Kyckling

Även fast jag har ett stort matintresse betyder inte det att det inte blir falukorv med makaroner här hemma iblad, igår till exempel, efter att ha jobbat hela förmiddagen och dagen hade jag ingen lust över huvud taget att ställa mig och göra söndagsmiddag så då blev det.. precis, falukorv med makaroner.

 

Men äter man sånt en söndag har man all rätt i världen att äta söndagsmiddag på måndagen, det är så det fungerar här i världen. Och på tal om söndagsmiddag så ser jag att det är något ni sökt efter och på det viset hamnat här på bloggen, då passar det väl ypperligt att det dyker upp ett litet inlägg om just detta.

 

Att göra hel kyckling i ugn måste vara som gjort för att syssla med en söndag. Den går att förbreda på förmiddagen så att när det närmar sig middagstid behöver man inte slita ihjäl sig för att få fram maten på bordet. Gnid in kycklingen med lite god marinad och räkna med ca en timme per kilo i ugnen, krångligare än så är det inte.

Idag hade vi kantarellrisotto och kall timjansås till men ugnsrostade rotfrukter är annars en stor favorit.

 

Hel kyckling i ugn med timjan och citron:

ca 1 kg gärna färsk kyckling

1 citron

1/2 dl olivolja

4 kvistar färsk timjan

örtsalt

svartpeppar

 

Skölj av kycklingen och klappa den torr med lite papper.

Dela citronen på mitten och pressa saften ur den ena halvan, blanda citronsaften med olja, finhackad timjan, örtsalt och peppar.

Gnid in gycklingen runt om med marinaden och lägg den i en ugnsfast form.

 

Ställ in i ugnen i ca en timme i 180 grader. När kycklingen är klar, täck den med aluminiumfolie och låt den vila i ca 20 minuter innan du skär upp den.

 

Vad äter ni helst en söndag så här i början på hösten?

 

Nu är det bara en dag kvar att vara med och tävla i den finfina tävlingen här på bloggen, så skynda, skynda!!

 

 

Bild:Sebastian Niemi-Carlsson


Vit chokladglass

 

 

Man kan tycka att jag borde bjuda på ett värmade recept idag. En het gryta eller kanske en smarrig och god soppa, men nej, idag blir det glass i stora lass här på bloggen. Det är bara augusti men om man sneglar på utetemperaturen skulle jag gissa på att vi var i slutet av september. Men det finns inte så mycket att göra åt detta, annat än att kura inne med tända ljus.

I torsdags hade vi lite vänner på besök, efter middagen bjöd jag på hemgjord glass med hallonrippel, gott gotti gott gott så att säga..

 

Fröken Broman med sambo som var här läser grafisk design och sjunger som en ängel, jag är lika avundsjuk på båda sakerna..

Vit chokladglass med hallonrippel 4 port:

3 äggulor

2 msk strösocker

 

2 dl grädde

2 dl mjölk

100 g vit choklad

 

3 dl hallon

2 dl strösocker

3 msk hallonlikör

 

Vispa äggulorna med sockret tills det blir fluffigt. Värm mjölken och grädden, låt chokladen sakta smälta ner, se till så att det inte kokar. Häll den heta gräddblandningen över äggen och vispa kraftigt. Häll tillbaka det i kastrullen och sjud tills krämen tjocknar. Låt svalna innan du har i glasskrämen i din glassmaskin, låt nu glassmaskinen göra sitt jobb (eller ha upp glasskrämen i en burk, ställ in i frysen och rör en gång var 20:e minut i ca fyra timmar).

Blanda hallon, socker och likör. Koka upp och låt puttra tills det blir en tjock hallonsås. Ha upp glassmeten i en liten långpanna och lägg hallonsåsen i tre tjocka strängar över glassen. Gör med hjälp av en kniv fina mönster och plasta sedan in formen och ställ in den i frysen i minst en timme. Det blir ganska mycket hallonsås över, den blir jättegod att servera varm till glassen sen.

 

Nu skall jag fortsätta jobba på min bok, vad har ni för er denna kulna augustidag?

Kom ihåg att vara med och tävla, än har ni några dagar på er!

 

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

 


Just idag..

 

Då är vi halvägs genom bilderna, halvvägs i hamn. Det är underbart, kreativt, inspirerande, vackert och helt underbart att arbeta med det här. Att få börja med en tanke, ett recept som senare blir till en bild som tillslut blir en bok, det är en ganska häftig process. Men när kvällen kommer och köket åter igen är framröjt, då är jag ganska slut som artist! Det tar på krafterna att hela tiden tänka i bilder, att få allt perfekt utan att det ser överstylat ut eller helt ihopslaffsat. Då är det skönt att ta sig en nya luft och sedan krypa upp i soffan och inte lyfta ett finger.

 

Därav blir det då och då lite dålig uppdatering här på bloggen, nu är vi klara för den här omgången men om en månad är det dags igen och jag lovar att det här kommer bli en helt fantastisk bok! Allt blir så vackert och det är så himla kul att alla bilder tas här hemma, jag får på det viset dela med mig lite av hur det ser ut där jag spenderar större delen av min tid.

 

Här hemma har hösten tagit mig med storm, den kom ovanligt tidigt i år men sommarens alla flugor som slutat sina dagar på fönsterbrädorna är bortdammade, ett tjockare täcke är ilagd i påslakanet, gummistövlarna står redo i hallen och regnjackan hänger på sin krok. Så jag tror att jag är redo.

Jag längtar efter mustiga köttgrytor och smakrika surdegsbörd, att få plocka äpplen i trädgården och göra en smaskig äppelkaka, nu har jag äntligen en egen kamera i min ägo så förhoppningsvis kan ni läsare följa med mig i bilder ännu bättre denna höst.

 

Bilden jag bjuder på är ett litet smakprov, en liten glimt av vad som komma skall..

 

Hur är det där du bor, har hösten kommit än?

 

 

Ps. Glöm för allt i världen inte bort att tävla om den finfina prenumerationen som enkelt kan bli din! Ds

Bild: Katja Kristoferson

Kärlek och käk..

 

 

Här är det lite tyst, men jag har fotografen på besök så vi arbetar för fullt med min nya bok. Massor av fina bilder blir det och jag önskar så att jag kunde dela med mig, men den som väntar på något gott säger dom ju..

Den här gången när hon kom ner hade hon en liten present med sig till mig, ett projekt hon arbetat med under våren och sommaren, ja när hon inte varit här alltså.

 

En finfin kokbok om den italienska restaurangen La Stella i Östersund där heta känslor och god mat styr. Tidigare har författarna till dena charmiga kokbok givit ut fyra stycken romaner som denna kokbok bygger på. Smultron och svek, Vinbär och vemod, Hallon och hat och Lingon och lust är namnen på romanerna där huvudpersonerna driver denna italienska restaurang, de bästa recepten från La Stellas fick bli till en härlig kokbok. Självklart är alla tjusiga bilder tagna av Katja Kristoferson. När veckan börjar lida mot sitt slut hoppas jag kunna studera boken närmare, men redan nu ser jag att det finns massor av godsaker i den!

Bärbloggen, driven av de båda författarinnorna, kan ni läsa mer om vad som sker bakom kulisserna och där dyker det även upp nya recept varje vecka.

 

Kärlek och käk ur La Stellas skafferi är utgiven på det Jämtländska förlaget Förlag 404. Kokboken går att besälla antingen via förlaget eller här där ni även kan beställa hela romanserien.

 

Nu är det dags för mig att krypa i säng, i morgon väntar åter en dag med massor av fotograferande!

 

 

Ni glömmer väl inte bort att tävla hoppas jag!


Dukning: Kräftskiva

 

Nu är de här, de mörka augustikvällarna då det förhoppningsvis fortfarande är varmt ute, vi kan tända ljus och frossa i kräftor. Vi ska inte ha någon egen kräftskiva men ikväll har grannarna där vi bor annordnat en för nästan hela byn tror jag. I ärlighetens namn är det faktiskt ganska skönt att gå bort, men skall man ställa till med en egen kommer här lite inspiration till dukningen!


 

Något vi såg mycket av på FORMEx-mässan var höga våningsfat fyllda med läckerheter, dessa passar utmärkt att fylla med kräftor och räkor. Lägg ett lagar med isbitar i botten, fördela sedan kräftor och- eller räkor över isen och dekorera med krondill och citron. Det blir väldigt vackert och är ritkigt praktiskt då man lätt når skaldjuren.

 

Att göra egna servettringar behöver inte vara så svårt, här har vi bara tagit en guldfärgad ståltråd och lindat ett par varv runt en lite krafigare tygservett. Enkelt med otroligt dekorativt. Vill du kan du trä ett par fina pärlor på varje ståltråd.

Mörkret faller snabbt om kvällarna nu så var beredd med massor av ljus, eftersom den här dukningen går i rött, vitt och guld passar enkla mässingsljusstaker perfekt. Dessa kan du ofta fynda för en billig peng på loppisar eller second hand-butiker. Dom behöver oftast bara puttsas lite för att bli som nya!

 

Linneduk i all ära, men när man äter kräftor blir det ofta riktigt kladdig. För att liva upp den tråkiga pappersduken kan man köpa papperslöpare på rulle eller ett tunnare tyg och lägga i mitten. Då blir inte den vita pappersduken så påtalig. Här har vi tagit en med fina gulddetaljer som passar den övriga duktningen.


Ska ni ha kräftskiva eller är ni som vi, bortbjudna?


Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

Vardag..


Jag förstår inte riktigt hur det här gick till, för bara en liten stund sen, en vecka eller så var vi mitt i härligaste högsommaren. Ikväll andades jag riktig höstluft och det var ynka 15 grader ute när jag gick kvällsrundan med hunden. I och med den där höstluften kommer även vardagen smygande med tidiga mornar, dammiga tv-bänkar, matlådor och middag på regelbundna tider.

Det mesta faller liksom bara in på plats efter ett par dagar men det där med vardagsmaten har inte riktigt börjat fungera än. Jag vet inte vart felet ligger, jag brukar i vanilga fall älska utmaningen, att få fram godast möjliga mat på kortast möjliga tid, får jag säga det själv brukar jag vara en hejjare på det. Men idag gick det lättare än i tisdags så på måndag är jag kanske tillbaka på banan igen!

Idag blev det en riktig vardagsfavorit här hemma, nämligen kycklingwraps. Det går tusan så fort att göra iordning, de går att variera i det oändliga och man kan välja lite som man vill vad man vill ha i sin wrap. Orkar du gör du din egen salsa, men en vanig torsdag som idag går det precis lika bra med en burk från närmaste matvarubutik!

Kycklingwraps 2 personer:


3 kycklingfiléer
örtsalt
peppar
färsk bladpersilja
tomater
sallad
rödlök
creme fraiche
het salsa eller tacosås
5 st tortilla bröd


Skär kycklingen i kuber och stek dem i en het panna, krydda med örtsalt och peppar. När den nästan är klar, ha i en handfull färsk persilja.
Skär tomater i bitar, strimmla löken, skölj salladen noga, häll upp såsen och creme fraiche i skålar. Sen är det bara att göra i ordning din wrap!


Har ni kommit in i vardagen än?



Ni glömmer väl inte bort att tävla!?

Bild:Linnéas Skafferi

Plommonsäsong

Nu börjar det dra ihop sig till plommonsäsong här!

Tyvärr har vi inga plommon i vår trädgård men när jag var barn hade jag ett plommonträd och min lillasyster ett äppelträd hemma i mamma och pappas trädgård. Om detta med att ha ett varsitt fruktträd var något vi själva hittat på vet jag ej, men jag var synnerligen nöjd med mitt som år efter år bar frukt i massor, till skillnad från min systers äppelträd som bara stod där och var grönt. Ett år mins jag att till min systers stora lycka blev det två fina äpplen på trädet men hon kunde bara inte låta bli att peta på dom och vips så låg det ena äppelkartet på gräsmattan.  Under hela min uppväxt kunde vi äta finfina plommon från trädet men en vinter för ett par år sedan satt mamma och pappa inne i köket och får se hur mitt kära plommonträd helt plötsligt vickar! Just nu mins jag inte om de där små rackarna vid namn sorkar hade ett finger eller två med i spelet, men mitt träd gav helt enkelt upp!

Trotts att både jag och min syster nu skall föreställa vuxna kan man nästan se triumfen i hennes ögon, där står nu hennes äppelträd, fullt i härliga äpplen medan mitt plommonträd fick vandra vidare till fruktträdshimlen..

 

 

 

Jag kan inte låta bli att facineras av hur vackra plommon är, söta, runda små frukter perfekt att bara stoppa i munnen när man går förbi ett träd.

Även om man själv inte har några plommon i sin trädgård brukar det alltid finnas folk i ens närhet som mer än gärna blir av med ett par om de har träd med mycket frukt. Igår när jag var på P4 Västmanland pratade vi om kräftor och jag gjorde denna rysligt enkla sensommardessert som du förbereder på förmiddagen och sen gör klart på ett par minuter innan den skall serveras. Den passar perfekt till kräftskivan eller som avslutning på en härlig grillmiddag!

 

'

Igår när jag var ute och fotade detta fick jag brottas med en hel drös getingar som också tyckte jag bjöd på fest när jag ställde ut glas fulla med sötsaker. Jag klarade mig dock ifrån att bli stungen men det var bra nära ett par gånger!



 

 

Genom att du inte kokar frukten håller den sig fast och fin, är plommonen sura kan du behöva justera mängden socker något. Självklart kan du använde de bär eller frukter du gillar bäst.

Plommon i kryddig sockerlag 6 port:

 

12 stycken mogna plommon

5 dl vatten

3 dl strösocker

1 msk flytande honung

1 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1/2 vaniljstång

 

Klyfta plommonen, koka upp vatten, socker, honung , ingefära, kardemumma och vaniljstång, tag av kastrullen från plattan. Lägg i plommonklyftorna och låt dra i minst 15 minuter. Gör gärna i ordning detta på förmiddagen så plommonen kan dra i lagen hela dagen, men hinner man inte förbereda räcker 15 minuter för att ge smak. Vill du ha varm frukt låter du bara lagen och plommonen snabbt koka upp innan du fördelar dem i portionsglas, häll lite av den goda lagen över och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

 

Hur äter du helst plommon, i paj, som de är eller kanske som marmelad?

 

Ni glömmer väl inte bort att tävla?

Bilder: Linnéas Skafferi


Tävling!

 

Happy Tuesday alla kära läsare! Jag antar att de flesta av er har börjat komma tillbaka till jobbet efter semestern, eller så har ni kanske precis avslutat sommarens arbete och förbereder er inför höstterminen. Hur det än ser ut för er så börjar allt så sakteliga falla in i rätt mönster igen här hemma. Hösten kommer förhoppningsvis bestå av massor av roligt arbete för min del och jag sitter redan nu och planerar lite saker som kommer dyka upp här på bloggen till jul!

 

Men som jag skrev igår har jag en finfin tävling att berätta om idag. Det är nämligen så att ni läsare här på Linnéas Skafferi har chansen att tävla om inte mindre än tre prenumerationer på Lantliv Mat & Vin. Tävlingen kommer att pågå från idag 17 augusti till och med 31 augusti så ni har två hela veckor på er att delta i tävlingen. Ni är med och tävlar genom att lämna en kommentar i detta inlägg.

 

För att vara med och tävla vill jag veta vilken av LRF Medias tidningar du allra helst läser och vad tidningen Lantlivs chefredaktör heter.mixr.se kan du dels få svar på frågan men också ta del av gobitar ur några av Sveriges ledande magasin. Tittar man riktigt noga, tillexempel här så stöter man även på recept ifrån Linnéas Skafferi.

TÄVLINGEN ÄR NU AVSLUTAD!

Lycka till!

 

 


FORMEX 2010


Jösses så fullt upp det varit här den sista tiden! I fredags var vi iväg till FORMEX-mässan för att kolla in alla underbara nyheter. För en prylgalen ung fröken som jag själv var ju självklart detta som att få tillträde till en del av himmelriket!

Här nedan kommer ett gäng bilder från några av de montrar vi besökte, ljuset var inte det bästa så ni får stå ut med att bilderna inte är de tjusigaste ni sett här på bloggen.


 

 

En monter jag stannade extra länge i var LB Laursen, morgonkaffet dricks alltid ur en mugg från dem och jag skulle mer än gärna fylla skåpen med alla deras nyheter. Hur snygga som helst!

 

 

 

De här underbara muggarna fanns hos en norsk firma och de var verkligen riktigt fina. Jag hoppas de hittar bra svenska återförsäljare så vi alla kan få chans att köpa ett par eller två.

 

 


Green Gates monter var den som lös starkast under mässan och inte enbart på grund utav alla de färgglada inredningsdetaljerna de har att fresta ögat med, utan på grund av den otroliga mängd lampor som lös upp hela montern!  Även Green Gate har förstått att det här med cupcakes är något att satsa på, spröda muffinsformar, fina pappersformar och ursöta julgrans-cupcakes fanns att beskåda hos dem. Här kan ni se hela den fina vintercollectionen.

 

Några fler som är inne på det här med cupcakes är by Vestli House, deras fina pappersformar finns att köpa hos inreda.com. Det gör faktiskt så mycket att ha en snygg form till sina cupcakes, de blir väldigt tjusiga då!

En monter som jag också spenderade mycket tid i var House Doctors, tyvärr fick jag inga bilder från den men ni kan spana in deras nya blogg här!


Ja det var en liten rapport om allt fint som fanns att vila ögonen på, jag hade utan problem kunnat gå fler dagar och bara njuta av alla vackra ting!

I morgon får ni hålla utkik här på bloggen för då kommer ni ha chansen att vinna något riktigt finfint!


Bilder:Linnéas Skafferi

Småkakor

 

Denna gråtrista torsdag bakar jag småkakor och lite annat gott. Småkakor är alltid bra att ha på lut i frysen om man får oväntat besök. Hallongrottor, kokostoppar, bondkakor eller det jag bakar idag, kolakakor alla är de lika goda och faktiskt väldigt enkla att göra.

 

Som sagt, idag bakar jag kolakakor men eftersom dom fortfarande står i ugnen bjuder jag på kokostoppar istället. Baka med ägg från höns som fått gå ute och picka, då blir äggulan hisnande gul och dina kokostoppar likaså!

 

 

Kokostoppar med citron ca 15 st:

75 g smör
1 dl socker
1 ägg
200 g kokos
2 msk citronsaft


Smält smöret. Blanda socker och ägg väl. Slå i det smälta smöret, kokosflingor och citronsaften. Forma till toppar och grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Låt topparna svalna på plåten.


Vilka är dina favoritkakor?

Bild: Katja Kristoferson

Grönt är skönt?


Det är bara att inse, vår kyl och frys har börjat göra sitt. Frysen är inte helt tät så den isar igen fortare än man hinner säga frosta av. Kylen beter sig som en frys och bildar en stor isklump längst in, jag vill inte ens fundera över hur mycket el den drar just nu.. Men det krävs en del arbete för att få in en ny kyl och frys, ett högskåp måste offras för att få in en helstor kyl och en helstor frys. Just nu har vi annat att fixa här hemma, så jag håller tummarna att mina vitvaror inte sviker mig riktigt än!

Smegs ack så omskrivna, nästan uttjatade klassiska retrokyl skulle lysa upp vilket trist kök som helst men eftersom jag har jobbat hårt här hemma för att bli kvitt alla konstiga förgkombinationer i köket tror jag att Sebastian skulle höja lite på ögonbrynet om jag kom hemsläpande på ett illgrönt kylskåp. Men drömma kan man ju alltid..


En ny assistent behöver jag som tur är inte köpa, jag har en nästan helt ny skinande maskin står i ett av kökskåpen! Men det vore roligt att köpa till lite tillbehör, våra äppelträd är fulla av härliga äpplen så att enkelt kunna göra äppelmos vore toppen, att prova på att göra egen korv är något vi pratat om länge men även då behöver jag uppdatera tillbehören lite.


Kökshanddukar är väl något man alltid behöver fler av? Under hela våren har jag haft röd/vita handdukar i köket. Men så köpte jag två blå/vita, vilket lyft! Det kändes som om jag fick ett helt nytt kök (antagligen var det bara jag som såg denna hisnande skillnad, Sebastian förstod inte alls vad jag var så lyrisk över..)!


Ett par fina grytlappar, ett nytt förkläde och lite nya blommor i köksfönstren, sen är jag redo att även detta år välkomna hösten. Denna gång i inte så mörka och murriga färger, utan kanske rent av i grönt?


På fredag bär det först av på ett litet möte hos Bonnier, sedan åker vi raka vägen till FORMEX för att spana in alla nyheter. Men vad kommer/vill du köpa nytt i höst till ditt kök?





Bilder från ovan länkade företag.


Dukning och brödpinnar


Att duka fint när man skall ha gäster är kul, men tyvärr är det inte alltid jag hinner med att göra någon avancerad dukning. Dessa gånger gör jag ofta som på bilden ovan, dukar som vanligt, viker en servett dubbel, lägger den mitt på tallrken och sedan plockar jag en blomma (under vintersäsongen kan man köpa en kvast med kryssantemum eller liknande i mataffären när man ändå är där) och lägg på servetten. Det är mycket enkelt men gästerna ser att man ansträngt sig lite. Ska man sitta ute kan man köpa fina stenar att lägga på blommans skaft så servett och blomma inte flyger iväg om det börjar blåsa. Nu när mörkret börjar falla tidigare och tidigare om kvällarna är det mysigt att fylla bordet med levande ljus när man dukat ut maten.


Som tilltugg till
middagen gjorde jag de här supergoda snacksen, oavsett om du är helt novis i köket lovar jag att du klarar av att göra dessa. Det är ju alltid lite kul att kunna imponera på sina gäster med hemgjorda tilltugg. Ställ fram dem på bordet så gästerna kan småäta innan middagen är klar.


ca 30 brödpinnar med bacon

1 rulle fryst smördeg
2 pkt bacon
svartpeppar
ev färska örter

Låt rullen med smördeg tina, kavla sedan ut den till en 40 x 40 stor kvadrat. Skär två cm breda remsor och dela dem sedan på mitten (då har de ungefär samma längd som bacon).
Para ihop en remsa smördeg med en skiva bacon och tvinna ihop dem. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, krydda med nymalen svartpeppar och ev lite färska örter som du först finhackat. Ställ in dem i en 200 grader varm ugn i ca 20-30 minuter. De skall ha fått fin färg och vara knapriga.




Vilket är ditt bästa dukningstips?






Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

Välkomna hem!


För lite drygt ett år sedan packade min syster ihop sina saker och flyttade ner till Tyskland, närmare bestämt Berlin för att lära sig språket och prova på att jobba i en storstad. Månaderna blev till ett halvår och halvåret blev till ett år, men nu har hon och hennes tyske pojkvän äntligen flyttat hem till Sverige! Igår anlände de och självklart var jag tvungen att bjuda på en välkomna hem-middag.


Det hela avslutades med pollycupcakes med härlig chokladfrosting. I varje cupcake satte jag en pinne med en bokstav på som om man stälde dem i rätt ordning bildade orden "välkomna hem".


Pollycupcakes 12 st:

2 ägg

2 dl ekologiskt rårörsocker

2 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

1 1/2 dl vaniljyoghurt

polly


Vispa ägg och socker poröst, blanda samman de torra ingredienserna i en separat skål och vänd försiktigt ner dem i äggsmeten. Tillsätt yoghurten och rör tills allt är klumpfritt.

Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem till 2/3 med smet, ha i en eller två pollygodisar i varje. Grädda i 180 grader i ca 20 minuter. När de fortfarande är varma trycker du försiktigt ner ett par polly till i varje muffins.


Chokladfrosting:


100 g philadelphiaost

75 g smör

50 g choklad

2-3 msk kakao

2 tsk vaniljsocker


Vispa smör och philadelphiaost mjukt, smält chokladen och låt den svalna något. Rör varsamt i den tillsammans med kakao och vaniljsocker. Rör till en jämn och tjock frosting. Smaksätt ev med lite god rom.

Fyll upp i en spritspåse med en fin tyll och spritsa dina cupcakes. Jag valde att inte ha så mycket frosting på mina då de blir så otroligt söta av all polly.



Bild: Sebastian Niemi-Carlsson


Jordgubbar med mjölk





Finns det något som andas mera sommar än att äta jordgubbar med härlig gräddmjölk till frukost ute i det fria? Idag skiner solen för första gången på ett par dagar och det firade vi med en härlig jordgubbsfrukost.

Att äta bär i mjölk eller allra helst grädde är riktig barndom för mig, för att få det hela lite mera matigt bröt vi ofta i en skiva hårt bröd. Vi kallar det för att "betta i", jag tror att det är ett ganska lokalt uttryck, kallar ni det för något annat där ni bor?
Det allra bästa med att äta bär på det här viset är mjölken/grädden som blir kvar i skålen efter att man fyllt på med bär ett antal gånger. Den är söt, ljummen och full av smak från bären!


 

Mjölk går bra, grädde är godast men en blandning av mjölk och grädde går också bra. En tredjedel grädde och två tredjedelar mjölk, det blir så gott att slå över de solvarma jordgubbarna eller bären!

Bär med gräddmjölk är perfekt till frukost, mellanmål, som lättare lunch eller kvällsmål en varm sommardag. Snart börjar blåbären bli klara här i skogarna och jag hoppas kunna plocka några liter att fylla upp frysen och självklart äta till frukost precis som med jordgubbarna!


Vad använder du helst jordgubbar till, i bakverk, sylt, saft eller äter du dem helst rakt upp och ner?



Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

Rödvinbärsmarmelad med rom..



När vi ändå är inne på
vinbär..

Idag på P4 Västmanland pratade vi om vinbär, eftersom de är i säsong just nu var det ett ganska passande tema tyckte jag. Idag var ni lyssnare på hugget och ringde in era bästa recept med vinbär och då främst röda vinbär. En kvinna tipsade om att man kan göra den här pajen, fast byta ut ananasen mot röda vinbär, det måste jag absolut testa!

Men vi bakade inget i studion idag, nej vi gjorde istället marmelad på mina klarröda vinbär. En vuxenmarmelad kallade dom det för och det kan jag faktiskt hålla med om. Istället för att bara koka ihop socker och bär tog jag ut svängarna lite mer och smaksatte med ljust muscovadosocker, vaniljstång och rom. Attans så gott det blev och jag kan tänka mig att den passar utmärkt till en lite starkare ost och några salta kex.

Ser ni föresten min tjusiga tratt? Den och lite annat smått och gott fick jag av min kära lilla mormor igår. Spontana presenter uppskattas alltid!




Vinbärsmarmelad med rom och vanilj 1 burk:


5 dl röda vinbär
3 dl strösocker
2 dl ljust muscovadosocker
2 msk rom
1/2 vaniljstång

Rensa bären väl och skölj dem under kallt vatten, häll upp dem i en tjockbottnad kastrull. Ha i de båda sockersorterna, rom och den halva vaniljstången. Rör om tills allt socker har lösts upp. Skumma av marmeladen under kokningen, låt koka ca 15 minuter. Låt svalna något och ta ur vaniljstången innan du häller upp sylten på väl rengjorda burkar. Sätt på locket direkt och förvara svalt och mörkt.

Nu har jag nästan använt upp alla vinbär jag plockade sist, jaga fick inte ens tid att frysa in dem som jag först tänkt. I en gamal kokbok hittade jag ett recept på röda vinbär och rabarbersaft, får jag bara fart på saftmajan blir det nog veckans projekt!


Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

I säsong:

 

Nu börjas det, tiden på året då du kan gå ut i trädgården och plocka allt du behöver till en perfekt sommarsallad, fruktsallad eller ingredienserna till favoritsylten.

Huset vi flyttat till har en tidtypisk trädgård; äppel och päronträd (i ett av köksskåpen sitter en liten ritning som tidigare husägare gjort, så vi vet vilka sorter de är), flera rabarberplantor och ett helt gäng vinbärsbuskar. I födelsedagspresent fick jag en fläder och jag har planterat massor av smultron. Vad jag saknar är några hallonplantor, det är något jag skall försöka plantera in till nästa år. Att kunna gå ut på morgonen och plocka tallriken full med solmogna hallon och äta med mjölk till frukost, är inte det lycka så säg!




Men i år får jag nöja med mig skörden från mina vinbärsbuskar, de röda vinbären växer så att buskarnas grenar nästan nuddar marken av tyngden från bären. Svartvinbärssylt eller saft är nog det jag tänker på när man pratar om vinbär, men det finns massor av gott att göra av de röda bären också!


För två år sedan gjorde jag och lillasyster rödvinbärssylt, dock fick den koka lite väl länge så det blev som marmelad av det hela. Men gott blev det i alla fall. I år har jag tänkt att koka svartvinbärssylt och rödvinbärsmarmelad, perfekt att fylla skåpen med och ta fram i vinter. Om det finns något kvar då vill säga..

 

 

Något man kanske inte tänker på är att det går finfint att göra snaps på röda vinbär, perfekt att ta med sig och ge bort om du ska på kräftskiva i augusti! Ansträngningen är minimal då det inte går åt så många bär, det enda du egentigen behöver göra är att ställa flaskan svalt och mörkt i några dygn och skaka lite på den då och då.

3 dl rödvinbärssnaps:

3 dl brännvin
50 g röda vinbär

Rensa och skölj de röda vinbären noga. Ha upp brännvinet i en flaska som rymmer minst fyra deciliter. Ha i vinbären och slå på brännvinet. Låt stå svalt och mörkt, skaka flaskan varje dag i ca en vecka. Efter denna tid har du drickfärdig snaps. För lite extra smak på snapsen, lägg även i en vaniljstång.


Vad gör du med dina vinbär och vilken sort gillar du bäst?



Bilder: Linnéas Skafferi