Matbloggstoppen


Gudruntårta



Här på bloggen har det varit lugnt under helgen, i förra veckan sprang jag på en bacill som däckade mig totalt ett par dagar. Sen trodde jag nog att jag var piggare än vad jag egentligen var under helgen, så tyvärr fanns det inte riktigt ork till något bloggande när det väl blev lugnt en stund. Idag känner jag mig lite febrig och dåsig, istället för pigg och utvilad som jag borde.

Men innan jag drog på mig denna envisa förkylning bakade jag tårtor till morfar som fyllde år. I vår familj säger vi Gudruntårta, men Herrgårdstårta, Pinocciotårta eller Brittatårta är nog mer kända namn på denna tårta.
En riktig klassiker som man lätt kan variera efter säsongens bär. Jag hade en stor burk med hemgjord blåbärssylt i kylen så tillsammans med frysta blåbär, hallon och grädde fick det bli fyllningen denna gång.


Kanske en tårta att bjuda mamma på? Mors dag närmar sig med stormsteg!




Det börjar fyllas på med färska jordgubbar i matbutiken, än ser vi inte de svenska gubbarna men jag kunde inte låta bli att köpa med en förpackning hem. Perfekt att ha till tårtan för lite mer sommrig känsla!



1 rund (tvåbottnar) Gudruntårta:


200 g mjukt smör
2 dl strösocker
5 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk

maräng:
5 äggvitor
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

3 dl grädde
ca 1 dl sylt
2 dl hallon & blåbär


Vispa smör och socker mjukt, blanda i äggulorna, en i taget. Rör växelvis i mjöl, bakpulver och mjölk.
Klipp ut två rundlar i bakplåtspapper och klä två formar med löstagbar kant med dem. Fördela smeten jämnt i de två formarna.
Vispa äggvitorna med hälften av sockret vitt och hårt, tillsätt resterande socker och vaniljsocker mot slutet. Bred marängen över smeten i formarna och grädda i 180 grader i ca 30-40 minuter i nedre delen av ugnen.

Låt bottnarna svalna innan du brer sylt, vispad grädde och bär över den ena. Lägg på nästa botten och dekorera gärna med gröna blad eller färska bär.


Gör ni denna tårta hemma? Vad heter den hos er?



Bild Sebastian Niemi-Carlsson
& Linnéas skafferi

Kommentarer
Postat av: Malin - Q r i s t a a l l

Åh vad det såg gott ut! :O

Postat av: therese

skulle bara berätta att jag har köpt alla dina böcker genom aftonbladet, tycker dom är helt galet bra, och jättefina! :)

2010-04-26 @ 13:10:10
URL: http://tth3rese.blogg.se/
Postat av: Kaksmulan

Visst är den god, och kärt barn har många namn. Vi kallar den för Rut-Aina tårta... men en av mina vänners mamma heter Gudrun och bakade väldigt ofta denna tårta så jag undrar om det kan vara hon som gett den "sitt/ditt" namn.

2010-04-26 @ 14:47:18
URL: http://kaksmulan.se/
Postat av: Mici i USA

Jag har aldrig gjort den här tårtan, men jag ska definitivt göra den till min familj när jag kommer hem! Min mormor heter Gudrun så det blir perfekt.



Tack för tipset!

2010-04-26 @ 15:03:33
URL: http://micinic.blogg.se/
Postat av: Johanna

Oj! Jag har aldrig hört om denna tårta, men det låter ju som något man borde testa!

2010-04-26 @ 15:11:54
URL: http://hallplatslyckan.blogg.se/
Postat av: AMANDA FALK

gud så gott med jorgubbar, fin tårtspade föresten :D

Ha en fortsatt härlig måndag i solskenet!

2010-04-26 @ 15:41:54
URL: http://amandafalk.se
Postat av: Anna

Jag har gjort den här tårtan till något barnkalas för länge sedan, men har glömt bort den. Kan nog vara idé att presentera receptet för min blivande bagarson här hemma!

2010-04-26 @ 16:19:57
URL: http://mrsdolittle.blogspot.com
Postat av: Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Gudruntårta vilket härligt namn. Vacker var den dessutom och alldeles säkert god.

Gudrun är en av mina idoler.

2010-04-26 @ 17:28:27
URL: http://ninaruthstrom.blogg.se/
Postat av: Marie

Underbart god tårta! Hos oss heter den Pinocciotårta.



Ha det gott!

Marie

2010-04-26 @ 20:36:58
URL: http://hemochharmoni.blogspot.com/
Postat av: Sofie

Min pappas favorit :-) och vi kallar den Brittatårta.

2010-04-27 @ 07:17:35
Postat av: Karin

Måntårta säger vi, den blir ju att se ut som ett månlandskap! En riktig favorit hos mig.

2010-04-27 @ 15:37:36
URL: http://karinmalmberg.blogg.se/
Postat av: Emelie

Vad vackert det blev och det ser hemskt gott ut! Får nog följa ditt råd och satsa på en sådan tårta till mors dag!

2010-04-27 @ 20:14:17
URL: http://godmatirattantid.blogspot.com/
Postat av: Eva

Hos oss gör vi den i en långpanna och lägger den ena halvan på den andra med fyllningen mellan. Vi fyller den med grädde och konserverade mandariner. Dekorerar med några klyftor. Hos oss heter den alltid "Mormors Mandarintårta".

efterfrågad av många!!

2010-04-28 @ 14:40:07
Postat av: Amanda

hej jag vet inte men är det inte som en pablova (stavas?) tårta fast pablova är med en marängbotten och sedan grädde på och bär?

Kram :) något liknande i alla fall!

2010-04-28 @ 17:59:31
URL: http://manda.blogg.se/
Postat av: Yasemin

Ja såg det igår i 7 sorters kakor där den heter Pinnociotårtan och tänkte att den måste jag prova snart. ;)

2010-04-28 @ 23:09:10
URL: http://yaseminskok.blogspot.com/
Postat av: bergslagskvinnan

medåkerstårta heter den här i bergslagstrakten, underbart god iaf och inte för sliskig ;) En perfekt tårta i sommar mao!

2010-05-01 @ 15:07:25
Postat av: LillValpen

Oh, så gott! :o

2010-05-02 @ 15:21:01
URL: http://lillvalpen.blogg.se/
Postat av: emelie

herrejises va gottit!

2010-05-03 @ 21:44:31
URL: http://emsiiiis.blogg.se/
Postat av: Lovisa

älskar din blogg! :)

vart kommer tårtspaden ifrån? :)

2010-05-08 @ 17:41:29
URL: http://topseecret.blogg.se/
Postat av: Linnea

I vår släkt kallas den för kalastårta, men görs precis som jag såg att någon fler skrivit i långpanna. Ett måste när jag fyller år!

2010-05-11 @ 17:53:23
Postat av: Natalie

Hos oss heter den Majkentårta, men har även hört Pinocciotårta. Den är så god och perfekt när man har många gäster!

2010-05-14 @ 21:32:10
URL: http://prinsessanolga.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback