Nytt år!

Årets nyårsmiddag är en gammal goding som mycket passande heter nyårsgryta. Många av sakerna som är i grytan är jag inte speciellt förtjust i men de måste liksom vara där för att få rätt smak på grytan.
Detta recept har jag fått från min mor och jag har ingen aning om hur många peroner den räcker åt. lagom skulle jag tro...
Nyårsgryta:
fläskfilé
2 st kabanoser
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk mejram
1 msk mjöl
1 burk syltlök
1 burk oliver
1 röd paprika
1 dl cornicorns (små gurkor på burk)
4-5 dl gräde
Skiva fläskfilen och bryn den. Slanta korven och stek även på den en stund, krydda. Ha i mjölet i grytan, rör ut klumparna och slå sedan över grädden. Strimla paprikan och ha i dem tillsammans med filen, korv, oliver, avrunna syltlökar och gurkorna. Låt detta koka upp. Smaksätt sedan med spat från syltlökarna.
Servera med ris och en god sallad.
Hela vägen från Amerikat!

Så såg jag dem. Måttsattserna! Perfekt! 20 dollar för en amerikansk måttsatts (som jag faktiskt behövde!) Om man vänder på dem och tittar riktigt noga står det till och med Martha Stewart på dem! De ni! Nu hänger de så tjusigt vid köksbänken och används faktisk flitigt!
(eget collage med bild från maycs.com)
Gott till nyår

Grundreceptet har jag hittat hos recepten.se där även bilden kommer ifrån, men som vanligt har jag gjort om receptet en gnutta..
Linnéas kokosgodis:
50 g margarin
1 dl ljus sirap
½ dl socker
2½ dl grädde
200 g kokos
drygt en kork rom
200 g choklad
några droppar olja
Gör så här:
Blanda samman margarin, sirap, socker, grädde och rom i en tjockbottnad kastrull. Låt detta koka ihop under ca 5 minuter. Vänd sedan i en påse kokos. Bred ut massan på ett bakplåtspapper och låt stå svalt i några timmar. Skär sedan den i fyrkantiga bitar.
Smält choklad i vattenbad och tillsät några droppar olja. Doppa kokosrutorna och låt stelna ytterliggare en stund på bakplåtspapper.
En god bok

Favoritböckerna är hitils triologin om de tre syskonen Gallagher som driver familjens pub på Irland.
God fortsättning!

God fortsättning på Er alla och jag hoppas att ni överlevt julen. Några av er återgår idag till arbetet medans andra har turen att få vara långlediga.
Själv har jag med nöd och näppe hunnit med allt firande men trotts att jag bara blev ledig på julafton har jag nog haft tid för nästan allt!
- Träffat bådas familjer i helgen innan jul, firat jul hos min mamma och pappa, firat hos hans mamma, firat hos hans pappa, svängt sina lurviga på juldagskvällen (en tradition här i stan att alltid gå ut på juldagskvällen och skaka loss på stadens Stattshotell..) och till slut äta middag hos Sebastians mormor och morfar på annandagen.
Men idag börjar jag inte för ens kl 15 så jag ska försöka ha lite julmysigt här hemma. Kanske sitta i soffan och läsa jullklappsboken? Det är höjden av julmysighet för mig, att bara sitta och ta det lugnt med en bra bok och lite julgodis!
Nu har jag setat ett tag och ringt runt till diverse försäkringsbolag och kundservice och uträttat lite. Har man avbeställt en vara så vill man ju gärna ha tillbaka pengarna snart. Inte efter två veckor!
Så nu tycker jag att ni tar och varvar ner efter all julstress och alla släktbesök! Ha en riktigt god fortsättning!
Hot stuff!

Chokladen gör jag enkelt genom att lägga några bitar choklad i en mugg och sedan slå på varm mjölk. Det hela toppas med några bitar marshmallows.. Underbart gott! Kanske slinker det ned lite ost och kex också, det blev nämligen lite över från igår.
Jag hoppas att alla kan få en lugn fredagskväll och inte stressa så mycket, det blir jul ändå!
(eget collage med bild från bhg.com)
Ta en paus och andas ut...

Som sagt var det en ledig dag idag, men eftersom far min absolut inte kunde klara av de julklappsbestyr han hade att ordna med idag själv fick jag, god dotter som jag är följa med och kuska runt halva Västerås idag. Men vi hade faktiskt väldigt trevligt så jag ska inte alls klaga.
Nu ska jag bara ta några tag med sughugo (dammsugaren...) sedan får besöket komma!
(eget collage med bilder från göeborgskex och cantaduo)
Sirapslimpa

Det här är ett ganska sött bröd, men med skinka och senap blir det den rätta kontrasten! Helt klart ett måste för min del till jul.
Vad måste du ha på julbordet?
Barbros sirapslimpa 6 st:
50 g jäst
8 dl vatten
3 ägg
1 paket farinsocker ( jag hade i lite mer för att få till den rätta smaken, kanske var paketen större förr?)
lite salt
1 påse rågsikt
smör till pensling
Värm vattnet till 37 grader. Bryt jästen i småbitar och blanda med det varma vattnet, tillsätt äggen, salt och farinsocker. Rör tills detta löst upp sig.
Ha sedan i mjölet lite i taget och arbeta degen tills den släpper från kanterna. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Baka ut till 6 stycken limpor och låt dem jäsa ytterliggare några minuter.
Grädda i 175 graders värme i ca 20 minuter.
Pensla sedan de klara limporna med smält smör.
(eget collage med privat bild)
Frid i vårat hus!

Våra katter älskar verkligen när vi har satt upp granen, en stor leksak endast till för dem! Eller hur.. En så länge så svajar den bara lite granna när de tassar på julgranskulorna. Förra året listade de ut hur man gör för att får av kulorna av grenen. Därav finns det inga kulor på det nedersta varvet. Ljusen i granen är lite speciella, men de får jag berätta om en annan dag. Nu ska vi fara ut till mormor och morfar och hälsa på en sväng!
(eget collage med egen bidl)
Hemma hos

Egentligen hade jag en helt annan idé till den öppna spisen, jag hade tänkt att använda små ljushållare, sådanna som sattes i granen förr innan den elektriska belysningen fanns i var mans hus. När en nära släkting gick bort fick jag en hel påse med hållare som jag använde tilll bordsdekorationen förra nyår. Men nu är de spårlöst försvunna. Vi har letat överallt men inte funnit dem. När julen väl är över och jag ska plocka bort allt pynt kommer jag med största sannorlikhet hitta dem..
Väggprdet högts upp " oh holy night" gjorde Sebastian åt mig igår så det satt där när jag kom hem från arbetet. Visst har jag det bra, med en sambo som kan printa ut väggord till mig när jag så önskar!? Orden sitter ovanför ingången till vardagsrummet, en fin dekoration tycker jag!
Nej vet ni, nu lyser solen så fint och allt verkligen gnistrar och glimmar ute. Termometern visar på -7 och jag borde sätta på mig min tjocka dunjacka och gå ut på en härlig vinterpromenad!
Ha en alldelens underbar dag!
(eget collage med egna bilder)
Åre Chokladfabrik!

Handgjord choklad i strut från Åre, kan det bli bättre? Min favorit är faktiskt den med blåbärstryffel som är doppad i vitchoklad. Att den står högst upp på min lista beror inte bara på att jag älskar den vita chokladen utan för att kombinationen blåbär-vitchoklad är oslagbar. En sort som jag tycker låter spännande är äppel/kaneltryffeln, om inte annat så passar den ju bra så här till jul. Annars har de även ett helt julsortiment, där jag tycker glöggtryffeln låter allra godast. Jag som är en glöggfantast! Kanske är en strut med sådanna tryfflar och en flaska glögg den perfekta julgåvan?
Men vill du göra egen tryffel bjuder de på ett gäng recepå på deras hemsida. Vad sägs om chokladtryffel med hallonsirap? Det låter väldigt lockande att prova!
Har du någon favorit?
Nu ska jag nog ta och bege mig till mataffären innan alla andra hinner dit! Jag önskar er alla en riktigt skön fredag!
(eget collage med bilder från fjallkonfekt.se)
Avfrostning pågår!

I en systemetpåse hittade jag någon form av liten fisk. Antagligen fiskad av någon kär vän och sedan placerad i våran frys. 4 påsar fryst dill (jag slängde den påse som Sbeastian försökt mickra..)
4 påsar(!) broccoli, Sebastian säger att jag hamstar denna grönsak men jag förstår inte vad han menar.. Men glad blev jag när jag fann ett paket torsk, middagen är räddad. Kanske blir det fiskbiffar med potatismos ikväll. För tydligen har jag hamstrat potatis med, insåg jag när kylen fick sig en urstädning tidigare idag.
Nu borde jag återgå till städningen här hemma. Golven ska dammsugas och våttorkas men jag tycker att det är så förskräckligt tråkigt så jag skjuter på det så länge det går.
Brukar du göra trevliga fynd när du rensar ur frysen?
uppdatering: under de få minuterna jag satt här och knåpade ihop detta inlägg han en av katterna dra ur de taklökar jag satt i adventsjusstaken. Resultat, jord och grus på hela köksbordet, stolen och golvet. Visst är de underbara!?
Rocky Road

Självskrivna på listan är knäck och ischoklad. När jag frågade Sebastian vad han hade för önskemål funderade han en stund och så säger han:
" Jag vet inte vart jag såg eller hörde, men hon den där Leila bakade något här om veckan med choklad, marshmallows och annat godis"
Ganska imponerad blev jag att han hade koll på vad som bakas i Leilas julstuga.
Så självklart var vi tvugna att skriva till Rocky Road på listan! Fast jag tror vi byter ut pistagenötterna mot någon annan nötsort då jag inte är så förtjust i just pistage..
Vill ni också baka Rocky Road till jul? Kolla in här för recept!
(eget collage med bild från tv4.se)
Enkel pasta

Lite mozzarella, bacon, lök och pasta, ja sen var middagen färdig!
Pasta till tre personer:
2 pkt bacon
2 chalottenlökar
3 vitlökar
1 gul paprika
oregano
salt & peppar
mozzarella
pasta
Klipp sönder baconet i mindre bitar och stek dem. Lägg de på hushålspapper för att få bort överflödigt fett.
Finhacka lök och vitlök, stek sedan dem tills de är gyllenbruna. Vänd ned baconet, krydda med oregano och peppar.
Skär ned paprikan i mindre bitar och blanda i de i baconröran. När pastan kokat klart vänd ned den i stekpannan, rivsönder osten i mindre bitar och sprid ut i stekpannan. Rör runt allt så osten kan smälta. Krydda ytterliggare med oregano.
Servera en god sallad till!
Kuligt värre!

I dubbel bemärkelse, verkligen.
Det här tyckte jag var riktigt snyggt och det är något som skulle vara väldigt praktiskt hemma hos oss då vi har två vildjur som aldrig låter något vara ifred. Jag vet att en butik nere på stan hade fina glaskupor tidigare i sommras, har jag tur kanske hon har någon kvar. Om jag hittar en sådan ska jag fylla den med kulor som går i rött och guld.
I veckan som kommer tänkte jag pynta klart i resten av lägenheten. Kanske kommer även granen upp. Redan tänker ni, men eftersom jag jobbar hela melllandagarna har jag inte så mycket tid att njuta av allt det juliga då, så varför inte tjuvstarta lite?
På fredagkväll ska det bli julstök på hög nivå här hemma. Då kommer två av mina och Sebastian vänner över och det ska bli "det stora julgodisbaket". Vi får väl se hur det går, sitter du inne med bra tips om julgodis så hör gärna av dig!
Nu ska vi strax åka till kyrkan för att se systeryster gå luciatåg, sen är det arbetet som gäller!
(Bilden kommer från Better Homes and Gardens)
En lördagskväll

Jag lät köttet ligga och dra i stekpåsen tillsammans med timjan, vitlök, olja och lite salt några timmar innan jag stekte på det. Sedan tog jag bara ur det ur påsen och brynde det snabbt på alla sidor, sedan lade jag in det i påsen med alla kryddor igen och så in i ugnen! Enkelt och så smakrikt!
Oxfilé i ugn:
1 bit oxfilé
3 stora vitlökar
ordentligt med timjan
olivolja
salt
stekpåse
Tryck till ordentligt med knivens blad över de oskalade vitlökarna så de mosas sönder. Pilla bort skalet och lägg vitlökarna i påsen. Dra av färsk timjan, lägg i det, ringla över olja och salta. Lägg sedan i köttet och låt detta marinera några timmar.
Tag sedan ur köttet och bryn det snabbt på alla sidor.Lägg sedan tillbaka det i påsen, knyt om och lägg in det i ugnen. Vi föredrar helt genomstekt kött men beroende på vad du själv gillar varierar ju tillagningstiden. Men våran lilla bit till två personer fick ugnsbakas i ca 45 minuter på 150 graders värme.
Rödvinsås:
1 schalottenlök
1 vitlök
2 dl rött vin
1 msk balsamvinäger
1 tsk socker
1 tsk tomatpure
en skvätt grädde
salt & peppar
Skala och hacka lök och vitlök. Bryn det hastigt i en kastrull. Slå över vin och krydda med balsamvinäger, socker och tomatpure. Låt detta koka ihop på svag värme. Sila bort löken (jag använde mig av en hålslev)
Avsluta med salt, peppar och en skvätt grädde.
Smaklig måltid!
Misströsta icke!
Jag har inte gått i ide, jag lovar! Men allt nattarbetande i kombination med den jävulusiska smärtan i munnen gör att orken som finns kvar inte riktigt räcker till för bloggen. Men misströsta inte, kanske kommer det redan ikväll ett litet inlägg om gårdagens middag.
"Den godaste maten jag ätit i hela mitt liv" var det enligt Sebastian. Vi åt oxfilé, men kan det vara annat än underbart gott? Lite vitlök, timjan och en riktigt god rödvinsås. Mmmmm
Nu ska jag kanske gå och försöka få något i magen, tog en liten bit tårta till frukost nyss. Det gillades inte så av kroppen måste jag säga!
För er som inte har så mycket inplanerat idag (själv ska jag sova hela dagen lång) så kan ni ju klicka er in hit och spana in allas våran Leila när hon trollar i köket.
Tänd nu det andra ljuset och ha en mysig adventssöndag!
fyra liter meducin!

Men se även så dekorativa de kan vara! Martha visar hur du kan göra fina mönster i burkar och ha som prydnad hemma. Riktigt fiffigt, fast om jag känner mig själv rätt skulle jag aldrig kunna låta bli de där burkarna utan gå och småäta hela tiden.
Eller inte nu kanske, för idag var jag tvungen att få en akuttid hos tandläkaren på grund av min tand. Kåvepenin tre gånger om dagen i tio dagar och några hundralappar fattigare resulterade det besöket i. Men nu får vi hoppas att det onda går över och jag kan börja äta normalt igen. Förtillfället är flytande föda och lussebullar min diet!
Ha en trevlig torsdagskväll, nu måste jag bege mig till arbetet!
Saffransbröd

Idag har saffransbrödsbak stått på schemat. Så jag och Carola satte en deg och gjorde sedan jättefina lussekatter. Jag hade i en burk kesella för de blir så där saftigt goda då, men jag tycker att lite av saffranssmaken försvinner, så jag tog i tre paket saffran istället och katterna blev jättegoda!
Jag valde att inte ha i russin i degen, vet att det är många som inte gillar det. Receptet har ni har ovanför och det är bara att göra som med en vanlig vetedeg. Tillsätt bara saffranet i degspadet!
Hittade ett recept i en kokbok jag hade, där skulle saffranet läggas i blöt i sprit 30 minuter innan de användes, dessutom skulle det i ett uppvispat ägg i degen. Kan detta vara en äldre version av saffransbröd mån tro. Någon som vet?
I morse blev det ingen glass till frukost, men det fick bli min lunch. För jag har fortfarande tokont och börjar svälla lite i munnen så nu vågar jag inte ta mera smärtstillande ifall något händer!
Så idag har jag ätit glass med ett glas julmust och en lussekatt eller två med lite must till. Näringsrik kost med gott om fibrer och vitaminer va! Har det inte gått över tills i morgon får jag kanske ta och ringa farbror Tandläkare..
(eget collage med privat bild)
Smärta!!

Så kom den där dagen för något år sedan då jag upptäckte att en visdomstand var på väg upp. Typiskt jag som redan har så ont om plats i munnen. Nu visade det sig att det inte bara var en visdomstand som tänkt ploppa upp, nej självklart får jag alla fyra!
Med ojämna mellanrum växer de här små fulingarna och det gör nått så hilskeligt ont. Men som tur är brukar det bara vara i en dag eller så.
Men nu vet jag inte vad som hänt! Det började med smärta i vänstra sidans visdomständer, under de senaste dygnen har det vandrat och satt sig på höger sida istället. Nu har jag så ont att det smärtar ner i halsen (känns ungefär som riktig halsont!) Denna smärta innebär att jag inte kunnat inta någon frukost ännu så snart avlider jag nog av en våldsam hunger, men vi får hoppas att värktabletterna vill börja verka snart..
Kan man vara berättigad till en portion galss som frukost nu måntro? Glass är ju det allra bästa motemedlet mot det mesta saker har jag listat ut..
La pasta

Ofta får jag många bra tips och idéer till maträtter jag kan laga hemma när jag är ute på restaurang och äter och härifrån har jag tagit mycket inspiration när det gäller pastarätter.
Eftersom vi var där och åt i lördags var det tvunget till att bli lite pasta här hemma igår.
Pastalåda, minst 4 port!
4 kycklingfiléer
2 stora klyftor vitlök
2 schalottenlökar
1 skvätt vitt vin
1 paprika
2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
curry
cayenne
salt & peppar
pasta
Skär ned kycklingen i mindre bitar och stek i en panna, krydda med salt, peppar och curry. Finhacka lök och vitlök. Sänk värmen något och låt löken fräsa med några minuter. Slå över lite vitt vin och en skvätt vatten. Låt detta koka en stund så kycklingen är helt genomvit. Slå över mjölk, grädde, finhackad paprikam cayenne och lite mera curry. Koka pastan ca hälften av kokningstiden. Lägg den i botten av en ugnsfast form och slå sedan över kycklingröran. Täck med ugnsfolie och ställ in i ugnen i ca 15 minuter eller tills pastan känns klar.
Hjortronglögg

Trotts att både jag och E kände oss något tunga i huvudet efter lördagens partande så kom vi fram till att det skulle smaka riktigt gott att ha i en skvätt vitt vin i glöggen. Det måste vi testa nästa gång!
Visst är glöggmuggarna och underläggen riktigt söta! Jag skulle verkligen vilja ha ett gäng underlägg som passar att lägga under kaffe eller glöggkoppen. För inte är det fint när det blir ringar efter de varma kopparna!
Båda hittar du hos Duka.
Fika till första advent

Jag gjorde det lite enkelt för mig och köpte en påse med pepparkakskryddor och hade i det som smaksättning i smeten, istället för att stå och måtta upp alla kryddor var för sig.
Julcupcakes:
3 ägg
3 dl socker
3-4 dl vetemjöl
1 påse pepparkakskryddor
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
1 dl mjölk
Vispa ägg och socker poröst. Blanda alla de torra ingredienserna i en skål och rör ned dem. Vispa tills smeten är klumpfri. Smlt margarinet och ha i det tillsammans med mjölken. Fyll upp muffinformar till en tredjedel. Grädda i 10-15 minuter på ca 180 grader.
Frosting:
100 g philadelphia
1-2 pkt florsocker
2 dl cocos
röd färg
glögg
Gör så här:
Blanda först samman osten och margarinet. Tillsät sedan florsockret lite i taget. Ta av ca 1 dl av frostingen och lägg i en skål. Blanda i cocos och ev lite vaniljsocker.
Resten utav smeten färgar du röd och smaksätter med lite glögg.
Bred den röda frostingen över de svalnade muffinsarna och toppa med cocosblandingen.
(bild: privat)