Köttfärslimpa

I helgen önskade jag mig köttfäraslimpa av mamma, men när vi kom ut dit i söndags var hon tvärförkyld och låg som ett stök på soffan. Så jag fick laga maten, vilket jag absolut inte hade något emot! Det blev köttfärslimpa, kokt potatis, kokt kålrot, brunsås med svanp och mormors lingonsylt. Yummie, yummie! För att få köttfärslimpan lite saftigare hade jag i lite rivna morrötter och täckte den med bacon. Yummie igen!
Till såsen använde jag torkad svamp, har du inte tillgång till det så kan du ta lite färsk svamp och steka den. Det går lika bra (det är bara lite smidigare med den torkade).
Kålrot är jättegott att skära i halvstora bitar och låta koka med potatisen under de sista minuterna.
Köttfärslimpa 4 pers:
500 g nötfärs
1 gul lök
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl ströbröd
2 morötter
salt
vitpeppar
1 pkt bacon
Blanda mjölk och ströbröd, låt stå och svälla några minuter. Hacka undertiden löken och riv morötterna. Blanda samman färsen, löken, ägget, och de rivna morötterna med ströbrödet. Krydda med salt och vitpeppar.
Forma till en limpa och lägg den i en ugnssäker form. Täck hela köttfärslimpan med bacon och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 45-50 minuter.
Jag valde att göra såsen på standardmjölk (röd mjölk) istället för mellanmjölk+ en skvätt grädde och det blev jättegott. Smakade verkligen som en riktig gräddsås!
Brunsås med svamp:
1 rejäl klick smör
2 msk mjöl
2 dl kött- eller grönsaksbuljong
2½ dl mjölk
1 tsk soya
1 dl torkad svamp
salt & peppar
Smält smöret i en kastrull, rör i mjölet och vispa ut det i smöret. Ha i all vätska och låt såsen koka ihop. Tillsätt svampen, soya, salt och peppar.
(bild: Linnéas Skafferi)
Till såsen använde jag torkad svamp, har du inte tillgång till det så kan du ta lite färsk svamp och steka den. Det går lika bra (det är bara lite smidigare med den torkade).
Kålrot är jättegott att skära i halvstora bitar och låta koka med potatisen under de sista minuterna.
Köttfärslimpa 4 pers:
500 g nötfärs
1 gul lök
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl ströbröd
2 morötter
salt
vitpeppar
1 pkt bacon
Blanda mjölk och ströbröd, låt stå och svälla några minuter. Hacka undertiden löken och riv morötterna. Blanda samman färsen, löken, ägget, och de rivna morötterna med ströbrödet. Krydda med salt och vitpeppar.
Forma till en limpa och lägg den i en ugnssäker form. Täck hela köttfärslimpan med bacon och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 45-50 minuter.
Jag valde att göra såsen på standardmjölk (röd mjölk) istället för mellanmjölk+ en skvätt grädde och det blev jättegott. Smakade verkligen som en riktig gräddsås!
Brunsås med svamp:
1 rejäl klick smör
2 msk mjöl
2 dl kött- eller grönsaksbuljong
2½ dl mjölk
1 tsk soya
1 dl torkad svamp
salt & peppar
Smält smöret i en kastrull, rör i mjölet och vispa ut det i smöret. Ha i all vätska och låt såsen koka ihop. Tillsätt svampen, soya, salt och peppar.
(bild: Linnéas Skafferi)
Kommentarer
Postat av: Ann-kristin S
Mmm det ska jag laga i helgen
Postat av: Sara
Det är så gott med riktiga klassiker ibland! Det blir lätt lite för mycket tacos, tortillas, kebab osv...
Postat av: sophiet
vilken rolig och inspirerande blogg :D
Postat av: Cornelia
Mums för köttfärslimpa!
Postat av: KarinW
Men vad gott med köttfärslimpa Linnea, det var längesedan jag gjorde det.
Tack för tipset!
Postat av: rebecka
detta med lingon alltså! riktigt svenskt! så gott till en bit kött, sås och potatis. Mums!
Postat av: Jannica
Köttfärslimpan lagade jag till middag ikväll och det var väldigt uppskattad, både av mig och av killen. Otroligt gott, och enkelt! Gjorde även såsen (faktiskt allra första gången jag gör en egen sås, med mjöl och allt ;-)) och även den gick hem hos oss!
Tack för alla dina goda och inspirerande recept!
Trackback