Matbloggstoppen


Varför inte lagom?



Igår kväll efter de båda träningspasset ( pass1 avklarades på gymmet, pass 2 var på ICA där vi trängdes med alla andra Salabor som fått lön och skulle storhandla..) sjönk jag mätt, nybadat ocn nytränad ner i soffan. På tv3 visades så Anna Skippers program "Du är vad du äter".
Jag tycker verkligen att program som dessa är bra, ur en aspekt. Att få svenska medborgare att börja motionera och äta rätt, det är jätteviktigt. Och hon gör ett alldelens utmärkt jobb! Men, ett ganska stort men..
Använder hon de rätta metoderna?
I gårdagens program kunde vi se en 130 kilos Josefine som älskade smörgåsar i alla dess former!
Enligt Anna Skipper är all form av bröd totalförbjudet, men så här skriver Livsmedelsverket på deras hemsida:

6-8 skivor bröd och en portion flingor/gryn per dag (motsvara 200-250 gram).
 
Bröd och flingor är en viktig källa till fibrer men även andra näringsämnen. Bröd bör vara den enskilt största energikällan. Med andra ord är bröd baslivsmedel nummer ett. Fiberrikt (nyckelhålsmärkt) bröd bör utgöra minst hälften av brödet. Fullkornsbröd har visat sig ha särskilt goda effekter på hälsan, både vad gäller hjärt-kärlsjukdom och cancer. Fullkornsbröd innehåller dessutom långsamma kolhydrater och är därmed även bra för blodsockerbalansen och ger en långvarig mättnadskänsla. Bröd bör ingå i alla måltider och kan med fördel ersätta näringsmässigt mindre lämpliga alternativ som t.ex. kaffebröd till mellanmål.


Varför då inte mötas på halva vägen? Vid önskad viktnedgång kan man kanska nöja sig med 2 skivor bröd?

Att lägga om kosten i en mer hälsosam riktning, dra ner på fett och snabba kolhydrater. Öka mängden motion, specielt vardagsmotionen, det är mitt recept på en lyckad viktnedgång.


173971-9


Sedan har vi den andra sidan. Där hittar vi inga 130 kilos människor. Där pratar vi om 30 kilo. För tv-kvällen fortskred och när klockan slog 22 visade tv3 ett program om sjukdomen Anorexia nervosa. Där tre tjejer från England förklarade hur anorexia var en livsstil för dem, inte en sjukdom. I denna dokumentär fick vi massa tips om bra hemsidor vi kunde besöka för bra tips om hur du framkallar en kräkning på bästa settet, hur många kalorier du måste äta för en dag för att överleva osv. En utav tjejerna åt max 200 kalorier per dag och var nöjd med det. En annan levde också på svältdiet men tyckte inte resultatet var bra nog (ca 6 kilo på en månad...) så hon försökte sig på att träna bort de där exra kilona. Men som resultat av de låga kaloriintaget hade hon ingen som hels ork, så hon fortsatte med svälten istället för träningen..

De påstod att de inte var sjuka..


173971-10


Jag ställer mig frågan: Varför kan vi människor inte bara nöja oss med LAGOM. Det är ju ett ord vi älskar att använa. Det skall vara lagom med snö, lagom med, sol, lagom varmt.
Varför kan då inte människan nöja sig med lagom smal eller lagom tjock. Allt är så oerhört extremt.

Någonting som jag iallafall ser som possetivt är att märken som Prada, Armani och Verscace vägrar att anställa ohälsosamt smala modeller. De har nu valt att införa en BMI-gräns på 18.5, detta eftar att två modelleller svällt sig till döds.

Kommentarer
Postat av: mammsen

Så sant så - framför mera lagom!!! Ta och skicka dina tankar till SA så fler får ta del av din klokskap!!

2007-01-28 @ 10:43:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback