Matbloggstoppen


Matbröd


Oj, här har det varit dålig uppdatering de senaste dagarna. En kombination av en hemsk förkylning och massor, massor av arbete gör att tiden inte riktigt räcker till.
Men i morgon är det redan onsdag och bok nr sju finns att köpa i butik. Nu är det dags att baka matbröd och ni hittar massor av härliga recept i denna bok!
Jag tänkte bjuda er läsare på bästa receptet på tekakor, finns det något godare än härligt färska tekakor med smör och ost på? Det här receptet räcker till många hungriga magar.

1 L mjölk
5 dl havregryn
100 g smör
1/2 dl socker
200 g jäst
1 dl kli
2 3/4 L vetemjöl

Blanda mjölken med havregrynen och låt det svälla i ett par timmar
eller gärna över natten.
Smält smöret och låt det bli fingervarmt, smula ned jästen i en degbunke
och slå det varma smöret över. Rör i socker, de svällda havregrynen
och kli.  Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Låt jäsa under bakhandduk i ca 45 minuter.

Kavla ut degen till en platta och ta ut rundlar med hjälp av ett mått
eller en lite större mugg. Låt jäsa i ca 2 timmar, grädda sedan tekakorna i
225 grader i ca 15 minuter. Pensla de varma bröden med smält smör.

Update: Ja, det skall vara 200 g jäst i (fyra paket), det är mycket mjöl och en del havregryn i degen.

Bild: Katja Kristoferson

Kommentarer
Postat av: Julia

200g jäst?



Det har jag svårt att tro på. 20g kanske?

2010-01-12 @ 16:57:41
Postat av: Ylva

Åh, det blir ganska många, va? Jag kanske skulle sätta lite havregryn redan i kväll.

2010-01-12 @ 19:08:31
Postat av: Filippas vita

Jag ska absolut köpa bakboken i morgon!! Får inte glömma det! Tack för receptet, jag älskar att baka matbröd. Gjorde surdegsbröd i helgen och nybakat bröd slår helt klart en stor godispåse!



Kram Ulrica

2010-01-12 @ 19:48:56
Postat av: Martina

Vilka härliga bröd, dom får man testa!

Postat av: Emelie

Mmmmm så gott!

2010-01-12 @ 21:13:26
URL: http://emeliesamjolie.blogg.se/
Postat av: Annika

Jaha - då blir det Aftonbladet i dag igen. Hade lovat mannen att bara köpa en av dina receptböcker... I dag blir det den fjärde. Usch, jag är olydig!

2010-01-13 @ 11:18:38
URL: http://www.bakatochlagat.wordpress.com
Postat av: Monika

Åh, härliga tekakor.



Jag har lite andra ingredienser men rätt likt. Brukar låta dom svälla över natten och sen baka på mornarna (helgen..). Så gott!

2010-01-13 @ 13:17:14
URL: http://kakabaka.blogg.se/
Postat av: Yasemins kök

Tråkigt med förkylning. Skönt att det är över i alla fall.



Det är aldrig fel med varma tekakor och smör till.

2010-01-13 @ 22:29:08
URL: http://yaseminskok.blogspot.com/
Postat av: Madelene

Vilket gott bröd. Måste jag bara testa :-) Ha det så bra!

2010-01-13 @ 23:56:28
URL: http://mabeline.blogg.se/
Postat av: Lisa

Nu är det gjort! Min surdeg är igång :) Jag har läst på och begrundat länge nu och tillslut kom jag till skott. Hoppas bara att det blir bra så att jag vill/kan hålla mitt nyårslöfte att baka det bröd familjen konsumerar. Det är ju både roligt och billig!

2010-01-14 @ 09:40:55
Postat av: I Nadjas kök

Köpte även denna bok och jag ska absolut prova på det tyska brödet som finns med. Tack för fina bakböcker.



Nadja

2010-01-14 @ 11:58:53
URL: http://www.nadjaskitchen.se
Postat av: Emmas Kök

Tekakor är ju riktigt mumsigt! Måste ta och baka lite bröd i början på nästa vecka tror jag för det doftar ju så gott!!

2010-01-14 @ 12:42:18
URL: http://emmaskök.se
Postat av: Pierre

Sugen på att tjäna pengar på din blogg? Klicka in på http://klippans.blogg.se för att läsa hur du enkelt kan få kända varumärken att annonsera på din blogg. Passa samtidigt på att lösa dagens tankenöt och vinn en länkning. Trevlig kväll!

2010-01-14 @ 22:29:42
URL: http://klippans.blogg.se/
Postat av: Birgitta

Goda dom ser ut. Ska baka dom någon dag. Besök gärna min blogg.

2010-01-15 @ 00:53:01
URL: http://biggless.blogg.se/
Postat av: Loulas Kök

Vad sugen jag blir på att baka bröd. Förstår att du har mycket att göra, en förkylning gör det inte bättre. Krya på dig!

2010-01-15 @ 23:00:12
URL: http:// loulaskok.se
Postat av: jp

finns ju inget godare än nybakat bröd! mumma =) har kommit in i en bra period och älskar just nu att baka, främst bröd men även annat gott. din blogg är ju därför perfekt!! :)

2010-01-16 @ 12:56:15
URL: http://jagvagrarljuga.blogg.se/
Postat av: Jessica tyreskog

Köpte brödboken och jag älskar den verkligen! Vilka bra recept. har bakat de tekakorna och blev som de flesta fundersam över att det var 200 g jäst. tror dock jag gjorde något fel för de blev lite torra.

2010-01-17 @ 22:22:10
URL: http://prinsmamma.blogg.se/
Postat av: Ann

Hej Linnea,



Baka dina italienska lantbröd i slutet av boken, de med äggvita, undrar varför äggvita i deg, vilken egenskap ger den? Mitt stora bröd blev så torrt, sprött och smuligt.... vad hände tro.



2010-01-19 @ 08:48:25
Postat av: Ylva

Det går inte någe bra för mig och surdegsbröd. GJorde din deg (den för ovana med lite jäst) och bakade sedan dina goa bullar med dinkel och russin. De blir platta, tunga och degiga. Vad gör jag för fel? Kan surdegen jag har över "stå hur länge som helst" om jag matar den med ex 1,5 dl vatten + 1 dl,5 rågmjöl varje gång jag tar av den? I rumstemp eller kyl eller uppdelad i frysen? TACK för mycket goa recept!

2010-01-20 @ 09:24:57
Postat av: Sandra drömkaka

Jag håller med! Hemmabakade, nygräddade tekakor med ost och smör på, mmm så gott det är!

2010-01-21 @ 12:52:05
URL: http://dromkaka.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback