Matbloggstoppen


Havrekex


Fick ett sån´t sug efter havrekex idag. Och eftersom svärmors är slut för länge,länge sen blev det till att baka egna. Havrekex är förövrigt väldigt bra att ha hemma. Perfekt att bjuda på till fika om man inte har nått annat. Sen är det ju väldigt gott och inte så onyttigt som annat fikabröd kan vara.



173971-55

Linnéas Havrekex:

150 g smör
2½ dl mjölk
6 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk socker
½ tsk salt
 
Smält smöret i en kastrull och slå i mjölken. Värm tills det nästan kokar. Mät upp havregrynen i en bunke och slå över margarinet och mjölken. Rör om och låt det svalna.
När havregrynen svalnat och svällt blanda då i de två mjölsorterna, bakpulver, socker och salt.
Arbeta samman till en deg.
Kavla ut halva degen på ett bakplåtspapper. Först med vanlig kavel sedan med kruskavel. (om du inte har det går det lika bra att nagga degen)
Tryck ut rundlar med ett bra mått ( jag använde ett ölglas!!)
Använd pepparkaksprincipen och gör på det viset slut på degen. (av den överblivna degen görs en nu degklump att kavla ut)

Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter på 200 grader.
Låt svalna på galler utan bakduk

173971-56

Te och havrekex med ost och paprika blev mitt eftermidagsfika idag. Mums!!

Kommentarer
Postat av: Evasleva

Åh, havrekex. Mormor gjorde alltid det till jul när jag var liten. Underbart gott!
Vilken mysig blogg du har.

2007-02-23 @ 13:56:45
Postat av: Linnéa

Ja det är verkligen gott med havrekex!!
Kul att du tycker den är mysig!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback