Pannkakor
Riktigt tunna pannkakor är precis som pannbiffar, något som bara mormor kan göra. Hur man än vrider och vänder på det blir aldrig mina pannkakor lika tunna och pannbiffarna lika goda som de mormor gör. Åtskilliga är de gånger jag setat på mormors kökssoffa, känt köket fyllas med os och se högen med pannkakor sakta växa. Man tycker att jag borde ha snappat upp vad för trix hon använder, men icke. Själv påstår hon att hon bara gör helt vanliga pannkakor, som hon alltid har gjort. Och kanske är det just det, att hon stått där i sitt kök och gräddat pannkakor så många gånger i sitt liv att de inte kan bli dåligt?
Eftersom jag inte får mina pannkakor att smaka som mormors provade jag idag att göra något helt annat. En blanding mellan svenska och amerikanska pannkakor, lite mindre mjölk och en skvätt bakpulver gjorde att de blev tunna men ändå tjocka på något konstigt vis. Men goda blev de!
Svenska-Amerikanskapannkakor ca 12 stycken:
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
4 dl standardmjölk
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Vispa ägg, mjöl och hälften av mjölken klumpfritt. Tillsätt resterande mjölk, bakpulver, vaniljsocker och salt. Hetta upp en pannkakslagg och klicka i lite smör, ha i ca 0,75 dl smet och vicka runt det tills det täcker hela laggen. Grädda tills de är gyllenbruna på båda sidor, upprepa med resten av smeten.
Servera med god sylt och en klick grädde.
Har du någon "mormorsmat" som du aldrig får till?
Bild: Linnéas Skafferi
Trosa
Så, då var vi hemma efter en liten tripp till Trosa. På vinst och förlust bokade vi ett rum, som enligt bilderna såg supermysigt ut. De hade även ett paketerbjudande där en trerätters middag ingick på Trosa Sjökrog. Vi chansade, antingen skulle vi bli riktigt besvikna, rummet kunde vara av den schabbiga sorten och maten lika så. Men som tur var drog vi en riktig vinstlott. Boendet var helt perfekt, det låg precis intill ån som ringlar sig genom denna söta lilla stad med välskötta trädgårdar och hus i de vackraste färger.
Efter att ha vandrat runt och kikat på alla de båtar som låg i småbåtshamnen slog vi oss ner vid de bord som var förbokat åt oss. Innan vi visste ordet av stod välkomstdrinken framför oss.
Ett ögonblick senare dök förrätten upp, grillad ciabatta med parma, vitlök och persilja.
Jag valde grillad lax med räkrisotto, en riktig höjdare. Lite pressad citron blev pricken över i och för ovanlighetens skull åt jag upp alltihop. Att min mage stog i fyra hörn ignorerades totalt av hjärnan eller var det kanske mitt bankande matnörd-hjärta?
Sebastian beställde in grillad ryggbiff, självklart provsmakade jag även denna men tror jag gjorde rätt som valde laxen. Köttet var utsökt, men fisken var snäppet godare.
Jag är ingen crème brüléefantast, det är inget jag väljer själv, men den här gågen är jag glad att någon redan gjort valet åt mig. Ytan var hård och knäckig medan det under var lent, mjukt och helt underbart gott. Skrapade man med skeden i botten upptäckte man hundratals små, små svarta vaniljprickar. Det enda vi hade synpunkter på var att det var lite dåligt med frukt till. Ett par jordgubbar mer eller lite syrliga vinbär hade gjort susen.
Så här såg vårat mysiga rum ut på Ågården Gästhem. Trevlig personal, fräsha rum, god frukost och bra bemötande gör av vi med säkerhet kommer att återvända i framtiden.
Har du eller ska du semestrat i sommarsverige denna sommar?
Alla bilder: Sebastian Niemi-Carlsson
Tiden som gått...
Här har det ekat tråkigt tyst ett par dagar men vi njuter av lite välförtjänt semester. I onsdags var vi hämma hos Robert och Maria där de bjöd på sommarens godaste hamburgare. Vi åt tills vi storknade hela bunten!
Men innan maten tog vi ett avsvalkande dopp i poolen, just nu käns det som om det var sommarens sista fina dag, för sen dess har det bara varit tråkväder här!
Poolen kan självklart användas till annat än att bada i. Perfekt att ha då ölen måste snabbkylas!
Nu är inte jag någon poolfantast utan älskar att bada i sjön vi har här i närheten. Innan det dåliga vädret bestämde sig för att göra oss den äran badade vi minst en gång om dagen. De sena kvällsdoppen är de allra bästa, då solen precis går ner bakom trädtopparna och färgar hela världen i de vackraste färger. Allt är tyst och stilla och man önskar att sommaren kunde få ett par månader till.
Förra veckan hade jag även besök av sötaste Lova, vi bakade och stod i hela dagen! Här är koncentrationen på topp när cupcakes skall dekoreras. Jag hoppas att hon hade precis lika roligt som jag hade!
På onsdag tar vi och packar in oss i bilden för en tripp till Trosa där vi skall ha lite minisemester. Kanske har någon av ni underbara läsare tips på vad vi kan roa oss med där? Vad skall vi se och vart skall vi äta?
Nu skall jag gå igenom alla de underbara bidrag som trillat in på www.matfeed.se den senaste tiden, vilken inspiration så här mitt i sommaren!
Vad är dulce de leche?
Efter som jag verkar ha en riktig hang up på dulce de leche just för tillfället är det ju inte mer än rätt att det även kommer ett "recept" på denna gudagoda lilla sak. Flera av er läsare har hört av sig både på mail och via bloggen och undrar vad detta egentligen är, var kan man köpa det och hur lyder receptet?
Dom som förstår sig på språk säger att det ungefär betyder mjölkgodis och mer rätt än så kan det inte bli. Dulche de leche är en otroligt söt, seg, kolasmakande kräm som du allra enklast får till genom att att koka en burk kondenserad mjölk i två till fyra timmar.
Nu tycker nog ni att två till fyra timmar är ett ganska stort tidsspann, men det är så enkelt att ju längre du kokar burken, ju fastare och mer kolaaktig blir den kondenserade mjölken. Efter två timmar är den lätt rinnande och ljusbrun i färgen, efter tre timmar ser den ut som på bilden och efter fyra timmar har den fått en nötbrun färg och är riktigt fast i konsistensen. Tycker man att den blir för trög är det bara att spä ut den med lite mjölk.
Gör så här:
Gå till avdelningen för bakningsingredienser i din matbutik, leta reda på en burk sötad kondenserad mjölk som ser hel och fin ut. Försöker du koka en skadad burk kan den om du har riktig, riktig otur explodera. Så spendera ett par extra sekunder på att hitta den perfekta burken. Betala och åk hem.
Ta bort pappret runt konservburken och lägg den i en kastrull, fyll på med vatten så det täcker burken. Lägg på ett lock och låt koka upp. Håll koll så att burken alltid täcks av vatten, fyll på med mer när det behövs. Ta upp burken efter önskad tid. En öppnad burk går inte att fortsätta koka, så var säker på din sak när du öppnar den.
I din ägo bör du nu ha en burk med gyllenbrun, smetig, söt kolakräm som du kan använda till det mesta, parafait och tårtfyllning var en hit. Om man känner för det går det bra att även sleva i sig den direkt ur burken, det är en rättighet man har här i livet (precis som det är helt ok att äta jordnötssmör eller nutella med en sked ur burken, om ingen ser dig räknas inte ens kalorierna, jag lovar!).
Svårare än så är det inte att koka sig en burk dulce de leche, vad kan ni tänka er eller vad brukar ni ha denna goda sötsak till?
Bild: Underbara Katja Kristoferson
Kycklingspett
Till gårdagens pommes stripes gjorde jag kycklingspett, istället för att använda torra bröstfiléer köpte jag hem en förpackning med lårfiléer. De brukar vara lite mörare och sen är kilopriset billigare än på bröstfiléerna och det är ju aldrig fel! Vi har grillat otroligt mycket denna sommar och jag har nästan, nästan tröttnat på att lägga en köttbit på grillen och istället längtar jag efter mör kyckling och god fisk.
Vill man inte göra spett är det gott att ta olika kycklingdelar och marinera med samma marinad innan de läggs på grillen!
Jag marinerade kycklingbitarna med chili, lime och honung, en mycket lyckad kombination.
700 g (en påse) kycklinglårfiléer
1 1/2 dl olja
1 lime
torkad chili
salt & peppar
2 tsk flytande honung
10 träspett
Skär kycklingen i lagom stora bitar. Tvätta limen noga, riv skalet och pressa ur saften, blanda detta med oljan. Krossa chilin och ha i den tillsammans med salt och peppar, rör om ordentligt. Blanda i en tesked av honungen, lägg i kycklingbitarna och låt marinera i ca en timme.
Lägg samtidigt träspetten i blöt, så de inte tar eld när du lägger dem på grillen.
Trä upp kycklingen på spetten och ringla den sista teskeden honung över kycklingen. Låt kycklingen snabbt få färg över glöden och lägg dem sedan åt sidan på grillen, på med locket och låt de grillas på indirekt värme i ca 15-20 minuter.
Servera med pommes stripes och en kall sås på turkisk yoghurt, en finhackad vitlök, peppar och örtsalt.
Vad grillar du helst, kött, fågel, fisk eller kanske något vegetariskt?
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson
Pommes frites
Så här på sommaren sätter allt som oftast saltsuget in fram mot kvällen och det kan ibland kännas som om jag skylle kunna döda för en påse med salta chips! Jag försöker därför ha fetaost och oliver hemma för sånna nödsituationer. Det är perfekt att göra en snabb sallad av rödlök, härligt solmogna tomater, oliver och fetaost i olja. Det kan verkligen rädda en kväll!
Men idag var det något annat som fick balansera min salthalt i kroppen, nämligen friterade strips. Vi har en fritös men den står fortfarande uppe på vinden i nån flyttkartong så vi fick använda en gryta att fritera i vilket gick precis lika bra!
Dock finns det några viktiga saker att tänka på när man skall fritera hemma;
Använd en neutral olja såsom rapsolja eller frityrolja, du vill inte att det du friterar skall ta smak av oljan.
Se till att ha ett lock nära till hands som du snabbt kan lägga över grytan i fall det börjar brinna.
Slå av köksfläkten direkt (eller ha den inte igång) om det börjar brinna så att elden inte sprider sig upp i fläktkanalen.
Spar oljan, du kan använda den att fritera i flera gånger men låt den svalna helt innan du har upp den i en ren plastburk.
Fritera i omgångar, lägg inte i all potatis på en gång.
Låt stripsen rinna av i ett durkslag eller på ett hushållspapper innan du saltar dem.
Häll aldrig ut het frityrolja i slasken!
Oljan är riktigt, riktigt het och kan orsaka brännskador så var försiktig!
Bakpotatis är perfekt att använda till hemgjorda strips, räkna med att det nästan går åt en per person.
Strips två personer:
2 stora bakpotatisar
1 L rapsolja
salt
Skär potatisen i ca 1 cm breda stavar. Skölj dem under rinnande vatten och låt dem torka helt. Hetta upp olja i en kastrull eller gryta. Lägg i en bit vitt bröd, när den får en fin gyllene färg och flyter upp till ytan är det dags att lägga i hälften av potatisen. Använd en hålslev eller stekspade i aluminium när du skall sänka ner potatisen, det kan skvätta het olja. Fritera i ca 10 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Låt rinna av och salta ordentligt.
Sen är det bara att äta!
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson
En koladröm..
Jag fick lite ingredienser över efter veckans tårtbak. Närmare bestämt ett par deciliter vispad grädde och en klick dulce de leche. Tillsätter man lite socker och äggula har man vips en fantastisk dulce de leche-parfait. Eftersom jag inte hade så stora mängder av glassmeten, skulle den ha sett lite ensamt ut där i glassbyttan om jag använt en stor form. Så jag fyllde mina muffinsformar av silikon med glassen och fick på det viset de här fina glasspuckarna! Jag fick ihop till sex stycken glasspuckar, men självklart går det bra att dubbla receptet och ha upp smeten i en avlång brödform eller en sockerkaksform.
Detta är en koladröm väl värd de få minuter den tar att göra i ordning!
Dulce de leche-parfait:
2 äggulor
1 1/2 dl muscovadosocker
1 dl dulce de leche
3 dl vispgrädde
Vispa äggulor och socker pösigt, tillsätt kolakrämen och rör klumpfritt. Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten. Fördela i silikonformarna och frys i minst fyra timmar.
Behöver jag ens säga att denna glass är ett perfekt avslut på en god middag? Eller till eftermiddagskaffet, eller varför inte på kalaset?
Vad bjuder du på för söta saker så här i sommartid?
Tårta
Vilken vecka vi har haft! Under tisdagen var Sala den varmaste staden i hela Sverige och det märkte vi allt kan jag säga! Att vara uta och fota i denna värme har varit en utmaning, men som tur var har vi bara fotat saker som klarar värmen bra. Nu är andra kapitlet klart till min nya bok och allt käns riktigt bra.
Igår kväll bakade jag två tårtor till min granne som skulle ha kalas idag. Hade jag inte haft fotograferingen av boken den här veckan hade jag nog gjort lite roligare tårtor, men nu fick jag ta av vad som fanns hemma.
Att lägga frysta bär direkt på grädden brukar inte vara någon hit då de färgar så lätt. Därför dekorerade jag tårtan med choklad och rosblad istället. Chokladen fick ligga en stund i kylskåpet innan den gick att hyvla med potatisskalaren. Allt blir verkligen påverkat av denna värme!
Jag måste erkänna att jag inte är någon mästare på att dela tårtbottnar, speciellt inte om de är helt nybakade. Då smular det ofta som bara tusan och det kan vara riktigt klurigt att få till tre fina lager. Därför gjorde jag det enkelt för mig denna gång. Det blev bara två bottnar i varje tårta.
Jag passade på att använda mig av lite saker som blev över efter fotograferingen så fyllningen i tårtorna blev drottningsylt och dulce de lechegrädde vilket var en riktigt lyckad kombination. Har man inte en färdig burk dulce de leche hemma går det nog lika bra att smaksätta grädden med kolasås.
1 anlsag (tårtbotten)
3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl hett vatten
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt bakpulver och vetemjöl, rör tills smeten är klumpfri. Ha sist i det varma vattnet. Rör till en jämn smet och ha upp i en springform. Grädda i 180 grader i ca 30 minuter eller tills den är helt klar. Låt svalna och dela den sedan i två bottnar.
Fyllning:
3 dl drottningsylt (eller rårörda hallon och blåbär)
3 dl grädde
1 dl dulce de leche
Klä springformen med plastfolie så det hänger ut ca 10 cm runt om kanten. Lägg en av bottnarna i springformen. Bred sylten över. Vispa grädden och blanda i dulce de leche mot slutet. Det får gärna vara lite klumpar av kolan i grädden, det blir bara gott. Bred detta över sylten och lägg på den sista botten. Vik över plastfolien så det täcker hela tårtan. Låt stå kallt över natten.
Dekoration:
4 dl grädde
50 g choklad
25 g vit choklad
rosenblad
Vispa grädden, inte alltför hårt. Blir den lite grynig är den inte så fin att dekorera tårtan med.
Bred grädden över och runt tårtan i ett jämnt lager, spar ca 1 1/2 dl som du sedan spritsar runt om kanten.
Hyvla chokladen med en potatisskalare och strö den över tårtan. Dekorera med fina rosblad.
En enkel tårta som du kan baka och bjuda på nu när fruntimmersveckan står för dörren. Min lillasyster lyckas ha namnsdag inte mindre än två gånger den kommande veckan. Här är alla vackra namn att fira:
Sara, Margareta, Greta, Johanna, Magdalena, Madeleine, Emma, Kristina och Kerstin.
Bild: linnéas skafferi
Värmeslag
Tittar bara in en sväng och säger hej! Bloggen är inte bortglömd eller så, det har bara varit fullt upp och en dos värme på det har gjort att bloggningen inte direkt har prioriterats. Helgen har vi kalasat och badat oss igenom, bilden ni ser här ovan är på tårtan jag bjöd på i lördags.
Idag har jag svettats inne i köket och förberett inför veckans fotograferande. Men nu ger jag upp. Det är 31 grader varmt i köket och jag skulle helst vilja gå och lägga mig i matkällaren en stund tror jag.
Jag hoppas ni läsare uthärdar värmen så ses vi igen snart!
Ingen vanlig dag..
Idag är ingen vanlig dag, för det är Linnéas födelsedag...
Dagen har jag firat med att mest vara ledig. Datorn har fått sig en välförtjänt vila, jag tror den behöver det i bland. Jag tog med mig en av mina absolut bästa vänner Anna och plockade jordgubbar. Något vi alltid gjorde när vi var yngre. Så där satt vi, på varsin rad av jordgubbsplantor i den stekande solen och för en stund kändes det som om det var 13 jag fyllde och inte 23.
För er som aldrig varit och plockat jordgubbar tänkte jag visa hur det se ut. Rad på rad med knubbiga jordgubbsplantor. Om man börjar leta lite bland bladen hittar man de underbart rubinröda små sötsakerna.
Visst matchar hon nagelacket snyggt med de röda gubbarna?
Efter en liten stunds plockande (och massa pratande såklart!) hade vi 14 liter jordgubbar i vår hink som fick följa med oss hem. Anna kände sig husfruaktig och var 90% säker på att hon skulle göra en klasisk jordgubbstårta av sina ikväll. Mina jordgubbar bor ute i den före detta laggårn och väntar på att bli uppätna på lördag. Med största sannolikhet slinker det ner någon till frukost och kanske även till lunch i morgon..
Nu har min födelsedag snart övergått till annandagfödelse och jag önskar er alla god natt!
Vi var till Backa och plockade våra jordgubbar, här kan du hitta din närmaste jordgubbsodlare för självplock.
Bild: Linnéas Skafferi
I säsong
Som jag tidigare skrev verkar jag ha fastnat lite i tomatträsket de senaste veckorna. Hur kan man låta bli? Tomatsäsongen är här på riktigt och matbutikerna bunkrar upp med härliga, svenska och i bästa fall närodlade tomater i alla dess färger och former. Vi har en lokal grönsaksodlare här i stan, där kan man köpa andrahands sortering på tomater till ett vettigt pris. Ofta är det inget fel alls på dem och de brukar kunna ha de mest roliga former. Får jag med mig en riktigt krokig gurka och ett par roliga tomater hem så är jag riktigt nöjd!
Som vanligt kan jag inte låta bli att hamstra, så kylen var full med tomater som börjat gjort sitt. På dessa lite halvmjuka tomater finns det inget bättre än att göra hemgjord tomatsås i all sin enkelhet. Vi hade två lite kryddstarka korvar kvar i kylen efter helgens grillning som gav lite extra matighet och smak till pastasåsen.
Enkel pastasås på färska tomater:
1 stor gul lök
2 stycken kryddstarka korvar
2 klyftor vitlök
blandade tomater i olika färg och form
salt & peppar
starkt paprikapulver eller chili
2 dl pastavatten
Skala löken och skär den i strimmlor, slanta korven och stek detta i en klick smör eller lite olivolja. Skala och finhacka vitlöken, låt den steka med mot slutet. Skär tomaterna grovt och ha i dem tillsammans med salt, peppar, paprikapulver och pastavatten. Låt detta puttra tills tomaterna kokat sönder. När pastan kokat klart, ha i den i tomatröran och rör om ordentligt. Strö hackade färska örter eller hackad vårlök över.
Så vad tycker du om tomater, hiss eller diss?
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson
Månadens blogg
Om än ett par dagar sent så är det stora ögonblicket inne då jag skall presentera denna månads vinnare av titeln "månadens blogg" på www.matfeed.se samt berätta vad denna månads tema är. Eftersom jag vet hur det är så här i sommartider har ni hela underbara juli på er att bidra med er tolkning av månadens tema.
Under juni var temat paj och vilka härliga bidrag vi fick in! Hurra för det!
Det bidrag ni har klickat allra mest på är bärpaj , så grattis Kaksmulan till att bli utnämnd till månadens blogg i juni!
Nu till juli månads tema som kort och gott är sommar. Sommarkaka, sommarsallad eller varför inte sommartårta. Möjligheterna är oändliga!
Baka eller laga något på temat sommar, ta en urtjusig bild, blogga om receptet, skriv att du är med och tävlar, lägg in vår lilla symbol och länka till www.matfeed.se. När juli månad är slut vinner den som fått flest klick.
Svårare än så är det faktiskt inte!
Jag hoppas på att få se många underbara bidrag!
I glaset
Hela förmidagen igår satt jag här vid min dator och väntade andaktsfullt på det utlovade regnet. Inte för att jag hellre önskar regn än sol, inte alls. Men ibland kan luften behöva rensas, bli frisk och klar i alla fall för en liten stund. Sen börjar vår gräsmatta se misstänkt törstig ut. Ett par droppar regn skulle inte alls skada. Men de först så tunga molnen skingrades och solen segrade återigen. Så jag åkte och plockade fläderblommor istället. Hela trädet var fullt i blomm och knopp så förhoppningsvis hinner jag plocka en omgång till som jag kan lägga i frysen och ta fram när suget på flädersaft blir stort!
När det är så här varmt ute är det viktigt att komma ihåg att dricka. Allra godast tycker jag det är om man kan få drycken riktigt kall, men jag tycker ofta att vanlig is hinner smälta och spä ut det du har i glaset.
Därför tänkte jag komma med ett litet tips så här i sommartider. Det är att styckefrysa skivor av frukt, bär eller citrusfrukter. De är perfekta att ta fram och ha i glaset med saft, i drinken eller varför inte i bålen om du skall ha kalas? Det är både praktiskt och dekorativt!
Dela jordgubbar, nektariner, skär en vattenmelon i kuber, skiva citron och lime. Ja ta av de frukter och bär du har hemma eller gillar allra bäst!
Lägg dem på en bricka och ställ in dem i frysen över natten. Använd direkt eller ha upp dem i en burk med tätslutande lock. Om du lägger dem i en burk eller påse på en gång är risken stor att de fryser ihop till en enda stor fruktisbit.
Vilka fruker/bär tror du skulle vara godast att frysa in och ha i drinken?
Bilder: Linnéas Skafferi