacosås

Gör så här:
Rör samman ingredienserna till pajskalet och tryck ut degen i en springform. Grädda i 200 grader i ca 10-15 minuter.
Bryn nötfärsen och ha tacokryddan tillsamans med lite vatten. Rör sedan i majsen. Lägg i färsen i det förgräddade pajskalet.
Blanda fraiche, ost och sås i en bunke, salta lite och bred det sedan över färsen. Grädda i ca 30-40 minuter. Servera med en god sallad.

Enkel och mycket god fredagsmat!


(bild: privat)




Bakom luckorna i Linneas skafferi...

image392



Ett ställe här i lägenheten som jag spenderar stor tid i skulle verkligen behöva få sig en omgång!  Nämligen köket. I höstas syddes nya gardiner och det blev så fint i köksfönstret, dessa skall upp och julen skall ned så fort jag orkar med. Stolarna till köksbordet är aukktionsfynd och börjar har sett bättre dagar. Först och främst skulle de behöva en gnutta lim i alla skarvar för de börjar bli lite ranliga, sedan har jag sagt i snart 1½ år att jag skall klä om dem. Så lite gör ju verkligen stor skillnad. Eftersom vi bor i hyresrätt har vi ju inte lov att göra som vi vill, men hade vi det så skulle nog köksluckorna bytts ut nu.
Men bakom en av dessa köksluckor  gömmer sig det riktigt stora problemet, nämligen mitt skafferi. Man skulle kunna tro att jag hade riktig ordning och reda där inne så ofta som jag donar i köket. Men icke! Nu är det värre än någonsin tror jag. Ingenting står på sin plats och chansen att hitta det man verkligen letar efter är minimal! Vi skulle behöva köpa upp oss på ett gäng praktiska burkar som man kan ha upp mjöl, socker, havregryn och dyligt i, för så här kan vi inte ha det mycket längre. Men jag kommer mig liksom inte för. Det finns alltid andra, något roligare saker att ta tag i..

Sedan finns det en hemskt skåp till. Det kombinerade krydd och medicinskåpet. Där är det också totalt kaos. Men det ska vi också råda bot på så fort förkylningen vill flyga sin kos.
 Fråga inte mig varför dessa vapendragere får campa i samma skåp, antaglilgen för att mamma och mormor har det precis lika dant.
-Kan det gå i släkten mån tro?

Som sagt, lite mer ordning och reda innanför skåpluckorna önskar jag mig 2008!

(collage med bilder från martha stewart, ikea & potterybarn)




Prosit!

image391


Ja, hur spenderar du denna dag? Den allra första på år 2008?
Själv ligger jag djupt nedbäddad under två tjocka duntäcken med dunsockorna på! Förkylningen som jag kände var på g i helgen bröt ut ordentligt inatt, så i morse såg jag ut som Rudolf med röda mulen efter allt snytande!
 På alla bloggar skrivs det om hur det gångna året varit och hur underbart organiserat det nya ska bli. Själv ligger jag och planerar hur jag på lättaste viset skall frambringa någon form av ork till att förflytta mig från sängen till soffan.
Turligt nog övertalade Sebastian mig sist när vi handlade att ta båda tidningarna jag stod och tummade på, så jag har läst mattidningar hela eftermidagen. Inte för att jag känner någon form av hunger, har fått i mig lite apelsinjuice, nässpray och ostmedicin idag.  Men en liten fågel viskade något om pizza i mitt öra och en liten bit kanske går ned..

Snart har Linnéas Skafferi funnits i ett år och jag blir alldelens varm innuti av alla goa komentarer (och det är inte på grund av febern!)  Jag hoppas att ni som läser bloggen kan plocka de gobitar som just ni gillar och förhoppningsvis, ha lite nytta av dem!
Men nu ska jag ta med mig alla täcken och kuddar för en djupdykning i soffan där det antingen bjuds på filmvisning eller några avsnitt av Hemma Hos Jamie säsong 1 som jag har på dvd.


(eget collage med bilder från tidningsbutiken.se och jamieoliver.com)