Veckans bästa: Pasta


Precis som för de flesta jämnåriga med mig tillhör spagetti med köttfärssås de här rätterna man ätit en gång i veckan under hela sin uppväxt. Alla familjer har sin egen version av denna rätt och det är väl kanske just möjligheten till variation som gjort den så otroligt opulär.

Här kommer veckans variant. Svenska råvaror tillsammans med en italiensk receptidé, jag kan inte säga annat än att det blev ruskigt gott. Det blev en liten höstig känsla över det hela tack vare morötterna och persiljan. Jag plockade upp de minsta morötterna ur landet, har du själv inte tillgång till egna små rötter går det bra att använda mini-morötter eller dela större i småbitar.

Andra smaskiga pastarätter hittar du
här!


Pasta med köttfärssås ca 5 port:

500 g blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk hela konserverade tomater
balsamvinäger eller rödvin
salt & peppar
en rejäl knippe färsk bladpersilja
10 små morötter


Börja med att skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna eller gryta och stek dem mjuka i lite smör. Tillsätt färsen och bryn den. Slå över tomaterna och mosa sönder dem med en gaffel. Tillsätt en rejäl skvätt balsamvinäger eller rödvin. Salta och peppra rikligt.
Grovhacka persiljan, ta av ca 2 msk som du senare blandar med pastan. Skölj morötterna och låt dem tillsammans med perisljan koka med i köttfärssåsen ett par minuter. Jag gillar inte överkokta morötter, men om du gör det, låt dom bara koka lite längre så blir de mjukare.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, häll av vattnet och rör i den hackade persiljan tillsammans med en skvätt olivolja.

Middagen är klar!




Bild:Linnéas Skafferi, pajformen som jag använt till uppläggningsfat är från Gerbera och finns att köpa hos Casual Living

Matbloggspriset 2009



Nu är det dags igen, årets bästa matblogg skall röstas fram. Förra året var jag tack vare er läsare bland de 10 nominerade, vilket var jättekul! I år har du fram till 28 oktober på dig att rösta på den matblogg du tycker är allra bäst och bland alla ni som röstar kommer det lottas ut fin-fina priser.
Här kan du nominera den blogg du tycker är värd att få vinna 2009 års matbloggspris.




Mat-TV


I söndags gjorde jag en inte allt för sorglig upptäckt. Lägger man sig i soffan kl 17,00 och slår på TV4+ så har man hela två timmar matfrossa framför sig. Matresan börjar med enkla, men läckra recept i England hos Nigella, för att sedan fortsätta över till Italien och Paolo, där vi bjuds på italienska delikatesser som avnjuts med tjocka släkten. Det hela avslutas hemma i Sverige med en hel timme i Herr Mobergs kök. En ganska behaglig mattripp så där på söndagseftermiddagen. Perfekt att frossa i recept och hitta inspiration till veckans matlagning!

Så om ni söker mig en regnig söndagseftermiddag så vet ni vart jag är!


Vilket matlagningprogram kikar du helst på?

Äppelgröt


Ja, nu är det verkligen läge att ta tillvara på alla äpplen. Matvarubutikernas fruktavdelning börjar fyllas med härliga svenska äpplen och de som har ett äppelträd eller flera att tillgå i trädgården brukar få äta sin beskärda del under hösten.
Det finns massor av härliga äppelrecept och säkerligen kommer det ploppa upp en del här under hösten men  det jag tänkte bjuda er på idag är äppelgröt.

Tydligen är det inte så vanligt förekommande med äppelgröt, söker man på internet får man inte alltför många träffar. Men i min familj är det en alltid återkommande rätt under höstmånaderna. Perfekt till frukost eller mellanmål.
Den här gången lät jag en kanelstång koka med och det blev verkligen toppen! De äpplen jag använde var väldigt söta så jag hade minimalt med socker i, mängden socker baserar du på sötman i äpplena. Ibland kan de ju vara fruktansvärt sura!

Till en stor kastrull äppelgröt behöver du:

3 dl grötris
6 dl vatten
1 tsk salt
10 dl äpplen
1 kanelstång
socker efter behov
ev mer vatten


Mät upp vatten, ris och salt i en kastrull. Låt detta koka upp och småputtra i ca 10 minuter. Skala och skär under tiden äpplena i småbitar. Ha i äppelbitarna tillsammans med sockret och kanelen i gröten. Låt allt koka i ca 30 minuter, ha i mer vatten om gröten känns för tjock. Servera den varma gröten med iskall mjölk och lite kanel.

Äter ni äppelgröt i er familj?


Bild: Linneas Skafferi, ursnygg skål från
Casual Living


Då var det dags igen..


Nu börjar den komma smygande, det började för ett par dagar sedan med lite stickningar i halsen, igår eskalerade det till stickningar i halsen och lite hosta. Idag kom snuvan. Snörvel och host! Självklart är det höstens första förkylning jag pratar om!
Men jag tänkte kurera mig idag med senaste numret av
Elle Mat & Vin, nedbäddad i soffan, jag tror att det för dagen är den bästa behandlingsmetoden, tror inte ni?
Jag har inte ens fått bort plasten runt tidningen så den är helt oläst, men på webben utlovas recept på härliga höstsoppor, långkok, en hel artikel tillägnad rödbetan och massor med annat läsvärt.

Bilden ni ser ovan är hämtad ur senaste numret. Majssoppa är verkligen en storfavorit som jag gärna äter till lunch. Här kommer Elle Mat & Vins receptvariant på soppan:


250 g majskorn (färska, frysta eller konserverade)
2 schalottenlökar
140 g rökt sidfläsk
2 msk smör
2 krm gurkmeja
3–4 msk vetemjöl
5 dl kycklingbuljong
5 dl standardmjölk
salt och nymald svartpeppar
tabasco

Rosta majskornen i en torr panna tills de får färg. Skaka pannan då och då. Skala och hacka löken och tärna fläsket. Hetta upp smöret i en stor gryta och fräs lök och fläsk ett par minuter utan att det bränns. Pudra över gurkmeja och mjöl, rör om och tillsätt buljongen under omrörning. Häll i mjölken och majsen och låt det sjuda utan lock i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar samt några droppar tabasco.



Vad gör du för att kurera dig mot förkylningar nu i höst?



Bild & Recept från Elle Mat & Vin


Keso


Jag noterade precis att Arla lanserat en
laktosfri Keso vilket jag tycker är toppen! För ett par år sedan blev jag väldigt känsig mot just laktos och uteslöt det helt ur min kost. Då kunde man hitta en liten ensam burk med laktosfri havreyoghurt tillsammans med en liten tetra låglaktos grädde där i kyldisken. Idag ser det faktiskt helt annorulna ut då de flesta mjölkprodukter nu finns i som ett laktosfritt allternativ, vilket är toppen!

Jag är en riktig periodare när det kommer till Keso, ibland kan jag sluka burk efter burk och har det till precis allt medan vissa gånger får den stackars lillaburken med grynig ost stå där i kylen tills det blir dags kasta den. På www.arla.se/keso kan du skicka in ditt bästa recept med Keso och ha chans att vinna en tjusig avokadodelare.

Mitt bästa recept med Keso är nog de här plättarna, de är riktigt, riktigt goda!

Vilket är ditt bästa Keso-recept?


bilder: arla.se

Veckans enkla

 

 

Som vanligt försöker jag hålla vardagsmaten ganska enkel, ingredienserna skall vara få, insatsen liten men resultatet skall vara storslaget. Okej, storslaget behöver det inte vara men även vardagsmat skall vara lite njutning och inte bara ett onödigt ont som det ibland kan bli.

Det här receptet tar lite längre än 10 minuter att få fram på bordet, men medan kycklingen sköter sig själv i ugnen hinner man med en power nap, dammsuga av, ta reda på tvätten eller vad man föredrar att sysselsätta sig med!

 

Ugnsrostad kyckling med chili:

 

1 kg kycklinglår

1 dl olja

3 msk chilisås

1 tsk curry

1 msk citronsaft

salt & peppar

1 dl vatten

 

Blanda samman chilisås, curry, citronsaft, salt och peppar. Pensla detta på kycklingen, se till att täcka båda sidorna av kycklinglåren. Lägg dem i en ugnsfast form och slå i vattnen. Ugnsrosta dem i ca 30 miuter eller tills de fått fin färg och är helt klara. Koka pasta och blanda i valfria grönsaker. Middagen är serverad!

 

 

Bild:Linnéas Skafferi

 

 


Prinsesstårtans vecka


Den här veckan har vi all anledning att fira med tårta, det är nämligen prinsesstårtans vecka. För varje prinsesstårta som säljs går 10 kr oavkortat till
Kronprinsessan Viktorias Fond. För mig, som är löjligt förtjust i både prinsessor och tårtor är ju detta toppen!
Visste ni förresten att det säljs ca 500 000 prinsesstårtor varje år och att vi har kunnat köpa dessa tårtor på konditorier runt om i Sverige i 80 år!


Denna tårta kommer från Dansukker och där hittar ni även receptet på den förtjusande tårtan!
Så, överraska dina nära och kära med en tjusig prinsesstårta i veckan. Det blir garanterat uppskattat.

Vad tycker du om prinsesstårta, hiss eller diss?


Frukostbestyr 19/9

 

 

Jag älskar att vakna tidigt på morgonen och ha gott om tid att göra allt som står på dagens agenda. Tyvärr är jag en ritkigt morgontrött person men efter att vi skaffade oss vår lilla
valp har den här morgontröttheten fått ge vika mot tidiga mornar som alltid börjar ute, huttrandes i morgonrock medan hunden gör sina morgonbestyr.
I morse passade jag på att utnyttja den arla morgontimmen till att baka lite scones till frukost. Extra gott blev det faktiskt tack vara de underbara muggarna och äggkopparna jag fick hem i veckan från Casual Living. Jag föll pladask för dessa och det kan inte bli annat än att jag får beställa hem prickiga muggar också. Allt mitt porslin går annars i ljusa toner så dessa livade verkligen upp!



Frukostscones ca 8 st

8 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl filmjölk
1 ägg
2 msk honung
50 g smör

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Rör ihop filmjölk. ägg och honung i en annan. Tillsätt detta i mjölblandningen och hacka smöret i småbitar. Arbeta ihop detta till en deg. Smörj en muffinsplåt och gör åtta små bullar av degen. Lägg i dem i muffinsplåten och grädda ca 15 minuter i 200 grader.

Har man ingen muffinsplåt går det ju lika bra att göra traditionella scones.


Bild: SebbeSula.se, muggar och äggkoppar från Casual Living

Skogsmulleliv



Här har det blivit riktig höst med kalla nätter och lite svalare dagar. Även om temperaturen orkar upp mot nästan 20 grader så är det ingen värme i luftern. Men solen skiner idag igen från en klarblå himmel och det var underbart skönt ute när jag gick morgonsvängen med hunden i morse.

Jag undrar just om jag kommer att få tid till att leta lite lingon i år. Folk sa att det fanns massor av blåbär, men de han jag inte med, likaså har ryktet om all den svamp som finns i skogen nått mig, men inte heller där har det funnits tid. Men hur är det med lingonbeståndet i år? Är det någon som varit ute och kollat läget? Om jag nu tar mig ut i lingonskogen, ja då skulle jag verkligen kunna tänka mig ett par i
llröda Viking på fötterna och denna urtjusiga regnkappa, allt för att försöka undvika att bli blöt! För den dagen jag väl tar mig i kragen och ger mig ut, ja då kan jag lova att det spöregnar!


Lunchbox



Det är bara att inse fakta, din medhavda lunch blir så mycket roligare och framför allt godare i en snygg matlåda! Bort med alla gamla glassbuttar och handla hem lite nytt och roligt. Det första som jag tänker på när jag hör ordet matlåda så är det faktiskt Tupperware, jag vet att det känns lite lagom 80-90-tal att handla
Tupperware grejer, men man kan inte säga annat än deras produkter har fantastisk kvalité.

Den ursnygga lunchboxen, MealKit som ni ser på bilden kan köpas hos Light My Fire och kostar 159 kr!

Hur ser ditt förråd av matlådor ut? Nytt och frächt eller fullt med gamla trotjänare från 1900-talets senare hälft?


bild:lightmyfire.se

Söndagslunch

 

Här hemma fortsätter vi att äta god skinka. Idag tog den form av en perfekt söndagslunch som bestod av pestopasta, skinka, tomater, paprika och krutonger.

Krutongerna gjorde jag av en bit överbliven ciabatta med soltorkade tomater. Perfekt smaksättning till en pastasallad.

 

Pastasallad med skinka, två port:

3 skivor rökt skinka

2 dl creme fraiche

2 msk grön pesto

1 paprika

1 ask körsbärstomater

2 port kokt fullkornspasta

salt & peppar

1 bit bröd

 

Blanda creme fraichen med peston, rör ihop pestosåsen med den kokta pastan. Skär sedan skinkan och paprikan i kuber, tomaterna kan du halvera. Blanda sedan detta med pastan

Skär brödet i bitar och stek dem i en het panna. Krydda med salt och peppar, ringla lite olivolja över de knapriga brödbitarna. Lägg allt i en stor skål och finhacka eventuellt lite basilika som du strör över.

 

 

Bild:Linnéas Skafferi


E-nummerfri skinka i het sås

 

 

Förra veckan fick jag hem två helt e-nummerfria skinkor från Ridderheims, en rökt och en kokt.  Båda skinkorna smakade riktigt bra, den rökta skinkan hade inte ett spår av smakförstärkare utan den rökta smaken ska komma från själva rökningen av skinkan.  Det gillas skarpt!

 

Idag använde jag en del från den rökta skinkan till en het pasta. Jag är inte jätteförtjust i varm skinka därför lät jag skinkan vara på sidan om. Självklart går det bra att blanda i den i såsen om man så föredrar. Jag köpte torkad piri piri och hade i, det blev aningen starkt så nästa gång blir det en lite mindre mängd chili!

 

Pasta med het sås och skinka 4 pers

 

2 vitlökslyftor

torkad piri piri

1 paprika

2 tsk röd currypasta

salt

peppar

2 dl grädde

2 dl mjölk

persilja

rökt skinka från Ridderheims

 

Finhacka vitlöken och chilin, skär paprikan i bitar. Stek detta i en kastrull eller stekpanna. Se till att inte ha för hög värme då vitlöken lätt bräns vid. Blanda i currypastan, salt och peppar. Låt detta fräsa ett par minuter. Slå över grädde och mjölk. Det här får nu koka tills pastan är klar. Skär ned skinkan i kuber och blanda den med finhackad persilja.  Lägg upp pastan på djupa tallrikar, slå över såsen och toppa med skinkan.

 

Bryr du dig om i fall din mat innehåller E-nummer?

 

Bild:Linnéas Skafferi


Gryta



Ja nu börjar det verkligen bli höst på riktigt här. Rönnbärsträden är helt översållade med illröda bär och träden börjar sakteliga skifta i färg. Idag blåser det full storm utanför fönstret men det är ändå ganska varmt.
Här hemma ger sommarens snabba och enkla sallader plats åt lite tyngre mat. Jag har i flera dagar nu gått och varit sugen på mat som
köttfärslimpa, chili con carne olika slags grytor. Igår hittade jag en påse med kycklingklubbor i frysen som fick koka länge, länge tillsammans med vitlök, ölkorv och buljong. Höstigt värre, men fantastiskt gott!
För att piffa upp riset lite stekte jag champinjoner som jag sedan blandade ned i det kokta riset.

Kycklinggryta 4 pers:

1 kg kycklingdelar
2 stora vitlöksklyftor
1 ölkorv
1 L kycklingbuljong
2 dl grädde
salt & peppar

Finhacka vitlök och skär korven i småbitar. Stek detta hastigt i en gryta. Slå på buljongen och lägg i kycklingen. Låt detta koka i minst 30 minuter, gärna längre om du har tid. Slå sedan över grädden och koka tills såsen tjocknat något. Krydda med salt och peppar.

Servera med ris och stekta champinjoner.

Cookalong

 

Ni har väl inte  missat att TV4 sänder sin version av cookalong med start ikväll kl 20,00. Inköpslista med allt du behöver för att hänga med i kvällens program hittar du r. Själv tänker jag inte försöka mig på att laga i takt med Tina, däremot sitter jag säkerligen bänkad framför tv:n. Det är ju så underhållande att se andra arbeta!

Jag hoppas verkligen att detta program håller samma kvalité som Gordons mycket underhållande version, då kommer måndagskvällarna bli något att längta till!

 


Tomatsås

 

 

Ok, jag vet att det inte finns något som heter pastalicious. Men ordet ligger bra i munnen och så gjorde även denna pasta. En delicious pasta kan faktiskt inte bli så mycket annat än pastalicious!

Pasta med tomatsås kan vara bland de första maträtterna jag lärde mig att tillreda, men jag vill påstå att det är en ypperlig maträtt att starta sina matlagninskunskaper med! Den kostar dig inte många kronor att laga, det går fort, den smakar fantastiskt (förhoppningsvis i alla fall) och den går att variera i det oändliga. Eftersom den går att göra på så många olika sätt kan dock de fördelar jag nämnde tidigare ändras, vill du kan man få till en tomatsås som blir dyr och tar en ohygglig tid att tillreda. Men detta är inte ett sådant recept, jag tror vi hamnar någonstans i mitten, det är inte den billigaste jag gjort, men inte heller den dyraste.

Grunden består som vanilg av lök, vitlök och krossade tomater. Den här gången tillsatte jag bitar av härligt stark korv. Då vi tydligen lyckats hamstra ölkorv så det står härliga till i sommar fick även en sådan följa med i tomatsåsen. Det blev riktigt lyckat!

Tomatsås med korv:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fp krossade tomater (eller ännu hellre, hela tomater på burk som du mosar själv, mer jobb men även mer smak)
en rejäl skvätt balsamvinäger
salt & peppar
torkad chili
2 starka korvar
1 smakrik ölkorv
10 st körsbärstomater

Finhacka lök och vitlök, stek den mjuk i en kastrull. Slå över de krossade tomaterna, balsamvinäger, salt, peppar och finhackad torkad chili. Låt detta puttra ordentligt. Stek undertiden korv och ölkorv. Ha i den stekta korven och körsbärstomaterna. Koka tills tomaterna börjar spricka. Koka pasta och blanda samman allt i en stor skål.
Middagen är serverad på 15 minuter.

bild:Linnéas Skafferi

Vaniljglass med björnbär

 

Hemgjord vaniljglass med varm björnbärssås, behöver jag egentligen tala om för er att det var gott? För er som inte känner er övertygade så talar jag nu om för er att det var det, gott alltså. Självklart kan man förenkla det hela genom att köpa en förpackning med vaniljglass, men jag lovar er att det blir snäppet godare med hemgjord!

Ser ni hur de varma björnbären har börjat smälta glassen på bilden? De var den godaste delen av alltihop, så jag hade på mer varma björnbär för att få mer smält glass. Tallriken blev väldigt överfull, så det gällde att agera snabbt! Nej nu får jag sluta att sitta här och dregla, receptet lyder enligt följande:

 

Vaniljglass:

3 äggulor
1/2 dl socker

4 dl grädde
3 tsk äkta vaniljsocker


Vispa ägg och socker riktigt fluffigt. Sjud grädden med vaniljen. Häll den varma grädden över äggfluffet och rör om ordentligt. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt detta sjuda ett par minuter under konstant omrörning. Detta får nu stå och svalna.
Följ sedan instruktionerna till din glassmaskin.

Note: Jag bytte ut det vanliga sockret mot ljust muscovadosocker för att få en lite mer kolasmak över glassen.

Koka ihop en sås av 4 dl björnbär och 1 dl socker. Häll den varma såsen över glassen.