Matbloggstoppen


Hel kyckling i ugn

 

För någon vecka sedan köpte jag hem en hel kyckling som direkt åkte ner i frysen, där har den legat och väntat på att jag skulle få tillfälle att laga till den.
Anandag påsk blev dagen under påskledigheten vi helt själva var tvugna att laga mat. På hela dagen var vi inte bortbjudna till en endaste människa och vi tillbringade hela dagen hemma.
Anandag påsk blev en perfekt dag att göra hel kyckling i ugn på. God marinad, in i ugnen och dryga timmen senare är maten klar! Perfekt mat för lata dagar.

Sen har det gjorts en upptäckt i den Seidelska familjen (dit jag tillhör), currymajonnäs. Andra har kanske ätit detta tidigare, men för mig var det en ny upptäckt.
Själv tycker jag inte alls om majonäs och curry äts väldigt sällan här hemma. Men av någon outgrundlig anledning fungerar dessa två toppen ihop! Det var hemma hos mina föräldrar detta skapades för ett par veckor sedan när det verkligen inte fans något annat att ha till kycklingen. Själv tillsatte jag lite creme fraiche (det är bäst så, annars kanske jag får för mig att börja gilla majonnäs) i såsen, det blev verkligen jättegott. Även till smaksättningen av kycklingen hämtade jag inspiration från pappas matlagning, men här i min variant.


Kyckling i ugn:


ca 1 kg kyckling (färsk eller fryst)
50 g smör
curry
chili
2 klyftor vitlök
soya
salt & peppar
1 stor gul lök
2 morötter


Skölj kycklingen och klappa den torr med hushålspapper. Smält smöret och blanda i curry och chili efter smak. Skala och pressa/finhacka vitlöken och rör i den tillsammans med soya, salt och peppar.
Pensla genast detta över hela kycklingen. Smöret kan börja stelna lite och bli svårt att pensla, men då är det bara att värma allt i micron en liten stund.
Klyfta löken och skär morötterna i stavar. Fyll kycklingen med lite lök och morötter, strö resten ovanpå och runt om kycklingen. Ställ in i ugnen på ca 170 grader i en timma. Man räknar en timma per kilo när det kommer till kyckling.

Morötterna och löken blir jättegoda att servera till kycklingen, lika så den goda skyn som blir i botten av formen.


Currymajonnäs:

1 1/2 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
curry
chili
salt & peppar

Blanda majonnäs med creme fraiche, curry, chili, salt och peppar. Låt stå svalt till servering.


Majonnäs verkar vara en sån sak som du antingen älskar eller hatar. Vad säger du om majonnäsen, hiss eller diss?




Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Kommentarer
Postat av: Kaj ♥

Majonnäs är skitgott :D speciellt på äggmacka...

Postat av: Elina

Diss ! :D

2010-04-07 @ 15:37:04
URL: http://blow.blogg.se/
Postat av: Malin

Curry-majonnäs är jättegott att röra ner överbliven kyckling i och fylla mackor med. Annars vill jag tipsa om något jag ofta rör ihop till kyckling när jag inte orkar göra någon varm sås; gräddfil smaksatt med sweet chilisås. Snabbt, enkelt och gott. Beroende på hur het smak man vill ha kan man ju lägga mer elelr mindre av sweet chilin. Lämnar det över av den såsen använder jag den som dipp till chipsen. (omd et råkar vara fredag-hihi).

Mvh Malin på Malins mat

2010-04-07 @ 15:50:37
URL: http://malins-mat.blogspot.com
Postat av: Rebecca

Majonäs = DISS! usch usch usch! men kycklingen lät god :D

2010-04-07 @ 16:20:01
URL: http://rebeccacecilia.blogg.se/
Postat av: Anna

Jag tycker om majonäs, särskilt till pommes om man är dagen efter.

2010-04-07 @ 16:24:20
URL: http://secondhandsisters.blogg.se/
Postat av: Johanna

Åh det låter supergott! Fast kanske lite för advancerat för mig... Gillar inte riktigt att leka med kyckling, jag är så rädd att köttet ska vara rosa. Hehe. Kycklingfiléer klarar jag att steka i alla fall ;) Men jag kan ju alltid be mamma prova det!

2010-04-07 @ 16:27:17
URL: http://hallplatslyckan.blogg.se/
Postat av: CarolineLycklig

Majonäs är riktigt gott! Och jag ska absolut testa att smaksätta den med curry nästa gång det blir kyckling!



Kan tänka mig att smakerna passar, tror det skulle påminna mig lite om min bästa och enklaste pastasås. Då använder jag hollandaise, curry och tonfisk - hur gott som helst!

2010-04-07 @ 16:42:27
URL: http://carolinelycklig.blogg.se/
Postat av: Pusslaren

Jag trodde varenda människa älskade majonnäs, haha. Jag gör det i alla fall. Jag skulle egentligen fråga en annan sak - var kommer dina olika typsnitt ifrån? De är jättefina! Om du har laddat ner dem, kan du inte länka till den sida du gillar bäst? :)

2010-04-07 @ 18:52:16
URL: http://pusslaren.blogspot.com/
Postat av: Elin

Diss, om det inte är väääldigt lite... Tex i coleslaw är det ju bara lite och då funkar det, men annars... njä...

2010-04-07 @ 19:25:33
URL: http://www.allcookedup.wordpress.com
Postat av: Jen

Hejsan! Ser jätte gott ut!! Duktig du är. Själv kämpar jag en aning med vikten och ska försöka loosa lite inför beach 2010 men mycket av det du lagar ser ut som man kan äta ändå! Tack för en bra blogg!!

2010-04-07 @ 19:26:00
URL: http://myheavylifeisover.blogg.se/
Postat av: Fru Matglad

Klassiskt & Gott! =)

2010-04-07 @ 23:24:46
URL: http://frumatglad.blogspot.com
Postat av: Linus Norberg

Hej



Jag undrar bara hur många besökare du har i veckan här på bloggen?



Skriv gärna svaret till min mail=)

2010-04-08 @ 17:36:55
Postat av: Anna

Köpemajonäs är väl så där men hemmagjord är smaskens! O hemmagjord aioli, kan det bli så mkt bättre? ;-) /anna

2010-04-08 @ 18:39:54
URL: http://iannasliv.blogspot.com
Postat av: Cecilie - Bloggvärldens mest musikfyllda blogg

Åh vad mumsigt :D fin blogg!!

2010-04-08 @ 18:54:32
URL: http://ceciliesjostrand.blogg.se/
Postat av: maja

men gud så smarrigt det dær verkade

2010-04-08 @ 18:55:13
URL: http://mcaria.blogg.se/
Postat av: Martina

Majonäs har jag alltid på min äggmacka och currymajonäs är också gott!

2010-04-08 @ 19:31:39
URL: http://www.matochodla.blogspot.com
Postat av: ENTREVISTA, - lär känna bloggarna!

Låter riktigt gott! :)



Vill du gästblogga i min blogg? Göra en egen intervju? Läs mer här: http://entrevista.blogg.se/2010/april/gastbloggar-tavling.html

2010-04-08 @ 19:38:10
URL: http://entrevista.blogg.se/
Postat av: Lisbeth

Blanda hälften citronmajonäs och hälften creme fraiche. Salt, curry och massor med finhackad dill. Låt stå och dra i kylen en stund innan du serverar såsen till lax, ungsbakad eller ännu godare varmrökt.

2010-04-15 @ 05:45:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback